Ancheta săptămânii
Deputatul Ţurcanu, îmbogăţit de stat cu peste 50 de hectare şi aproape 6.000 de euro

Preşedintele PNL Botoşani a reuşit să concesioneze peste 50 de hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului (ADS) fără licitaţie şi peste capul conducerii de la Botoşani. Este vorba de o suprafaţă de teren pe care acesta o preluase în 2007 de la Casa Agronomului tot fără licitaţie şi care, în baza unui act normativ, la începutul lui 2009 a trecut de la aceasta la ADS.

Turcanu Lexus

Afacere cu rădăcini liberale

După cum v-am informat în luna februarie la „Ancheta Săptămînii”, pe 20 noiembrie 2007, între Casa Agronomului şi Florin Ţurcanu s-a încheiat, fără licitaţie, un contract de asociere prin care celui din urmă i se dau în folosinţă 51,77 hectare de teren pe o perioadă de cinci ani, oficial pentru înfiinţarea unor loturi demonstrative. Gheorghe DanilaAfacerea a fost una cu pronunţat caracter liberal deoarece la acea dată PNL era la putere, Ţurcanu era secretar coordonator la PNL Botoşani, iar Casa Agronomului era practic parte componentă a Oficiului Judeţean de Consultanţă Agricolă (OJCA), instituţie pe atunci cu subordonare guvernamentală, care era condusă de liberalul Gheorghe Dănilă (foto stînga).

Ţurcanu a fost obligat prin lege să dea terenul la ADS

La începutul acestui an, printr-un act normativ, OJCA a trebuit să treacă la Consiliul Judeţean cu denumirea de Camera Agricolă Judeţeană, iar terenurile pe care le avea, inclusiv cel din asocierea cu preşedintele PNL Botoşani, au trebuit să fie cedate ADS. Fostul OJCA a predat pămîntul, însă nu liber de sarcini, ci cu tot cu contract. În consecinţă, ADS Botoşani a solicitat rezilierea contractului în baza a două puncte din acesta în care se arată că el încetează că la „predarea terenului la alte instituţii sau societăţi în situaţia în care se emit normative privind această proprietate” (lucru care, de altfel, s-a şi întîmplat) şi că, totodată, ”preluarea imobilului de către stat sau transferul legal la altă instituţie sau societate constituie forţă majoră, caz în care contractul încetează în ziua emiterii actului normativ”.

Legea nu-i mai puternică decît deputatul

Ei bine, nici contractul şi nici legea nu au fost mai puternice decît deputatul. Posibil datorită calităţii de membru al comisiei de agricultură din Camera Deputaţilor, acesta pare să fi reuşit să tragă sforile la Bucureşti. Ionel OniciucAstfel, în urmă cu o săptămînă, cei de la ADS Botoşani s-au trezit că sunt informaţi de şefii ierarhici din capitală că între agenţie şi deputat s-a încheiat un act adiţional prin care Ţurcanu poate folosi în continuare terenul pe perioada de vegetaţie a culturii. Aceasta are vreo cinci ani şi cum contractul iniţial a fost încheiat în 2007 ar însemna că a ajuns pe la jumătate. Cu alte cuvinte, încă vreo doi ani de acum încolo parlamentarul poate utiliza liniştit pămîntul. „Este un act adiţional prin care ADS îi prelungeşte contractul. Trebuia să fie un contract conform normelor ADS pentru că nu putea continua cu cel încheiat cu OJCA. Noi suntem reprezentanţii ADS-ului în teritoriu, nu facem altceva decît să confirmăm că acest teren există în inventarul agenţiei”, ne-a declarat Ionel Oniciuc (foto dreapta), Şeful ADS Botoşani. Nu s-a făcut vreo licitaţie, deşi, de exemplu, numai în perioada aprilie – mai 2010, ADS Bucureşti a organizat sau urmează să organizeze 43 de licitaţii tocmai pentru concesionarea unor suprafeţe de teren.

