Ancheta săptămânii
Bugetarii de miliarde ai judeţului

Lucrează la stat, au condus sau încă mai conduc instituţii publice şi au avut sau chiar mai au venituri cît nu fac profit o mulţime de firme botoşănene. Iar banii nu provin din cine ştie ce activităţi economice, ci doar din salariu. Asta nu îi opreşte însă să facă într-o lună cît majoritatea celorlalţi angajaţi în jumătate de an. Ei sunt miliardarii bugetari ai judeţului.

Bugetari botosaneni de miliarde

Peste un miliard din salariu pentru şeful Fiscului

„Cine împarte, parte îşi face”, spune un vechi proverb românesc. Acesta se verifică cum nu se poate mai bine în cazul şefului Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGFP). R.TurcanuPotrivit declaraţiei de avere pe care a depus-o în 2008, Radu Ţurcanu a avut venituri salariale totale în 2007 de nici mai mult, nici mai puţin de 123.567 de lei, adică peste 1,2 miliarde de lei vechi sau, dacă vreţi, în jur de 30.000 de euro. Aceasta înseamnă că, lunar, acesta a primit de la stat peste 10.000 de lei. „Mi-am trecut exact ce este în fişa fiscală. Există sporuri, indemnizaţii şi stimulente care se plătesc diferit de la o instituţie la alta”, ne-a declarat Radu Ţurcanu. Potrivit acestuia, din suma menţionată aproximativ 40% reprezintă stimulentele plătite de instituţie pentru îndeplinirea criteriilor de performanţă stabilite de Ministerul Finanţelor şi Agenţia Naţională de Administrare Fiscală şi care ţin în primul rînd de banii aduşi la bugetul de stat. Situaţia nu s-a schimbat nici anul trecut. Cînd am stat de vorbă cu şeful Fiscului tocmai îşi completa declaraţia de avere aferentă lui 2009 şi chiar Radu Ţurcanu era puţin mirat de sumele de la rubrica de venituri salariale, care sînt în creştere faţă de 2008. „Şi pe mine m-a surprins pentru că fondul de stimulente şi chiar salariul a fost mai mic”, a arătat directorul DGFP. Iar situaţia dă semne să se perpetueze atît timp cît DGFP Botoşani se află pe locul 7 pe ţară în privinţa încasărilor din acest an.

Mai mult de un miliard salariu şi la Cadastru

Să fii şef la Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) este o afacere în sine, dincolo de deturnarea unor fonduri ale instituţiei. D.IstrateO dovedeşte fostul director general, actual inginer şef Dumitru Istrate (foto dreapta). Conform declaraţiei de avere completată de acesta anul trecut şi aferentă anului fiscal 2008, a încasat din salarii fix 112.451 de lei, adică peste 1,1 miliarde de lei vechi. Poate şi astfel se explică faptul că Istrate, împreună cu familia, deţine cite un apartament în Bucureşti, Iaşi şi Botoşani, o casă la Vorniceni, peste 6,5 hectare de teren agricol în această comună, încă 0,25 hectare de teren intravilan în localitate, un depozit de 30.000 de lei la BCR, iar în 2008, pe lîngă un automobil Volkswagen, şi-a mai achiziţionat unul.

Judecătorul Liliana Poelincă este alt bugetar miliardar de lei vechi al Botoşanilor. În 2008 aceasta a încasat de la stat 105.607 lei. Diferenţa faţă de şefii de instituţie menţionaţi ar fi că în această sumă, în afara salariilor propriu-zise, se regăsesc şi unele drepturi financiare cîştigate în instanţă. Foarte aproape de Poelincă se situează judecătorul Georgică Burlacu. Acesta a cîştigat din salarii 97.492 de lei, dar şi fostul şi actualul preşedinte al Tribunalului Botoşani, Vladimir Ţepoi şi Adrian Toporăscu, cu 88.323 lei, respectiv 89.141 de lei.

Surpriza de la ITM

Există şi alte instituţii care mai rar fac obiectul unor analize financiare salariale, dar care scot la iveală surprize la acest capitol. S.MetlerAstfel, în anul 2008, pe cînd era inspector şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Silvia Pasat, actual director adjunct, a cîştgat din salariu 88.157 de lei, adică un venit lunar de 7.346 de lei. Nici actualul director coordonator nu se situa foarte departe. Ca inspector de muncă Stelian Metler a încasat în 2008 din salarii 65.921 de lei, adică 5.493 de lei pe lună. La aceşti bani s-au adăugat alţi 11.112 lei încasaţi ca lector la Centrul de Pregătire şi Perfecţionare Profesională al Inspecţiei Muncii. Cel în cauză susţine însă că, paradoxal, de cînd a devenit şef al ITM, veniturile i-au scăzut. „Toţi colegii mei iau salariu mai mare decît mine. Eu nu am dreptul la primă de vacanţă pentru că sunt personal contractual. Eu, directorii adjuncţi, şoferul şi femeia de serviciu suntem trecuţi separaţi pe statul de plată”, a afirmat Stelian Metler (foto stînga). Potrivit acestuia, salariul de bază i s-a diminuat faţă de perioada în care era inspector şi cum sporurile se calculează în funcţie de acesta, veniturile i s-au diminuat.

Directori cu salarii mai mare decît prefectul

„Sunt directori care cîştigă mai mult decît mine”, ne-a spus prefectul Cristian Roman. Şi, cel puţin din punct de vedere salarial, acesta are perfectă dreptate. Conform declaraţiei de avere pe care primul reprezentant al Guvernului în judeţ şi-a completat-o la începutul lunii mai, anul trecut a cîştigat ca secretar general adjunct al actualului Minister al Administraţiei şi Internelor şi prefect 72.343 de lei. El este devansat de o mulţime de foşti sau actuali conducători de instituţii, aşa cum se poate vedea şi în tabelul următor.

 NUME

 INSTITUŢIE

 SALARIU ANUAL

 ANUL DEPUNERII DECLARAŢIEI

 Aurel Simion

 Parchet

 96.459 lei

 2010

 Adrian Toporăscu

 Tribunal

 89.141 lei

 2010

 Cristian Popovici

 Parchet  

 89.000 lei

 2010

 Gica Huţanu

 APIA

 86.962 lei

 2009

 Ovidiu Epuraş

 APIA 

 81.462 lei

 2009

 Radu Anton

 IJSU

 81.013 lei

 2009

 Constantin Cîrcu

 IJPF

 76.462 lei

 2008

 Constantin Moroşanu

 Jandarmerie

 73.895 lei

 2008


1.631 de lei a fost salariul mediu brut la Botoşani calculat în luna martie de Direcţia Judeţeană de Statistică. Practic, cei din tabelul menţionat, iau, în medie, cîştigă într-o lună cît majoritatea botoşănenilor în jumătate de an.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Ar fi interesant de aflat salariul sefei de la invatamant. Ati avea mari surprize!!
3 iunie 2010, 09:28
aia nu sunt directori . . . sau nu lucreaza la stat
31 mai 2010, 22:46
Adevar scrii, dar sa stii ca sunt si directori care au la fel ca acestia responsabilitati, poate unii chiar mai mari si iau 12 sau 15 milioane salar.
31 mai 2010, 17:55
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.