Ancheta săptămânii
Prizonieră în propria casă: Botoșaniul care n-a fost în stare să monteze o balustradă pentru o nenorocită, dar i-a îngropat banca - GALERIE FOTO

Imaginați-vă că viața voastră ar depinde de o balustradă. Da, de o banală balustradă pe care nu o puteți monta fiindcă nu aveți bani. Și chiar dacă i-ați avea, tot v-ar fi imposibil pentru că, pur și simplu, vă lipsesc puterile.

Prizonieră în propria casă


Ceea ce pentru mulți dintre noi este un exercițiu de imaginație, pentru alți oameni - și nu chiar puțini - reprezintă o problemă reală. Pe cât de stringentă, pe atât de absurdă.
Este și povestea unei botoșănence de 60 de ani care nu putea să iasă din casă dintr-o stupizenie. Suferă de scleroză multiplă și pentru a se deplasa are mereu nevoie de un sprijin. Locuiește la etajul II al unui bloc din strada Mihail Kogălniceanu, putea coborî până la parter, dar nu mai putea străbate holul și scările de la intrare pentru că nu avea de să se țină. Și mai ales iarna nu se putea aventura.

 

A cerut o balustradă, i s-a promis o bancă


Elena Buzilă este bolnavă de vreo trei decenii, dar de zece ani are nevoie de o ”mână de ajutor”. Și la propriu, și la figurat. S-a plâns de nenumărate ori la asociația de proprietari 49, la care este arondată, de unde a cerut inclusiv în scris montarea unei balustrade. ”Are să facă”, a fost răspunsul pe care l-a tot primit și care nu s-a materializat vreodată. În schimb, mai nou, i s-a promis că în fața blocului se va mai monta o bancă pe lângă cea existentă. Că nu avea cum să ajungă la dânsa nu mai interesa pe cineva.


”Știu fetele de la asociație, cunosc situația, le cunosc pe toate și mă cunosc pe mine și mi-au spus că vor mai pune încă o bancă”,


Elena Buzilă, locatară bolnavă.


La Primărie nici nu a mai încercat să meargă deoarece imediat după instalarea primarului Cătălin Flutur a trebuit să facă rapid cale întoarsă fiindcă au luat-o pe sus ”niște vlăjgani”:


”Nu vreau să mai mă duc la Primărie că nu se rezolvă nimic”.


La un moment dat, bolnavii botoșăneni de scleroză multiplă aveau și o asociație, însă soțul liderei care conducea ONG-ul s-a îmbolnăvit mai tare ca ea și numai timp de astfel de activități nu mai are.


”Nu are cine să se ocupe de noi, la cine să mă duc?” se întreabă femeia.

 

”Telefonul fără fir” bineînțeles că nu a funcționat


Prizonieră în propria locuință, i-a venit ideea să contacteze o parlamentară cu aplecare spre problemele sociale. Și i-a scris pe Facebook deputatei Tamara Ciofu.
Iar dacă până acum povestea vi s-a părut a fi absurdă, este nimic pe lângă ce s-a întâmplat mai departe. Tamara Ciofu a redirecționat petiția Elenei Buzilă spre consiliera locală Andreea Buiuc. La rândul său, aceasta l-a contactat pe Bogdan Bețenchi, șeful serviciului edilitare din cadrul Primăriei Botoșani. Acesta i-a explicat că structura pe care o conduce nu poate executa asemenea lucrări, așa că, mai departe, i s-a adresat lui Eugen Țurcanu, directorul Direcției Servicii Publice Sport și Agrement.


”Și uite așa ca în Caragiale, telefonul fără fir.... Am vorbit la Primărie, am făcut în scris, era pe chestii de achiziții și nu s-a făcut nimic. Iată că în curând se împlinește un an de zile”, spune Tamara Ciofu.
Prin aprilie anul trecut a vorbit cu femeia, pentru ca în ianuarie 2018 să afle stupefiată că ditamai municipalitatea n-a fost în stare în vreo nouă luni să monteze o balustradă.

 

”Dar ce, îmi plătiți voi curentul?”


