Ancheta săptămânii
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl

La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.

La Cernobâl pe sovietici îi interesau mai mult statisticile decât oamenii  


Vorbim mai exact de îngrădirea dreptului la informare. În 1986 Uniunea Republicilor Sovietice Socialiste – URSS a refuzat zile întregi să facă publică uriașa tragedie, chiar dacă aceasta a însemnat pierderea vieții pentru o sumedenie de oameni, al căror număr nu se cunoaște cu exactitate nici până în ziua de astăzi.

Sovieticii au recunoscut explozia abia după ce norul radioactiv a fost detectat de alte state. Chiar și atunci comunicările au fost lapidare, iar puținii oameni de știință din URSS care au avut curajul să explice autorităților gravitatea extremă a situației au avut de suferit, serviciile secrete fiind puse pe urmele lor.

Principala preocupare a regimului comunist a fost ca zile, săptămâni și luni la rând să ascundă proporțiile dezastrului, chiar dacă minciuna și omisiunea creșteau alarmant numărul îmbolnăviților și al morților. Cetățenii nu au fost informați cum se cuvine și nu și-au putut lua măsuri de precauție.

Oraşul Pripiat, din apropierea reactorului care a explodat, a fost evacuat abia la 36 de ore după accident și asta la insistențele disperate ale oamenilor de știință și după ce cadrele Partidului Comunist refuzaseră anterior strămutarea în masă de mai multe ori. Cei 50.000 de locuitorii n-au avut idee despre doza letală de radiaţii la care fuseseră expuşi.


În linii mari, autoritățile române s-au comportat asemănător celor sovietice, zile la rând locuitorii țării nefiind informați cum se cuvine.

 

Ordin de tip sovietic al liberalului Sorescu


Pe 26 februarie 2020 în România este semnalat primul caz de Covid-19. Autoritățile fac publice date în amănunt despre ”Pacientul zero”, refac traseul acestuia astfel încât fiecare român să știe dacă la un moment s-a aflat în contact cu respectivul sau în apropierea lui.

Apar noi infectați, Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) creează o hartă interactivă cu toate cazurile pe județe. Fără vreun anunț ori o explicație, pe 19 martie harta devine inaccesibilă astfel încât românii nu mai pot cunoaște evoluția cazurilor din județul în care trăiesc.

A doua zi, 13 asociații civice, care militează pentru drepturile omului, solicită Guvernului să publice complet datele despre evoluția coronavirusului în România. Răspunsul vine de-a dreptul sfidător după încă o zi, din pixul secretarului de stat al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), nimeni altul decât botoșăneanul Gheorghe Sorescu. Tocmai fostul prefect al județului în două rânduri a trimis tuturor prefecturilor o adresă prin care le interzice să mai facă publice date esențiale din județele pe care le păstoresc.

 

„Începând cu data de 21.03.2020, nu veți mai comunica niciun fel de informații referitoare la:


- numărul de teste COVID-19 efectuate
- numărul de persoane depistate pozitiv în urma testelor efectuate
- starea de sănătate a pacienților depistați pozitiv cu COVID-19”,


Document semnat de Gheorghe Sorescu, secretar de stat MAI.


Curg îmbolnăvirile, autoritățile refuză să le recunoască, dar amenință cu DIICOT-ul și desființarea


Intrat în posesia documentului, reporterul Botoșăneanul l-a contactat pe Gheorghe Sorescu, iar oficialul guvernamental a promis în acea zi că ”problema se va rezolva în jumătate de oră”.


În realitate, ”jumătatea de oră” a durat 12 zile. În tot acest timp autoritățile centrale și locale au refuzat cu obstinație să facă publice noile cazuri la nivel de județ.

S-a ajuns astfel la situații ridicole, în care jurnaliștii botoșăneni au filmat operațiunea de preluare din Spitalul Județean a tinerei de 27 de ani infectată cu Covid-19, care ulterior a decedat, pentru a fi transportată la Iași, însă Prefectura, Consiliul Județean (căruia i se subordonează Spitalul Județean) și Comitetul Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) au refuzat să recunoască existența cazului.

