Ancheta săptămânii
Modern Calor cere o sumă uriașă de la foști și actuali directori, societatea intră parte civilă în dosarul DNA-ului

Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.

DNA a informat CA-ul că unitatea poate deveni parte civilă, iar șeful cel mare nu vrea să se joace cu asta

 

Pe lângă o adresă oficială a Serviciului Teritorial Suceava a DNA, trimisă direct în atenția președintelui CA a fost remisă și o scrisoare cu privire la constituirea societății drept parte civilă.


Mai exact, forului de conducere al SC Modern Calor SA i se punea în vedere că are posibilitatea de a recupera prezumtivul prejudiciu care s-ar ridica la circa 3,2 milioane de lei, însă trebuie să hotărască dacă întreprinde sau nu acest demers.


Cum președintele CA este Doru Constantin, nimeni altul decât fostul director general interimar la CET Govora, martor în procesul în care fostul ministru Dan Șova a fost trimis în judecată pentru trafic de influență pentru un contract de asistență juridică tocmai cu unitatea vâlceană, acesta ar fi convocat rapid o ședință, justificând ceva de genul că ”nu mă joc cu DNA-ul”.

 

Ședință maraton, s-ar fi încercat pasarea spre CL

 

Ore în șir au existat dispute între cei cinci membri ai CA, adică Doru Constantin, Cristian Nistor, Constantin Zărnescu, Simion Drelciuc și Dan Deleanu. Unii dintre aceștia, cu precădere oameni care au mai făcut parte în trecut din conducerea societății, au încercat inițial să refuze constituirea SC Modern Calor SA ca parte civilă, una dintre justificări fiind aceea că problema ar fi de competența Consiliului Local Botoșani, care este și unic acționar al companiei. Alții susțineau însă că, atât timp cât DNA a trimis adresa CA-ului și nu CL-ului, înseamnă că acesta este organismul care trebuia să ia o decizie.


Într-un final, după lungi discuții, la care au participat inclusiv directorul general Florin Sandu, dar și o juristă a unității, CA-ul a votat să se constituie parte civilă. Aceasta înseamnă că, în cadrul foarte posibilului proces penal care ar urma să se deruleze, SC Modern Calor SA va încerca să recupereze suma menționată de la inculpații din dosar, o bună parte încă salariați ai societății.

 

Problema directorului Sandu: un contract și trei facturi fictive

 

Astfel, directorul general Florin Sandu este suspectat de săvârșirea a două fapte de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.


Prima consta în aceea că a semnat ”Contractul de mentenanță preventivă și mentenanță corectivă pentru două module de cogenerare tip JMS 624 N.L.C. nr. 10.076/19.06.2013” încheiat cu SC Elsaco Electronic SRL, în calitate de lider al asociației cu SC Electroalfa Internațional SRL, fără să fi fost urmată, potrivit procurorilor, de o procedură de achiziție legală și la un preț supraevaluat determinat de lipsa unei concurențe reale. Acest lucru ar fi provocat un prejudiciu SC Modern Calor SA în valoare de 2,3 milioane de lei.


A doua posibilă faptă are ca obiect efectuarea, împreună cu Denisia Agapie și Ion Diaconu, a unei plăți către SC Elsaco Electronic SRL pentru serviciile de mentenanță din perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, care însă ar fi fost prestate doar pe hârtie, rezultând astfel, conform DNA, prejudicierea SC Modern Calor SA cu 0,93 milioane de lei.

 

Foști și actuali directori intrați în horă

 

Vizați de măsura luată de CA-ul societății mai sunt însă și foști sau actuali angajați ai societății.


Astfel, Denisia Agapie, director economic și Ion Diaconu, fost director tehnic, sunt suspectați de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece împreună cu Florin Sandu ar fi dispus achitarea facturilor pentru servicii care ar fi fost fictive.


De asemenea, Claudiu Ursache, fost șef serviciu financiar-contabilitate, este suspectat de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece în calitate de titular al funcției de control preventiv a avizat operațiunile comerciale aferente plății amintitelor facturi.


Cristian Puflea, șef atelier exploatare la SC Modern Calor SA a devenit inculpat tot pentru ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” întrucât ar fi confirmat serviciile prestate, deși potrivit anchetatorilor cunoștea caracterul fictiv al acestora.


În fine, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, sunt la rândul lor suspectați de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pentru că s-ar fi ocupat de emiterea facturilor pentru serviciile care în realitate nu s-ar fi prestat. Totodată, firma privată ca atare este suspectată de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” pentru emiterea facturilor menționate.

 

Hop și ”sifonul”

 

Interesant este că, la nivel neoficial, circulă informația că în dosar ar exista un denunțător care s-ar afla printre actualii inculpați. Acesta ar fi intrat la un moment dat în conflict cu actualii conducători executivi ai SC Modern Calor SA și n-ar fi scăpat ocazia ivită de a plăti o poliță. Astfel, nu este exclusă apariția unui acord de recunoaștere a vinovăției.


Oricum, cert este că decizia de constituire a societății drept parte civilă nu reprezintă singura veste proastă pentru inculpații din dosar, DNA dispunând  instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.

 

loading...
Procurorii DNA pe urmele unui contract de peste 2 milioane de lei între Elsaco și Modern Calor
DESCINDERI la Modern Calor – Acte de corupție, altele decât cele din proiectul pe termoficare

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Loading...
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
Loading...
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Pentru recuperarea unor sume de bani cum ar fi spre exemplu lucrarile de la bulevard ( mai sunt si altele) si primaria ar trebui sa urmeze exemplul de mai sus si sa se indrepte pentru recuperarea prejudiciilor inspre Eram, Flutur, Zaiceanu, Ghiorghita Mirela, Catalin Alexa Portariuc, Apostu etc ca parte civila. Eram cum consiliaza actualul primar daca el a fost unul dintre talharii care au julit din banul public?
18 decembrie 2017, 14:39
Doamna manager public nu a avut nici o contributie? Sau poate ea este denuntatorul. Nu stiu cum le rezolva ea pe toate centrul vechi, termica sau cornisa.
18 decembrie 2017, 13:29
Abia aștept să ajungă dosarul în instanță. Ținând cont de caracterul public al procesului (prin lege), nu pot să îmi refuz plăcerea de a-i vedea pe șefii calorici dând socoteală pentru (măcar) o parte din faptele lor. Și sper că vor ieși la suprafață și altele.
18 decembrie 2017, 11:47
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Vă este frică de coronavirus?
Declaraţia zilei
„Acesta este un mod sigur  de a ne îmbolnăvi de altceva decât coronavirus. Nu ne protejează de nimic pentru marea masă a populației. Și în recomandările Ministerului Sănătății scrie foarte clar, masca se folosește de ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8127 lei
USD
Dolarul SUA
4.3601 lei
CHF
Francul elveţian
4.5243 lei
GBP
Lira sterlină
5.6207 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0113 lei
XAU
Gramul de aur
228.5606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2475 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4164 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8419 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2425 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1890 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6440 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.