Ancheta săptămânii
Cele șapte minuni investiționale ale județului, de la becurile... telefonice la pietonalul din comuna fără asfalt – GALERIE FOTO

S-a terminat sau nu s-a terminat criza, prin județ se derulează tot felul de investiții. Unele mai obișnuite, altele mai puțin întâlnite, unele mai eficiente, altele care parcă nu-și găsesc locul sau, mai exact spus, timpul. Dincolo de toate acestea, de sărăcia și lipsa finanțărilor tot invocate, pe bani europeni, cu fonduri de la Guvern sau de la bugetul local, aproape că nu există localitate în care să nu se deruleze măcar o investiție. În ce se bagă banii este o altă poveste.

Lumina vine de la... telefon


Pe malul Prutului este în plină desfășurare o acțiune de modernizare a iluminatului public. Investiția se ridică la circa 200.000 de lei și presupune înlocuirea a 200 de becuri de tip vechi, mari consumatoare, cu corpuri de iluminat pe bază de led.
”În trei săptămâni termină totul. Pun becuri noi pe tot ce înseamnă stâlp în localitate”, declară primarul Gabriel Talef.
Firma care se ocupă de lucrare nu este vreuna dintre cele cunoscute pentru activitatea în domeniu, ci... Telekom, una dintre cele mai mari companii de telecomunicații din Europa. Firma cu sedii în Bonn – Germania și Leeds – Maria Britanie are însă ca obiecte principale de activitate telefonia mobilă și fixă, accesul la internet și servicii specializate pentru consumatorii mari. Anul trecut tocmai a preluat controlul fostului grup Romtelecom – Cosmote, Telekom acționând sub propriul brand și în România. Primarul susține că firma în cauză a venit cu cea mai bună ofertă și că determinant a fost faptul că a acceptat încheierea unui contract pe trei ani, Primăria Ripiceni urmând practic să plătească investiția în rate, timp de 36 de luni. Investiția ar aduce însă reduceri imediate de costuri deoarece prin montarea noilor becuri factura lunară la iluminatul public ar scădea de la 4.000 de lei la 2.000 de lei.

Drumul pe care nu l-a vrut nici un constructor


În timp ce pe la mai toate investițiile firmele se bat pentru câștigarea lucrărilor, o mulțime de licitații ajungând să fie contestate la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor și apoi inclusiv în instanță, determinând întârzirea cu luni buni a demarării operațiunilor, într-o localitate din estul județului situația a stat exact pe dos. Primăria Hănești a organizat o licitație pentru asfaltarea unui drum pietruit din satul Sărata Basarab. Administrația locală primise anul trecut 1,7 milioane de lei de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), prin OG 28/2013 privind Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL) pentru modernizarea a 2,15 km de drum.
”Am fost singura comună la care nu s-a prezentat nimeni la licitație. Peste tot se băteau cinci-șase firme, aici a trebuit să repetăm”, afirmă primarul Costel Matei.
În consecință, la jumătatea lunii ianuarie s-a organizat o a doua licitație, cu mai mare succes, la care s-au înscris trei firme sau asocieri: Cornell”s Floor – Big Conf, Transporturi Auto și Tehnic Asist. Asocierea a câștigat lucrarea cu 1,451 milioane de lei, fără TVA, termenul de execuție fiind de 9 luni. Primăria Hănești trebuie însă să facă noi demersuri la MDRAP pentru a primi banii pe care nu i-a cheltuit în 2014, an în care, din fondurile primite, a reușit să cheltuiească doar cu partea de proiectare.

Când școlile se închid, la Flămânzi se extind


Când mai peste tot în județ, inclusiv în municipiul Botoșani, școlile se comasează sau chiar se închid, într-o localitate din sud o unitate de învățământ se extinde deoarece are tot mai mulți elevi. Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu din Flămânzi are parte de cea mai mare investiție de la înființare. Alături de actualul imobil se ridică altul nou, cu trei săli de clasă la parter și altele trei la etajul 1. Noul corp de clădire va avea legătură directă cu cel vechi, care la rândul său va avea parte de intervenții, printre altele urmând să se mansardeze întregul imobil. Printre altele, în noua clădire va fi amenajat și un laborator fonetic.
”Noi avem un consilier, Murariu Petru Pavel, care s-a ocupat de tot ce înseamnă proiecte și fiind și profesor, a discutat și la liceu și a reieșit că este necesar un asemenea laborator”, spune primarul Dan Oloieriu.
Potrivit acestuia, la Liceul Tehnologic Nicolae Bălcescu învață circa 1.400 de elevi atât din Flămânzi, cât și din localitățile apropiate, astfel justificându-se și investiția executată de o asociere dintre Condacia și Top Design. Ideea extinderii a venit în 2010, proiectul s-a aflat inițial pe lista de rezervă, însă în luna noiembrie a anului precedent s-a reușit semnarea contractului pe fonduri europene cu MDRAP. Valoarea totală a investiției este de 3,8 milioane de lei, sumă care include și dotările.

