Ancheta săptămânii
Salarii de 20 de milioane, doctor, colonel şi agricultori la firmele de gospodărie comunală

Au fost sau încă mai sunt conduse de oameni a căror profesie nu are nici o legătură cu activitatea firmelor în fruntea cărora s-au aflat sau încă se mai află. Profitul societăţilor se duce în mare parte pe salarii care, în bună măsură, sunt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod curent la Botoşani. Iar acolo unde nu este profit salariile sunt cam la fel de mari, în ciuda pierderilor uriaşe ale unităţilor. Toate acestea se întîmplă la societăţile de gospodărie comunală din Botoşani.

lucrari in oras

2.222, salariul mediu la Locativa

SC Locativa SA a avut anul trecut cheltuieli totale de 3,4 milioane lei din care cele salariale s-au ridicat la 1,8 milioane lei, adică mai mult de jumătate. Ei bine, deşi prin bugetul prognozat pe anul precedent conducerea societăţii îşi programase un salariu mediu brut de 2.142 de lei, s-a ajuns la 31 decembrie la unul efectiv realizat de 2.222 de lei.”Creşterea salariului mediu brut este justificată de realizarea şi depăşirea indicatorilor : venituri totale, cifra de afaceri, productivitatea muncii, profitul net, reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri”, sunt explicaţiile conducerii unităţii într-un raport prezentat Adunării Generale a Acţionarilor la mijlocul acestei luni.

Director controlat de şeful taberelor, societate condusă şi de un colonel

L.CilinschiAşadar societatea a fost una profitabilă şi printre altele, din banii făcuţi şi-a cumpărat un Fiat Ducato pe care a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 70.235 de lei pentru transport marfă. Acesta poate ar fi util, unităţii, problema este însă alta. „Nu ştiu dacă cineva a făcut şi un calcul al eficienţei acestei investiţii pentru că la un volum de 900 de milioane de lei vechi al afacerilor pe sectorul de construcţii unitatea a cumpărat o maşină de 700 de milioane”, ne-a declarat consilierul municipal Gheorghe Vâzdoagă, membru AGA Locativa. Cine să facă însă acest calcul? Anul trecut din consiliul de administraţie al societăţii au făcut parte, printre alţii, un colonel în rezervă (Lucian Cilinschi, foto în picioare), un pensionar absolvent de „Ştefan Gheorghiu” sau liderul revoluţionarilor din Botoşani, în timp ce în întreg anul cenzor a fost şi consilierul judeţean Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, care administrează taberele din judeţ.

Membri CA SC Locativa SA în 2009

 NUME  REFERINŢE
 Florinel Gornea inginer
 Lucian Cilinschi colonel în rezervă 
 Mihai Jîtăraşu economist, consilier judeţean, pensionar
 Mariana Cavulea inginer
 Geta Chebac inginer 
 Daniela Lozneanu inginer 
 Vasile Hălăşanu inginer, preşedintele Asociaţiei Revoluţionare

Urban Serv mătură pe 400 de euro angajatul, cu doctor în frunte

Şi la SC Urban Serv SA creşterea veniturilor societăţilor s-a dus practic pe salarii. Cu aproape un milion de lei s-au majorat încasările unităţii Consiliului Local anul precedent şi tot cam cu atît au urcat şi cheltuielile totale cu salariile. Practic, din 13,2 milioane lei cheltuieli totale în 2009, 8,1 milioane lei au însemnat salarii, adică 62%. Astfel, într-un an în care criza economică a lovit judeţul, iar numărul şomerilor s-a dublat, la Urban Serv, din taxele percepute în cimitire, pieţe sau obor, precum şi din taxa de salubrizare, salariile au crescut cu 14% şi s-a ajuns astfel la un salariu mediu brut de 1.594 lei. Deşi pare greu de crezut şi dificil de înţeles, în 2009, timp de patru luni de zile, din consiliul de administraţie al societăţii a făcut parte inclusiv un medic, căruia, printre alţii, i s-a adăugat şi director de la Botoşani al Automobil Clubului Român.

CA SC Urban Serv SA

 NUME REFERINŢE 
 Gheorghe Pricopi inginer 
 Lucel Butnariuc inginer, consilier municipal 
 Dana Ghica arhitect 
 Gheorghe Apetroaie medic, director adjunct DSP 
 Dumitru Ghiţun economist, director ACR 
 Sergiu Burlacu economist
 Simona Huţanu economist
 Cristina Miron salariat Locativa
 Mioara Jurgiu 
 Albert Tănasă consilier juridic la Apa Grup 
 Constantin Ciobanu 

 

15 milioane salariul mediu şi surprize la Eltrans

E.NituraÎn ciuda faptului că primeşte anual subvenţii de circa două milioane de lei întrucît altfel ar fi trebuit de mult să se închidă, angajaţii Eltrans nu se pot plînge că sunt plătiţi mai prost decît majoritatea botoşănenilor. Şi aici salariul mediu brut este de circa 1.500 de lei, iar în consiliul de administraţie regăsim membri-surpriză. Au făcut sau încă mai fac parte din această structură un agricultor (Eugen Niţură, foto stînga) , un profesor de sport şi … actualul şef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Iar printre membrii comisiei de cenzori îl regăsim pe Gheorghe Agafiţei, lichidatorul de la Alcor, care, potrivit Curţii de Conturi, ar fi perceput vreo 300.000 de lei în plus faţă de ce a stabilit expertul la vînzarea sediului fostei unităţi Serviciului Poliţiei Rutiere, într-o afacere pe care o puteţi citi în detaliu pe acest site, la adresa http://www.botosaneanul.ro/investigatii/imobiliare/afaceri-imobiliare-cu-politia/

