Ancheta săptămânii
Conţac – Roman, război de 3 milioane euro cu terenuri, DNA şi Parchet : Nu mă las până nu îl văd la puşcărie
Constantin Conţac nu mai este preşedinte al Consiliului Judeţean, iar Cristian Roman nu mai ocupă funcţia de prefect. Asta nu înseamnă însă că disputele dintre cei doi au încetat. Începute în primăvara lui 2005, când la câteva săptămâni de la învestire Roman l-a demis practic pe Conţac din funcţia de şef al CJ, conflictele dintre cei doi sunt şi acum departe de a fi încheiate. Diferenţa este că de această dată obiectul nu-l mai face vreo funcţie, ci un teren.


Pământ pierdut în urmă cu cinci decenii
Povestea începe în urmă cu mai bine de cinci decenii. Părinţii fostului lider al social-democraţilor botoşăneni deţineau 6,5 hectare în Cătămărăşti, iar la colectivizare au refuzat să predea pământul. Constantin Conţac îşi aminteşte că statul le-a preluat totuşi abuziv terenul, fără să emită vreun act, astfel încât timp de cinci ani familia sa a continuat să plătească impozit deoarece pe hârtie era încă proprietară. Abia în 1965 ar fi scăpat de plata dărilor, fără să le mai fie însă înapoiat pământul. După revoluţie părinţii, care pe atunci încă mai trăiau şi cei cinci copii, Elena Lăzăruc, Lucia Lăzărescu, Aurel Conţac, Maria Rusanovschi şi Constantin Conţac, au început demersurile pentru reintrarea în posesie. Astfel, în 1992 ar fi devenit acţionari la IAS Cătămărăşti, pentru ca, un deceniu mai târziu, după intrarea în faliment a fostei întreprinderi agricole de stat, o comisia cadastrală de la fostul Emagrocom să îi pună în posesie doar cu 2,4 hectare întrucât restul suprafeţelor ar fi fost deja date altor persoane. S-a ajuns astfel în situaţia de a li se acorda restul de teren de 4,1 hectare în compensaţie, în altă zonă, o mare parte regăsindu-se tot la Cătămărăşti, pe un teren unde Ascon avea nişte magazii şi depozite.
Încurcăturile încep de la Ascon, Prefectura intră în joc
De aici încep practic problemele. Potrivit ex-preşedintelui CJ, Constantin Zaharia, preşedintele consiliului de administraţie de la Ascon, i-ar fi oferit spre vânzare magaziile respective, numai că acesta ar fi refuzat să le cumpere fiindcă societatea în cauză nu ar fi avut titlu de proprietate pe ele şi, în plus, avea informaţii că, de fapt, ar fi fost casate. Imobilele în cauză au fost ulterior achiziţionate de alte firme, care ar fi fost conduse potrivit lui Conţac, de prieteni de-ai lui Roman. S-a ajuns la un proces între cei cinci fraţi Conţac şi agenţii economici respectivi şi, lucru care l-a nemulţumit profund pe patronul de la SC Transporturi Auto SA, Cristian Roman, în primul său mandat de prefect, ar fi făcut cerere de a intra şi instituţia pe care o conduce în proces. Conţac susţine că, înainte de a recurge la acest gen Roman l-a chemat şi i-ar fi sugerat să cedeze 2.000 – 2.500 mp din suprafeţele în litigiu, ameninţându-l că, în caz contrar, îi va desfiinţa titlul în instanţă.
Fostul preşedinte al CJ pierde terenul
Potrivit lui Conţac, el şi fraţii săi au câştigat procesul, numai că Prefectura a deschis ulterior o altă acţiune prin care a solicitat anularea titlului de proprietate emis. De această dată rolurile practic s-au schimbat, intervenienţi în litigiu devenind SC Comdal SRL, SC Castor Impex SRL, SC Metas SRL, SC Supra SRL, agenţii economici care au dobândit prin Ascon imobile în acea zonă. Fraţii Conţac au câştigat procesul la Judecătoria Botoşani, numai că atât Prefectura, cât şi reprezentanţii firmelor în cauză au formulat în 2011 recurs, pe care în aprilie 2012 Tribunalul Botoşani l-a admis, anulând parţial un titlu de proprietate, în sensul că fraţii Conţac sunt deposedaţi de 4,1 hectare din totalul celor 6,5 hectare.
