Ancheta săptămânii
„Împărat” fără fals intelectual la Înalta Curte – cum a scăpat Ţurcanu de procesul de la Bucureşti
Luni 25 iunie liderul conservatorilor demisionează din Parlament. Oficial Dan Voiculescu s-a arătat nemulţumit că nu i-a fost aprobat un amendament în Comisia de Buget-Finanţe, drept care şi-a anunţat renunţarea la mandatul de senator. Amendamentul viza dublarea amenzilor pentru evaziune fiscală. Adevăratul motiv dezvăluit de presa care nu face parte din trustul politicianului om de afaceri a fost însă cu totul altul.

De la Dan Voiculescu la Florin Ţurcanu... sau invers?
Nemaifiind demnitar, procesele lui Voiculescu nu se mai judecă la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ). Momentul demisiei a fost foarte bine ales. Dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare, în care este acuzat că şi-a utilizat poziţia politică pentru a cumpăra pachetul majoritar la un preţ de 94,5 ori mai mic decât valoarea reală, se apropia de final. Urma sentinţa. Prin demisia sa din Senat, procesul ICA trebuie mutat la o instanţă inferioară, cel mai probabil Tribunalul Bucureşti, unde judecarea s-ar putea relua de la capăt.
Aparent nimic din aceste lucruri nu au vreo legătură cu Botoşani. În realitate însă modelul fusese patentat cu doar câteva zile înainte de noul preşedinte al Consiliului Judeţean. Evenimentele care s-au succedat alegerilor locale arată că Florin Ţurcanu a făcut totul pentru a urgenta instalarea în funcţia câştigată pe 10 iunie şi a scăpa de procesul de la ÎCCJ. În ianuarie anul trecut copreşedintele USL Botoşani a fost trimis în judecată pentru fals intelectual. Numai anul acesta procesul a avut opt termene. Ei bine, ultimul dintre acestea a fost programat chiar pe 18 iunie, culmea coincidenţei, data la care Ţurcanu a fost învestit în funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean.
CITEŞTE ŞI:
ŞOC : Ţurcanu trimis în judecată pentru fals intelectual şi uz de fals
S-a grăbit să scape de deputăţia care îi ţinea dosarul la Înalta Curte
Mai mult de zece parlamentari au obţinut la scrutinul de la locale mandate de primari sau preşedinţi de CJ. Pe 25 iunie 11 deputaţi şi-au anunţat în bloc demisiile pentru că au deveniseră sau erau pe cale de a fi incompatibili. Printre aceştia se regăsesc noii preşedinţi de la CJ Iaşi şi Suceava, Cristian Adomniţei şi Cătălin Nechifor, nu însă şi Florin Ţurcanu de la Botoşani. Acesta a renunţat la mandatul de deputat mult mai devreme, tocmai de pe data de 15 iunie, la nici o săptămână de la alegerile locale. A făcut-o însă în ultima zi în care mai avea această posibilitate astfel încât să scape de proces înainte de învestire.

15 iunie a căzut într-o zi de vineri, iar luni 18 iunie avea termen la ÎCCJ. Dacă nu demisiona luni se putea da sentinţa şi dacă era găsit vinovat s-ar fi putut afla în imposibilitatea de a-şi mai exercita mandatul de ales local. „Dacă se pronunţa Înalta Curte şi decizia rămânea definitivă el îşi putea pierde mandatul”, ne-a declarat un avocat din Botoşani. Aşa însă, luni, când a avut loc termenul, procesul practic nu mai putea fi judecat la ÎCCJ. El s-a derulat aici tocmai pentru că legea prevede că parlamentarii nu pot fi judecaţi decât de cea mai înaltă instanţă din România. Depunându-şi demisia Ţurcanu nu mai poate fi practic judecat acolo, ci la o instanţă inferioară.
... Şi cu instalarea, primul din Moldova
Graba lui Ţurcanu iese la iveală printr-o simplă comparaţie cu celelalte învestiri din Moldova. Astfel, din întreaga regiune de nord-est liberalul de la Botoşani, după ce a demisionat atât de repede, a fost şi primul instalat în funcţie, culmea, chiar în ziua în care ÎCCJ ar fi putut da sentinţa. Mai exact, dacă Florin Ţurcanu a depus jurământul pe 18 iunie, preşedintele CJ Iaşi a făcut-o pe 20 iunie, şeful CJ Suceava Cătălin Nechifor pe 21 iunie, preşedintele CJ Bacău Dragoş Benea tot pe 21 iunie, Culiţă Tărâţă de la Neamţ pe 25 iunie, iar Dumitru Buzatu de la Vaslui tocmai pe 30 iunie. Emblematic este că, la trei săptămâni de campanie mesh-urile uriaşe de campanie ale lui Ţurcanu tronează încă neatinse în municipiul reşedinţă, iar acesta are deja două săptămâni de când este preşedinte. Preocupările au fost cu totul altele decât respectarea legii în privinţa îndepărtării materialelor de propagandă electorală.
Dosarul trebuie trimis la o instanţă inferioară
Acum ÎCCJ trebuie să restituie dosarul unei instanţe inferioare, avocatul contactat de Botoşăneanul spunând că, probabil, va fi direcţionat spre Curtea de Apel Suceava, care ar fi competentă să judece un preşedinte de CJ cu o astfel de acuzaţie. Dacă se rejudecă totul, atunci un an şi jumătate, cât are deja procesul de când se află pe rol, s-ar pierde. „În mod normal nu trebuie să se reia de la capăt pentru că nu este motiv de anulare a actelor de la dosar”, a arătat avocatul botoşănean.
„N-am nici o problemă”
Pe 19 iunie, a doua zi după învestire, noul şef al CJ a fost întrebat de jurnalişti despre procesele pe care le are, inclusiv de cel de la ÎCCJ. „N-am nici o problemă”, a afirmat atunci Florin Ţurcanu, întrebând chiar cu o oaracare tentă ironică „şi altul mai aveţi, mai este?” Degajarea sa faţă de această problemă poate fi explicată tocmai prin faptul că la acea dată scăpase practic de procesul de la ÎCCJ.

