Ancheta săptămânii
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl

La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.

La Cernobâl pe sovietici îi interesau mai mult statisticile decât oamenii  


Vorbim mai exact de îngrădirea dreptului la informare. În 1986 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste – URSS a refuzat zile întregi să facă publică uriașa tragedie, chiar dacă aceasta a însemnat pierderea vieții pentru o sumedenie de oameni, al căror număr nu se cunoaște cu exactitate nici până în ziua de astăzi.

Sovieticii au recunoscut explozia abia după ce norul radioactiv a fost detectat de alte state. Chiar și atunci comunicările au fost lapidare, iar puținii oameni de știință din URSS care au avut curajul să explice autorităților gravitatea extremă a situației au avut de suferit, serviciile secrete fiind puse pe urmele lor.

Principala preocupare a regimului comunist a fost ca zile, săptămâni și luni la rând să ascundă proporțiile dezastrului, chiar dacă minciuna și omisiunea creșteau alarmant numărul îmbolnăviților și al morților. Cetățenii nu au fost informați cum se cuvine și nu și-au putut lua măsuri de precauție.

Oraşul Pripiat, din apropierea reactorului care a explodat, a fost evacuat abia la 36 de ore după accident și asta la insistențele disperate ale oamenilor de știință și după ce cadrele Partidului Comunist refuzaseră anterior strămutarea în masă de mai multe ori. Cei 50.000 de locuitorii n-au avut idee despre doza letală de radiaţii la care fuseseră expuşi.


În linii mari, autoritățile române s-au comportat asemănător celor sovietice, zile la rând locuitorii țării nefiind informați cum se cuvine.

 

Ordin de tip sovietic al liberalului Sorescu


Pe 26 februarie 2020 în România este semnalat primul caz de Covid-19. Autoritățile fac publice date în amănunt despre ”Pacientul zero”, refac traseul acestuia astfel încât fiecare român să știe dacă la un moment s-a aflat în contact cu respectivul sau în apropierea lui.

Apar noi infectați, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) creează o hartă interactivă cu toate cazurile pe județe. Fără vreun anunț ori o explicație, pe 19 martie harta devine inaccesibilă astfel încât românii nu mai pot cunoaște evoluția cazurilor din județul în care trăiesc.

A doua zi, 13 asociații civice, care militează pentru drepturile omului, solicită Guvernului să publice complet datele despre evoluția coronavirusului în România. Răspunsul vine de-a dreptul sfidător după încă o zi, din pixul secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nimeni altul decât botoșăneanul Gheorghe Sorescu. Tocmai fostul prefect al județului în două rânduri a trimis tuturor prefecturilor o adresă prin care le interzice să mai facă publice date esențiale din județele pe care le păstoresc.

 

„Începând cu data de 21.03.2020, nu veți mai comunica niciun fel de informații referitoare la:


- numărul de teste COVID-19 efectuate
- numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate
- starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID-19”,


Document semnat de Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI.


Curg îmbolnăvirile, autoritățile refuză să le recunoască, dar amenință cu DIICOT-ul și desființarea


Intrat în posesia documentului, reporterul Botoșăneanul l-a contactat pe Gheorghe Sorescu, iar oficialul guvernamental a promis în acea zi că ”problema se va rezolva în jumătate de oră”.


În realitate, ”jumătatea de oră” a durat 12 zile. În tot acest timp autoritățile centrale și locale au refuzat cu obstinație să facă publice noile cazuri la nivel de județ.

S-a ajuns astfel la situații ridicole, în care jurnaliștii botoșăneni au filmat operațiunea de preluare din Spitalul Județean a tinerei de 27 de ani infectată cu Covid-19, care ulterior a decedat, pentru a fi transportată la Iași, însă Prefectura, Consiliul Județean (căruia i se subordonează Spitalul Județean) și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au refuzat să recunoască existența cazului.

