Ancheta săptămânii
„Împărat” fără fals intelectual la Înalta Curte – cum a scăpat Ţurcanu de procesul de la Bucureşti
Luni 25 iunie liderul conservatorilor demisionează din Parlament. Oficial Dan Voiculescu s-a arătat nemulţumit că nu i-a fost aprobat un amendament în Comisia de Buget-Finanţe, drept care şi-a anunţat renunţarea la mandatul de senator. Amendamentul viza dublarea amenzilor pentru evaziune fiscală. Adevăratul motiv dezvăluit de presa care nu face parte din trustul politicianului om de afaceri a fost însă cu totul altul.

De la Dan Voiculescu la Florin Ţurcanu... sau invers?
Nemaifiind demnitar, procesele lui Voiculescu nu se mai judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Momentul demisiei a fost foarte bine ales. Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar la un preţ de 94,5 ori mai mic decât valoarea reală, se apropia de final. Urma sentinţa. Prin demisia sa din Senat, procesul ICA trebuie mutat la o instanţă inferioară, cel mai probabil Tribunalul Bucureşti, unde judecarea s-ar putea relua de la capăt.
Aparent nimic din aceste lucruri nu au vreo legătură cu Botoşani. În realitate însă modelul fusese patentat cu doar câteva zile înainte de noul preşedinte al Consiliului Judeţean. Evenimentele care s-au succedat alegerilor locale arată că Florin Ţurcanu a făcut totul pentru a urgenta instalarea în funcţia câştigată pe 10 iunie şi a scăpa de procesul de la ÎCCJ. În ianuarie anul trecut copreşedintele USL Botoşani a fost trimis în judecată pentru fals intelectual. Numai anul acesta procesul a avut opt termene. Ei bine, ultimul dintre acestea a fost programat chiar pe 18 iunie, culmea coincidenţei, data la care Ţurcanu a fost învestit în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
CITEŞTE ŞI:
ŞOC : Ţurcanu trimis în judecată pentru fals intelectual şi uz de fals
S-a grăbit să scape de deputăţia care îi ţinea dosarul la Înalta Curte
Mai mult de zece parlamentari au obţinut la scrutinul de la locale mandate de primari sau preşedinţi de CJ. Pe 25 iunie 11 deputaţi şi-au anunţat în bloc demisiile pentru că au deveniseră sau erau pe cale de a fi incompatibili. Printre aceştia se regăsesc noii preşedinţi de la CJ Iaşi şi Suceava, Cristian Adomniţei şi Cătălin Nechifor, nu însă şi Florin Ţurcanu de la Botoşani. Acesta a renunţat la mandatul de deputat mult mai devreme, tocmai de pe data de 15 iunie, la nici o săptămână de la alegerile locale. A făcut-o însă în ultima zi în care mai avea această posibilitate astfel încât să scape de proces înainte de învestire.

15 iunie a căzut într-o zi de vineri, iar luni 18 iunie avea termen la ÎCCJ. Dacă nu demisiona luni se putea da sentinţa şi dacă era găsit vinovat s-ar fi putut afla în imposibilitatea de a-şi mai exercita mandatul de ales local. „Dacă se pronunţa Înalta Curte şi decizia rămânea definitivă el îşi putea pierde mandatul”, ne-a declarat un avocat din Botoşani. Aşa însă, luni, când a avut loc termenul, procesul practic nu mai putea fi judecat la ÎCCJ. El s-a derulat aici tocmai pentru că legea prevede că parlamentarii nu pot fi judecaţi decât de cea mai înaltă instanţă din România. Depunându-şi demisia Ţurcanu nu mai poate fi practic judecat acolo, ci la o instanţă inferioară.