Zile la rând jurnaliștii au fost contactați de cadre medicale, direct sau prin intermediari, pentru a anunța noile cazuri și pentru a pune cât de cât în gardă rudele, prietenii, colegii, cunoscuții acestora, însă Prefectura, CJ și CJSU au refuzat în continuare să confirme oficial îmbolnăvirile.

Ba mai mult, în bătaie de joc, mass-mediei locale i s-a tot retransmis comunicatul de presă al Grupului de Comunicare Strategică, la care oricum are acces întreaga populație, chiar dacă din respectivul buletin lipseau informațiile primordiale pentru botoșăneni: numărul de cazuri la nivel județean și totalul testelor efectuate.

În paralel, deși s-a dovedit că articolele din presa locală erau perfect adevărate, elocvent fiind de altfel cazul tinerei de 27 de ani care a și decedat ulterior, în loc să aducă la cunoștința publică numărul infectaților, mai mult sau mai puțin voalat unele redacții au fost amenințate cu plângeri la DIICOT și închiderea televiziunii, radioului, ziarului, în baza Stării de Urgență care deschide calea unor abuzuri incomensurabile pe această temă.

 

În Italia se fac publice inclusiv îmbolnăvirile din fiecare oraș


Practicile Guvernului de a ține secrete informații vitale pentru sănătatea populației sunt unicat în Europa democratică. Italia, țara care se află pe primul loc în Europa la decese din cauza Covid-19 și în primele cinci țări din lume cu peste 100.000 de infectați, a făcut și face publice date pe regiuni, fiind de notorietate faptul că Lombardia este cea mai afectată zonă administrativ-teritorială din Italia.

Pe data de 24 februarie, Italia avea deja o hartă în care oferea și câteva informații despre persoana infectată. Autoritățile peninsulare au mers însă mai departe și au creat o hartă în care se pot vedea câte cazuri sunt în fiecare oraș. De exemplu, pe 3 aprilie la ora 17:00, la Ravenna erau înregistrate 627 de cazuri, la Crotone 66, iar la Grosseto 140.

 

În Anglia știi la ce distanță te afli de un caz cu Covid-19


În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord s-a făcut chiar și mai mult decât atât pentru informarea populației. Acolo cetățenii au posibilitatea de a introduce codul poștal al domiciliului pe un site și de a afla informații în timp real despre răspândirea teritorială a coronavirusului, putând ști cât de aproape de casa lor s-a consemnat o îmbolnăvire. Bineînțeles că la dispoziția populației există și hărțile deja obișnuite din celelalte țări cu numărul de cazuri pe zone.


În tot acest context european, în România, prin ceea ce poate că va deveni în timp un ordin de tristă amintire semnat de botoșăneanul Gheorghe Sorescu, s-a considerat că este cazul să se ascundă populației datele despre răspândirea virusului.

 

De ce contează atât de mult cazurile pe județe? Pentru că pot salva vieți


Și poate cea mai importantă întrebare este: de ce contează atât de mult să se facă măcar raportări pe județe, dacă nu pe localități, și să se facă publice numărul de teste efectuate?


Motivul principal îl reprezintă tocmai protejarea populației. Inițial, când autoritățile făceau public un nou caz de infectare, aduceau la cunoștință și traseul respectivei persoane din ultimele 14 zile.

Astfel, prietenii, colegii, rudele, vecinii, dar nu numai erau cu toții puși în gardă, conștientizau faptul că ar fi putut contacta coronavirusul și că o eventuală răceală intervenită între timp ar putea să nu fie doar asta. În plus, se puteau autoizola sau măcar puteau avea o grijă mai mare la contactele cu cei din jur.

Publicarea istoricului recent al unui caz însemna inclusiv faptul că anumiți români puteau afla dacă nu cumva au fost în același avion, în același tren sau în aceeași mașină cu persoana infectată.

