Ancheta săptămânii
Salarii de 20 de milioane, doctor, colonel şi agricultori la firmele de gospodărie comunală

Au fost sau încă mai sunt conduse de oameni a căror profesie nu are nici o legătură cu activitatea firmelor în fruntea cărora s-au aflat sau încă se mai află. Profitul societăţilor se duce în mare parte pe salarii care, în bună măsură, sunt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod curent la Botoşani. Iar acolo unde nu este profit salariile sunt cam la fel de mari, în ciuda pierderilor uriaşe ale unităţilor. Toate acestea se întîmplă la societăţile de gospodărie comunală din Botoşani.

lucrari in oras

2.222, salariul mediu la Locativa

SC Locativa SA a avut anul trecut cheltuieli totale de 3,4 milioane lei din care cele salariale s-au ridicat la 1,8 milioane lei, adică mai mult de jumătate. Ei bine, deşi prin bugetul prognozat pe anul precedent conducerea societăţii îşi programase un salariu mediu brut de 2.142 de lei, s-a ajuns la 31 decembrie la unul efectiv realizat de 2.222 de lei.”Creşterea salariului mediu brut este justificată de realizarea şi depăşirea indicatorilor : venituri totale, cifra de afaceri, productivitatea muncii, profitul net, reducerea cheltuielilor la 1.000 lei venituri”, sunt explicaţiile conducerii unităţii într-un raport prezentat Adunării Generale a Acţionarilor la mijlocul acestei luni.

Director controlat de şeful taberelor, societate condusă şi de un colonel

L.CilinschiAşadar societatea a fost una profitabilă şi printre altele, din banii făcuţi şi-a cumpărat un Fiat Ducato pe care a plătit nici mai mult, nici mai puţin de 70.235 de lei pentru transport marfă. Acesta poate ar fi util, unităţii, problema este însă alta. „Nu ştiu dacă cineva a făcut şi un calcul al eficienţei acestei investiţii pentru că la un volum de 900 de milioane de lei vechi al afacerilor pe sectorul de construcţii unitatea a cumpărat o maşină de 700 de milioane”, ne-a declarat consilierul municipal Gheorghe Vâzdoagă, membru AGA Locativa. Cine să facă însă acest calcul? Anul trecut din consiliul de administraţie al societăţii au făcut parte, printre alţii, un colonel în rezervă (Lucian Cilinschi, foto în picioare), un pensionar absolvent de „Ştefan Gheorghiu” sau liderul revoluţionarilor din Botoşani, în timp ce în întreg anul cenzor a fost şi consilierul judeţean Radu Humelnicu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Tineret, care administrează taberele din judeţ.

Membri CA SC Locativa SA în 2009

 NUME  REFERINŢE
 Florinel Gornea inginer
 Lucian Cilinschi colonel în rezervă 
 Mihai Jîtăraşu economist, consilier judeţean, pensionar
 Mariana Cavulea inginer
 Geta Chebac inginer 
 Daniela Lozneanu inginer 
 Vasile Hălăşanu inginer, preşedintele Asociaţiei Revoluţionare

Urban Serv mătură pe 400 de euro angajatul, cu doctor în frunte

Şi la SC Urban Serv SA creşterea veniturilor societăţilor s-a dus practic pe salarii. Cu aproape un milion de lei s-au majorat încasările unităţii Consiliului Local anul precedent şi tot cam cu atît au urcat şi cheltuielile totale cu salariile. Practic, din 13,2 milioane lei cheltuieli totale în 2009, 8,1 milioane lei au însemnat salarii, adică 62%. Astfel, într-un an în care criza economică a lovit judeţul, iar numărul şomerilor s-a dublat, la Urban Serv, din taxele percepute în cimitire, pieţe sau obor, precum şi din taxa de salubrizare, salariile au crescut cu 14% şi s-a ajuns astfel la un salariu mediu brut de 1.594 lei. Deşi pare greu de crezut şi dificil de înţeles, în 2009, timp de patru luni de zile, din consiliul de administraţie al societăţii a făcut parte inclusiv un medic, căruia, printre alţii, i s-a adăugat şi director de la Botoşani al Automobil Clubului Român.

CA SC Urban Serv SA

 NUME REFERINŢE 
 Gheorghe Pricopi inginer 
 Lucel Butnariuc inginer, consilier municipal 
 Dana Ghica arhitect 
 Gheorghe Apetroaie medic, director adjunct DSP 
 Dumitru Ghiţun economist, director ACR 
 Sergiu Burlacu economist
 Simona Huţanu economist
 Cristina Miron salariat Locativa
 Mioara Jurgiu 
 Albert Tănasă consilier juridic la Apa Grup 
 Constantin Ciobanu 

 

15 milioane salariul mediu şi surprize la Eltrans

E.NituraÎn ciuda faptului că primeşte anual subvenţii de circa două milioane de lei întrucît altfel ar fi trebuit de mult să se închidă, angajaţii Eltrans nu se pot plînge că sunt plătiţi mai prost decît majoritatea botoşănenilor. Şi aici salariul mediu brut este de circa 1.500 de lei, iar în consiliul de administraţie regăsim membri-surpriză. Au făcut sau încă mai fac parte din această structură un agricultor (Eugen Niţură, foto stînga) , un profesor de sport şi … actualul şef al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului. Iar printre membrii comisiei de cenzori îl regăsim pe Gheorghe Agafiţei, lichidatorul de la Alcor, care, potrivit Curţii de Conturi, ar fi perceput vreo 300.000 de lei în plus faţă de ce a stabilit expertul la vînzarea sediului fostei unităţi Serviciului Poliţiei Rutiere, într-o afacere pe care o puteţi citi în detaliu pe acest site, la adresa http://www.botosaneanul.ro/investigatii/imobiliare/afaceri-imobiliare-cu-politia/

