Ancheta săptămânii
La Suceava și în stațiuni, Covidul și-a luat vacanță de sărbători și s-au ridicat restricțiile, la Botoșani a dat peste cei „mai catolici decât papa” și a rămas

Luna decembrie a fost una plină de ciudățenii în lupta autorităților cu coronavirusul. Deși este greu de crezut și dificil de înțeles, în majoritatea orașelor-stațiune din Suceava și Prahova, incomparabil mai aglomerate decât Botoșaniul, rata de infectare a scăzut exact când trebuia, adică în preajma sărbătorilor de iarnă. În schimb, la Botoșani, care poate fi orice numai oraș turistic nu, a rămas în continuare peste 3%.

Botoșani a intrat în ”scenariul roșu” înainte de Suceava


Pe 29 octombrie municipiul Botoșani a intrat în scenariul roșu. Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) a activat planul când capitala județului a depășit pragul de trei la mie, la acea dată infectările fiind de 3,11 la mia de locuitori. Cel mai lovit domeniu a fost HoReCa, patronii din domeniu văzându-se puși în situația de a-și închide din nou restaurantele și cafenelele, după ce cheltuiseră bani pentru a se conforma la tot felul de cerințe impuse de Guvern și CJSU.


După patru zile, municipiul Suceava, cu o rată Covid de 3,07, a intrat la rândul său în ”scenariul roșu”.


Ce s-a întâmplat mai departe ar putea deveni un studiu de caz cu titlul ”Cum să adunăm bani din două județe în pandemie”.

 

Suceava a ieșit din ”roșu” într-o lună, Botoșani a rămas aproape două luni


Pe data 2 decembrie, cu o zi înainte de a se împlini o lună de la impunerea restricțiilor, dar și cu alte patru înaintea alegerilor parlamentare, primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, mulțumea deja locuitorilor urbei pentru eforturile pe că le fac să respecte regulile anticoronavirus. Conform datelor furnizate de Direcția de Sănătate Publică (DSP) Suceava, incidența cazurilor la mia de locuitori scăzuse deja sub trei la mie, ajungând la 2,93.


Mai departe lucrurile au mers ca în visurile de Crăciun pentru vecinii de peste Siret. Pe 15 decembrie, când începe febra cumpărăturilor specifice Crăciunului și Anului Nou, DSP Suceava anunța o rată de infectare de 2,46, iar CJSU ridica o bună parte a restricțiilor impuse la începutul lunii noiembrie. S-a decis ca restaurantele și cafenelele să se redeschidă la interior în proporție de 30% din capacitatea maximă. De asemenea, sălile de jocuri de noroc și-au reluat activitatea. Și, extrem de important, s-au redeschis și food court-urile din centrele comerciale.


Izolat geografic, dar și economic, cu un aflux de persoane și mărfuri considerabil sub cel din Suceava, municipiul Botoșani a rămas în continuare cu rata de infectare peste trei la mie până în ultima zi a anului. De exemplu, pe 30 decembrie era de 3,30.

 

Rezultatul? Mii de botoșăneni au plecat la Suceava să cheltuiască bani frumoși


Rezultatul a fost că de Crăciun și nu numai mii de botoșăneni au plecat la Suceava, unde au putut combina cumpărăturile cu o masă la restaurant sau food court. Pe 26 sau 27 decembrie sute și sute de automobile cu număr de Botoșani au putut fi văzute cum au intrat în Suceava ca într-un pelerinaj. Exodul a fost atât de mare încât a crescut brusc și numărul accidentelor făcute de botoșăneni în municipiul Suceava.


Și în timp de food court – ul de la Iulius Mall Suceava era arhiplin, respectarea prevederii cu ocuparea unei treimi fiind o glumă bună de Crăciun, la Uvertura Mall era închis cu bandă despărțitoare (foto jos).

 

food court botosani

 

Amendă uriașă pentru un parc de distracții în aer liber la Botoșani, la Suceava se ridică restricțiile și în orașele - stațiune


Iar ”cheia de boltă” a luptei Covid de la Botoșani, desprinsă parcă din seria ”Noi suntem mai catolici decât papa”, a fost amendarea cu nici mai mult, nici mai puțin de 12.000 de lei a firmei care abia deschisese cu o zi înainte zona de distracție din parcul Mihai Eminescu. Motivul a fost că s-a creat aglomerație, deși parcul era sub cerul liber, iar în cel puțin unul dintre supermarketurile din oraș îngrămădeala din zilele dinaintea Crăciunului fusese mult mai mare și, mai ales, în spațiu închis. De rețelele străine de magazine nu a avut însă curajul cineva să se atingă la Botoșani.


Paralela Botoșani – Suceava este doar una care s-ar putea face pe seama comportamentului autorităților în perioada sărbătorilor. Ca prin minune, orașele stațiune din Suceava au început în preajma Crăciunului, taman când încep să se înmulțească turiștii, să iasă din ”scenariul roșu”. Câmpulung Moldovenesc a putut primi turiști de Crăciun, iar Gura Humorului începând cu data de 29 decembrie, doar Vatra Dornei rămânând ”pe roșu”.


