Ancheta săptămânii
Banii botoșănenilor băgați într-o sală de chefuri, în câteva garduri și în birourile luxoase ale edililor

Unii se dezvoltă cu un gard care împrejmuiește sediul administrației publice locale. Alții construiesc o anexă la Primărie sau un garaj și simt cum întreaga comunitate face un pas înainte. Nu lipsesc nici primarii care văd progresul comunei în montarea unor camere video. Și toate acestea, dacă s-ar putea, pe bani de la bugetul de stat.

Ce a vrut să facă CJ-ul


Pe 28 februarie, Consiliul Județean Botoșani a împărțit localităților fondurile de la bugetul de stat pe anul în curs. Pentru a preveni disputele politice pe seama repartizării acestor bani, s-a decis atribuirea lor în funcție de arieratele existente la primării, de împrumuturile bancare efectuate și de programele de dezvoltare locală / proiectele de infrastructură care necesită cofinanțare locală. Și, mai departe, pentru întocmirea unei situații cât mai exacte, s-a solicitat primăriilor să nominalizeze programele de dezvoltare locală pentru care solicită fonduri de la bugetul de stat.

Și ce a ieșit

primaria blandestiEi bine, operațiunea a scos la iveală veritabile minuni administrative. Alegătorii au astfel posibilitatea să afle ce înțeleg oamenii cărora le-au dat votul la scrutinul din vara anului precedent prin ”programe de dezvoltare locală”. Din capul locului trebuie spus că o mulțime de primari înțeleg să dezvolte localitatea creându-și lor un loc de muncă mult mai modern. Altfel nu se explică abundența cererilor de fonduri pentru ridicarea unor noi sedii de primării sau extinderea celor existente. Primăria Blândești (foto stânga) dorește, în baza unei hotărâri de Consiliu Locală adopatăt în decembrie, 250.000 de lei pentru ”construire sediu administrativ în comuna Blândești”. Primăria Brăești vrea aproape aceiași bani, 200.000 de lei mai exact, pentru ”construire anexă gospodărească la Primărie”, având deja studiu de fezabilitate. Unii sunt foarte grijulii cu mașinile. Primăria Drăgușeni, de exemplu, a cerut 150.000 de lei pentru ”reabilitare magazie sediu Primărie (garaj, magazie lemne, arhivă)”, iar Primăria Sulița 600.000 de lei pentru ”construire clădire anexă cu funcțiune de garaj auto ISU, magazie materiale și cameră centrală sediu Primărie”.

Primarii dezvoltă comunele făcându-și lor birouri moderne, parcări, garaje

Abia inaugurată după cheltuirea a circa 1,4 milioane de lei, Primăria Durnești nu este totuși... completă, așa că a solicitat de la CJ 109.400 de lei pentru ”construire anexă Primărie”. O situație asemănătoare se întâlnește și la Primăria Mihai Eminescu, ridicată în mandatele lui Verginel Gireadă, care acum a cerut 200.000 de lei pentru ”recompartimentare și extindere sediu Primărie”. La Lozna problemă este la mansarda clădirii administrației publice locale și, ca atare, s-au cerut 12.000 de lei pentru ”compartimentare mansardă sediu Primărie”. Primarul de Hlipiceni dorește o clădire total nouă în care el și funcționarii să muncească și a solicitat 500.000 de lei, lucru valabil și la Vlădeni, unde însă noua primărie costă 1,1 milioane de lei.

