Ancheta săptămânii
O înmormântare a ajuns să coste aproape cât o mașină: Nici să murim nu ne mai permitem? – CE spune religia

Se pare că decesul unei persoane dragi din familie nu este doar un moment foarte trist. Este cu adevărat o situație de cumpănă, mai ales pentru membrii familiei, deoarece în zilele noastre o înmormântare a ajuns să coste cât o mașină, la mâna a doua, mai puțin pretențioasă.

Cheltuieli de mii de lei

 

Practic, din momentul în care o persoană își pierde viața, membrii familiei sunt nevoiți să scoată o sumă consistentă de bani pentru a-l înmormânta pe decedat așa cum spun normele religioase.

 

La prima vedere, un astfel de eveniment pare mai simplu și mai ieftin decât multe altele, însă când cineva și-a pierdut viața, cei rămași încep să facă liste și iar liste pentru a respecta întocmai tradițiile și pentru a ține, de asemenea, evidența cheltuielilor.

 

Rudele încep să scoată bani din buzunar odată cu procesul de îmbălsămare, care se ridică la suma de 400 de lei. Apoi pentru haine, în jur de 1.000 de lei, pentru sicriu, care ajunge la 800 de lei, pentru cruce, colaci, prosoape, sumă ce se poate ridica la peste 2.000 de lei. Evident, prețul unei înmormântări poate crește în funcție de numărul persoanelor care vin să conducă mortul pe ultimul lui drum.

 

Până aici deja pe listă s-au adunat cheltuieli de aproximativ 4.200 de lei.

 

(Sumele sunt estimative și diferă de la oraș la oraș sau chiar de la o parohie la alta)

 

Rămas bun la capelă

 

Mai mult decât atât, pe lângă aceste cheltuieli se adaugă și plata capelei sau a locului în care acesta este depus. Mai precis, la o biserică din Botoșani, pentru ca decedatul să fie comemorat de rude și apropiați, membrii familiei cheltuiesc aproximativ 500 de lei. Din acești bani se plătesc efectiv locul și utilitățile, precum curentul sau apa.

 

Se ajunge la 4.700 de lei.

 

Orice înmormântare nu se poate desfășura fără participarea măcar a unui preot. Și aici este vorba de bani, fie ca decedatul este catolic sau ortodox.  Aproape orice biserică are un cuantum pentru o înmormântare, iar unele percep în jur de 1.000 de lei.

Deci, 5.700 de lei.

 

Cu sau fără loc în cimitir

 

În plus față de aceste aspecte este locul de veci. Multe dintre parohiile de la sate nu percep o taxă pentru locul în care va fi înmormântat decedatul, însă în municipiu lucrurile stau cu totul altfel. Cine are noroc, prinde un loc încă din timpul vieții, cine nu, nu. Dar în oricare dintre variante trebuie să scoată bani frumoși din buzunare.

 

 „Se plătesc serviciile funerare pentru care sunt stabilite tarife unice. La serviciile de concesionare pentru locurile de veci este un tarif 2,7 lei/mp, întreținere cimitir 14,95 de lei/an pentru locul de înhumare, săpare groapă 342 de lei, înhumare – groapă săpată amenajare 204 lei, evacuare pământ rest 230 de lei”,

Simion Drelciuc, director general SC Urban Serv SA.

 

Pentru serviciile prestate de Urban Serv familia plătește în total în jur de 800 de lei, la care se adaugă concesiunea pe o perioadă de 10 ani a locului.

 

Așadar, fără concesiunea pe un deceniu, costurile ating deja la acest moment pragul de 6.500 de lei.

 

De asemenea, transportul din biserică până la cimitir se plătește. Și aici rudele sunt nevoite să scoată din buzunar până la 200 de lei, depinde bineînțeles de modelul mașinii. Cert este că un autvehicul de la firmele cu pompe funebre este mai scump.

 

După tot acest ritual, membrii familiei, alături de prietenii apropiați și nu numai servesc o masă sau o pomană pentru cel adormit, așa cum se spune la ortodocși. Praznicul, căci așa este denumită această adunare, ajunge pentru 50 de persoane, 1.500 de lei, în eventualitatea în care este ales un meniu mediu la 30 de lei de persoană.

 

Până aici, suma ajunge la 8.200 de lei.

 

În jur de 2.000 de euro, o înmormântare

 

Dacă facem calculele, adunând toate sumele menționate mai sus ajungem cu aproximație la suma de peste 8.000 de lei. Aceasta se poate chiar dubla sau tripla, în funcție de posibilitățile familiei decedatului și de amploarea funeraliilor.

 

În această sumă nu au fost incluse costurile pentru pomenile oferite membrilor familiei, respectiv pături, perne, lenjerii sau, în unele cazuri, chiar covoare.

