Ancheta săptămânii
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT

Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.

 

Faptele au fost de o gravitate rar întâlnită.

 

Șoferul din autoturismul Audi care a provocat accidentul rula cu o viteză amețitoare prin oraș. Doar norocul a făcut să nu dea peste un pieton, de la intrarea în oraș, dinspre Șoseaua Iașului, până în dreptul Spitalului de Copii, unde a avut loc accidentul.

 

Lucrurile s-au tensionat inclusiv la sosirea polițiștilor, unii agenți fiind amenințați de respectivul tânăr. Au fost solicitați luptătorii din cadrul Serviciului Acțiuni Speciale (SAS), mascații, cum sunt cunoscuți în limbaj popular.

Târziu în noapte, șoferul din Audi a fugit din UPU, unde se afla pentru prelevarea de probe biologice, fiind depistat ulterior de jandarmi în zona stadionului.

 

Toate aceste fapte denotă fără niciun fel de dubiu un grad ridicat de inconștiență și lipsă de conduită morală din partea celui care s-a făcut vinovat de producerea accidentului rutier.

 

Și totuși...

 

Pe data de 20 iulie, judecătorii au decis punerea sa în libertate, după o lună și jumătate petrecută în arest preventiv, tânărul fiind plasat sub control judiciar. Decizia magistraților a provocat, așa cum era de așteptat, un val de revoltă în rândul victimelor.

 

Eliberarea sa din arest preventiv este pusă de avocații din dosar pe seama unei decizii din anchetă. Avocatul Eduard Luca, din Baroul Botoșani, reprezintă două dintre cele șase victime: șoferița de 26 de ani și prietenul ei, care s-au aflat în autoturismul VW implicat în evenimentul rutier.

 

 

El arată că portița spre înlocuirea măsurii de arest preventiv cu cea a controlului judiciar a fost decizia de disjungere a dosarului, luată de procurorul de caz.

Șoferul din Audi este cercetat pentru trei infracțiuni, respectiv: conducerea sub influența alcoolului și a altor substanțe, vătămare corporală din culpă și amenințare.

 

Dosarul a fost disjuns, soluția fiind dispusă prin rechizitoriul Parchetului, inculpatul fiind trimis în judecată doar pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea sub influența băuturilor alcoolice și a altor substanțe.

 

Pentru celelalte două infracțiuni se continuă cercetările.

 

„Acesta a fost unul dintre factorii care au accelerat eliberarea inculpatului din arest preventiv, fiind trimis în judecată doar pentru una din infracțiuni, iar față de celelalte se efectuează în continuare cercetări, dar fără ca în cauză să existe măsură preventivă, este clar că s-a grăbit oarecum eliberarea lui din arestul preventiv după aproximativ o lună și jumătate”

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Decizia de plasare sub control judiciar a fost luată la Tribunalul Suceava, după ce magistrații de la unitatea similară din Botoșani s-au abținut la calea de atac a inculpatului, din cauza unei stări de incompatibilitate, nefiind disponibile alte complete de judecată pentru soluționarea cauzei privitoare la arestul preventiv.

 

 

Eliberarea - O decizie de neînțeles, susține apărătorul victimelor.

 

Procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani, unitatea care cercetează faptele petrecute în seara de 1 iunie 2020, susțin că decizia a fost luată pentru urgentarea trimiterii în judecată a inculpatului, în perioada de 30 de zile a arestului preventiv.

 

„Având în vedere că pentru cele două infracțiuni trebuiau să se mai administreze niște probe în cauză și în intervalul respectiv de 30 de zile nu s-au mai putut administra s-a dispus trimiterea în judecată pentru una dintre infracțiuni și disjungerea cauzei pentru celelalte două. Acesta este motivul pentru care s-a dat disjungere”,

Procuror Mircea Hanachiuc, purtătorul de cuvânt al Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani

 

*foto de la accident

 

Doar că această decizie, în realitate, s-a dovedit că a dat cale liberă pentru libertatea bărbatului care a produs accidentul.

 

Mai mult, avocatul Eduard Luca arată faptul că, în dosarul rămas în cercetare, ancheta bate pasul pe loc.

De cel puțin o lună de zile.

 

 

„Cercetările stagnează pentru că la dosar nu au sosit toate relațiile solicitate, toate rapoartele de constatare medico-legală. Din cauza unor asemenea proceduri administrative stagnează și ancheta și spunem că, deși aceste fapte sunt cele mai grave și care au produs consecințele cele mai severe dintre toate infracțiunile care este cercetat inculpatul, culmea că aceste infracțiuni sunt cele pentru care ar trebui să se desfășoare cercetări, ar trebuie să fie efectuată o anchetă, dar lucrurile stau pe loc”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Concret, Serviciul Județean de Medicină Legală (SJML) Botoșani nu poate întocmi raportul medico-legal din cauza unor acte care urmau să fie transmise de Spitalul de Urgență Sf. Spiridon unde a fost transferat prietenul șoferiței din VW.

 

În numele clienților săi, avocatul a transmis o solicitare prin fax către spitalul ieșean pentru urgentarea transmiterii documentelor.

 

 

 

De asemenea, a formulat o cerere către SJML care la rându-i să solicite aceste acte atât de necesare în derularea anchetei.

 

 

O altă problemă depistată în faza de urmărire penală și care bate pasul pe loc ar fi netransmiterea către avocat a unor acte din dosar, în condițiile în care, din punct de vedere legal, el are acces la toate înscrisurile existente.