Zile la rând jurnaliștii au fost contactați de cadre medicale, direct sau prin intermediari, pentru a anunța noile cazuri și pentru a pune cât de cât în gardă rudele, prietenii, colegii, cunoscuții acestora, însă Prefectura, CJ și CJSU au refuzat în continuare să confirme oficial îmbolnăvirile.

Ba mai mult, în bătaie de joc, mass-mediei locale i s-a tot retransmis comunicatul de presă al Grupului de Comunicare Strategică, la care oricum are acces întreaga populație, chiar dacă din respectivul buletin lipseau informațiile primordiale pentru botoșăneni: numărul de cazuri la nivel județean și totalul testelor efectuate.

În paralel, deși s-a dovedit că articolele din presa locală erau perfect adevărate, elocvent fiind de altfel cazul tinerei de 27 de ani care a și decedat ulterior, în loc să aducă la cunoștința publică numărul infectaților, mai mult sau mai puțin voalat unele redacții au fost amenințate cu plângeri la DIICOT și închiderea televiziunii, radioului, ziarului, în baza Stării de Urgență care deschide calea unor abuzuri incomensurabile pe această temă.

 

În Italia se fac publice inclusiv îmbolnăvirile din fiecare oraș


Practicile Guvernului de a ține secrete informații vitale pentru sănătatea populației sunt unicat în Europa democratică. Italia, țara care se află pe primul loc în Europa la decese din cauza Covid-19 și în primele cinci țări din lume cu peste 100.000 de infectați, a făcut și face publice date pe regiuni, fiind de notorietate faptul că Lombardia este cea mai afectată zonă administrativ-teritorială din Italia.

Pe data de 24 februarie, Italia avea deja o hartă în care oferea și câteva informații despre persoana infectată. Autoritățile peninsulare au mers însă mai departe și au creat o hartă în care se pot vedea câte cazuri sunt în fiecare oraș. De exemplu, pe 3 aprilie la ora 17:00, la Ravenna erau înregistrate 627 de cazuri, la Crotone 66, iar la Grosseto 140.

 

În Anglia știi la ce distanță te afli de un caz cu Covid-19


În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a făcut chiar și mai mult decât atât pentru informarea populației. Acolo cetățenii au posibilitatea de a introduce codul poștal al domiciliului pe un site și de a afla informații în timp real despre răspândirea teritorială a coronavirusului, putând ști cât de aproape de casa lor s-a consemnat o îmbolnăvire. Bineînțeles că la dispoziția populației există și hărțile deja obișnuite din celelalte țări cu numărul de cazuri pe zone.


În tot acest context european, în România, prin ceea ce poate că va deveni în timp un ordin de tristă amintire semnat de botoșăneanul Gheorghe Sorescu, s-a considerat că este cazul să se ascundă populației datele despre răspândirea virusului.

 

De ce contează atât de mult cazurile pe județe? Pentru că pot salva vieți


Și poate cea mai importantă întrebare este: de ce contează atât de mult să se facă măcar raportări pe județe, dacă nu pe localități, și să se facă publice numărul de teste efectuate?


Motivul principal îl reprezintă tocmai protejarea populației. Inițial, când autoritățile făceau public un nou caz de infectare, aduceau la cunoștință și traseul respectivei persoane din ultimele 14 zile.

Astfel, prietenii, colegii, rudele, vecinii, dar nu numai erau cu toții puși în gardă, conștientizau faptul că ar fi putut contacta coronavirusul și că o eventuală răceală intervenită între timp ar putea să nu fie doar asta. În plus, se puteau autoizola sau măcar puteau avea o grijă mai mare la contactele cu cei din jur.

Publicarea istoricului recent al unui caz însemna inclusiv faptul că anumiți români puteau afla dacă nu cumva au fost în același avion, în același tren sau în aceeași mașină cu persoana infectată.