Sigur, autoritățile susțin că fiecare caz de infectare depistat este urmat de o anchetă epidemiologică, dar ce încredere poți să ai în astfel de investigații medicale într-o perioadă cu sute de noi cazuri zilnice la nivel național în condițiile în care primul pacient cu Covid-19 ajuns la Spitalul Județean Botoșani a adus și infectarea în masă a medicilor și asistenților? Și aceasta după ce doi medici specialiști au susținut inițial că nefericita tânără NU are coronavirus. Practic, sistemul medical botoșănean a picat la primul caz de coronavirus ajuns la spital.

 

Dar și pentru că pot convinge oamenii să stea acasă


Dincolo de toate acestea, strategic pur și simplu secretizarea datelor despre răspândirea teritorială a infecției reprezintă o gafă uluitoare a autorităților. Iar elocvent este ceea ce s-a întâmplat la Botoșani.

Zile la rând Botoșaniul a avut oficial un singur caz de infectare, un bărbat carantinat la Hotel Premier, care oricum fusese transferat la Iași. Oficial deci, pe teritoriul județului nu mai exista vreo persoană infectată, deși presa a prezentat imagini cu o altă persoană infectată preluată cu izoleta pentru a fi transportată la Iași.

În condițiile în care oficial în întreg județul nu mai exista nici măcar un singur om infectat, cum să asculte botoșănenii indicațiile autorităților de a nu ieși din locuințe decât până la serviciu sau pentru deplasări neapărat necesare dacă Botoșaniul în statistici era un județ sută la sută curat?

 

Îngrijorare la nivel european pentru practicile guvernamentale din România


Gravitatea comportamentului autorităților române a stârnit și îngrijorarea organismelor europene. OSCE (Organization for Security and Co-operation in Europe), a transmis României:


“Dispozițiile decretului de urgență, așa cum arată astăzi, prezintă un risc de restricționare nejustificată a activității jurnaliștilor, de autocenzură pentru actorii media care încearcă să informeze publicul, și ar putea fi chiar contraproductivă. Mass-media și jurnaliștii independenți au un rol important în lupta împotriva dezinformării, în special online, și nu ar trebui să fie restricționate în mod necorespunzător în raportarea lor asupra pandemiei”.


Peste 250 de jurnaliști din întreaga țară s-au unit și au cerut pe 2 aprilie Guvernului renunțarea la practicile dictatoriale.


”Este vital ca la nivel local să fie înființate, la nivelul celulelor de criză locale, departamente de comunicare care să fie mandatate să ofere jurnaliștilor informații în timp real. Blocada informațională instituită de autoritățile publice din România este fără precedent. Legea accesului la informațiile de interes public este încălcată și prin aceasta, se încalcă și dreptul fundamental al cetățenilor de a fi informați. Într-o perioadă de criză, obligația autorităților de a fi transparente și de a oferi cetățenilor, și prin intermediul mass-media, informații este una fundamentală”,


Scrisoare trimisă de Centrul de Jurnalism Independent.

 

Proteste pe toate planurile


Marile forțe politice din România, PSD, USR și chiar PMP, care are reprezentanți în Guvern și susține oficial Cabinetul Orban, au cerut tot mai apăsat desecretizarea datelor referitoare la incidența bolii în plan județean.


Confruntat cu un asemenea val de proteste, atât din teritoriu, cât și din București, dar și din afara țării, chiar pe 2 aprilie Guvernul a făcut din nou publică situația pe județe.


În schimb, ca pe vremea sovieticilor care ascundeau date despre efectele exploziei de la Cernobâl, este în continuare ținut la secret numărul de teste făcute la Botoșani astfel încât cei 400.000 de locuitori ai județului nu pot ști dacă numărul de cazuri este cel anunțat pentru că într-adevăr atâția oameni infectați avem sau pentru că se fac extrem de puține teste? Pe 11 aprilie s-au făcut publice câteva date privind testările, dar incomplete, privind doar cadrele medicale. Oricum, informațiile privind numărul de teste efectuate la Botoșani lipsesc din buletinul zilnic trimis de Prefectura Botoșani.

 


Tragedie planetară plecată (și) de la cenzură


Dezastrul pe care îl poate provoca cenzura s-a observat mai bine ca oriunde tocmai într-o țară comunistă. Primul caz de coronavirus din Wuhan a fost descoperit pe 17 noiembrie. Autoritățile chineze l-au recunoscut însă abia pe 20 decembrie, când metropola asiatică avea deja 60 de bolnavi.


