Ancheta săptămânii
Remember : Securitatea pe urmele “Muzicantului”

A fost anchetat de Securitate pentru că spunea bancuri despre Ceauşescu şi Partidul Comunist Român. A fost turnat de actualul lider al evreilor din Botoşani şi de cel care după revoluţie a devenit şef al Serviciului de Paşapoarte. Toate acestea i s-au întîmplat în ultimii ani dinaintea revoluţiei botoşăneanului Mihai Diaconu pe numele căruia fostul organ de represiune comunistă a deschis dosarul „Muzicantul”.

Anchetă pornită de la bancuri

„Eu eram muzicant şi aveam o meserie bună. La petreceri, pentru a trece mai plăcut Mihai Diaconu 2timpul, mai scăpam cîte un banc. Parcă eu de unde le ştiam? Tot de la doctori, de la oameni care lucrau la Securitate”, îşi începe povestea pensionarul de acum Mihai Diaconu. Pe vremea comuniştilor lucra la Casa Pionerului şi Şoimilor Patriei, unde era profesor de şah, dar activa şi la Clubul Sportiv Voinţa, unde era căpitanul echipei de şah. Ca majoritatea celorlalţi botoşăneni, banii nu prea îi ajungeau, aşa că, ştiind să cînte la acordeon, orgă, pian şi alte instrumente, a început să meargă pe la nunţi şi alte petreecri pentru a mai face un ban. Poate prea slobod la gură pentru acele vremuri, dincolo de glumele cu aluzii la situaţia economico-socială din ţară, nu se sfia să critice partidul, „conducătorul iubit”, dar mai ales faptul că prin magazinele alimentare cam bătea vîntul. În toamna anului 1987, cînd avea 51 de ani, a fost chemat la Securitate. „Mă ţinea cîte o zi întreagă în birou, fără scaun, fără nimic. El îmi dicta ce să scriu, iar eu scriam pentru că îmi promitea că mă lasă în pace”, îşi aminteşte Mihai Diaconu despre întîlnirile cu ofiţerul de Securitate. Dar asta nu era tot. Printr-un sofisticat, pentru acele vremuri, sistem audio, i se dădea senzaţia că în camerele alăturate alţi botoşăneni urlă de durere în timpul anchetelor. „«Dacă nu spui tot aşa păţeşti şi tu» îmi spunea doar ca să declar”, rememorează Mihai Diaconu. IMG_0524 (Medium)

Turnat de cei mai buni prieteni

Cu toate că a recunoscut repede că spunea bancuri politice şi că obişnuia să critice regimul, timp de aproximativ un an de zile a fost chemat cam o dată pe săptămînă la audieri. De frică a încetat să mai facă astfel de lucruri, însă securiştii nu i-au dat pace. La aproximativ un an după deschiderea dosarului l-au dat afară din serviciu şi l-au pus să muncească la Electrocontact pe postul de om de serviciu, „ca să îmi taie cheful să mai spun bancuri”, după cum, cu umor negru, îşi aminteşte „Muzicantul”. A lucrat acolo pînă la revoluţie, după care s-a reîncadrat la Casa Pionerului, devenită ulterior Palatul Copiilor, de unde s-a şi pensionat. Turnat de „prieteni” si de viitorul lider al evreilor În 2007, cînd s-au împlinit 20 de ani de la deschiderea „Muzicantului”, Mihai Diaconu a reuşit să îşi scoată dosarul de la Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS). A rămas şocat. „Erau băieţii mei de casă. Mîncau la mine, beau la mine, jucam împreună rummy şi şah. Eu le spuneam bancuri crezînd că ei se amuză, dar ei mă turnau la Securitate”, afirmă botoşăneanul. Pe numele său Securitatea avea un dosar cu aproximativ 200 de pagini. Oamenii relatau cu lux de amănunte ceea ce prietenul lor spunea despre Ceauşescu, partid, situaţia economico-socială. Declaratie Tony

 „A descoperit nevastă-mea un microfon cînd făcea curăţenie”

Printre altele a afirmat că « în oraşul Botoşani viaţa este din ce in ce mai grea, că organele de partid nu urmăresc cum trebuie viaţa deoarece ei au tot ce le trebuie la cantina partidului, că partidul - CPJ Botoşani, dispune de o fermă mixtă la fel ca mănăstirile închinate pînă în 1862»”, relatează turnătorul cu numele conspirativ „Tony” într-o declaraţie dată în 1987. În acelaşi act „Tony” aduce la cunoştinţa securiştilor şi faptul că Mihai Diaconu a afirmat că „poporul a înfăptuit revoluţia socialistă pentru a lichida exploatarea, dar că de fapt acum s-a trecut la o nouă formă de exploatare datorată birocratismului şi sitemului pilelor în detrimentul marii mase care este împiedicată să ajungă la bunurile de largă cerinţă, de la posibilitatea obţinerii unei surse secundare de cîştiguri – sus numitul cîntă la nunţi, botezuri şi alte momente ceremoniale – pe cînd alte persoane obţin totul numai dînd un telefon”. Aşa-zişii prieteni nu s-au mulţumit doar cu atît. I-au montat în casă inclusiv mijloace de ascultare. „A descoperit nevastă-mea un microfon cînd făcea curăţenie”, spune Mihai Diaconu. Declaratie David Iosif

