Ancheta săptămânii
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină

O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!

Salariile polițiștilor sunt secrete


Au făcut publice lefurile soțiilor, alocațiile copiilor, unii chiar venituri din arendă, alții din vânzarea unor imobile, însă remunerațiile încasate de la Inspectoratul de Poliție Județean nu au fost specificate în documentele menționate.


Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, polițiștii de la ”Circulație” nu au făcut altceva decât să respecte legea.


”Conform legii salarizării unice, veniturile din salarii la orice polițist și militar sunt confidențiale pentru public. Doar veniturile din celelalte activități sunt publice sau bunurile pe care le dețin, dar venitul salarial este confidențial. Pentru public! Noi le trimitem la Agenția Națională de Integirtate cu tot cu veniturile salariile, cei de acolo le cunosc”,


Ag. principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Practica este însă una relativ nouă. De exemplu, în 2017 agentul Ciprian Rusu și-a declarat veniturile din salarii, lucru care în același an l-a făcut și colegul său, Robert Fecioru. În 2017 și Gabriel Botezatu și-a făcut publică retribuția, pentru ca în 2020 aceasta să devină secretă.

 

Lefurile soțiilor sunt însă publice


S-a ajuns astfel la o situație aberantă: declarațiile de avere sunt completate de persoane obligate prin lege să o facă și care sunt în situația de a-și secretiza propriile salarii și de a face însă publice lefurile unor alte persoane, care potrivit actelor normative în vigoare, nu trebuie să și le declare.  


Astfel, botoșănenii, dar nu numai ei, pot afla cât încasează o angajată de la SC Summer Conf SRL, o dispeceră de la SC Priscom Univers SRL, o economistă de la SC Urban Serv SA, doar pentru că sunt soțiile unor polițiști, dar nu pot vedea ce salarii au acei ”oameni ai legii”, de parcă declarațiile de avere ar fi destinate în primul rând partenerelor de viață ale angajaților MAI și nu acestora.

 

Jumătate dintre polițiștii reținuți au datorii serioase la bănci


Dincolo de acest aspect, referindu-ne strict la cei zece angajați de la Serviciul Rutier al IPJ Botoșani (un ofițer și nouă subofițeri) care au fost reținuți de DNA, trebuie spus că, potrivit amintitelor declarații de avere, jumătate dintre ei sunt plini de datorii.


Astfel, Ciprian Rusu are de dat bani la Banca Transilvania până în 2037, în baza unui credit de 62.000 de euro.


Eduard Iacob, singurul ofițer anchetat, trebuie să înapoieze la Garanti Bank 140.000 de lei pentru un împrumut contractat în 2019.


Gabriel Botezatu are chiar două credite în derulare: primul de 35.000 de euro, la Banca Transilvania și al doilea de 18.500 de euro, la BCR.


În aceeași situație se află și Robert Fecioru, care trebuie să returneze 55.000 de euro Băncii Transilvania pentru un credit și 20.000 de euro aceleiași instituții financiare, pentru alt credit.


Ionuț Guriuc are de dat 73.000 de lei Băncii Transilvania

 

Fiecare la casa sau apartamentul lui. Mai puțin ofițerul


Cătălin Luca are un apartament de 98 metri pătrați și două automobile Audi, fabricate în 2002, respectiv în 2014.


Dorel Gherasim are un apartament de 64 mp, iar împreună cu alte trei persoane este beneficiarul unei moșteniri de un hectar de teren agricol. Are o Skoda fabricată în 2014.


Eduard Iacob nu deține casă sau apartament, însă și-a cumpărat în 2016 un teren intravilan la Curtești și are trei mașini – Peugeot 308, Fiat Stilo și Honda Silver Wing – primul fabricat în 2011, celelalte două în 2001.


Robert Fecioru deține o casă în oraș cu ceva teren și conduce un VW fabricat în 2010.


Stelian Coșman are un apartament de 86 mp  și un VW ieșit în 2007 pe poarta fabricii, fiind totodată titularul unui cont curent sau echivalent de 151.000 de lei.


Viorel Anton are o casă în oraș cu ceva teren și două VW-uri, unul din 2003, celălalt din 2008.


Singurul care are și apartament și casă, de vacanță trecută în acte, este Gabriel Botezatu. Acesta conduce o Skoda fabricată în 2016.