Sigur, autoritățile susțin că fiecare caz de infectare depistat este urmat de o anchetă epidemiologică, dar ce încredere poți să ai în astfel de investigații medicale într-o perioadă cu sute de noi cazuri zilnice la nivel național în condițiile în care primul pacient cu Covid-19 ajuns la Spitalul Județean Botoșani a adus și infectarea în masă a medicilor și asistenților? Și aceasta după ce doi medici specialiști au susținut inițial că nefericita tânără NU are coronavirus. Practic, sistemul medical botoșănean a picat la primul caz de coronavirus ajuns la spital.

 

Dar și pentru că pot convinge oamenii să stea acasă


Dincolo de toate acestea, strategic pur și simplu secretizarea datelor despre răspândirea teritorială a infecției reprezintă o gafă uluitoare a autorităților. Iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la Botoșani.

Zile la rând Botoșaniul a avut oficial un singur caz de infectare, un bărbat carantinat la Hotel Premier, care oricum fusese transferat la Iași. Oficial deci, pe teritoriul județului nu mai exista vreo persoană infectată, deși presa a prezentat imagini cu o altă persoană infectată preluată cu izoleta pentru a fi transportată la Iași.

În condițiile în care oficial în întreg județul nu mai exista nici măcar un singur om infectat, cum să asculte botoșănenii indicațiile autorităților de a nu ieși din locuințe decât până la serviciu sau pentru deplasări neapărat necesare dacă Botoșaniul în statistici era un județ sută la sută curat?

 

Îngrijorare la nivel european pentru practicile guvernamentale din România


Gravitatea comportamentului autorităților române a stârnit și îngrijorarea organismelor europene. OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), a transmis României:


“Dispozițiile decretului de urgență, așa cum arată astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei”.


Peste 250 de jurnaliști din întreaga țară s-au unit și au cerut pe 2 aprilie Guvernului renunțarea la practicile dictatoriale.


”Este vital ca la nivel local să fie înființate, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real. Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală”,


Scrisoare trimisă de Centrul de Jurnalism Independent.

 

Proteste pe toate planurile


Marile forțe politice din România, PSD, USR și chiar PMP, care are reprezentanți în Guvern și susține oficial Cabinetul Orban, au cerut tot mai apăsat desecretizarea datelor referitoare la incidența bolii în plan județean.


Confruntat cu un asemenea val de proteste, atât din teritoriu, cât și din București, dar și din afara țării, chiar pe 2 aprilie Guvernul a făcut din nou publică situația pe județe.


În schimb, ca pe vremea sovieticilor care ascundeau date despre efectele exploziei de la Cernobâl, este în continuare ținut la secret numărul de teste făcute la Botoșani astfel încât cei 400.000 de locuitori ai județului nu pot ști dacă numărul de cazuri este cel anunțat pentru că într-adevăr atâția oameni infectați avem sau pentru că se fac extrem de puține teste? Pe 11 aprilie s-au făcut publice câteva date privind testările, dar incomplete, privind doar cadrele medicale. Oricum, informațiile privind numărul de teste efectuate la Botoșani lipsesc din buletinul zilnic trimis de Prefectura Botoșani.

 


Tragedie planetară plecată (și) de la cenzură


Dezastrul pe care îl poate provoca cenzura s-a observat mai bine ca oriunde tocmai într-o țară comunistă. Primul caz de coronavirus din Wuhan a fost descoperit pe 17 noiembrie. Autoritățile chineze l-au recunoscut însă abia pe 20 decembrie, când metropola asiatică avea deja 60 de bolnavi.


De altfel, organizația Reporters sans frontieres (RSF), a acuzat direct regimul de la Beijing că infecția cu coronavirus a devenit pandemie tocmai pentru că presa chineză nu este liberă. De altfel, China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, se arată într-un comunicat al organizației non-guvernamentale citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia. RSF citează și o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme, mai notează Agerpres.

 

Sovieticii democrației românești


Parlamentul European estimează la 200.000 numărul oamenilor care și-au pierdut viața din cauza exploziei reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobâl. Iar efecte nefaste continuă să apară și se vor resimți zeci și zeci de ani.


În statisticile sovietice, actual rusești, doar 47 de victime au fost recunoscute oficial.


