Ancheta săptămânii
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas

Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.

Botoșani a intrat în ”scenariul roșu” înainte de Suceava


Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a intrat în scenariul roșu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a activat planul când capitala județului a depășit pragul de trei la mie, la acea dată infectările fiind de 3,11 la mia de locuitori. Cel mai lovit domeniu a fost HoReCa, patronii din domeniu văzându-se puși în situația de a-și închide din nou restaurantele și cafenelele, după ce cheltuiseră bani pentru a se conforma la tot felul de cerințe impuse de Guvern și CJSU.


După patru zile, municipiul Suceava, cu o rată Covid de 3,07, a intrat la rândul său în ”scenariul roșu”.


Ce s-a întâmplat mai departe ar putea deveni un studiu de caz cu titlul ”Cum să adunăm bani din două județe în pandemie”.

 

Suceava a ieșit din ”roșu” într-o lună, Botoșani a rămas aproape două luni


Pe data 2 decembrie, cu o zi înainte de a se împlini o lună de la impunerea restricțiilor, dar și cu alte patru înaintea alegerilor parlamentare, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mulțumea deja locuitorilor urbei pentru eforturile pe că le fac să respecte regulile anticoronavirus. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, incidența cazurilor la mia de locuitori scăzuse deja sub trei la mie, ajungând la 2,93.


Mai departe lucrurile au mers ca în visurile de Crăciun pentru vecinii de peste Siret. Pe 15 decembrie, când începe febra cumpărăturilor specifice Crăciunului și Anului Nou, DSP Suceava anunța o rată de infectare de 2,46, iar CJSU ridica o bună parte a restricțiilor impuse la începutul lunii noiembrie. S-a decis ca restaurantele și cafenelele să se redeschidă la interior în proporție de 30% din capacitatea maximă. De asemenea, sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea. Și, extrem de important, s-au redeschis și food court-urile din centrele comerciale.


Izolat geografic, dar și economic, cu un aflux de persoane și mărfuri considerabil sub cel din Suceava, municipiul Botoșani a rămas în continuare cu rata de infectare peste trei la mie până în ultima zi a anului. De exemplu, pe 30 decembrie era de 3,30.

 

Rezultatul? Mii de botoșăneni au plecat la Suceava să cheltuiască bani frumoși


Rezultatul a fost că de Crăciun și nu numai mii de botoșăneni au plecat la Suceava, unde au putut combina cumpărăturile cu o masă la restaurant sau food court. Pe 26 sau 27 decembrie sute și sute de automobile cu număr de Botoșani au putut fi văzute cum au intrat în Suceava ca într-un pelerinaj. Exodul a fost atât de mare încât a crescut brusc și numărul accidentelor făcute de botoșăneni în municipiul Suceava.


Și în timp de food court – ul de la Iulius Mall Suceava era arhiplin, respectarea prevederii cu ocuparea unei treimi fiind o glumă bună de Crăciun, la Uvertura Mall era închis cu bandă despărțitoare (foto jos).

 

food court botosani

 

Amendă uriașă pentru un parc de distracții în aer liber la Botoșani, la Suceava se ridică restricțiile și în orașele - stațiune


Iar ”cheia de boltă” a luptei Covid de la Botoșani, desprinsă parcă din seria ”Noi suntem mai catolici decât papa”, a fost amendarea cu nici mai mult, nici mai puțin de 12.000 de lei a firmei care abia deschisese cu o zi înainte zona de distracție din parcul Mihai Eminescu. Motivul a fost că s-a creat aglomerație, deși parcul era sub cerul liber, iar în cel puțin unul dintre supermarketurile din oraș îngrămădeala din zilele dinaintea Crăciunului fusese mult mai mare și, mai ales, în spațiu închis. De rețelele străine de magazine nu a avut însă curajul cineva să se atingă la Botoșani.


Paralela Botoșani – Suceava este doar una care s-ar putea face pe seama comportamentului autorităților în perioada sărbătorilor. Ca prin minune, orașele stațiune din Suceava au început în preajma Crăciunului, taman când încep să se înmulțească turiștii, să iasă din ”scenariul roșu”. Câmpulung Moldovenesc a putut primi turiști de Crăciun, iar Gura Humorului începând cu data de 29 decembrie, doar Vatra Dornei rămânând ”pe roșu”.


