Ancheta săptămânii
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament

Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.

Câștigător cu doar 36% din voturi


Aprobat prin HG 1.305/2002, acesta prevede că președintele, dar și vicepreședinții, secretarul, trezorierul și cei patru membri ai fiecărui consiliu teritorial se aleg de adunarea generală ”prin votul direct și secret al unei majorități de două treimi din numărul membrilor prezenți”.


Ori, așa cum Botoșăneanul a semnalat încă de la începutul anului trecut, la adunarea generală a CNP Botoșani au fost prezenți 144 de membri, iar comisarul șef Paul Tapalagă a fost desemnat câștigător cu numai 52 de voturi, adică nici măcar jumătate din total. Contracandidații săi, subcomisarii de la acea dată, Otilia Ștefănică și Adrian Doloi, au avut câte 44, respectiv 42 de voturi.


Cu toate că ocupantul primului loc a nu a întrunit procentajul de voturi prevăzut în amintita Hotărâre de Guvern, în prezența unor delegați de la București s-a decis ad-hoc să nu se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

 

O polițistă a obținut anularea alegerilor la Tribunal, iar CNP nu a făcut recurs


Subcomisar în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Botoșani, Otilia Ștefănică s-a adresat președintelui CNP, sesizând încălcarea procedurii de desfășurare a alegerilor prin neorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin și prin desemnarea noului președinte de la Botoșani cu un procent de voturi foarte departe de cel prevăzut de Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP.


Plângerea i-a fost practic ignorată astfel încât lucrătoarea MAI a deschis o acțiune în instanță. După un an, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat și a dat dreptate polițistei, hotărând anularea alegerilor organizate în data de 22 ianuarie 2018 pentru funcția de președinte al CNP Botoșani.


Hotărârea a fost comunicată la sfârșitul lunii iulie și surpriza a venit abia ulterior: CNP nu a formulat recurs astfel încât hotărârea Tribunalului Botoșani a rămas definitivă.


În aceste condiții, Paul Tapalagă și-a pierdut funcția de președinte al CNP și, pe cale de consecință, trebuie să se organizeze din nou alegeri. El figurează însă în continuare pe site-ul CNP cu aceeași funcție.

 

Turul 2 al alegerilor anulat pentru ”aglomerație” și ”nerăbdare”


Dincolo de hotărâre, interesante sunt câteva aspecte pe care magistratul care s-a ocupat de dosar le-a cuprins în sentință. Printre altele, se scrie negru pe alb că polițiștii nu și-au respectat propriul regulament.


”Noul președinte al consiliului teritorial al Organizației Botoșani a fost declarat câștigător cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (52), iar nu în baza a două treimi din voturi (96), situație evident contrară regulii instituite prin dispozițiile sus-invocate”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Reprezentanții CNP au motivat neorganizarea unui al doilea tur de scrutin ”pe fondul aglomerației determinate de prezența unui număr mare de membri și al stării generale de nerăbdare”. Polițiștii care se ocupau de alegeri ar fi observat cu alte cuvinte că atmosfera nu ar permite desfășurarea celui de-al doilea tur și ar fi hotărât pe loc ca acesta să nu mai aibă loc.

 

Sentință: ”Motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea”


În aceste condiții, în sentință se vorbește chiar de lipsă de seriozitate din partea organizatorilor.


”Concluzia instanței este aceea că, în ipoteza în care a existat o voință unanimă în sensul organizării unui singur tur de scrutin, aceasta este contrară dispozițiilor în materie și nu a putut produce efecte legale, mai ales că motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea (nu apare credibilă susținerea că pentru alegerile care au suscitat un interes major în rândul membrilor organizației – de unde prezența însemnată a acestora – s-a dorit unanim, din pricina aglomerației, finalizarea lor în orice condiții, inclusiv prin încălcarea Regulamentului)”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Interesant este și că, în aceeași sentință a instanței, magistratul notează că, ”probatoriul administrat în dosar conduce la ideea că, în realitate, în pofida mențiunilor din procesul-verbal indicat, în cadrul adunării generale nu s-a pus în discuție și nu s-a votat aspectul analizat”.