 

„Am formulat către Parchet solicitări pentru a mi se comunica o serie de documente, fotocopii după niște declarații care sunt la dosar. Cererea inițială a fost trimisă pe data de 10 iulie, pe 10 august am trimis din nou o cerere în atenția procurorului de caz pentru că nici după o lună aceste copii nu au fost comunicate. Nu mi s-a permis consultarea dosarului pentru care s-a făcut disjungerea, cu atât mai mult cu cât sunt apărătorul persoanelor vătămate”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

A mai solicitat să fie anunțat de fiecare act de procedură penală, respectiv administrare de probe sau declarații ale victimelor sau martorilor, însă și în acest sens s-a lovit de un zid de tăcere, dovadă care atestă faptul că, de cel puțin o lună de zile, nu s-a mai întâmplat nimic în această anchetă.

 

Eduard Luca: „Procurorul era obligat să-mi comunice prin ordonanță, un răspuns, dacă este de acord cu administrarea acestor probe cu înscrisuri sau nu. Nici aici nu am primit răspuns”.

 

O explicație a acestei situații ar fi că procurorul care se ocupă de caz este plecat în concediu de odihnă.

 

 

„Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți”

 

Stagnarea anchetei și eliberarea bărbatului care a produs accidentul din Bulevardul Mihai Eminescu au intensificat starea de temere a victimelor care au fost amenințate inclusiv cu moartea.

 

„Personal cred că acolo nu este vorba despre o amenințare, ci chiar despre infracțiunea de șantaj care a avut ca destinatari, să spunem așa, persoanele vătămate. Mai multe persoane din acele mașini. Li s-a solicitat să nu sune la Poliție, în caz contrar vor fi omorâți. Acesta a fost și motivul pentru care au rămas panicați, șocați de gestul inculpatului care, deși se știa vinovat de acest incident, a încercat să zădărnicească tragerea sa la răspundere penală. A încercat la momentul respectiv să îngreuneze ancheta. Pe una dintre filmări se vede faptul că inclusiv agenți de Poliție au fost amenințați, aceste amenințări întrunind condițiile constitutive ale infracțiunii de ultraj și cu toate acestea în prezenta cauză nu se efectuează cercetări cu privire la infracțiunile de ultraj”,

avocatul Eduard Luca

 

Pentru fiecare dintre cele două victime avocatul a solicitat și daune morale în valoare de câte 20.000 de lei.

 

În concluzie:

 

„El se află în stare de libertate și acesta este un aspect care conturează ideea că în continuare persistă un grad de pericol social sporit la nivelul cetățenilor, din cauza eliberării lui, într-un termen mult prea scurt. Cu toate că practica judiciară a dovedit că în patru, cinci, șase luni de zile abia dacă se poate vorbi despre o diminuare semnificativă a acestei stări de pericol pentru ordinea publică. Ori în prezenta cauză este o soluție care din punctul nostru de vedere este neîntemeiată, nelegală și aptă să genereze o stare de temere la nivelul colectivității”,

Eduard Luca, avocat Baroul Botoșani

 

Două dintre victime au apelat la consiliere psihologică în urma traumelor suferite, medicii punând un diagnostic de stres post-traumatic.

Fata de 26 de ani implicată în accident, în respectiva seară circula regulamentar din sens opus. Șoferul din Audi, băut și drogat, a izbit un Ford care dădea prioritate pietonilor. Fordul a fost aruncat în VW-ul condus de tânăra fată.

 

Iată ce a notat psihologul în raportul medical despre ce își amintește ea despre seara de 1 iunie 2020.

 

”În data de 1 iunie 2020 în timp ce conducea mașina personală, deplasându-se pe Bulevardul Mihai Eminescu, a fost victima unui accident rutier violent. În mașină se aflau încă trei prieteni, toți au avut leziuni, traumatisme, care au necesitat îngrijiri medicale de specialitate. Din punct de vedere tehnic mașina a fost puternic avariată, daună totală. Viața personală, activitatea profesională, mediul familial era liniștit, ascendent, până în momentul producerii accidentului, moment în care viața ei s-a schimbat. La un prim impact vizual după producerea accidentului și-a dat seama de consecințele acestuia, dar și de faptul că viața sa și a prietenilor săi au fost puse în pericol, că fără să vrea se simte vinovată că nu a putut evita impactul, că prietenii săi au de suferit, fiind conștientă în același timp că nu era imposibil acest fapt, că era însăși era lovită.

Pe lângă trauma propriu zisă la nivel fizic tânăra a experimentat o vătămare corporală fiind diagnosticată post accident cu fracturi, plăgi, poli-traumatism.

Fata afirmă că uneori nu se poate concentra, somnul este perturbat de insomnii sau flash-uri referitoare la evenimentul traumatizant. De asemenea, afirmă că de la eveniment și până în prezent face eforturi de a evita gândurile, sentimentele sau conversațiile asociate cu accidentul, evită locuri sau persoane care trezesc amintiri legate de accident. Planurile, visele, dorințele ce se conturau în viața sa, continuarea studiilor, stabilitatea financiară, socializarea și integrarea în societate cu o viață activă au fost spulberate într-un mod brutal”.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
PORTRET de gagiu cu Audi: Botoșăneanul cu decapotabila, mare „compozitor” și interpret de hip–hop, piesă în pandemie: Nu mai rezist. Nu mai pot. Am nervii la pământ- VIDEO

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Nu puține sunt cazurile în care justiția apără, de fapt, faptuitorul nu victimele.
26 august 2020, 14:16
Urat ....peste cateva zile mai produce inca un accidet
17 august 2020, 18:41
astia sunt cei platiti cu sute de milioane-vechi-, salariu, si care or sa aiba si pensii speciale....din banii munciti de fraieri .....
17 august 2020, 13:47
Aluat si procurorul cateva mii de euro, ce mare scofala!
17 august 2020, 12:12
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.