Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI : Pensii astronomice pentru foştii magistraţi – lista beneficiarilor
În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Unii lucrează o viaţă pentru o pensie de ceva peste 500 de lei, alţii, pe baza veniturilor primite în ultima lună de serviciu, primesc de la stat peste 10.000 de lei. Se întîmplă la Botoşani, unde foştii magistraţi beneficiază într-o lună de o pensie pe care majoritatea celorlalţi vîrstnici din judeţ nu o iau nici măcar într-un an de zile. Veniturile judecătorilor şi procurorilor ieşiţi din cîmpul muncii au reprezentat întotdeauna în subiect tabu. Deşi sînt suportate de la bugetul de stat, ele au au fost ţinute secrete de autorităţi. Motivul ar putea fi unul cît se poate de uşor de înţeles. Cuantumul acestora este realmente uriaş faţă de cel al majorităţii vîrstnicilor din Botoşani.
Tribunalul Botosani (Medium)Fostul şef al PNA cel mai bine plătit pensionar magistrat din Botoşani
fost procuror Ioan Amarie (Medium)
Topul pensionarilor magistraţi din Botoşani este deschis de Ioan Amarie, fostul procuror general al Parchetului Naţional Anticorupţie, instituţie înfiinţată în perioada Guvernului Adrian Năstase. La cîteva luni după trecerea PSD în opoziţie, în august 2005, acesta a trimis Consiliului Superior al Magistraturii o cerere de eliberare din toate funcţiile, în vederea pensionării. Amarie avea atunci doar 53 de ani. Fusese timp de trei ani şef al PNA şi avea cam trei decenii de activitate în magistratură. În trecut activase inclusiv la Parchetul de pe lîngă Judecătoria Dorohoi. Ioan Amarie beneficiază de o pensie de nici mai mult, nici mai puţin de 17.969 de lei.Poziţia a doua este ocupată de fostul prim procuror al Pachetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani Constantin Roman. Acesta a ocupat funcţia pînă în 2005, cînd s-a pensionat şi primeşte din partea statului 12.263 de lei în fiecare lună.
Au pensii cît n-are primarul salariufost judecator Constantin Talanca (Medium)

Alţi cinci magistraţi din Botoşani beneficiază de pensii care trec de 10.000. Printre aceştia îi regăsim pe fostul judecător sindic Valentin Cojocaru, fosta judecătoare financiară a Curţii de Conturi Elena Moscaliuc, trecută ulterior la secţia comercială a Tribunalului Botoşani sau fostul prim procuror adjunct Gheorghe Ohriniuc. Li se mai adaugă Olimpia Samoilă şi Titus Pungă. Nu au atins limita de 10.000 de lei, dar au pensii cît nu primesc, de exemplu, salarii primarul sau preşedintele Consiliului Judeţean, foşti şefi din justiţia botoşăneană. Printre alţii, este vorba de Victoria Bordianu şi Constantin Talancă, ambii foşti vicepreşedinţi ai Tribunalului Botoşani, cu pensii de peste 9.000 de lei.
Cum e posibil aşa ceva?
fost judecator Laurentiu Curelariu (Medium)
Simplu : datorită legii. În statutul judecătorilor şi procurorilor se stipulează foarte clar că „judecătorii şi procurorii cu o vechime de cel puţin 25 de ani în magistratură se pot pensiona şi pot beneficia, la împlinirea vîrstei de 60 de ani, de pensie de serviciu, în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de indemnizaţia de încadrare brută lunară şi sporurile avute în ultima lună de activitate înainte de data pensionării”. Practic, magistraţii iau pensia în funcţie de salariul din ultima lună. Cum acesta trece la unii magistraţi botoşăneni de 10.000 de lei, atunci şi pensia este una pe măsură. În tot acest timp, majoritatea botoşănenilor care se pensionează bineînţeles că nu pot primi pensie în funcţie de salariul din ultima lună. Lor li se ia în calcul şi venitul din urmă cu 20 sau 30 de ani, astfel încît se ajunge ca pensia medie la Botoşani să fie de doar 500 de lei.
Un pensionar, două pensiifost judecatorul Gheorghe Ghinet 2
Ca şi cum toate acestea nu ar fi îndeajuns, o bună parte a magistraţilor ieşiţi din cîmpul muncii cu acest statut beneficiază practic de două pensii, una ca fost procuror sau judecător, plătită de la bugetul de stat, la care se adaugă şi aşa numita pensie de stat, achitată de la bugetul de asigurări. Astfel, de exemplu Gheorghe Ghineţ primeşte 2.364 de lei de la stat şi 7.265 de lei ca fost magistrat. Explicaţia ar fi aceea că respectivii au lucrat nu doar în magistratură, ci şi în afara acesteia, iar acum beneficiază de pensii de la ambele locuri de muncă.
Ieri judecători sau procurori, astăzi avocaţi

