Ancheta săptămânii
„Împărat” fără fals intelectual la Înalta Curte – cum a scăpat Ţurcanu de procesul de la Bucureşti
Luni 25 iunie liderul conservatorilor demisionează din Parlament. Oficial Dan Voiculescu s-a arătat nemulţumit că nu i-a fost aprobat un amendament în Comisia de Buget-Finanţe, drept care şi-a anunţat renunţarea la mandatul de senator. Amendamentul viza dublarea amenzilor pentru evaziune fiscală. Adevăratul motiv dezvăluit de presa care nu face parte din trustul politicianului om de afaceri a fost însă cu totul altul.

De la Dan Voiculescu la Florin Ţurcanu... sau invers?
Nemaifiind demnitar, procesele lui Voiculescu nu se mai judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Momentul demisiei a fost foarte bine ales. Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar la un preţ de 94,5 ori mai mic decât valoarea reală, se apropia de final. Urma sentinţa. Prin demisia sa din Senat, procesul ICA trebuie mutat la o instanţă inferioară, cel mai probabil Tribunalul Bucureşti, unde judecarea s-ar putea relua de la capăt.
Aparent nimic din aceste lucruri nu au vreo legătură cu Botoşani. În realitate însă modelul fusese patentat cu doar câteva zile înainte de noul preşedinte al Consiliului Judeţean. Evenimentele care s-au succedat alegerilor locale arată că Florin Ţurcanu a făcut totul pentru a urgenta instalarea în funcţia câştigată pe 10 iunie şi a scăpa de procesul de la ÎCCJ. În ianuarie anul trecut copreşedintele USL Botoşani a fost trimis în judecată pentru fals intelectual. Numai anul acesta procesul a avut opt termene. Ei bine, ultimul dintre acestea a fost programat chiar pe 18 iunie, culmea coincidenţei, data la care Ţurcanu a fost învestit în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
CITEŞTE ŞI:
ŞOC : Ţurcanu trimis în judecată pentru fals intelectual şi uz de fals
S-a grăbit să scape de deputăţia care îi ţinea dosarul la Înalta Curte
Mai mult de zece parlamentari au obţinut la scrutinul de la locale mandate de primari sau preşedinţi de CJ. Pe 25 iunie 11 deputaţi şi-au anunţat în bloc demisiile pentru că au deveniseră sau erau pe cale de a fi incompatibili. Printre aceştia se regăsesc noii preşedinţi de la CJ Iaşi şi Suceava, Cristian Adomniţei şi Cătălin Nechifor, nu însă şi Florin Ţurcanu de la Botoşani. Acesta a renunţat la mandatul de deputat mult mai devreme, tocmai de pe data de 15 iunie, la nici o săptămână de la alegerile locale. A făcut-o însă în ultima zi în care mai avea această posibilitate astfel încât să scape de proces înainte de învestire.

15 iunie a căzut într-o zi de vineri, iar luni 18 iunie avea termen la ÎCCJ. Dacă nu demisiona luni se putea da sentinţa şi dacă era găsit vinovat s-ar fi putut afla în imposibilitatea de a-şi mai exercita mandatul de ales local. „Dacă se pronunţa Înalta Curte şi decizia rămânea definitivă el îşi putea pierde mandatul”, ne-a declarat un avocat din Botoşani. Aşa însă, luni, când a avut loc termenul, procesul practic nu mai putea fi judecat la ÎCCJ. El s-a derulat aici tocmai pentru că legea prevede că parlamentarii nu pot fi judecaţi decât de cea mai înaltă instanţă din România. Depunându-şi demisia Ţurcanu nu mai poate fi practic judecat acolo, ci la o instanţă inferioară.