... Şi cu instalarea, primul din Moldova
Graba lui Ţurcanu iese la iveală printr-o simplă comparaţie cu celelalte învestiri din Moldova. Astfel, din întreaga regiune de nord-est liberalul de la Botoşani, după ce a demisionat atât de repede, a fost şi primul instalat în funcţie, culmea, chiar în ziua în care ÎCCJ ar fi putut da sentinţa. Mai exact, dacă Florin Ţurcanu a depus jurământul pe 18 iunie, preşedintele CJ Iaşi a făcut-o pe 20 iunie, şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor pe 21 iunie, preşedintele CJ Bacău Dragoş Benea tot pe 21 iunie, Culiţă Tărâţă de la Neamţ pe 25 iunie, iar Dumitru Buzatu de la Vaslui tocmai pe 30 iunie. Emblematic este că, la trei săptămâni de campanie mesh-urile uriaşe de campanie ale lui Ţurcanu tronează încă neatinse în municipiul reşedinţă, iar acesta are deja două săptămâni de când este preşedinte. Preocupările au fost cu totul altele decât respectarea legii în privinţa îndepărtării materialelor de propagandă electorală.
Dosarul trebuie trimis la o instanţă inferioară
Acum ÎCCJ trebuie să restituie dosarul unei instanţe inferioare, avocatul contactat de Botoşăneanul spunând că, probabil, va fi direcţionat spre Curtea de Apel Suceava, care ar fi competentă să judece un preşedinte de CJ cu o astfel de acuzaţie. Dacă se rejudecă totul, atunci un an şi jumătate, cât are deja procesul de când se află pe rol, s-ar pierde. „În mod normal nu trebuie să se reia de la capăt pentru că nu este motiv de anulare a actelor de la dosar”, a arătat avocatul botoşănean.
„N-am nici o problemă”
Pe 19 iunie, a doua zi după învestire, noul şef al CJ a fost întrebat de jurnalişti despre procesele pe care le are, inclusiv de cel de la ÎCCJ. „N-am nici o problemă”, a afirmat atunci Florin Ţurcanu, întrebând chiar cu o oaracare tentă ironică „şi altul mai aveţi, mai este?” Degajarea sa faţă de această problemă poate fi explicată tocmai prin faptul că la acea dată scăpase practic de procesul de la ÎCCJ.

VEZI ÎN VIDEO CE ZICE ŢURCANU DESPRE PROCESEProcesul de la ÎCCJ avusese deja 16 termene, iar cel din ziua învestirii era al 17 – lea. Gheorghe Iavorenciuc, fostul preşedinte municipal al PNL şi Sergiu Burlacu de la secretariatul partidului, fuseseră deja amendaţi de procurori. Numărul martorilor a tot fost redus. Ţurcanu a propus 80, i s-au aprobat 67 şi potrivit fostului consilier local Romulus Eram, unul dintre aceştia, la un termen din primul trimestru instanţa i-a mai tăiat o dată din martori, ajungând la numai în jur de 30. După cum liberalul suspendat a povestit la începutul acestei luni, Florin Ţurcanu ar fi pus la dispoziţia martorilor un microbuz de la RVG, cazare şi masă la Bucureşti. Printre cei care au dat declaraţii atunci la ÎCCJ s-ar fi aflat Cătălina Lupaşcu (lucru negat de aceasta) şi Gabriel Cârlan, unii dintre primii liberali care după preluarea puterii de către USL au fost răsplătiţi cu funcţii de conducere la unităţi de stat. „Eu am fost primul, ceilalţi au ieşit transpiraţi, am fost cel mai degajat”, a relatat Romulus Eram despre audieri. Potrivit acestuia avocatul apărării era celebrul Gheorghe Mateuţ, care l-a reprezentat în această primăvară şi pe Verginel Gireadă, fostul primar de Mihai Eminescu.
