Ancheta săptămânii
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină

O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!

Salariile polițiștilor sunt secrete


Au făcut publice lefurile soțiilor, alocațiile copiilor, unii chiar venituri din arendă, alții din vânzarea unor imobile, însă remunerațiile încasate de la Inspectoratul de Poliție Județean nu au fost specificate în documentele menționate.


Potrivit reprezentanților IPJ Botoșani, polițiștii de la ”Circulație” nu au făcut altceva decât să respecte legea.


”Conform legii salarizării unice, veniturile din salarii la orice polițist și militar sunt confidențiale pentru public. Doar veniturile din celelalte activități sunt publice sau bunurile pe care le dețin, dar venitul salarial este confidențial. Pentru public! Noi le trimitem la Agenția Națională de Integirtate cu tot cu veniturile salariile, cei de acolo le cunosc”,


Ag. principal Delia Nenișcu, purtător de cuvânt IPJ Botoșani.


Practica este însă una relativ nouă. De exemplu, în 2017 agentul Ciprian Rusu și-a declarat veniturile din salarii, lucru care în același an l-a făcut și colegul său, Robert Fecioru. În 2017 și Gabriel Botezatu și-a făcut publică retribuția, pentru ca în 2020 aceasta să devină secretă.

 

Lefurile soțiilor sunt însă publice


S-a ajuns astfel la o situație aberantă: declarațiile de avere sunt completate de persoane obligate prin lege să o facă și care sunt în situația de a-și secretiza propriile salarii și de a face însă publice lefurile unor alte persoane, care potrivit actelor normative în vigoare, nu trebuie să și le declare.  


Astfel, botoșănenii, dar nu numai ei, pot afla cât încasează o angajată de la SC Summer Conf SRL, o dispeceră de la SC Priscom Univers SRL, o economistă de la SC Urban Serv SA, doar pentru că sunt soțiile unor polițiști, dar nu pot vedea ce salarii au acei ”oameni ai legii”, de parcă declarațiile de avere ar fi destinate în primul rând partenerelor de viață ale angajaților MAI și nu acestora.

 

Jumătate dintre polițiștii reținuți au datorii serioase la bănci


Dincolo de acest aspect, referindu-ne strict la cei zece angajați de la Serviciul Rutier al IPJ Botoșani (un ofițer și nouă subofițeri) care au fost reținuți de DNA, trebuie spus că, potrivit amintitelor declarații de avere, jumătate dintre ei sunt plini de datorii.


Astfel, Ciprian Rusu are de dat bani la Banca Transilvania până în 2037, în baza unui credit de 62.000 de euro.


Eduard Iacob, singurul ofițer anchetat, trebuie să înapoieze la Garanti Bank 140.000 de lei pentru un împrumut contractat în 2019.


Gabriel Botezatu are chiar două credite în derulare: primul de 35.000 de euro, la Banca Transilvania și al doilea de 18.500 de euro, la BCR.


În aceeași situație se află și Robert Fecioru, care trebuie să returneze 55.000 de euro Băncii Transilvania pentru un credit și 20.000 de euro aceleiași instituții financiare, pentru alt credit.


Ionuț Guriuc are de dat 73.000 de lei Băncii Transilvania

 

Fiecare la casa sau apartamentul lui. Mai puțin ofițerul


Cătălin Luca are un apartament de 98 metri pătrați și două automobile Audi, fabricate în 2002, respectiv în 2014.


Dorel Gherasim are un apartament de 64 mp, iar împreună cu alte trei persoane este beneficiarul unei moșteniri de un hectar de teren agricol. Are o Skoda fabricată în 2014.


Eduard Iacob nu deține casă sau apartament, însă și-a cumpărat în 2016 un teren intravilan la Curtești și are trei mașini – Peugeot 308, Fiat Stilo și Honda Silver Wing – primul fabricat în 2011, celelalte două în 2001.


Robert Fecioru deține o casă în oraș cu ceva teren și conduce un VW fabricat în 2010.


Stelian Coșman are un apartament de 86 mp  și un VW ieșit în 2007 pe poarta fabricii, fiind totodată titularul unui cont curent sau echivalent de 151.000 de lei.


Viorel Anton are o casă în oraș cu ceva teren și două VW-uri, unul din 2003, celălalt din 2008.


