Ancheta săptămânii
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”

De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.

La cea mai bună rată din ultimele șase luni, Consiliul Local revine la ședințe online


Primăria și Consiliul Local Botoșani au dat pe 11 mai 2021 un exemplu elocvent în acest sens.


Deși atât municipiul, cât și județul Botoșani se aflau atunci ca și acum în ”scenariul verde”, ședința extraordinară a CL s-a desfășurat din nou online.


Capitala județului are cea mai redusă rată de infectare de la învestirea noului primar și a noilor consilieri, adică de peste jumătate de an.


Cu toate acestea, edilul șef a convocat CL la o ședință desfășurată ”prin mijloace electronice”.


Cosmin Andrei s-a prevalat de o modificare adusă Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Botoșani anul trecut, pe 19 martie, adică la patru zile după intrarea României în Starea de Urgență.

 

Ori acum situația este cu totul alta.

 

Pe verde ședințele se fac electronic


În contextul epidemiologic actual, convocarea în sistem online pare însă a fi una forțată.


Și asta pentru că respectiva modificare adusă regulamentului CL prevedea:


”În situații excepționale, constatate de către autoritățile competente, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure și alte situații care fac imposibilă prezența consilierilor în sala de ședințe a Consiliului, care sunt de natură a pune în pericol sănătatea acestora și sănătatea publică, ședințele Consiliului Local al municipiului Botoșani se vor desfășura prin mijloace electronice”.


Ori în ”scenariul verde” în care se află municipiul Botoșani, prezența fizică a consilierilor este cât se poate de legală și de posibilă.

 

Pe roșu s-au făcut în sală


De altfel, Consiliul Local a organizat ședințe în format fizic la Casa de Cultură a Sindicatelor atunci când municipiul Botoșani se afla în ”scenariul galben” și chiar și în ”scenariul roșu”.


Mai concret, începând cu 28 martie, municipiul Botoșani s-a aflat în ”scenariul roșu” până pe data de 25 aprilie. Ei bine, în aceste patru săptămâni în care municipiul Botoșani a fost în ”scenariul roșu”, Consiliul Local s-a întrunit de patru ori în ședințe extraordinare la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 6, 7, 14 și 21 aprilie.


Paradoxal, după ce Botoșani a ieșit din ”scenariul roșu”, a trecut și de cel galben și a ajuns în cel verde, având cea mai bună rată de infectare cel puțin din ultima jumătate de an, primarul a convocat ședință online.

 

Un fel de transmisie cu... lămpi


Transmisia a fost una execrabilă pentru o instituție de o asemenea anvergură. A început cu imagini care aminteau de televizoarele cu lămpi de pe vremea comuniștilor și a continuat cu decalaje între sunet și imagini, sunet care oricum era unul de proastă calitate.


De altfel, unul dintre consilierii locali s-a și plâns de modul de desfășurare a ședinței și a cerut reluarea întrunirilor în sistem clasic.


Dincolo de calitatea transmisiei, trebuie spus din nou că unii consilierii și-au bătut iarăși joc de participarea la întrunire, închizându-și camerele și luând parte doar teoretic la ședință. Cu siguranță însă indemnizația o vor primi și practic.

 

Nici cifrele nu-i ajută


La solicitarea Botoșăneanul, edilul șef și-a motivat dispoziția de convocare online prin caracterul extraordinar al ședinței și prin numărul redus de proiecte de pe ordinea de zi.


”Întrucât a fost convocată o ședință extraordinară de Consiliu Local, iar numărul proiectelor pe ordinea de zi supuse aprobării nu a fost unul mare, conducerea Primăriei Municipiului Botoșani a optat ca aceasta să aibă loc prin mijloace electronice”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Toate celelalte patru ședințe desfășurate fizic în ”scenariul roșu” au avut însă de asemenea caracter extraordinar. Ba mai mult, cea de marți, 11 mai, desfășurată online, a avut cele mai multe proiecte pe ordinea de zi față de celelalte ședințe.

 

Ce este imposibil la Botoșani este posibil la Bucecea


Ceea ce nu se poate în municipiul reședință de județ, este posibil la Bucecea. În orășelul condus de Angel Gheorghiu, colegul de partid al lui Cosmin Andrei, ședințele se desfășoară în format fizic, chiar dacă sala este de multe ori mai mică decât cea de care dispune Primăria Botoșani și în plus sunt transmise și pe internet. Și, rușinos pentru o primărie de municipiu, calitatea imaginii și a sunetului furnizate de Primăria și Consiliul Local Bucecea este considerabil peste ceea ce oferă instituțiile similare din capitala județului.

 

Hai la teatru!