Stadionul cu aspersoare cum doar Municipalul mai are


”Va fi cea mai modernă bază sportivă din mediul rural”, spune Dumitru Chelaru, primarul de Pomârla, despre stadionul construit în localitate, în apropierea unei biserici și a unei școli. 470.000 de lei s-au primit de la Guvern și 60.000 de lei s-au alocat de la bugetul local pentru arena care, cu sigurnață, are deja cea mai mare capacitate dintre toate cele amenajate într-o comună din județul Botoșani. Are circa 1.000 de locuri, despărțite la mijloc de vestiare, pistă de tartan, iar gazonul va rivaliza chiar cu cel de pe Stadionul Municipal. Aceasta deoarece are sistem automat de udare, 12 coloane de apă traversând suprafața de joc. Două rezervoare cu o capacitate totală de 50 de tone de apă vor alimenta aspersoarele.
”Pentru mine are mare importanță gazonul, care trebuie să arate bine. Va fi o bază pe care o vor folosi și copiii de la liceu”, menționează primarul Dumitru Chelaru.
Investiția are ceva ani de când se derulează, izvorând și din pasiunea primarului, fost fotbalist de Liga 2, pentru sport, iar în toamnă ar urma să i se taie panglica.
”Am fi putut să o terminăm, dar pentru mine, dincolo de pasiune, priorități au fost să modernizăm școlile – și le-am făcut pe toate – și să asfaltăm drumurile”, arată primarul Dumitru Chelaru.

 

Pietonalul din comuna fără nici un metru de drum comunal asfaltat


Coșula nu are vreun drum comunal asfaltat, iar la alimentarea cu apă tocmai se lucrează, în schimb oamenii de aici au parte de un centru de spectacole cum nu s-a mai prea văzut în județ. Un soi de pietonal cu pavele roșii precede o scenă amenajată într-un deal. Aici se organizează zilele comunei și pentru ca artiștii să nu se schimbe prin mașini, în capătul scenei s-a construit și o casă în stil țănesc care joacă rol de... vestiar.  
”Aici nu era nimic, era un deal pe care se adunau oamenii și ca să nu se mai adune așa am spus să facem ceva pentru tineret și pentru ziua comunei”, explică investiția primarul Mircia Acatrinei.
Pe 21 mai centrul va găzdui ziua comunei, la care sunt așteptați să-și dea concursul artiști din Flămânzi, Tudora, Vlăsinești. Investiția este una nesemnificativă potrivit primarului de Coșula.

Grădinița cu căldură din... cer


La Copălău se apropie de finalizare o grădiniță la care apa caldă vine din... cer. Prin GAL Colinele Moldovei se implementează un program de 98.000 de euro prin care se construiește o grădiniță la care apa caldă, dar și căldura până la 15 grade, va fi asigurată de panouri solare.
”Ideea a fost a noastră și, practic, am împușcat doi iepuri dintr-o lovitură: asigurăm și apa caldă și am obținut și un punctaj mai mare la evaluarea proiectului”, declară Ciprian Ivanov, primarul de Copălău.
Cum însă prin nordul Moldovei uneori iarna ține și șase luni, s-a montat totuși și o centrală pe lemne. De investiție vor beneficia în jur de 35 de copii care vor fi împărțiți în două grupe.
”Lucrările au început târziu, undeva prin septembrie-octomrbie, pentru că e foarte multă birocrație, durează mult obținerea avizelor, deși noi contractul l-am semnat cu AFIR-ul (Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale, fostul APDRP – n.r.) încă din luna mai”, menționează primarul Ciprian Ivanov, care speră ca în două săptămâni investiția să fie finalizată.

