Ancheta săptămânii
Modern Calor cere o sumă uriașă de la foști și actuali directori, societatea intră parte civilă în dosarul DNA-ului

Cu o zi înainte ca Direcția Națională Anticorupție să facă publică punerea în mișcare a acțiunii penale față de Florin Sandu și alți foști și actuali șefi ai societății de termoficare și nu numai, la sediul unității a avut loc o ședință maraton a consiliului de administrație.

DNA a informat CA-ul că unitatea poate deveni parte civilă, iar șeful cel mare nu vrea să se joace cu asta

 

Pe lângă o adresă oficială a Serviciului Teritorial Suceava a DNA, trimisă direct în atenția președintelui CA a fost remisă și o scrisoare cu privire la constituirea societății drept parte civilă.


Mai exact, forului de conducere al SC Modern Calor SA i se punea în vedere că are posibilitatea de a recupera prezumtivul prejudiciu care s-ar ridica la circa 3,2 milioane de lei, însă trebuie să hotărască dacă întreprinde sau nu acest demers.


Cum președintele CA este Doru Constantin, nimeni altul decât fostul director general interimar la CET Govora, martor în procesul în care fostul ministru Dan Șova a fost trimis în judecată pentru trafic de influență pentru un contract de asistență juridică tocmai cu unitatea vâlceană, acesta ar fi convocat rapid o ședință, justificând ceva de genul că ”nu mă joc cu DNA-ul”.

 

Ședință maraton, s-ar fi încercat pasarea spre CL

 

Ore în șir au existat dispute între cei cinci membri ai CA, adică Doru Constantin, Cristian Nistor, Constantin Zărnescu, Simion Drelciuc și Dan Deleanu. Unii dintre aceștia, cu precădere oameni care au mai făcut parte în trecut din conducerea societății, au încercat inițial să refuze constituirea SC Modern Calor SA ca parte civilă, una dintre justificări fiind aceea că problema ar fi de competența Consiliului Local Botoșani, care este și unic acționar al companiei. Alții susțineau însă că, atât timp cât DNA a trimis adresa CA-ului și nu CL-ului, înseamnă că acesta este organismul care trebuia să ia o decizie.


Într-un final, după lungi discuții, la care au participat inclusiv directorul general Florin Sandu, dar și o juristă a unității, CA-ul a votat să se constituie parte civilă. Aceasta înseamnă că, în cadrul foarte posibilului proces penal care ar urma să se deruleze, SC Modern Calor SA va încerca să recupereze suma menționată de la inculpații din dosar, o bună parte încă salariați ai societății.

 

Problema directorului Sandu: un contract și trei facturi fictive

 

Astfel, directorul general Florin Sandu este suspectat de săvârșirea a două fapte de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”.


Prima consta în aceea că a semnat ”Contractul de mentenanță preventivă și mentenanță corectivă pentru două module de cogenerare tip JMS 624 N.L.C. nr. 10.076/19.06.2013” încheiat cu SC Elsaco Electronic SRL, în calitate de lider al asociației cu SC Electroalfa Internațional SRL, fără să fi fost urmată, potrivit procurorilor, de o procedură de achiziție legală și la un preț supraevaluat determinat de lipsa unei concurențe reale. Acest lucru ar fi provocat un prejudiciu SC Modern Calor SA în valoare de 2,3 milioane de lei.


A doua posibilă faptă are ca obiect efectuarea, împreună cu Denisia Agapie și Ion Diaconu, a unei plăți către SC Elsaco Electronic SRL pentru serviciile de mentenanță din perioada 16 noiembrie 2012 - 30 iunie 2013, care însă ar fi fost prestate doar pe hârtie, rezultând astfel, conform DNA, prejudicierea SC Modern Calor SA cu 0,93 milioane de lei.

 

Foști și actuali directori intrați în horă

 

Vizați de măsura luată de CA-ul societății mai sunt însă și foști sau actuali angajați ai societății.


Astfel, Denisia Agapie, director economic și Ion Diaconu, fost director tehnic, sunt suspectați de ”abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece împreună cu Florin Sandu ar fi dispus achitarea facturilor pentru servicii care ar fi fost fictive.