Gardul din jurul primăriei prin care progresează întreaga localitate

La Mileanca (foto stânga) și Răuseni dezvoltarea comunenlor se face prin montarea de garduri. Și nu oriunde, ci la primării, iar așa-ziele programe de dezvoltare locală sună cam așa: ”modernizare prin împrejmuire Primărie”, obiectiv nou, 100.000 lei, respectiv ”amenajare împrejmuire Primărie”, obiectiv în continuare, 96.000 lei.
primaria mileancaPreocuparea primarilor pentru locul de muncă pe care îl dețin cel puțin pentru patru ani nu se oprește însă aici. La Tudora sunt necesari nici mai mult, nici mai puțin de 230.000 de lei pentru a se înfăptui ”mărețul obiectiv” de ”reparații fațadă sediu Primărie”, pe care aleșii din localitate încearcă tocmai din noiembrie 2015 să-l înfăptuiască.
La Vârfu Câmpului prioritare sunt ”reparații parcare incinta Primăriei”, un obiectiv nou, contractat în luna noiembrie a anului precedent, pentru a cărui ducere la îndeplinire sunt necesari 12.790 lei.
În fine, Primăria Vorniceni, posesoarea unui sediu care contrastează puternic cu sărăcia din comună, a dorit să i se aloce 50.000 de lei pentru ”dotări independente pentru sediul Primăriei”.
În fine, după ce a cheltuit peste un milion de lei pentru construcția unui nou sediu al administrației locale întrucât cel vechi fusese retrocedat, Primăria Văculești a solicitat 450.000 de lei pentru... ”achiziție teren și clădire fost sediu al a Primăriei Văculești”. Ca un făcut și în acest caz contractul a fost semnat tot în luna noiembrie.

WC-uri de la 5.000 la 150.000 de lei

Toaletele reprezintă un alt obiectiv întâlnit ca ”programe de dezvoltare locală” la o mulțime de primării. Dacă mai ales la școli amenajarea acestora chiar constituie o necesitate, pentru ca elevii și profesorii să nu își mai facă necesitățile fiziologice ”în fundul curții”, în schimb frapează diferențele enorme de fonduri. Astfel, dacă Primăria Brăești a cerut 150.000 de lei pentru ”construire grup sanitar Școala Gimnazială Gheorghe Coman”, pentru care are SF, Primăria Drăgușeni a solicitat doar 5.000 de lei, adică de 30 de ori mai puțin, pentru ”amenajare grup sanitar Școala nr. 2 Străteni”.

 

17,9 milioane de lei

a repartizat CJ primăriilor pentru arierate, rambursări de credite și programe de dezvoltare locală

Camere video, tribună acoperită, cimitir, ”scară acces balcon”

primaria cristestiDezvoltarea locală este percepută în fel și chip de către primari. La Cristești (foto dreapta), de exemplu, se intenționează cheltuirea a 120.000 de lei pentru ”montaj sistem de supraveghere video”, la Drăgușeni 300.000 de lei pentru ”construire teren fotbal sintetic” și 60.000 de lei pentru ”extindere cămin cultural la Podriga”, la Vlăsinești 89.000 de lei pentru construirea unei tribune acoperite la baza sportivă, la Todireni 26.000 de lei pentru ”înființare și dotare cabinet stomatologic”, în timp ce edilul din Săveni ar vrea să își dezvolte orașul inclusiv prin construirea unui nou cimitir, cu 200.000 lei de la CJ. Și pentru că veni vorba de centre urbane, demn de menționat sunt câteva obiective încadrate de Primăria Dorohoi la capitolul ”programe de dezvoltare locală”: ”modernizare pe verticală trepte Spiru Haret” - 134.000 lei,  ”realizare scară acces balcon Sala Teatrului” - 30.000 de lei și ”construire platformă izolată pentru depozitarea zăpezii” - 400.000 de lei.

Există și un primar care vrea bani pentru o sală de chefuri

Nimeni și nimic nu pare însă să-l întreacă pe primarul de la Hilișeu-Horia. Cel puțin două dintre așa-numitele ”programe de dezvoltare locală” pentru care a vrut să i se aloce fonduri de la CJ Botoșani sunt unicat la nivelul județului. Ioan Butnaru a cerut nici mai mult, nici mai puțin de 610.000 de lei pentru ”construire sală festivități” și 110.000 de lei pentru ”realizarea unui centru de tranzit pentru preluarea și cazarea victimelor violenței în familie”. La aceste obiective a adăugat și ”realizarea unui sistem supraveghere video pentru combaterea criminalității”. ”Doar” 175.000 de lei.

