Ancheta săptămânii
Copii făcuţi handicapaţi pe bani de jurist, poliţist sau profesor

Peste 200 de copii sînt trecuţi anual în rîndul celor cu dizabilităţi de o comisie formată din şapte oameni şi care are un singur medic în componenţă. Aşa numita Comisie pentru Protecţia Copiilor (CPC) „produce” cinci-şase cazuri noi într-o singură şedinţă, alţi aproximativ 20 de minori fiind reevaluaţi. Totul e pe bani, bineînţeles.

Copil cu dizabilitati

Această comisie s-a înfiinţat prin legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului şi funcţionează conform hotărîrii Guvernului 143/2004. Potrivit celui din urmă act normativ, principala atribuţie a CPC o constituie „încadrarea copiilor cu dizabilităţi într-un grad de handicap şi, după caz, orientarea şcolară a acestora”. În aceeaşi hotărîre a Executivului se stabileşte, de principiu, componenţa comisiei. Practic, prin actul normativ sînt nominalizate instituţiile care trebuie să aibă un reprezentant în CPC, fără a se pune însă prea multe condiţii referitoare la studiile sau specializarea persoanelor respective. În acest fel în comisia de la Botoşani, cu o singură excepţie, au devenit membri oameni despre care nu se poate spune că sînt tocmai nişte specialişti în a hotărî dacă un copil este sau nu cu handicap şi, mai ales, ce grad i se cuvine. Orice modificare a componenţei comisiei trebuie adoptată de plenul Consiliului Judeţean, însă niciodată o astfel de procedură nu a generat probleme.

Componenţa Comisiei pentru Protecţia Copilului

 INSTITUŢIA

 PERSOANA

 FUNCŢIE/MESERIE

 Consiliul Judeţean

 Marcel Bejenariu

 secretar general/jurist

 DGASPC

 Liviu Rădăşanu

 director/jurist

 DSP

 Dumitriţa Mihailovici

 medic pediatru

 IŞJ

 Alina Robu

 inspector învăţămînt primar/profesor

 IPJ

 Cristian Silveanu

 ofiţer specialist 1

 AJPS

 Daniela Olteanu

 

 Crucea Roşie

 Partenie Apostoaie

 paroh Biserica Vovideania/preot

700 de lei copilul cu handicap grav

Această comisie, deşi funcţionează pe lîngă DGASPC, efectuează încadrarea într-un grad de handicap a tuturor copiilor, nu doar a celor instituţionalizaţi. Iar acest lucru, pentru aproape orice, familie, contează din punct de vedere financiar deoarece legislaţia prevede acordarea unor drepturi băneşti acestora. Astfel, în cazul celor de grad 1 statul acordă o indemnizaţie de aproximativ 300 de lei care se adaugă alteia de însoţitor care se dă părinţilor. În alte cazuri aceştia devin chiar angajaţi cu carte de muncă ai primăriilor unde îşi au domiciliul pe post de asistent personal al copilului cu handicap. Cumulat, drepturile financiare ale unei familiii cu un copil cu dizabilităţi ajung lunar la aproximativ 700 de lei. Copiilor cu handicap de grad doi li se acordă o indemnizaţie în jurul a 230 de lei, iar celor cu gradul al treilea una în jurul a 30 de lei. Drepturilor băneşti li se adaugă şi altele conferite în general persoanelor cu dizabilităţi, precum, de exemplu, bilete gratuite pentru transportul public de călători.

Liviu RadasanuŞeful DGASPC susţine că, atît timp cît instituţiile reprezentate în CPC sînt stabilite prin lege, oamenii nominalizaţi nu pot fi contestaţi, chiar dacă aceştia nu sînt medici. Totodată, acesta susţine că nu trebuie să fii neapărat doctor pediatru pentru a încadra un copil într-un grad de handicap. „Există un act normativ cu criterii strict limitative prin care se face încadrarea. Noi mergem pe textul de lege şi, în funcţie de certificatele medicale aduse, vedem unde se încadrează”, afirmă Liviu Rădăşanu, vicepreşedinte al CPC. Potrivit acestuia, în lege sînt prevăzute exact bolile cu gradul de handicap ce le corespunde. „În momentul în care îţi vine cu un act medical nu poţi să faci altceva decît să iei act de el sau să ceri un al doilea. Dacă şi a doua oară îţi vine cu acelaşi act nu mai ai ce face”, mai spune directorul DGASPC.

