Ancheta săptămânii
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament

Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.

Câștigător cu doar 36% din voturi


Aprobat prin HG 1.305/2002, acesta prevede că președintele, dar și vicepreședinții, secretarul, trezorierul și cei patru membri ai fiecărui consiliu teritorial se aleg de adunarea generală ”prin votul direct și secret al unei majorități de două treimi din numărul membrilor prezenți”.


Ori, așa cum Botoșăneanul a semnalat încă de la începutul anului trecut, la adunarea generală a CNP Botoșani au fost prezenți 144 de membri, iar comisarul șef Paul Tapalagă a fost desemnat câștigător cu numai 52 de voturi, adică nici măcar jumătate din total. Contracandidații săi, subcomisarii de la acea dată, Otilia Ștefănică și Adrian Doloi, au avut câte 44, respectiv 42 de voturi.


Cu toate că ocupantul primului loc a nu a întrunit procentajul de voturi prevăzut în amintita Hotărâre de Guvern, în prezența unor delegați de la București s-a decis ad-hoc să nu se mai organizeze un al doilea tur de scrutin.

 

O polițistă a obținut anularea alegerilor la Tribunal, iar CNP nu a făcut recurs


Subcomisar în cadrul Biroului de Investigații Criminale al Poliției Municipiului Botoșani, Otilia Ștefănică s-a adresat președintelui CNP, sesizând încălcarea procedurii de desfășurare a alegerilor prin neorganizarea celui de-al doilea tur de scrutin și prin desemnarea noului președinte de la Botoșani cu un procent de voturi foarte departe de cel prevăzut de Regulamentului de Organizare și Funcționare al CNP.


Plângerea i-a fost practic ignorată astfel încât lucrătoarea MAI a deschis o acțiune în instanță. După un an, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat și a dat dreptate polițistei, hotărând anularea alegerilor organizate în data de 22 ianuarie 2018 pentru funcția de președinte al CNP Botoșani.


Hotărârea a fost comunicată la sfârșitul lunii iulie și surpriza a venit abia ulterior: CNP nu a formulat recurs astfel încât hotărârea Tribunalului Botoșani a rămas definitivă.


În aceste condiții, Paul Tapalagă și-a pierdut funcția de președinte al CNP și, pe cale de consecință, trebuie să se organizeze din nou alegeri. El figurează însă în continuare pe site-ul CNP cu aceeași funcție.

 

Turul 2 al alegerilor anulat pentru ”aglomerație” și ”nerăbdare”


Dincolo de hotărâre, interesante sunt câteva aspecte pe care magistratul care s-a ocupat de dosar le-a cuprins în sentință. Printre altele, se scrie negru pe alb că polițiștii nu și-au respectat propriul regulament.


”Noul președinte al consiliului teritorial al Organizației Botoșani a fost declarat câștigător cu o majoritate simplă a voturilor exprimate (52), iar nu în baza a două treimi din voturi (96), situație evident contrară regulii instituite prin dispozițiile sus-invocate”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Reprezentanții CNP au motivat neorganizarea unui al doilea tur de scrutin ”pe fondul aglomerației determinate de prezența unui număr mare de membri și al stării generale de nerăbdare”. Polițiștii care se ocupau de alegeri ar fi observat cu alte cuvinte că atmosfera nu ar permite desfășurarea celui de-al doilea tur și ar fi hotărât pe loc ca acesta să nu mai aibă loc.

 

Sentință: ”Motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea”


În aceste condiții, în sentință se vorbește chiar de lipsă de seriozitate din partea organizatorilor.


”Concluzia instanței este aceea că, în ipoteza în care a existat o voință unanimă în sensul organizării unui singur tur de scrutin, aceasta este contrară dispozițiilor în materie și nu a putut produce efecte legale, mai ales că motivelor oficiale ale ignorării art. 10 din Regulament le lipsește seriozitatea (nu apare credibilă susținerea că pentru alegerile care au suscitat un interes major în rândul membrilor organizației – de unde prezența însemnată a acestora – s-a dorit unanim, din pricina aglomerației, finalizarea lor în orice condiții, inclusiv prin încălcarea Regulamentului)”,


Din sentința Tribunalului Botoșani.


