Ancheta săptămânii
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO

80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.

40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.

Călătorie în trecut cu școala

 

Cuvinte precum dezvoltare personală sau creativitate sunt niște necunoscute pentru majoritatea elevilor care petrec 8 ore pe zi în fața unor manuale sau la meditații și pierd timp prețios fără a fi cu adevărat pregătiți pentru viață.

 

Și pentru ca aceste cuvinte să nu rămână doar… cuvinte într-un articol jurnalistic, venim cu exemple concrete.

 

Sebastian Dobrincu,

copilul digital al României.

 

 

Este din Botoșani și a ajuns celebru și bogat în SUA.

 

Din școala românească a fost exmatriculat cu câteva săptămâni înainte de examenul de bacalaureat. Șefii Facebook și Apple au văzut genialitatea lui când l-au recrutat. Noi, nu.

 

Șelly – Andrei pe numele real...

 

 

...este un tânăr absolvent de liceu din promoția 2020. A promovat bacalaureatul cu 9,60 și recunoaște sincer că majoritatea lucrurilor învățate în anii de liceu nu îl ajută absolut deloc pentru a se putea descurca pe propriile picioare.

 

La 19 ani a ajuns să câștige bani din vlogging și are un venit de 4.500 de euro aproximativ, pe lună. Are 2 milioane de urmăritori de canalul youtube și spune că a învățat să se descurce singur, de pe internet.

 

Nu de la școală. Sau cel puțin nu în cei 4 ani de liceu.

Iată ce spune:

 

”Problema mea nu este cu vreun liceu sau cu vreun profesor. Problema mea este cu programa și cu materia care este predată în școlile din România. Pentru că, ce învățăm noi la școală nu prea are legătură cu realitatea. Și asta este o mare, mare problemă. Eu am spus în nenumărate rânduri că școala din România te pregătește pentru trecut, nu pentru viitor. Și nu am inventat eu treaba asta. Sunt oameni mult mai intelegenți decât mine care au aceeași părere.

Uitați-vă un pic cât de repede se schimbă lumea din jurul vostru.

 

Gândiți-vă spre exemplu ce telefon aveați acum 10 ani și ce telefon aveți acum.

Gândiți-vă efectiv la cum arăta lumea din jurul vostru acum 20 de ani și cum arată acum.

 

Cât de mult a avansat efectiv tehnologia. Sau acum 30 ani, cât de dificil era să iei legătura cu cineva care era de partea cealaltă a pământului și cum acum, cu un singur click, instantaneu îi putem vedea și auzi la calitatea foarte, foarte bună.

 

Școala a rămas aceeași de 30 de ani

 

Și în toată lumea asta super modernă, super digitalizată care se schimbă foarte, foarte repede, lucrurile pe care noi le învățăm la școală au rămas cam aceleași de 30 de ani încoace. Sunt aceleași materii la care înveți aceleași lucruri. Și din cauza asta, când ajungi la 18 ani și ieși pentru ultima dată pe poarta liceului cu bacul luat și cu diploma de absolvire în mână, se presupune că ai stat 12 ani în sistemul acesta de învățământ ca să fii pregătit pentru viață. Ca să fii pregătit pentru viitor.

 

Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990.

 

Gândiți-vă la câte meserii noi au apărut în ultimii 20 - 30 de ani, de la programatori, IT-iști, vlogeri și așa mai departe. Și gândiți-vă câte meserii au devenit inutile între timp și gândiți-vă cât de puține lucruri, cu adevărată aplicabilitate în viața reală, în viața de zi cu zi, învățați de fapt în liceu”.

 

Nu o spunem noi.

 

Ci tinerii din noua generație care ne uimesc și cu care nu doar că ar trebui să ținem pasul ci să venim în întâmpinarea setei lor de cunoaștere.

Ideile lui Selly, un tânăr care s-a pregătit singur pentru viață pot fi etalon pentru unii reformeri ai sistemului educațional românesc. Rușinos am putea spune, ca un adolescent să ne insufle astfel de idei.