Profit de peste 50%: primeşte circa 6.000 de euro, nu dă nici jumătate

Actul adiţional pare, cel puţin la prima vedere, să îl avantajeze pe deputat. De obicei, pentru terenurile arabile ADS solicită plata unei redevenţe egale cu contravaloarea anuală a 500-600 kilograme de grîu. În contractul iniţial încheiat de Ţurcanu şi care potrivit lui Oniciuc a fost preluat aproape în întregime de ADS, 60% dintre beneficii revin asociatului prim, adică deputatului, iar 40% celui secund, ADS în cazul nostru, dar nu mai puţin de echivalentul în lei a 400 kilograme de grîu pt.fiecare hectar. Dar asta nu e tot.

Contract

O situaţia existentă la Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) scoate la iveală adevărata dimensiune a afacerii. Pe terenul de la Albeşti Ţurcanu a însămînţat lucernă, cultură subvenţionată atît de Uniunea Europeană, cît şi de Guvernul României. De exemplu, anul trecut subvenţiile au fost de 44,64 euro/ha, respectiv 71,12 euro/ha. Fermierii au dreptul să îşi finanţeze culturile din ambele surse, lucru pe care, bineînţeles, parlamentarul l-a şi făcut, astfel încît acesta a primit în jur de 6.000 de euro pentru pămîntul de la Albeşti. Două sunt condiţiile principale pe care trebuie să le îndeplineşti ca să primeşti subvenţie: să fii utilizator final al terenului (indiferent că eşti proprietar, arendaş sau concesionar) şi să respecţi bunele condiţii agricole şi de mediu. Florin Ţurcanu le-a făcut pe amîndouă, astfel încît în acest an APIA i-a virat banii aferenţi celui precedent.
În acelaşi timp, pe 11 mai, de exemplu, kilogramul de grîu la bursa de la Londra era cotat la 0,169 dolari/kg. Înmulţind cu suprafaţa utilizată de deputat şi cu cota ce trebuie plătită ADS rezultă că anual este obligat să dea 3.499,65 dolari, adică numai 2.624 de euro. În rezumat, ia circa 6.000 de euro pentru terenul de la Albeşti şi trebuie să dea măcar 2.624 de euro, adică un profit de peste 50%.

Miroase a tratament preferenţial

Interesant este însă faptul că Ţurcanu pare să aibă un tratament preferenţial din partea ADS. Astfel, la data cedării terenurilor, Casa Agronomului mai avea încheiat un contract de acest gen, pentru zona Dorohoi. Cristian RomanEi bine, în cazul acestuia ADS Botoşani n-a primit vreo informare de la centru că s-ar fi încheiat un act adiţional, lucru care s-a întîmplat însă cu parlamentarul.

Toate aceste lucruri se întîmplă în timp ce, potrivit conducerii Prefecturii, suprafeţele de teren disponibile pentru a fi acordate expropriaţilor practic s-au epuizat. În schimb, ADS îşi permite să dea zeci de hectare unui deputat. „Nu stă în faţă nici un contract de concesiune. Pămîntul a fost al oamenilor şi trebuie retrocedat”, a afirmat prefectul. Cristian Roman a subliniat că nu se referă special la acest caz şi că politica generală este de a prelua pământ de la ADS şi a fi dat foştilor proprietari. De altfel, în luna noiembrie a anului precedent, la demersurile acestuia, Prefectura Botoşani a reuşit să obţină 206 hectare de teren de la Agenţia Domeniilor Statului. Terenul era deţinut de instituţie în ciuda faptului că 110 botoşăneni din localităţi precum Flămânzi, Hlipiceni, Corni sau Lunca aveau hotărîri judecătoreşti prin care trebuiau să fie împroprietăriţi.

