Ancheta săptămânii
Modern Calor cere o sumă uriașă de la foști și actuali directori, societatea intră parte civilă în dosarul DNA-ului

Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.

DNA a informat CA-ul că unitatea poate deveni parte civilă, iar șeful cel mare nu vrea să se joace cu asta

 

Pe lângă o adresă oficială a Serviciului Teritorial Suceava a DNA, trimisă direct în atenția președintelui CA a fost remisă și o scrisoare cu privire la constituirea societății drept parte civilă.


Mai exact, forului de conducere al SC Modern Calor SA i se punea în vedere că are posibilitatea de a recupera prezumtivul prejudiciu care s-ar ridica la circa 3,2 milioane de lei, însă trebuie să hotărască dacă întreprinde sau nu acest demers.


Cum președintele CA este Doru Constantin, nimeni altul decât fostul director general interimar la CET Govora, martor în procesul în care fostul ministru Dan Șova a fost trimis în judecată pentru trafic de influență pentru un contract de asistență juridică tocmai cu unitatea vâlceană, acesta ar fi convocat rapid o ședință, justificând ceva de genul că ”nu mă joc cu DNA-ul”.

 

Ședință maraton, s-ar fi încercat pasarea spre CL

 

Ore în șir au existat dispute între cei cinci membri ai CA, adică Doru Constantin, Cristian Nistor, Constantin Zărnescu, Simion Drelciuc și Dan Deleanu. Unii dintre aceștia, cu precădere oameni care au mai făcut parte în trecut din conducerea societății, au încercat inițial să refuze constituirea SC Modern Calor SA ca parte civilă, una dintre justificări fiind aceea că problema ar fi de competența Consiliului Local Botoșani, care este și unic acționar al companiei. Alții susțineau însă că, atât timp cât DNA a trimis adresa CA-ului și nu CL-ului, înseamnă că acesta este organismul care trebuia să ia o decizie.


Într-un final, după lungi discuții, la care au participat inclusiv directorul general Florin Sandu, dar și o juristă a unității, CA-ul a votat să se constituie parte civilă. Aceasta înseamnă că, în cadrul foarte posibilului proces penal care ar urma să se deruleze, SC Modern Calor SA va încerca să recupereze suma menționată de la inculpații din dosar, o bună parte încă salariați ai societății.

 

Problema directorului Sandu: un contract și trei facturi fictive

 

Astfel, directorul general Florin Sandu este suspectat de săvârșirea a două fapte de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.


Prima consta în aceea că a semnat ”Contractul de mentenanță preventivă și mentenanță corectivă pentru două module de cogenerare tip JMS 624 N.L.C. nr. 10.076/19.06.2013” încheiat cu SC Elsaco Electronic SRL, în calitate de lider al asociației cu SC Electroalfa Internațional SRL, fără să fi fost urmată, potrivit procurorilor, de o procedură de achiziție legală și la un preț supraevaluat determinat de lipsa unei concurențe reale. Acest lucru ar fi provocat un prejudiciu SC Modern Calor SA în valoare de 2,3 milioane de lei.


A doua posibilă faptă are ca obiect efectuarea, împreună cu Denisia Agapie și Ion Diaconu, a unei plăți către SC Elsaco Electronic SRL pentru serviciile de mentenanță din perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, care însă ar fi fost prestate doar pe hârtie, rezultând astfel, conform DNA, prejudicierea SC Modern Calor SA cu 0,93 milioane de lei.

 

Foști și actuali directori intrați în horă

 

Vizați de măsura luată de CA-ul societății mai sunt însă și foști sau actuali angajați ai societății.


Astfel, Denisia Agapie, director economic și Ion Diaconu, fost director tehnic, sunt suspectați de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece împreună cu Florin Sandu ar fi dispus achitarea facturilor pentru servicii care ar fi fost fictive.


De asemenea, Claudiu Ursache, fost șef serviciu financiar-contabilitate, este suspectat de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece în calitate de titular al funcției de control preventiv a avizat operațiunile comerciale aferente plății amintitelor facturi.


Cristian Puflea, șef atelier exploatare la SC Modern Calor SA a devenit inculpat tot pentru ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” întrucât ar fi confirmat serviciile prestate, deși potrivit anchetatorilor cunoștea caracterul fictiv al acestora.


În fine, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, sunt la rândul lor suspectați de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pentru că s-ar fi ocupat de emiterea facturilor pentru serviciile care în realitate nu s-ar fi prestat. Totodată, firma privată ca atare este suspectată de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” pentru emiterea facturilor menționate.