 

CA SC Eltrans SA

 Victor Ivănescu inginer 
 Eugen Niţură inginer agronom, consilier judeţean 
 Dinu Aolăriţei pensionar 
 Sergiu Marian profesor de sport, fost director în 2009 la CS Botoşani 
 Romică Fifea 
 Liviu Rădăşanu jurist, director DGASPC
 Cristina Trofinov 

Enigmă economică la Conterm

O adevărată enigmă a economiei de piaţă este SC Conterm SA, societate desprinsă din „mamutul” Termica. În cele nouă luni de viaţă de anul trecut aceasta a avut venituri totale de doar 651.822 de lei, însă a plătit salarii de peste 1,4 milioane lei şi a acumulat deja datorii de aproape 700.000 de lei. Totodată, a trimis în şomaj aproape jumătate dintre angajaţi, iar o parte dintre directorii adjuncţi au început să îşi dea demisia.

CA SC Conterm SA


 Liviu Modan preşedinte CA  
 Călin Bosovici membru 
 Mihai Ghiorghiu membru 
 Nicolae Semenescu membru, consilier municipal
 Ioana Dolhan  membru

"Consiliul Local nu controlează salariile"

Fostul viceprimar Romulus Eram susţine că salariile „sănătoase” de la societăţile municipalităţii sunt rezultatul „mînei libere” care s-a lăsat conducătorilor acestora. R.Eram„Salariile sunt rezultate ale negocierii contractului colectiv de muncă şi nu sunt controlate de către Consiliul Local. Ei îşi derulează acţiunile de salarizare în baza contractelor colective pe care le semnează în cadrul formulelor astea de organizare sindicală. Într-un fel ar fi fost normal să se rediscute forma asta de raport între Consiliul Local şi societăţile subordonate avînd ca motiv sumele pe care le plătesc ele către CL, dar s-a mers pe varianta că ei sunt într-un fel acoperiţi de lucrurile care le fac şi nu au nevoie de aprobarea CL pentru salarii”, a declarat actualul consilier municipal. Aceasta în timp ce consiliile de administraţie au fost stabilite aproape exclusiv politic. „Componenţa consiliilor de administraţie s-a făcut pe baza unei înţelegeri dintre PDL şi PSD, prin acordarea de locuri, avînd în vedere că deţin majoritatea în Consiliul Local şi orice alt personaj încercat de a fi recomandat nu merge. Acolo unde nu ne înscriam în propunerile făcute de formaţiunile în cauză, prin vot, oricum, orice altă propunere pica”, a mai spus Romulus Eram.

Apa curge cu datorii de 50 de milioane şi salarii de 1.800 de lei

Datoriile uriaşe, de circa 50 de milioane lei ale furnizorului de apă nu s-au repercutat masiv şi asupra salariilor de la SC Apa Grup SA. Salariul mediu brut pe unitate se ridică totuşi la aproximativ 1.800 de lei, lunar cheltuindu-se peste un milion de lei cu plata drepturilor băneşti. De altfel, 34% din tariful la apă îl reprezintă costurile cu salarizarea. Luna trecută a izbucnit un adevărat scandal în Consiliul Judeţean pe motiv că societatea a majorat „pe şest” salariile cu aproximativ 30%. sediu Apa Grup“Este regretabil că d-lor s-au grăbit să consume din ceea ce am vrut noi să obţinem suplimentar prin majorarea preţului pentru că noi cu mare greutate am adoptat această hotărîre. Am fost şi cam forţaţi pentru că era o condiţionalitate asumată prin programul ISPA. Atunci a fost o hotărîre clar nepopulară şi culmea este că dînşii s-au şi grăbit să şi consume banii pe salarii”, afirma atunci Mihai Ţâbuleac, preşedintele Consiliului Judeţean, instituţie care deţine pachetul majoritar de acţiuni al societăţii.

Şefii de la Apa Grup au susţinut însă că mărirea salariului minim brut a fost de numai 14,8% şi că aceasta este una mai mult teoretică deoarece angajaţii îşi primesc salariile în funcţie de producţia facturată, iar în ianuarie şi februarie au beneficiat astfel de 92%, respectiv 93%. De asemenea, şefii societăţii spun că au fost obligaţi prin contractul colectiv de muncă încheiat la nivel de ramură să procedeze la această creştere deoarece în caz contrar ar fi fost acţionaţi în judecată, lucru care s-a mai întîmplat în trecut. „Orice contract colectiv de muncă pe unitate trebuie să aibă prevederile minime din contractul încheiat la nivel de ramură”, spunea Albert Tănasă, consilier juridic al societăţii. Directorul are un salariu care trece de 4.000 de lei. “Numai un nebun ar veni în fruntea unei asemenea societăţi”, spunea în urmă cu aproape o lună Maricel Georgescu.

Componenţa CA-urilor s-a schimbat în cele 12 luni din 2009, în tabele sînt prezentaţi toţi cei care, pentru diferite perioade de timp, au făcut parte din aceste structuri anul precedent.

1.421 lei era în decembrie 2009 salariul mediu brut la Botoşani, potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
in CA de la Urban Serv este Mioara Jurgiu nimeni alta decat fata domnului consilier Vazdoaga
29 aprilie 2010, 10:44
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.