Menționăm că bunurile specificate sunt deținute în majoritatea cazurilor împreună cu soțiile.

 

Polițiști de la ”Circulație” fără mașină


Trei dintre polițiștii de la ”Circulație” reținuți de DNA se află într-o situație cel puțin ciudată. Asta dacă luăm în considerare doar ceea ce scrie în declarațiile de avere, acolo unde ei nu figurează ca deținând vreun automobil.


Ciprian Rusu are un apartament de 74 mp și nu deține vreo mașină.


Ionel Bălan are un apartament de 92 mp și un depozit de 50.000 de euro în bancă, deschis în 2018. Nu are mașină.


Ionuț Guriuc are și el un apartament ”adjudecat” (acesta este termenul folosit în declarația de avere) în 2019 și nu are nici el mașină.


Deci, dacă ar fi să ținem cont de declarațiilor lor de avere, agenții în cauză conduceau mașini doar în timpul programului de lucru. Sau eventual dacă le împrumuta cineva vreun automobil pentru ceva timp.

 

loading...
Prefectul, despre situația de la Serviciul Rutier: Condamn și dezavuez aceste practici - VIDEO
Polițiștii rutieri arestați preventiv au CONTESTAT decizia instanței

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Dacă peste ceva timp nu o sa ii vedem din nou la treaba pe străzi,mai vorbim...Părerea mea este ca dacă DNA aveau probe concludente nu scăpau doar cu control judiciar.Sigur li s-au făcut și câteva flagrante ptr susținerea activității infracționale de către procurori și nu le-au ieșit cum au vrut ei...nu au muscat-o polițiștii.Va spun din alte experiente anterioare.Probabil s-a vrut doar spectacol si circ sa se vada ca DNA-ul face treaba.
14 iunie 2021, 11:52
Aș vrea să văd și eu pe șoferul care, după ce i s-a făcut semnul regulamentar de oprire nu se gândește oare cât de rău a comis-o. Vezi cum se domolește șoferul cu coada între picioare pentru a scăpa cât mai ușor. Mie mi se pare că în activitatea (documentată) a acestor polițiști, aceștia au cam jumătate din vină, căci cealaltă jumătate vine din partea celor care ”o dau la pace”. Însă, dacă justiția ar fi fost justiție, mă întreb câți dintre tinereii de azi ce călăresc sute de cai putere fix în coada mașinii tale, agresivi, nerăbdători să te depășească (de parcă noi nu avem aceleași pedale ca și ei, și uneorii și bidiviii) ar mai avea aceeași atitudine. Dar numai astea sunt problemele? S-a volatilizat flota, industria, pădurea... Ehe!...
14 iunie 2021, 10:20
Hai să le plângem de milă ! Poate se mobilizează și vreo asociație umanitară , să facem donații pentru ei , doar o duc rău , au case, terenuri , mașini . Si , vorba lui Gabriel , astea sunt doar cele ” la vedere” !
14 iunie 2021, 09:23
Toți cei de la Serviciul Rutier erau în vârstă cu experienta,aveau și o latura umana în ei,ne mai înțelegeau când aveam o problemaLa urma urmei toți greșim în trafic,e omeneșteDar ăștia tineri ce vin din spate sunt fără experienta ,total fără, vai de capul lorO sa ajungem sa ne para rău după aceștia.....o sa vedeți dacă nu este asa....
14 iunie 2021, 09:20
Eu cred ca la mijloc este doar circ și spectacol pentru mass mediaChiar ei sunt cei mai mari infractori în județul acesta?Hai sa fim serioși.
14 iunie 2021, 09:11
Nu mi se pare normal ce ați scris în acest articolAceste lucruri țin de familiile și viata lor privata...voi cei de la presa vreți sa mai faceți subiecte pe spatele lor...ce ii interesează pe alții,ce venituri și ce datorii au ei...și voi credeți ca acestea sunt toate veniturile lor...acestea sunt doar cele trecute pe numele lor...
14 iunie 2021, 09:00
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
27.2 o C
Dorohoi
24.1 o C
Bucecea
26.9 o C
Darabani
23.5 o C
Saveni
24.3 o C
Ştefăneşti
27.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.