Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - IUNIE : Un comisar şef în rezervă aruncă în aer Poliţia Botoşani

Îl cheamă Pompiliu Borş, este vicepreşedinte al Federaţiei Românie de Rugby (FRR) şi ani la rînd a activat ca ofiţer în cadrul structurilor centrale ale Poliţiei Române. În noaptea de 5 spre 6 iunie a fost unul dintre primii oficiali ai FRR sesizaţi asupra evenimentelor în care au fost implicaţi „stejarii”. Cu acest prilej a dat o declaraţie în care aduce acuze grave unor poliţişti botoşăneni.

Politia Botosani

„Abia după ce au aflat că am fost comisar şef IGPR au luat iniţiativa”

4:17 este ora la care Pompiliu Borş a fost sunat de medicul echipei naţionale de rugby Emil Cotenescu, care l-a informat că antrenorii Romeo Gontineac şi Steve MacDowell au fost bătuţi. Ce a urmat, cel puţin prin prisma declaraţiei date de oficialul FRR, pare desprins uneori din filme. Pompiliu Bors„I-am rugat să ia măsuri şi iniţial s-au eschivat (…). Abia după ce au aflat că am fost comisar şef IGPR au luat iniţiativa şi ne-am deplasat cu un autoturism MAI 28461, împreună cu un poliţist şi un jandarm”, spune Pompiliu Borş (foto dreapta) despre unii polişişti botoşăneni. S-a mers pe strada Marchian, în zona clubului în care a avut loc conflictul. Aici ar fi sosit în scurt timp şi un tînăr care a coborît dintr-un VW cu nr. BRM şi despre care doctorul „stejarilor” i-a spus că i-ar fi bătut pe cei doi antrenori. Potrivit comisarului şef în rezervă Borş, poliţişti s-ar fi rugat vreo 30 de minute de respectivul să meargă la sediul IPJ. Vicepreşedintele FRR povesteşte în cotinuare că doar la insistenţele sale sale tînărul cu pricina a fost testat cu etilotestul şi rezultatul a fost 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Apoi au trebuit efectuate probele biologice, moment în care Pompiliu Borş declară că agentul şef Dumitru Ivancov i-a spus că poate pleca. Oficialul FRR nu şi-a ascuns dezamăgirea pentru faptul că nu este lăsat să vadă cum decurge recoltarea probelor biologice şi abia după o oră a fost invitat să asiste la prelevarea celei de a doua probe. La prima a ieşit 1,45 g/l alcool pur, iar la a doua 1,25.

Intră în scenă şeful Poliţiei Municipiului Botoşani

În jurul orelor 6:30 – 7:00 ar fi apărut şi comisarul şef Cătălin Radu, şeful Poliţiei Municipiului Botoşani (foto). Radu CatalinPrima relatare a vicepreşedintelui FRR despre acesta ridică şi primele semne de întrebare. „Domnia sa mi-a spus că ar fi bine să nu mai dea ceilalţi doi colegi (antrenorii bătuţi – n.r.) declaraţii”, susţine Pompiliu Borş. Printre argumente ar fi fost că tînărul în cauză „este fiul fostului primar prefect”. Mai mult, i s-ar fi spus că, dacă nu se renunţă la declaraţii o să fie probabil sunat de prefect să facă acest lucru. Potrivit oficialului FRR, aceasta nu a fost decît prima încercare a şefului Poliţiei Municipiului Botoşani de a-l convinge să-i determine pe antrenori să nu facă plîngere. „Fiind în camera de hotel nr.326 (…) am primit un telefon de la dl.comisar şef Radu Cătălin, întrebîndu-mă unde sunt. A venit la hotel şi în holul hotelului încă o dată m-a rugat că ar fi bine ca cei doi colegi să nu mai dea declaraţii”, relatează vicepreşedintele FRR. Dar asta nu a fost tot. Conform lui Pompiliu Borş, în curtea Spitalului Judeţean s-a mai întîlnit o dată cu şeful Poliţiei Municipiului Botoşani, care i-a spus din nou că ar fi bine dacă tehnicienii nu ar mai da declaraţii despre incident.