CITEŞTE ŞI:
Un invitat surpriză la PER face dezvăluiri incendiare despre procesul lui Ţurcanu
Chinuit de două femei
Tot necazul preşedintelui CJ a plecat de la excluderea liberalelor Cristian Bahrin (foto stânga) şi Aurelia Aroşoaie. Fiind percepute ca apropiate fostului preşedinte PNL Botoşani Liviu Câmpanu acestea au fost date afară din partid la scurt timp după ce Florin Ţurcanu a dobândit preşedinţia organizaţiei judeţene. Ele au reclamat că decizia a fost luată prin fals, în sensul că ar fi apărut în procesul verbal semnături de la persoane care nu ar fi participat la şedinţă. Au depus plângere, procurori de la Parchetul General au făcut audieri inclusiv la Botoşani, iar în ianuarie 2011 au decis să îl trimită pe Florin Ţurcanu în judecată pentru fals intelectual.
Există şi un precedent notoriu într-o poveste cu mutatul dosarului în funcţie de calitatea acuzatului. Dosarul "Loteria I" în care este vizat patronul Rapidului George Copos a ajuns în instanţă la 6 iunie 2006. Copos a fost senator în perioada 2004-2008. Când şi-a pierdut calitatea de parlamentar, ÎCCJ a decis să trimită dosarul la Judecătoria Sectorului 2, după care a ajuns la Tribunalul Bucureşti. Nu s-a dat vreo sentinţă nici până astăzi.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Un partid la Înalta Curte – fals intelectual, amenzi de la procurori, zeci de membri audiaţi


Dumitru Zmău în fața celei mai mari tragedii din carieră: Erau distruși. Oameni plângeau, țipau, răcneau. O nenorocire ca asta sper să nu mai prind în viața asta - VIDEO
Doar cei care au prins o bucată din comunism își pot aminti cum decurgeau călătoriile între localități sau cele interjudețene. Autobuzele plecau exclusiv din autogări, nu existau firme private, cum sunt în zilele noastre, pentru transportul călătorilor la orice destinație dorită. Nu erau bilete rezervate, aer condiționat sau altele de acest gen.
Pompierul care a intervenit la tragedia de la Huțani: Se scoteau oameni, intra unul, ieșea altul / Când vezi ce ai văzut acolo... nu-ți găsești cuvintele - VIDEO
Pe Liviu Adronic l-am cunoscut prin prisma activităților din ultimele două decenii, el dezvăluindu-și public sufletul sensibil îndrăgostit de cultură. A apărut și s-a poziționat firesc în mijlocul evenimentelor artistice ca și cum ar fi fost acolo dintotdeauna. Puțini cunosc faptul că Liviu Andronic a trăit o zi și o noapte în mijlocul celei mai mari tragedii rutiere care a lovit România. Și care l-a schimbat și pe el, pe viață. Deși, nu a pierdut pe nimeni drag. A preluat însă din durerea celorlalți, a celor care și-au plâns morții.
Eroul care OFICIAL nu există! Gheorghe Podaru, omul care într-o după-amiază de vară a salvat șase oameni din mlaștina de la Huțani: Totul s-a petrecut într-o tăcere de mormântVIDEO & GALERIE FOTO
Ne reîntoarcem în timp, în duminica zilei de 29 iunie 1980, în localitatea Huțani, unde a avut loc cea mai mare tragedie rutieră a României.Gheorghe Podaru a avut o implicare uriașă în partea a doua a evenimentului rutier, în ceea ce s-a înțeles pe atunci a fi misiunea de salvare.
Mărturiile femeii care a supraviețuit celei mai mari tragedii rutiere din România: Șoferul a strigat - ne răsturnăm / Fetițele alea au murit cu garoafele în mânăVIDEO & FOTO
Margareta Hergheligiu avea 27 de ani în anul care avea să marcheze iremediabil sute de oameni din trei județe ale Moldovei și este una dintre puținele persoane care a supraviețuit teribilului accident rutier din 29 iunie 1980.Își amintește fiecare detaliu extrem de clar, iar amintirile încă-i rănesc memoria pentru că, în cei 41 de ani care au trecut de atunci, nu s-a oprit din întrebările adresate Divinității: „De ce am trăit eu și nu unul dintre copiii care se aflau în autobuz? Sau una dintre familiile fericite care se aflau printre călători?”.
