Ancheta săptămânii
Conţac – Roman, război de 3 milioane euro cu terenuri, DNA şi Parchet : Nu mă las până nu îl văd la puşcărie
Constantin Conţac nu mai este preşedinte al Consiliului Judeţean, iar Cristian Roman nu mai ocupă funcţia de prefect. Asta nu înseamnă însă că disputele dintre cei doi au încetat. Începute în primăvara lui 2005, când la câteva săptămâni de la învestire Roman l-a demis practic pe Conţac din funcţia de şef al CJ, conflictele dintre cei doi sunt şi acum departe de a fi încheiate. Diferenţa este că de această dată obiectul nu-l mai face vreo funcţie, ci un teren.


Pământ pierdut în urmă cu cinci decenii
Povestea începe în urmă cu mai bine de cinci decenii. Părinţii fostului lider al social-democraţilor botoşăneni deţineau 6,5 hectare în Cătămărăşti, iar la colectivizare au refuzat să predea pământul. Constantin Conţac îşi aminteşte că statul le-a preluat totuşi abuziv terenul, fără să emită vreun act, astfel încât timp de cinci ani familia sa a continuat să plătească impozit deoarece pe hârtie era încă proprietară. Abia în 1965 ar fi scăpat de plata dărilor, fără să le mai fie însă înapoiat pământul. După revoluţie părinţii, care pe atunci încă mai trăiau şi cei cinci copii, Elena Lăzăruc, Lucia Lăzărescu, Aurel Conţac, Maria Rusanovschi şi Constantin Conţac, au început demersurile pentru reintrarea în posesie. Astfel, în 1992 ar fi devenit acţionari la IAS Cătămărăşti, pentru ca, un deceniu mai târziu, după intrarea în faliment a fostei întreprinderi agricole de stat, o comisia cadastrală de la fostul Emagrocom să îi pună în posesie doar cu 2,4 hectare întrucât restul suprafeţelor ar fi fost deja date altor persoane. S-a ajuns astfel în situaţia de a li se acorda restul de teren de 4,1 hectare în compensaţie, în altă zonă, o mare parte regăsindu-se tot la Cătămărăşti, pe un teren unde Ascon avea nişte magazii şi depozite.
Încurcăturile încep de la Ascon, Prefectura intră în joc
De aici încep practic problemele. Potrivit ex-preşedintelui CJ, Constantin Zaharia, preşedintele consiliului de administraţie de la Ascon, i-ar fi oferit spre vânzare magaziile respective, numai că acesta ar fi refuzat să le cumpere fiindcă societatea în cauză nu ar fi avut titlu de proprietate pe ele şi, în plus, avea informaţii că, de fapt, ar fi fost casate. Imobilele în cauză au fost ulterior achiziţionate de alte firme, care ar fi fost conduse potrivit lui Conţac, de prieteni de-ai lui Roman. S-a ajuns la un proces între cei cinci fraţi Conţac şi agenţii economici respectivi şi, lucru care l-a nemulţumit profund pe patronul de la SC Transporturi Auto SA, Cristian Roman, în primul său mandat de prefect, ar fi făcut cerere de a intra şi instituţia pe care o conduce în proces. Conţac susţine că, înainte de a recurge la acest gen Roman l-a chemat şi i-ar fi sugerat să cedeze 2.000 – 2.500 mp din suprafeţele în litigiu, ameninţându-l că, în caz contrar, îi va desfiinţa titlul în instanţă.
Fostul preşedinte al CJ pierde terenul
Potrivit lui Conţac, el şi fraţii săi au câştigat procesul, numai că Prefectura a deschis ulterior o altă acţiune prin care a solicitat anularea titlului de proprietate emis. De această dată rolurile practic s-au schimbat, intervenienţi în litigiu devenind SC Comdal SRL, SC Castor Impex SRL, SC Metas SRL, SC Supra SRL, agenţii economici care au dobândit prin Ascon imobile în acea zonă. Fraţii Conţac au câştigat procesul la Judecătoria Botoşani, numai că atât Prefectura, cât şi reprezentanţii firmelor în cauză au formulat în 2011 recurs, pe care în aprilie 2012 Tribunalul Botoşani l-a admis, anulând parţial un titlu de proprietate, în sensul că fraţii Conţac sunt deposedaţi de 4,1 hectare din totalul celor 6,5 hectare.
