Ancheta săptămânii
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi

La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.

Fiindcă peste trei sferturi din bani merg pe lefuri, rămân doar 10 lei pentru hrană, medicamente și materiale sanitare


Acesta avea ca obiect aprobarea costului mediul lunar de întreținere, a contribuției lunare de întreținere/beneficiar, precum și stabilirea categoriilor de venituri care se iau în calcul la stabilirea venitului lunar în baza căruia se calculează contribuția individuală pentru serviciile oferite.


La acest proiect a luat cuvântul unul dintre consilierii județeni aflați la primul mandat, care a dezvăluit câteva date stupefiante. Astfel, 81% din bugetul azilului de la Trușești reprezintă cheltuieli salariale și doar 6% din fonduri sunt alocate pentru hrana și medicamentele vârstnicilor.


viorel iliuta consilier judeteanÎn aceste condiții, suma zilnică repartizată unui pensionar pentru hrană, medicamente și materialele sanitare este de doar 10,27 de lei.


”Sau, dacă ne referim numai la medicamente și materiale sanitare, 0,13 lei/zi/vârstnic, adică 13 bani. Mi se pare foarte puțin în zona aceasta a asistenței medicale și sugerez DGASPC să acționeze pentru ocuparea locurilor libere sau să acționeze pentru corelarea costurilor salariale cu gradul de ocupare și, așa cum am mai spus, cred că trebuie să acordăm o atenție mai mare creșterii asistenței medicale și a calității și cantității hranei”,


Viorel Iliuță, consilier județean.

 

 

”Nu sunt atât de bolnavi să necesite un consum de medicamente foarte mare”


Culmea este că aceste cheltuieli uriașe cu salariile comparativ cu cele făcute cu beneficiarii se petrec în condițiile în care sunt ocupate doar 28 din cele 60 de locuri din cămin.


Cu alte cuvinte, căminul nu funcționează nici măcar la jumătate din capacitatea maximă, dar angajații își primesc integral lefurile.


Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești funcționează în cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC), instituție care mai departe se subordonează Consiliului Județean.

 

DOINA NACUCa atare, în cadrul amintitei ședințe, președintele CJ, Doina Federovici, a cerut reprezentantei DGASPC să răspundă consilierului liberal, care a menționat că azilul menționat este unul relativ nou în schema unității.


”Noi l-am preluat acum doi ani de la Primăria Trușești. Într-adevăr, numărul de beneficiari era mai mare și capacitatea centrului este de 60 de persoane. După primul an am observat că salarizarea personalului se face în baza legii salarizării. Aici nu putem să umblăm ca să mărim sau să scădem salariul angajatului. Am observat că nu avem solicitări, drept pentru care acum suntem în tratative cu Ministerul Muncii pentru a-i schimba destinația. Costurile fiind prea mari, nu reușim să acoperim toate locurile. Avem adrese la toate primăriile din județ, nu avem solicitări de persoane vârstnice”,


Doina Nacu, director executiv DGASPC Botoșani.


Cât despre suma insignifiantă alocată pentru medicamente și materiale sanitare...


”Ei nu sunt atât de bolnavi să necesite un consum de medicamente foarte mare ca la centrele cu persoane cu dizabilități”.

 

Dai 1.000 de euro ca să primești de zece ori mai puțin?


Beneficiarii Căminului pentru Persoane Vârstnice Trușești sunt împărțiți pe trei categorii, iar costul mediu lunar de întreținere diferă în funcție de starea de sănătate astfel:

 

 

  • 5.210 lei/lună pentru persoanele dependente
  • 4.846 lei/lună pentru persoanele semidependente
  • 3.850 lei/lună pentru persoanele independente.


Contribuția beneficiarilor variază de la 0% în cazul persoanelor care nu au venituri și nici susținători legali și merge până la 100% în funcție de veniturile persoanei beneficiare și, după caz, ale susținătorilor acesteia.


Diferența, acolo unde este cazul, se asigură de către Consiliul Județean.


În esență, un vârstnic și rudele acestuia, iar uneori și CJ-ul, alocă azilului în jur de 1.000 de euro lunar pentru a avea grijă de un pensionar, iar în schimb acesta primește hrană, medicamente și materiale sanitare de numai 63 de euro. Aceasta pentru că o parte covârșitoare a banilor plătiți de beneficiari, de rude și de la caz de caz și de CJ, este direcționată spre salariile angajaților.


19
angajați are centrul de la Trușești, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecărui salariat are grijă de un pensionar și... jumătate


1.800 de lei cheltuiește CJ cu un consilier pentru ședințe secrete și vreo 300 de lei pentru hrana, medicamentele și materialele sanitare ale unui pensionar instituționalizat


Viorel Iliuță a catalogat drept ”prohibitive” prețurile practicate de Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești, fiind convins că acesta este și motivul pentru care unitatea nu are ocupate nici măcar jumătate din locuri, mai ales că, la asemenea sume percepute pensionarilor, ceea ce li se întoarce ca hrană, medicamente și materiale sanitare reprezintă extrem de puțin.


În totală contradicție, CJ cheltuiește lunar 1.800 lei brut cu indemnizația fiecărui consilier județean, pentru participarea în sistem audio - întrucât noua conducere a Consiliului refuză să organizeze întruniri în format fizic sau măcar video online – la o ședință pe lună de aproximativ o oră și din când în când la câte una extraordinară de câteva minute.


De altfel, demn de menționat este faptul că nici în proiectul de hotărâre referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești făcut public pe site de CJ și nici în raportul de specialitate sau referatul de aprobare nu se face vreo referire la sumele infime alocate pentru alimentația și medicația pensionarilor.


Dezvăluirea despre 13 bani/persoană/zi pentru medicamente și materiale sanitare a fost făcută de Viorel Iliuță în cadrul ședinței CJ din 25 februarie și poate că nu ar fi adusă la cunoștința publicului larg dacă reporterul Botoșăneanul nu ar fi reușit să intre în posesia unei înregistrări audio a ședinței.


Poate că tocmai teama de astfel de dezvăluiri este și unul dintre motivele pentru care noul președinte al CJ tergiversează de peste patru luni organizarea de ședințe în format fizic sau măcar transmiterea live pe internet a acestora.

 

FOTO Cămin: https://www.facebook.com/Caminul-pentru-persoane-varstnice-Trusesti

 

loading...
Luați-vă bătrânii acasă, statul n-are bani pentru ei – CE s-a întâmplat la azilul din Trușești
Zeci de bătrâni, o povară pentru propriii copii – Mulți sunt UITAȚI în spitale, alții nici nu știu de existența lor sau fug cât mai departe de ei – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google play download from apple store
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”
De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Sfătuiesc pe cei care au făcut aceste calcule să își dea demisia și să sune un profesor de matematică pentru câteva ore de curs.
7 aprilie 2021, 22:24
CJ trebuie sa subventioneze Nova Apa Serv care are pierderi mari in loc sa aduca profit pentru a avea fonduri destinate tratarii batranilor din azilul Trusesti. Cei care capuseaza de ani de zile Nova Apaserv sau cei care fura apa nu au nici o remuscare ca iau de la gura batranilor si a copiilor institutionalizati de CJ ?
5 aprilie 2021, 17:11
asa isi trateaza ciuma rosie sustinatorii la botosani
5 aprilie 2021, 10:19
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.