Poliţiştii declanşează o cercetare prealabilă…

Aşadar, cel puţin conform celor declarate de oficialul FRR, în doar cîteva ore poliţiştii s-au urnit abia după ce au aflat că el este comisar şef, au testat un tînăr cu etilotestul doar la insistenţele sale, l-au cam fugărit cînd respectivul a dat prima probă de sînge, iar şeful Poliţiei Botoşani i-a spus de trei ori că ar fi bine ca antrenorii să nu mai dea declaraţii. Date fiind toate aceste lucruri oficialii FRR au decis să depună o plîngere şi direct la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Ce s-a întîmplat însă în continuare la Botoşani? „S-a declanşat o anchetă internă ca să se stabilească modul în care s-a gestionat situaţia respectivă, iar în urma acesteia s-a declanşat cercetarea prealabilă faţă de dl.Radu Cătălin şi faţă de un alt ofiţer care a gestionat acest caz. În funcţie de rezultatele acestei cercetări se vor dispune măsurile legale”, a afirmat comisarul Gabriel Miron, de la biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Neoficial, atunci cînd se declanşează o cercetare prealabilă înseamnă că în urma anchetei interne există ceva elemente precum că oamenii care au făcut obiectul anchetei nu ar fi procedat sută la sută corect. Reprezentantul IPJ a refuzat să divulge şi numele celui de al doilea ofiţer vizat de cercetarea prealabilă.

… Care este blocată de un autodenunţ al comisarului şef Cătălin Radu

La doar cîteva zeci de ore de la declanşarea cercetării prealabile comisarul şef Cătălin Radu a făcut un lucru care cel puţin la prima vedere poate părea surprinzător. Cristian PopoviciAcesta a formulat un autodenunţ pe care l-a depus la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani prin care solicită practic procurorilor să facă cercetări în ceea ce îl priveşte şi să stabilească dacă se face sau nu vinovat de ceva. Poate fi interpretat ca un gest de curaj. Dar mai e şi altceva: procurorii trebuie să deschidă o anchetă pe numele său, lucru care va suspenda cercetarea prealabilă din cadrul IPJ. Practic, prin depunerea documentului la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani, comisarul şef Cătălin Radu blochează o eventuală sancţiune administrativă ce i-ar fi putut fi aplicată dacă era găsit vinovat. Senzaţia că se încearcă întîrzierea cercetării prealabile este dată şi de faptul că autodenunţul a fost depus la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani, deşi acesta nu are competenţă în acest caz. „Pentru că are grad de ofiţer competenţa revine Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Suceava. Înainte de a o trimite acolo am cerut relaţii despre tot ce înseamnă documente existente în momentul de faţă atît privitoare la bătaie, cît şi la modul de gestionare a cazului”, ne-a declarat Cristian Popovici, prim procurorul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani.

Bătaie cu rugby-işti terminată cu trei dosare la Botoşani şi Suceava

Scandalul din noaptea de 5 spre 6 iunie s-a terminat cu trei dosare. Într-unul dintre acestea se cercetează bătaia propriu-zisă şi este instrumentat de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Botoşani. Al doilea are ca obiect conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi de el se ocupă procurori de la aceeaşi unitate, iar al treilea îl vizează direct pe comisarul şef Cătălin Radu, iar de el se va ocupa Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Suceava. Acesta din urmă a refuzat să dea orice declaraţie referitoare la acest caz. „Nu intru în polemică cu nimeni” şi „nu sunt singurul ofiţer cercetat”, au fost afirmaţiile prin care şeful Poliţiei Municipiului Botoşani şi-a explicat refuzul. El a mai arătat că aşteaptă să se termine toate cercetările deschise şi că, la final, dacă va fi cazul, va face precizări. De altfel, mai mulţi poliţişti cu care am discutat despre acest caz au încercat să ducă cumva în derizoriu declaraţia dată de Pompiliu Borş, susţinîndu-se ceva de genul „fiecare poate să declare ce vrea”, deşi este vorba de un comisar şef în rezervă care a activat în structurile centrale ale IGPR şi care ştie probabil foarte bine ce înseamnă să dai, să semnezi şi să îţi asumi o declaraţie.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Conflictul cu "stejarii" reprezintă un clar caz de punere a batistei pe ţambal. Cîteva săptămîni după bătaie s-au operat arestări în rîndul tinerilor bănuiţi că ar fi luat parte la evenimentele din acea noapte. Oficial aceştia au fost ridicaţi pentru alte fapte, însă cu toţii au fost eliberaţi nu după multe zile sau săptămîni. Mai mult, antrenorul Romeo Gontineac şi-a retras plîngerea. Cum Pompiliu Borş nu formulase oficial o reclamaţie de acest tip la Poliţia Botoşani, cazul a fost închis de IPJ. În noiembrie prefectul Cristian Roman a însoţit naţionala de rugby a României în Uruguay, la meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2011, iar la întoarcere a anunţat că aceasta ar putea reveni în primăvară la Botoşani pentru un meci de pregătire cu Scoţia. 