Ironia sorții, chiar în ziua în care Consiliul Local Botoșani, invocând la limita abuzului pandemia, s-a întrunit în ședință online, teoretic de frica bolii, Teatrul Vasilache a anunțat că organizează reprezentanții cu 84 de spectatori. Instituția este subordonată tocmai municipalității botoșănene și deci ar putea găzdui fără probleme și ședințele deliberativului local, format din 23 de aleși. Chiar și cu primarul, secretarul general, directorii din Primărie, jurnaliști și alți invitați, nu s-ar atinge numărul de 84 de participanți.


Ba ar putea să o facă și gratuit atât timp cât, practic, proprietarul său este cel care are nevoie de sală, astfel încât nu s-ar mai putea pretexta și ”uriașele economii” care se fac prin neachitarea tarifului de 500 de lei la Casa de Cultură a Sindicatelor.


Aceasta este însă doar o variantă. Municipalitatea are însă în realitate la dispoziție o mulțime de spații, de la incubatorul de afaceri la Parcul Cornișa, unde ar putea organiza ședințe dacă într-adevăr s-ar vrea să se facă asta.


Tratați cu promisiuni  


”Nu se va dori ca aceste ședințe să se desfășoare, din nou, doar în format electronic, ci se va căuta o alternare între ședințele desfășurate în sistem online și cele în format fizic, cel mai probabil în sala Casei de Cultură a Sindicatelor”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Edilul șef a adăugat că, dacă situația provocată de pandemie se va menține la aceeași parametri buni sau chiar va fi înregistrată o scădere a cazurilor, ”se ia în considerare” ca ședințele de Consiliu Local, măcar cele ordinare, să aibă loc în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei.


Acest gen de promisiune se face însă deja de câteva luni, iar prefectul, cel care a solicitat atât Consiliului Județean, cât și Consiliului Local să organizeze ședințe publice în adevăratul sens al cuvântului, crede că primarul nu face altceva decât să se folosească de pandemie pentru a scăpa de ședințele fizice.

 

Se poate fizic, trebuie doar să se dorească


Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), susține că în ”scenariul verde”, în care se află municipiul Botoșani, se pot organiza întruniri cu 50% locuri ocupate dintr-o sală.


”Municipalitatea are locații în care poate face fizic orice ședință de Consiliu Local. Suntem însă în Starea de Alertă, iar în Codul Administrativ este o prevedere în care se precizează foarte clar că poate fi făcută și online. Deci rămâne la latitudinea celui care convoacă ședința. Ideea este că, dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom reuși să nu mai existe această Stare de Alertă, așa cum se preconizează undeva în luna iunie, atunci chiar nu mai este vreun motiv să nu desfășori ședințele fizic”,


Dan Nechifor, prefect.


39.312 lei


se plătesc lunar consilierilor pentru participarea la ședințe

 

Cine e mai rău: virusul sau omul?


Ceea ce se întâmplă cu ședințele Consiliului Local oferă unul dintre răspunsurile la întrebarea: de ce nu mai scăpăm de pandemia asta? Pentru că sunt interese enorme într-o mulțime de domenii ca această stare să se prelungească la nesfârșit, dacă se poate, pentru că o mulțime de politicieni, oameni de afaceri, șefi de instituții și nu numai, și-au dat seama cât de mult pot profita de pe urma acestei situații.


Uneori, mai rău decât virușii, par a fi oamenii.


0,78 la mie


era rata în municipiul Botoșani pe 11 mai, în ziua ședinței online de CL.

 

loading...
loading...
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
12 luni de ședințe SECRETE și ILEGALE la CJ - AUDIO EXCLUSIV Ce se întâmplă când i se cere șefei Consiliului să facă ședințe publice

