Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - MARTIE : Săracii primari cu maşini mai scumpe decît drumurile

În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

Se plîng că nu au bani de salarii, că le sînt alocate fonduri prea reduse de către Consiliul Judeţean, că sînt afectaţi de criză, dar conduc maşini cît bugetul instituţiilor pe luni bune de zile. Este vorba de o parte a primarilor de oraşe şi comune a căror autoturisme contrastează puternic cu sărăcia localităţilor din care provin.


Şeful primarilor, printre capii judeţului şi la volan

Şeful primarilor rurali din judeţ este unul dintre lideri şi la capitolul automobile. Vasile Capotă, primar de Mitoc şi preşedinte al filialei Asociaţiei Comunelor deţine un Jeep Wrangler de peste 30.000 de euro pe care l-a achiziţionat „cu banii jos”. Nu l-a luat din salariul de primar, deoarece nu i-ar fi ajuns pentru o asemenea achiziţie, ci, spune el, din veniturile din agricultură. „Cine spune că nu se cîştigă din agricultură este un mincinos. E o maşină numai bună pentru drumurile din Botoşani”, ne-a declarat Vasile Capotă. Printre altele, modelele precum cel condus de acesta şi care a fost creat ca să fie capabil “de a merge oriunde şi de a face orice”, dispune de ESP cu sistem electronic antirăsturnare şi control antiderapaj al tracţiunii şi BAS (asistenţă la frînarea de urgenţă).


Primar lîngă Botoşani = maşină de teren

Masina primar Mihai EminescuPrimarii localităţilor riverane municipiului Botoşani sînt şi ei printre cei mai dotaţi din punct de vedere auto. Verginel Gireadă de la Mihai Eminescu poate fi văzut mai mereu la volanul unui BMW X5, despre care susţine că nu i-ar aparţine lui, ci firmei Tehnic Asist, abonată la lucrări în comună. Societatea i-ar fi împrumutat doar automobilul, însă, cum primarul tot îl conduce de mai mult de jumătate de an, e posibil să fi uitat să îl returneze. Masina primar CurtestiPrimarul de Curteşti conduce la rîndul său o maşină de teren. Dumitru Viţel deţine un Hyundai Sante Fe. Varianta din 2010 a maşinii este capabilă să producă 194 cai putere, iar accelerarea de la 0 la 100 km/h se face în doar 9,8 secunde. Preţurile la o astfel de maşină încep de la 29.738 euro şi se duc pînă la 35.581 euro. Spre deosebire de omologul de la Mihai Eminescu, primarul de Curteşti nu ascunde că maşina îi aparţine. El crede că este îndriduit să conducă un astfel de automobil. “Eu sînt la al treilea mandat aici, două de viceprimar şi acum primar. Cred că am avut venituri ca să îmi pot lua o asemenea maşină”, a afirmat Dumitru Viţel. Acesta susţine că încă plăteşte rate la automobil şi că soţia are o afacere în domeniul agriculturii şi comerţului care l-au ajutat să achiziţioneze maşina.


“Calamitat” cu maşină de 70.000 de euro

Nu trebuie însă neapărat să fii primar de comună limitrofă capitalei judeţului ca să ajungi să conduci “tancuri de şosea”. Calamităţile din 2008 par să nu-l fi afectat prea mult pe primarul de Rădăuţi Prut. Dimpotrivă, Viorel Nichiteanu tocmai şi-a luat în sistem leasing un BMW X6. Preţurile la o astfel de maşină variază de la 60.214  la 77.886 euro. În funcţie de versiune motorul dezvoltă o putere de pînă la 396 cai putere, accelerează de la 0 la 100 km/h în 6,7 – 8 secunde şi are o viteză maximă de pînă la 240 km/h.

Masina PomirlaDacă lîngă graniţa cu Moldova se poartă BMW X6, lîngă cea cu Ucraina la modă este Toyota Hilux, un soi de camionetă care în varianta 4 X 2 costă de la 10.990 euro preţ CIP şi ajunge la 20.950 euro la model 4 X 4 din vîrful gamei. La ultima şedinţă cu primarii Dumitru Chelariu de Pomîrla a venit însă cu un Chevrolet Aveo care costă în jur de 8.000 de euro. Bineînţeles că nici acesta nu era a lui. “Este a soţiei, ea are voie să facă leasing”, a afirmat atunci primarul de Pomîrla. Partenera sa de viaţă, Corina Chelariu, nu este însă nimeni alta decît secretarul Primăriei Pomîrla. La aceeaşi şedinţă primarul de Suharău a venit cu Smart Forfour. Masina SuharauO astfel de maşină are un preţ CIP de pornire de 9.350 euro şi poate ajunge pînă la 12.990 euro. Nici Marcel Chelariu nu face notă discordantă. “Nu o fotografiaţi că nu este a mea. Am luat-o doar azi ca să vin la Botoşani. Este a firmei la care lucrează soţia şi îi este ei repartizată”, a afirmat primarul de Suharău.