Singurul care are și apartament și casă, de vacanță trecută în acte, este Gabriel Botezatu. Acesta conduce o Skoda fabricată în 2016.


Menționăm că bunurile specificate sunt deținute în majoritatea cazurilor împreună cu soțiile.

 

Polițiști de la ”Circulație” fără mașină


Trei dintre polițiștii de la ”Circulație” reținuți de DNA se află într-o situație cel puțin ciudată. Asta dacă luăm în considerare doar ceea ce scrie în declarațiile de avere, acolo unde ei nu figurează ca deținând vreun automobil.


Ciprian Rusu are un apartament de 74 mp și nu deține vreo mașină.


Ionel Bălan are un apartament de 92 mp și un depozit de 50.000 de euro în bancă, deschis în 2018. Nu are mașină.


Ionuț Guriuc are și el un apartament ”adjudecat” (acesta este termenul folosit în declarația de avere) în 2019 și nu are nici el mașină.


Deci, dacă ar fi să ținem cont de declarațiilor lor de avere, agenții în cauză conduceau mașini doar în timpul programului de lucru. Sau eventual dacă le împrumuta cineva vreun automobil pentru ceva timp.

 

loading...
Prefectul, despre situația de la Serviciul Rutier: Condamn și dezavuez aceste practici - VIDEO
Polițiștii rutieri arestați preventiv au CONTESTAT decizia instanței

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Loading...
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Loading...
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Dacă peste ceva timp nu o sa ii vedem din nou la treaba pe străzi,mai vorbim...Părerea mea este ca dacă DNA aveau probe concludente nu scăpau doar cu control judiciar.Sigur li s-au făcut și câteva flagrante ptr susținerea activității infracționale de către procurori și nu le-au ieșit cum au vrut ei...nu au muscat-o polițiștii.Va spun din alte experiente anterioare.Probabil s-a vrut doar spectacol si circ sa se vada ca DNA-ul face treaba.
14 iunie 2021, 11:52
Aș vrea să văd și eu pe șoferul care, după ce i s-a făcut semnul regulamentar de oprire nu se gândește oare cât de rău a comis-o. Vezi cum se domolește șoferul cu coada între picioare pentru a scăpa cât mai ușor. Mie mi se pare că în activitatea (documentată) a acestor polițiști, aceștia au cam jumătate din vină, căci cealaltă jumătate vine din partea celor care ”o dau la pace”. Însă, dacă justiția ar fi fost justiție, mă întreb câți dintre tinereii de azi ce călăresc sute de cai putere fix în coada mașinii tale, agresivi, nerăbdători să te depășească (de parcă noi nu avem aceleași pedale ca și ei, și uneorii și bidiviii) ar mai avea aceeași atitudine. Dar numai astea sunt problemele? S-a volatilizat flota, industria, pădurea... Ehe!...
14 iunie 2021, 10:20
Hai să le plângem de milă ! Poate se mobilizează și vreo asociație umanitară , să facem donații pentru ei , doar o duc rău , au case, terenuri , mașini . Si , vorba lui Gabriel , astea sunt doar cele ” la vedere” !
14 iunie 2021, 09:23
Toți cei de la Serviciul Rutier erau în vârstă cu experienta,aveau și o latura umana în ei,ne mai înțelegeau când aveam o problemaLa urma urmei toți greșim în trafic,e omeneșteDar ăștia tineri ce vin din spate sunt fără experienta ,total fără, vai de capul lorO sa ajungem sa ne para rău după aceștia.....o sa vedeți dacă nu este asa....
14 iunie 2021, 09:20
Eu cred ca la mijloc este doar circ și spectacol pentru mass mediaChiar ei sunt cei mai mari infractori în județul acesta?Hai sa fim serioși.
14 iunie 2021, 09:11
Nu mi se pare normal ce ați scris în acest articolAceste lucruri țin de familiile și viata lor privata...voi cei de la presa vreți sa mai faceți subiecte pe spatele lor...ce ii interesează pe alții,ce venituri și ce datorii au ei...și voi credeți ca acestea sunt toate veniturile lor...acestea sunt doar cele trecute pe numele lor...
14 iunie 2021, 09:00
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
28.1 o C
Dorohoi
26.2 o C
Bucecea
27.9 o C
Darabani
25.7 o C
Saveni
26.8 o C
Ştefăneşti
24.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.