Ancheta săptămânii
Banii pe căldură, cheltuiţi pe reclamă, protocol şi salarii de 2.000 de $

Are datorii la stat de peste 30 de milioane de euro, a încheiat un nou an pe pierderi, preconizează să meargă în minus şi în 2010, dar îşi permite să cheltuie sume importante de bani pentru protocol, reclamă, publicitate şi să plătească salarii mult peste media celor de la Botoşani. Toate acestea sînt posibile la societatea de termoficare a oraşului, pe care bugetul de stat şi cel local o alimentează anual cu milioane bune de euro.

Protocol Termica


Reclamă de un miliard

Conform bugetului pe anul în curs al SC Termica SA, 100.000 de lei vor fi cheltuiţi doar pentru reclamă şi publicitate. Alţi 50.000 de lei sînt alocaţi pentru acţiuni de protocol. Ţinînd cont de cheltuielile totale estimate pentru acest an, distribuirea acestor sume pentru asemenea capitole bugetare nu pare a reprezenta un efort bugetar semnificativ. Termica este însă o societate care preconizează să termine anul cu o pierdere de 16,1 milioane de lei rezultată în principal din dobânzi la credite şi din majorările impuse de stat pentru neachitarea obligaţiilor financiare. Pe de altă parte, societatea înregistrează datorii totale de 131,6 milioane de lei la furnizorii de gaze naturale, păcură, apă, electricitate şi mai ales la bugetul de stat. În aceste condiţii îşi permite totuşi să cheltuie aproape 40.000 de euro cu reclamă şi protocol.


Salarii de 26 – 30 de milioane

Salarii directoriDar asta nu e tot. Peste 20% din totalul cheltuielilor programate a fi efectuate în acest an sînt cele privitoare la personal. 9,2 milioane de lei sînt repartizate prin buget pentru salariile brute. Termica a început anul cu 295 de angajaţi şi, trecînd peste faptul că un sfert dintre aceştia reprezintă personal TESA, efectuarea cîtorva împărţiri ne arată că media salariului brut este în acest moment de nici mai mult nici mai puţin de 2.599 de lei. Aceasta în condiţiile în care salariul mediu brut la Botoşani comunicat de Direcţia Judeţeană de Statistică este de numai 1.557 lei. În realitate însă, cheltuiala cu salariile brute ar putea fi şi mai mare. Şi asta pentru că societatea preconizează să renunţe în acest an la aproape o cincime de personal, iar în condiţiile în care suma alocată personalului rămîne aceeaşi media salarială ar merge undeva la 1.000 $/lună. Culmea însă, potrivit conducerii unităţii Consiliului Local, veniturile angajaţilor nu se ridică încă la nivelul la care ar trebui. „Venitul lunar mediu brut pe salariat reprezintă numai 63% din cel mediu în ramura energiei electrice, termice şi apă comunicat de Institutul Naţional de Statistică pentru luna decembrie 2009”, se arată într-un raport semnat de directorul general Ion Diaconu şi înaintat Adunării Generale a Acţionarilor.


Directori de 2 miliarde

Veniturile angajaţilor de rînd nu ar trebui însă să mire pe cineva în condiţiile în care directorii societăţii cîştigă în jurul a 2.000 de dolari pe lună. În perioada 3 aprilie – 31 decembrie a anului trecut conducerea executivă a societăţii a fost asigurată de Ion Diaconu director general, Florin Sandu director comercial, Vasile Costiuc director tehnic şi Denisia Agapie director economic. În cele aproape nouă luni de zile pentru remunerarea acestora s-au cheltuit nici mai mult, nici mai puţin de 214.317 lei, ceea ce înseamnă că, în medie, fiecare director a avut un salariu brut de 6.000 fără cîţiva lei. Doar datorită unui act normativ adoptat de Guvern s-a stopat cheltuirea altor sume importante pentru oamenii de rînd şi cu membrii consiliului de administraţie. În afara de directorul general, din acesta mai fac parte expeditorul internaţional Constantin Zărnescu, şeful cabinetului parlamentar al preşedintelui PSD Botoşani, Iustinian Bozi, pensionarul Cazimir Spiridon, profesorul de sport Ioan Strujan, sindicalistul Ştefan Ţarcă şi, în sfîrşit, inginerul Cristian Hriţcu. Prin amintita reglementare Executivul a plafonat la 1% din salariul directorului general indemnizaţiile componenţilor consiliului de administraţie, astfel încît în amintita perioadă s-au cheltuit cu aceştia doar aproape 1.500 de lei.


