Ancheta săptămânii
“Pavela”, o afacere de 1 milion de euro cu statul

Frenezia pavelelor a cuprins şi al doilea municipiu al judeţului. Principala arteră a Dorohoiului este plină de gropi şi aproape necirculabilă, dar trotuarele acesteia sînt pavelate. Edilii au observat acest lucru şi s-au gîndit să rezolve şi problema carosabilului. Îl asfaltează? Ei da… Pun pavele.

Trotuare pavelate

Credit pentru asfaltare sau pentru pavelare?

În luna martie a acestui an Consiliul Local Dorohoi a aprobat contractarea unui credit de 3,9 milioane de lei, din care 3 milioane pentru reabilitarea bulevardului Victoriei, iar restul pentru lucrările de proiectare la 22 de străzi incluse într-un program cu finanţare europeană. Cel puţin o parte dintre aleşii locali au înţeles la acea dată că împrumutul se efectuează pentru asfaltarea străzii în cauză, lucru confirmat de altfel şi de mass-media. Spre sfîrşitul primăverii vine însă surpriza: municipalitatea nu mai asfaltează bulevardul cu pricina, ci vrea să pună pavele. Cum s-a ajuns la această soluţie nu este foarte clar, primarul susţine că a fost adoptată într-o şedinţă a Consiliului Local, unii consilieri din Opoziţia CL spun că ea este prevăzută în caietul de sarcini care nu a fost introdus în dezbaterea Consiliului tocmai pentru ca nu cumva aleşii să îi aducă modificări. Cert este însă că edilul şef Dorin Alexandrescu este unul dintre cei care doresc montarea de pavele în detrimentul asfaltării, asta în ciuda experienţei triste cu bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani.

Trotuare „made in Symmetrica”

De ce se ţine însă morţiş la pavelare? Ei bine, se pare că răspunsul trebuie căutat undeva prin comuna Vereşti din judeţul Suceava, unde îşi are sediul SC Symmetrica SRL, societate specializată în fabricarea pavelelor. În 2008 Primăria Dorohoi, în ciuda faptului că bulevardul Victoriei era un adevărat coşmar pentru posesorii de maşini, scoate la licitaţie reabilitarea… trotuarelor aferente acestuia şi amenajarea unor locuri de parcare. Mai exact, s-a dorit pavelarea acestora şi s-au înscris două firme, Codin cu o ofertă de peste 2 milioane de lei şi Bianco Company cu 1,65 milioane de lei. SC Symmetrica SRL nu a participat, iar licitaţia s-a anulat. Unul din motive ar fi fost că a doua firmă ar fi avut o ofertă nerealistă. În luna iunie a anului precedent municipalitatea dorohoiană mai scoate o dată la licitaţie modernizarea trotuarelor. De această dată se prezintă SC Symmetrica SRL Vereşti, care cîştigă licitaţia cu 1,1 milioane de lei, fără TVA, criteriul determinant fiind conform anunţului de atribuire „preţul cel mai scăzut”, cu care a devansat celelalte şase firme participante. Chestia cu preţul a ţinut însă doar cît să se atribuie contractul şi puţin după. Cum se întîmplă de atîtea ori în astfel de situaţii, pe parcurs „se descoperă” că mai sunt necesare ceva lucrări. În consecinţă, Primăria Dorohoi scoate la licitaţie lucrări suplimentare. Se prezintă o singură societate, aţi ghicit SC Symmetrica SRL, care vine cu o ofertă aproape similară cu valoarea estimată a lucrărilor. Astfel, municipalitatea a preconizat că acestea ar costa 555.000 lei, iar societatea din Vereşti s-a angajat să facă lucrarea cu 546.054 lei. Astfel, în final s-a ajuns ca trotuarele şi locurile de parcare să coste în realitate 1,64 milioane lei, adică tot atît cît a ofertat iniţial Bianco Company, dar care a fost descalificată.

Toate drumurile duc la Vereşti

În luna mai a acestui an municipalitatea dorohoiană a scos la licitaţie şi reabilitarea bulevardului Victoriei, adică a carosabilului propriu-zis. Una din condiţiile principale de participare, care elimină practic orice posibil concurent din Botoşani şi netezeşte astfel drumul pentru SC Symmetrica SRL, o reprezintă cerinţa ca participanţii să fi executat în trecut lucrări similare de minim 3 – 3,94 milioane de lei. Ori pentru firmele din judeţ acest lucru este aproape imposibil atît timp cît, în afara municipalităţii botoşănene, nici o alta din judeţ nu a mai cheltuit atîţia bani pe o pavelare. În plus, singura lucrare publică de anvergură, cea de pe bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani, a fost executată de o firmă din Iaşi. Ciudat lucru însă, condiţia este îndeplinită tocmai de SC Symmetrica SRL Vereşti. În luna august a anului trecut aceasta a cîştigat o licitaţie pentru lucrări de îmbrăcare a trotuarelor în municipiul Suceava. Culmea, valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de lei, adică se înscrie de minune între limitele solicitate de Primăria Dorohoi. bulevadul VictorieiMai mult, dacă pentru trotuare preţul a fost criteriul determinant, de această dată el contează în proporţie de doar 60%, în timp ce componenta tehnică va conta 40%. Există în Botoşani vreun mare producător de pavele? Nu! Şi uite aşa un eventual doritor din Botoşani pleacă cu un handicap de 40%, lucru care nu se poate spune şi despre SC Symmetrica SRL, firmă specializată în domeniu.