De asemenea, Claudiu Ursache, fost șef serviciu financiar-contabilitate, este suspectat de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” deoarece în calitate de titular al funcției de control preventiv a avizat operațiunile comerciale aferente plății amintitelor facturi.


Cristian Puflea, șef atelier exploatare la SC Modern Calor SA a devenit inculpat tot pentru ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” întrucât ar fi confirmat serviciile prestate, deși potrivit anchetatorilor cunoștea caracterul fictiv al acestora.


În fine, Aurelian Anghelache și Ovidiu Butnaru, reprezentanți ai SC Elsaco Electronic SRL, sunt la rândul lor suspectați de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit”, pentru că s-ar fi ocupat de emiterea facturilor pentru serviciile care în realitate nu s-ar fi prestat. Totodată, firma privată ca atare este suspectată de ”complicitate la abuz în serviciu dacă funcționarul public a obținut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit” pentru emiterea facturilor menționate.

 

Hop și ”sifonul”

 

Interesant este că, la nivel neoficial, circulă informația că în dosar ar exista un denunțător care s-ar afla printre actualii inculpați. Acesta ar fi intrat la un moment dat în conflict cu actualii conducători executivi ai SC Modern Calor SA și n-ar fi scăpat ocazia ivită de a plăti o poliță. Astfel, nu este exclusă apariția unui acord de recunoaștere a vinovăției.


Oricum, cert este că decizia de constituire a societății drept parte civilă nu reprezintă singura veste proastă pentru inculpații din dosar, DNA dispunând  instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor bunuri mobile, imobile și asupra unor părți sociale ce aparțin inculpaților.

 

loading...
Procurorii DNA pe urmele unui contract de peste 2 milioane de lei între Elsaco și Modern Calor
DESCINDERI la Modern Calor – Acte de corupție, altele decât cele din proiectul pe termoficare

