Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI - IUNIE : Un comisar şef în rezervă aruncă în aer Poliţia Botoşani

Îl cheamă Pompiliu Borş, este vicepreşedinte al Federaţiei Românie de Rugby (FRR) şi ani la rînd a activat ca ofiţer în cadrul structurilor centrale ale Poliţiei Române. În noaptea de 5 spre 6 iunie a fost unul dintre primii oficiali ai FRR sesizaţi asupra evenimentelor în care au fost implicaţi „stejarii”. Cu acest prilej a dat o declaraţie în care aduce acuze grave unor poliţişti botoşăneni.

Politia Botosani

„Abia după ce au aflat că am fost comisar şef IGPR au luat iniţiativa”

4:17 este ora la care Pompiliu Borş a fost sunat de medicul echipei naţionale de rugby Emil Cotenescu, care l-a informat că antrenorii Romeo Gontineac şi Steve MacDowell au fost bătuţi. Ce a urmat, cel puţin prin prisma declaraţiei date de oficialul FRR, pare desprins uneori din filme. Pompiliu Bors„I-am rugat să ia măsuri şi iniţial s-au eschivat (…). Abia după ce au aflat că am fost comisar şef IGPR au luat iniţiativa şi ne-am deplasat cu un autoturism MAI 28461, împreună cu un poliţist şi un jandarm”, spune Pompiliu Borş (foto dreapta) despre unii polişişti botoşăneni. S-a mers pe strada Marchian, în zona clubului în care a avut loc conflictul. Aici ar fi sosit în scurt timp şi un tînăr care a coborît dintr-un VW cu nr. BRM şi despre care doctorul „stejarilor” i-a spus că i-ar fi bătut pe cei doi antrenori. Potrivit comisarului şef în rezervă Borş, poliţişti s-ar fi rugat vreo 30 de minute de respectivul să meargă la sediul IPJ. Vicepreşedintele FRR povesteşte în cotinuare că doar la insistenţele sale sale tînărul cu pricina a fost testat cu etilotestul şi rezultatul a fost 0,79 mg/l alcool pur în aerul expirat. Apoi au trebuit efectuate probele biologice, moment în care Pompiliu Borş declară că agentul şef Dumitru Ivancov i-a spus că poate pleca. Oficialul FRR nu şi-a ascuns dezamăgirea pentru faptul că nu este lăsat să vadă cum decurge recoltarea probelor biologice şi abia după o oră a fost invitat să asiste la prelevarea celei de a doua probe. La prima a ieşit 1,45 g/l alcool pur, iar la a doua 1,25.

Intră în scenă şeful Poliţiei Municipiului Botoşani

În jurul orelor 6:30 – 7:00 ar fi apărut şi comisarul şef Cătălin Radu, şeful Poliţiei Municipiului Botoşani (foto). Radu CatalinPrima relatare a vicepreşedintelui FRR despre acesta ridică şi primele semne de întrebare. „Domnia sa mi-a spus că ar fi bine să nu mai dea ceilalţi doi colegi (antrenorii bătuţi – n.r.) declaraţii”, susţine Pompiliu Borş. Printre argumente ar fi fost că tînărul în cauză „este fiul fostului primar prefect”. Mai mult, i s-ar fi spus că, dacă nu se renunţă la declaraţii o să fie probabil sunat de prefect să facă acest lucru. Potrivit oficialului FRR, aceasta nu a fost decît prima încercare a şefului Poliţiei Municipiului Botoşani de a-l convinge să-i determine pe antrenori să nu facă plîngere. „Fiind în camera de hotel nr.326 (…) am primit un telefon de la dl.comisar şef Radu Cătălin, întrebîndu-mă unde sunt. A venit la hotel şi în holul hotelului încă o dată m-a rugat că ar fi bine ca cei doi colegi să nu mai dea declaraţii”, relatează vicepreşedintele FRR. Dar asta nu a fost tot. Conform lui Pompiliu Borş, în curtea Spitalului Judeţean s-a mai întîlnit o dată cu şeful Poliţiei Municipiului Botoşani, care i-a spus din nou că ar fi bine dacă tehnicienii nu ar mai da declaraţii despre incident.