Plombare înainte de pavelare

Incredibil este că deşi luni 7 iunie expiră termenul pentru primirea ofertelor, ceea ce înseamnă că demararea lucrărilor este aproape, Primăria s-a apucat de plombat bulevardul Victoriei. Luni şi luni de zile acesta a stat în gropi fără să se fi intervenit. Acum, înainte de a fi pavelat, se începe turnarea a ceva asfalt. „Doar eu nu am să ţin oamenii în gropi pînă începe pavelarea”, spune primarul de Dorohoi.

„Dacă Symmetrica făcea chirpici, puneam chirpici”

Nelu CiorneiConsilierul local PNL Nelu Ciornei este convins că totul este aranjat pentru SC Symmetrica SRL. „Dacă Symmetrica făcea chirpici, puneam chirpici”, a afirmat el. Potrivit acestuia, „Nord Proiect” ar fi făcut un studiu din care reiese că pavelarea costă mai scump cu 250.000 de lei decît asfaltarea, însă acest lucru nu l-a făcut pe primar să renunţe la soluţia menţionată. „Omul acesta (primarul – n.r.) face abuz împotriva interesului public. Îmi manifest împotrivirea asupra modului în care s-a scos la licitaţie acest obiectiv şi consider că este un abuz în serviciu împotriva cetăţenilor municipiului Dorohoi şi îmi rezerv toate drepturile să fac demersurile legale pentru a preveni acest abuz”, a afirmat Nelu Ciornei.

Primarul de Dorohoi: pavelarea bulevardului conferă „nobleţe”

Pentru primar lucrurile sunt clare: totul reprezintă o luptă politică. „Ei (consilierii din Opoziţia CL – n.r.) fac acest lucru ca să nu fac eu ceva util, bulevardul să stea în gropi, iar eu să îmi pierd din popularitate”, ne-a spus Dorin Alexandrescu.Dorin AlexandrescuCel puţin declarativ acesta este dispus să renunţe la pavelare. „Eu am spus că sunt dispus să opresc această lucrare dacă specialiştii spun că sunt costuri mai mici mici”, a afirmat edilul şef de Dorohoi. Tot el a adăugat, „dar aş ţine la un astfel de tip de lucrare” pentru că, în opinia sa, ar da o anumită notă de „nobleţe” celei mai circulate artere din Dorohoi. De asemenea, în ciuda exemplului bulevardului Mihai Eminescu de la Botoşani, unde pavelele au început să cedeze la un an de la montare, Dorin Alexandrescu susţine că pavelele ţin mai mult decît asfaltul şi că, în plus, la acestea se pot executa lucrări în orice anotimp în cazul apariţiei unor deteriorări. Totodată, edilul şef spune că aleşilor locali nu li s-a spus că banii se împrumută strict pentru asfaltarea bulevardului Victoriei, ci pentru reabilitarea acestuia, ceea ce putea să însemne şi asfaltare, dar şi pavelare.

Symmetrica dă pavele şi la Botoşani

borduri SymmetricaSC Symmetrica SRL nu prestează doar la Dorohoi. La o parte din pavelările care se execută în municipiul Dorohoi marfa se ia tot de la firma din Vereşti. „Bordurile sunt de la Symmetrica Vereşti şi de la Doaga. Nu sunt de la Videanu. Cînd aud că punem borduri de la Videanu îmi sare muştarul”, afirma viceprimarul Florin Ghiorghiţă la mijlocul lunii aprilie a acestui an. Nu e vorba însă numai de pavele, cel puţin bordurile care se pun în zona industrială provin, după cum se poate vedea şi în fotografia alăturată, de la aceeaşi SC Symmetrica SRL.

SC Symmetrica SRLs-a înfiinţat tocmai în 1994, însă afacerile i-au explodat abia în anii 2000. Astfel, dacă în 1999 avea o cifră de afaceri de numai 19.412 lei, în 2007 a ajuns la 13,6 milioane de lei. Totodată, dacă în 1999 avea trei angajaţi, în urmă cu trei ani a ajuns la 102. În acelaşi interval de timp, cu excepţia a doi ani, firma a înregistrat numai profit, în 2006 şi 2007 cel brut fiind de circa 700.000 de lei.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
da sint si eu de acord dar sa fie cumparat tot de le SIMETRICA.....
9 iunie 2010, 00:20
Tovarasi , eu va propun sa puneti lut pe toate strazile . Eventual si opaite cu gaz .
8 iunie 2010, 21:55
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În condiţiile în care avem o evoluţie normală, condiţiile de distanţare sunt respectate, avem mall-urile, în condiţiile în care avem o evaluare normală evitând aglomeraţiile populaţionale, se pot deschide. Încep competi ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8387 lei
USD
Dolarul SUA
4.3203 lei
CHF
Francul elveţian
4.5005 lei
GBP
Lira sterlină
5.4094 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9642 lei
XAU
Gramul de aur
237.1382 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2477 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3998 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9737 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1952 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1808 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6490 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.