20 de copii cu handicap pe săptămînă

În ciuda acestor criterii limitative numărul copiilor cu dizabilităţi este într-o continuă creştere. La o singură întrunire, CPC încadrează cinci-şase noi copii şi reevaluează alţi 14-15, iar comisia are şedinţă o dată pe săptămînă. Pe de altă parte, se remarcă şi o creştere a copiilor care intră în rîndul celor cu handicap în preajma vîrstei de doi ani. Coincidenţă, legislaţia în vigoare prevede că mamele care au astfel de copii beneficiază încă un an de toate drepturile pe care le aveau cînd micuţii erau între 0 şi 2 ani (concediu şi indemnizaţie pentru creşterea copilului), dacă acesta este cu handicap. Şi conducerea DGASPC recunoaşte că, de la lună la lună, numărul cazurilor de copii cu dizabilităţi se majorează, însă susţine că această creştere este una reală. „Sînt foarte, foarte multe cazuri de cancer la copii, de pareză, de demenţă şi de astm bronşic”, mai spune Liviu Rădăşanu. Toate aceste lucruri se întîmplă fără ca membrii CPC să vadă copiii. Practic, ei încadrează şi reîncadrează minorii în diferite grade de handicap fără să îi vadă, acest lucru fiind făcut exclusiv pe baza certificatelor medicale. „În lege se spune că numai dacă noi considerăm necesar să vină şi copiii atunci aceştia sînt chemaţi”, explică Marcel Bejenariu, secretar general al judeţului şi preşedinte al CJPC.

Membrii comisiei, plătiţi în funcţie de salariul şefului CJ

sediu DGASPCToate aceste lucruri nu sînt făcute gratuit de membrii comisiei. De vreun an, ce-i drept, aceştia sînt plătiţi pentru fiecare şedinţă mai mult simbolic, doar cu 1% din salariul preşedintelui Consiliului Judeţean, ceea ce înseamnă că lunar primesc în jur de 100 – 200 de lei. Înainte de adoptarea de către Guvern a unui act normativ privind limitarea cheltuielilor unor consilii de administraţie sau a unor comisii de acest tip se acorda însă o retribuţie de 5%, ceea ce însemna un cîştig lunar de măcar 500 de lei. Tot în trecut aceeaşi comisie avea în componenţă un reprezentant al Prefecturii, care multă vreme a fost jurist şi un altul al Primăriei Botoşani. „Pînă la apariţia acelui act normativ poate avea un efect şi factorul material. Acum însă, într-un fel sînt demotivaţi membrii comisiei”, mai spune preşedintele CPC.