Poliţiştii declanşează o cercetare prealabilă…

Aşadar, cel puţin conform celor declarate de oficialul FRR, în doar cîteva ore poliţiştii s-au urnit abia după ce au aflat că el este comisar şef, au testat un tînăr cu etilotestul doar la insistenţele sale, l-au cam fugărit cînd respectivul a dat prima probă de sînge, iar şeful Poliţiei Botoşani i-a spus de trei ori că ar fi bine ca antrenorii să nu mai dea declaraţii. Date fiind toate aceste lucruri oficialii FRR au decis să depună o plîngere şi direct la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Ce s-a întîmplat însă în continuare la Botoşani? „S-a declanşat o anchetă internă ca să se stabilească modul în care s-a gestionat situaţia respectivă, iar în urma acesteia s-a declanşat cercetarea prealabilă faţă de dl.Radu Cătălin şi faţă de un alt ofiţer care a gestionat acest caz. În funcţie de rezultatele acestei cercetări se vor dispune măsurile legale”, a afirmat comisarul Gabriel Miron, de la biroul de presă al Inspectoratului de Poliţie Judeţean. Neoficial, atunci cînd se declanşează o cercetare prealabilă înseamnă că în urma anchetei interne există ceva elemente precum că oamenii care au făcut obiectul anchetei nu ar fi procedat sută la sută corect. Reprezentantul IPJ a refuzat să divulge şi numele celui de al doilea ofiţer vizat de cercetarea prealabilă.

… Care este blocată de un autodenunţ al comisarului şef Cătălin Radu

La doar cîteva zeci de ore de la declanşarea cercetării prealabile comisarul şef Cătălin Radu a făcut un lucru care cel puţin la prima vedere poate părea surprinzător. Cristian PopoviciAcesta a formulat un autodenunţ pe care l-a depus la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani prin care solicită practic procurorilor să facă cercetări în ceea ce îl priveşte şi să stabilească dacă se face sau nu vinovat de ceva. Poate fi interpretat ca un gest de curaj. Dar mai e şi altceva: procurorii trebuie să deschidă o anchetă pe numele său, lucru care va suspenda cercetarea prealabilă din cadrul IPJ. Practic, prin depunerea documentului la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani, comisarul şef Cătălin Radu blochează o eventuală sancţiune administrativă ce i-ar fi putut fi aplicată dacă era găsit vinovat. Senzaţia că se încearcă întîrzierea cercetării prealabile este dată şi de faptul că autodenunţul a fost depus la Parchetul de pe lîngă Tribunalul Botoşani, deşi acesta nu are competenţă în acest caz. „Pentru că are grad de ofiţer competenţa revine Parchetului de pe lîngă Curtea de Apel Suceava. Înainte de a o trimite acolo am cerut relaţii despre tot ce înseamnă documente existente în momentul de faţă atît privitoare la bătaie, cît şi la modul de gestionare a cazului”, ne-a declarat Cristian Popovici, prim procurorul Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani.

Bătaie cu rugby-işti terminată cu trei dosare la Botoşani şi Suceava

Scandalul din noaptea de 5 spre 6 iunie s-a terminat cu trei dosare. Într-unul dintre acestea se cercetează bătaia propriu-zisă şi este instrumentat de Parchetul de pe lîngă Judecătoria Botoşani. Al doilea are ca obiect conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice şi de el se ocupă procurori de la aceeaşi unitate, iar al treilea îl vizează direct pe comisarul şef Cătălin Radu, iar de el se va ocupa Parchetul de pe lîngă Curtea de Apel Suceava. Acesta din urmă a refuzat să dea orice declaraţie referitoare la acest caz. „Nu intru în polemică cu nimeni” şi „nu sunt singurul ofiţer cercetat”, au fost afirmaţiile prin care şeful Poliţiei Municipiului Botoşani şi-a explicat refuzul. El a mai arătat că aşteaptă să se termine toate cercetările deschise şi că, la final, dacă va fi cazul, va face precizări. De altfel, mai mulţi poliţişti cu care am discutat despre acest caz au încercat să ducă cumva în derizoriu declaraţia dată de Pompiliu Borş, susţinîndu-se ceva de genul „fiecare poate să declare ce vrea”, deşi este vorba de un comisar şef în rezervă care a activat în structurile centrale ale IGPR şi care ştie probabil foarte bine ce înseamnă să dai, să semnezi şi să îţi asumi o declaraţie.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Conflictul cu "stejarii" reprezintă un clar caz de punere a batistei pe ţambal. Cîteva săptămîni după bătaie s-au operat arestări în rîndul tinerilor bănuiţi că ar fi luat parte la evenimentele din acea noapte. Oficial aceştia au fost ridicaţi pentru alte fapte, însă cu toţii au fost eliberaţi nu după multe zile sau săptămîni. Mai mult, antrenorul Romeo Gontineac şi-a retras plîngerea. Cum Pompiliu Borş nu formulase oficial o reclamaţie de acest tip la Poliţia Botoşani, cazul a fost închis de IPJ. În noiembrie prefectul Cristian Roman a însoţit naţionala de rugby a României în Uruguay, la meciul de baraj pentru calificarea la Campionatul Mondial din 2011, iar la întoarcere a anunţat că aceasta ar putea reveni în primăvară la Botoşani pentru un meci de pregătire cu Scoţia. 

Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
inpuff.ro
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Loading...
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
apropo de"brm"asta e nr de inmatriculare a masinii !!!
26 septembrie 2011, 21:36
C.P. e procuror sau notar ?
6 ianuarie 2011, 00:40
politia asta municipala condusa de acest dom Radu e depasita de mult timp...de evenimente...poate voit...cine stie...dar acest baiat care nu e de loc din Botosani nu cunoaste multe din ale Botosaniului... si palaria e prea mare pt el...dar poate e tinut special pt unele probleme...solutia ar fi sa si dea demisia ...cine a mai auzit sa faci lobby pt infractori....???
5 ianuarie 2011, 01:19
rusine domnului Radu,sa spuna daca este sau nu vinovat,sau mai bine un gest de onoare si demnitate (statutul lor) sa-si dea demisia.Ar fi un gest de bun simt si de a dovedi ca nu are nimic cu BRM si tatal lui.
20 iunie 2010, 10:49
Tara de kakat, cum sa mai ai incredere in militie-politie daca ei fac asa ceva ? In ce tara traim ?D-le Cristian Popovici - prim procurorul, dvs. stiti ? Poate aflam si noi prin vocea dvs.Rusine, in ce tara-haos traim ?
15 iunie 2010, 21:10
Asta se intampla cand guverneaza banul.Pe vremea lui Ceasca mai rezolvai ceva cu o relatie doua dar acum daca nu cotizezi nu ai nici o sansa.
14 iunie 2010, 23:56
cred ca brm este balta razvan mihai, nu e un tip violent
14 iunie 2010, 20:39
Numele, prenumele si apartenenta borfasilor nu pot fi rostite clar?!
14 iunie 2010, 15:11
CE E FRECTIA ASTA !!!! DACA TOT tE APUCI SA SCRII... ZI_NE TATA CINE E BATAUSUL cu alcolemia (NUME PRENUME) cine e tatal sus pus (NUME PRENUME) cu semnul intreabrii.... CE E FRECTIA asta... (jumatate de text e maculatura)... ORI FACEM DEZVALURI... ORI NE TREMURA CHILOTII si nu mai scriem...
14 iunie 2010, 13:31
PESTELE DE LA CAP SE IMPUTE SUNT PRIETENII LU FLUTUR SI ROMAN EI II OBLOJESC SPUNEMI CU CINE TE ADUNI CA SA TI SPUN CINE ESTI
14 iunie 2010, 12:02
In genere daca e sa studiez pe fiecare in parte dintre cei enumerati de voi ,numai fetele spun multe ,de fapt dupa fata iti dai seama ca legat de caz de ancheta e luat in calcul relatile celui implicat si victima . Astai legea in tara asta guvernata de fii de comunisti , de politisti de multe ori cu comportament dubios ce sa mai vorbin banu face legea si mai mult nimic .
14 iunie 2010, 09:48
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Foștii colegi și conducerea Liceului "Alexandru cel Bun" Botoșani deplâng plecarea în lumea de dincolo a celei care a ghidat în fascinanta lume a chimiei numeroase generații de elevi și a îndrumat, în calitate de director ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8432 lei
USD
Dolarul SUA
4.4053 lei
CHF
Francul elveţian
4.5436 lei
GBP
Lira sterlină
5.4302 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0912 lei
XAU
Gramul de aur
241.7272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3877 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9363 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2060 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1791 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.