Ancheta săptămânii
Copii făcuţi handicapaţi pe bani de jurist, poliţist sau profesor

Peste 200 de copii sînt trecuţi anual în rîndul celor cu dizabilităţi de o comisie formată din şapte oameni şi care are un singur medic în componenţă. Aşa numita Comisie pentru Protecţia Copiilor (CPC) „produce” cinci-şase cazuri noi într-o singură şedinţă, alţi aproximativ 20 de minori fiind reevaluaţi. Totul e pe bani, bineînţeles.

Copil cu dizabilitati

Această comisie s-a înfiinţat prin legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi funcţionează conform hotărîrii Guvernului 143/2004. Potrivit celui din urmă act normativ, principala atribuţie a CPC o constituie „încadrarea copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi, după caz, orientarea şcolară a acestora”. În aceeaşi hotărîre a Executivului se stabileşte, de principiu, componenţa comisiei. Practic, prin actul normativ sînt nominalizate instituţiile care trebuie să aibă un reprezentant în CPC, fără a se pune însă prea multe condiţii referitoare la studiile sau specializarea persoanelor respective. În acest fel în comisia de la Botoşani, cu o singură excepţie, au devenit membri oameni despre care nu se poate spune că sînt tocmai nişte specialişti în a hotărî dacă un copil este sau nu cu handicap şi, mai ales, ce grad i se cuvine. Orice modificare a componenţei comisiei trebuie adoptată de plenul Consiliului Judeţean, însă niciodată o astfel de procedură nu a generat probleme.

Componenţa Comisiei pentru Protecţia Copilului

 INSTITUŢIA

 PERSOANA

 FUNCŢIE/MESERIE

 Consiliul Judeţean

 Marcel Bejenariu

 secretar general/jurist

 DGASPC

 Liviu Rădăşanu

 director/jurist

 DSP

 Dumitriţa Mihailovici

 medic pediatru

 IŞJ

 Alina Robu

 inspector învăţămînt primar/profesor

 IPJ

 Cristian Silveanu

 ofiţer specialist 1

 AJPS

 Daniela Olteanu

 

 Crucea Roşie

 Partenie Apostoaie

 paroh Biserica Vovideania/preot

700 de lei copilul cu handicap grav

Această comisie, deşi funcţionează pe lîngă DGASPC, efectuează încadrarea într-un grad de handicap a tuturor copiilor, nu doar a celor instituţionalizaţi. Iar acest lucru, pentru aproape orice, familie, contează din punct de vedere financiar deoarece legislaţia prevede acordarea unor drepturi băneşti acestora. Astfel, în cazul celor de grad 1 statul acordă o indemnizaţie de aproximativ 300 de lei care se adaugă alteia de însoţitor care se dă părinţilor. În alte cazuri aceştia devin chiar angajaţi cu carte de muncă ai primăriilor unde îşi au domiciliul pe post de asistent personal al copilului cu handicap. Cumulat, drepturile financiare ale unei familiii cu un copil cu dizabilităţi ajung lunar la aproximativ 700 de lei. Copiilor cu handicap de grad doi li se acordă o indemnizaţie în jurul a 230 de lei, iar celor cu gradul al treilea una în jurul a 30 de lei. Drepturilor băneşti li se adaugă şi altele conferite în general persoanelor cu dizabilităţi, precum, de exemplu, bilete gratuite pentru transportul public de călători.

Liviu RadasanuŞeful DGASPC susţine că, atît timp cît instituţiile reprezentate în CPC sînt stabilite prin lege, oamenii nominalizaţi nu pot fi contestaţi, chiar dacă aceştia nu sînt medici. Totodată, acesta susţine că nu trebuie să fii neapărat doctor pediatru pentru a încadra un copil într-un grad de handicap. „Există un act normativ cu criterii strict limitative prin care se face încadrarea. Noi mergem pe textul de lege şi, în funcţie de certificatele medicale aduse, vedem unde se încadrează”, afirmă Liviu Rădăşanu, vicepreşedinte al CPC. Potrivit acestuia, în lege sînt prevăzute exact bolile cu gradul de handicap ce le corespunde. „În momentul în care îţi vine cu un act medical nu poţi să faci altceva decît să iei act de el sau să ceri un al doilea. Dacă şi a doua oară îţi vine cu acelaşi act nu mai ai ce face”, mai spune directorul DGASPC.