Nici liderul primarilor comunali nu poate înțelege cum se cer și cum se alocă banii

dumitru chelariuPreședintele filialei județene a Asociației Comunelor din România (ACOR) recunoaște că o mulțime de primari solicită fonduri anapoda, pentru obiective care nu au în realitate nici o legătură cu dezvoltarea localităților pe care le conduc. Susține la rândul său că de un deceniu încearcă să înțeleagă modul în care unele primării solicită și ajung să primească fonduri de la bugetul de stat prin CJ și Administrația Județeană a Finanțelor Publice.


”Când se acordă bani pe această cotă trebuie să te raportezi la ceva. Vă arăt și studiul meu asupra unor primării care mereu cereau: nu avem trotuar și vrem trotuar, nu avem aia și vrem aia. La un moment dat s-a spus să prezentăm contracte de finanțare sau să prezinți măcar un studiu de fezabilitate sau o documentație tehnico-economică pentru că acea documentație te-a costat bani și n-ai dat banii în van, deci obligatoriu ai deja născut un proiect local. Dar astea au fost luate mereu din păcate așa, doar ca număr și aici intervine subiectivismul”,


Dumitru Chelariu, președinte ACOR Botoșani.

”Micile șopârle” prin care se finanțează tot felul de prostii

Iar afirmațiile liderului primarilor rurali din județ sunt dovedite tocmai de situația întocmită de CJ înainte de distribuirea fondurilor pe localități. Primăriilor li s-a solicitat să menționeze, la programele de dezvoltare locală, dacă este vorba de un obiectiv nou sau unul în continuare, numărul contractului și data semnării. Doar 36 de primării au specificat aceste informații, celelalte solicitând fonduri pentru tot felul de obiective fără a preciza dacă au sau nu contract încheiat, condiții în care nu se mai putea discuta și despre o dată.
Președintele ACOR Botoșani crede că banii ar trebui repartizați pe o formulă matematică clară, direct de către Fisc, fiindcă sistemul actual permite introducerea a ”mici șopârle” prin care plenul Consiliului Județean să poată distribui fondurile către primării pe criterii politice.


”Care este rolul Consiliului Județean în înpărțeala asta? O să se supere dl Macaleți, dar normal ar trebui prin instituțiile statului, după o anumită formulă. Ei nu adună bani, Consiliul Județean nu este o instituție care să adune taxe, nu își are rostul, e un organism intermediar care la un moment dat are și el un rol dintr-ăsta de a împărți. Uneori mai corect, alteori mai puțin corect”,


Dumitru Chelariu, președinte ACOR Botoșani.

”S-au cerut sume imense”

dorin birtaDacă unii primari au solicitat fonduri pentru ”programe de dezvoltare locală”, alții nu au cerut nici un leu și atunci se naște întrebarea: cine a procedat corect, primarii care au fost sinceri și au recunoscut că nu au obiective care să se încadreze la amintitul capitol sau cei care au solicitat bani pentru tot felul de lucrări care nu au nici o legătură cu ”programe de dezvoltare locală”? Răspunsul CJ-ului înclină către primarii din categoria întâi.


”Acelea nici nu s-au luat în calcul. S-au luat în calcul strict proiectele pe cofinanțări, după cum a declarat și președintele. S-au cerut sume imense, de nu știu câte ori mai mari față de ce aveam disponibil. Necesarul fiecărei unități administrativ-teritoriale este de zece ori mai mare față de fondurile pe care le aveam la dispoziție. E foarte complicat”,


Dorin Birta, vicepreședinte CJ Botoșani.


18 localități din județ


nu au solicitat bani pentru ”programe de dezvoltare locală”: Avrămeni, Bucecea, Concești, Corlăteni, Corni, Coșula, Coțușca, Curtești, Frumușica, Gorbănești, Hudești, Manoleasa, Mihăileni, Santa Mare, Stăuceni, Șendriceni, Ștefănești, Unțeni.

Primarul mincinos vs primarul sincer

Culmea este însă că, deși figurează printre primăriile care nu au solicitat fonduri, Coțușca are de fapt proiecte pentru care necesită cofinanțare.