31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
apropo de"brm"asta e nr de inmatriculare a masinii !!!
26 septembrie 2011, 21:36
C.P. e procuror sau notar ?
6 ianuarie 2011, 00:40
politia asta municipala condusa de acest dom Radu e depasita de mult timp...de evenimente...poate voit...cine stie...dar acest baiat care nu e de loc din Botosani nu cunoaste multe din ale Botosaniului... si palaria e prea mare pt el...dar poate e tinut special pt unele probleme...solutia ar fi sa si dea demisia ...cine a mai auzit sa faci lobby pt infractori....???
5 ianuarie 2011, 01:19
rusine domnului Radu,sa spuna daca este sau nu vinovat,sau mai bine un gest de onoare si demnitate (statutul lor) sa-si dea demisia.Ar fi un gest de bun simt si de a dovedi ca nu are nimic cu BRM si tatal lui.
20 iunie 2010, 10:49
Tara de kakat, cum sa mai ai incredere in militie-politie daca ei fac asa ceva ? In ce tara traim ?D-le Cristian Popovici - prim procurorul, dvs. stiti ? Poate aflam si noi prin vocea dvs.Rusine, in ce tara-haos traim ?
15 iunie 2010, 21:10
Asta se intampla cand guverneaza banul.Pe vremea lui Ceasca mai rezolvai ceva cu o relatie doua dar acum daca nu cotizezi nu ai nici o sansa.
14 iunie 2010, 23:56
cred ca brm este balta razvan mihai, nu e un tip violent
14 iunie 2010, 20:39
Numele, prenumele si apartenenta borfasilor nu pot fi rostite clar?!
14 iunie 2010, 15:11
CE E FRECTIA ASTA !!!! DACA TOT tE APUCI SA SCRII... ZI_NE TATA CINE E BATAUSUL cu alcolemia (NUME PRENUME) cine e tatal sus pus (NUME PRENUME) cu semnul intreabrii.... CE E FRECTIA asta... (jumatate de text e maculatura)... ORI FACEM DEZVALURI... ORI NE TREMURA CHILOTII si nu mai scriem...
14 iunie 2010, 13:31
PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE SUNT PRIETENII LU FLUTUR SI ROMAN EI II OBLOJESC SPUNEMI CU CINE TE ADUNI CA SA TI SPUN CINE ESTI
14 iunie 2010, 12:02
In genere daca e sa studiez pe fiecare in parte dintre cei enumerati de voi ,numai fetele spun multe ,de fapt dupa fata iti dai seama ca legat de caz de ancheta e luat in calcul relatile celui implicat si victima . Astai legea in tara asta guvernata de fii de comunisti , de politisti de multe ori cu comportament dubios ce sa mai vorbin banu face legea si mai mult nimic .
14 iunie 2010, 09:48
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
“Bani mulți sau puțini, nu mai contează. Acesta a fost prețul oferit de CFR Cluj, plus că eu am venit gratis la Botoșani când m-au adus…Consider că mi-am făcut treaba bine, am fost plătit la fel, am încercat să fac ...
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7669 lei
USD
Dolarul SUA
4.3343 lei
CHF
Francul elveţian
4.3832 lei
GBP
Lira sterlină
5.5740 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9887 lei
XAU
Gramul de aur
204.6051 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2472 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4287 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9446 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2672 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1866 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6380 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.