Ancheta săptămânii
Miliarde topite la stat pe sucuri, cafele şi imagine

Au profit sau sunt pe pierderi, este criză sau nu este criză, societăţile de stat cheltuie sume importante de bani pentru protocol, reclamă şi publicitate. Culmea este că acest lucru se întîmplă uneori cu firme care desfăşoară activităţi pentru care nu prea au concurenţă. Cu toate acestea, de la an la an, bugetul pentru „spălarea imaginii” se măreşte.

Birou

Sucuri, cafele şi apă minerală de 10.000 $ la Termica

Cresc datoriile SC Termica SA, cresc şi cheltuielile cu protocolul. Botoşăneanul.ro a reuşit să intre în posesia unor date financiare oficiale în această privinţă din care reiese că în 2008 societatea a consumat fonduri de protocol de 12.232 de lei, iar anul trecut de 15.772 de lei. Sediu TermicaCumulat înseamnă cam 10.000 de dolari. Potrivit noului director general al unităţii Consiliului Local, banii se duc în general pe sucuri, cafele şi apă minerală, cu care sunt trataţi membrii diverselor delegaţii care vizitează societatea, dar şi oamenii din consiliul de administraţie. „Avem şi noi invitaţi. De exemplu, în urmă cu trei săptămâni am avut o delegaţie din Ucraina şi i-am dus la masă”, ne-a declarat Florin Sandu. Pentru anul în curs Termica şi-a prevăzut în buget 50.000 de lei la protocol. Directorul care a propus bugetul în care este prevăzută această sumă susţine însă că, probabil, nu va fi cheltuită în totalitate deoarece şi în anii precedenţi nu s-a consumat decît aproximativ un sfert din cît s-a alocat. „Suma anuală la protocol nu depăşeşte 100 de milioane de lei, în jur de 100 de milioane de lei, faceţi o împărţire pe fiecare lună şi o să vedeţi că este sub 10 milioane pe lei. Acum, dacă vreţi să vă spun ce a consumat X cînd a venit într-o delegaţie şi mi se pare normal să ai o discuţie cu aceştia … Sau cîte cafele au băut delegaţii, cred că intrăm în …”, a afirmat Ion Diaconu, fost director general al SC Termica SA.

Două miliarde de lei vechi cheltuite în doi ani cu imaginea

Cheltuielile de protocol sunt însă surclasate de cele de reclamă şi publicitate. Într-o adresă oficială primită de la SC Termica SA se arată că în urmă cu doi ani s-au cheltuit 47.249 de lei la acest capitol bugetar, pentru ca anul precedent să se ajungă la 61.250 lei. Contractele s-au perfectat prin cerere de oferte sau achiziţie directă, adică fără licitaţie deoarece au fost foarte multe firme cu care s-a încheiat angajamente şi deci valorile individuale de achiziţie publică s-au diminuat. În Botoşani nu mai există o altă Termica sau un alt CET, pe segmentul de termoficarea centralizată unitatea municipalităţii deţinînd monopolul. Ion DiaconuReprezentanţii acesteia consideră însă că, totuşi, acţionează într-un mediu concurenţial deoarece botoşănenii îşi pot monta centrală pe gaz. „Suntem o societate comercială care ne desfăşurăm activitatea într-un mediu concurenţial. Să nu uităm că cealaltă soluţie de încălzire a apartamentelor şi-a făcut destul de multă campanie şi cred că suntem obligaţi … Dacă am fi monopol, cum sunt cei de la Apa Grup, acolo nu ştiu în ce măsură se impune să-ţi faci publicitate, dar într-un mediu concurenţial suntem obligaţi să ne informăm zilnic clienţii în legătură cu toate demersurile făcute de noi, chiar şi cu ce se întîmplă în această perioadă, cu preluarea în contractare individuală de la începutul anului”, a mai afirmat Ion Diaconu (foto stînga). Furnizorul de gaz, adică E.ON Gaz România nu pare însă să aibă aceeaşi părere atît timp cît nu prea îşi face reclamă pe tema încălzirii apartamentelor prin intermediul microcentralelor pe gaz.

