Ancheta săptămânii
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT

Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.

 

Faptele au fost de o gravitate rar întâlnită.

 

Șoferul din autoturismul Audi care a provocat accidentul rula cu o viteză amețitoare prin oraș. Doar norocul a făcut să nu dea peste un pieton, de la intrarea în oraș, dinspre Șoseaua Iașului, până în dreptul Spitalului de Copii, unde a avut loc accidentul.

 

Lucrurile s-au tensionat inclusiv la sosirea polițiștilor, unii agenți fiind amenințați de respectivul tânăr. Au fost solicitați luptătorii din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), mascații, cum sunt cunoscuți în limbaj popular.

Târziu în noapte, șoferul din Audi a fugit din UPU, unde se afla pentru prelevarea de probe biologice, fiind depistat ulterior de jandarmi în zona stadionului.

 

Toate aceste fapte denotă fără niciun fel de dubiu un grad ridicat de inconștiență și lipsă de conduită morală din partea celui care s-a făcut vinovat de producerea accidentului rutier.

 

Și totuși...

 

Pe data de 20 iulie, judecătorii au decis punerea sa în libertate, după o lună și jumătate petrecută în arest preventiv, tânărul fiind plasat sub control judiciar. Decizia magistraților a provocat, așa cum era de așteptat, un val de revoltă în rândul victimelor.

 

Eliberarea sa din arest preventiv este pusă de avocații din dosar pe seama unei decizii din anchetă. Avocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, reprezintă două dintre cele șase victime: șoferița de 26 de ani și prietenul ei, care s-au aflat în autoturismul VW implicat în evenimentul rutier.

 

 

El arată că portița spre înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar a fost decizia de disjungere a dosarului, luată de procurorul de caz.

Șoferul din Audi este cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv: conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, vătămare corporală din culpă și amenințare.

 

Dosarul a fost disjuns, soluția fiind dispusă prin rechizitoriul Parchetului, inculpatul fiind trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe.

 

Pentru celelalte două infracțiuni se continuă cercetările.

 

„Acesta a fost unul dintre factorii care au accelerat eliberarea inculpatului din arest preventiv, fiind trimis în judecată doar pentru una din infracțiuni, iar față de celelalte se efectuează în continuare cercetări, dar fără ca în cauză să existe măsură preventivă, este clar că s-a grăbit oarecum eliberarea lui din arestul preventiv după aproximativ o lună și jumătate”

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată la Tribunalul Suceava, după ce magistrații de la unitatea similară din Botoșani s-au abținut la calea de atac a inculpatului, din cauza unei stări de incompatibilitate, nefiind disponibile alte complete de judecată pentru soluționarea cauzei privitoare la arestul preventiv.

 

 

Eliberarea - O decizie de neînțeles, susține apărătorul victimelor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unitatea care cercetează faptele petrecute în seara de 1 iunie 2020, susțin că decizia a fost luată pentru urgentarea trimiterii în judecată a inculpatului, în perioada de 30 de zile a arestului preventiv.

 

„Având în vedere că pentru cele două infracțiuni trebuiau să se mai administreze niște probe în cauză și în intervalul respectiv de 30 de zile nu s-au mai putut administra s-a dispus trimiterea în judecată pentru una dintre infracțiuni și disjungerea cauzei pentru celelalte două. Acesta este motivul pentru care s-a dat disjungere”,

Procuror Mircea Hanachiuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

*foto de la accident

 

Doar că această decizie, în realitate, s-a dovedit că a dat cale liberă pentru libertatea bărbatului care a produs accidentul.

 

Mai mult, avocatul Eduard Luca arată faptul că, în dosarul rămas în cercetare, ancheta bate pasul pe loc.

De cel puțin o lună de zile.

 

 

„Cercetările stagnează pentru că la dosar nu au sosit toate relațiile solicitate, toate rapoartele de constatare medico-legală. Din cauza unor asemenea proceduri administrative stagnează și ancheta și spunem că, deși aceste fapte sunt cele mai grave și care au produs consecințele cele mai severe dintre toate infracțiunile care este cercetat inculpatul, culmea că aceste infracțiuni sunt cele pentru care ar trebui să se desfășoare cercetări, ar trebuie să fie efectuată o anchetă, dar lucrurile stau pe loc”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concret, Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani nu poate întocmi raportul medico-legal din cauza unor acte care urmau să fie transmise de Spitalul de Urgență Sf. Spiridon unde a fost transferat prietenul șoferiței din VW.

 

În numele clienților săi, avocatul a transmis o solicitare prin fax către spitalul ieșean pentru urgentarea transmiterii documentelor.

 

 

 

De asemenea, a formulat o cerere către SJML care la rându-i să solicite aceste acte atât de necesare în derularea anchetei.

 

 

O altă problemă depistată în faza de urmărire penală și care bate pasul pe loc ar fi netransmiterea către avocat a unor acte din dosar, în condițiile în care, din punct de vedere legal, el are acces la toate înscrisurile existente.

 

„Am formulat către Parchet solicitări pentru a mi se comunica o serie de documente, fotocopii după niște declarații care sunt la dosar. Cererea inițială a fost trimisă pe data de 10 iulie, pe 10 august am trimis din nou o cerere în atenția procurorului de caz pentru că nici după o lună aceste copii nu au fost comunicate. Nu mi s-a permis consultarea dosarului pentru care s-a făcut disjungerea, cu atât mai mult cu cât sunt apărătorul persoanelor vătămate”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

A mai solicitat să fie anunțat de fiecare act de procedură penală, respectiv administrare de probe sau declarații ale victimelor sau martorilor, însă și în acest sens s-a lovit de un zid de tăcere, dovadă care atestă faptul că, de cel puțin o lună de zile, nu s-a mai întâmplat nimic în această anchetă.