Cum afară deja ninsese, s-a săturat să mai aștepte, s-a dus la Dedeman, a cumpărat toate materialele necesare, a contactat și o echipă de muncitori care să amplaseze ”mâna de sprijin” atât de necesară sexagenarei.
Ei bine, nici măcar toate aceste lucruri nu au fost suficiente. Meseriașii sosiți la fața locului aveau nevoie de curent. Au rugat o vecină de la parter să le permită să își pună aparatul de sudură în priză, însă aceasta i-a refuzat: ”Dar ce, îmi plătiți voi curentul?” Așa că au mai pierdut ceva timp până au găsit un prelungitor care să permită branșarea direct din casa femeii bolnave. Și, în sfârșit, și-au făcut treaba.

 

”Trebuie să deschidem porți pentru acești oameni”


Tamara Ciofu a explicat că nu dorește să își facă publicitate pe seama chinului amintitei botoșănence, dar că, pornind de la acest caz concret, trage un semnal de alarmă. Cu siguranță într-o mulțime de alte blocuri locuiesc câte o ”Elena Buzilă” nebăgată în seamă de cineva.


”Sunt și alți oameni care au nevoie de ajutor, care au apelat la asociație, care au apelat la Primărie și nu au fost ajutați, Primăria să își deschidă urechile pentru acest semnal de neputință, de ajutor, de dorință de a trăi. Trebuie să deschidem porți pentru acești oameni, prin această femeie să rezolvăm problema altora, tot așa de lipsiți de ajutor”,


Tamara Ciofu, deputat.


Asociația 49 nu a mai montat nici măcar a doua bancă promisă. În schimb, dacă tot n-a fost în stare să amplaseze o balustradă, banca din fața blocului a fost aproape îngropată de municipalitate toamna trecută, când a asfaltat inclusiv trotuarele din Mihail Kogălniceanu. Și tot muncitorii aduși de deputată au înălțat-o. Servicii complete... că doar de asta avem atâtea instituții care se ocupă de persoanele cu dizabilități. Pe hârtie doar, bineînțeles, că în realitate inclusiv montarea unei balustrade a devenit un lucru imposibil de făcut în minunatul Botoșani.
 

loading...
Mama unui copil cu autism umilită la o şcoală de prestigiu – CÂND şi CUM i s-a recomandat să-şi ducă băiatul la toaletă
Dacă tac’su nu-i parlamentar… Un băieţel de 3 anişori se stinge într-un dormitor plin de igrasie cu părinţi aşteptând de cinci ani un ANL