7 milioane euro pierduţi prin pămînt

Pierderi TermicaToate acestea se întîmplă în condiţiile în care pierderile înregistrate de unitate se situează în continuare la un nivel uriaş. Potrivit raportului de gestiune al societăţii, anul trecut nivelul pierderilor de energie termică în reţelele de transport şi distribuţie au fost de exact 59.250 gigacalorii. În opinia reprezentanţilor societăţii, Termica merge însă pe drumul cel bun în această privinţă. „Nivelul actual s-a redus cu 50% faţă de acum cinci ani”, se arată în raportul menţionat. Ţinînd cont de tariful gigacaloriei practicat anul trecut înseamnă că, financiar vorbind, s-au pierdut 28,9 milioane de lei, adică peste 7 milioane de euro. „Aceste pierderi nu sînt suportate de beneficiari deoarece aceştia achită numai energia termică consumată, înregistrată efectiv de contoarele de branşament, ele influenţînd negativ rezultatele economico-financiare ale societăţii”, se mai arată în raportul în cauză.

Cifrele dezastrului

 Total datorii  131,6 milioane de lei
 Total creanţe 28,6 milioane de lei
 Clienţi rămaşi la Termica 13.665 abonaţi
 Total angajaţi   295
 Personal TESA 73
 Salariul mediu brut al directorilor  5.953 lei/lună
 Salariul mediu brut pe unitate  2.599 lei/lună
 Salariul mediu brut la Botoşani   1.557 lei/lună
 Subvenţie bugetul de stat şi cel local în 2010  22,3 milioane lei
 Pierdere programată pe 2010  16,1 milioane lei

Sergiu BĂLĂŞCĂU


27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Pai trebuie si bani de reclama fiindca altfel firma Capisco, apartinand sefului Diaconu, ar incheia anul cu pierderi. Ganditi-va cati bani au intrat si vor intra in contul acestei firme de la oameni simpli si necajiti care traiesc dintr-o amarata de pensie sau un somaj.
4 aprilie 2010, 00:04
www.books-photoshop.blogspot.com
3 aprilie 2010, 01:11
Toate calculele salariale+propunerile vine de la Nichita C-tin(seful personalului).Fura de la muncitori drepturile si da la pers.Tesa.Cel mai mic(in functie)om din Tesa are salarul de peste 9ooRON(la care se adauga in medie sporuri de 30 procente).NU E CORECT!Verificati tot,domnule Balascau. SUCCES!-de puteti rupe caracatita de la Termica.
30 martie 2010, 09:45
Locuiesc la etajul 4 intr-un bloc construit pe finalul domniei lui "nea ceasca" (1987). Inainte de anul 1989 ca sa pot face o baie, dupa ora 21, cand se termina programul de apa calda dat de cei de la termica pentru locatarii de la etajele 1-3, mergeam la centralist cu o "mica atentie' si-l rugam sa mai lase putin vana deschisa ca sa poata face si familia mea o baie la repezeala. Acum constat cu stupoare ca acesti incompetenti care conduc Termica, cu concursul autoritatilor locale ,continua sa-si bata joc de noi. Desi sunt debransat total de ei dupa ce am achitat fel de fel de taxe, desi nu am tevi ale termica in apartament, constat ca in baza unei HCL sunt facut client la termica in cadrul unui contract incheiat cu Asociatia de Proprietari(fara vointa mea!!) si obligat sa achit niste facturi fantoma primite de la aceasta institutie . Sa achit ce?! Incompetenta manifestata dea lungul timpului de conducerile termica? Indemnizatiile grase ale membriilor consiliilor de administratie, clientela politica a partidelor oricare ar fi ele?! Sunteti niste nesimtiti care bagati mana in buzunarul contribuabilului!. Domnilor consilieri de la primarie acest lucru nu ar fi fost posibil fara aprobarea voastra tacita ,motiv pentru care va caracterizez la fel. Nu am sa platesc niciodata pentru ceva de care nu beneficiez! La etajul 4 , se infiltreaza ploaia in casa ,am probleme cu acoperisul blocului. Credeti ca navalesc vecinii de la etajele inferioare sa reparam , sau asociatia?. Eliminati clientela politica din CA de la Termica ,reduceti birocratia si cheltuielile neavenite, treceti la fapte domnilor -tovarasi! Pompati apa in pamant si veniti la mine s-o platesc Modernizati cu adevarat sistemul de incalzire a orasului, nu mimati acest lucru "papand "banii statului.Incalzire performanta pe orizontala, schimbati toate tevile vechi din oras , nu stati cu mana intinsa si cu miloaga la stat. cautati solutii parazitilor , ati muls destul statul!
29 martie 2010, 07:47
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.