”Noi avem mai multe școli și pentru a obține autorizație sanitară trebuie să efectuăm anumite lucrări. Avem proiecte depuse la Ministerul Dezvoltării și suntem obligați să contribuim cu o cotă de cofinanțare și de accea am cerut bani de la Consiliul Județean”,


Dan Vezeteu, primar Coțușca.


Experiența arată însă că primarii suferă mult la capitolul sinceritate. Iar ultima demonstrație a fost chiar la atribuirea fondurilor de la bugetul de stat pe 2017, când o mulțime dintre ei au anunțat CJ-ul că au arierate și, ca atare, trebuie să primească sume mai mari. Consiliul Județean a efectuat o verificare la Finanțe și a descoperit că mai multe administrații locale nu avea de fapt arierate.

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Dezmăț financiar la Primărie: Angajații au cheltuit banii pe mesaje enjoy și convorbiri cu suprataxă
Cele șapte minuni investiționale ale județului, de la becurile... telefonice la pietonalul din comuna fără asfalt – GALERIE FOTO
Împărţeală social-democrată a banilor la drumuri: primarii PSD – cele mai mari fonduri – LISTA
CJ a repartizat banii primăriilor: O comună PSD bate toate oraşele, două localităţi PNL - 0 lei şi 0 bani – LISTA

 

