Ancheta săptămânii
Falimentara Termica – aproape 700 milioane lei vechi pentru un singur omîn 3 luni
Societatea Consiliului Local continuă să fie o sursă extraordinară de venit chiar şi după intrarea în faliment. Rămasă fără principalul obiect de activitate şi fără majoritatea angajaţilor, SC Termica SA reprezintă totuşi în continuare o unitate de pe urma căreia anumite persoane fac bani grei. Un singur om a încasat în numai trei luni aproximativ cât câştiga fostul director general în aproape un an de zile.


15.725 lei pe lună pentru lichidator
Cel în cauză este nimeni altul decât lichidatorul judiciar al firmei. Numai în perioada 24 martie 2011 – 30 iunie 2011 Constantin Dascălu, prin cabinetul individual de insolvenţă, a avut un onorariu de nici mai mult, nici mai puţin de 68.599,97 de lei, adică aproape 700 de milioane de lei vechi. Suma este specificată chiar într-un raport pe care acesta l-a întocmit la începutul lui august pentru judecătorul sindic. Din respectivul material reiese că în amintitul interval de timp SC Termica SA a trebuit să suporte cheltuieli de procedură în valoare de 122.768 lei, ceea ce înseamnă că onorariul destinat lichidatorului reprezintă ceva peste jumătate din această sumă. Cum este posibil ca pe ruinele fostului furnizor de căldură şi apă caldă să se facă asemenea bani? Este relativ simplu.