 

Eduard Luca: „Procurorul era obligat să-mi comunice prin ordonanță, un răspuns, dacă este de acord cu administrarea acestor probe cu înscrisuri sau nu. Nici aici nu am primit răspuns”.

 

O explicație a acestei situații ar fi că procurorul care se ocupă de caz este plecat în concediu de odihnă.

 

 

„Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți”

 

Stagnarea anchetei și eliberarea bărbatului care a produs accidentul din Bulevardul Mihai Eminescu au intensificat starea de temere a victimelor care au fost amenințate inclusiv cu moartea.

 

„Personal cred că acolo nu este vorba despre o amenințare, ci chiar despre infracțiunea de șantaj care a avut ca destinatari, să spunem așa, persoanele vătămate. Mai multe persoane din acele mașini. Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți. Acesta a fost și motivul pentru care au rămas panicați, șocați de gestul inculpatului care, deși se știa vinovat de acest incident, a încercat să zădărnicească tragerea sa la răspundere penală. A încercat la momentul respectiv să îngreuneze ancheta. Pe una dintre filmări se vede faptul că inclusiv agenți de Poliție au fost amenințați, aceste amenințări întrunind condițiile constitutive ale infracțiunii de ultraj și cu toate acestea în prezenta cauză nu se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de ultraj”,

avocatul Eduard Luca

 

Pentru fiecare dintre cele două victime avocatul a solicitat și daune morale în valoare de câte 20.000 de lei.

 

În concluzie:

 

„El se află în stare de libertate și acesta este un aspect care conturează ideea că în continuare persistă un grad de pericol social sporit la nivelul cetățenilor, din cauza eliberării lui, într-un termen mult prea scurt. Cu toate că practica judiciară a dovedit că în patru, cinci, șase luni de zile abia dacă se poate vorbi despre o diminuare semnificativă a acestei stări de pericol pentru ordinea publică. Ori în prezenta cauză este o soluție care din punctul nostru de vedere este neîntemeiată, nelegală și aptă să genereze o stare de temere la nivelul colectivității”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Două dintre victime au apelat la consiliere psihologică în urma traumelor suferite, medicii punând un diagnostic de stres post-traumatic.

Fata de 26 de ani implicată în accident, în respectiva seară circula regulamentar din sens opus. Șoferul din Audi, băut și drogat, a izbit un Ford care dădea prioritate pietonilor. Fordul a fost aruncat în VW-ul condus de tânăra fată.

 

Iată ce a notat psihologul în raportul medical despre ce își amintește ea despre seara de 1 iunie 2020.

 

”În data de 1 iunie 2020 în timp ce conducea mașina personală, deplasându-se pe Bulevardul Mihai Eminescu, a fost victima unui accident rutier violent. În mașină se aflau încă trei prieteni, toți au avut leziuni, traumatisme, care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. Din punct de vedere tehnic mașina a fost puternic avariată, daună totală. Viața personală, activitatea profesională, mediul familial era liniștit, ascendent, până în momentul producerii accidentului, moment în care viața ei s-a schimbat. La un prim impact vizual după producerea accidentului și-a dat seama de consecințele acestuia, dar și de faptul că viața sa și a prietenilor săi au fost puse în pericol, că fără să vrea se simte vinovată că nu a putut evita impactul, că prietenii săi au de suferit, fiind conștientă în același timp că nu era imposibil acest fapt, că era însăși era lovită.

Pe lângă trauma propriu zisă la nivel fizic tânăra a experimentat o vătămare corporală fiind diagnosticată post accident cu fracturi, plăgi, poli-traumatism.

Fata afirmă că uneori nu se poate concentra, somnul este perturbat de insomnii sau flash-uri referitoare la evenimentul traumatizant. De asemenea, afirmă că de la eveniment și până în prezent face eforturi de a evita gândurile, sentimentele sau conversațiile asociate cu accidentul, evită locuri sau persoane care trezesc amintiri legate de accident. Planurile, visele, dorințele ce se conturau în viața sa, continuarea studiilor, stabilitatea financiară, socializarea și integrarea în societate cu o viață activă au fost spulberate într-un mod brutal”.

loading...
PORTRET de gagiu cu Audi: Botoșăneanul cu decapotabila, mare „compozitor” și interpret de hip–hop, piesă în pandemie: Nu mai rezist. Nu mai pot. Am nervii la pământ- VIDEO
Cele mai dramatice scene de la accident: Bărbat scos pe burtă din Fordul distrus, șoferul din Audi pornea spre casă – GALERIE FOTO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas
Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
Nu puține sunt cazurile în care justiția apără, de fapt, faptuitorul nu victimele.
26 august 2020, 14:16
Urat ....peste cateva zile mai produce inca un accidet
17 august 2020, 18:41
astia sunt cei platiti cu sute de milioane-vechi-, salariu, si care or sa aiba si pensii speciale....din banii munciti de fraieri .....
17 august 2020, 13:47
Aluat si procurorul cateva mii de euro, ce mare scofala!
17 august 2020, 12:12
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Sunt mereu în cartiere, am dovedit acest lucru prin comunicările pe care le-am făcut, am audiențe aici la Primărie, primesc pe toată lumea, sunt mult mai deschis decât au fost cred, primarii din celelalte mandate tocmai pentru a ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
13.9 o C
Dorohoi
13.4 o C
Bucecea
13.2 o C
Darabani
13.1 o C
Saveni
14.2 o C
Ştefăneşti
13.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.