Ancheta săptămânii
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul

Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.

”Casa Mavrocordat” este monument istoric și poate fi vândută unui privat doar dacă Ministerul Culturii, CJ și CL nu vor să o cumpere


De aproape o lună, o clădire din municipiul reședință, strada Mihail Kogălniceanu nr.20, a devenit un fel de vedetă a ședințelor de Consiliu Județean și Consiliu Local, provocând dezbateri aprinse, presărate cu tot felul de acuzații.


Cunoscută drept ”Casa Mavrocordat”, a făcut inițial obiectul unui proiect de hotărâre de CJ, prin care se dorea exercitarea dreptul de preemțiune de către instituție, în baza legii 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice.


Respectivul imobil, în care a funcționat ani buni Grădinița 24, se află pe Lista Monumentelor Istorice întocmită de Ministerul Culturii și potrivit actului normativ menționat, proprietarul care dorește să o înstrăineze trebuie să notifice mai întâi acest minister, care poate decide sau nu declanșarea operațiunilor de achiziție.


Pe data de 11 iunie 2021, Direcția Județeană pentru Cultură (DJC), corespondenta Ministerul Culturii la nivel local, a informat Consiliul Județean Botoșani că ”nu își exercită dreptul de preemțiune asupra imobilului sus-menționat”.


Aceasta pentru că în același act normativ se stipulează că, dacă Ministerului Culturii sau DJC nu fac uz de preemțiune, acest drept se transferă Consiliului Județean și Consiliului Local.

 

Proprietarul nu vrea să vândă, dar Consiliul Județean vrea să cumpere


În plenul CJ aleșii liberali s-au abținut de la vot și cum în dezbatere era un proiect de patrimoniu, care pentru aprobare necesită două treimi de voturi din totalul consilierilor județeni, mai exact 22 din 33, a fost respins.


Consilierii liberali au invocat atunci faptul că notificarea făcută către Ministerul Culturii, prin care se anunță intenția de vânzare, nu aparține proprietarului, Cosmin Victor Mihalachi, ci lui Victor Mihalachi și, ca atare, nu poate fi luată în considerare.


Marea surpriză a venit însă cu doar câteva ore înainte de ședință, când omul de afaceri a declarat public că imobilul respectiv, pe care îl deține fiul său minor, nu este de vânzare și, în consecință, nu înțelege cum a ajunsă să facă obiectul unui astfel de proiect.


Președintele CJ, Doina Federovici, a adus însă o adresă semnată ”Victor Mihalachi” prin care s-a înștiințat DJC asupra intenției de vânzare a imobilului în cauză. Numai că putea fi tatăl, dar și fiul atât timp cât unul dintre prenume este același în cazul ambilor.

 

Proprietarul tot nu vrea să vândă, dar de acum vrea Consiliul Local să cumpere


Cu toate acestea, după mai puțin de trei săptămâni, povestea s-a reluat la Consiliul Local Botoșani, unde s-a întocmit un proiect asemănător celui de la Consiliul Județean, în sensul exercitării de către municipalitate a dreptului de preemțiune, prima etapă în vederea cumpărării imobilului.


Ca într-un episod transmis în reluare, patronul din construcții a anunțat din nou public că nici el și nici fiul său nu au contactat pe cineva de la Primărie sau Consiliul Local pentru a discuta despre o posibilă vânzare pentru că, pur și simplu, nu doresc să facă asta.


Poziția businessmanului a fost invocată de consilierul local Andrei Amos chiar în timpul ședinței, acolo unde a reclamat că se dorește cumpărarea a ”ceva ce nu este de vânzare”.


”Pentru a nu știu câta oară proprietarul a afirmat că acea clădire nu este de vânzare”,


Andrei Amos, consilier local.


Primarul a explicat că dorește amenajarea clădirii pentru o grădiniță și că spațiul este necesar dat fiind faptul că mai multe astfel de unități au intrat în reabilitare și trebuie găsite soluții pentru copii pe perioada derulării lucrărilor.


La fel ca la CJ, fiindcă nu degeaba vă spuneam că parcă ar fi fost un episod în reluare, plenul CL a respins proiectul prin votul consilierilor liberali, diferența fiind că la municipiu chiar au votat împotrivă, nu doar s-au abținut ca la CJ, însă rezultatul a rămas același.

 


Municipalitatea a refuzat de fapt să cumpere clădirea încă din 2012


Dacă până acum vi s-a părut o poveste cel puțin ciudată, ca practic parlamentele de la județ și municipiu să discute despre posibila achiziție a unei clădiri despre care proprietarul susține că, de fapt, nu vrea să o vândă, ei bine aflați că e bizară de-a binelea.


Și asta pentru că, în realitate, Primăria Botoșani l-a notificat pe proprietarul clădirii încă din urmă cu nouă ani că nu își exercită dreptul de preemțiune.