Chiar Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) este cea care în luna martie a acestui an i-a stabilit lichidatorului un procent de 4% din sumele încasate, exclusiv TVA, drept onorariu. Cum în cele trei luni pentru care s-a realizat amintitul raport încasările societăţii au trecut de 1,7 milioane de lei, prin aplicarea procentului menţionat a reieşit şi suma destinată lichidatorului. Aceştia nu sunt însă singurii banii făcuţi de lichidator prin SC Termica SA, iar dovada o avem din acelaşi raport. În perioada 9 noiembrie 2010 – 23 martie 2011 în care societatea s-a aflat în aşa numita perioadă de observaţie, adică de insolvenţă, acesta a beneficiat de o remuneraţie totală de 41.478,09 lei, pentru că s-a aplicat acelaşi procent de 4% din sumele încasate. Formularea din raport lasă însă loc la interpretări. „Onorariul curent al administratorului judiciar pe perioada de observaţie este de 41.478,09 lei, exclusiv TVA, din care s-a încasat suma de 2.480 de lei”, se menţionează în material. Cumulând remuneraţiile pentru cele două perioade de timp reiese o retribuţie totală de 110.078,06 lei pentru şapte luni, adică o medie lunară de 15.725 lei, peste oricare salariu plătit la vreo societate a Consiliului Local sau Consiliului Judeţean din Botoşani.
Bătaie în instanţă pe lichidarea societăţii
Chiar DGFP, cea care i-a stabilit lichidatorului judiciar amintitul procent drept remuneraţie, îl contestă. De altfel, pe lichidarea fostului furnizor de agent termic se duce o veritabilă bătălie în instanţă. Constantin Dascălu este cel care a solicitat Tribunalului Botoşani deschiderea falimentului în procedură simplificată arătând că SC Termica SA nu are nici o strategie de reorganizare a activităţii, nu mai are sediu şi nici un fel de mijloace fixe care să permită desfăşurarea unei activităţi de prestări servicii şi nici personal specializat. DGFP, ai cărei reprezentanţi susţin că deţin 52,31% din totalul creanţelor, s-a împotrivit, însă instanţa botoşăneană i-a respins acţiunea şi a acceptat intrarea în faliment prin procedură simplificată. Ca atare, Fiscul a formulat recurs la Curtea de Apel Suceava prin care solicită respingerea cererii de deschidere a procedurii falimentului. Dar asta nu este tot. Finanţiştii îi contestă lui Dascălu şi atribuţia legală de a cere falimentul SC Termica SA. În acţiunea depusă la Curtea de Apel se arată că prin hotărârea Tribunalului Botoşani din noiembrie 2011 s-a dispus intrarea în insolvenţă a societăţii şi desemnarea ca administrator judiciar doar provizoriu a lui Constantin Dascălu. DGFP susţine că, fiind creditor majoritar, poate potrivit legii să numească un alt administrator/lichidator judiciar şi că în cadrul adunării creditorilor DGFP nu l-a validat pe Dascălu în această calitate, rezervându-şi dreptul de a desemna un alt practician în domeniu. „Având în vedere că CII Dascălu Constantin Lulu este administrator judiciar provizoriu, nefiind validat de creditorul majoritar, în speţă DGFP, iar în cauză a fost numit Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, acesta nu poate solicita deschiderea procedurii falimentului”, arată Radu Ţurcanu, directorul executiv al DGFP, în recursul depus la Suceava. În acesta se menţionează şi că, în realitate, Termica are sediu, pe Pacea 43, eliminându-se astfel unul dintre motivele pentru care s-a cerut falimentul.
„Lichidatorul este prostul satului?”
Dincolo de remuneraţia lichidatorului, de la declanşarea insolvenţei, s-au cheltuit bani şi pentru carburant, materiale consumabile, rechizite, amenajări birouri, abonament fibră optică, mobilier, fiecare dintre aceste cheltuieli fiind de ordinul miilor de lei. În total, în ambele perioade, cea de insolvenţă şi cea de faliment, s-a reuşit încasarea a 2,7 milioane de lei, adică undeva în jurul a 300.000 de lei lunar, sumă care în opinia lichidatorului îl îndreptăţeşte la amintitele onorarii. „Lichidatorul este prostul satului sau n-am înţeles? Ştiţi câţi bani a luat statul român? Vă spun eu: un milion de lei. Eu plâng de mila statului român sau cum? Eu sunt prostul satului şi trebuie să muncesc fără bani sau cum? Explicaţi-mi ca să înţeleg. Faceţi socoteala într-un mod cel puţin bizar. Ce salariu avea un director la o societatea dintr-asta? Înmulţiţi cu un an de zile şi vedeţi cât iese”, ne-a declarat Constantin Dascălu (foto dreapta), în opinia căruia discuţia privind onorariul său este „o chestie derizorie”. Acesta contrazice şi reprezentanţii DGFP, care îi contestă calitatea de lichidator al SC Termica SA. „Dl. Ţurcanu poate nu ştie, dar are jurişti, da? Desemnarea administratorului provizoriu se face la deschiderea procedurii. Odată ce societatea a intrat în faliment, administratorul acela aşa-zis provizoriu este confirmat tacit, dacă expres domniile lor n-au avut bunăvoinţa să-l confirme. Nu mai avem de-a face cu un administrator provizoriu, ci cu unul definitiv”, a mai arătat lichidatorul de la Termica. Acesta susţine că „stimatul domn Blejnar” are „un băiat deştept de la Bucureşti”, Şerban Nicolae, omul din spatele Prime Insolv Practice IPURL Bucureşti, pe care vrea să îl impună ca lichidator, deşi respectivul ar fi obţinut toate autorizaţiile necesare abia în septembrie 2010. DGFP a introdus acţiunea la Curtea de Apel Suceava pe 30 iunie, însă instanţă încă nu s-a pronunţat. Banii încasaţi de SC Termica SA după intrarea în insolvenţă şi apoi faliment provin în mare parte din recuperarea unor creanţe deoarece firma a fost golită de active şi lichidatorul nu prea are ce vinde, în afara a două puncte termice, a unei magazii şi a unei locomotive. În plus, lichidatorul susţine că tocmai DGFP se împotriveşte vânzării acestor bunuri, pentru a putea valorificate de Prime Insolv Practice IPURL. „Ce să vând, sufletul?” a întrebat retoric Constantin Dascălu. Acesta este administrator judiciar şi la SC Apa Grup SA.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 AGA insolventei Termica l-a făcut pe Sandu administrator special
 Faliment total Termica - Apa Grup : Angajaţii acasă, lichidatorul n-are ce vinde

Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Loading...
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
În această lună se împlinește un an de când accesul la ședințele Consiliului Județean și Consiliului Local este zădărnicit tocmai de oamenii trimiși acolo de botoșăneni să le reprezinte interesele. Folosindu-se de pandemie, atât aleșii de la județ, cât și cei de la municipiu respectă parțial sau deloc Codul Administrativ care prevede fără echivoc că întrunirile de plen se desfășoară în regim deschis.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
Loading...
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Cine la desemnat pe imbecilul asta?Comenteaza de Radu Turcanu?Nu este termen de comparatie.Dascalu asta s-a intins prea tare parerea mea ar trebui sa i se mai taie un pic din macaroana.Habar nu are pe ce lume traieste.
7 noiembrie 2011, 16:49
Defuncta "termica" ne-a facut pe noi , cei cu centrale care ne-am debransat legal , clienti in baza unui contract pe care nu l-am semnat niciodata. Acum pentru a contribui la venitul lichidatorului ne cheama la conciliere sa achitam niste debite pentru servicii inexistente. Ba mai mult suntem amenintati cu judecata si cu confiscarea bunurilor mobile si imobile(sic!). La pod hotilor, nu la buzunarul cetateanului!.
7 noiembrie 2011, 08:47
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.3 o C
Dorohoi
31.0 o C
Bucecea
30.9 o C
Darabani
29.8 o C
Saveni
31.6 o C
Ştefăneşti
36.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.