Oficial, până și stațiunile de pe Valea Prahovei asaltate de turiști au avut o rată de infectare mai mică decât la Botoșani


Dar stațiunile din Bucovina nu reprezintă o excepție. Vă amintiți imaginile pe care weekend de weekend televiziunile centrale le prezintă de pe Valea Prahovei, cu blocaje uriașe în trafic din cauza numărului mare de turiști veniți în zonă? Ei bine, aflați că, cel puțin oficial, acei oameni sunt niște modele de urmat în prevenirea răspândirii Covid. Sunt atât de meticuloși și respectă atât de ”la virgulă” instrucțiunile încât stațiunile de acolo, cu zeci de mii de turiști adunați pe pârtii, au reușit să aibă o rată de infectare sub cea din Botoșani.


CJSU Prahova a anunţat pe 28 decembrie că rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în mai multe localităţi din județ, printre care municipiul reședință Ploieşti și, ați ghicit, orașele stațiune Sinaia, Bușteni și Azuga. Ce a hotărât atunci CJSU? Iată:


-  Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;
-  Activitatea în interior a restaurantelor şi cafenelelor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00;
-  Aceeaşi măsură se aplică pentru restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare:
- Sălile de jocuri de noroc sunt deschise, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

 

Cum e posibil așa ceva? ”Bună întrebare”


Pe 30 decembrie, când am discutat cu prefectul pe această temă, încă aștepta să scadă rata de infectare sub 3 la mie în municipiul Botoșani. Pe 22 decembrie aștepta același lucru. Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?


”Bună întrebare... Ține de partea medicală a acestei probleme. Cum aș putea să dau eu explicații? Sincer să fiu, n-am fost pe Valea Prahovei, nici la Suceava. Eu sper, de fapt nu sper, sunt convins că după Anul Nou vom scădea și noi sub 3”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.


Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul nu crede că Botoșani a avut foarte mult de pierdut din punct de vedere financiar din cauza faptului că botoșănenii au plecat la Suceava de sărbători.


”Întotdeauna se cheltuie bani în alte județe. Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava. Asta ține și de botoșăneni, probabil nu le plac magazinele din Botoșani. Într-adevăr, ce găsești în mall-ul din Suceava, nu găsești în mall-ul din Botoșani, adică e inclusiv o diferență de marfă la aceleași firme, ca să nu mai spun de toate celelalte, McDonald's, Jumbo și alți retaileri care nu îi găsești la Botoșani, dar sunt acolo. Nu pot să mă exprim față de alegerea pe care o face un botoșănean de a-și face cumpărăturile acolo”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.

 

La Botoșani nu ajung nici minunile de Crăciun


Pe 30 decembrie rata de infectare pe întreg județul Botoșani era de 1,59.


În aceeași zi județul Prahova avea o rată de infectare de 1,61, deci peste cea a județului nostru.


Culmea însă, în ciuda acestui lucru, cele mai aglomerate localități din Prahova, cele cu mii sau zeci de mii de turiști, aveau o rată de infectare sub cea a municipiului Botoșani, întregind astfel senzația că în unele locuri din România Covid-ul a intrat în vacanță exact când era cea mai mare nevoie. La Botoșani a continuat însă să vină la școală. Sau a fost chemat... Că doar nu degeaba avem noi vorba aceea: ”ce îți faci cu mâna ta nu îți face nimeni”.

 

loading...
Botoșani, singura capitală de județ din Moldova, alături de Bacău, care trece în 2021 în ”scenariul roșu” cu restaurante, cafenele, săli de jocuri și spectacole închise
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Loading...
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
Sărbători de iarnă în pandemie! Ce spun autoritățile de la Botoșani despre ce (NU) avem voie să facem: Copiii merg cu colinda? Primim cete de urători?  
Anul 2020 continuă să lase urme adânci în psihicul uman, această apăsare fiind mai greu de dus mai ales în preajma sărbătorilor de iarnă.
Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
"Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava." Gura hoţului adevăr grăieşte. De fapt ei sunt oameni de varză foşti politruci cacamunişti!
4 ianuarie 2021, 13:27
"Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?" Simplu, ca la aparatul de radio, dai "volumul" mai tare sau mai încet până iese loveaua planificată. Doar nu au luptat băieții "deștepți" un an de zile pentru binele poporului!
4 ianuarie 2021, 13:18
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
”Acum, în spital avem pacienți care așteaptă intervenții chirurgicale sau care au diverse probleme de sănătate, iar lipsa de sânge le pune viața în pericol. În acest moment, ne confruntăm cu un mare deficit de sânge și de ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9188 lei
USD
Dolarul SUA
4.0604 lei
CHF
Francul elveţian
4.5162 lei
GBP
Lira sterlină
5.7235 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7034 lei
XAU
Gramul de aur
242.7733 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2287 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4097 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1337 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3408 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1937 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
17.4 o C
Dorohoi
16.3 o C
Bucecea
16.7 o C
Darabani
15.9 o C
Saveni
17.4 o C
Ştefăneşti
16.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.