Ancheta săptămânii
Spitalul orașului a scăldat lumea fără autorizație și a pus-o de-o ”gaură” fără precedent în buget după o amnezie uimitoare

Ce se întâmplă dacă lucrezi la privat și faci o gafă de vreo 100.000 de euro? Dacă firma e microîntreprindere, ai șanse serioase să o bagi în faliment și să faci toți angajații șomeri. Dacă e o companie de calibru pleci imediat acasă și te alegi și cu un proces prin care patronul umblă ani de zile după tine până își recuperează ultimul leuț. Iar tu ai șanse serioase să ajungi în stradă. Ce se întâmplă însă dacă o comiți tot de vreo 100.000 de euro la o unitate de stat? Nimic! Dar chiar nimic.

18 zile bolnavii s-au recuperat la un spital fără autorizație sanitară

Iar cel mai bun exemplu este ceea ce s-a întâmplat la Spitalul de Recuperare ”Sfântul Gheorghe” subordonat Primăriei Botoșani. Deși pare greu de crezut și de înțeles, reprezentanții unității sanitare au uitat că le expiră autorizația sanitară de funcționare. Și timp de 18 zile fostul spital județean și-a desfășurat activitatea fără patalamaua Direcției de Sănătate Publică (DSP). ”Sfântul Gheorghe” obținuse autorizația de la DSP Botoșani pe data de 5 iunie 2014 și era valabilă timp de un an. Cu 30 de zile înainte de data expirării ar fi trebuit depusă documentația pentru reautorizare, lucru care nu s-a întâmplat. S-a întârziat nejustificat, iar autorizația a fost obținută abia pe 23 iunie 2015.

dsp autorizatie sanitara

”Dacă mă întrebați de ce nu s-a depus...? A fost o scăpare a noastră, nu neapărat a mea. Normal că am și eu vina mea, e responsabilitatea managerului, dar în același timp este și om care se ocupă cu autorizațiile și care nu ne-a adus la cunoștință. Este și scăparea fostei d-ne manager (Gabriela Varzari – n.r., actual director financiar-contabil) și care știa lucrurile astea mai bine decât mine, eu nou fiind venit atunci. S-a întâmplat, când ne-am dat seama, imediat am depus documentația și am luat autorizația, nu-i nimic nelaloc momentan”,

Sorin Radu, manager Spitalul de Recuperări ”Sfântul Gheorghe”.

Niște ”chestii aproape firești” au produs o gaură de vreo 400.000 de lei

sorin raduCum a fost posibil așa ceva nu este prea clar. Sorin Radu, pe atunci director interimar, a dispus efectuarea unei anchete. Salariatul responsabil cu autorizările a explicat că nu are doar aceeastă atribuție, că are o mulțime de alte sarcini și că fiind singur la compartimentul de aprovizionare, era aglomerat și a uitat, ”chestii aproape firești” potrivit managerului.
La fel de firesc, spitalul a pierdut circa 400.000 de lei de la Casa de Asigurări de Sănătate pentru un motiv cât se poate de clar: unitățile medicale nu pot fi finanțate de către CAS dacă nu au autorizație sanitară. Și o spune inclusiv managerul de la ”Recuperare”.

”Pe perioada în care nu ai autorizație sanitară de funcționare, în principiu ți se suspendă contractul cu Casa de Asigurări, ceea ce s-a și întâmplat. Ne-am acoperit, n-am ieșit... vai că nu s-au dat salariile, nu s-au dat medicamentele, adică n-a fost caz de așa ceva, pur și simplu s-a acoperit din restul finanțării. A fost un an bun financiar și avem un contract bun cu Casa, în sensul că... E adevărat că e o pierdere mare, dar...”.

Sorin Radu, manager Spitalul de Recuperări ”Sfântul Gheorghe”.

Sănătatea nu prea e publică atunci când e vorba de autorizația de la ”Recuperare”

silvana tudoracheReprezentanții Direcției de Sănătate Publică Botoșani nu sunt tocmai volubili când se aduce în discuție autorizarea sanitară a Spitalului de Recuperare. Șefa DSP Botoșani a evitat o discuție pe această temă.

”Este problema managerului de aolo, el este responsabil, eu răspund pentru ceea ce fac eu. Nu este foarte greu de obținut autorizația sanitară de funcționare, dovada este și că ulterior au obținut-o”,

Silvana Tudorache, director DSP Botoșani.
Directoarea de la Sănătatea Publică ne-a indicat să discutăm pe această temă cu medicul Ecaterina Chiahaia, care s-ar fi ocupat de autorizarea Spitalului de Recuperare. Joi și vineri ne-am deplasat la sediul DSP Botoșani pentru a sta de vorbă cu doctorița Chihaia, însă de fiecare dată ni s-a transmis că este plecată pe teren. Iar șefa DSP ne-a spus că actele privitoare la autorizarea amintitei unități medicale sunt închise într-un fișet la care nu ar avea acces.

Cum se obține autorizația sanitară de funcționare

Potrivit ordinului 914/2006 pentru aprobarea normelor privind condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un spital în vederea obţinerii autorizaţiei sanitare de funcţionare documentele necesare pentru solicitarea autorizaţiei sanitare sunt:
    a) cerere;
   dsp botosani b) dosar tehnic, care va cuprinde: planul dimensionat cu structura interioară, dotările necesare desfăşurării activităţii supuse autorizării, prezentarea circuitelor funcţionale, modul de asigurare a iluminatului, ventilaţiei, temperaturii ambiante, schiţa reţelelor de utilităţi sau modul de asigurare a acestora (apă potabilă, apă caldă menajeră, evacuarea apelor uzate menajere şi tehnologice, evacuarea deşeurilor solide şi a deşeurilor periculoase rezultate din activitatea desfăşurată);
    c) dovada de achitare a tarifului de autorizare sanitară.
După depunerea dosarului, o comisie de la DSP efectuează o vizită la fața locului în urma căreia decide dacă acordă sau nu respectiva autorizație.