 

Până ca specialiștii din ministere să își dorească cu adevărat ca tinerii să aibă acces la cunoștințe utile, pot schimba ceva profesorii din teritoriu care sunt la rându-le obligați să predea aceste materii dintr-o programă școală care datează de la revoluție.

 

La Botoșani nimeni nu știe câți studenți avem

 

Revenind la Botoșani, tindem să credem că tot ceea ce ne spune acest tânăr cu minte deschisă, se reflectă în realitatea cu care se confruntă elevii care ies din ciclul liceal.

 

În mod bizar, în vremuri în care tehnologia ne permite să avem informații la un click distanță, structurile educaționale de la Botoșani nu dețin o statistică anuală a numărului de elevi care merg la facultate.

Astfel de date sunt centralizate la nivelul școlilor însă nimeni nu s-a gândit să le contorizeze spre exemplu, în baza de date a Inspectoratului Școlar Județean.

Sunt cunoscuți în schimb cei care se lovesc de inutilitate și după terminarea liceului se plafonează în indemnizația de șomaj.

 

Din rău în mai rău la bac

 

Din datele anului școlar precedent, conform Inspectoratului Şcolar Judeţean, 1.932 de elevi botoşăneni au promovat examenul de Bacalaureat din 2.734 prezenţi.

 

802 liceeni NU au obţinut note de trecere (procent de 23,33%). Dintre cei nepromovaţi, 645 de elevi au note sub 5 în timp ce 157 au obţinut medii între 5 şi 5,99.

 

Anul acesta, în sesiunea iunie-iulie 2020, au promovat 1.914 de candidați, dintr-un total de 3.124 candidați prezenți.

 

1.210 elevi NU au obținut notă de trecere.

 

Liceenii absolvenți care devin imediat șomeri

 

Anul trecut, în evidențele Agenției Județene pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani s-au înscris nu mai puțin de 509 absolvenți de liceu. Ei beneficiază de o indemnizație de șomaj în cuantum de 250 lei lunar timp de 6 luni daca se înscriu în termen de 60 de zile de la absolvire.

 

Statul a organizat pentru ei și o Bursă a Locurilor de Muncă, care a avut loc anul trecut pe data de 18 octombrie 2019 și la care au participat 415 absolvenți din care 249 au fost selectați în vederea angajarii, iar în urma interviurilor si a probelor de lucru pentru 117 absolvenți s-au încheiat contracte de muncă.

 

Tineri care pornesc în viață cu un job plătit la nivel minimal. Sunt totuși încurajați cu un stimulent care probabil că este canalizat pe lucruri inutile, pentru că în programa școlară ei nu au parte spre exemplu și de educație financiară pentru a-și putea gestiona banii pe termen lung și pentru a nu-i cheltui pe lucruri care își pierd valoarea în timp.

 

În baza Legii 76/2002 cu modificările și completările ulterioare absolvenții care se încadrează cu contract de muncă pot beneficia după caz de:

 

•           primă de inserție în cuantum de 1.500 lei dacă se încadrează în termen de 60 de zile de la absolvire ;

•           prima de instalare în cuantum 12.500 lei de dacă se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia

•           primă de relocare, neimpozabilă, acordată din bugetul asigurărilor pentru şomaj, egală cu 75% din suma destinată asigurării cheltuielilor pentru locuire în noul domiciliu sau noua reşedinţă, dar nu mai mult de 900 de lei dacă se încadrează cu normă întreagă, pe o perioadă de cel puţin 12 luni, într-o altă localitate situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate acesteia și se acordă pe o perioadă de 36 luni

 

 

Anul acesta, absolvenții de liceu au fost așteptați să se înscrie în evidențele AJOFM până la data de 28 iulie inclusiv.

 

Există și programe europene pentru absolvenții de liceu.

 

Puține, însă.