 

Hop și ”sifonul”

 

Interesant este că, la nivel neoficial, circulă informația că în dosar ar exista un denunțător care s-ar afla printre actualii inculpați. Acesta ar fi intrat la un moment dat în conflict cu actualii conducători executivi ai SC Modern Calor SA și n-ar fi scăpat ocazia ivită de a plăti o poliță. Astfel, nu este exclusă apariția unui acord de recunoaștere a vinovăției.


Oricum, cert este că decizia de constituire a societății drept parte civilă nu reprezintă singura veste proastă pentru inculpații din dosar, DNA dispunând  instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.

 

loading...
Procurorii DNA pe urmele unui contract de peste 2 milioane de lei între Elsaco și Modern Calor
DESCINDERI la Modern Calor – Acte de corupție, altele decât cele din proiectul pe termoficare

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Apă pentru botoșăneni prin zeci de kilometri de conducte CANCERIGENE, interzise de 12 ani: Este genocid! Scapă cine poate
Anul 2005.Uniunea Europeană interzice extracția, fabricarea și prelucrarea produselor din azbest considerat cancerigen Clasa 1.Anul 2006.România se aliniază normelor europene și interzice acest material și în țara noastră.Anul 2019.La Botoșani sunt utilizați 44 km de conductă din azbociment la furnizarea apei potabile.
FC Botoșani, 11 înfrângeri și 0 victorii cu FCSB, dar 1,8 milioane euro în conturi de la Becali: «Nicht fusball mit Steaua, freundschaft!»
FC Botoșani a pierdut din nou fără drept de apel cu FCSB și insinuările privind corectitudinea meciului disputat duminică seară pe Stadionul Municipal au început din nou să curgă.
Proiect FĂRĂ PRECEDENT la spital: Secţie pentru bolnavii în stare terminală în aceeaşi clădire cu Maternitatea
Directorul interimar al Spitalului Judeţean doreşte să înfiinţeze o secţie de îngrijiri paleative. Şi nu oriunde, ci în aceeaşi clădire în care îşi desfăşoară activitatea Maternitatea Botoşani.
DEZVĂLUIRE: De asta stăm în zăpadă? Șeful de la Drumuri dă consultanţă pe PFA, directorul de la Urban conduce la Apă şi Modern Calor
Ceea ce s-a întâmplat luni, 19 noiembrie, la Botoşani, atât în municipiul reşedinţă, cât şi în judeţ, ar trebui, într-un stat civilizat să se termine cu sancţionarea celor responsabili. Mai ales că un om şi-a pierdut viaţa, alţii au fost răniţi şi mulţi alţii au suportat avarii serioase.
Apa curge pe bani grei la ”Nova”, peste un milion de euro profit într-un an
Compania de apă şi canalizare a judeţului a devenit a 11 – a cea mai profitabilă firmă din Botoşani. SC Nova Apaserv SA a fost introdusă de Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură (CCIA) Botoşani pe această poziţie ţinând cont de rezultatele financiare de anul trecut.
Deşteptăciunea judeţului a dat un chix de 10 milioane de euro care duhneşte
Botoşaniul se confruntă cu o criză a salubrizării fără precedent în ultimele două decenii. Şi culmea, aceasta vine după ce s-au investit peste 10 milioane de euro în amenajarea unei noi rampe de depozitare a deşeurilor.
PSD-iştii se execută între ei: director rămas fără post în războiul găştilor din partid, suferă tot oraşul
Social-democratul Liviu Toma s-a trezit după mai bine de doi ani de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani că nu mai are asigurat postul de director adjunct la SC Urban Serv SA, deşi legea prevede foarte clar că trebuie să îi fie suspendat până la încetarea mandatului de la CJ. Aşa cum, de exemplu, s-a întâmplat cu Cătălin Flutur care în 2012 a revenit pe postul de director general la SC Locativa SA după două mandate de primar.
Anchetă unicat în educaţie: Inspector şcolar acuzat că a luat 3 ANI bani pentru cursuri cu un copil bolnav fără să fi ţinut o singură oră
Un inspector şcolar de la Botoşani este acuzat că a primit bani pentru a ţine ore cu un copil cu dizabilităţi fără ca în realitate să le fi făcut. Şi aceasta nu s-ar fi întâmplat printr-o conjunctură nefericită, ci timp de trei ani.
Vendetă polițienească(?) Șef din Poliție surprins băut la volan, în uniforma de serviciu, scăpat de proces de avocat
Un veritabil „episod CSI Botoșani” s-a consumat în sânul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ), unde doi agenți s-au regăsit în situația în care trebuiau să-și cerceteze șeful direct. Martori la incidentul care l-a avut în centru pe șeful din Poliție au fost funcționarii unei primării din județ.
Tinerelul parașutat de PSD în capitală să găsească securiştii, descoperit de “americani”: Mă recomandă tinereţea, entuziasmul și puterea de muncă
