Ancheta săptămânii
Banii pe căldură, cheltuiţi pe reclamă, protocol şi salarii de 2.000 de $

Are datorii la stat de peste 30 de milioane de euro, a încheiat un nou an pe pierderi, preconizează să meargă în minus şi în 2010, dar îşi permite să cheltuie sume importante de bani pentru protocol, reclamă, publicitate şi să plătească salarii mult peste media celor de la Botoşani. Toate acestea sînt posibile la societatea de termoficare a oraşului, pe care bugetul de stat şi cel local o alimentează anual cu milioane bune de euro.

Protocol Termica


Reclamă de un miliard

Conform bugetului pe anul în curs al SC Termica SA, 100.000 de lei vor fi cheltuiţi doar pentru reclamă şi publicitate. Alţi 50.000 de lei sînt alocaţi pentru acţiuni de protocol. Ţinînd cont de cheltuielile totale estimate pentru acest an, distribuirea acestor sume pentru asemenea capitole bugetare nu pare a reprezenta un efort bugetar semnificativ. Termica este însă o societate care preconizează să termine anul cu o pierdere de 16,1 milioane de lei rezultată în principal din dobânzi la credite şi din majorările impuse de stat pentru neachitarea obligaţiilor financiare. Pe de altă parte, societatea înregistrează datorii totale de 131,6 milioane de lei la furnizorii de gaze naturale, păcură, apă, electricitate şi mai ales la bugetul de stat. În aceste condiţii îşi permite totuşi să cheltuie aproape 40.000 de euro cu reclamă şi protocol.


Salarii de 26 – 30 de milioane

Salarii directoriDar asta nu e tot. Peste 20% din totalul cheltuielilor programate a fi efectuate în acest an sînt cele privitoare la personal. 9,2 milioane de lei sînt repartizate prin buget pentru salariile brute. Termica a început anul cu 295 de angajaţi şi, trecînd peste faptul că un sfert dintre aceştia reprezintă personal TESA, efectuarea cîtorva împărţiri ne arată că media salariului brut este în acest moment de nici mai mult nici mai puţin de 2.599 de lei. Aceasta în condiţiile în care salariul mediu brut la Botoşani comunicat de Direcţia Judeţeană de Statistică este de numai 1.557 lei. În realitate însă, cheltuiala cu salariile brute ar putea fi şi mai mare. Şi asta pentru că societatea preconizează să renunţe în acest an la aproape o cincime de personal, iar în condiţiile în care suma alocată personalului rămîne aceeaşi media salarială ar merge undeva la 1.000 $/lună. Culmea însă, potrivit conducerii unităţii Consiliului Local, veniturile angajaţilor nu se ridică încă la nivelul la care ar trebui. „Venitul lunar mediu brut pe salariat reprezintă numai 63% din cel mediu în ramura energiei electrice, termice şi apă comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna decembrie 2009”, se arată într-un raport semnat de directorul general Ion Diaconu şi înaintat Adunării Generale a Acţionarilor.


Directori de 2 miliarde

Veniturile angajaţilor de rînd nu ar trebui însă să mire pe cineva în condiţiile în care directorii societăţii cîştigă în jurul a 2.000 de dolari pe lună. În perioada 3 aprilie – 31 decembrie a anului trecut conducerea executivă a societăţii a fost asigurată de Ion Diaconu director general, Florin Sandu director comercial, Vasile Costiuc director tehnic şi Denisia Agapie director economic. În cele aproape nouă luni de zile pentru remunerarea acestora s-au cheltuit nici mai mult, nici mai puţin de 214.317 lei, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare director a avut un salariu brut de 6.000 fără cîţiva lei. Doar datorită unui act normativ adoptat de Guvern s-a stopat cheltuirea altor sume importante pentru oamenii de rînd şi cu membrii consiliului de administraţie. În afara de directorul general, din acesta mai fac parte expeditorul internaţional Constantin Zărnescu, şeful cabinetului parlamentar al preşedintelui PSD Botoşani, Iustinian Bozi, pensionarul Cazimir Spiridon, profesorul de sport Ioan Strujan, sindicalistul Ştefan Ţarcă şi, în sfîrşit, inginerul Cristian Hriţcu. Prin amintita reglementare Executivul a plafonat la 1% din salariul directorului general indemnizaţiile componenţilor consiliului de administraţie, astfel încît în amintita perioadă s-au cheltuit cu aceştia doar aproape 1.500 de lei.


7 milioane euro pierduţi prin pămînt

Pierderi TermicaToate acestea se întîmplă în condiţiile în care pierderile înregistrate de unitate se situează în continuare la un nivel uriaş. Potrivit raportului de gestiune al societăţii, anul trecut nivelul pierderilor de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie au fost de exact 59.250 gigacalorii. În opinia reprezentanţilor societăţii, Termica merge însă pe drumul cel bun în această privinţă. „Nivelul actual s-a redus cu 50% faţă de acum cinci ani”, se arată în raportul menţionat. Ţinînd cont de tariful gigacaloriei practicat anul trecut înseamnă că, financiar vorbind, s-au pierdut 28,9 milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. „Aceste pierderi nu sînt suportate de beneficiari deoarece aceştia achită numai energia termică consumată, înregistrată efectiv de contoarele de branşament, ele influenţînd negativ rezultatele economico-financiare ale societăţii”, se mai arată în raportul în cauză.

