Ancheta săptămânii
ANCHETELE ANULUI, FEBRUARIE : Miliardele parlamentarilor cheltuite pe femei, plozi şi partid
În perioada dinte ani Botoşăneanul.ro vă propune o retrospectivă a investigaţiilor realizate în 2010. Timp de cîteva zile veţi putea parcurge astfel cele mai citite şi comentate anchete din ultimele 12 luni şi, totodată, să analizaţi cum au evoluat lucrurile după publicarea materialelor.

2.901.402 lei ne-au costat anul trecut cei nouă parlamentari de Botoşani. Este vorba de circa 1 milion de dolari cheltuiţi de la bugetul de stat pentru ca aceştia să îşi desfăşoare activitatea în cele mai bune condiţii. Prin diverse manevre o bună parte a banilor acordaţi de Legislativ au ajuns la partenerele de viaţă ale acestora, la copii sau în conturile partidelor pe listele cărora au candidat.
VOT - PARLAMENT - CROITORUDe la Florin pentru Roxana, de la tata pentru fiuRoxana Marandiuc - Florin Turcanu
Cel mai scump deputat de Botoşani continuă să fie suliţeanul Florin Ţurcanu. 353.493 de lei a consumat anul trecut cu acesta statul român. Între 4.127 de lei şi 8.268 de lei pe lună a decontat acesta numai cu salarizarea personalului biroului parlamentar. Şefa cabinetului, cea la care a ajuns astfel o bună parte a banilor, este Roxana Marandiuc, consilier judeţean PNL, care după ce s-a angajat la cabinetul lui Ţurcanu a intrat şi în Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, una din puţine structuri remunerate din cadrul Consiliului Judeţean.Stelica Strugaru IacobUn lucru asemănător se întîmplă şi în cazul deputatului PD-L Stelică Strugaru Iacob (foto). La biroul parlamentar al acestuia activează fostul comandant al Jandarmeriei Constantin Chiţac, dar şi Radu Strugaru Iacob. Duminică am încercat să îl contactăm pe acesta din urmă. „Vorbiţi cu dl.deputat. Vă dau numărul de telefon, dar oricum el are telefonul închis”, ne-a spus Radu Strugaru Iacob. În ciuda faptului că poartă acelaşi nume, acesta a spus că nu este rudă cu parlamentarul şi ne-a închis telefonul cînd l-am întrebat dacă este fiul sau fratele democrat-liberalului, după care nu a mai răspuns. Membri de vază ai PD-L ne-au confirmat însă că Radu Strugaru Iacob este fiul parlamentarului de Darabani. În cazul social-democratului Costică Macaleţi, pe biroul parlamentar figurează ca persoană de contact nimeni altul decît Alexandru Zarug, directorul Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor. Cei doi fac echipă încă de pe vremea cînd Macaleţi era prefect, adică din 2001, cînd Zarug era consilier la cabinetul primului reprezentant al Guvernului în Botoşani.
Banii statului îngraşă conturile partidelor
Andrei Dolineaschi
Dacă unii fac din banii statului, banii familiei, alţii îi transformă în fonduri pentru partid. Potrivit legii, fiecărui senator şi deputat i se decontează o anumită sumă de bani pentru sediul biroului parlamentar din colegiul în care a fost ales. Pentru a găsi o cale de a da bani la partid, aceştia îşi amenajează cabinetele exact în sediile formaţiunilor pe listele căroRa au fost aleşi. Astfel, social-democratul Andrei Dolineaschi şi-a făcut birou parlamentar în sediul PSD Dorohoi din strada Dumitru Furtună, iar democrat-liberalii Cătălin Buhăianu şi Stelică Strugaru Iacob la sediul PD-L Botoşani din Maxim Gorki 2. Catalin Buhaianu la PDL„Există un contract de chirie . Sânt o parte din cheltuieli pe care noi, ca parlamentari, le suportăm. Se ia cotă parte din lumină şi din celelalte utilităţi”, ne-a declarat Cătălin Buhăianu, care a mai spus că plăteşte lunar partidului pentru spaţiu între 500 şi 1.000 de lei. Interesant este faptul că, de exemplu, Stelică Strugaru Iacob figurează cu birou parlamentar la sediul PD-L din municipiul Botoşani deşi acesta este în afara circumscripţiei sale. El este ales pe Colegiul Darabani doar, probabil, a trebuit să se găsească această formă pentru a putea da legal bani la partid.Astfel se ajunge la cheltuieli lunare în jurul a 10.000 de lei de parlamentar numai cu funcţionarea cabinetelor parlamentare. Mai concret este vorba de banii plătiţi de stat pentru materiale de întreţinere, chirii şi utilităţi şi salariile personalului birourilor parlamentare.Nicolae RebenciucElocvent este ceea ce s-a întîmplat cu deputatul Nicolae Rebenciuc. Cînd încă era liberal, a încheiat un contract cu PNL pentru un spaţiu din Flămînzi care aparţine Primăriei, dar care este concesionat partidului şi numai în prima jumătate a anului a plătit pentru chirie şi utilităţi 14.994 de lei, adică aproape 150 de milioane de lei vechi. Ei bine, după ce a părăsit în toamnă partidul, în ultimele trei luni a mai consumat pe chirie şi utilităţi doar 2.499 de lei, cam cît dădea în numai o lună cînd făcea parte din PNL. Acum însă nu mai avea de ce să dea bani la PNL pentru că era independent.
Clasamentul cheltuielilor parlamentarilor în 2010

