Ancheta săptămânii
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
  • Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.
  • Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.

Îngrijitoarele de lux

 

Am luat exemplul îngrijitoarelor, cum sunt preferate în nomenclatorul de meserii. Posturi cu activități considerate adeseori rușinoase, însă extrem de necesare, pentru că vorbim de servicii la care nu se poate renunța.

 

Unele femei de serviciu muncesc câte opt ore pe zi, uneori și în plus dacă activează în privat, iar la final de lună se mulțumesc cu salariul minim pe economie.

 

Altele, în schimb, pentru un volum de muncă mai mic sunt remunerate după 30 de zile cu salarii care concurează cu cele de ingineri, economiști sau chiar directori.

 

Bineînțeles că, de departe, cele mai bine plătite îngrijitoare par a fi cele de la Spitalul Județean de Urgență Mavromati. Pe lângă salariul de bază, femeile de serviciu de aici mai beneficiază de spor dacă lucrează de sărbătorile legale, spor pentru turele de noapte sau normă de hrană.

 

Cel mai mare salariu încasat de o îngrijitoare de la Spitalul Județean, conform situației financiare publicată la data de 16 martie 2022, este de 9.683 de lei, fiind compus din: 3.092 lei salariul de bază + 671 lei spor pentru ore lucrate în zile de sărbătoare + 5.256 lei spor de epidemie + 346 lei norma de hrană.

 

Iar acesta este un singur exemplu. În cazul femeilor de serviciu de la „Mavromati”, care sunt de ordinul zecilor în organigramă, salariile de bază pornesc undeva de la 3.000 de lei. Sporurile diferă de la o angajată la alta, însă adunate se ajunge la venituri lunare de 6.610 lei sau 6.760 lei sau 7.942 lei sau 8.663 lei.

 

 

O eroare... adică au luat într-o lună sporurile pe două luni

 

La Anatomopatologie, adică la Morgă, salariile de bază ale îngrijitoarelor pornesc de la 4.000 de lei, la care se adaugă sporurile amintite mai sus, care variază în jurul sumei de 2.000 de lei. Norma de hrană este neschimbată pe toate secțiile, cuantumul fix fiind de 346 lei.

 

Contactați, sindicaliștii din sfera serviciilor sanitare au explicat că ar fi vorba despre o eroare. 

 

„A fost o problemă, o excepție, o greșeală la nota de fundamentare care s-a făcut pentru sporul de epidemie. Acesta este de 85% din salariul de bază. S-a făcut o greșeală la o notă de fundamentare, prin urmare nu le-au dat banii în luna ianuarie și le-au dat în februarie, cumulat pentru două luni. 85% din 3.092 cât are îngrijitoarea vine vreo 2.600 de lei. Pentru două luni vine 5.200 și de acolo este suma respectivă”,

Daniel Bulboacă, președintele Cartel Alfa

 

Dincolo de erori în notele de fundamentare, respectivele îngrijitoare au beneficiat efectiv de respectivele sume și nu se regăsesc în situația de a înapoia eventual diferența de calcul. 

 

Cum este în administrație

 

La Consiliul Județean Botoșani, conform statutului de funcții aprobat de plenul consilierilor județeni, salariile îngrijitoarelor sunt de la zero la 5 gradații de ocupare și pornesc de la 2.684 de lei, suma brută.

 

Cele mai mari salarii sunt de 3.660 lei (3.183 salariul de bază + 477 lei spor de condiții vătămătoare), respectiv 3.847 lei (3.345 lei salariul de bază + 502 lei spor de condiții vătămătoare de muncă).

 

Salariile de la CJ Botoșani AICI

 

Femeile de serviciu de la Primăria Botoșani nu se pot lăuda cu venituri de bugetar. Pentru că pleacă acasă cu sume apropiate de cele din mediul privat. Pentru un îngrijitor gradația 4, la Primăria Botoșani se plătește un salariu de 2.984 lei brut, și un altul în cuantum de 3.059 lei pentru gradația 5.