De altfel, organizația Reporters sans frontieres (RSF), a acuzat direct regimul de la Beijing că infecția cu coronavirus a devenit pandemie tocmai pentru că presa chineză nu este liberă. De altfel, China se situează pe locul 177 dintr-un total de 180 de ţări în Clasamentul mondial al RSF privind libertatea presei în 2019, se arată într-un comunicat al organizației non-guvernamentale citat de Agerpres.

Potrivit comunicatului, RSF demonstrează că, fără controlul şi cenzura impuse de autorităţi, presa chineză ar fi informat mult mai devreme publicul despre gravitatea epidemiei de coronavirus, salvând mii de vieţi şi evitând – poate – pandemia. RSF citează și o analiză publicată în 13 martie, potrivit căreia cercetători de la Universitatea din Southampton au sugerat că numărul cazurilor de coronavirus în China ar fi putut fi redus cu 86% dacă măsurile de luptă împotriva epidemiei, luate în China începând din 20 ianuarie, ar fi fost puse în aplicare cu două săptămâni mai devreme, mai notează Agerpres.

 

Sovieticii democrației românești


Parlamentul European estimează la 200.000 numărul oamenilor care și-au pierdut viața din cauza exploziei reactorului 4 al centralei nucleare de la Cernobâl. Iar efecte nefaste continuă să apară și se vor resimți zeci și zeci de ani.


În statisticile sovietice, actual rusești, doar 47 de victime au fost recunoscute oficial.


Iar explozia a avut loc după un lanț de erori umane determinate în esență de dorința exagerată a unor directori ai centralei de a avansa pe scară ierarhică. Au ignorat protocoalele și au produs un dezastru planetar.


Pe 1 aprilie, de la cabinetul secretarului de stat Gheorghe Sorescu ni s-a transmis, neoficial bineînțeles, despre blocada informațională că, ”el doar a semnat, decizia s-a luat de mult mai sus”.


Nici un cuvânt despre vreo posibilă împotrivire.


Ca și la Cernobâl, funcția a fost mai importantă.


Istoria are caracter de ciclicitate, dar unii se încăpățânează totuși să nu învețe nimic din ea.
 

 

loading...
DEMERS fără precedent! Sute de jurnaliști, de la Pro TV, Adevărul și Digi la Ziarul de Iași, Obiectiv de Suceava și Botoșăneanul, cer oprirea cenzurii lansate de Sorescu
Scriitorul parlamentar solicită autorităților să înceteze sabotarea presei în plină criză medicală

