Ancheta săptămânii
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”

Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.

Viața pe mapamond, inspirată dintr-un film?

 

Contagion – Pericol nevăzut, este un film american turnat tocmai în 2011 și regizat de Steven Soderbergh. Un thriller medical care a ajuns în topurile mondiale la acest moment prin prisma temei abordată, o pandemie cu un virus necunoscut, provenit de la încrucișarea unui porc cu un liliac, ce a afectat toate țările lumii. Era transmis prin aer și tot felul de vectori, adică suprafețe atinse frecvent de oameni. În peliculă, școlile sunt închise, orașele intră în carantină, nu există vaccin sau tratament, oamenii sunt trimiși la izolare.

 

Sună cunoscut?

 

Cine s-ar fi gândit în urmă cu 9 ani că evenimentele derulate în film aveau să se transpună în viața reală, în anul de grație 2020?

 

Dar, iată că s-a întâmplat.

 

România, din fericire, nu s-a poziționat în rândul țărilor grav afectate, cu sute de mii de infectați și statistici dureroase cu morți pe bandă rulantă la intervale de 24 de ore. Însă a suferit din punct de vedere economic și social, mii de firme aflându-se în prag de faliment și peste un milion de oameni în șomaj tehnic sau concediați definitiv.

 

Sunt județe în România considerate drept modele în gestionarea pandemiei cu cazuri puține de persoane care au contactat virusul SARS-COV-2. Și cu tot atât de puține decese. Din nefericire, pentru botoșăneni mai ales, județul nostru nu se aliniază în categoria modelelor.

 

Despre gravele erori care au fost făcute și despre faptul că probabil că nimeni nu va fi tras la răspundere cu adevărat, am mai scris în articolele anterioare.

 

Bilanț la două luni 

 

După două luni de stare de urgență și o mult așteptată relaxare din 15 mai 2020, județul Botoșani se află încă pe primele zece poziții la nivel național atât la număr de pacienți infectați, cât și la cel al deceselor.

 

La capitolul decese, Botoșani a coborât pe locul 10, la nivel național, într-un clasament cu informații furnizate de autorități. Statistici a căror veridicitate este îndoielnică, mai ales prin prisma ultimelor informații venite din județul vecin, unde directorul Direcției de Sănătate Publică arăta că la București s-au transmis numărul de teste efectuate și nu al pacienților pozitivi.

 

Nu am văzut ulterior vreo rectificare a numărului total de cazuri înregistrate la nivel național, având în vedere erorile de la Suceava.

 

În acest context datele oficiale arată că până duminică, 17 mai 2020, în România erau 16.871 de cazuri pozitive și 1.104 de decese.

 

Decese împărțite pe județe

 

Primul loc este ocupat în continuare de Suceava cu 187 de morți, urmată de Galați (80), Arad (74), București, (70), Hunedoara (68), Mureș (61), Bacău (49), Timiș (49), Neamț (44) și Botoșani cu 42 de decese.

 

Pe ultimele locuri se află județele care nu și-au îngropat mulți locuitori. Ba dimpotrivă.

 

Caraș Severin, Gorj, Prahova cu câte 6 cazuri, Giurgiu cu 4 decese, Dolj cu 3, Maramureș, Olt, Vrancea cu câte 2 și Tulcea bate recordul cu UN SINGUR mort în două luni de pandemie. Au bifat sub zece decese în această perioadă: Dâmbovița, Sălaj, Covasna, Satu Mare și Teleorman.

 

Județul Botoșani ocupă poziția cu numărul 10 la nivel național.

 

Cazurile de COVID-19 împărțite pe județe

 

În această categorie, urcăm în clasament până pe locul 5, în primele 10 județe dintre cele mai afectate, conform tabelului de mai jos:

 

Suceava3.421 cazuri 
București 1.636 de cazuri 
Neamț834 de cazuri 
Arad 696 de cazuri 
Botoșani 659 de cazuri 
Mureș 652 de cazuri 
Brașov 616 de cazuri 
Hunedoara 616 de cazuri 
Galați 537 de cazuri 
Cluj 526 de cazuri 

 

Cele mai puțin afectate sunt: Maramureș (81), Prahova (79), Sălaj (75), Călărași (73), Harghita (63), Satu Mare (57), Olt (53), Vâlcea (27) și Brăila (20).

 

Vindecări pe județe

 

Din fericire, acesta este probabil clasamentul fericit, pentru că sunt prezentate cazurile oamenilor care au contactat virusul, însă s-au vindecat și s-au întors lângă familii. Botoșani este printre primele zece județe cu 342 de persoane vindecate. Este și firesc de altfel, având în vedere numărul de cazuri pozitive. 

 

Iată situația:

 

Suceava

1.986 de vindecați

Hunedoara470 vindecați
Mureș414 vindecați 
Bihor 409 vindecați 
Arad 380 vindecați 
Botoșani 342 vindecați 
Timiș 334 vindecați 
Neamț 317 vindecați 
Brașov 292 vindecați 
Sibiu 256 vindecați 
Cluj 248 vindecați 
Constanța 240 vindecați 
București 232 vindecați
Galați 220 vindecați 
Alba 195 vindecați 
Bistrița Năsăud 186 vindecați 
Vrancea 186 vindecați 
Iași 177 vindecați 
Covasna 164 vindecați 
Ialomița 127 vindecați 
Giurgiu 98 vindecați 
Bacău 96 vindecați 
Dolj 86 vindecați 
Argeș 83 vindecați 
Caraș Severin 83 vindecați 
Vaslui 77 vindecați 
Dâmbovița 65 vindecați 
Maramureș 65 vindecați 
Prahova 64 vindecați 
Teleorman 57 vindecați 
Călărași 56 vindecați 
Tulcea 53 vindecați 
Mehedinți 42 vindecați 
Satu Mare 40 vindecați 
Olt 37 vindecați 
Gorj 34 vindecați 
Sălaj 21 vindecați 
Brăila 19 vindecați 
Harghita 19 vindecați 
Vâlcea 19 vindecați 
Buzău 18 vindecați

 

*Datele folosite în articol provin din buletinele zilnice transmise de Grupul de Comunicare Strategică. 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Misterul celor 61 de botoșăneni care au... dar nu au Covid: Nu mai iau nici un fel de tratament
SPERANȚĂ: Sute de copii născuți la Maternitatea Botoșani în plină pandemie, unele mămici suspecte de COVID

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.