Ancheta săptămânii
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament

Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.

Câștigător cu doar 36% din voturi


Aprobat prin HG 1.305/2002, acesta prevede că președintele, dar și vicepreședinții, secretarul, trezorierul și cei patru membri ai fiecărui consiliu teritorial se aleg de adunarea generală ”prin votul direct și secret al unei majorități de două treimi din numărul membrilor prezenți”.


Ori, așa cum Botoșăneanul a semnalat încă de la începutul anului trecut, la adunarea generală a CNP Botoșani au fost prezenți 144 de membri, iar comisarul șef Paul Tapalagă a fost desemnat câștigător cu numai 52 de voturi, adică nici măcar jumătate din total. Contracandidații săi, subcomisarii de la acea dată, Otilia Ștefănică și Adrian Doloi, au avut câte 44, respectiv 42 de voturi.


Cu toate că ocupantul primului loc a nu a întrunit procentajul de voturi prevăzut în amintita Hotărâre de Guvern, în prezența unor delegați de la București s-a decis ad-hoc să nu se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

 

O polițistă a obținut anularea alegerilor la Tribunal, iar CNP nu a făcut recurs


Subcomisar în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Botoșani, Otilia Ștefănică s-a adresat președintelui CNP, sesizând încălcarea procedurii de desfășurare a alegerilor prin neorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin și prin desemnarea noului președinte de la Botoșani cu un procent de voturi foarte departe de cel prevăzut de Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP.


Plângerea i-a fost practic ignorată astfel încât lucrătoarea MAI a deschis o acțiune în instanță. După un an, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat și a dat dreptate polițistei, hotărând anularea alegerilor organizate în data de 22 ianuarie 2018 pentru funcția de președinte al CNP Botoșani.


Hotărârea a fost comunicată la sfârșitul lunii iulie și surpriza a venit abia ulterior: CNP nu a formulat recurs astfel încât hotărârea Tribunalului Botoșani a rămas definitivă.


În aceste condiții, Paul Tapalagă și-a pierdut funcția de președinte al CNP și, pe cale de consecință, trebuie să se organizeze din nou alegeri. El figurează însă în continuare pe site-ul CNP cu aceeași funcție.

 

Turul 2 al alegerilor anulat pentru ”aglomerație” și ”nerăbdare”


Dincolo de hotărâre, interesante sunt câteva aspecte pe care magistratul care s-a ocupat de dosar le-a cuprins în sentință. Printre altele, se scrie negru pe alb că polițiștii nu și-au respectat propriul regulament.


”Noul președinte al consiliului teritorial al Organizației Botoșani a fost declarat câștigător cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (52), iar nu în baza a două treimi din voturi (96), situație evident contrară regulii instituite prin dispozițiile sus-invocate”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Reprezentanții CNP au motivat neorganizarea unui al doilea tur de scrutin ”pe fondul aglomerației determinate de prezența unui număr mare de membri și al stării generale de nerăbdare”. Polițiștii care se ocupau de alegeri ar fi observat cu alte cuvinte că atmosfera nu ar permite desfășurarea celui de-al doilea tur și ar fi hotărât pe loc ca acesta să nu mai aibă loc.

 

Sentință: ”Motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea”


În aceste condiții, în sentință se vorbește chiar de lipsă de seriozitate din partea organizatorilor.


”Concluzia instanței este aceea că, în ipoteza în care a existat o voință unanimă în sensul organizării unui singur tur de scrutin, aceasta este contrară dispozițiilor în materie și nu a putut produce efecte legale, mai ales că motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea (nu apare credibilă susținerea că pentru alegerile care au suscitat un interes major în rândul membrilor organizației – de unde prezența însemnată a acestora – s-a dorit unanim, din pricina aglomerației, finalizarea lor în orice condiții, inclusiv prin încălcarea Regulamentului)”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Interesant este și că, în aceeași sentință a instanței, magistratul notează că, ”probatoriul administrat în dosar conduce la ideea că, în realitate, în pofida mențiunilor din procesul-verbal indicat, în cadrul adunării generale nu s-a pus în discuție și nu s-a votat aspectul analizat”.

 

Dosarele X cu procesul-verbal al ședinței


De altfel, scms.Otilia Ștefănică a susținut acest lucru încă din ziua alegerilor și anume că, atunci când se pregătea pentru al doilea tur de scrutin a fost informată că nu va mai avea loc fiindcă s-ar fi hotărât asta în cadrul aceleiași ședințe. Ori polițista a luat parte la întrunire și nu a auzit să se discute așa ceva.


Deși pare greu de crezut dat fiind faptul că în discuție sunt oameni ai legii, pe parcursul procesului a ieșit la iveală că doi membri ai comisiei de redactare a procesului-verbal au semnat actul în care se stipula că în cadrul adunării generale s-a hotărât să nu mai aibă loc un al doilea tur de scrutin pentru ca la audieri unul să declare că nici măcar nu se afla în sală, iar celălalt că a întocmit de fapt un proces-verbal olograf, altul decât documentul tipizat care cuprinde mențiunea privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur.


Concluzia magistratului?


”Reținând așadar nelegalitatea alegerilor organizate pentru funcția de președinte al consiliului teritorial al CPN – Biroul Teritorial Botoșani, dată fiind încălcarea dispozițiilor art.22 din HG nr. 1.305/2002 și a art. 10 alin. 2 din Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea alegerilor organelor de conducere ale consiliilor departamentale și teritoriale ale Corpului Național al Polițiștilor, instanța constată caracterul întemeiat al acțiunii deduse judecății și urmează a pronunța o soluție de admitere a acesteia, în sensul anulării alegerilor în discuție”.


2.520


de lei a plătit deja CNP reclamantei drept cheltuieli de judecată.


15


zile a fost termenul în care se putea formula recursul, de care CNP nu a uzat.


Scms.Otilia Ștefănică este decisă să candideze din nou, însă pentru ultima oară:

 

”Ca o părere comună, a celor care am dorit revenirea la normalitate și la respectarea legii, vreau să subliniez că am avut încredere în justiție chiar dacă cei care aveau chiar obligația de a veghea la respectarea ei, au încălcat-o flagrant, la limită chiar cu penalul”,


Botoșăneanul a încercat să prezinte și punctul de vedere al chestorului Petre Stancu, președintele CNP, însă acesta nu a răspuns la apel și nici la SMS.

 

Pe de altă parte, după ce hotărârea Tribunalului a rămas definitivă, comisarul Cătălin Corneanu, vicepreședinte CNP Botoșani, a convocat consiliul, care a hotărât revenirea la situația anterioară, urmând să se organizeze alegeri cel mai probabil în ianuarie 2019.

 

loading...
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
Polițistul corupt deconspirat de propriii colegi și-a dat DEMISIA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
acest individ care a ocupat functia respectiva in mod nelegal cand va restitui sumele incasate de la ATOP avand in vedere ca ocuparea fara drept a unei functii conduce automat si la restituirea sumelor necuvenite, oare consiliul judetean va formula actiune pentru a incasa acele sume cu tot cu penalitati???
30 septembrie 2019, 13:21
Va dati seama daca se fura intre ei astia ce le fac saracilor oameni? Adica unul a dat o declaratie in fals si nu ii face nmeni nimic?Asta nu e ceva penal?Inca e politist marlanul asteapta pensia speciala nu?
30 septembrie 2019, 09:05
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.