Ordonanța lui Ciolacu strânge cureaua, dar nu prea: Oameni dați afară din primării doar „pe hârtie”! Primar: Trebuie să plec eu și cu vicele obligatoriu
Întâi a fost un proiect de ordonanță peste care s-a intervenit succesiv și care a paralizat practic activitatea din instituțiile publice vizate.Bugetarii erau mai degrabă preocupați să citească paragrafele care i-ar afecta direct și care i-ar fi lăsat fără o bună parte din salarii ori mai rău, chiar fără locul de muncă.
Este OFICIAL: Drumul Botoșani – Târgu-Frumos rămâne cu piatră spartă, gropi și alunecări de teren la granița dintre județe, se lucrează la un nou proiect
În timp ce prefectul, președintele Consiliului Județean și unii parlamentari ai Puterii își fac deja poze de la întâlniri pe tema autostrăzii Pașcani – Suceava, care ar urma să asigure conectivitatea județului cu Autostrada Moldovei (A7) și Autostrada Unirii (A8), la granița Botoșaniului cu Iașul este dezastru.
Angajații unei benzinării, la băut și fumat alături de alți oameni, la câțiva metri de un rezervor GPL, stația NU are autorizație de mediu – VIDEO & GALERIE FOTO
Mai mulți cetățeni din satul Hudum au reclamat autorităților că trăiesc cu teama unei tragedii din cauza unei stații GPL situate în apropierea drumului Botoșani – Suceava. Oamenii susțin că SKID-ul respectiv este amplasat ilegal și au solicitat ridicarea autorizației.
Reforma administrativă: CINCI instituții ar urma să dispară la Botoșani, cu tot cu directorii din fruntea lor
Proiectul legislativ privitor la unele măsuri fiscale aplicate în mediul privat, dar și cu o serie de măsuri care afectează aparatul de stat a intrat în transparență decizională.Mai multe instituții publice ar urma să dispară inclusiv la Botoșani prin desființare, comasare sau absorbție.
Procurorii de la Suceava, ”undă verde” pentru intrarea familiei cu cererea de peste 7 milioane de euro în dosarul decesului Alexandrei - MOTIVAȚII oficiale
Parchetul de pe lângă Curtea de Apel a preluat dosarul privitor la moartea Alexandrei Ivanov în data de 29 august 2023, la 11 zile de la deces. Suspect la acest moment în ancheta penală este medicul care se afla de gardă în noaptea de 17 spre 18 august 2023, în Maternitatea Botoșani.
Pietre, pământ și nori de praf pe Botoșani – Târgu-Frumos în ziua când drumul trebuia să fie gata, contractul se termină fără să se mai asfalteze la intrarea în județ – VIDEO & GALERIE FOTO
Promisă de trei decenii, reabilitarea drumului Botoșani – Târgu-Frumos nu este gata nici după ce s-au alocat fondurile necesare, s-a organizat o licitație, a fost desemnat un câștigător și a expirat și termenul, prelungit și el, de executare a lucrărilor.
Nu este vreo glumă! Firma cu explozia din Crevedia are sediu și la Botoșani și stație GPL într-o intersecție din centrul orașului – GALERIE FOTO
Compania căreia îi aparține stația GPL din Crevedia care a explodat sâmbătă seară are sediu secundar la Botoșani, într-un imobil pe care îl deține în baza unui contract de vânzare-cumpărare datat pe 20 ianuarie 2020.
Alexandra e peste tot! Caz tras la indigo: Mămică din Botoșani internată la Maternitate, mesaje fără răspuns către doctoriță! Copilul născut cu afecțiuni
Raluca și Andrei Bucșă sunt doi tineri din Botoșani care și-au dorit nespus să devină părinți.Ceea ce ar fi trebuit să fie cea mai frumoasă experiență din viața lor s-a transformat într-un coșmar. Iar povestea lor seamănă aproape identic cu ceea ce i s-a întâmplat Alexandrei. Doar că în cazul tinerilor Raluca și Andrei, din fericire, experiența din Maternitate nu s-a terminat cu o tragedie.
Botoșani, județul în care oamenii mor pe capete în șanțuri betonate adânci până la 2 metri: O să desenăm câte un cap de mort pe fiecare podeț VIDEO & GALERIE FOTO
16 iulie 2023 CerchejeniUn tânăr de 22 de ani a murit după ce s-a izbit într-un cap de pod...
Heliportul modern construit la Botoșani cu bani europeni a devenit muzeu, elicopterele SMURD aterizează tot pe coclauri
Cerut, obținut și... nefolosit. Este pe scurt povestea heliportului de la Botoșani unde teoretic ar fi trebuit să aterizeze deja elicopterul medical care preia cazurile grave cu pacienți botoșăneni. Într-un românism specific sistemului bugetar, este posibil ca acest lucru să se întâmple și în realitate. Dar peste vreo doi ani.
Dorohoianca demisă de la București pentru ”ororile din cămine” a ajuns în aceeași zi director la Botoșani și a plecat în concediu
Chiar dacă informația privind destituirea Cristinei Anton din funcția de director general al Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) a fost făcută publică pe 10 iulie, social-democrata și-a pierdut postul încă din data de 7 iulie.
Scandal feminin în PNL pentru șefia grupului din Consiliul Județean, s-a lăsat cu vorbe grele
Totul ar fi pornit de la o interpelare politică pe care Mirela Saucă a avut-o în ultima ședință ordinară de Consiliu Județean, în care a reproșat că liberalii nu sunt invitați la tăieri de panglici la care participă pesediștii. În replică, Doina Federovici le-a transmis să-și desemneze un lider de grup cu care să se poată discuta din timp astfel de lucruri.
Primăria pregătește proces pentru a prelua Casa Sindicatelor: Clădirea nu are proprietar / Construită din banii botoșănenilorFOTOGALERIE
