Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - MARTIE : Săracii primari cu maşini mai scumpe decît drumurile

În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Se plîng că nu au bani de salarii, că le sînt alocate fonduri prea reduse de către Consiliul Judeţean, că sînt afectaţi de criză, dar conduc maşini cît bugetul instituţiilor pe luni bune de zile. Este vorba de o parte a primarilor de oraşe şi comune a căror autoturisme contrastează puternic cu sărăcia localităţilor din care provin.


Şeful primarilor, printre capii judeţului şi la volan

Şeful primarilor rurali din judeţ este unul dintre lideri şi la capitolul automobile. Vasile Capotă, primar de Mitoc şi preşedinte al filialei Asociaţiei Comunelor deţine un Jeep Wrangler de peste 30.000 de euro pe care l-a achiziţionat „cu banii jos”. Nu l-a luat din salariul de primar, deoarece nu i-ar fi ajuns pentru o asemenea achiziţie, ci, spune el, din veniturile din agricultură. „Cine spune că nu se cîştigă din agricultură este un mincinos. E o maşină numai bună pentru drumurile din Botoşani”, ne-a declarat Vasile Capotă. Printre altele, modelele precum cel condus de acesta şi care a fost creat ca să fie capabil “de a merge oriunde şi de a face orice”, dispune de ESP cu sistem electronic antirăsturnare şi control antiderapaj al tracţiunii şi BAS (asistenţă la frînarea de urgenţă).


Primar lîngă Botoşani = maşină de teren

Masina primar Mihai EminescuPrimarii localităţilor riverane municipiului Botoşani sînt şi ei printre cei mai dotaţi din punct de vedere auto. Verginel Gireadă de la Mihai Eminescu poate fi văzut mai mereu la volanul unui BMW X5, despre care susţine că nu i-ar aparţine lui, ci firmei Tehnic Asist, abonată la lucrări în comună. Societatea i-ar fi împrumutat doar automobilul, însă, cum primarul tot îl conduce de mai mult de jumătate de an, e posibil să fi uitat să îl returneze. Masina primar CurtestiPrimarul de Curteşti conduce la rîndul său o maşină de teren. Dumitru Viţel deţine un Hyundai Sante Fe. Varianta din 2010 a maşinii este capabilă să producă 194 cai putere, iar accelerarea de la 0 la 100 km/h se face în doar 9,8 secunde. Preţurile la o astfel de maşină încep de la 29.738 euro şi se duc pînă la 35.581 euro. Spre deosebire de omologul de la Mihai Eminescu, primarul de Curteşti nu ascunde că maşina îi aparţine. El crede că este îndriduit să conducă un astfel de automobil. “Eu sînt la al treilea mandat aici, două de viceprimar şi acum primar. Cred că am avut venituri ca să îmi pot lua o asemenea maşină”, a afirmat Dumitru Viţel. Acesta susţine că încă plăteşte rate la automobil şi că soţia are o afacere în domeniul agriculturii şi comerţului care l-au ajutat să achiziţioneze maşina.


“Calamitat” cu maşină de 70.000 de euro

Nu trebuie însă neapărat să fii primar de comună limitrofă capitalei judeţului ca să ajungi să conduci “tancuri de şosea”. Calamităţile din 2008 par să nu-l fi afectat prea mult pe primarul de Rădăuţi Prut. Dimpotrivă, Viorel Nichiteanu tocmai şi-a luat în sistem leasing un BMW X6. Preţurile la o astfel de maşină variază de la 60.214  la 77.886 euro. În funcţie de versiune motorul dezvoltă o putere de pînă la 396 cai putere, accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,7 – 8 secunde şi are o viteză maximă de pînă la 240 km/h.

Masina PomirlaDacă lîngă graniţa cu Moldova se poartă BMW X6, lîngă cea cu Ucraina la modă este Toyota Hilux, un soi de camionetă care în varianta 4 X 2 costă de la 10.990 euro preţ CIP şi ajunge la 20.950 euro la model 4 X 4 din vîrful gamei. La ultima şedinţă cu primarii Dumitru Chelariu de Pomîrla a venit însă cu un Chevrolet Aveo care costă în jur de 8.000 de euro. Bineînţeles că nici acesta nu era a lui. “Este a soţiei, ea are voie să facă leasing”, a afirmat atunci primarul de Pomîrla. Partenera sa de viaţă, Corina Chelariu, nu este însă nimeni alta decît secretarul Primăriei Pomîrla. La aceeaşi şedinţă primarul de Suharău a venit cu Smart Forfour. Masina SuharauO astfel de maşină are un preţ CIP de pornire de 9.350 euro şi poate ajunge pînă la 12.990 euro. Nici Marcel Chelariu nu face notă discordantă. “Nu o fotografiaţi că nu este a mea. Am luat-o doar azi ca să vin la Botoşani. Este a firmei la care lucrează soţia şi îi este ei repartizată”, a afirmat primarul de Suharău.