Cifrele dezastrului

 Total datorii  131,6 milioane de lei
 Total creanţe 28,6 milioane de lei
 Clienţi rămaşi la Termica 13.665 abonaţi
 Total angajaţi   295
 Personal TESA 73
 Salariul mediu brut al directorilor  5.953 lei/lună
 Salariul mediu brut pe unitate  2.599 lei/lună
 Salariul mediu brut la Botoşani   1.557 lei/lună
 Subvenţie bugetul de stat şi cel local în 2010  22,3 milioane lei
 Pierdere programată pe 2010  16,1 milioane lei

Sergiu BĂLĂŞCĂU


Acuzații GRAVE la adresa unui medic! Ar fi scăpat un bebeluș în cap și i s-a fracturat clavicula, război prin avocat și cu legiștii - DOCUMENT & FOTO
Familia Lulciuc trăiește în comuna Cândești, din județul Botoșani. S-a întregit cu un al patrulea membru care s-a născut în data de 16 mai 2020. Gheorghe Ionuț, tatăl în vârstă de 32 de ani, are împreună cu Liliana Andreea, de 25 de ani, doi copii. O fetiță de doi ani și jumătate și un băiețel, Ionuț Andrei, de o lună și jumătate.
Statul a secretizat ”puțin” morțile de Covid, decedații intră în pământ cu tot istoricul cazului
Istoria se repetă și în pandemie: la mai puțin de trei luni după ce Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a îngrădit dreptul la informare al tuturor românilor și a restricționat accesul la datele privind numărul de persoane infectate din fiecare județ, s-a luat o măsură asemănătoare referitoare la decese.
ANALIZĂ: Cifrele NU mint – Românii se îmbolnăvesc mai tare de Covid-19 de fiecare dată când Iohannis cere prelungirea Stării de Urgență sau de Alertă
Pe 9 iunie președintele României anunță prelungirea Stării de Alertă cu păstrarea mai multor restricții, de la cinematografe și locuri de joacă închise la restaurante deschise doar pentru terase. Apar imediat proteste din partea mai multor asociații, patronate și politicieni, iar unele partide amenință că nu vor vota încă 30 de zile de Stare de Alertă.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Loading...
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
Loading...
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
Pai trebuie si bani de reclama fiindca altfel firma Capisco, apartinand sefului Diaconu, ar incheia anul cu pierderi. Ganditi-va cati bani au intrat si vor intra in contul acestei firme de la oameni simpli si necajiti care traiesc dintr-o amarata de pensie sau un somaj.
4 aprilie 2010, 00:04
www.books-photoshop.blogspot.com
3 aprilie 2010, 01:11
Toate calculele salariale+propunerile vine de la Nichita C-tin(seful personalului).Fura de la muncitori drepturile si da la pers.Tesa.Cel mai mic(in functie)om din Tesa are salarul de peste 9ooRON(la care se adauga in medie sporuri de 30 procente).NU E CORECT!Verificati tot,domnule Balascau. SUCCES!-de puteti rupe caracatita de la Termica.
30 martie 2010, 09:45
Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc construit pe finalul domniei lui "nea ceasca" (1987). Inainte de anul 1989 ca sa pot face o baie, dupa ora 21, cand se termina programul de apa calda dat de cei de la termica pentru locatarii de la etajele 1-3, mergeam la centralist cu o "mica atentie' si-l rugam sa mai lase putin vana deschisa ca sa poata face si familia mea o baie la repezeala. Acum constat cu stupoare ca acesti incompetenti care conduc Termica, cu concursul autoritatilor locale ,continua sa-si bata joc de noi. Desi sunt debransat total de ei dupa ce am achitat fel de fel de taxe, desi nu am tevi ale termica in apartament, constat ca in baza unei HCL sunt facut client la termica in cadrul unui contract incheiat cu Asociatia de Proprietari(fara vointa mea!!) si obligat sa achit niste facturi fantoma primite de la aceasta institutie . Sa achit ce?! Incompetenta manifestata dea lungul timpului de conducerile termica? Indemnizatiile grase ale membriilor consiliilor de administratie, clientela politica a partidelor oricare ar fi ele?! Sunteti niste nesimtiti care bagati mana in buzunarul contribuabilului!. Domnilor consilieri de la primarie acest lucru nu ar fi fost posibil fara aprobarea voastra tacita ,motiv pentru care va caracterizez la fel. Nu am sa platesc niciodata pentru ceva de care nu beneficiez! La etajul 4 , se infiltreaza ploaia in casa ,am probleme cu acoperisul blocului. Credeti ca navalesc vecinii de la etajele inferioare sa reparam , sau asociatia?. Eliminati clientela politica din CA de la Termica ,reduceti birocratia si cheltuielile neavenite, treceti la fapte domnilor -tovarasi! Pompati apa in pamant si veniti la mine s-o platesc Modernizati cu adevarat sistemul de incalzire a orasului, nu mimati acest lucru "papand "banii statului.Incalzire performanta pe orizontala, schimbati toate tevile vechi din oras , nu stati cu mana intinsa si cu miloaga la stat. cautati solutii parazitilor , ati muls destul statul!
29 martie 2010, 07:47
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Viața mi-a demonstrat că noi, oamenii, ne putem adapta în orice situație și cu orice caracter, atât timp cât suntem disponibili să înțelegem “de ce-ul”. Îmi place foarte mult să tratez orice experiență care mi se dă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8357 lei
USD
Dolarul SUA
4.1087 lei
CHF
Francul elveţian
4.4964 lei
GBP
Lira sterlină
5.3638 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8470 lei
XAU
Gramul de aur
255.0694 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3994 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9324 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0904 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1846 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6494 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.