Conţac cercetat de Parchetul General pentru mănârii la titlu cu Macaleţi
Procesul ca atare a fost condimentat însă cu plângeri penale reciproce. Astfel, pe 9 noiembrie 2011, Tribunalul Botoşani a amânat judecata „pentru a fi solicitate relaţii de la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Bucureşti, în legătură cu stadiul, respectiv modalitatea de soluţionare a cercetărilor penale faţă de învinuiţii Sandu Vasile (fost director la actualul Oficiu de Cadastru şi Publicitate Imobiliară – n.r.) şi Conţac Constantin”. Fostul şef al CJ susţine că abia atunci a aflat că a fost reclamat la Parchetul General îşi aminteşte că imediat a plecat la Bucureşti, iar procurorii de acolo l-ar fi informat că s-a făcut pe numele său o plângere încă din 25 mai 2008 (când totuşi Cristian Roman nu era prefect), prin care ar fi fost acuzat de nelegalităţi tocmai în privinţa modului în care a obţinut pământul de la Cătămărăşti. Printre altele, se menţiona că ar fi fost sprijinit de Costică Macaleţi să obţină titlul, cel care în 2001, când familia Conţac a devenit proprietară, ocupa funcţia de prefect. „Eu m-am certat cu Macaleţi la cuţite”, spune Constantin Conţac, foarte mirat de acuzaţiile aduse. Procurorii i-au comunicat că au efectuat cercetări şi că îl consideră nevinovat, eliberându-i şi un act în această privinţă, pe care Conţac l-a prezentat Tribunalului Botoşani ce judeca recursul, însă acest lucru nu l-a ajutat în proces.
Roman cercetat pentru abuz de Parchetul Botoşani
La rândul său, tot înainte de terminarea judecării recursului, Constantin Conţac a depus plângere la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoşani împotriva lui Cristian Roman pe care l-a acuzat de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor şi instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Pe 23 martie 2012 prefectului de atunci i s-a dat rezoluţie de neîncepere a urmăririi penale. „Argumentele cuprinse în propunerea organelor de cercetare penală, respectiv în referatul cu propunerea de a nu se începe urmărirea penală, din data de 12.03.2012 a Inspectoratului de Poliţie Judeţean – Serviciul de Investigare a Fraudelor, sunt concludente şi pertinente, motiv pentru care vor fi însuşite de către procuror”, se arată în rezoluţia semnată de procurorul Florentina Piloş.


Proces de 3 milioane euro
Nemulţumit de această decizie, Conţac a deschis un proces prin care a contestat rezoluţia procurorului. Mai mult, el a solicitat redarea celor 4,1 hectare de teren şi plata de către Cristian Roman a nici mai mult, nici mai puţin de 12.840.000 lei, adică aproape 130 de miliarde de lei vechi, undeva la trei milioane de euro. Judecătoria Botoşani i-a respins toate solicitările, însă acesta nu a renunţat la luptă, având făcute alte plângeri, inclusiv la Direcţia Naţională Anticorupţie. „Am făcut reclamaţie la DNA şi peste tot cu toate cazurile astea. Păi îşi bate joc de mine şi spune el «în numele legii» şi chiar scrie şi în acte eu sunt Guvernul în judeţ şi ce zic eu trebuie să fie sfânt. Cum băi să spui tu în afara legii faci ce vrei. Şi i-am făcut toate astea, am hârtiile şi toate recipisele că toate dosarele… că am făcut în vreo cinci locuri”, afirmă Constantin Conţac. Printre altele, acesta a făcut plângeri la Ministerul Justiţiei şi Inspecţia Judiciară.
„Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat”
El este decis să nu renunţe la pământul de la Cătămărăşti pentru care atât el, cât şi părinţii şi fraţii săi au suferit pe vremea comuniştilor. „El tot zice «eu am fost omul legii». El în virtutea omului legii şi-a bătut joc de familia mea, de moştenirea care am avut-o noi, nu mai spun de părinţii mei. El are mai multe de care o să fie întrebat şi o să dea cu subsemnatul (…). El zice că eu am ceva cu dânsul, eu n-am nimic, dar îl bag la puşcărie, nu mă las de dânsul nici în mormânt, numai dacă mor eu mai repede să nu fie el legat. Şi-a bătut joc opt ani de zile de mine (…). Ăsta trebuie legat şi pus la soare la uscat pentru ilegalităţile şi afacerile care le-a făcut în Botoşani. El nu scapă de mine ca de râie (…) Nu mă las până în îl văd la puşcărie”, declară Constantin Conţac.