”Vă facem cunoscut că în bugetul pe anul 2012 nu avem alocate fonduri și pe cale de consecință nu ne exercităm dreptul de preemțiune cu privire la cumpărarea imobilului proprietatea dvs., situat în municipiul Botoșani (Casa Mavrocordat)”.


Adresă trimisă de Cătălin Flutur, primar Botoșani la acea dată.

 

ADRESA primaria botosani


Atunci proprietarul clădirii era Mihai Ardeleanu, un cetățean din Suceava, însă întreg imobilul era exact același intrat și în 2021 în dezbaterea CJ și CL:


-    Teren 2.289 mp
-    Construcție C 1 (grădiniță) cu suprafața construită de 335 mp
-    Construcție C 2 (magazie din tablă) cu suprafața construită la sol de 123 mp.

 

Dacă Primăria Botoșani își exprimase practic refuzul de a demara procedurile de cumpărare, teoretic înseamnă că acest lucru fusese deja făcut până la data de 16 februarie 2012, zi în care municipalitatea i-a răspuns proprietarului, și de către Ministerul Culturii și Consiliul Județean, deoarece aceasta este ordinea de exercitare a dreptului de preemțiune.


Și atunci se naște firesc întrebarea: de ce s-a mai discutat despre exercitarea dreptului de preemțiune în 2021 dacă nu s-a uzat de acesta în 2012?

 

Imobilul poate fi vândut și de cinci ori într-un an în baza unei negații, dar nu mai poate fi vândut nici măcar o singură dată anul viitor


Ne răspunde Marcel Bejinariu, secretarul general al județului:


”Acest drept de preemțiune este valabil un an, deci nu este valabil pentru totdeauna. O negație este valabilă doar un an. Dacă proprietarul ne întreabă pe noi și noi nu ne exercităm dreptul de proprietate, iar el nu a vândut-o în anul respectiv și vrea să o vândă în următorul an, trebuie să reia procedurile. Neexercitarea este valabilă pentru anul calendaristic pentru care a fost solicitată, deci nici măcar 12 luni practic”.


Mai exact, dacă se obțin negațiile de la minister, CJ și CL în luna iulie, acestea sunt valabile doar până data de 31 decembrie a acelui. Dacă proprietarul vrea să vândă anul viitor, în ianuarie, deja negațiile nu mai sunt valabile și trebuie obținute altele.


”Dacă în același an se fac două-trei vânzări, este valabilă neexercitarea, dar dacă nu s-a vândut în acel an calendaristic, nu s-a reușit din anumite motive, în următorul an trebuie să se reia”,


Marcel Bejinariu, secretarul general al județului


”Numai prostii, se bat cap în cap cu tot felul de documente”


Toate bune și frumoase, numai că în adresa pe care Primăria Botoșani i-a transmis-o proprietarului în 2012 nu se preciza nicăieri că negația este valabilă doar până la sfârșitul anului.


În schimb, în scrisoarea trimisă de DJC în 2021 părinților proprietarului minor se menționează că, potrivit art.4 din legea 422/2001, ”comunicările privind neexercitarea dreptul de preemțiune au termen de valabilitate pentru întregul an calendaristic în care au fost emise, inclusiv pentru situațiile în care imobilul este vândut de mai multe ori”.


”Nu trebuiau să mai facă proiect nici unul și nici celălalt (...) Scrie negru pe alb. Mai am niște baliverne scrise de ei, numai prostii, se bat cap în cap cu tot felul de documente”, spune Victor Mihalachi despre hotărârile inițiate la CJ și CL.


Totodată, cataloghează drept ”anomalie” și ”prostie” tot ceea ce s-a întâmplat în ultima lună la CJ și CL pe seama fostei Grădinițe 24.


După această serie incredibilă de ciudățenii, tatăl proprietarului susține că s-a ales cu un copil afectat de scandalul public privind Casa Mavrocordat:


”Pun minorul pe drumuri? A intrat în panică fiindcă îi cumpără clădirea, plânge”.


Dar oare râde oare cineva implicat pe tot acest fir imobiliar-administrativ?

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Fosta grădiniță care (NU) se vinde! Dezbateri inutile și la Municipiu cu ironii, griji și „interese ascunse” – FOTO&VIDEO
Liberalii, abținere la achiziția fostei grădinițe: Nu putem valida prin vot un proiect cu nereguli

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
"strada Mihail Kogălniceanu nr.20" Ehei ce de angajări fictive s-au făcut acolo. Şi uite așa creșteau nr. locurilor de muncă "oferite".
19 iulie 2021, 10:07
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9678 lei
USD
Dolarul SUA
4.5710 lei
CHF
Francul elveţian
5.2353 lei
GBP
Lira sterlină
5.7886 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1189 lei
XAU
Gramul de aur
303.8212 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2566 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3080 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0389 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3741 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2040 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6663 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0.6 o C
Dorohoi
0.7 o C
Bucecea
-0.2 o C
Darabani
0.9 o C
Saveni
1.6 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.