... Şi cu instalarea, primul din Moldova
Graba lui Ţurcanu iese la iveală printr-o simplă comparaţie cu celelalte învestiri din Moldova. Astfel, din întreaga regiune de nord-est liberalul de la Botoşani, după ce a demisionat atât de repede, a fost şi primul instalat în funcţie, culmea, chiar în ziua în care ÎCCJ ar fi putut da sentinţa. Mai exact, dacă Florin Ţurcanu a depus jurământul pe 18 iunie, preşedintele CJ Iaşi a făcut-o pe 20 iunie, şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor pe 21 iunie, preşedintele CJ Bacău Dragoş Benea tot pe 21 iunie, Culiţă Tărâţă de la Neamţ pe 25 iunie, iar Dumitru Buzatu de la Vaslui tocmai pe 30 iunie. Emblematic este că, la trei săptămâni de campanie mesh-urile uriaşe de campanie ale lui Ţurcanu tronează încă neatinse în municipiul reşedinţă, iar acesta are deja două săptămâni de când este preşedinte. Preocupările au fost cu totul altele decât respectarea legii în privinţa îndepărtării materialelor de propagandă electorală.
Dosarul trebuie trimis la o instanţă inferioară
Acum ÎCCJ trebuie să restituie dosarul unei instanţe inferioare, avocatul contactat de Botoşăneanul spunând că, probabil, va fi direcţionat spre Curtea de Apel Suceava, care ar fi competentă să judece un preşedinte de CJ cu o astfel de acuzaţie. Dacă se rejudecă totul, atunci un an şi jumătate, cât are deja procesul de când se află pe rol, s-ar pierde. „În mod normal nu trebuie să se reia de la capăt pentru că nu este motiv de anulare a actelor de la dosar”, a arătat avocatul botoşănean.
„N-am nici o problemă”
Pe 19 iunie, a doua zi după învestire, noul şef al CJ a fost întrebat de jurnalişti despre procesele pe care le are, inclusiv de cel de la ÎCCJ. „N-am nici o problemă”, a afirmat atunci Florin Ţurcanu, întrebând chiar cu o oaracare tentă ironică „şi altul mai aveţi, mai este?” Degajarea sa faţă de această problemă poate fi explicată tocmai prin faptul că la acea dată scăpase practic de procesul de la ÎCCJ.

VEZI ÎN VIDEO CE ZICE ŢURCANU DESPRE PROCESEProcesul de la ÎCCJ avusese deja 16 termene, iar cel din ziua învestirii era al 17 – lea. Gheorghe Iavorenciuc, fostul preşedinte municipal al PNL şi Sergiu Burlacu de la secretariatul partidului, fuseseră deja amendaţi de procurori. Numărul martorilor a tot fost redus. Ţurcanu a propus 80, i s-au aprobat 67 şi potrivit fostului consilier local Romulus Eram, unul dintre aceştia, la un termen din primul trimestru instanţa i-a mai tăiat o dată din martori, ajungând la numai în jur de 30. După cum liberalul suspendat a povestit la începutul acestei luni, Florin Ţurcanu ar fi pus la dispoziţia martorilor un microbuz de la RVG, cazare şi masă la Bucureşti. Printre cei care au dat declaraţii atunci la ÎCCJ s-ar fi aflat Cătălina Lupaşcu (lucru negat de aceasta) şi Gabriel Cârlan, unii dintre primii liberali care după preluarea puterii de către USL au fost răsplătiţi cu funcţii de conducere la unităţi de stat. „Eu am fost primul, ceilalţi au ieşit transpiraţi, am fost cel mai degajat”, a relatat Romulus Eram despre audieri. Potrivit acestuia avocatul apărării era celebrul Gheorghe Mateuţ, care l-a reprezentat în această primăvară şi pe Verginel Gireadă, fostul primar de Mihai Eminescu.
CITEŞTE ŞI:
Un invitat surpriză la PER face dezvăluiri incendiare despre procesul lui Ţurcanu
Chinuit de două femei
Tot necazul preşedintelui CJ a plecat de la excluderea liberalelor Cristian Bahrin (foto stânga) şi Aurelia Aroşoaie. Fiind percepute ca apropiate fostului preşedinte PNL Botoşani Liviu Câmpanu acestea au fost date afară din partid la scurt timp după ce Florin Ţurcanu a dobândit preşedinţia organizaţiei judeţene. Ele au reclamat că decizia a fost luată prin fals, în sensul că ar fi apărut în procesul verbal semnături de la persoane care nu ar fi participat la şedinţă. Au depus plângere, procurori de la Parchetul General au făcut audieri inclusiv la Botoşani, iar în ianuarie 2011 au decis să îl trimită pe Florin Ţurcanu în judecată pentru fals intelectual.