 

În prezent, în cadrul AJOFM Botoșani se implementează Proiectul INTESPO “Înregistrarea Tinerilor în Evidențele Serviciului Public de Ocupare” care are ca  obiectiv general Creşterea numărului de tineri inactivi NEETs înregistraţi la Serviciul Public de Ocupare (SPO) în vederea furnizării de măsuri personalizate de sprijin și reducerea somajului în rândul tinerilor.

 

În acest sens echipa de experți locali se implică activ în identificarea și înregistrarea tinerilor precum și în identificarea de locuri de muncă vacante, programe de formare profesională care să le faciliteze accesul pe piața muncii.

 

Prin intermediul Proiectului ACTIMOB 3 RMPD – Activare si mobilitate tineri NEETs implementat în prezent sunt finantate si se pot finanța și în perioada următoare locurilor de muncă vacante pe o perioadă de 12 luni cu o subvenție în cuantum de 2.250 lei lunar.

 

Copiii care învață o meserie

 

Sunt și elevi cu gândire echilibrată și care se orientează rapid spre învățarea unei meserii, în detrimentul unei diplome de licență care nu ajută în găsirea unui job.

 

În anul școlar 2018-2019, la învățământul profesional, au absolvit 661 de elevi din care 637 au obținut certificatul de calificare profesională.

 

La învățământul dual, an școlar 2018-2019, au funcționat două clase: 1 clasă a IX-a, 24 de elevi, calificarea – filator, Liceul „Alexandru cel Bun” Botoșani, operator economic: SC ROLATEX SRL și respectiv 1 grupă din clasa a X-a, 10 elevi, Colegiul Tehnic „Gh. Asachi” Botoșani, calificare electrician constructor, operator economic: SC ELSACO ELECTRONIC SRL Botoșani.

În anul școlar 2018-2019 nu au fost elevi absolvenți de învățământ dual.

 

CLICK AICI pentru video

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Elevii ar putea primi 500 lei, CUM vor avea voie să cheltuiască banii
Elevul-Cetățean de onoare, medaliat într-o competiție internațională de matematică
Tineri cu care ne mândrim! Băiat din Botoșani, al doilea promovat pe țară la Academia Forțelor Terestre, a învățat singur în pandemie - FOTOGALERIE

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Mare e frustrarea pentru unii!... Trist! Oricum, guvernarea penele a cam dat-o cu oiștea-n gard.Pariem că, după alegeri, avem din nou stare de urgență în România?
31 august 2020, 19:21
Daca nu ai carte, ai o singura optiune - sa te faci parlamentar ca budaul si bucatareasa.
31 august 2020, 15:27
Cu 2-3 exemple absolut singulare nu poți să tragi concluzia că ,,școala din România te pregătește pentru trecut”. Este o mare gogomănie! Ce vrei să spui? Că în liceu trebuie să învețisă aplici ,,vlogging” și atât? Categoric că nu. In liceu pui bazele viitoarelor specializări și acestea pot fi de ordinul sutelor. Nu poți să legi liceul de gard doar pentru că un individ are o mare boală pentru telefoanele mobile. Adevărul este că foarte mulți elevi nu vor să învețe și cred că pot trăi și fără carte. Da, poți trăi fără carte, însă nu vei ajunge niciodată un mare informatician, un mare inginer, un mare matematician. Nici măcar unul mai ,,mic”.
31 august 2020, 14:25
Slujnica infractorului dragnea crede ca daca este nevasta de sofer ne impresioneaza la maxim )))
31 august 2020, 10:14
Foarte adevarat si trist in acelasi timp si toate acestea din cauza unor politicieni gen Doina Federovici si Marius Budai cu facultati obtinute la batranete la X si O si care conduc destinele judetului Botosani, unul din cele mai sarace judete din tara, ne meritam soarta daca la alegeri nu vom vota altfel.
31 august 2020, 07:56
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.1 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
-1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.