Senat

Gheorghe Marcu                    PSD     330.370 lei

Daniel Humelnicu                  PD-L   322.415 lei
Liviu Câmpanu                      Indep.  321.972 lei
Camera Deputaţilor

Florin Ţurcanu                       PNL    353.493 lei

Costică Macaleţi                    PSD     350.338 lei

Nicolae Rebenciuc                  Indep.  346.483 lei
Stelică Strugaru Iacob           PD-L   336.909 leiCătălin Buhăianu                   PD-L   286.418 lei
Andrei Dolineaschi                 PSD     253.004 lei
*La senatori nu au fost luate în calcul cheltuielile proprii ale acestora (cele în afara funcţionării cabinetelor) pe ultimele două luni din 2009 deoarece încă nu sînt disponibile.
„Este pură demogagie”
Pe lîngă funcţionarea cabinetelor parlamentare cu toate capitolele de cheltuieli menţionate, senatorii şi deputaţii mai primesc un salariu denumit indemnizaţie, diurnă pentru deplasarea în teritoriu, diurnă pentru deplasarea în Bucureşti, diurnă pentru străinătate, bani pentru cazarea în Bucureşti, pentru cazare şi transport în străinătate, dar şi pentru deplasare în ţară. Marcu - MacaletiÎn plus, li se decontează şi cheltuieli telefonice. Astfel se ajunge în situaţia ca, în medie, un parlamentar să ne coste într-un an peste 322.000 de lei, adică mai mult de 100.000 de dolari. „Este pură demogagie”, crede senatorul Gheorghe Marcu despre discuţia referitoare la chetuielile parlamentarilor. Acesta spune că Parlamenttul, Curtea de Conturi, Consiliul Superior al Magistraturii şi alte cîteva instituţii au o pondere de numai 3% din PIB, în timp ce restul din banii statului sînt cheltuiţi de Executiv. „Trebuie să vedem cum se cheltuie aceşti 97% de către Guvern”, afirmă liderul social-democrat. El mai spune că din banii primiţi de la stat a creat patru locuri de muncă la cabinete parlamentare în colegiu şi că, atunci cînd se fac aceste calcule, ar trebui să se ia în considerare şi faptul că primari sau preşedinţii de CJ dispun de consilieri de cabinet, maşini, etc., iar dacă s-ar face o comparaţie cu parlamentarii ar reieşi că nivelul cheltuielilor este cam acelaşi.
„Vreau să mă simt ca acasă”

„Diferenţa se fac la cazare”,
a afirmat deputatul Cătălin Buhăianu. Potrivit acestuia, parlamentarii care stau la hotel cheltuie mai mult decît cei care locuiesc cu chirie sau care deţin apartament în Bucureşti. Astfel, el, care locuieşte cu chirie sau Andrei Dolineaschi, care are locuinţă în capitală, au cele mai mici cheltuieli. „Eu am fost sportiv şi o viaţă am stat numai în hoteluri şi m-am săturat. Eu stau la gazdă, n-am stat niciodată la hotel, vreau să mă simt ca acasă”, a mai spus Buhăianu.Doina DretcanuAlţi foşti parlamentari nu ştiu dacă suma actuală cheltuită de reprezentanţii judeţului în Legislativ este mai mare sau mai mică în comparaţie cu cea de pe vremea lor. „Sincer, nu am făcut niciodată un total de cheltuieli. Dacă iei în sumă absolută poate părea mult. Dacă o raportăm la activitatea pe care trebuie să o facă fiecare parlamentar în colegiu, la deplasările internaţionale, s-ar putea ca această sumă să fie mică”, ne-a spus Doina Dreţcanu, fost deputat PSD timp de două legislaturi.

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Indemnizaţiile primite de parlamentari s-au diminuat cu 25% odată cu cele ale bugetarilor. Unii dintre aceştia au diminuat şi salariile angajaţilor de la cabinete, alţii nu. Reducerea cu un sfert nu i-a determinat însă să renunţe la deschiderea unor noi cabinete, elocvent fiind cazul deputatului Florin Ţurcanu, care în ultima lună şi-a inaugurat birouri parlamentare chiar în afara colegiului său, la Dorohoi şi Darabani.
27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
bai sergiulica,daca te uiti bine pe site-ul lui dolineaschi vezi unde are cabinetele... ce-ai scris tu acolo is prostii...
30 decembrie 2010, 20:52
Domnul Deputat Andrei Dolineaschi are cabinetul in strada Grigore Ghica nidecum in strada Dumitru Furtună
30 decembrie 2010, 20:18
Ce ancheta e asta?Deputatul Andrei Dolineaschi are sediul separat de cel al PSD,Cabinet parlamentar DorohoiStr. Grigore Ghica nr. 3 Bloc C6, parterDorohoi,www.andreidolineaschi.ro
30 decembrie 2010, 20:03
30 decembrie 2010, 20:02
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.