Există şi un precedent notoriu într-o poveste cu mutatul dosarului în funcţie de calitatea acuzatului. Dosarul "Loteria I" în care este vizat patronul Rapidului George Copos a ajuns în instanţă la 6 iunie 2006. Copos a fost senator în perioada 2004-2008. Când şi-a pierdut calitatea de parlamentar, ÎCCJ a decis să trimită dosarul la Judecătoria Sectorului 2, după care a ajuns la Tribunalul Bucureşti. Nu s-a dat vreo sentinţă nici până astăzi.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Un partid la Înalta Curte – fals intelectual, amenzi de la procurori, zeci de membri audiaţi


Botoșăneni tratați inuman în curtea spitalului, șefii județului se ceartă (in)conștient între ei, bolnavii tremură de frig ore lungi în fața Urgențelor – GALERIE FOTO
Umilințele pe care sute sau poate chiar mii de botoșăneni au fost nevoiți să le suporte în pandemie la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean s-au amplificat după venirea frigului. Iar soluția, dacă poate fi numită așa bătaia de joc la care au fost supuși oamenii, a reprezentat-o montarea a două corturi ale Armatei în curtea unității.
Rata Covid, calculată după o populație departe de ce a ieșit la recensământ: Două instituții invocate în obținerea numărului de locuitori, neagă furnizarea datelor
”Nr. Populație furnizat de IPJ Botoșani”, aceasta este formularea scrisă cu literă de o șchioapă care timp de mai multe săptămâni, inclusiv în prima parte a lunii noiembrie, încheia ”LISTA cu limitele de incidență cumulate a cazurilor pe ultimele 14 zile la nivelul Unităților Administrativ Teritoriale din județul Botoșani”. Cazuri de Covid, bineînțeles.
O piață nouă de peste 200.000 de euro stă închisă fiindcă e prea modernă în ”era Covid”: comercianții vând pe trotuare și în parcare – GALERIE FOTO
”Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise, târgurilor, bâlciurilor, piețelor mixte și volante și a talciocurilor, definite potrivit art.7 alin 1 din Hotărârea Guvernului nr. 348/2004 privind exercitarea comerțului cu produse și servicii de piață în unele zone publice, cu modificările și completările ulterioare (...) ÎNCEPÂND CU DATA DE 09.11.2020”.
Concurs de poveste pentru un manager cu leafă de vreo 15.000 de lei, a început pe vremea lui Flutur, nu se știe dacă se mai termină cu Andrei
Consiliul de Administrație al Spitalului de Pneumoftiziologie Botoșani organizează concurs pentru funcția de manager. Aproape în orice altă perioadă a anului un astfel de anunț putea fi tratat ca oricare altul de acest gen. A fost însă demarat într-o situație specială pentru administrația publică locală și de aici au plecat și interpretările politice.
Propovăduitorii în halate albe ai Covidului, în prima linie a campaniei electorale la mai toate partidele parlamentare
La alegerile locale a putut fi considerată o coincidență. Sau o conjunctură. Ori un concurs de împrejurări. Numai că a venit campania electorală pentru scrutinul parlamentar și se întâmplă din nou. Și nu mai poate fi vorba nici de coincidență, nici de conjunctură, nici de un concurs de împrejurări.
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Loading...
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Loading...
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru c ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8742 lei
USD
Dolarul SUA
4.0186 lei
CHF
Francul elveţian
4.5297 lei
GBP
Lira sterlină
5.4736 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8638 lei
XAU
Gramul de aur
238.3750 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2335 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3591 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0974 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1593 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1863 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6552 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.8 o C
Dorohoi
-4.1 o C
Bucecea
-3.0 o C
Darabani
-6.6 o C
Saveni
-3.9 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.