Ancheta săptămânii
Miliarde topite la stat pe sucuri, cafele şi imagine

Au profit sau sunt pe pierderi, este criză sau nu este criză, societăţile de stat cheltuie sume importante de bani pentru protocol, reclamă şi publicitate. Culmea este că acest lucru se întîmplă uneori cu firme care desfăşoară activităţi pentru care nu prea au concurenţă. Cu toate acestea, de la an la an, bugetul pentru „spălarea imaginii” se măreşte.

Birou

Sucuri, cafele şi apă minerală de 10.000 $ la Termica

Cresc datoriile SC Termica SA, cresc şi cheltuielile cu protocolul. Botoşăneanul.ro a reuşit să intre în posesia unor date financiare oficiale în această privinţă din care reiese că în 2008 societatea a consumat fonduri de protocol de 12.232 de lei, iar anul trecut de 15.772 de lei. Sediu TermicaCumulat înseamnă cam 10.000 de dolari. Potrivit noului director general al unităţii Consiliului Local, banii se duc în general pe sucuri, cafele şi apă minerală, cu care sunt trataţi membrii diverselor delegaţii care vizitează societatea, dar şi oamenii din consiliul de administraţie. „Avem şi noi invitaţi. De exemplu, în urmă cu trei săptămâni am avut o delegaţie din Ucraina şi i-am dus la masă”, ne-a declarat Florin Sandu. Pentru anul în curs Termica şi-a prevăzut în buget 50.000 de lei la protocol. Directorul care a propus bugetul în care este prevăzută această sumă susţine însă că, probabil, nu va fi cheltuită în totalitate deoarece şi în anii precedenţi nu s-a consumat decît aproximativ un sfert din cît s-a alocat. „Suma anuală la protocol nu depăşeşte 100 de milioane de lei, în jur de 100 de milioane de lei, faceţi o împărţire pe fiecare lună şi o să vedeţi că este sub 10 milioane pe lei. Acum, dacă vreţi să vă spun ce a consumat X cînd a venit într-o delegaţie şi mi se pare normal să ai o discuţie cu aceştia … Sau cîte cafele au băut delegaţii, cred că intrăm în …”, a afirmat Ion Diaconu, fost director general al SC Termica SA.

Două miliarde de lei vechi cheltuite în doi ani cu imaginea

Cheltuielile de protocol sunt însă surclasate de cele de reclamă şi publicitate. Într-o adresă oficială primită de la SC Termica SA se arată că în urmă cu doi ani s-au cheltuit 47.249 de lei la acest capitol bugetar, pentru ca anul precedent să se ajungă la 61.250 lei. Contractele s-au perfectat prin cerere de oferte sau achiziţie directă, adică fără licitaţie deoarece au fost foarte multe firme cu care s-a încheiat angajamente şi deci valorile individuale de achiziţie publică s-au diminuat. În Botoşani nu mai există o altă Termica sau un alt CET, pe segmentul de termoficarea centralizată unitatea municipalităţii deţinînd monopolul. Ion DiaconuReprezentanţii acesteia consideră însă că, totuşi, acţionează într-un mediu concurenţial deoarece botoşănenii îşi pot monta centrală pe gaz. „Suntem o societate comercială care ne desfăşurăm activitatea într-un mediu concurenţial. Să nu uităm că cealaltă soluţie de încălzire a apartamentelor şi-a făcut destul de multă campanie şi cred că suntem obligaţi … Dacă am fi monopol, cum sunt cei de la Apa Grup, acolo nu ştiu în ce măsură se impune să-ţi faci publicitate, dar într-un mediu concurenţial suntem obligaţi să ne informăm zilnic clienţii în legătură cu toate demersurile făcute de noi, chiar şi cu ce se întîmplă în această perioadă, cu preluarea în contractare individuală de la începutul anului”, a mai afirmat Ion Diaconu (foto stînga). Furnizorul de gaz, adică E.ON Gaz România nu pare însă să aibă aceeaşi părere atît timp cît nu prea îşi face reclamă pe tema încălzirii apartamentelor prin intermediul microcentralelor pe gaz.