Oficial, până și stațiunile de pe Valea Prahovei asaltate de turiști au avut o rată de infectare mai mică decât la Botoșani


Dar stațiunile din Bucovina nu reprezintă o excepție. Vă amintiți imaginile pe care weekend de weekend televiziunile centrale le prezintă de pe Valea Prahovei, cu blocaje uriașe în trafic din cauza numărului mare de turiști veniți în zonă? Ei bine, aflați că, cel puțin oficial, acei oameni sunt niște modele de urmat în prevenirea răspândirii Covid. Sunt atât de meticuloși și respectă atât de ”la virgulă” instrucțiunile încât stațiunile de acolo, cu zeci de mii de turiști adunați pe pârtii, au reușit să aibă o rată de infectare sub cea din Botoșani.


CJSU Prahova a anunţat pe 28 decembrie că rata de infectare a scăzut sub 3 la mie în mai multe localităţi din județ, printre care municipiul reședință Ploieşti și, ați ghicit, orașele stațiune Sinaia, Bușteni și Azuga. Ce a hotărât atunci CJSU? Iată:


-  Organizarea şi desfăşurarea activităţii în cinematografe, instituţii de spectacole şi/sau concerte este permisă cu participarea publicului până la 30% din capacitatea maximă a spaţiului;
-  Activitatea în interior a restaurantelor şi cafenelelor este permisă fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului şi în intervalul orar 6.00-23.00;
-  Aceeaşi măsură se aplică pentru restaurantele şi cafenelele din interiorul hotelurilor, pensiunilor sau altor unităţi de cazare:
- Sălile de jocuri de noroc sunt deschise, fără a depăşi 30% din capacitatea maximă a spaţiului.

 

Cum e posibil așa ceva? ”Bună întrebare”


Pe 30 decembrie, când am discutat cu prefectul pe această temă, încă aștepta să scadă rata de infectare sub 3 la mie în municipiul Botoșani. Pe 22 decembrie aștepta același lucru. Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?


”Bună întrebare... Ține de partea medicală a acestei probleme. Cum aș putea să dau eu explicații? Sincer să fiu, n-am fost pe Valea Prahovei, nici la Suceava. Eu sper, de fapt nu sper, sunt convins că după Anul Nou vom scădea și noi sub 3”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.


Președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, prefectul nu crede că Botoșani a avut foarte mult de pierdut din punct de vedere financiar din cauza faptului că botoșănenii au plecat la Suceava de sărbători.


”Întotdeauna se cheltuie bani în alte județe. Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava. Asta ține și de botoșăneni, probabil nu le plac magazinele din Botoșani. Într-adevăr, ce găsești în mall-ul din Suceava, nu găsești în mall-ul din Botoșani, adică e inclusiv o diferență de marfă la aceleași firme, ca să nu mai spun de toate celelalte, McDonald's, Jumbo și alți retaileri care nu îi găsești la Botoșani, dar sunt acolo. Nu pot să mă exprim față de alegerea pe care o face un botoșănean de a-și face cumpărăturile acolo”,


prefect Dan Nechifor, președinte CJSU.

 

La Botoșani nu ajung nici minunile de Crăciun


Pe 30 decembrie rata de infectare pe întreg județul Botoșani era de 1,59.


În aceeași zi județul Prahova avea o rată de infectare de 1,61, deci peste cea a județului nostru.


Culmea însă, în ciuda acestui lucru, cele mai aglomerate localități din Prahova, cele cu mii sau zeci de mii de turiști, aveau o rată de infectare sub cea a municipiului Botoșani, întregind astfel senzația că în unele locuri din România Covid-ul a intrat în vacanță exact când era cea mai mare nevoie. La Botoșani a continuat însă să vină la școală. Sau a fost chemat... Că doar nu degeaba avem noi vorba aceea: ”ce îți faci cu mâna ta nu îți face nimeni”.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Botoșani, singura capitală de județ din Moldova, alături de Bacău, care trece în 2021 în ”scenariul roșu” cu restaurante, cafenele, săli de jocuri și spectacole închise
Două săptămâni de când au închis HoReCa la Botoșani ca să scadă Covid-ul: Rezultatul? Rata de infectare aproape s-a dublat

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google play download from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
"Întotdeauna oamenii de vază din Botoșani nu își fac cumpărăturile aici, și le fac la Suceava." Gura hoţului adevăr grăieşte. De fapt ei sunt oameni de varză foşti politruci cacamunişti!
4 ianuarie 2021, 13:27
"Cum a fost posibil ca în localități cu mii sau zeci de mii de turiști rata de infectare să coboare sub 3 la mie și să poată fi ridicate restricțiile esențiale, iar la Botoșani, un oraș izolat, în care turiștii reprezintă o raritate, să nu coboare rata sub acest nivel?" Simplu, ca la aparatul de radio, dai "volumul" mai tare sau mai încet până iese loveaua planificată. Doar nu au luptat băieții "deștepți" un an de zile pentru binele poporului!
4 ianuarie 2021, 13:18
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.