„Îi înţeleg nervii”
„Ştiţi bine că nu am deschis niciodată un proces dacă nu am fost sigur că îl pot câştiga”, spune Cristian Roman despre acţiunile Prefecturii în procesul cu familia Conţac, adăugând că decizia de a cere anularea titlului de proprietate cu pricina a fost luată după luni de analiză. Actualul inspector guvernamental crede că, atât timp cât Tribunalul Botoşani a dat instituţiei pe care o conduce câştig de cauză, procurorul i-a dat NUP şi, în plus, o altă instanţă a menţinut rezoluţia Parchetului, discuţiile sunt de prisos. „Eu îi înţeleg nervii şi frustrările fiindcă a pierdut peste tot”, mai arată Cristian Roman. La rândul său acesta a pregătit deja o acţiune prin care să îl dea în judecată pe Conţac pentru denunţ calomnios, pe care însă nu s-a hotărât dacă o va şi trimite la instanţă deoarece, lucru subliniat de mai multe ori, nu doreşte să creeze o nouă polemică. El este convins că fostul preşedinte CJ încearcă să reintre în atenţia opiniei publice prin astfel de metode în perspectiva alegerilor parlamentare din această toamnă.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
CITEŞTE ŞI:
 Victor – Conţac, bătaie de la distanţă de 100 miliarde pe drumurile Flămânziului
 Dosar la Parchet de la fostul prefect pentru ameninţări şi ultraj cu "roşcat", "zmeu" şi "naş"

1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
Loading...
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Loading...
Tânără botoșăneancă infectată cu HIV din dragoste, iubitul a anunțat-o prin telefon că i-a dat virusul! CUM ne protejăm de această boală mortală
În luna martie a acestui an, un botoșănean de 32 de ani era trimis în judecată de procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru că a făcut sex cu o fată, fără a-i spune că este seropozitiv. Botoșăneanul a dat dovadă de o cruzime izvorâtă probabil din frustrarea propriei suferințe și și-a anunțat iubita de starea sa medicală, după ce a încheiat relația amoroasă cu ea.
FENOMENUL anului 2019: Sute de femei din Botoșani au cerut ordin de protecție împotriva bărbaților lor, unele bătute cu pumnii, altele inspirate de… Acces Direct
Statistica pură de la Botoșani, fără cazurile prezentate în subsidiar, ar evidenția un fenomen îngrijorător care ar necesita măsuri clare din partea forțelor de ordine plătite să ne asigure liniștea.
Filmul unei morți dureroase! Viața unui om a stat într-un simplu lacăt, sfârșitul i-a venit în trei secunde
Se spune că una dintre cele mai chinuitoare morți este cea prin electrocutare când curentul electric străbate corpul uman....Timp de trei secunde. Doar de atât este nevoie.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
tu
1 septembrie 2012, 10:13
Roman, Roman...........multe matrapazlacuri ai facut, te-ai crezut boier pe mosia lui tactu, ca doar ce voiai tu faceai....ajutat de jigodiile de prin prefectura.....o sa te ajunga blestemele atator oameni de care ti-ai batut joc....ce credeai? ca o sa stai 100 de ani prefect ca sa-ti acoperi murdariile? pacat de prostia ta cheltuita cu oamenii, puteai sa chinui pe alti cu talentele tale de imparat al nedreptatii.
27 august 2012, 21:23
De unde si pana unde a ajuns asta INSPECTOR GUVERNAMENTAL????? CE INSPECTEAZA? CARE-I SUNT ATRIBUTIILE? CU SALAR DE 3 000 DE EURO???? CINE IL PLATESTE? POPORUL DE PROSTI? DE CE IL PLATESTE PE ASTA? IN BAZA CAREI LEGI E INSPECTOR GUVERNAMENTAL???
27 august 2012, 18:52
im aduc aminte de acest inspector guvernamental cum a rezolvat in calitate de prefect o punere in posesie(adica nu a rezolvat si nici raspuns nu a dat,cel atacat era coleg de partid),cum in calitatea de prefect facea afaceri cu primaria.Acum sau intalnit doi din acelasi aluat iar aqceste modele au reprezentat pe romani.
27 august 2012, 10:12
Loading...
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Multumim tuturor celor care au ajutat si  doresc să ajute Spitalul Județean în aceste zile în lupta împotriva COVID-19  si au donat în contul ASOCIAȚIEI” PRIETENII SPITALULUI MAVROMATI”pentru a achiziționa în ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8288 lei
USD
Dolarul SUA
4.4163 lei
CHF
Francul elveţian
4.5682 lei
GBP
Lira sterlină
5.4966 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1159 lei
XAU
Gramul de aur
225.8515 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2406 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3438 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6946 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1285 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1759 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6468 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.