Casa le-a dat banii, după care i-a cerut înapoi

CAS BotosaniDe ce scriem abia acum, la mai bine de jumătate de an de la ceea ce s-a întâmplat? Fiindcă săptămâna trecută Curtea de Conturi tocmai a finalizat controlul la Casa de Asigurări Botoșani, iar una dintre problemele discutate a fost inclusiv finanțarea de la ”Sfântul Gheorghe”.
Iar varianta conducerii CAS Botoșani nu prea coincide cu aceea a managerului de la ”Recuperări”. Contractul cu spitalul nu s-ar fi suspendat pe perioada în care unitatea medicală nu avea autorizație sanitară de funcționare fiindcă reprezentanții Casei nu ar fi aflat la timp că ”Sfântul Gheorghe” a rămas fără documentul de la DSP. Așa că le-ar fi plătit și cele 18 zile în care spitalul și-a desfășurat activitatea și fără respectivul document. După care ar fi cerut banii înapoi.

”Nu am plătit perioada respectivă. Inițial am plătit-o, după care i-am imputat suma, când am sesizat chestiunea asta. Am oprit din finanțare la sfârșit de an pentru că fiecare unitate spitalicească, are și regularizări, se fac recalculări la trimestru, la an și poate fi pe plus sau pe minus, în funcție de serviciile pe care le fac, în funcție de valoarea de contract”,

Costel Lupașcu, director executiv CAS Botoșani.

Un spital de aproape 100 de miliarde lei vechi pe an

Pentru a avea o imagine mai exactă asupra impactului neautorizării sanitare trebuie să apelăm la cifre. Anul precedent Spitalul de Recuperări a avut venituri de 9.714.886 de lei, adică ceva peste 97 de miliarde de lei vechi, din care 8.991.405 lei reprezintă bani încasați din contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceasta înseamnă că lipsa autorizației a însemnat pierderea a aproape 5% din banii pe anul trecut de la CAS. Coincidență sau poate nu, tot vreo 400.000 de lei a avut în 2015 Spitalul de Recuperare venituri proprii, realizate în general din analize medicale, proceduri în baza de tratament, utilizarea bazinului, a centrului de îngrijire a sănătății.

spitalul de recuperare botosani

Gura lumii

Dincolo de cifre, neoficial se discută despre reglări de conturi survenite pe fondul schimbărilor intervenite în conducerea spitalului și căruia i-ar fi căzut victimă... bugetul unității. Tot neoficial, s-ar fi făcut presiuni pentru autorizarea ”Recuperărilor” care s-ar fi soldat inclusiv cu cel puțin o plecare intempestivă în concediu.

loading...
Angajament de… secrete – cum se pune pumnul în gură la o unitate din Botoşani
Una dintre cele mai vechi directoare din Botoșani și-a pierdut funcția

 

Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Loading...
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
Loading...
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Ma mandresc cu orasul Botosani! Un oras curat, un oras verde, un primar gospodar care nu a furat precum Flutur! Domnule Portariuc, asteptam sa deschideti Cornisa si va garantez ca tinerii va vor mai da un vot si in iunie.
22 februarie 2016, 13:43
Leontin esti cam frustrat,ai vreo promisiune de la Flutur. Flutur nu mai iese primar niciodata,a furat si S-a îmbogățit de pe spinarea botoșănenilor. Cand a venit in primarie era un sarantoc acum are hotel,farmacie,restaurante,cabinet stomatologic,vile,mașini luxoase.....etc.si inca ceva este anchetat de DNA
22 februarie 2016, 13:30
Acest om a dat examen nu l-a numit Portariuc,esti prost informat mai PD-L-istule
22 februarie 2016, 13:30
Flutur=BOC=UDREA=Mafia portocalie
22 februarie 2016, 13:30
Acest om a dat examen nu l-a numit Portariuc,esti prost informat mai PD-L-istule
22 februarie 2016, 13:28
diferenta dinte flutur si portariuc: primul modernizeaza un spital prin fonduri europene, ducela bun sfarsit proiectul dupa care apare pacaliciul si numeste un specialist garantat "neamtzul"care nu e in stare macar sa autorizeze spitalul.
22 februarie 2016, 13:23
lasa-i sa fure cat mai pot , dupa o sa fuga cat ii mai tin picioarele ! !!!
22 februarie 2016, 11:52
Numiri in stilul PSD. ce sa le mai ceri? atata pot si ei. Uitati-va la ce a facut Pacalici in oras in ultimii ani si o sa intelegeti si aceasta numire.
22 februarie 2016, 11:50
Dar domnul Portariuc stie toate aceste aspecte? Si daca le stie cum de l-a numit director plin fix pe acest individ. Sau si aceasta numire e facuta precum a facut PSD toate numirile si concursurile de directori la functii si servicii, cum a facut primarelul PSD servicii pentru toti. Of! Nu mai scapam o data de mafia asta PSDista!
22 februarie 2016, 11:47
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acolo (nr. în Parlamentul European) am învățat niște lucruri extrem de importante, faci compromisuri pentru a ajunge la un consens. Cred că am suficientă experiență ca să îi capacitez pe colegii mei să-și ducă la î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8375 lei
USD
Dolarul SUA
4.0949 lei
CHF
Francul elveţian
4.4794 lei
GBP
Lira sterlină
5.3607 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8756 lei
XAU
Gramul de aur
271.0003 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3977 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9510 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0641 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1839 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.