41 de ani de la cea mai mare tragedie rutieră din România, petrecută la Botoșani! MISTERUL nenorocirii încă este ținut ascuns de autorități – FOTO&VIDEO
Au trecut patru decenii de la cea mai mare tragedie rutieră care a lovit România, la Botoșani. O nenorocire care a frânt zeci de familii și a împietrit numeroase inimi, ale celor care au înregistrat pierderi omenești, dar și ale celor care pe atunci au fost salvatori sau martori. În limitele posibile, permise de un sistem comunist opresiv, botoșănenii i-au plâns mai mult în șoaptă pe cei plecați, fără să tragă prea multe speranțe în aflarea adevărului.
Femeie paralizată din copilărie, obligată de Casa de Pensii să își demonstreze handicapul cu acte medicale din urmă cu 3-4 decenii ca să îi acorde pensie de urmaș
Larisa are 43 de ani... patru decenii și ceva de chin. Este țintuită de mică într-un scaun cu rotile. Rănită aprig de destin, primește și o lovitură din partea unui sistem pe cât de absurd, pe atât de lipsit de orice urmă de empatie.
Ruslan, un moldovean născut peste Prut, a ajuns cel mai mare afacerist din Botoșani într-un business cu iz de clonă
Să înființezi o companie în 2015 și cinci ani mai târziu să ajungi pe primul loc în Topul Județean al Firmelor întocmit de Camera de Comerț, Industrie și Agricultură (CCIA) Botoșani, aceasta este o performanță care ani la rând nu a fost la îndemâna vreunui om de afaceri născut în România. Ceea ce nu au putut însă românii, a fost la îndemâna unui basarabean.
Proces de-o încâlceală uluitoare: ALDE cere un spațiu ultracentral de la Locativa și daune de 100 de lei pe zi, alt partid acuză falsuri în acte
Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE) a deschis un proces la Judecătoria Botoșani împotriva SC Locativa SA pentru un spațiu din zona ultracentrală a orașului. Primul termen s-a judecat pe 5 octombrie, la cinci luni și jumătate de la înregistrarea dosarului, și scoate la iveală o încurcătură definitorie pentru politica botoșăneană.
Primărie executată silit de un IFN din celălalt capăt al țării cu care nu a avut vreun contract de credit: Ne-au dat toate planurile peste cap
Întruniți în ședință extraordinară pe data de 17 septembrie 2021, consilierii județeni au hotărât să aloce 219.000 de lei Primăriei Viișoara. Dacă la alte proiecte de hotărâre care vizează repartizarea unor fonduri unităților administrativ-teritoriale apar discuții aprinse cu acuzații privind atribuirea banilor pe criterii politice, de această dată proiectul propus de conducerea Consiliului Județean a fost aprobat în unanimitate.
Loading...
ANALIZĂ: Pandemia dă cu virgulă la Botoșani: avem de peste 4 ori mai multe îmbolnăviri decât anul trecut pe vremea asta
10, 12, 5, 9, 3, 11, 0și...13, 26, 20, 27, 35, 20, 40Ce e cu aceste numere? Sunt noile cazuri zilnice din prima săptămână a lunii septembrie, de anul trecut și de anul acesta.
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
Loading...
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Sondaj
Vă permiteți iarna aceasta să plecați într-o vacanță?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Timp de 12 ani prin natura profesiei mele am fost în slujba cetățeanului, a celui care mi-a cerut ajutorul. Am învățat să le ascult problemele, am învățat că fiecare persoană are propria poveste și propria dorință, îns ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
21 ianuarie 2022
EUR
Euro
4.9449 lei
USD
Dolarul SUA
4.3614 lei
CHF
Francul elveţian
4.7821 lei
GBP
Lira sterlină
5.9178 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8290 lei
XAU
Gramul de aur
257.2300 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2416 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3843 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1405 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4856 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2032 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-5.7 o C
Dorohoi
-6.8 o C
Bucecea
-6.9 o C
Darabani
-8.1 o C
Saveni
-6.5 o C
Ştefăneşti
-3.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.