 

Cu tot cu acestea, este foarte posibil ca întreaga înmormântare să coste în jur de 10.000 de lei.

 

Ce spun preoții?

 

Pentru unii pare o sumă exorbitantă, pentru alții poate, una decentă. Totuși, nu mulți știu câte dintre tradițiile pe care noi ortodocșii le respectăm la înmormântări sunt impuse de religie. Am vrut să aflăm dacă toate aceste ritualuri sunt obligatorii sau nu, iar pentru acest lucru am vorbit cu fostul protopop și director al Seminarului Teologic Botoșani.

 

”Slujba înmormântării, ca și cea a parastasului sau a pomenirii pentru cei răposați, cuprinde o rânduială foarte bine stabilită în cărțile noastre de cult și trebuie respectată de toți slujitorii bisericii, adică de preoți. Cărțile în care este cuprinsă slujba înmormântării se numesc Panahida, Molefenicul sau Agheazmatar. De aici, din nerespectarea rânduielilor prevăzute tipiconale, s-a născut o varietate de practici care pot fi observate de la oraș la oraș, de la un sat la altul, chiar în limitele aceluiași județ sau protopopiat. Aceasta a dus la o lipsă, uneori supărătoare, de uniformizare liturgică și a dat naștere la comentarii, mai ales din partea adversarilor bisericii, socotindu-le invenții ale slujitorilor cu scop de câștig. Trebuie să spunem că ele nu sunt în nici un caz introduse de slujitori, ci marea lor majoritate sunt păstrate prin tradiție locală, practicată vreme îndelungată și pe care preotul nou venit în parohie o găsește deja împământenită. Se impune respectarea numai a acelor tradiții sănătoase care sunt în concordanță cu învățătura de credință și cu rânduielile tipiconale a bisericii dintotdeauna,”

Grigore Diaconu, preot.

 

Pomenile la rude, inventate de oameni 

 

Marea problemă cu care se confruntă preoții este încăpățânarea oamenilor, deoarece aceștia nu renunță la obiceiul de a da de pomană foarte multe lucruri.

 

”Noi suntem acuzați, ortodocșii, că impunem ca la slujba înmormântării să se ofere de pomană foarte multe lucruri: plapumă, cearșafuri, pernă, covoare și așa mai departe (…). Nu scrie nicăieri așa ceva,”

Grigore Diaconu, preot.

 

 

Doar coliva, colacul și vinul sunt obligatorii

 

Lucrurile care nu trebuie să lipsească de la slujba înmormântării sunt coliva, colacul și vinul. În cazul în care familia nu dorește să urmeze cursul tuturor obiceiurilor, decedatul POATE fi înmormântat creștinește.

Pentru că nu puține au fost persoanele care arătau că în locul praznicului ar prefera ca respectivele bucate să ajungă la un azil de bătrâni, spre exemplu.

 

”Praznicul de după înmormântare trebuie făcut, dar nu exagerat. Oamenii, membrii familiei respectivului decedat, vor să facă cât mai multe pentru sufletul lui, dar nu trebuie să facă o cheltuială că impune biserica. Familia respectivă se rezumă la propriile posibilități”,

Grigore Diaconu, preot.

 

 

Cât despre sumele pe care unii preoți le cer, oficial, acestea nu sunt obligatorii.

 

”Preoții nu trebuie să impună taxe pentru oficierea slujbei de înmormântare. De altfel, pentru orice slujbă, dar mai ales pentru înmormântare. Familia oferă cât poate și dacă poate,”

Grigore Diaconu, preot.

 

Ajutorul de deces acoperă doar o parte din cheltuieli

 

Revenind la cheltuieli, ajungem la concluzia că statul ajută cu prea puțini bani familiile îndoliate. Practic, pentru a-și înmormânta creștinește ruda, mulți sunt nevoiți să se împrumute dacă nu au banii suficienți.

 

După datele furnizate de la Casa Județeană de Pensii Botoșani, în anul 2018 au fost acordate 4.893 de ajutoare de deces, pentru care s-au cheltuit peste 20 de milioane de lei.

 

Ajutoarele de deces sunt acordate asiguratului, pensionarului sau unui membru de familie care nu este asigurat sau pensionar.

 

Pentru decesul unui asigurat, anul trecut s-a acordat suma de 4.162 de lei. 

 

Cert este că începând cu anul acesta, ajutorul de deces va fi majorat cu 1.000 de lei, ajungându-se astfel la 5.162 de lei. Din păcate, după cum lesne se poate observa, din această sumă nu se pot acoperi toate cheltuielile unei înmormântări.  

 

Iar până la urmă, familia este cea care decide ce tradiții să respecte la o înmormântare.