20 de copii cu handicap pe săptămînă

În ciuda acestor criterii limitative numărul copiilor cu dizabilităţi este într-o continuă creştere. La o singură întrunire, CPC încadrează cinci-şase noi copii şi reevaluează alţi 14-15, iar comisia are şedinţă o dată pe săptămînă. Pe de altă parte, se remarcă şi o creştere a copiilor care intră în rîndul celor cu handicap în preajma vîrstei de doi ani. Coincidenţă, legislaţia în vigoare prevede că mamele care au astfel de copii beneficiază încă un an de toate drepturile pe care le aveau cînd micuţii erau între 0 şi 2 ani (concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului), dacă acesta este cu handicap. Şi conducerea DGASPC recunoaşte că, de la lună la lună, numărul cazurilor de copii cu dizabilităţi se majorează, însă susţine că această creştere este una reală. „Sînt foarte, foarte multe cazuri de cancer la copii, de pareză, de demenţă şi de astm bronşic”, mai spune Liviu Rădăşanu. Toate aceste lucruri se întîmplă fără ca membrii CPC să vadă copiii. Practic, ei încadrează şi reîncadrează minorii în diferite grade de handicap fără să îi vadă, acest lucru fiind făcut exclusiv pe baza certificatelor medicale. „În lege se spune că numai dacă noi considerăm necesar să vină şi copiii atunci aceştia sînt chemaţi”, explică Marcel Bejenariu, secretar general al judeţului şi preşedinte al CJPC.

Membrii comisiei, plătiţi în funcţie de salariul şefului CJ

sediu DGASPCToate aceste lucruri nu sînt făcute gratuit de membrii comisiei. De vreun an, ce-i drept, aceştia sînt plătiţi pentru fiecare şedinţă mai mult simbolic, doar cu 1% din salariul preşedintelui Consiliului Judeţean, ceea ce înseamnă că lunar primesc în jur de 100 – 200 de lei. Înainte de adoptarea de către Guvern a unui act normativ privind limitarea cheltuielilor unor consilii de administraţie sau a unor comisii de acest tip se acorda însă o retribuţie de 5%, ceea ce însemna un cîştig lunar de măcar 500 de lei. Tot în trecut aceeaşi comisie avea în componenţă un reprezentant al Prefecturii, care multă vreme a fost jurist şi un altul al Primăriei Botoşani. „Pînă la apariţia acelui act normativ poate avea un efect şi factorul material. Acum însă, într-un fel sînt demotivaţi membrii comisiei”, mai spune preşedintele CPC.