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Omul acesta conduce Botoşaniul? Şeful CJ se laudă în raportul de activitate cu citirea regulată a ziarelor şi cu postările pe Facebook
Raportul de activitate al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani, făcut public oficial în cadrul şedinţei ordinare din iulie, cuprinde şi un capitol special dedicat activităţii de informare, relaţii publice şi mass-media.
”Fapta nu există”! Dosarul Tratoria clasat: Țurcanu a scăpat, Gheorghincă și Purice la fel, 6 fapte de posibilă corupție au picat
La patru ani de la strămutarea operatorului de apă și canalizare, dosarul de la Direcția Națională Anticorupție privind închirierea unui nou sediu administrativ a fost clasat de către procurorii de la Serviciul Teritorial Suceava.
Un ”fleac” de 170.000: Modern Calor pregăteşte din nou mutarea unei părţi a profitului în buzunarele șefilor şi salariaţilor
În luna mai a acestui an, SC Modern Calor SA a trimis o adresă către Adunarea Generală a Acţionarilor prin care propunea modul de împărţire a profitului contabil rămas după deducerea impozitului pe profit.
Curtea de Conturi caută o sută de mii ”la gunoi”, directorii ar fi luat niște bani pe care ”au uitat” să-i mai dea înapoi
Situația de la una dintre societățile Consiliului Local Botoșani se complică de la o zi la alta. Controlorii financiari au revenit pentru a prinde urma unor bani nerecuperați din unitate.
BMW-ul e viața lor :) Dar merge și un Audi sau Mercedes - Capii PSD-ului s-au umplut de mașini de lux după dobândirea mandatelor
Cele 18 luni trecute din actuala legislatură par să nu se fi scurs în zadar pentru unii parlamentari social-democrați. Cel puțin în ceea ce privește realizările… auto strict personale.
Copiii ăştia trăiesc doar cu aer? Băiatul care doarme pe câmp şi fata care merge cu „ia-mă nene” , tinerii din politica botoşăneană se întrec în sărăcie... declarată
Nu tu casă, nu tu maşină şi nici măcar o garsonieră pe la capătul oraşului… Şi dacă nu ar fi ceva bănuţi de pe la stat, mai-mai că te-ai gândi că mor de foame.Cam acestea sunt coordonatele „averilor” unei bune părţi a tinerilor din politica botoşăneană, care, dacă ar fi să ne luăm exclusiv după declaraţiile de avere pe care tocmai le-au completat la jumătatea acestei luni, îşi duc traiul de pe o zi pe alta.
Zero, nimic, mulţimea vidă: CJ-ul condus de Macaleţi n-a cheltuit nici măcar 1 euro din ciclul de finanţare 2014 – 2020
Se împlinesc luna aceasta doi ani de la preluarea şefiei Consiliului Judeţean de către Costică Macaleţi, iar instituţia pe care o conduce are un bilanţ catastrofal în privinţa proiectelor europene.
Lidera femeilor din PSD a ajuns expertă la Construcții fără concurs, după un an de PR la ”Apă”
Lidera Organizației Femeilor Social Democrate de la Botoșani și-a schimbat din nou locul de muncă. După doar un an și câteva zile la SC Nova Apaserv SA, fiica vicepreședintelui PSD Botoșani, Gheorghe Vâzdoagă, a plecat de la această societate. Și, ca de fiecare dată, nu s-a angajat la vreo firmă privată, ci tot la o unitate a statutului.
O femeie din Centrul Vechi a bătut doi băieți într-o școală din municipiu, în timpul orelor
Un nou incident șocant a avut loc într-o unitate de învățământ de la Botoșani. Doi elevi au fost bătuți de mama unei colege. Florentina L. locuiește în Centrul Istoric, iar fiica ei învață la Școala nr. 8 din municipiu.
”Jurisconsult” la magazinul familiei din județ, parașutat mare șef la București, alături de doctori în istorie și teologie
Întrunit pentru prima dată în ședință după votul dat de Parlament, noul colegiu de conducere al Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) și-a stabilit pe 3 aprilie Biroul de Coordonare și Structura de Securitate. Cu 9 voturi din 11, botoșăneanul Boris Precul a fost desemnat șef al Structurii de Securitate (SS) a CNSAS. Se pune astfel punct unei promovări halucinante, în care un tânăr de 30 de ani, fără să fi avut în viața sa vreo tangență cu activitatea CNSAS sau fosta Securitate, ajunge să ocupe un post de conducere în cadrul unei instituții atât de sensibile.
Un botoșănean plătește de nouă luni degeaba locul de parcare din cauza unui traficant de BMW-uri - GALERIE FOTO
Un botoșănean plătește de nouă luni concesiune pentru un loc de parcare pe care nu îl poate folosi. Spațiul pentru care a dat bani până la sfârșitul anului este mai mereu ocupat de altcineva. Primăria i-a luat banii, dar nu îl ajută deloc să și beneficieze de ceea ce a cheltuit.
Fetiţă desfigurată de un câine - nasul brăzdat și fără o bucată de ureche - doi ani de luptă în van prin Justiţie - GALERIE FOTO
Ziua de 26 martie 2016 este una pe care o fetiţă din comuna Brăeşti nu o va uita vreodată. A plecat să se joace cu o prietenă şi s-a întors acasă desfigurată pe viaţă.
Primarul care se plimbă cu „tanc” de 30.000 de euro în comuna fără nici un angajat la privat: De ce vă votează oamenii? Nu ştiu / Ce le-aţi promis? Nimica! - FOTO & VIDEO