În ultimii ani, când în Colegiul CNSAS încă nu pătrunseseră consilieri locali de prin orășele din sudul României, anonimi din nordul ţării recomandaţi de personaje precum Costică Macaleţi sau foști magazineri la Dacia (!), instituţia a ţinut să se afirme precum o cutie ermetică din care nu au scăpat cu voie de la stăpânire decât personaje insignifiante. De azi înainte, nici măcar speranţa nu mai este o opţiune.
CLASARE!!! Unul dintre cele mai groaznice accidente de la Botoșani, terminat cu netrimitere în judecată; tată și fiu morți în aceeași zi
Era 25 decembrie 2015, prima zi de Crăciun. O amiază mohorâtă, fără zăpadă, însă cu ceață din belșug, mai ales în apropierea municipiului, pe drumul ce duce spre Dorohoi. La ora 12:45 timpul şi viaţa s-au oprit în loc pentru câţiva oameni.
Reglări de conturi din concediul medical la unitatea cu trei directori ”de capul lor”
Noul consiliu de administraţie al SC Urban Serv SA s-a întrunit vineri după-amiază în şedinţă extraordinară şi a avizat noua organigramă. Există două modificări şi ambele îl vizează direct pe Cezar Nicuţă.
Iubita elevului de la Pacea scoasă din povestea crimei de-un fir de păr din mâna liceenei omorâte
După ceva peste patru luni de la crima săvârșită în păduricea de la Pacea procurorii au finalizat dosarul în care inculpat este un adolescent de numai 17 ani. El este acuzat că a omorât o fată cu un an mai mare decât el.
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor
În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi
Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
BMW-ul e viața lor :) Dar merge și un Audi sau Mercedes - Capii PSD-ului s-au umplut de mașini de lux după dobândirea mandatelor
Cele 18 luni trecute din actuala legislatură par să nu se fi scurs în zadar pentru unii parlamentari social-democrați. Cel puțin în ceea ce privește realizările… auto strict personale.
Copiii ăştia trăiesc doar cu aer? Băiatul care doarme pe câmp şi fata care merge cu „ia-mă nene” , tinerii din politica botoşăneană se întrec în sărăcie... declarată
Nu tu casă, nu tu maşină şi nici măcar o garsonieră pe la capătul oraşului… Şi dacă nu ar fi ceva bănuţi de pe la stat, mai-mai că te-ai gândi că mor de foame.Cam acestea sunt coordonatele „averilor” unei bune părţi a tinerilor din politica botoşăneană, care, dacă ar fi să ne luăm exclusiv după declaraţiile de avere pe care tocmai le-au completat la jumătatea acestei luni, îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
kalapod.net%20
Zero, nimic, mulţimea vidă: CJ-ul condus de Macaleţi n-a cheltuit nici măcar 1 euro din ciclul de finanţare 2014 – 2020
Se împlinesc luna aceasta doi ani de la preluarea şefiei Consiliului Judeţean de către Costică Macaleţi, iar instituţia pe care o conduce are un bilanţ catastrofal în privinţa proiectelor europene.
Pentru recuperarea unor sume de bani cum ar fi spre exemplu lucrarile de la bulevard ( mai sunt si altele) si primaria ar trebui sa urmeze exemplul de mai sus si sa se indrepte pentru recuperarea prejudiciilor inspre Eram, Flutur, Zaiceanu, Ghiorghita Mirela, Catalin Alexa Portariuc, Apostu etc ca parte civila. Eram cum consiliaza actualul primar daca el a fost unul dintre talharii care au julit din banul public?
18 decembrie 2017, 14:39
Doamna manager public nu a avut nici o contributie? Sau poate ea este denuntatorul. Nu stiu cum le rezolva ea pe toate centrul vechi, termica sau cornisa.
18 decembrie 2017, 13:29
Abia aștept să ajungă dosarul în instanță. Ținând cont de caracterul public al procesului (prin lege), nu pot să îmi refuz plăcerea de a-i vedea pe șefii calorici dând socoteală pentru (măcar) o parte din faptele lor. Și sper că vor ieși la suprafață și altele.
18 decembrie 2017, 11:47
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Credeți că încep anul acesta lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Acest buget poartă semnătura unui prim-ministru care a picat toate examenele importante ale educaţiei: admiterea la liceu, examenul de treapta a II-a şi admiterea la facultate. Marele regret al societăţii româneşti este că o ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7383 lei
USD
Dolarul SUA
4.2016 lei
CHF
Francul elveţian
4.1734 lei
GBP
Lira sterlină
5.3832 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8045 lei
XAU
Gramul de aur
177.9108 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2454 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4898 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9833 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1625 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1843 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6350 lei
Vremea
astăzi
Botosani
4 o C
Dorohoi
4 o C
Bucecea
4 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
4 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.