Primarul de Săveni, liderul auto al edililor de oraş

Lider automobilistic al primarilor de oraş este fără îndoială edilul şef al Săveniului. Relu Tîrzioru conduce de ceva ani un Audi Q 7, maşină care în funcţie de variantă costă de la 44.964 euro preţ CIP şi pînă la 60.145 euro. Un astfel de automobil are o viteză maximă de pînă la 244 km/h şi pînă la 350 cai putere. Unii dintre aceşti primari se află în situaţia în care conduc maşini mai scumpe decît sumele pe care le-au primit de la Consiliul Judeţean pentru repararea drumurilor comunale pe care ei înşişi circulă cu bolizii.

Maşini mai scumpe decît drumurile

 PRIMĂRIA

 SUMA REPARTIZATĂ DE

CJ PENTRU DRUMURI ÎN 2010

 VALOAREA MEDIE A MAŞINII

 CONDUSE DE PRIMAR

 Mitoc 

 32.000 lei

120.000 lei 

 Mihai Eminescu

 119.000 lei

263.000 lei 

 Curteşti

 96.000 lei

134.000 lei 

 Rădăuţi Prut

 80.000 lei

283.000 lei 

 Săveni 

 124.000 lei

 259.000 lei

 Sergiu BĂLĂŞCĂU

Anul de criză nu s-a resimţit şi la nivelul automobilelor primarilor. Aici treaba a mers... ca pe roate. De exemplu, la inundaţiile din acest an primarul de Dorohoi a apărut cu o Honda CR-V al cărei preţ variază, în funcţie de dotări, între 25.799 şi 35.081 euro. Dorin Alexandrescu a explicat că nu a dat nici un ban pe maşină şi că a preluat-o gratuit în urma derulării programului SAMTID. Ceilalţi primari prezentaţi în articol, dar şi alţii asemenea lor, nu s-au sinchisit de criză şi în continuare s-au deplasat pe unde aveau treburi cu automobilele "ieftine" din dotare.

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
BRAVO baieti!!!!!cat sunteti primari furati ca dupa mandat nu se va stii daca mai apucati sau mai bine faceti cum va taie capu.
13 ianuarie 2012, 20:07
Din agricultura nu obtii un asemenea profit incat sa ai masina de lux,sunt doua posibilitati;1. Ai teren mult si valorifici la negru 80% din productie;2.Primar fiind ai lucrari din fonduri europene si nu faci lucrari de calitate si ei banii pt JEEP.
31 decembrie 2010, 17:15
capota mai are putin si ajunge mitropoli.e de rasul lumii.pana la urma.......?????
2 decembrie 2010, 22:57
primarul din comuna mitoc-prut dupa parerea mea nu este primar,ci un vagabond si un mare hot care il intereseaza doar de soarta lui nu si a satenilor
12 mai 2010, 17:51
20 martie 2010, 19:11
Paralela dintre averea personala afisata de cei cativa alesi selectionati in articol si fondurile publice alocate LOR doar pentru drumuri , are, sa recunoastem, gradul ei de spectaculozitate gazetareasca. Cred ca efectul poate fi amplificat mai departe prin continuarea investigatiei, avand in vedere ca autoturismele sunt doar "acea parte din averea personala care este la vederea publicului". Totusi, nu pot sa nu remarc faptul ca TOTI PRIMARII prezentati in articol sunt la cel putin al doilea mandat, daca nu si la al treilea. Ceea ce ma face sa trag concluzia ca alegatorii nu prea mai sunt atat de sensibili la prosperitatea afisata a alesilor lor, atata timp cat treburile, in comuna lor, merg bine. Iar contracandidatii in alegeri ai acestor Primari mereu realesi sunt, de cele mai multe ori, doar niste nostalgici de-ai comunismului fost biruitor, prieteni buni, in majoritatea lor, cu paharul. Cam asta e realitatea, fixata democratic prin comune, cu ajutorul unui vot liber exprimat. Daruit oamenilor din ruralul botosenean de cei care au murit prin Bucuresti, la Revolutia aceea din 89, asa cum a fost ea.
15 martie 2010, 10:23
Pt primarul comunei Mitoc, realitatea este cu totul alta,acolo ar trebui sa se sesizeze DNA din oficiu si sa faca un control riguros la Primarie si sa constate ca acest individ pe nume CAPOTA VASILE de loc de pe meleagurile Vasluiului si stabilit in MITOC in urma cu aprox 20 de ani, cu o punga de un leu si pantalonii rupti in fund. Dar, timpul a trecut, iar omul nostru din profesor de sport a ajuns primar iarr sotia director si uite asa a pus mana pe SMA _ul, Primaria Mitoc , cu tot pamantul arondat acestei comune. Asa se face ca a arendat sute de ha teren arabil de la pers. proprietari de pamanturi care intre timp au decedat dar nu au mostenitori care sa mai revendice acele suprafete si asa omul nostru are si pamantul , utilajele agricole, subventia pt fiecare ha in parte, toata recolta si capac la toate mai primeste bani si de pe calamitati ca doar este primarul peste toate comunele din judetul Botosani.
15 martie 2010, 10:19
Ei, da! Felicitari Sergiu, inspira material si bine pusa problema. Din pacate asta este realitatea, nu le/ar muri multi inainte
15 martie 2010, 08:32
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.