Prestaţia pe alocuri jenantă pe care preşedintele Consiliului Judeţean, Costică Macaleţi, a avut-o la „România, te iubesc” nu a fost singura a unei oficialităţi botoşănene. Primarul poate celei mai sărace comune l-a concurat serios.
Afacerea Dormitorul – cum să plăteşti mobilă pentru o cameră întreagă şi să primeşti doar o mască de butelie
Câteva piese de mobilier au generat o dispută serioasă între un atelier de profil şi un client. Şi după câteva luni de certuri s-a ajuns la un proces.
”Aqua Magic”: ONG-ul minune de la Botoșani, zeci de primării achită cotizație la ”Aqua” fără să primească un strop de apă
O hotărâre aparent banală adoptată de plenul Consiliului Județean scoate la iveală o situație cel puțin ciudată în administrația publică botoșăneană. Zeci de localități plătesc cotizație la o organizație neguvernamentală chiar dacă în mod practic nu beneficiază de nici un serviciu.
Tălpile de pe haină care l-au salvat - POVESTEA reținerii și eliberării tânărului violent din BMW - VIDEO
Duminică seară, Alexandru Pătrășcanu, tânărul care sâmbătă a spart cu o bâtă de baseball luneta unui Renault Clio, a fost eliberat din arestul Inspectoratului de Poliție Județean, acolo unde fusese reținut pentru 24 de ore.
Prizonieră în propria casă: Botoșaniul care n-a fost în stare să monteze o balustradă pentru o nenorocită, dar i-a îngropat banca - GALERIE FOTO
Imaginați-vă că viața voastră ar depinde de o balustradă. Da, de o banală balustradă pe care nu o puteți monta fiindcă nu aveți bani. Și chiar dacă i-ați avea, tot v-ar fi imposibil pentru că, pur și simplu, vă lipsesc puterile.
19.200 de lei, noul salariu propus pentru şeful cel mare de la „Apă”, UN MILION de lei într-un an doar pe lefurile directorilor
Consilierii judeţeni au adoptat la mijlocul săptămânii trecute o hotărâre care înlesneşte acordarea celui mai mare salariu de care are parte angajatul unei societăţi comerciale de stat din Botoşani.
Minciuni la nivel înalt și povești de la băutură și prezervative până la... aripile vântului în două clădiri monument istoric - GALERIE FOTO
Două clădiri simbol ale Botoşanilor lăsate de izbelişte de zece, respectiv șase ani de către Ministerul Sănătăţi au pierdut o nouă şansă de a fi reabilitate. Şi aceasta după o poveste absurdă, în care se minte în acte oficiale, de la nivel înalt.
Benzinăria cu bucluc - 15 ani de conflicte și-un nou scandal cu damf de GPL - GALERIE FOTO
De 15 ani, câţiva cetăţeni din Curteşti se tot plâng de problemele pe care le au cu benzinăria de la ieşirea din Hudum spre Baisa. S-a schimbat proprietarul, însă conflictele au rămas. Ba chiar s-au şi înteţit anul trecut, când în spatele staţiei de carburanţi s-a montat un aşa-numit SKID GPL, practic un rezervor suprateran de gaz petrolier lichefiat
Pentru recuperarea unor sume de bani cum ar fi spre exemplu lucrarile de la bulevard ( mai sunt si altele) si primaria ar trebui sa urmeze exemplul de mai sus si sa se indrepte pentru recuperarea prejudiciilor inspre Eram, Flutur, Zaiceanu, Ghiorghita Mirela, Catalin Alexa Portariuc, Apostu etc ca parte civila. Eram cum consiliaza actualul primar daca el a fost unul dintre talharii care au julit din banul public?
18 decembrie 2017, 14:39
Doamna manager public nu a avut nici o contributie? Sau poate ea este denuntatorul. Nu stiu cum le rezolva ea pe toate centrul vechi, termica sau cornisa.
18 decembrie 2017, 13:29
Abia aștept să ajungă dosarul în instanță. Ținând cont de caracterul public al procesului (prin lege), nu pot să îmi refuz plăcerea de a-i vedea pe șefii calorici dând socoteală pentru (măcar) o parte din faptele lor. Și sper că vor ieși la suprafață și altele.
18 decembrie 2017, 11:47
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți de acord cu eliminarea jardinierelor de pe Pietonalul Unirii?
Da
Parțial
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Bine ați venit la Botoșani, v-am așteptat cu drag. Vă mulțumim în primul rând că ați inclus și Botoșaniul pe traseul dv. și cum altfel, decât pe traseul roșu?”, Cătălin Flutur, primarul municipiului Botoșani  ...
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.6669 lei
USD
Dolarul SUA
4.0761 lei
CHF
Francul elveţian
4.0936 lei
GBP
Lira sterlină
5.3090 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.6267 lei
XAU
Gramul de aur
160.9953 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2387 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4425 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9000 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1229 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1803 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6256 lei
Vremea
astăzi
Botosani
20.2 o C
Dorohoi
17 o C
Bucecea
20.2 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
17 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2018 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.