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
DEZVĂLUIRI explozive despre „faimoasele autobuze” : Eltrans plătește taxă pentru fiecare kilometru suplimentar și are deja peste 100.000 km în plus - VIDEO
3.600 de euro plătește Eltrans pe lună pentru fiecare autobuz închiriat de la compania turcească cu care s-a încheiat un contract de leasing operațional.Autobuzele s-au defectat de 200 de ori în mai puțin de doi ani și sunt limitate și la numărul de kilometri parcurși.
Femeia comisar de la Protecția Consumatorilor reținută de procurori este pensionară de doi ani, Parchetul și boala au înjumătățit comisarii de la Botoșani
Comisariatul Județean pentru Protecția Consumatorilor (CJPC) Botoșani funcționează doar cu jumătate din personal după arestarea a doi comisari și îmbolnăvirea șefului. CJPC era condusă de Mirel Rogalschi, care oficial are funcția de comisar șef adjunct, pentru că postul de comisar șef este deținut la nivelul Comisariatului Regional pentru Protecția Consumatorilor Nord – Est (CRPC) Iași, căruia i se subordonează și unitatea de la Botoșani.
Îngrijitoare de lux la Spitalul Mavromati: Lefuri în plată de 6.000 - 9.000 de lei
Nu există posturi mai bine sau mai prost remunerate. În România angajatorii sunt cei care provoacă discrepanțele uriașe între mediul privat și cel bugetar.Și se ajunge astfel ca două persoane care prestează practic aceeași activitate, dar în locuri diferite, să aibă salarii diametral opuse, ca valoare.
După 31 de ani, Primăria Botoșani a înregistrat la OSIM „Premiul Național de Poezie Eminescu”: Eminescu este al nostru, al tuturor / Dacă dorește să-l provincializeze, să-l facă de nivel local, să implice și aprozarul nu știu care...
După trei decenii în care manifestările dedicate Zilelor Eminescu au fost organizate de Fundația Culturală Hyperion, de anul viitor organizatorii ar putea fi alții.Primăria municipiului Botoșani, finanțatorul principal al acestor evenimente culturale, a devenit proprietară pe titulatura premiului.
Lichidare până la capăt: S-a scos la vânzare și o cale ferată din ograda orașului - O să vină romii până la urmă să o cumpereGALERIE FOTO
Cabinetul Individual de Insolvență (CII) ”Dascălu Constantin Lulu” continuă încercarea de recuperare a datoriilor SC Termica SA. La 11 ani de la intrarea în faliment a fostei societăți de termoficare a orașului, în patrimoniul acesteia încă se mai găsesc bunuri care pot fi valorificate.
Marea ”pilăreală”: Statul a uitat de concursuri, puzderie de instituții conduse de interimarii cu pile la partid
”Exercită cu caracter temporar”, ”promovare temporară”, ”delegare atribuții”, ”preluare sarcini”, toate aceste expresii sofisticate nu fac altceva decât să ascundă la Botoșani un fenomen care a luat amploare în pandemie. La conducerile a tot mai multe instituții sunt propulsați oameni fără concurs, dar cu carnetul potrivit de partid.
„Omul care mânca două pâini” la companiile orașului, dat afară de la societatea în faliment care a îngropat Primăria în datorii
S-au câștigat și se câștigă bani frumoși la societățile Consiliului Local Botoșani, indiferent de situația lor financiarăDirectorul cu două salarii din termie și-a încheiat contractele de șef și a rămas doar cu statutul de angajat la Modern Calor
TRAGEDIA de la Huțani reprodusă după 41 de ani! Cât de pregătit e Botoșaniul să intervină la un accident de o asemenea amploare? – VIDEO 
Seria articolelor privitoare la cea mai mare tragedie rutieră a României se încheie cu un exercițiu de imaginație. Colonelul Decebal Muraru, inspectorul-șef al Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) „Nicolae Iorga”, a participat alături de Botoșăneanul la acest demers după un salt în trecut, pornind de la momentul în care s-a aflat de accident. 
Afaceri cu șomeri anchetate de Poliție și Agenția de Integritate, angajați de la AJOFM prinși în morișca subvențiilor
Polițiștii botoșăneni desfășoară o anchetă care vizează modul în care mai multe societăți comerciale și o organizație neguvernamentală au încercat, și unele chiar au și reușit, să obțină subvenții de la bugetul de stat și cel european prin Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM).
Femeia aruncată printre cadavre care a înviat la morgă: Mama, tu ai fost moartă și ești vie, ce ai văzut acolo?VIDEO & FOTOGALERIE
Aproape 42 de ani trecuți din ziua accidentului de la Huțani nu au fost nici pe departe suficienți pentru ca Virgina Varvarei, astăzi pensionară, să uite clipele îngrozitoare prin care a fost nevoită să treacă. Povestea acesteia este probabil cea mai tulburătoare dintre toate cele ale supraviețuitorilor pe care Botoșăneanul a reușit să îi găsească și să îi intervieveze.
”Șoferii iadului”, vinovații de serviciu în ”epoca de aur”: Mergeai non-stop până picai, mai ațipeai... / Când porneai motorul scotea o fumăraie că autogara nu se mai vedeaVIDEO & FOTOGALERIE
Despre modul inuman, un veritabil atentat la siguranța vieții, în care se circula în perioada comunistă...
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Din punctul de vedere al educației este total nerecomandabil, chiar interzis prin lege, și avem și mecanisme, să faci meditații cu propriii elevi de la clasă. Este pentru prima oară când avem și mecanisme prin care putem să ...
starshiners.ro%20
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8793 lei
USD
Dolarul SUA
4.8008 lei
CHF
Francul elveţian
5.0325 lei
GBP
Lira sterlină
5.7839 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5491 lei
XAU
Gramul de aur
272.7882 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2495 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2051 lei
AUD
Dolarul Australian
3.3341 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.7222 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1985 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6560 lei
Vremea
astăzi
Botosani
28.3 o C
Dorohoi
25.2 o C
Bucecea
28.0 o C
Darabani
24.6 o C
Saveni
25.4 o C
Ştefăneşti
29.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.