Iar explozia a avut loc după un lanț de erori umane determinate în esență de dorința exagerată a unor directori ai centralei de a avansa pe scară ierarhică. Au ignorat protocoalele și au produs un dezastru planetar.


Pe 1 aprilie, de la cabinetul secretarului de stat Gheorghe Sorescu ni s-a transmis, neoficial bineînțeles, despre blocada informațională că, ”el doar a semnat, decizia s-a luat de mult mai sus”.


Nici un cuvânt despre vreo posibilă împotrivire.


Ca și la Cernobâl, funcția a fost mai importantă.


Istoria are caracter de ciclicitate, dar unii se încăpățânează totuși să nu învețe nimic din ea.
 

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Scriitorul parlamentar solicită autorităților să înceteze sabotarea presei în plină criză medicală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Mai important fotoliul decât verticalitatea, dacă a avut-o vreodată! Astfel de oameni ar trebui să rămână acasă în orice vreme. Se înțelege că nimeni nu-i va cere demisia, fie și formală, că de onoare nu poate fi vorba. Felicitări Sergiu Bălășcău pentru material!
15 aprilie 2020, 06:48
Deh, daca dvs. jurnalistii ati crezut ca sustinind PNL-ul in mod agresiv si ostentativ promovindu-l cu ostinatie in defavoarea celorlalte partide de pe esicherul politic romanesc, v-ati inselat amarnic. Este ca si cum ati fi pariat pe un cal mort inca dinainte de a ajunge pe linia de start. Si tare mi-e teama ca se va repeta istoria cu CDR-ul celor jde mii de specialisti. Atunci ca si acuma ati minimalizat celelalte partide politice ridicind in slavi cu osanalele de rigoare CDR-ul, CDR care pina la guvernarea "flausatului" a fost cea mai dezastruoasa guvernare post decembrista. Se vede ca n-ati invatat nimic din greselile trecutului. Cineva spunea ca desteptii invata din greselile "neinstruitilor ignoranti". dar poate tocmai asa ii este scris acestui popor sa scape de necuratul si sa dea de maica-sa. Zic si eu !!!
14 aprilie 2020, 17:14
de o luna de zile aud doar sa stam in casa, sa stam in casa, dar austriecii care ne fura padurile de ce nu stau in casa ?
14 aprilie 2020, 15:02
stati in case, nu iesiti din casa !, si la referendumul pt familie ne indemna dulapul de la cotroceni sa stam in casa, ca familia poate fi formata si din barbati sau femei numai, ideea lui trebuia inghitita de toti romanii, adica le-au pus pumnii in gura.......asa ca stati linistiti in casa inca o luna, ciuma galbena lucreaza pt noi toti. Apropo, ziarul asta a ridicat osanale de cand s-a infiintat pnl, pardon pdl, pardon pld, pardon pcr, ca tot una is. Nu ca cei de la psd is mai breji..........dara astia sunt de groaza, pe fata sunt impotriva credin tei noastre, adica impotriva romanilor. Ciocu mic, suntem la putere, stati in casa!
14 aprilie 2020, 12:38
Si cat de simpatici vor fi atunci cand vor veni la cersit voturi. Cum se vor ingurgutza ei, ca n-au pus geana pe geana in lupta cea mare. Si cum au biruit ei doar datorita priceperii si acum iata, vrem primar. Jeguri mai jeguri decat jegurile celelalte.
14 aprilie 2020, 12:28
In cazul asta, tov. Sorescu : stai dracului acasa.
14 aprilie 2020, 10:16
are dreptate omul , nu intotdeauna ce esti pus sa semnezi prin virtutea functiei, aia si gandesti.
14 aprilie 2020, 09:53
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”Din păcate, discriminarea în școli este prezentă. În sondajul nostru de opinie, realizat acum un și jumătate la nivel național, am cerut părinților și profesorilor copiilor din preuniversitar să identifice motivele de hăr ...
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.3 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.9 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.1 o C
Ştefăneşti
1.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.