l-a aflat pe o parte dintre cei care l-au pîrît periodic, timp de mai bine de un an, la Securitate. "Unora le-am recunoscut şi scrisul", spune pensionarul. Este vorba de Ioan Cenuşă, omul de serviciu de la Casa Pionerului şi Şoimilor Patriei, pe care „eu îl ţineam cu bani şi ţigări”, decedat între timp, Gheorghe Popescu, profesor de desen la aceeaşi instituţie, Ioan Honciuc, profesor de sport şi nimeni altul decît David Iosif, preşedintele timp de multe decenii al clubului „Voinţa”. Cu dosarul în mînă s-a dus direct la acesta. „Nu ma aşteptam la aşa ceva din partea ta”, i-a spus, iar răspunsul a fost: „am fost forţat, alea erau vremurile”.O parte din cei care l-au turnat lucrau la Palatul Copiilor

Pîrît şi de liderul evreilor botoşăneni

Pe alţi turnători nu i-a putut afla întrucît multe dintre hîrtiile pe care i le-a eliberat CNSAS sînt cenzurate. Asta la aproape două decenii după ceea ce mulţi dintre noi numim „revoluţie”. Cunoaşte doar nume conspirative precum „Severin” sau „Florin”, oameni care l-au turnat asiduu. David Iosif : „Ne-a jidănit” „Diaconu Mihai se manifestă mereu nemulţumit şi de pe această poziţie face unele comentarii duşmănoase la adresa conducerii locale de partid şi de stat şi la adresa conducerii superioare cu referire la nivelul de trai în ţara noastră, la modul de aprovizionare de produse de origine alimentară”, este un pasaj din declaraţia pe care David Iosif, actual preşedinte al Comunităţii Evreilor din Botoşani, a David Iosif 2dat-o Securităţii pe 17 septembrie 2009. Ca şi alţi oameni care îl cunoşteau pe Diaconu şi el pare să fi avut o problemă cu faptul că acesta cînta la nunţi şi botezuri. „La domiciliul său cît şi în alte locuri cîntă la petreceri cu instrumente de la Casa Pionerului, folosind unii elevi cu care îşi însuşeşte sumele acordate”, mai arată David Iosif în declaraţie. Astăzi acesta are 72 de ani şi nu regretă cele făcute. Susţine că el l-a ajutat atît pe Mihai Diacou, cît şi pe soţia acestuia să se încadreze la Casa Pionerului şi Şoimilor Patriei şi să dobîndească brevete de antrenori. „Pîine i-am dat şi lui şi ei şi acum vine cu chestii dintr-astea ... „ , spune oarecum afectat David Iosif. El susţine că a fost practic constrîns să ofere Securităţii informaţii despre „Muzicantul” şi că s-a hotărît să facă acest lucru abia după ce Diaconu „ne-a jidănit”. „El a avut nişte probleme la pioneri şi eu fiind în funcţia de preşedinte la clubul Voinţa, eram pus în situaţia de a scrie una şi alta”, spune preşedintele Comunităţii Evreilor. Culmea este că, asemeni celui pe care l-a turnat şi David Iosif susţine că nu a făcut altceva decît să scrie ce îi spunea ofiţerul de la Securitate.

Anchetat de Eugen Pinzariu

Dar cine este acest ofiţer care a instrumentat cazul? Majoritatea botoşănenilor probabil îl cunosc ca fostul şef al Serviciului de Paşapoarte. Este Eugen Pînzariu, pe atunci locotenent de securitate. Semnătura acestuia apare pe mai multe piese din dosarul „Muzicantul” şi atît Mihai Diaconu, cît şi David Iosif recunosc că el s-a ocupat de caz. Numele celui care după revoluţie a fost mai mulţi ani şef al Serviciului de Paşapoarte apare, printre altele, pe o cerere de investigaţii. În aceasta el solicită ca prin cercetări să se stabilească „relaţiile şi natura lor”, „comportare şi atitudinea sa”, „cum este cunoscut la domiciliu”, „poziţia acestuia faţă de politica partidului şi statului nostru”. Cerere de investigatie De dosar s-a mai ocupat şi căpitanul de atunci Artemie Sturz, şef al aşa numitului „serviciu I”. Pe 27 ianuarie 1988 acesta cere Inspectoratului Judeţean al M.I. – Securitate/Biroul „S” informaţii despre „discuţiile, legăturile, relaţiile şi natura lor, comentarii negative la adresa partidului şi st.nostru”. Rezultatele urmau să fie comunicate „lt.P.E.”, iar termenul de execuţie era 31 decembrie 1988. În diferite piese de dosar mai sînt menţionaţi ca implicaţi în soluţionarea cazului cpt.Irimia şi Lt.maj.Sandu V., însă cel mai des apare numele celui care avea ulterior să devină şef al Serviciului de Paşapoarte. „N-o să vă vină să credeţi dar eu i-am cîntat lui la nuntă. I-am cîntat la nuntă şi am să îi cînt şi la inmormîntare pentru cît rău mi-a făcut ... şase luni am tremurat”, spune astăzi, la 73 de ani, Mihai Diaconu.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Urmărește-ne și pe Google News

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.