Vineri am încercat să discutăm cu deputatul pe această temă, însă nu se afla la sediul PNL. În măsura în care vom reuşi să îl contactăm îi vom prezenta punctul de vedere faţă de cele relatate.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Iliescu a propus reducerea salariului de la 2000 de lei la 700….Celor ce se intreaba daca-i constitutionala sau nu aplicarea reducerilor salariale cu 25% respectiv a pensiilor cu 15% le vin in ajutor cu cateva intrebari ajutatoare:1.Condamnarea la moarte a presedintelui CEAUSESCU, de catre un tribunal nelegal a fost CONSTITUTIONALA?2.Nejudecarea criminalului Iliescu, dovedit, atat in cazul mineriadei din 1990 dar nu in ultim rand in cazul loviturii de stat e CONSTITUTIONALA?3.Vanzarea rezervei valutare a Romaniei, din data de 3 februarie 1990, a fost CONSTITUTIONALA?4.Vanzarea la fier vechi a industriei, la comanda lui Iliescu a fost CONSTITUTIONALA?5.Distrugerea totala a sistemului de irigatii a Romaniei, sistem ce in 1989 se intindea pe 3 mil de km patrati, sub privirile vesele ale lui Iliescu si ale acolitilor sai, a fost CONSTITUTIONALA?6.Detinerea de 20 de ani a conducerii BNR de catre M.Isarescu cat si scoaterea periodica din tara a aurului romanesc sub forma de lingouri este constitutionala?7.Emiterea de “moneda fara acoperire”, modeda “FALSA”de altfel si folosirea acestei asazise monede de catre bancile comerciale pt. a inrobi populatia, a fost CONSTITUTIONALA?8.Retragerea de pe piata a monedei “false”, fara acoperire, moneda contrasemnata de marele nostru patriot MUGUR ISARESCU, e CONSTITUTIONALA?9.Tacerea serviciilor cu privire la adevarata CRIZA , provocata de acordarea de imprumuturi populatiei cu moneda falsa, cu scopul tacit si nedeclarat de a sustrage banii reali de la populatia ROMANIEI sub forma comisioanelor ASCUNSE si a dobanzilor, e CONSTITUTIONALA?10. Transformarea canalelor de informatie, reglementate de CNA, in canale de manipulare si mintire a populatiei cu privire la SITUATIA REALA in care ne aflam, este CONSTITUTIONALA?11.Desfintarea ARMATEI ROMANE, e constitutionala?12. Acordarea subventiilor pentru agricultura persoanelor fizice sau juridice ce nu-si ”lucreaza pamantul ” este constitutionala?…dar ceea ce-i mai grav e faptul ca statul si presedintele, nu intervine in sanctionarea de urgenta a BNR si a celui ce de 20 de ani, tradeaza interesul national. Sub tutela lui Mugur Isarescu leul romanesc a fost in asa fel manevrat, incat dupa 20 de ani am ajuns la un salar minim de doar 700 de brut. Fara a face un calcul exact scaderea de salar de la 2050 lei , cat era minimul pe economie in 1989 la 700 de lei in prezent e se pare un pic mai mare decat 25%…Emiterea de moneda falsa de catre BNR , in cardasie cu bancile comerciale, ar trebui sanctionate numaidecat cu nationalizarea acestor institutii antinationale si cu arestarea persoanelor implicate in acest jaf ce are loc de 20 de ani.Acordarea de credite in moneda falsa de catre BANCI, cu scopul de a incasa o dobanda si mai multe comisioane in moneda reala e ”marea smecherie” ce ne tine sclavi de 20 de ani!Bancile au declansat in lume cu aceasta ”metoda cheie” o criza fara precedent. Ratele, mai precis banii, ce se intorc la banci sunt in parte distrusi. Cu alte cuvinte banii falsi ce reprezinta rata sunt distrusi iar cei ce reprezinta comisioanele si dobanda , CAPITALIZATI!… concentrarea de capital ce este inca in plina desfasurare, are ca si scop introducerea banilor virtuali si poate chiar a cip-ului…Eu unul am un crez: Bancile au facut criza? Bancile sa plateasca! NATIONALIZARE!Radu Roncea
28 mai 2010, 15:10
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
“Bani mulți sau puțini, nu mai contează. Acesta a fost prețul oferit de CFR Cluj, plus că eu am venit gratis la Botoșani când m-au adus…Consider că mi-am făcut treaba bine, am fost plătit la fel, am încercat să fac ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.