VEZI ÎN VIDEO CE ZICE ŢURCANU DESPRE PROCESEProcesul de la ÎCCJ avusese deja 16 termene, iar cel din ziua învestirii era al 17 – lea. Gheorghe Iavorenciuc, fostul preşedinte municipal al PNL şi Sergiu Burlacu de la secretariatul partidului, fuseseră deja amendaţi de procurori. Numărul martorilor a tot fost redus. Ţurcanu a propus 80, i s-au aprobat 67 şi potrivit fostului consilier local Romulus Eram, unul dintre aceştia, la un termen din primul trimestru instanţa i-a mai tăiat o dată din martori, ajungând la numai în jur de 30. După cum liberalul suspendat a povestit la începutul acestei luni, Florin Ţurcanu ar fi pus la dispoziţia martorilor un microbuz de la RVG, cazare şi masă la Bucureşti. Printre cei care au dat declaraţii atunci la ÎCCJ s-ar fi aflat Cătălina Lupaşcu (lucru negat de aceasta) şi Gabriel Cârlan, unii dintre primii liberali care după preluarea puterii de către USL au fost răsplătiţi cu funcţii de conducere la unităţi de stat. „Eu am fost primul, ceilalţi au ieşit transpiraţi, am fost cel mai degajat”, a relatat Romulus Eram despre audieri. Potrivit acestuia avocatul apărării era celebrul Gheorghe Mateuţ, care l-a reprezentat în această primăvară şi pe Verginel Gireadă, fostul primar de Mihai Eminescu.
CITEŞTE ŞI:
Un invitat surpriză la PER face dezvăluiri incendiare despre procesul lui Ţurcanu
Chinuit de două femei
Tot necazul preşedintelui CJ a plecat de la excluderea liberalelor Cristian Bahrin (foto stânga) şi Aurelia Aroşoaie. Fiind percepute ca apropiate fostului preşedinte PNL Botoşani Liviu Câmpanu acestea au fost date afară din partid la scurt timp după ce Florin Ţurcanu a dobândit preşedinţia organizaţiei judeţene. Ele au reclamat că decizia a fost luată prin fals, în sensul că ar fi apărut în procesul verbal semnături de la persoane care nu ar fi participat la şedinţă. Au depus plângere, procurori de la Parchetul General au făcut audieri inclusiv la Botoşani, iar în ianuarie 2011 au decis să îl trimită pe Florin Ţurcanu în judecată pentru fals intelectual.
Există şi un precedent notoriu într-o poveste cu mutatul dosarului în funcţie de calitatea acuzatului. Dosarul "Loteria I" în care este vizat patronul Rapidului George Copos a ajuns în instanţă la 6 iunie 2006. Copos a fost senator în perioada 2004-2008. Când şi-a pierdut calitatea de parlamentar, ÎCCJ a decis să trimită dosarul la Judecătoria Sectorului 2, după care a ajuns la Tribunalul Bucureşti. Nu s-a dat vreo sentinţă nici până astăzi.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
Un partid la Înalta Curte – fals intelectual, amenzi de la procurori, zeci de membri audiaţi


Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Loading...
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
Loading...
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Cine are dreptate în conflictul PNL - USR-PLUS?
PNL
USR-PLUS
Nici PNL, nici USR-PLUS
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Eu am fost dintotdeauna liberal și nu am ascuns chestiunea asta. Și vreau să vă spun că astăzi demonstrăm încă o dată că indiferent de culoarea politică suntem împreună pentru a dezvolta această piață de weekend....
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9473 lei
USD
Dolarul SUA
4.1999 lei
CHF
Francul elveţian
4.5309 lei
GBP
Lira sterlină
5.7880 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8197 lei
XAU
Gramul de aur
238.6026 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2382 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4085 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0693 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3177 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1955 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6653 lei
Vremea
astăzi
Botosani
11.6 o C
Dorohoi
9.7 o C
Bucecea
10.1 o C
Darabani
8.9 o C
Saveni
9.9 o C
Ştefăneşti
11.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.