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

download from google playdownload from apple store
Elevii fără tablete pentru școală, 3 milioane de euro cheltuite însă la Botoșani pe alegerile locale pentru ca trei sferturi din primari să rămână în funcții
Alegerile locale din anul istoric 2020 pot fi trecute în categoria „dezmățurilor financiare” în condițiile în care au costat dublu față de alte scrutine anterioare. Vorbim la nivel național de un total de peste 200 de milioane de euro pentru organizarea și desfășurarea alegerilor locale. Iar costurile suplimentare au fost cauzate de criza sanitară care a lovit mapamondul.Și dezmățul, continuă.
Candidații care s-au făcut de rușine la locale: Pe unul nu l-a votat nici nevasta, alții n-au „păcălit” alegătorii chiar dacă aveau același nume cu... primarul
Peste 7.000 de candidați s-au înscris în lupta electorală pentru județul Botoșani, majoritatea depunându-și candidaturile pe listele pentru consiliile locale din cele 78 de unități administrativ-teritoriale. Câteva sute au candidat pentru funcția de primar, unii fără a avea în spate culorile unui partid, preferând postura de independenți.
Femeia e la putere în noua conducere a CJ, vom avea și cea mai tânără doamnă vicepreședinte din istoria Consiliului – CINE sunt noii vicepreședinți
Liderii PSD și cei ai ALDE s-au întâlnit joi la sediul social-democraților și au stabilit încă de atunci crearea unei coaliții pentru asigurarea majorității în Consiliul Județean.
Candidat bogat, candidat sărac la Primăria Botoșani! AVERILE aspiranților la fotoliul de primar al municipiului reședință de județ - GALERIE FOTO
O imagine în ansamblu a declarațiilor de avere ale candidaților la funcția de primar al municipiului Botoșani indică faptul că, în 2020, în rândul competitorilor predomină persoane din pătura socială de mijloc. Există și câțiva candidați mai „avuți” care au agonisit de-a lungul anilor din venituri private sau publice. Și o a treia categorie, a celor care nu se pot lăuda nici măcar cu un loc de muncă stabil.
Șoferul care a produs accidentul dramatic din Bulevard este LIBER! Victimele rămase cu sechele și amenințate cu moartea, șocate de decizia judecătorilor – DOCUMENT
Seara de 1 iunie a anului 2020 a fost marcată la Botoșani de unul dintre cele mai grave accidente rutiere produse în municipiul reședință de județ, bilanțul fiind unul apropiat de tragedie: trei autoturisme distruse, șase oameni răniți grav sau extrem de grav, dintre care doi încarcerați. Șoferul vinovat se afla în plin live la volan, în momentul producerii accidentului. Era băut și, la analiza toxicologică, în sânge i-a fost depistat și canabis.
În numele fratelui! Demisie șoc în PSD plecată de la o primărie de oraș și o negociere eșuată cu un primar independent cu frate social-democrat
Marea surpriză de la lansarea candidaților Alianței Liberalilor și Democraților la alegerile locale, care a avut loc în urmă cu exact o săptămână, a fost constituită de prezența fostului comisar șef de Poliție, Gheorghe Nazare. Acesta a obținut în 2016 un mandat de consilier județean pe lista PSD, formațiune care ulterior l-a susținut și pentru una dintre cele mai râvnite funcții de la Consiliul Județean, cea de președinte al Autorității Teritoriale de Ordine Publică (ATOP).
Comitetul de Urgență ne obligă să purtăm măști și afară, dar Bruxelles-ul tocmai a exclus Botoșaniul din zona roșie a Covid-ului
Hotărârea Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU) prin care se instituie purtarea obligatorie a măștii în mai multe zone din municipiul Botoșani și din alte localități este contrazisă tocmai din capitala Uniunii Europene.
Elev din Botoșani exmatriculat la liceu, în SUA milionar! Școala din România care pregătește copiii pentru trecut: Ai ieșit pe poarta liceului în 2020 perfect pregătit pentru anul 1990 - VIDEO
80% din elevii din România ies de pe băncile școlii fără să știe cu adevărat care le este drumul în viață.40% dintre elevii din sistemul educațional românesc sunt considerați analfabeți funcționali și nu din vina lor, ci pentru că sunt practic obligați să tocească la materii care nu au aplicabilitate și în viața reală. Ani de domnie, ani de apariție a unor opere sau puncte de vedere ale unor critici. Acești elevi sunt practic forțați să îmbrățișeze ideile altora, fără a le fi permis să le aibă pe ale lor, proprii.
Marea alianță s-a copt în capitală și s-a spart la Botoșani: PSD pe cale să piardă candidatura la CJ sau Primăria Botoșani - Un taliban politic
