Ancheta săptămânii
“Pavela”, o afacere de 1 milion de euro cu statul

Frenezia pavelelor a cuprins şi al doilea municipiu al judeţului. Principala arteră a Dorohoiului este plină de gropi şi aproape necirculabilă, dar trotuarele acesteia sînt pavelate. Edilii au observat acest lucru şi s-au gîndit să rezolve şi problema carosabilului. Îl asfaltează? Ei da… Pun pavele.

Trotuare pavelate

Credit pentru asfaltare sau pentru pavelare?

În luna martie a acestui an Consiliul Local Dorohoi a aprobat contractarea unui credit de 3,9 milioane de lei, din care 3 milioane pentru reabilitarea bulevardului Victoriei, iar restul pentru lucrările de proiectare la 22 de străzi incluse într-un program cu finanţare europeană. Cel puţin o parte dintre aleşii locali au înţeles la acea dată că împrumutul se efectuează pentru asfaltarea străzii în cauză, lucru confirmat de altfel şi de mass-media. Spre sfîrşitul primăverii vine însă surpriza: municipalitatea nu mai asfaltează bulevardul cu pricina, ci vrea să pună pavele. Cum s-a ajuns la această soluţie nu este foarte clar, primarul susţine că a fost adoptată într-o şedinţă a Consiliului Local, unii consilieri din Opoziţia CL spun că ea este prevăzută în caietul de sarcini care nu a fost introdus în dezbaterea Consiliului tocmai pentru ca nu cumva aleşii să îi aducă modificări. Cert este însă că edilul şef Dorin Alexandrescu este unul dintre cei care doresc montarea de pavele în detrimentul asfaltării, asta în ciuda experienţei triste cu bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani.

Trotuare „made in Symmetrica”

De ce se ţine însă morţiş la pavelare? Ei bine, se pare că răspunsul trebuie căutat undeva prin comuna Vereşti din judeţul Suceava, unde îşi are sediul SC Symmetrica SRL, societate specializată în fabricarea pavelelor. În 2008 Primăria Dorohoi, în ciuda faptului că bulevardul Victoriei era un adevărat coşmar pentru posesorii de maşini, scoate la licitaţie reabilitarea… trotuarelor aferente acestuia şi amenajarea unor locuri de parcare. Mai exact, s-a dorit pavelarea acestora şi s-au înscris două firme, Codin cu o ofertă de peste 2 milioane de lei şi Bianco Company cu 1,65 milioane de lei. SC Symmetrica SRL nu a participat, iar licitaţia s-a anulat. Unul din motive ar fi fost că a doua firmă ar fi avut o ofertă nerealistă. În luna iunie a anului precedent municipalitatea dorohoiană mai scoate o dată la licitaţie modernizarea trotuarelor. De această dată se prezintă SC Symmetrica SRL Vereşti, care cîştigă licitaţia cu 1,1 milioane de lei, fără TVA, criteriul determinant fiind conform anunţului de atribuire „preţul cel mai scăzut”, cu care a devansat celelalte şase firme participante. Chestia cu preţul a ţinut însă doar cît să se atribuie contractul şi puţin după. Cum se întîmplă de atîtea ori în astfel de situaţii, pe parcurs „se descoperă” că mai sunt necesare ceva lucrări. În consecinţă, Primăria Dorohoi scoate la licitaţie lucrări suplimentare. Se prezintă o singură societate, aţi ghicit SC Symmetrica SRL, care vine cu o ofertă aproape similară cu valoarea estimată a lucrărilor. Astfel, municipalitatea a preconizat că acestea ar costa 555.000 lei, iar societatea din Vereşti s-a angajat să facă lucrarea cu 546.054 lei. Astfel, în final s-a ajuns ca trotuarele şi locurile de parcare să coste în realitate 1,64 milioane lei, adică tot atît cît a ofertat iniţial Bianco Company, dar care a fost descalificată.

Toate drumurile duc la Vereşti

În luna mai a acestui an municipalitatea dorohoiană a scos la licitaţie şi reabilitarea bulevardului Victoriei, adică a carosabilului propriu-zis. Una din condiţiile principale de participare, care elimină practic orice posibil concurent din Botoşani şi netezeşte astfel drumul pentru SC Symmetrica SRL, o reprezintă cerinţa ca participanţii să fi executat în trecut lucrări similare de minim 3 – 3,94 milioane de lei. Ori pentru firmele din judeţ acest lucru este aproape imposibil atît timp cît, în afara municipalităţii botoşănene, nici o alta din judeţ nu a mai cheltuit atîţia bani pe o pavelare. În plus, singura lucrare publică de anvergură, cea de pe bulevardul Mihai Eminescu din Botoşani, a fost executată de o firmă din Iaşi. Ciudat lucru însă, condiţia este îndeplinită tocmai de SC Symmetrica SRL Vereşti. În luna august a anului trecut aceasta a cîştigat o licitaţie pentru lucrări de îmbrăcare a trotuarelor în municipiul Suceava. Culmea, valoarea contractului a fost de 3,6 milioane de lei, adică se înscrie de minune între limitele solicitate de Primăria Dorohoi. bulevadul VictorieiMai mult, dacă pentru trotuare preţul a fost criteriul determinant, de această dată el contează în proporţie de doar 60%, în timp ce componenta tehnică va conta 40%. Există în Botoşani vreun mare producător de pavele? Nu! Şi uite aşa un eventual doritor din Botoşani pleacă cu un handicap de 40%, lucru care nu se poate spune şi despre SC Symmetrica SRL, firmă specializată în domeniu.