 

(*gradațiile sunt acordate în funcție de vechimea la locul de muncă).

 

Salariile îngrijitoarelor de la Primăria Botoșani AICI

 

La Prefectură nu se cunoaște venitul unei îngrijitoare, având în vedere că situațiile financiare nu sunt publicate pe posturi profesionale distincte.

 

Există un paragraf unde se prevede că salariile personalului contractual sunt cuprinse între 2.344 lei și 5.592 lei. De altfel, situația veniturilor salariale din Prefectura Botoșani, anul acesta încă nu a fost actualizată.

 

Detalii AICI

 

În lista locurilor de muncă vacante publicată săptămânal de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) apar și posturi de îngrijitoare. Spre exemplu, un liceu din Botoșani oferă un salariu brut de doar 2.163 lei, adică minimul pe economie. În cel mai fericit caz, conform aceleiași surse, în privat, o femeie de serviciu poate avea un salariu brut de 2.550 de lei.

 

Exact cât se oferă unui economist. Sau unui inginer.

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
”Săracii” care muncesc la bancă: În Botoșani sunt cele mai mici salarii din România
Doi foști directori din termoficare la un pas să fie dați în judecată pentru măriri de salarii de aproape 300.000 de lei

 

 

 

Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
Desfășurare impresionantă de forțe la o pensiune cu restaurant, piscină, loc de joacă și centru SPA, depistată cu branșament ilegal la apă
Pensiune 30 cu camere, piscină, centru SPA, restaurant, loc de joacă pentru copii, sistem de irigare a spațiului verde, vilă turistică. O afacere înfloritoare și cu impact în comunitate. Cu facturi lunare la apă care ar fi de doar câteva sute de lei.
Cât și cui trebuie să dau șpagă pentru un post? Fară șpagă nu se fac angajări, dar nu știu cui să dau.
11 aprilie 2022, 13:31
Vom scăpa curând și de Guvernul Trădării Naționale cu maciuci supuse președintelui Iohannis care încurajează în continuare tinerii sa plece din tara. Vor rămâne în tara doar bugetarii si asistații sociali.
11 aprilie 2022, 13:22
De ce sunteti carcotasi? Femeile de serviciu se pot " accidenta " grav atunci cand folosesc matura sau mopul si de aceea au dreptul la sporul privind conditii vatamatoare de munca.
11 aprilie 2022, 13:19
Noi platim din salar pt sistemul de sanatate ca sa fim bine ingrijiti cand ajungem la spital nu ca sa li se faca salarii nesimtite la acelea care dau cu mopul.Asta ma face sa cred ca exista mult nepotism prin spitale si de aceea li se dau asa de multi bani.La spitalul de copii am vazut ca femeea de servici dormea la schimbul de noapte impreuna cu asistenta .Cei de la CJ ce fac dorm si ei nu vad unde se duc banii nostri ?Cate masterate au aceste maturatoare de li s a facut salarii asa de mari ?
11 aprilie 2022, 10:22
NU SE POT VEDEA SALARIILE DIN GRILA LA SPITAL.CAT DESPRE BULBOACA ...SE STIE CU CE SE OCUPA SI CUM PROSPERA EROII DIN SPITALE...FARA COMENTARII
11 aprilie 2022, 10:06
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este inadmisibil ce s-a întâmplat și cer scuze publice din partea organizatorilor, Instituția Prefectului și Garnizoana Militară”,Doina Federovici, președintele CJ Botoșani ...
answear.ro%20
inpuff.ro
Curs valutar
29 noiembrie 2023
EUR
Euro
4.9726 lei
USD
Dolarul SUA
4.5313 lei
CHF
Francul elveţian
5.1634 lei
GBP
Lira sterlină
5.7463 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.0662 lei
XAU
Gramul de aur
296.8710 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2543 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3150 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0003 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3338 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2047 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6669 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.0 o C
Dorohoi
-3.0 o C
Bucecea
-2.4 o C
Darabani
-3.8 o C
Saveni
-2.9 o C
Ştefăneşti
0.8 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.