Pasul înapoi făcut de Lucian Borfotină în privința candidaturii la funcția de primar al municipiului Botoșani ar putea fi doar una dintr-o serie de manevre de anvergură care vor avea loc până la startul oficial al campaniei electorale. Iar totul este legat de rezultatul negocierilor pe care PSD și ALDE le poartă la București.
Loading...
Botoșănean cu sechele pe viață dintr-un accident! A fost abandonat de un jandarm care a fugit! CLASARE de la Parchetul Militar, victima lăsată în agonie, scoasă vinovată – VIDEO&DOCUMENT
O noapte de petrecere între trei prieteni s-a terminat aproape tragic pentru unul dintre ei, rămas marcat pe viață. Accidentul care a urmat nu a trecut neobservat, mai ales după ce unul dintre cei aflați în autoturism a fugit, abandonându-și prietenul în agonie și plin de sânge, întins pe asfalt. Un al treilea, care nu apare în ancheta care a rezultat ulterior, i-ar fi urmat exemplul. Evenimentul rutier a provocat o undă de șoc în comunitate.
Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Loading...
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Mai important fotoliul decât verticalitatea, dacă a avut-o vreodată! Astfel de oameni ar trebui să rămână acasă în orice vreme. Se înțelege că nimeni nu-i va cere demisia, fie și formală, că de onoare nu poate fi vorba. Felicitări Sergiu Bălășcău pentru material!
15 aprilie 2020, 06:48
Deh, daca dvs. jurnalistii ati crezut ca sustinind PNL-ul in mod agresiv si ostentativ promovindu-l cu ostinatie in defavoarea celorlalte partide de pe esicherul politic romanesc, v-ati inselat amarnic. Este ca si cum ati fi pariat pe un cal mort inca dinainte de a ajunge pe linia de start. Si tare mi-e teama ca se va repeta istoria cu CDR-ul celor jde mii de specialisti. Atunci ca si acuma ati minimalizat celelalte partide politice ridicind in slavi cu osanalele de rigoare CDR-ul, CDR care pina la guvernarea "flausatului" a fost cea mai dezastruoasa guvernare post decembrista. Se vede ca n-ati invatat nimic din greselile trecutului. Cineva spunea ca desteptii invata din greselile "neinstruitilor ignoranti". dar poate tocmai asa ii este scris acestui popor sa scape de necuratul si sa dea de maica-sa. Zic si eu !!!
14 aprilie 2020, 17:14
de o luna de zile aud doar sa stam in casa, sa stam in casa, dar austriecii care ne fura padurile de ce nu stau in casa ?
14 aprilie 2020, 15:02
stati in case, nu iesiti din casa !, si la referendumul pt familie ne indemna dulapul de la cotroceni sa stam in casa, ca familia poate fi formata si din barbati sau femei numai, ideea lui trebuia inghitita de toti romanii, adica le-au pus pumnii in gura.......asa ca stati linistiti in casa inca o luna, ciuma galbena lucreaza pt noi toti. Apropo, ziarul asta a ridicat osanale de cand s-a infiintat pnl, pardon pdl, pardon pld, pardon pcr, ca tot una is. Nu ca cei de la psd is mai breji..........dara astia sunt de groaza, pe fata sunt impotriva credin tei noastre, adica impotriva romanilor. Ciocu mic, suntem la putere, stati in casa!
14 aprilie 2020, 12:38
Si cat de simpatici vor fi atunci cand vor veni la cersit voturi. Cum se vor ingurgutza ei, ca n-au pus geana pe geana in lupta cea mare. Si cum au biruit ei doar datorita priceperii si acum iata, vrem primar. Jeguri mai jeguri decat jegurile celelalte.
14 aprilie 2020, 12:28
In cazul asta, tov. Sorescu : stai dracului acasa.
14 aprilie 2020, 10:16
are dreptate omul , nu intotdeauna ce esti pus sa semnezi prin virtutea functiei, aia si gandesti.
14 aprilie 2020, 09:53
astratex.ro
Sondaj
Cu cine votați la alegerile parlamentare?
Partidul Mișcarea Populară
Partidul Național Liberal
Partidul Pro România
Partidul Social Democrat
Uniunea Salvați România
Altul
Declaraţia zilei
„V-as putea da răspunsul PSD-ului care spune că instituția lor nu rezolvă asemenea cereri acum nici nu știu ce să înțeleg. Nu au înțeles că este vorba despre un protocol sau nu înțeleg ce înseamnă o cerere că noi în ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
27 noiembrie 2020
EUR
Euro
4.8735 lei
USD
Dolarul SUA
4.0875 lei
CHF
Francul elveţian
4.5081 lei
GBP
Lira sterlină
5.4471 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9287 lei
XAU
Gramul de aur
237.6576 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2376 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3462 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0148 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1463 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6549 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-3.5 o C
Dorohoi
-2.6 o C
Bucecea
-3.6 o C
Darabani
-1.7 o C
Saveni
-3.3 o C
Ştefăneşti
1.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.