Va fi probabil unul dintre cele mai provocatoare procese în care va fi implicată Primăria Botoșani iar miza este una pe măsură.Precedentul a fost deja creat în urmă cu un deceniu când a fost pornit valul de litigii pentru stabilirea proprietarului de drept al acestor imobile.
Investiția la drumul Botoșani – Târgu Frumos a avansat cu numai 3% în două luni, după ce s-a mărit valoarea contractului cu statul, constructorul cere extinderea termenului de execuție – VIDEO & GALERIE FOTO
După doi ani în care teoretic au fost efectuate lucrări de modernizare, cel mai important drum național pentru Botoșani prezintă o imagine a neputinței și a modului în care sunt onorate contractele cu statul în România. Șansele ca această arteră să fie finalizată la termen sunt extrem de mici.
Liberalismul la Botoșani: Iliuță a plecat din PNL supărat pe colaborarea cu PSD după ce a făcut campanie cot la cot cu PSD-iștii, a candidat alături de ei și cu votul lor a devenit viceprimar – GALERIE FOTO
Chiar dacă a plecat din PNL reproșând partidului colaborarea cu PSD, Viorel Iliuță a dobândit în 2012 un mandat de consilier local și apoi unul de viceprimar tocmai în cadrul unei alianțe a celor două partide.
Polițiști europeni cu toalete în curte, fără apă și săpun: Poliția Botoșani cumpără șase WC-uri din lemn pentru sediile din județ după ce a primit BMW-uri pentru oraș – FOTOGALERIE
Acțiune mai puțin obișnuită a Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ) Botoșani, care în aceste zile are în derulare o procedură în SICAP (Sistemul Informativ Colaborativ pentru mediu performant de desfășurare a Achizițiilor Publice).
Plângere pentru tentativă de omor împotriva unui primar, un consilier local a cerut protecția Poliției: Omori lumea pe stradă
Disputele politice și administrative dintr-o comună s-au mutat din Consiliul Local la Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ), acolo unde un ales din Gorbănești a depus o plângere împotriva primarului Ionuț Melinte. Conflictul este unul mai vechi, însă a degenerat la sfârșitul lunii precedente.
Edy, la ce meciuri te uiți? Mailat este detașat cel mai bun marcator român din SuperLigă, dar Iordănescu NU îl convoacă la națională 
S-a spus de nenumărate ori că, dincolo de valoarea și randamentul la zi al unui jucător, cel puțin la fel de importante pentru convocarea unui jucător la echipa națională a României sunt cluburile la care evoluează și firmele care îl impresariază. 
STUDIU de CAZ - Cum s-a salvat o fabrică din Botoșani - De la director la muncitori, toți angajații au acceptat să muncească 4 luni fără salariu: Pare o poveste de Ion Creangă, dar așa a fost VIDEO
Astăzi este una dintre cele mai mari companii din Botoșani, însă în anii de după revoluție a fost închisă câteva săptămâni, iar apoi muncitorii au venit la lucru câteva luni cu toate că știau că nu vor fi plătiți. Au acceptat însă această variantă pentru a-și salva fabrica și implicit locurile de muncă.
POVESTEA achitării directorilor de la Modern Calor în dosarul DNA în care a fost atrasă și o companie de top: O încâlceală contractuală cum nu întâlnești în fiecare zi
Pe data de 28 iulie 2017 procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) – Serviciul Teritorial Suceava descindeau în birourile șefilor de la Modern Calor, compania orașului aflată în subordinea Consiliului Local. Era vizat un contract care asigura mentenanța a două motoare de cogenerare încheiat între Modern Calor și Elsaco Electronic.
cel de la Frumusica nu a cerut bani pentru că nu stie ce să facă cu ei, pe el funcţia de primar l-a obosit nu este de loc implicat în ceea ce inseamna viaţa acestei comunităţi. N-a facut 1m de trotuar, apa, abia acum in 2017, ani de zile le-a spus oamenilor că dacă vor apă să-şi facă fântâni, aici nu există nici o activitate culturală,nici o acţiune gen ziua comunei, nimic. Şi când te gândeşti că l-au votat pentru încă 4 ani, vorba ceea ,, ce-şi face omul cu mâna lui.....
13 martie 2017, 10:07
Sondaj
Sunt întemeiate grevele declanșate în noiembrie de salariații mai multor instituții din Botoșani?
Declaraţia zilei
„Este foarte important ca cei mici să petreacă timp de calitate în aer liber. Încurajăm acest obicei și transformăm spațiile de joacă destinate copiilor. De la începutul mandatului, am înființat ori reabilitat mai multe ...
answear.ro%20
inpuff.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9672 lei
USD
Dolarul SUA
4.5844 lei
CHF
Francul elveţian
5.2499 lei
GBP
Lira sterlină
5.7927 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.1178 lei
XAU
Gramul de aur
298.5041 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2568 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3075 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0155 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3818 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2036 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6662 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.9 o C
Dorohoi
0.2 o C
Bucecea
-1.1 o C
Darabani
-1.7 o C
Saveni
-0.7 o C
Ştefăneşti
3.0 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.