Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI, FEBRUARIE : Miliardele parlamentarilor cheltuite pe femei, plozi şi partid
În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

2.901.402 lei ne-au costat anul trecut cei nouă parlamentari de Botoşani. Este vorba de circa 1 milion de dolari cheltuiţi de la bugetul de stat pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Prin diverse manevre o bună parte a banilor acordaţi de Legislativ au ajuns la partenerele de viaţă ale acestora, la copii sau în conturile partidelor pe listele cărora au candidat.
VOT - PARLAMENT - CROITORUDe la Florin pentru Roxana, de la tata pentru fiuRoxana Marandiuc - Florin Turcanu
Cel mai scump deputat de Botoşani continuă să fie suliţeanul Florin Ţurcanu. 353.493 de lei a consumat anul trecut cu acesta statul român. Între 4.127 de lei şi 8.268 de lei pe lună a decontat acesta numai cu salarizarea personalului biroului parlamentar. Şefa cabinetului, cea la care a ajuns astfel o bună parte a banilor, este Roxana Marandiuc, consilier judeţean PNL, care după ce s-a angajat la cabinetul lui Ţurcanu a intrat şi în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, una din puţine structuri remunerate din cadrul Consiliului Judeţean.Stelica Strugaru IacobUn lucru asemănător se întîmplă şi în cazul deputatului PD-L Stelică Strugaru Iacob (foto). La biroul parlamentar al acestuia activează fostul comandant al Jandarmeriei Constantin Chiţac, dar şi Radu Strugaru Iacob. Duminică am încercat să îl contactăm pe acesta din urmă. „Vorbiţi cu dl.deputat. Vă dau numărul de telefon, dar oricum el are telefonul închis”, ne-a spus Radu Strugaru Iacob. În ciuda faptului că poartă acelaşi nume, acesta a spus că nu este rudă cu parlamentarul şi ne-a închis telefonul cînd l-am întrebat dacă este fiul sau fratele democrat-liberalului, după care nu a mai răspuns. Membri de vază ai PD-L ne-au confirmat însă că Radu Strugaru Iacob este fiul parlamentarului de Darabani. În cazul social-democratului Costică Macaleţi, pe biroul parlamentar figurează ca persoană de contact nimeni altul decît Alexandru Zarug, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Cei doi fac echipă încă de pe vremea cînd Macaleţi era prefect, adică din 2001, cînd Zarug era consilier la cabinetul primului reprezentant al Guvernului în Botoşani.
Banii statului îngraşă conturile partidelor
Andrei Dolineaschi
Dacă unii fac din banii statului, banii familiei, alţii îi transformă în fonduri pentru partid. Potrivit legii, fiecărui senator şi deputat i se decontează o anumită sumă de bani pentru sediul biroului parlamentar din colegiul în care a fost ales. Pentru a găsi o cale de a da bani la partid, aceştia îşi amenajează cabinetele exact în sediile formaţiunilor pe listele căroRa au fost aleşi. Astfel, social-democratul Andrei Dolineaschi şi-a făcut birou parlamentar în sediul PSD Dorohoi din strada Dumitru Furtună, iar democrat-liberalii Cătălin Buhăianu şi Stelică Strugaru Iacob la sediul PD-L Botoşani din Maxim Gorki 2. Catalin Buhaianu la PDL„Există un contract de chirie . Sânt o parte din cheltuieli pe care noi, ca parlamentari, le suportăm. Se ia cotă parte din lumină şi din celelalte utilităţi”, ne-a declarat Cătălin Buhăianu, care a mai spus că plăteşte lunar partidului pentru spaţiu între 500 şi 1.000 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, Stelică Strugaru Iacob figurează cu birou parlamentar la sediul PD-L din municipiul Botoşani deşi acesta este în afara circumscripţiei sale. El este ales pe Colegiul Darabani doar, probabil, a trebuit să se găsească această formă pentru a putea da legal bani la partid.Astfel se ajunge la cheltuieli lunare în jurul a 10.000 de lei de parlamentar numai cu funcţionarea cabinetelor parlamentare. Mai concret este vorba de banii plătiţi de stat pentru materiale de întreţinere, chirii şi utilităţi şi salariile personalului birourilor parlamentare.Nicolae RebenciucElocvent este ceea ce s-a întîmplat cu deputatul Nicolae Rebenciuc. Cînd încă era liberal, a încheiat un contract cu PNL pentru un spaţiu din Flămînzi care aparţine Primăriei, dar care este concesionat partidului şi numai în prima jumătate a anului a plătit pentru chirie şi utilităţi 14.994 de lei, adică aproape 150 de milioane de lei vechi. Ei bine, după ce a părăsit în toamnă partidul, în ultimele trei luni a mai consumat pe chirie şi utilităţi doar 2.499 de lei, cam cît dădea în numai o lună cînd făcea parte din PNL. Acum însă nu mai avea de ce să dea bani la PNL pentru că era independent.
Clasamentul cheltuielilor parlamentarilor în 2010

Senat

Gheorghe Marcu                    PSD     330.370 lei

Daniel Humelnicu                  PD-L   322.415 lei
Liviu Câmpanu                      Indep.  321.972 lei
Camera Deputaţilor