În timp ce, însumat, în 2008 şi 2009 s-au consumat 108.499 lei pe reclamă şi publicitate, în bugetul Termica pe un singur an, 2010, s-au prevăzut 100.000 de lei la acest capitol. „Dacă ar fi după mine societăţile în pierdere nu ar trebui să cheltuie nici un leu, dar nici nu putem fi absurzi. Sunt situaţii în care sunt absolut necesare”, ne-a spus Ştefan Ţarcă, membru al consiliului de administraţie de la SC Termica SA. Banii nu se duc exclusiv în mass-media. De exemplu, la abonaţii pe care societatea i-a preluat în acest an în contractare directă, la factură li s-a ataşat şi un flyer cu informaţii despre societate. 

7 miliarde datorii, 70 de milioane la internet şi telefonie

Termica nu este însă singura unitate a Consiliului Local Botoşani care „investeşte” în protocol şi imagine, deşi are pierderi consistente. Acest lucru a fost moştenit şi de SC Conterm Construct SA, societate desprinsă din cea de termoficare. În cele opt luni de activitate pe care le-a avut în 2009 agentul economic a acumulat datorii de aproape 700.000 de lei şi a avut cheltuieli de aproape trei ori mai mari decît veniturile. Asta nu a împiedicat-o să găsească şi peste 7.000 de lei pentru telefonie şi internet şi încă o sumă, modică ce-i drept (836 de lei) pentru reclamă şi protocol. Conform bugetului pe acest an, cheltuielile în cauză ar urma să se majoreze.

Locativa a vrut să cheltuie peste un miliard pe reclamă, protocol şi publicitate

Nu a lipsit chiar mult ca Termica să aibă un concurent pe măsură la cheltuielile de acest tip. F.GorneaConform proiectului de buget pe anul precedent, pe care îl puteţi vedea şi în facsimil, SC Locativa SA şi-a prevăzut o sumă incredibilă în raport cu cifra de afaceri pentru reclamă şi publicitate. Este vorba de nici mai mult, nici mai puţin de 92.610 lei, repartizaţi iniţial pentru incubatorul de afaceri. Aceasta ar fi însemnat că peste 10% din veniturile incubatorului s-ar fi dus pe acest capitol. La protocol se prevăzuseră de asemenea 23.152 de lei. În final, în tot anul trecut, pe toate domeniile de activitate, societatea a cheltuit însă „numai” aproape 15.000 de lei la capitolele în cauză. Directorul societăţii susţine că, de obicei, banii se duc pe anunţuri privitoare la spaţiile libere pe care unitatea le deţine, vizate fiind în principal cele de la incubatorul de afaceri. „Dau cînd sunt goale, cînd nu, nu are nici un rost”, spune Florinel Gornea (foto dreapta) despre frecvenţa anunţurilor. Fiind un agent economic profitabil, Locativa şi-a permis anul trecut să cheltuie şi aproape 5.500 de lei cu sponsorizări.

Protocol Locativa

Cafele la secret

Trebuie spus că directorii unităţilor subordonate Consiliului Local au evitat să facă publice sumele consumate la capitolele în discuţie. Luna trecută aproape toate acestea au avut programate adunări generale ale acţionarilor în care s-au prezentat o mulţime de date financiare aferente anului precedent. Dintre ele lipseau tocmai cheltuielile de protocol, reclamă şi publicitate. Am reuşit totuşi să aflăm că, de exemplu, SC Urban Serv SA a investit peste 15.000 de lei pentru extinderea sistemului de supraveghere video din Piaţa Centrală. De cînd a fost montat cel inţial, adică vreo trei ani în urmă, nu se cunoaşte ca vreun valutist să fi fost amendat pentru că a fost prins cu ajutorul camerelor video montate în zonă.

În final trebuie menţinat şi faptul că societăţile comerciale menţionate trăiesc în bună parte cu bani de la bugetul de stat sau cel local. Termica primeşte subvenţii uriaşe, Conterm Construct a fost ajutată financiar cu cîteva sute de mii de lei de municipalitate, iar Urban Serv administrează pieţele şi cimitirele şi cheltuie taxa de salubrizare.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
inpuff.ro
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Loading...
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
e foarte interesant si asta.aici e o gaura neagra de tocat bani.http://www.youtube.com/watch?v=xfKtP5bHqXI
16 mai 2010, 10:10
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.