Pe de altă parte, unii magistraţi pensionari continuă să activeze în justiţia botoşăneană. De această dată o fac ca avocaţi. Printre cei care au prestat astfel de activităţi după pensionare se află foştii judecători Gheorghe Gavril, Constantin Talancă, Olimpia Samoilă şi Laurenţiu Curelariu sau fost prim procuror Constantin Roman.
Salarii babane, pensii pe măsură

Atît timp cît legea va permite pensiile magistraţilor vor cotinua să fie astronomice în comparaţie cu cele ale majorităţii botoşănenilor de vîrsta a treia. Aceasta deoarece salariile judecătorilor şi procurorilor sînt considerabil peste ceea ce se plăteşte în mod obişnuit la Botoşani. Astfel, potrivit declaraţiilor de avere pe care le-au completat în 2008 şi deci sînt aferente anului 2007, judecătorul Adrian Toporăscu, actual preşedinte al Tribunalului Botoşani, a avut un venit mediu lunar de aproape 8.885 lei, iar Vladimir Ţepoi, pe atunci preşedinte al Tribunalului, 12.455 lei. Atunci s-a motuivat că la salariile propriu zise s-au adăugat şi nişte sporuri cîştigate retroactiv în instanţă şi de aceea veniturile ar fi mai mari. Cît mai cîştigă un judecător în 2010 sau ce salariu a avut anul trecut e în bună parte un mister. Pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii cele mai noi declaraţii de avere ale judecătorilor botoşăneni provin din 2009 şi în ele sînt menţionate cîştigurile din 2008.
Topul financiar al pensionarilor magistraţi
ciocan-cu-bani (Large)Ioan Amarie, procuror, fost procuror general PNA                  17.969 lei
Constantin Roman, procuror, fost prim procuror al judeţului  12.263 lei
Valentin Cojocaru, fost judecător sindic                                 10.907 lei
Elena Moscaliuc, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 10.594 lei
Olimpia Samoilă, fost judecător Tribunalul Botoşani               10.387 lei
Gheorghe Ohriniuc, procuror, a ocupat funcţie de conducere la Parchet10.178 lei
Titus Pungă                                                                         10.022 lei

Dragos Adochiţei, fost procuror                                             9.737 lei

Victoria Bordianu, judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.639 lei

Gheorghe Ghineţ, fost judecător                                            9.629 lei

Maria Pălimaru, fost procuror Parchetul de pe lîngă Tribunal 9.220 lei
Constantin Talancă, fost judecător, fost vicepreşedinte al Tribunalului 9.088 lei
Mihai Chiroşcă, fost procuror                                               9.088 lei
Gheorghe Gavril, fost judecător, fost preşedinte al Tribunalului  8.980 lei
Laurenţiu Curelaru, fost judecător la secţia comercială a Tribunalului 8.735 lei
Filotia Ciobanu, fost judecător Tribunalul Botoşani                      7.989 lei
Rodica Iftime, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.824 lei
Eugen Marin, fost judecător Tribunalul Botoşani                        7.191 lei
Valeriu Ciopraga, fost procuror                                                  6.904 lei
Maria Ciopraga, fost judecător Tribunalul Botoşani                     6.691 lei
4.842 de lei este pensia medie a unui magistrat botoşănean
509 lei este pensia medie plătită la BotoşaniDe aproape 10 ori este mai mare pensia medie a unui magistrat decît cea medie a unui botoşănean care nu a fost judecător sau procuror.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Pe parcursul anului 2010 Guvernul a încercat în repetate rînduri să diminueze pensiile, însă nu le-a avut în vedere doar pe cele uriaşe ale magistraţilor, ci ale tuturor românilor. S-a adoptat şi un act normativ prin care acestea trebuiau să scadă cu 15%, însă Curtea Constituţională a declarat prevederea drept ilegală astfel încît Executivul a renunţat la respectiva iniţiativă. În schimb, a mărit TVA de la 19% la 24%.


Urmărește-ne și pe Google News

Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
Sondaj
Credeți că trebuie limitată la 30 km/h viteza pe șoseaua de la Lebăda?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Cred că astăzi mai scriem o pagină de istorie pentru prelungirea autostrăzii A7 Suceava – Botoșani. Va fi o zonă dinamică de dezvoltare între Suceava și Botoșani în perioada următoare. Eu asta o văd și în perspectiva ...
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.9250 lei
USD
Dolarul SUA
4.7278 lei
CHF
Francul elveţian
5.0120 lei
GBP
Lira sterlină
5.7274 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.3950 lei
XAU
Gramul de aur
266.4903 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2453 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2003 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1913 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.5438 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2021 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6623 lei
Vremea
astăzi
Botosani
5.3 o C
Dorohoi
3.5 o C
Bucecea
4.8 o C
Darabani
2.9 o C
Saveni
3.8 o C
Ştefăneşti
5.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.