Plombare înainte de pavelare

Incredibil este că deşi luni 7 iunie expiră termenul pentru primirea ofertelor, ceea ce înseamnă că demararea lucrărilor este aproape, Primăria s-a apucat de plombat bulevardul Victoriei. Luni şi luni de zile acesta a stat în gropi fără să se fi intervenit. Acum, înainte de a fi pavelat, se începe turnarea a ceva asfalt. „Doar eu nu am să ţin oamenii în gropi pînă începe pavelarea”, spune primarul de Dorohoi.

„Dacă Symmetrica făcea chirpici, puneam chirpici”

Nelu CiorneiConsilierul local PNL Nelu Ciornei este convins că totul este aranjat pentru SC Symmetrica SRL. „Dacă Symmetrica făcea chirpici, puneam chirpici”, a afirmat el. Potrivit acestuia, „Nord Proiect” ar fi făcut un studiu din care reiese că pavelarea costă mai scump cu 250.000 de lei decît asfaltarea, însă acest lucru nu l-a făcut pe primar să renunţe la soluţia menţionată. „Omul acesta (primarul – n.r.) face abuz împotriva interesului public. Îmi manifest împotrivirea asupra modului în care s-a scos la licitaţie acest obiectiv şi consider că este un abuz în serviciu împotriva cetăţenilor municipiului Dorohoi şi îmi rezerv toate drepturile să fac demersurile legale pentru a preveni acest abuz”, a afirmat Nelu Ciornei.

Primarul de Dorohoi: pavelarea bulevardului conferă „nobleţe”

Pentru primar lucrurile sunt clare: totul reprezintă o luptă politică. „Ei (consilierii din Opoziţia CL – n.r.) fac acest lucru ca să nu fac eu ceva util, bulevardul să stea în gropi, iar eu să îmi pierd din popularitate”, ne-a spus Dorin Alexandrescu.Dorin AlexandrescuCel puţin declarativ acesta este dispus să renunţe la pavelare. „Eu am spus că sunt dispus să opresc această lucrare dacă specialiştii spun că sunt costuri mai mici mici”, a afirmat edilul şef de Dorohoi. Tot el a adăugat, „dar aş ţine la un astfel de tip de lucrare” pentru că, în opinia sa, ar da o anumită notă de „nobleţe” celei mai circulate artere din Dorohoi. De asemenea, în ciuda exemplului bulevardului Mihai Eminescu de la Botoşani, unde pavelele au început să cedeze la un an de la montare, Dorin Alexandrescu susţine că pavelele ţin mai mult decît asfaltul şi că, în plus, la acestea se pot executa lucrări în orice anotimp în cazul apariţiei unor deteriorări. Totodată, edilul şef spune că aleşilor locali nu li s-a spus că banii se împrumută strict pentru asfaltarea bulevardului Victoriei, ci pentru reabilitarea acestuia, ceea ce putea să însemne şi asfaltare, dar şi pavelare.

Symmetrica dă pavele şi la Botoşani

borduri SymmetricaSC Symmetrica SRL nu prestează doar la Dorohoi. La o parte din pavelările care se execută în municipiul Dorohoi marfa se ia tot de la firma din Vereşti. „Bordurile sunt de la Symmetrica Vereşti şi de la Doaga. Nu sunt de la Videanu. Cînd aud că punem borduri de la Videanu îmi sare muştarul”, afirma viceprimarul Florin Ghiorghiţă la mijlocul lunii aprilie a acestui an. Nu e vorba însă numai de pavele, cel puţin bordurile care se pun în zona industrială provin, după cum se poate vedea şi în fotografia alăturată, de la aceeaşi SC Symmetrica SRL.

SC Symmetrica SRLs-a înfiinţat tocmai în 1994, însă afacerile i-au explodat abia în anii 2000. Astfel, dacă în 1999 avea o cifră de afaceri de numai 19.412 lei, în 2007 a ajuns la 13,6 milioane de lei. Totodată, dacă în 1999 avea trei angajaţi, în urmă cu trei ani a ajuns la 102. În acelaşi interval de timp, cu excepţia a doi ani, firma a înregistrat numai profit, în 2006 şi 2007 cel brut fiind de circa 700.000 de lei.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

 

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
da sint si eu de acord dar sa fie cumparat tot de le SIMETRICA.....
9 iunie 2010, 00:20
Tovarasi , eu va propun sa puneti lut pe toate strazile . Eventual si opaite cu gaz .
8 iunie 2010, 21:55
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.