Comisia pentru Protecţia Copilului nu are atribuţii doar în privinţa încadrării copiilor într-un anumit grad de handicap. Printre altele, aceasta stabileşte măsuri de protecţie a minorilor, soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist şi stabileşte, în conditiile legii, cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor la întreţinerea copilului pentru care s-a decis plasamentul.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
am copil cu handicap grad 1 si primesc de la stat doar 450lei si ar trebui sa primesc 700lei nu am carte de munca copilul are 1an si 3luni ce drepturi pot primi
9 februarie 2012, 10:29
Draga doamna (mama de copil cu dizabiltati), in primul rau vreau sa iti spun ca imi pare rau pentru situatia in care copilasul tau se afla. Consider ca el este cel care are cel mai mult de suferit, si nu orgoliul tau lezat de acest articol realist. Apoi, cred sincer ca stii mult prea mult din ceea ce inseamna componenta unei comisii de specialitate si cate ceva notiuni din regulament, pentru a fi o simpla mama. Asa ca te rog sa iti exprimi o parere in limita unei realitati si nu a unei supozitii cu care crezi ca vei face o diferenta in ochii celor care nu au cum sa cunoasca aceleasi informatii.
10 aprilie 2010, 18:11
Draga doamna (mama de copil cu dizabiltati), in primul rau vreau sa iti spun ca imi pare rau pentru situatia in care copilasul tau se afla. Consider ca el este cel care are cel mai mult de suferit, si nu orgoliul tau lezat de acest articol realist. Apoi, cred sincer ca stii mult prea mult din ceea ce inseamna componenta unei comisii de specialitate si cate ceva notiuni din regulament, pentru a fi o simpla mama. Asa ca te rog sa iti exprimi o parere in limita unei realitati si nu a unei supozitii cu care crezi ca vei face o diferenta in ochii celor care nu au cum sa cunoasca aceleasi informatii.
10 aprilie 2010, 18:10
Toate diagnosticurile au o baza legala,dar nu toate bolile se incadreaza la grade de handicap...iar rolul acestei comisii este de a verifica actele si de a cauta diagnosticul din certificat daca se incadreaza si este trecut legal la vreun grad de handicap...daca este iti da grad de handicap daca nu nu iti da,ce este asa greu de priceput.Comisia este organul de specialitate,fara personalitate juridica,al CJ,cu activitate decizionala in materia protectiei si promovariidrepturilor copilului.Comisia este alcatuita din 7 persoane:presedinte-secretarul general al judetului...vicepresedinte-directorul DGASPC...+ 5 membri:a)un dr.specialist pediatru,desemnat de DSP ...b)un psihopedagog cu experienta in educatia speciala,desemnat de ISJ...c)un reprezentant al ITde Politie...d)reprezentantul Directiei pentru dialog,familie si solidaritate sociala judetene(DMSSF)...e)un reprezentant al ONG,propus de secretarul gen. al judetului .TOCMAI pentru adisparea suspiciunea de frauda,ei nu fac altceva decat sa caute in lege si sa incadreze corect.CERTIFICATUL se obtine in urma consultarii a copilului de catre medicul specialist.Cel mai grav e ca se da cu parerea orice nestiutor din domeniu .
6 aprilie 2010, 23:05
In opinia mea in aceasta comisie ,chiar daca numai medicul este cel ce stabileste gradul de dizabilitate,fiind cel mai in masura,ceilalti indiferent de cat cunosc,sunt foarte necesari acolo prin faptul ca intimideaza orice tentativa de mita.Unu ,ca sunt multi .Doi ca vin din zone diferite. Trei,ca sunt nenumarate exemple cand au decis doar specialistii si s-au constatat numai abuzuri.Asa ca oameni buni nu va grabiti sa puneti etichete.
6 aprilie 2010, 20:53
Numai doctorul din comisie poate stabili daca un copil e intradevar cu probleme.... nu ceilalti handi..... din COMISIE.NU AU CE CAUTA IN ACEASTA COMISIE.F BINE CA V-ATI SESIZAT.. caci peste tot numai magarii...
6 aprilie 2010, 19:26
Cum citesc acesti nesimtiti din comisie un act medical ? cunosc ei diagnosticul de pot sa-si dea cu parerea ?nesimtitiii vor doar spaga pentru unii copii...numai doctorul din comisie este legal.
6 aprilie 2010, 19:23
Domnule Balascau,numai date inexacte ati dat referitor la sumele pe care le primesc copii cu handicap.Nu cred ca directorul DGASPC v-a dat date gresite,va rog sa va informati corect.Copilul meu,care are gr.2 accentuat primeste 84lei(reprezentand alocatia dubla adica 42x2=84)si68lei(buget complementar),plus 6 bilete pentru transport.As fi dat banii astia de la mine in contul altor copii cu probleme,numai sa fi fost al meu sanatos.....
6 aprilie 2010, 13:15
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.