Interesant este și că, în aceeași sentință a instanței, magistratul notează că, ”probatoriul administrat în dosar conduce la ideea că, în realitate, în pofida mențiunilor din procesul-verbal indicat, în cadrul adunării generale nu s-a pus în discuție și nu s-a votat aspectul analizat”.

 

Dosarele X cu procesul-verbal al ședinței


De altfel, scms.Otilia Ștefănică a susținut acest lucru încă din ziua alegerilor și anume că, atunci când se pregătea pentru al doilea tur de scrutin a fost informată că nu va mai avea loc fiindcă s-ar fi hotărât asta în cadrul aceleiași ședințe. Ori polițista a luat parte la întrunire și nu a auzit să se discute așa ceva.


Deși pare greu de crezut dat fiind faptul că în discuție sunt oameni ai legii, pe parcursul procesului a ieșit la iveală că doi membri ai comisiei de redactare a procesului-verbal au semnat actul în care se stipula că în cadrul adunării generale s-a hotărât să nu mai aibă loc un al doilea tur de scrutin pentru ca la audieri unul să declare că nici măcar nu se afla în sală, iar celălalt că a întocmit de fapt un proces-verbal olograf, altul decât documentul tipizat care cuprinde mențiunea privind desfășurarea alegerilor într-un singur tur.


Concluzia magistratului?


”Reținând așadar nelegalitatea alegerilor organizate pentru funcția de președinte al consiliului teritorial al CPN – Biroul Teritorial Botoșani, dată fiind încălcarea dispozițiilor art.22 din HG nr. 1.305/2002 și a art. 10 alin. 2 din Normele metodologice privind organizarea și desfășurarea alegerilor organelor de conducere ale consiliilor departamentale și teritoriale ale Corpului Național al Polițiștilor, instanța constată caracterul întemeiat al acțiunii deduse judecății și urmează a pronunța o soluție de admitere a acesteia, în sensul anulării alegerilor în discuție”.


2.520


de lei a plătit deja CNP reclamantei drept cheltuieli de judecată.


15


zile a fost termenul în care se putea formula recursul, de care CNP nu a uzat.


Scms.Otilia Ștefănică este decisă să candideze din nou, însă pentru ultima oară:

 

”Ca o părere comună, a celor care am dorit revenirea la normalitate și la respectarea legii, vreau să subliniez că am avut încredere în justiție chiar dacă cei care aveau chiar obligația de a veghea la respectarea ei, au încălcat-o flagrant, la limită chiar cu penalul”,


Botoșăneanul a încercat să prezinte și punctul de vedere al chestorului Petre Stancu, președintele CNP, însă acesta nu a răspuns la apel și nici la SMS.

 

Pe de altă parte, după ce hotărârea Tribunalului a rămas definitivă, comisarul Cătălin Corneanu, vicepreședinte CNP Botoșani, a convocat consiliul, care a hotărât revenirea la situația anterioară, urmând să se organizeze alegeri cel mai probabil în ianuarie 2019.

 

loading...
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
Polițistul corupt deconspirat de propriii colegi și-a dat DEMISIA

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
acest individ care a ocupat functia respectiva in mod nelegal cand va restitui sumele incasate de la ATOP avand in vedere ca ocuparea fara drept a unei functii conduce automat si la restituirea sumelor necuvenite, oare consiliul judetean va formula actiune pentru a incasa acele sume cu tot cu penalitati???
30 septembrie 2019, 13:21
Va dati seama daca se fura intre ei astia ce le fac saracilor oameni? Adica unul a dat o declaratie in fals si nu ii face nmeni nimic?Asta nu e ceva penal?Inca e politist marlanul asteapta pensia speciala nu?
30 septembrie 2019, 09:05
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați la alegerile prezidențiale?
Dan Barna
Viorel Cataramă
Viorica Dăncilă
Mircea Diaconu
Kelemen Humor
Klaus Iohannis
Theodor Paleologu
Altul
Declaraţia zilei
„În timp am văzut tot felul de galerii din astea mai ciudate. Nu este pentru prima dată, a fost și mai urât. Încă pe vremea răposatului Ceaușescu au fost niște lucruri foarte urâte atunci. Copil fiind, eram și eu acolo și m ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7600 lei
USD
Dolarul SUA
4.2821 lei
CHF
Francul elveţian
4.3275 lei
GBP
Lira sterlină
5.5029 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9504 lei
XAU
Gramul de aur
205.6304 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4463 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9308 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2698 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.