 

Dosarele X cu procesul-verbal al ședinței


De altfel, scms.Otilia Ștefănică a susținut acest lucru încă din ziua alegerilor și anume că, atunci când se pregătea pentru al doilea tur de scrutin a fost informată că nu va mai avea loc fiindcă s-ar fi hotărât asta în cadrul aceleiași ședințe. Ori polițista a luat parte la întrunire și nu a auzit să se discute așa ceva.


Deși pare greu de crezut dat fiind faptul că în discuție sunt oameni ai legii, pe parcursul procesului a ieșit la iveală că doi membri ai comisiei de redactare a procesului-verbal au semnat actul în care se stipula că în cadrul adunării generale s-a hotărât să nu mai aibă loc un al doilea tur de scrutin pentru ca la audieri unul să declare că nici măcar nu se afla în sală, iar celălalt că a întocmit de fapt un proces-verbal olograf, altul decât documentul tipizat care cuprinde mențiunea privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur.


Concluzia magistratului?


”Reținând așadar nelegalitatea alegerilor organizate pentru funcția de președinte al consiliului teritorial al CPN – Biroul Teritorial Botoșani, dată fiind încălcarea dispozițiilor art.22 din HG nr. 1.305/2002 și a art. 10 alin. 2 din Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea alegerilor organelor de conducere ale consiliilor departamentale și teritoriale ale Corpului Național al Polițiștilor, instanța constată caracterul întemeiat al acțiunii deduse judecății și urmează a pronunța o soluție de admitere a acesteia, în sensul anulării alegerilor în discuție”.


2.520


de lei a plătit deja CNP reclamantei drept cheltuieli de judecată.


15


zile a fost termenul în care se putea formula recursul, de care CNP nu a uzat.


Scms.Otilia Ștefănică este decisă să candideze din nou, însă pentru ultima oară:

 

”Ca o părere comună, a celor care am dorit revenirea la normalitate și la respectarea legii, vreau să subliniez că am avut încredere în justiție chiar dacă cei care aveau chiar obligația de a veghea la respectarea ei, au încălcat-o flagrant, la limită chiar cu penalul”,


Botoșăneanul a încercat să prezinte și punctul de vedere al chestorului Petre Stancu, președintele CNP, însă acesta nu a răspuns la apel și nici la SMS.

 

Pe de altă parte, după ce hotărârea Tribunalului a rămas definitivă, comisarul Cătălin Corneanu, vicepreședinte CNP Botoșani, a convocat consiliul, care a hotărât revenirea la situația anterioară, urmând să se organizeze alegeri cel mai probabil în ianuarie 2019.

 

loading...
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
Polițistul corupt deconspirat de propriii colegi și-a dat DEMISIA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
Loading...
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Loading...
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
acest individ care a ocupat functia respectiva in mod nelegal cand va restitui sumele incasate de la ATOP avand in vedere ca ocuparea fara drept a unei functii conduce automat si la restituirea sumelor necuvenite, oare consiliul judetean va formula actiune pentru a incasa acele sume cu tot cu penalitati???
30 septembrie 2019, 13:21
Va dati seama daca se fura intre ei astia ce le fac saracilor oameni? Adica unul a dat o declaratie in fals si nu ii face nmeni nimic?Asta nu e ceva penal?Inca e politist marlanul asteapta pensia speciala nu?
30 septembrie 2019, 09:05
Loading...
Sondaj
Primarii ar trebui aleși:
Într-un singur tur, chiar dacă ocupantul primului loc nu are 50% din voturi
Din două tururi, astfel încât câștigătorul să aibă peste 50% din voturi
Declaraţia zilei
„Cred că pledoaria d-lui consilier Anton are un puternic iz politic. Eu nu cred că această defalcare a sumelor pe UAT-uri s-a făcut cu iz părtinitor pentru că e caracteristic PNL-ului. Văd că ultima perioadă de timp se bate ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7769 lei
USD
Dolarul SUA
4.3418 lei
CHF
Francul elveţian
4.4536 lei
GBP
Lira sterlină
5.6485 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9804 lei
XAU
Gramul de aur
219.3158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2464 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4149 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9311 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1895 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6392 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.