În timp ce, însumat, în 2008 şi 2009 s-au consumat 108.499 lei pe reclamă şi publicitate, în bugetul Termica pe un singur an, 2010, s-au prevăzut 100.000 de lei la acest capitol. „Dacă ar fi după mine societăţile în pierdere nu ar trebui să cheltuie nici un leu, dar nici nu putem fi absurzi. Sunt situaţii în care sunt absolut necesare”, ne-a spus Ştefan Ţarcă, membru al consiliului de administraţie de la SC Termica SA. Banii nu se duc exclusiv în mass-media. De exemplu, la abonaţii pe care societatea i-a preluat în acest an în contractare directă, la factură li s-a ataşat şi un flyer cu informaţii despre societate. 

7 miliarde datorii, 70 de milioane la internet şi telefonie

Termica nu este însă singura unitate a Consiliului Local Botoşani care „investeşte” în protocol şi imagine, deşi are pierderi consistente. Acest lucru a fost moştenit şi de SC Conterm Construct SA, societate desprinsă din cea de termoficare. În cele opt luni de activitate pe care le-a avut în 2009 agentul economic a acumulat datorii de aproape 700.000 de lei şi a avut cheltuieli de aproape trei ori mai mari decît veniturile. Asta nu a împiedicat-o să găsească şi peste 7.000 de lei pentru telefonie şi internet şi încă o sumă, modică ce-i drept (836 de lei) pentru reclamă şi protocol. Conform bugetului pe acest an, cheltuielile în cauză ar urma să se majoreze.

Locativa a vrut să cheltuie peste un miliard pe reclamă, protocol şi publicitate

Nu a lipsit chiar mult ca Termica să aibă un concurent pe măsură la cheltuielile de acest tip. F.GorneaConform proiectului de buget pe anul precedent, pe care îl puteţi vedea şi în facsimil, SC Locativa SA şi-a prevăzut o sumă incredibilă în raport cu cifra de afaceri pentru reclamă şi publicitate. Este vorba de nici mai mult, nici mai puţin de 92.610 lei, repartizaţi iniţial pentru incubatorul de afaceri. Aceasta ar fi însemnat că peste 10% din veniturile incubatorului s-ar fi dus pe acest capitol. La protocol se prevăzuseră de asemenea 23.152 de lei. În final, în tot anul trecut, pe toate domeniile de activitate, societatea a cheltuit însă „numai” aproape 15.000 de lei la capitolele în cauză. Directorul societăţii susţine că, de obicei, banii se duc pe anunţuri privitoare la spaţiile libere pe care unitatea le deţine, vizate fiind în principal cele de la incubatorul de afaceri. „Dau cînd sunt goale, cînd nu, nu are nici un rost”, spune Florinel Gornea (foto dreapta) despre frecvenţa anunţurilor. Fiind un agent economic profitabil, Locativa şi-a permis anul trecut să cheltuie şi aproape 5.500 de lei cu sponsorizări.

Protocol Locativa

Cafele la secret

Trebuie spus că directorii unităţilor subordonate Consiliului Local au evitat să facă publice sumele consumate la capitolele în discuţie. Luna trecută aproape toate acestea au avut programate adunări generale ale acţionarilor în care s-au prezentat o mulţime de date financiare aferente anului precedent. Dintre ele lipseau tocmai cheltuielile de protocol, reclamă şi publicitate. Am reuşit totuşi să aflăm că, de exemplu, SC Urban Serv SA a investit peste 15.000 de lei pentru extinderea sistemului de supraveghere video din Piaţa Centrală. De cînd a fost montat cel inţial, adică vreo trei ani în urmă, nu se cunoaşte ca vreun valutist să fi fost amendat pentru că a fost prins cu ajutorul camerelor video montate în zonă.

În final trebuie menţinat şi faptul că societăţile comerciale menţionate trăiesc în bună parte cu bani de la bugetul de stat sau cel local. Termica primeşte subvenţii uriaşe, Conterm Construct a fost ajutată financiar cu cîteva sute de mii de lei de municipalitate, iar Urban Serv administrează pieţele şi cimitirele şi cheltuie taxa de salubrizare.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
e foarte interesant si asta.aici e o gaura neagra de tocat bani.http://www.youtube.com/watch?v=xfKtP5bHqXI
16 mai 2010, 10:10
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.