Primarul de Săveni, liderul auto al edililor de oraş

Lider automobilistic al primarilor de oraş este fără îndoială edilul şef al Săveniului. Relu Tîrzioru conduce de ceva ani un Audi Q 7, maşină care în funcţie de variantă costă de la 44.964 euro preţ CIP şi pînă la 60.145 euro. Un astfel de automobil are o viteză maximă de pînă la 244 km/h şi pînă la 350 cai putere. Unii dintre aceşti primari se află în situaţia în care conduc maşini mai scumpe decît sumele pe care le-au primit de la Consiliul Judeţean pentru repararea drumurilor comunale pe care ei înşişi circulă cu bolizii.

Maşini mai scumpe decît drumurile

 PRIMĂRIA

 SUMA REPARTIZATĂ DE

CJ PENTRU DRUMURI ÎN 2010

 VALOAREA MEDIE A MAŞINII

 CONDUSE DE PRIMAR

 Mitoc 

 32.000 lei

120.000 lei 

 Mihai Eminescu

 119.000 lei

263.000 lei 

 Curteşti

 96.000 lei

134.000 lei 

 Rădăuţi Prut

 80.000 lei

283.000 lei 

 Săveni 

 124.000 lei

 259.000 lei

 Sergiu BĂLĂŞCĂU

Anul de criză nu s-a resimţit şi la nivelul automobilelor primarilor. Aici treaba a mers... ca pe roate. De exemplu, la inundaţiile din acest an primarul de Dorohoi a apărut cu o Honda CR-V al cărei preţ variază, în funcţie de dotări, între 25.799 şi 35.081 euro. Dorin Alexandrescu a explicat că nu a dat nici un ban pe maşină şi că a preluat-o gratuit în urma derulării programului SAMTID. Ceilalţi primari prezentaţi în articol, dar şi alţii asemenea lor, nu s-au sinchisit de criză şi în continuare s-au deplasat pe unde aveau treburi cu automobilele "ieftine" din dotare.

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
BRAVO baieti!!!!!cat sunteti primari furati ca dupa mandat nu se va stii daca mai apucati sau mai bine faceti cum va taie capu.
13 ianuarie 2012, 20:07
Din agricultura nu obtii un asemenea profit incat sa ai masina de lux,sunt doua posibilitati;1. Ai teren mult si valorifici la negru 80% din productie;2.Primar fiind ai lucrari din fonduri europene si nu faci lucrari de calitate si ei banii pt JEEP.
31 decembrie 2010, 17:15
capota mai are putin si ajunge mitropoli.e de rasul lumii.pana la urma.......?????
2 decembrie 2010, 22:57
primarul din comuna mitoc-prut dupa parerea mea nu este primar,ci un vagabond si un mare hot care il intereseaza doar de soarta lui nu si a satenilor
12 mai 2010, 17:51
20 martie 2010, 19:11
Paralela dintre averea personala afisata de cei cativa alesi selectionati in articol si fondurile publice alocate LOR doar pentru drumuri , are, sa recunoastem, gradul ei de spectaculozitate gazetareasca. Cred ca efectul poate fi amplificat mai departe prin continuarea investigatiei, avand in vedere ca autoturismele sunt doar "acea parte din averea personala care este la vederea publicului". Totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca TOTI PRIMARII prezentati in articol sunt la cel putin al doilea mandat, daca nu si la al treilea. Ceea ce ma face sa trag concluzia ca alegatorii nu prea mai sunt atat de sensibili la prosperitatea afisata a alesilor lor, atata timp cat treburile, in comuna lor, merg bine. Iar contracandidatii in alegeri ai acestor Primari mereu realesi sunt, de cele mai multe ori, doar niste nostalgici de-ai comunismului fost biruitor, prieteni buni, in majoritatea lor, cu paharul. Cam asta e realitatea, fixata democratic prin comune, cu ajutorul unui vot liber exprimat. Daruit oamenilor din ruralul botosenean de cei care au murit prin Bucuresti, la Revolutia aceea din 89, asa cum a fost ea.
15 martie 2010, 10:23
Pt primarul comunei Mitoc, realitatea este cu totul alta,acolo ar trebui sa se sesizeze DNA din oficiu si sa faca un control riguros la Primarie si sa constate ca acest individ pe nume CAPOTA VASILE de loc de pe meleagurile Vasluiului si stabilit in MITOC in urma cu aprox 20 de ani, cu o punga de un leu si pantalonii rupti in fund. Dar, timpul a trecut, iar omul nostru din profesor de sport a ajuns primar iarr sotia director si uite asa a pus mana pe SMA _ul, Primaria Mitoc , cu tot pamantul arondat acestei comune. Asa se face ca a arendat sute de ha teren arabil de la pers. proprietari de pamanturi care intre timp au decedat dar nu au mostenitori care sa mai revendice acele suprafete si asa omul nostru are si pamantul , utilajele agricole, subventia pt fiecare ha in parte, toata recolta si capac la toate mai primeste bani si de pe calamitati ca doar este primarul peste toate comunele din judetul Botosani.
15 martie 2010, 10:19
Ei, da! Felicitari Sergiu, inspira material si bine pusa problema. Din pacate asta este realitatea, nu le/ar muri multi inainte
15 martie 2010, 08:32
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.