Comisia pentru Protecţia Copilului nu are atribuţii doar în privinţa încadrării copiilor într-un anumit grad de handicap. Printre altele, aceasta stabileşte măsuri de protecţie a minorilor, soluţionează cererile privind eliberarea atestatului de asistent maternal profesionist şi stabileşte, în conditiile legii, cuantumul contribuţiei lunare a părinţilor la întreţinerea copilului pentru care s-a decis plasamentul.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
inpuff.ro
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Loading...
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
am copil cu handicap grad 1 si primesc de la stat doar 450lei si ar trebui sa primesc 700lei nu am carte de munca copilul are 1an si 3luni ce drepturi pot primi
9 februarie 2012, 10:29
Draga doamna (mama de copil cu dizabiltati), in primul rau vreau sa iti spun ca imi pare rau pentru situatia in care copilasul tau se afla. Consider ca el este cel care are cel mai mult de suferit, si nu orgoliul tau lezat de acest articol realist. Apoi, cred sincer ca stii mult prea mult din ceea ce inseamna componenta unei comisii de specialitate si cate ceva notiuni din regulament, pentru a fi o simpla mama. Asa ca te rog sa iti exprimi o parere in limita unei realitati si nu a unei supozitii cu care crezi ca vei face o diferenta in ochii celor care nu au cum sa cunoasca aceleasi informatii.
10 aprilie 2010, 18:11
Draga doamna (mama de copil cu dizabiltati), in primul rau vreau sa iti spun ca imi pare rau pentru situatia in care copilasul tau se afla. Consider ca el este cel care are cel mai mult de suferit, si nu orgoliul tau lezat de acest articol realist. Apoi, cred sincer ca stii mult prea mult din ceea ce inseamna componenta unei comisii de specialitate si cate ceva notiuni din regulament, pentru a fi o simpla mama. Asa ca te rog sa iti exprimi o parere in limita unei realitati si nu a unei supozitii cu care crezi ca vei face o diferenta in ochii celor care nu au cum sa cunoasca aceleasi informatii.
10 aprilie 2010, 18:10
Toate diagnosticurile au o baza legala,dar nu toate bolile se incadreaza la grade de handicap...iar rolul acestei comisii este de a verifica actele si de a cauta diagnosticul din certificat daca se incadreaza si este trecut legal la vreun grad de handicap...daca este iti da grad de handicap daca nu nu iti da,ce este asa greu de priceput.Comisia este organul de specialitate,fara personalitate juridica,al CJ,cu activitate decizionala in materia protectiei si promovariidrepturilor copilului.Comisia este alcatuita din 7 persoane:presedinte-secretarul general al judetului...vicepresedinte-directorul DGASPC...+ 5 membri:a)un dr.specialist pediatru,desemnat de DSP ...b)un psihopedagog cu experienta in educatia speciala,desemnat de ISJ...c)un reprezentant al ITde Politie...d)reprezentantul Directiei pentru dialog,familie si solidaritate sociala judetene(DMSSF)...e)un reprezentant al ONG,propus de secretarul gen. al judetului .TOCMAI pentru adisparea suspiciunea de frauda,ei nu fac altceva decat sa caute in lege si sa incadreze corect.CERTIFICATUL se obtine in urma consultarii a copilului de catre medicul specialist.Cel mai grav e ca se da cu parerea orice nestiutor din domeniu .
6 aprilie 2010, 23:05
In opinia mea in aceasta comisie ,chiar daca numai medicul este cel ce stabileste gradul de dizabilitate,fiind cel mai in masura,ceilalti indiferent de cat cunosc,sunt foarte necesari acolo prin faptul ca intimideaza orice tentativa de mita.Unu ,ca sunt multi .Doi ca vin din zone diferite. Trei,ca sunt nenumarate exemple cand au decis doar specialistii si s-au constatat numai abuzuri.Asa ca oameni buni nu va grabiti sa puneti etichete.
6 aprilie 2010, 20:53
Numai doctorul din comisie poate stabili daca un copil e intradevar cu probleme.... nu ceilalti handi..... din COMISIE.NU AU CE CAUTA IN ACEASTA COMISIE.F BINE CA V-ATI SESIZAT.. caci peste tot numai magarii...
6 aprilie 2010, 19:26
Cum citesc acesti nesimtiti din comisie un act medical ? cunosc ei diagnosticul de pot sa-si dea cu parerea ?nesimtitiii vor doar spaga pentru unii copii...numai doctorul din comisie este legal.
6 aprilie 2010, 19:23
Domnule Balascau,numai date inexacte ati dat referitor la sumele pe care le primesc copii cu handicap.Nu cred ca directorul DGASPC v-a dat date gresite,va rog sa va informati corect.Copilul meu,care are gr.2 accentuat primeste 84lei(reprezentand alocatia dubla adica 42x2=84)si68lei(buget complementar),plus 6 bilete pentru transport.As fi dat banii astia de la mine in contul altor copii cu probleme,numai sa fi fost al meu sanatos.....
6 aprilie 2010, 13:15
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.