Ancheta săptămânii
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO

O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.

După nu mai puţin de cinci licitaţii consumate în van, conacul familiei Pillat de la Miorcani începe să dea semne că viaţa se întoarce între zidurile pline de zbuciumată istorie.

 

 

Licitaţii după licitaţii

 

Mitropolia Moldovei și Bucovinei, proprietarul domeniului de la Miorcani, a demarat un amplu proiect de reabilitare a conacului, aflat în acest moment în stare avansată de degradare.

 

Preotul Constantin Sturzu, purtător de cuvânt al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a precizat că procedura de achiziție în cadrul proiectului european de restaurare a Conacului ”Ion Pillat” din Miorcani a fost lansată pe 11 mai 2018.

 

De atunci, licitaţia a fost reluată de încă cinci ori şi tot de cinci ori procedura era anulată. Motivul: nicio ofertă depusă. Firmele de construcții nu se arătau interesate de contractul de execuție.

 

 

Ce presupune un asemenea contract?

 

Pe scurt, consolidarea clădirii şi crearea unor spații destinate evenimentelor culturale, adică sală multifuncțională și bibliotecă, o sală Ion Pillat.

 

De asemenea, ca obiectiv principal, sunt proiectate spații specifice unui centru social de zi pentru persoane vârstnice, care includ: cabinet medical, cabinet consiliere, cabinet kinetoterapie, vestiare, grupuri sanitare conformate și pentru persoane cu dizabilități.

 

 

Semne bune anul are

 

După un blocaj din care părea că nu mai există nicio ieşire, cu fondurile europene trase pe linie de aşteptare, ameninţate de trecerea timpului şi de o posibilă pierdere a finanţării, începutul anului 2020 a adus o veste bună: o firmă s-a arătat interesată de proiect.

 

Mai mult, este vorba despre o firmă din Botoşani. Contractul de lucrări de construcții pentru reabilitarea Conacului Ion Pillat, din cadrul proiectului cu finanțare europeană POR, cu titlul ”Înfiinţare Centru de zi pentru persoane vârstnice în sat Miorcani judeţul Botoşani”, cod SMIS 114122, a fost încheiat cu SC Maxim Special Construct SRL, din județul Botoșani.

 

Valoarea contractului este de 1.940.400,00 lei, la care se adaugă T.V.A. în valoare de 368.676,00 lei.

 

Durata contractului este de 24 de luni.

 

"Da, contractul este semnat, aşteptăm ordinul de începere a lucrărilor, care probabil va fi în data de 21 sau 22 ianuarie 2020. Acum se lucrează la celelalte documente anexe”,

Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL

 

Potrivit celor declarate de Marcel Maxim, motivul pentru care procedura a întâmpinat atâtea greutăţi vine şi din faptul că Ordonanţa 114 a dus la creşterea manoperei. Dat fiind că studiile de fezabilitate erau anterioare Ordonanţei 114, nu se încadra nicio firmă la partea de manoperă din contract.

 

"Am actualizat manoperele şi licitaţia la urmă s-a efectuat cu datele actualizate",

Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL

 

Cât priveşte specificul cultural şi istoric al clădirii, directorul firmei spune că îşi asumă această responsabilitate şi că firma dispune de specialişti în acest sens.

 

"Avem responsabil tehnic de executare a lucrărilor, avem specialist care se ocupă cu lucrările care fac obiectul acestor tipuri de lucrări",

Marcel Maxim, director SC Maxim Special Construct SRL

 

 

”Patrimoniul ne ajută să trăim mai departe, ne dă de lucru, ne dă de mâncare, ne rulează bani”

 

Eugen Pănescu, arhitect,  fondator al biroului Planwerk Cluj și, de mai bine de zece ani, delegat al Ordinului Arhitecților din România în Consiliul Arhitecților din Europa, care vara trecută a vizitat conacul de la Miorcani, este de părere că responsabilitatea firmelor în cazul lucrărilor pe obiective de patrimoniu este una foarte mare. Pentru că în joc se află nu doar calitatea lucrării, ci şi aspectul cultural.

 

”E atâta bătaie de cap şi efort în a te ambiţiona să pui pe picioare obiective de patrimoniu! Pe lângă evidenţa şi motivaţia de a reînnoda şirul memorial şi de valoare al acestor obiective care sunt viaţa noastră, a tuturor, chiar dacă nu avem de a face cu ele, este şi un beneficiu în mod concret, financiar, de ocupaţie”,

Eugen Pănescu, arhitect

 

De altfel, spune specialistul,  în alte ţări, veniturile rulate prin cultură le depăşesc de multe ori pe cele din alte domenii. Ceea ce, din păcate, nu se întâmplă la noi, unde monumentele istorice şi culturale sunt cele mai vitregite.