 

CA SC Eltrans SA

 Victor Ivănescu inginer 
 Eugen Niţură inginer agronom, consilier judeţean 
 Dinu Aolăriţei pensionar 
 Sergiu Marian profesor de sport, fost director în 2009 la CS Botoşani 
 Romică Fifea 
 Liviu Rădăşanu jurist, director DGASPC
 Cristina Trofinov 

Enigmă economică la Conterm

O adevărată enigmă a economiei de piaţă este SC Conterm SA, societate desprinsă din „mamutul” Termica. În cele nouă luni de viaţă de anul trecut aceasta a avut venituri totale de doar 651.822 de lei, însă a plătit salarii de peste 1,4 milioane lei şi a acumulat deja datorii de aproape 700.000 de lei. Totodată, a trimis în şomaj aproape jumătate dintre angajaţi, iar o parte dintre directorii adjuncţi au început să îşi dea demisia.

CA SC Conterm SA


 Liviu Modan preşedinte CA  
 Călin Bosovici membru 
 Mihai Ghiorghiu membru 
 Nicolae Semenescu membru, consilier municipal
 Ioana Dolhan  membru

"Consiliul Local nu controlează salariile"

Fostul viceprimar Romulus Eram susţine că salariile „sănătoase” de la societăţile municipalităţii sunt rezultatul „mînei libere” care s-a lăsat conducătorilor acestora. R.Eram„Salariile sunt rezultate ale negocierii contractului colectiv de muncă şi nu sunt controlate de către Consiliul Local. Ei îşi derulează acţiunile de salarizare în baza contractelor colective pe care le semnează în cadrul formulelor astea de organizare sindicală. Într-un fel ar fi fost normal să se rediscute forma asta de raport între Consiliul Local şi societăţile subordonate avînd ca motiv sumele pe care le plătesc ele către CL, dar s-a mers pe varianta că ei sunt într-un fel acoperiţi de lucrurile care le fac şi nu au nevoie de aprobarea CL pentru salarii”, a declarat actualul consilier municipal. Aceasta în timp ce consiliile de administraţie au fost stabilite aproape exclusiv politic. „Componenţa consiliilor de administraţie s-a făcut pe baza unei înţelegeri dintre PDL şi PSD, prin acordarea de locuri, avînd în vedere că deţin majoritatea în Consiliul Local şi orice alt personaj încercat de a fi recomandat nu merge. Acolo unde nu ne înscriam în propunerile făcute de formaţiunile în cauză, prin vot, oricum, orice altă propunere pica”, a mai spus Romulus Eram.

Apa curge cu datorii de 50 de milioane şi salarii de 1.800 de lei

Datoriile uriaşe, de circa 50 de milioane lei ale furnizorului de apă nu s-au repercutat masiv şi asupra salariilor de la SC Apa Grup SA. Salariul mediu brut pe unitate se ridică totuşi la aproximativ 1.800 de lei, lunar cheltuindu-se peste un milion de lei cu plata drepturilor băneşti. De altfel, 34% din tariful la apă îl reprezintă costurile cu salarizarea. Luna trecută a izbucnit un adevărat scandal în Consiliul Judeţean pe motiv că societatea a majorat „pe şest” salariile cu aproximativ 30%. sediu Apa Grup“Este regretabil că d-lor s-au grăbit să consume din ceea ce am vrut noi să obţinem suplimentar prin majorarea preţului pentru că noi cu mare greutate am adoptat această hotărîre. Am fost şi cam forţaţi pentru că era o condiţionalitate asumată prin programul ISPA. Atunci a fost o hotărîre clar nepopulară şi culmea este că dînşii s-au şi grăbit să şi consume banii pe salarii”, afirma atunci Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care deţine pachetul majoritar de acţiuni al societăţii.

Şefii de la Apa Grup au susţinut însă că mărirea salariului minim brut a fost de numai 14,8% şi că aceasta este una mai mult teoretică deoarece angajaţii îşi primesc salariile în funcţie de producţia facturată, iar în ianuarie şi februarie au beneficiat astfel de 92%, respectiv 93%. De asemenea, şefii societăţii spun că au fost obligaţi prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură să procedeze la această creştere deoarece în caz contrar ar fi fost acţionaţi în judecată, lucru care s-a mai întîmplat în trecut. „Orice contract colectiv de muncă pe unitate trebuie să aibă prevederile minime din contractul încheiat la nivel de ramură”, spunea Albert Tănasă, consilier juridic al societăţii. Directorul are un salariu care trece de 4.000 de lei. “Numai un nebun ar veni în fruntea unei asemenea societăţi”, spunea în urmă cu aproape o lună Maricel Georgescu.

Componenţa CA-urilor s-a schimbat în cele 12 luni din 2009, în tabele sînt prezentaţi toţi cei care, pentru diferite perioade de timp, au făcut parte din aceste structuri anul precedent.

1.421 lei era în decembrie 2009 salariul mediu brut la Botoşani, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
in CA de la Urban Serv este Mioara Jurgiu nimeni alta decat fata domnului consilier Vazdoaga
29 aprilie 2010, 10:44
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.