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Passat-ul directorului de „Apă”, dat de CJ pe mâna Poliţiei într-o poveste cu parfum de răzbunare
Consiliul Judeţean Botoşani a sesizat organele de cercetare penală cu privire la utilizarea automobilului Volkswagen Passat deţinut de SC Nova Apaserv SA de către directorul general al societăţii, Albert Tănasă.
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
CLASARE!!! Unul dintre cele mai groaznice accidente de la Botoșani, terminat cu netrimitere în judecată; tată și fiu morți în aceeași zi
Era 25 decembrie 2015, prima zi de Crăciun. O amiază mohorâtă, fără zăpadă, însă cu ceață din belșug, mai ales în apropierea municipiului, pe drumul ce duce spre Dorohoi. La ora 12:45 timpul şi viaţa s-au oprit în loc pentru câţiva oameni.
Reglări de conturi din concediul medical la unitatea cu trei directori ”de capul lor”
Noul consiliu de administraţie al SC Urban Serv SA s-a întrunit vineri după-amiază în şedinţă extraordinară şi a avizat noua organigramă. Există două modificări şi ambele îl vizează direct pe Cezar Nicuţă.
Iubita elevului de la Pacea scoasă din povestea crimei de-un fir de păr din mâna liceenei omorâte
După ceva peste patru luni de la crima săvârșită în păduricea de la Pacea procurorii au finalizat dosarul în care inculpat este un adolescent de numai 17 ani. El este acuzat că a omorât o fată cu un an mai mare decât el.
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor
În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi
Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
BMW-ul e viața lor :) Dar merge și un Audi sau Mercedes - Capii PSD-ului s-au umplut de mașini de lux după dobândirea mandatelor
Cele 18 luni trecute din actuala legislatură par să nu se fi scurs în zadar pentru unii parlamentari social-democrați. Cel puțin în ceea ce privește realizările… auto strict personale.
kalapod.net%20
Copiii ăştia trăiesc doar cu aer? Băiatul care doarme pe câmp şi fata care merge cu „ia-mă nene” , tinerii din politica botoşăneană se întrec în sărăcie... declarată
Nu tu casă, nu tu maşină şi nici măcar o garsonieră pe la capătul oraşului… Şi dacă nu ar fi ceva bănuţi de pe la stat, mai-mai că te-ai gândi că mor de foame.Cam acestea sunt coordonatele „averilor” unei bune părţi a tinerilor din politica botoşăneană, care, dacă ar fi să ne luăm exclusiv după declaraţiile de avere pe care tocmai le-au completat la jumătatea acestei luni, îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
Brava smaranda! Ai rezolvat problema, dacă ar fi toți ca matale dotați cu inteligenţă, eheei!! Individul ăsta ţurcanu nu a găsit timp, bani şi alte ace, brice şi carice pentru a face o balustradă pentru un plătitor de taxe, inclusiv a salariului măriei sale, da pentru gărduirile anemice pe care le face prin asociațiile de proprietari "are" bani și di tăti. Vedeți în fotografiile expuse de d-stră şi o să descoperiți marili rializări ale lui ţurcanu, gărduţul cu țepi. Individul ăsta e o pacoste pentru Botoșani, cu sprijinul unor președinți de asociație face ce vrea mușchii lui prin asociațiile de proprietari, vorba lui ilie de la sculamentărie, când proprietarul vrea să pună o floare sau o bancă cică e proprietatea primăriei şi nu ai voie, dacă spui ceva de mogâldeața care mătură aleile, plătită din banii noștri, cică e curtea interioară a asociației și noi trebuie să plătim ciorsăitul macadamelor, locurile de parcare le taxează primăria, de făcut curat plătim noi cei fără parcare. Bre țurcane! Lasă-ne bre! Lasă să vină unul gospodar care chiar se pricepe la gospodărit.
5 februarie 2018, 13:37
Ia citeste ce scrie la sase. Termenul nenorocit are si alt inteles, dar era greu...NENOROCÍT adj. 1. nefericit, (înv.) neferice, pătimaș. (Un om tare ~.) 2. biet, nevoiaș, sărac, sărman, (livr.) mízer, paupér, (pop.) nemérnic, păcătós, sărăcán, (înv. și reg.) ticăít, ticălós, (prin Munt. și Olt.) săgét, (înv.) cáinic, mișél, mișelós. (Un argat ~; ~ de mine!) 3. amărît, prăpădit, (fig.) pîrlít. (Un funcționar ~.) 4. catastrofal, dezastruos, fatal, funest, nefericit, tragic. (Un deznodămînt ~.) 5. dureros, jalnic, trist, (înv. și reg.) milós. (Priveliște, întîmplare ~.) 6. deplorabil, jalnic, lamentabil, mizerabil, prăpădit, (livr.) mízer, (înv. și reg.) ticălós, (înv.) mișél. (Casa era într-o stare ~.)
5 februarie 2018, 11:05
NENOROCÍT, -Ă, nenorociți, -te, adj., s. m. și f. 1. Adj., s. m. și f. (Persoană) care se găsește într-o situație vrednică de plâns, care este lipsită de noroc, de fericire, care are de îndurat un mare necaz, o mare suferință; (om) nefericit. 2. Adj. (Despre situații) Care inspiră milă, tristețe; vrednic de plâns, dureros, trist, jalnic. ♦ (Despre starea, mediul în care se află cineva) Care denotă o situație foarte proastă, vrednică de plâns; p. ext. sărac, sărăcăcios. 3. Adj. Care aduce sau constituie o nenorocire (2); dezastruos, funest, nefast, tragic. 4. Adj., s. m. și f. (Om) ticălos, de nimic. – V. nenoroci.
5 februarie 2018, 10:16
ce titlu de doi lei. nu puteati scrie si voi neajutorata, bolnava etc...
5 februarie 2018, 10:09
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
„ Au alocat acolo 9 milioane așa numai să nu spună ca nu au alocat. Dar în genere nu vor să transfere tronsonul Târgu Neamț - Iași la ministerul Transporturilor așa cum prevede legea adoptată anul trecut. Vor să continue cu ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.1988 lei
CHF
Francul elveţian
4.1953 lei
GBP
Lira sterlină
5.4653 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7869 lei
XAU
Gramul de aur
178.5589 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2449 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4983 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9841 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1775 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6381 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4 o C
Dorohoi
-6 o C
Bucecea
-4.1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
-5 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.