La after-school - ul din Bucecea masa caldă vine de la grădiniță


Centrul de zi pentru copii ”Sfântul Ioan”, este un after-school inaugurat la Bucecea în luna noiembrie a anului trecut. Investiția totală se ridică la circa 100.000 de euro, aproape trei sferturi din fonduri fiind asigurate de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Centrul are nume de sfânt și fiindcă a fost ridicat în apropierea unei biserici. De serviciile sale beneficiază serii de câte 15 copii pentru o perioadă de trei luni.
”Sunt în general copii ai căror părinți sunt plecați în străinătate. Avem și copii care sunt lăsați în grija mătușii. Sunt copii de clasa I care au dificultăți în a-și însuși limba română scris și verbal, care nu au abilități de comunicare”, spune Dorina Volintiru, psiholog-educator la Centrul de zi.
Dincolo de socializare, lecții și deprinderea de aptitudini, marea bucurie a copiilor o reprezintă asigurarea unei mese calde.
”Au fost copii care, sincer vă spun, când vedeau mâncărica... Chiar aveau nevoie de așa ceva”, mai afirmă Dorina Volintiru.
Iar masa caldă de la acest centru de zi vine de la o... grădiniță, amenajată de Primăria Bucecea într-un fost cămin al muncitorilor de la fosta fabrică de zahăr. Aici funcționează și o bucătărie, iar Consiliul Local a hotărât să se aloce fonduri și pentru masa celor 15 copii de la centru, care le este adusă zilnic la marmidă.
”Chiar s-a făcut o selecție foarte bună a copiilor pentru ca acest centru să își găsească eficiența”, declară Andron Țâmpău, primarul de Bucecea.
Centrul de zi funcționează de luni până vineri de la 12:00 la 16:00 și se caută soluții pentru un program și pe timpul verii.
S-a terminat sau nu s-a terminat criza prin județ? Dvs. decideți.
Sergiu BĂLĂȘCĂU

CITEȘTE ȘI:

VEZI ȘI:

[[readotherarticle:botosaneanul.ro:3085:ANCHETELE ANULUI - MARTIE : Săracii primari cu maşini mai scumpe decît drumurile]]

 

Urmărește-ne și pe Google News

Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
asemnea proiect s-a executat si la Ibanesti la Leorda la Sendriceni si in Dorohoi astea doar de care s-a mai scris si au mai aparut prin presa sunt proiecte tip la care comunitatile locale vin cu aportul in teren deci ei pun la dispozitie terenul si atat, probabil ca esti vreun ,,cetatean binevoitor'' care sta ca babele la gard sa vada cine mai trece pe strada sau daca se impiedica unul sa razi ca prostul. Asta e Romania noastra daca se face ceva unul critica ca s-a facut si unul zice ca s-a furat ca se putea mai mare mai bine sau mai frumos.
28 martie 2015, 20:24
citesc si raman uimit cum se poate ca la Bucecea sa ajunga acel centru la fabuloasa suma de 100000 de euru unde sunt cateva camarute si spatiul este insuficient!!!! aud sirenele cred ca vine in sfarsit DNA-ul si acolo.
25 martie 2015, 08:32
Oferta anului, acum pentru toti! De ce veti gasi din ce in ce mai des aceasta oferta de lucru? Pentru ca noi suntem cei mai seriosi! NU este necesara niciun fel de experienta! Oferim curs gratuit si complet de instruire de la zero! Selectam urgent dezvoltatori de proiect pentru piata nationala si mondiala. Plata castigurilor realizate este garantata prin contract legal. Se lucreaza part-time (in timpul liber) sau full-time, la alegere. Cerem seriozitate maxima si dorinta de a invata ceva absolut nou si de viitor. Va oferim alte detalii dupa ce trimiteti textul ”Info” la adresa de email: [email protected]
23 martie 2015, 08:27
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9036 lei
USD
Dolarul SUA
4.5570 lei
CHF
Francul elveţian
4.9186 lei
GBP
Lira sterlină
5.4789 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4457 lei
XAU
Gramul de aur
274.4439 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2392 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2569 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1404 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3896 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2057 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6587 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-4.4 o C
Dorohoi
-4.4 o C
Bucecea
-3.3 o C
Darabani
-4.9 o C
Saveni
-4.0 o C
Ştefăneşti
-2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.