 

loading...
Râuri de lacrimi! Tânara mămică moartă în accidentul cu TIR-ul, condusă pe ultimul drum în satul natal - GALERIE FOTO
Biserica orașului se modernizează: Preotul nu și-a luat salariul de luni bune, acte pe banii văduvelor și din cutia milei – VIDEO & FOTO
Unul dintre cei mai vechi polițiști criminaliști a plecat la ceruri!

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google playdownload from apple store
Isabela ALEXANDRESCU
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
Loading...
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Alegerile de la Corpul Polițiștilor ANULATE după contestația unei femei subcomisar, mare șef din Poliție AMENDAT
După un proces început în urmă cu un an și trei luni, Tribunalul Botoșani s-a pronunțat marți, 26 martie 2019, în dosarul privind alegerile desfășurate la Corpul Național al Polițiștilor (CNP) Botoșani și a hotărât anularea scrutinului.
Vama Racovăț, scheletul din dulapul politicienilor – SECRET bine păstrat cu punctul de trecere ținut la naftalină de un deceniu - FOTO
În 2010 punctul vamal Racovăț se închidea pentru lucrări de modernizare care aveau să dureze câțiva ani. Se împlinește aproape un deceniu de atunci, iar în zona Vămii Racovăț imaginea dominantă este aceea a unui gard peste care atârnă un lanț gros cu lacăt. Și pustiul care cuprinde puținii vizitatori ce se încumetă să meargă, din curiozitate, până acolo.
RECORD negativ: 67 de plângeri penale împotriva unui singur om, familia și copiii amenințați după o decizie colectivă - VIDEO
Probabil că nici pentru copii maltratați sau trimiși la cerșit, bolnavi infectați în spitale, drumuri care omoară oameni în accidente rutiere sau femei violate nu există așa o organizare impecabilă ca atunci când vine vorba despre câini omorâți. Exemplele au fost multe la Botoșani și nu mai au nevoie de o trecere în revistă, în acest articol.
Mii de copii din Botoșani abandonați acasă, unii ajung criminali, alții se apucă de droguri, culmea, DIN CAUZA părinților
„Pentru tine plec. Plec ca să te pot susține în școală, plec să îți fie ție bine”. Sunt cuvintele ce se aud ca un ecou și se împletesc în eter și apoi se desprind din miile de convorbiri telefonice care au loc frecvent între copiii din Botoșani și mamele sau tații lor plecați la muncă în Italia, Spania, Grecia sau Anglia.
LOVITURĂ în transportul public, compania municipalității vine cu autobuze noi și intră pe o parte a traseelor de la Microbuzul
Ultima sută de metri până la semnarea contractului de 34 de milioane de euro pentru modernizarea transportului în comun cu tramvaiele în municipiul Botoșani, pe fonduri europene. Ultimul tren cu bani pleacă definitiv în luna martie. Adică luna viitoare.
Niste excroci cu cimitirele cu popii cu toata suita lor. La Constanta la cimitirul central numai masinile lor au dreptul sa aduca mortii. Alte masini nu pot aduce mortii. Masinile armatei de exemplu nu pot intra sa aduca un militar decedat. Mafie maxima. Cavourile se vand la pret de garsoniere. Nu te lasa sa torni o galeata de ciment la un felinar ca au ei firme si te obliga sa faca firma lor.
26 februarie 2019, 13:19
lasa ca unii pur si simplu fac parada de pomeni si bogatie, apoi se plang in stanga si-n dreapta ca au cheltuit!, nu, exact cum spunea parintele, un colac, coliva si vin, apoi o masa de praznic pt raposat, adica daca unii se sparg in figuri , nu inseamna ca toti fac la fel. Decenta domnilor, n-a ramas nimeni neingropat, cred ca altele sunt problemele, ce fapte bune ai facut si unde te duci?
25 februarie 2019, 11:37
D zeu nu cere aceasta cheltuiala d l Isus nici cand a inviat pe cineva nu a cerut bani sau colaci sau lumanari .
25 februarie 2019, 10:35
kurtmann.ro%20
Sondaj
Pe traseele tramvaielor preferați să circulați cu autobuze noi aduse de SC Eltrans SA sau cu maxi-taxi de la SC Microbuzul SRL?
Cu autobuze de la Eltrans
Cu maxi-taxi de la Microbuzul
Nu folosesc mijloacele de transport în comun
Declaraţia zilei
„ Am lucrat pe subvenții, apoi când s-a înființat Compartimentul de Inspecții lucrez numai pe inspecții. Domeniul meu este inspecția pentru valorificarea și producerea legumelor și fructelor. Am fost foarte mult instruiți de ...
Loading...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7432 lei
USD
Dolarul SUA
4.2921 lei
CHF
Francul elveţian
4.3319 lei
GBP
Lira sterlină
5.3799 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9747 lei
XAU
Gramul de aur
207.5291 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2430 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4261 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9158 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2356 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1831 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6352 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.