 

”În Franţa, de exemplu, patrimoniul şi cultura aduc mai mulţi bani decât în orice alt domeniu. Un post ocupat în cultură în mod corect generează încă şase alte posturi pe orizontală. Deci patrimoniul lucrează pentru noi, nu e ceva mort pe care trebuie să îl punem în ramă şi să îl admirăm. Patrimoniul ne ajută să trăim mai departe, ne dă de lucru, ne dă de mâncare, ne rulează bani şi nu e ceva muzeificat”,

Eugen Pănescu, arhitect

 

Asta în ciuda faptului că muzeificarea patrimoniului este prima tentaţie, alături de turism, fără a avea, însă, şi componenta durabilă.

 

Patrimoniul trăieşte cel mai bine când deserveşte nevoile de zi cu zi, în comunitatea locală şi naţională. Patrimoniul produce ocupaţie, produce muncă, produce educaţie, mai spune specialistul, iar proiectul de la Miorcani s-ar încadra foarte bine în această viziune.

 

Un domeniu care a fost în slujba comunităţii revine aşadar în comunitate, în urma investiţiilor pe care actualul proprietar, Mitropolia Moldovei şi Bucovinei, le face începând poate chiar de mâine.

 

”E mult mai util din toate punctele de vedere de a reutiliza clădirile existente în loc să se facă alte clădiri noi. Clădirile fie ca au valoare de patrimoniu sau nu, sunt primele care trebuie să intre în această atenţie. Şi asta nu înseamnă că nu le poţi schimba, clădirile sunt vii şi ele, dar odată ce nu se mai transformă ele mor. Din această cauză avem toate motivele să ne preocupe aceste clădiri, să investim în ele pentru că ele aduc mult mai mulţi bani înapoi...”,

Eugen Pănescu, arhitect

 

 

Istorie zbuciumată

 

Preluat abuziv de comunişti (naţionalizat) în 1948, conacul Pillat este transformat după câţiva ani în secţie a spitalului Darabani, astfel că vreme de 44 de ani aici a funcţionat un dispensar. În deceniul nouă al secolului trecut (mai exact în 1987) tot comuniştii aveau să amenajeze aici un mic muzeu în care au fost expuse obiecte ce au aparţinut familiei Pillat.

 

Proprietatea va fi revendicată după 1990 de către singurele rude în viaţă la vremea aceea, Cornelia (soţia lui Dinu Pillat, trecută la cele veşnice în 2005) şi fiica lui Dinu Pillat, Monica.

 

Lipsa de fonduri pentru întreţinere şi renovare, vestea că s-au furat obiecte din micul muzeu de la Miorcani, precum şi starea avansată de degradare a clădirilor le-au determinat pe moştenitoarele familiei Pillat să doneze cele patru clădiri ale conacului Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, împreună cu 10 hectare de teren, dintre care 3,8 ha intravilan, situat în jurul clădirilor conacului, şi 6,2 ha de pădure, pe malul râului Prut.

 

Intenţia, consemnată în actul de donaţie, a fost ca acestea să fie renovate şi transformate într-un centru social-cultural. Din momentul în care casa lui Ion Pillat de la Miorcani a fost donată Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, ea a devenit Centrul Cultural Pastoral- Misionar "Ion Pillat" din Miorcani.

 

Aşadar, în vara anului 2002 clădirile care au aparţinut moşiei Pillat au fost preluate de IPS Dr. Daniel, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, fixându-se la faţa locului planurile de refacere a clădirilor şi de organizare a noii instituţii.

 

A fost nevoie de 18 ani pentru ca patrimoniul de la Miorcani să primească dreptul meritat la viaţă. Poate chiar o nouă viaţă.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
Loading...
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Loading...
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
„Un singur aspect aș dori să vă aduc în atenție. Numărul insuficient de locuri pentru copiii de vârstă antepreșcolară și anume pentru copiii de  0 -3 ani care la noi în oraș au la dispoziție doar trei clase, doar trei ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7748 lei
USD
Dolarul SUA
4.4026 lei
CHF
Francul elveţian
4.4844 lei
GBP
Lira sterlină
5.7369 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0060 lei
XAU
Gramul de aur
223.7158 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2491 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4271 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9596 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3277 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6392 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.