Florin Ţurcanu                       PNL    353.493 lei

Costică Macaleţi                    PSD     350.338 lei

Nicolae Rebenciuc                  Indep.  346.483 lei
Stelică Strugaru Iacob           PD-L   336.909 leiCătălin Buhăianu                   PD-L   286.418 lei
Andrei Dolineaschi                 PSD     253.004 lei
*La senatori nu au fost luate în calcul cheltuielile proprii ale acestora (cele în afara funcţionării cabinetelor) pe ultimele două luni din 2009 deoarece încă nu sînt disponibile.
„Este pură demogagie”
Pe lîngă funcţionarea cabinetelor parlamentare cu toate capitolele de cheltuieli menţionate, senatorii şi deputaţii mai primesc un salariu denumit indemnizaţie, diurnă pentru deplasarea în teritoriu, diurnă pentru deplasarea în Bucureşti, diurnă pentru străinătate, bani pentru cazarea în Bucureşti, pentru cazare şi transport în străinătate, dar şi pentru deplasare în ţară. Marcu - MacaletiÎn plus, li se decontează şi cheltuieli telefonice. Astfel se ajunge în situaţia ca, în medie, un parlamentar să ne coste într-un an peste 322.000 de lei, adică mai mult de 100.000 de dolari. „Este pură demogagie”, crede senatorul Gheorghe Marcu despre discuţia referitoare la chetuielile parlamentarilor. Acesta spune că Parlamenttul, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii şi alte cîteva instituţii au o pondere de numai 3% din PIB, în timp ce restul din banii statului sînt cheltuiţi de Executiv. „Trebuie să vedem cum se cheltuie aceşti 97% de către Guvern”, afirmă liderul social-democrat. El mai spune că din banii primiţi de la stat a creat patru locuri de muncă la cabinete parlamentare în colegiu şi că, atunci cînd se fac aceste calcule, ar trebui să se ia în considerare şi faptul că primari sau preşedinţii de CJ dispun de consilieri de cabinet, maşini, etc., iar dacă s-ar face o comparaţie cu parlamentarii ar reieşi că nivelul cheltuielilor este cam acelaşi.
„Vreau să mă simt ca acasă”

„Diferenţa se fac la cazare”,
a afirmat deputatul Cătălin Buhăianu. Potrivit acestuia, parlamentarii care stau la hotel cheltuie mai mult decît cei care locuiesc cu chirie sau care deţin apartament în Bucureşti. Astfel, el, care locuieşte cu chirie sau Andrei Dolineaschi, care are locuinţă în capitală, au cele mai mici cheltuieli. „Eu am fost sportiv şi o viaţă am stat numai în hoteluri şi m-am săturat. Eu stau la gazdă, n-am stat niciodată la hotel, vreau să mă simt ca acasă”, a mai spus Buhăianu.Doina DretcanuAlţi foşti parlamentari nu ştiu dacă suma actuală cheltuită de reprezentanţii judeţului în Legislativ este mai mare sau mai mică în comparaţie cu cea de pe vremea lor. „Sincer, nu am făcut niciodată un total de cheltuieli. Dacă iei în sumă absolută poate părea mult. Dacă o raportăm la activitatea pe care trebuie să o facă fiecare parlamentar în colegiu, la deplasările internaţionale, s-ar putea ca această sumă să fie mică”, ne-a spus Doina Dreţcanu, fost deputat PSD timp de două legislaturi.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Indemnizaţiile primite de parlamentari s-au diminuat cu 25% odată cu cele ale bugetarilor. Unii dintre aceştia au diminuat şi salariile angajaţilor de la cabinete, alţii nu. Reducerea cu un sfert nu i-a determinat însă să renunţe la deschiderea unor noi cabinete, elocvent fiind cazul deputatului Florin Ţurcanu, care în ultima lună şi-a inaugurat birouri parlamentare chiar în afara colegiului său, la Dorohoi şi Darabani.
Hotelieri puși să alerge după bani! Botoșănenii băgați FORȚAT în carantină așteptați să-și plătească cazarea și masa... de bunăvoie
În Ordonanța Militară cu numărul 4, ministrul Marcel Vela anunța o serie de măsuri pentru românii care nu respectă izolarea la domiciliu. Aceștia au fost introduși în carantină instituționalizată, adică într-un loc aflat sub paza Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Iar mai apoi obligați să plătească și costurile cu cazarea și masa pentru 14 zile.
Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
inpuff.ro
Loading...
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Loading...
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
bai sergiulica,daca te uiti bine pe site-ul lui dolineaschi vezi unde are cabinetele... ce-ai scris tu acolo is prostii...
30 decembrie 2010, 20:52
Domnul Deputat Andrei Dolineaschi are cabinetul in strada Grigore Ghica nidecum in strada Dumitru Furtună
30 decembrie 2010, 20:18
Ce ancheta e asta?Deputatul Andrei Dolineaschi are sediul separat de cel al PSD,Cabinet parlamentar DorohoiStr. Grigore Ghica nr. 3 Bloc C6, parterDorohoi,www.andreidolineaschi.ro
30 decembrie 2010, 20:03
30 decembrie 2010, 20:02
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mai rea decât coronavirusul va fi reacția oamenilor vulnerabili psihic. Care vor avea (deja au) manifestări extrem de violente. Creșterea numărului de îmbolnăviri va obliga guvernul să impună restricții, restricțiile vor ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8430 lei
USD
Dolarul SUA
4.2615 lei
CHF
Francul elveţian
4.5370 lei
GBP
Lira sterlină
5.3361 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9708 lei
XAU
Gramul de aur
246.6921 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3631 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9616 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1276 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1814 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6506 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.