Conţac cercetat de Parchetul General pentru mănârii la titlu cu Macaleţi
Procesul ca atare a fost condimentat însă cu plângeri penale reciproce. Astfel, pe 9 noiembrie 2011, Tribunalul Botoşani a amânat judecata „pentru a fi solicitate relaţii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Bucureşti, în legătură cu stadiul, respectiv modalitatea de soluţionare a cercetărilor penale faţă de învinuiţii Sandu Vasile (fost director la actualul Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – n.r.) şi Conţac Constantin”. Fostul şef al CJ susţine că abia atunci a aflat că a fost reclamat la Parchetul General îşi aminteşte că imediat a plecat la Bucureşti, iar procurorii de acolo l-ar fi informat că s-a făcut pe numele său o plângere încă din 25 mai 2008 (când totuşi Cristian Roman nu era prefect), prin care ar fi fost acuzat de nelegalităţi tocmai în privinţa modului în care a obţinut pământul de la Cătămărăşti. Printre altele, se menţiona că ar fi fost sprijinit de Costică Macaleţi să obţină titlul, cel care în 2001, când familia Conţac a devenit proprietară, ocupa funcţia de prefect. „Eu m-am certat cu Macaleţi la cuţite”, spune Constantin Conţac, foarte mirat de acuzaţiile aduse. Procurorii i-au comunicat că au efectuat cercetări şi că îl consideră nevinovat, eliberându-i şi un act în această privinţă, pe care Conţac l-a prezentat Tribunalului Botoşani ce judeca recursul, însă acest lucru nu l-a ajutat în proces.
Roman cercetat pentru abuz de Parchetul Botoşani
La rândul său, tot înainte de terminarea judecării recursului, Constantin Conţac a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani împotriva lui Cristian Roman pe care l-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pe 23 martie 2012 prefectului de atunci i s-a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. „Argumentele cuprinse în propunerea organelor de cercetare penală, respectiv în referatul cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală, din data de 12.03.2012 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sunt concludente şi pertinente, motiv pentru care vor fi însuşite de către procuror”, se arată în rezoluţia semnată de procurorul Florentina Piloş.


Proces de 3 milioane euro
Nemulţumit de această decizie, Conţac a deschis un proces prin care a contestat rezoluţia procurorului. Mai mult, el a solicitat redarea celor 4,1 hectare de teren şi plata de către Cristian Roman a nici mai mult, nici mai puţin de 12.840.000 lei, adică aproape 130 de miliarde de lei vechi, undeva la trei milioane de euro. Judecătoria Botoşani i-a respins toate solicitările, însă acesta nu a renunţat la luptă, având făcute alte plângeri, inclusiv la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Am făcut reclamaţie la DNA şi peste tot cu toate cazurile astea. Păi îşi bate joc de mine şi spune el «în numele legii» şi chiar scrie şi în acte eu sunt Guvernul în judeţ şi ce zic eu trebuie să fie sfânt. Cum băi să spui tu în afara legii faci ce vrei. Şi i-am făcut toate astea, am hârtiile şi toate recipisele că toate dosarele… că am făcut în vreo cinci locuri”, afirmă Constantin Conţac. Printre altele, acesta a făcut plângeri la Ministerul Justiţiei şi Inspecţia Judiciară.
„Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat”
El este decis să nu renunţe la pământul de la Cătămărăşti pentru care atât el, cât şi părinţii şi fraţii săi au suferit pe vremea comuniştilor. „El tot zice «eu am fost omul legii». El în virtutea omului legii şi-a bătut joc de familia mea, de moştenirea care am avut-o noi, nu mai spun de părinţii mei. El are mai multe de care o să fie întrebat şi o să dea cu subsemnatul (…). El zice că eu am ceva cu dânsul, eu n-am nimic, dar îl bag la puşcărie, nu mă las de dânsul nici în mormânt, numai dacă mor eu mai repede să nu fie el legat. Şi-a bătut joc opt ani de zile de mine (…). Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat pentru ilegalităţile şi afacerile care le-a făcut în Botoşani. El nu scapă de mine ca de râie (…) Nu mă las până în îl văd la puşcărie”, declară Constantin Conţac.
„Îi înţeleg nervii”
„Ştiţi bine că nu am deschis niciodată un proces dacă nu am fost sigur că îl pot câştiga”, spune Cristian Roman despre acţiunile Prefecturii în procesul cu familia Conţac, adăugând că decizia de a cere anularea titlului de proprietate cu pricina a fost luată după luni de analiză. Actualul inspector guvernamental crede că, atât timp cât Tribunalul Botoşani a dat instituţiei pe care o conduce câştig de cauză, procurorul i-a dat NUP şi, în plus, o altă instanţă a menţinut rezoluţia Parchetului, discuţiile sunt de prisos. „Eu îi înţeleg nervii şi frustrările fiindcă a pierdut peste tot”, mai arată Cristian Roman. La rândul său acesta a pregătit deja o acţiune prin care să îl dea în judecată pe Conţac pentru denunţ calomnios, pe care însă nu s-a hotărât dacă o va şi trimite la instanţă deoarece, lucru subliniat de mai multe ori, nu doreşte să creeze o nouă polemică. El este convins că fostul preşedinte CJ încearcă să reintre în atenţia opiniei publice prin astfel de metode în perspectiva alegerilor parlamentare din această toamnă.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Victor – Conţac, bătaie de la distanţă de 100 miliarde pe drumurile Flămânziului
 Dosar la Parchet de la fostul prefect pentru ameninţări şi ultraj cu "roşcat", "zmeu" şi "naş"

Urmărește-ne și pe Google News

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
tu
1 septembrie 2012, 10:13
Roman, Roman...........multe matrapazlacuri ai facut, te-ai crezut boier pe mosia lui tactu, ca doar ce voiai tu faceai....ajutat de jigodiile de prin prefectura.....o sa te ajunga blestemele atator oameni de care ti-ai batut joc....ce credeai? ca o sa stai 100 de ani prefect ca sa-ti acoperi murdariile? pacat de prostia ta cheltuita cu oamenii, puteai sa chinui pe alti cu talentele tale de imparat al nedreptatii.
27 august 2012, 21:23
De unde si pana unde a ajuns asta INSPECTOR GUVERNAMENTAL????? CE INSPECTEAZA? CARE-I SUNT ATRIBUTIILE? CU SALAR DE 3 000 DE EURO???? CINE IL PLATESTE? POPORUL DE PROSTI? DE CE IL PLATESTE PE ASTA? IN BAZA CAREI LEGI E INSPECTOR GUVERNAMENTAL???
27 august 2012, 18:52
im aduc aminte de acest inspector guvernamental cum a rezolvat in calitate de prefect o punere in posesie(adica nu a rezolvat si nici raspuns nu a dat,cel atacat era coleg de partid),cum in calitatea de prefect facea afaceri cu primaria.Acum sau intalnit doi din acelasi aluat iar aqceste modele au reprezentat pe romani.
27 august 2012, 10:12
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
”A fost o tensiune la nivel municipal, în cadrul organizației, în mijlocul organizației. Adică eu aveam două lupte, trebuia să fiu extrem de abil să pot să limitez luptele interne și să mă ocup de extern și mi-a mâncat ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-1.7 o C
Dorohoi
-1.7 o C
Bucecea
-2.0 o C
Darabani
-2.1 o C
Saveni
-0.9 o C
Ştefăneşti
1.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.