Ancheta săptămânii
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”

De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.

La cea mai bună rată din ultimele șase luni, Consiliul Local revine la ședințe online


Primăria și Consiliul Local Botoșani au dat pe 11 mai 2021 un exemplu elocvent în acest sens.


Deși atât municipiul, cât și județul Botoșani se aflau atunci ca și acum în ”scenariul verde”, ședința extraordinară a CL s-a desfășurat din nou online.


Capitala județului are cea mai redusă rată de infectare de la învestirea noului primar și a noilor consilieri, adică de peste jumătate de an.


Cu toate acestea, edilul șef a convocat CL la o ședință desfășurată ”prin mijloace electronice”.


Cosmin Andrei s-a prevalat de o modificare adusă Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Botoșani anul trecut, pe 19 martie, adică la patru zile după intrarea României în Starea de Urgență.

 

Ori acum situația este cu totul alta.

 

Pe verde ședințele se fac electronic


În contextul epidemiologic actual, convocarea în sistem online pare însă a fi una forțată.


Și asta pentru că respectiva modificare adusă regulamentului CL prevedea:


”În situații excepționale, constatate de către autoritățile competente, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure și alte situații care fac imposibilă prezența consilierilor în sala de ședințe a Consiliului, care sunt de natură a pune în pericol sănătatea acestora și sănătatea publică, ședințele Consiliului Local al municipiului Botoșani se vor desfășura prin mijloace electronice”.


Ori în ”scenariul verde” în care se află municipiul Botoșani, prezența fizică a consilierilor este cât se poate de legală și de posibilă.

 

Pe roșu s-au făcut în sală


De altfel, Consiliul Local a organizat ședințe în format fizic la Casa de Cultură a Sindicatelor atunci când municipiul Botoșani se afla în ”scenariul galben” și chiar și în ”scenariul roșu”.


Mai concret, începând cu 28 martie, municipiul Botoșani s-a aflat în ”scenariul roșu” până pe data de 25 aprilie. Ei bine, în aceste patru săptămâni în care municipiul Botoșani a fost în ”scenariul roșu”, Consiliul Local s-a întrunit de patru ori în ședințe extraordinare la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 6, 7, 14 și 21 aprilie.


Paradoxal, după ce Botoșani a ieșit din ”scenariul roșu”, a trecut și de cel galben și a ajuns în cel verde, având cea mai bună rată de infectare cel puțin din ultima jumătate de an, primarul a convocat ședință online.

 

Un fel de transmisie cu... lămpi


Transmisia a fost una execrabilă pentru o instituție de o asemenea anvergură. A început cu imagini care aminteau de televizoarele cu lămpi de pe vremea comuniștilor și a continuat cu decalaje între sunet și imagini, sunet care oricum era unul de proastă calitate.


De altfel, unul dintre consilierii locali s-a și plâns de modul de desfășurare a ședinței și a cerut reluarea întrunirilor în sistem clasic.


Dincolo de calitatea transmisiei, trebuie spus din nou că unii consilierii și-au bătut iarăși joc de participarea la întrunire, închizându-și camerele și luând parte doar teoretic la ședință. Cu siguranță însă indemnizația o vor primi și practic.

 

Nici cifrele nu-i ajută


La solicitarea Botoșăneanul, edilul șef și-a motivat dispoziția de convocare online prin caracterul extraordinar al ședinței și prin numărul redus de proiecte de pe ordinea de zi.


”Întrucât a fost convocată o ședință extraordinară de Consiliu Local, iar numărul proiectelor pe ordinea de zi supuse aprobării nu a fost unul mare, conducerea Primăriei Municipiului Botoșani a optat ca aceasta să aibă loc prin mijloace electronice”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Toate celelalte patru ședințe desfășurate fizic în ”scenariul roșu” au avut însă de asemenea caracter extraordinar. Ba mai mult, cea de marți, 11 mai, desfășurată online, a avut cele mai multe proiecte pe ordinea de zi față de celelalte ședințe.

 

Ce este imposibil la Botoșani este posibil la Bucecea


Ceea ce nu se poate în municipiul reședință de județ, este posibil la Bucecea. În orășelul condus de Angel Gheorghiu, colegul de partid al lui Cosmin Andrei, ședințele se desfășoară în format fizic, chiar dacă sala este de multe ori mai mică decât cea de care dispune Primăria Botoșani și în plus sunt transmise și pe internet. Și, rușinos pentru o primărie de municipiu, calitatea imaginii și a sunetului furnizate de Primăria și Consiliul Local Bucecea este considerabil peste ceea ce oferă instituțiile similare din capitala județului.

 

Hai la teatru!


Ironia sorții, chiar în ziua în care Consiliul Local Botoșani, invocând la limita abuzului pandemia, s-a întrunit în ședință online, teoretic de frica bolii, Teatrul Vasilache a anunțat că organizează reprezentanții cu 84 de spectatori. Instituția este subordonată tocmai municipalității botoșănene și deci ar putea găzdui fără probleme și ședințele deliberativului local, format din 23 de aleși. Chiar și cu primarul, secretarul general, directorii din Primărie, jurnaliști și alți invitați, nu s-ar atinge numărul de 84 de participanți.


Ba ar putea să o facă și gratuit atât timp cât, practic, proprietarul său este cel care are nevoie de sală, astfel încât nu s-ar mai putea pretexta și ”uriașele economii” care se fac prin neachitarea tarifului de 500 de lei la Casa de Cultură a Sindicatelor.


Aceasta este însă doar o variantă. Municipalitatea are însă în realitate la dispoziție o mulțime de spații, de la incubatorul de afaceri la Parcul Cornișa, unde ar putea organiza ședințe dacă într-adevăr s-ar vrea să se facă asta.


Tratați cu promisiuni  


”Nu se va dori ca aceste ședințe să se desfășoare, din nou, doar în format electronic, ci se va căuta o alternare între ședințele desfășurate în sistem online și cele în format fizic, cel mai probabil în sala Casei de Cultură a Sindicatelor”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Edilul șef a adăugat că, dacă situația provocată de pandemie se va menține la aceeași parametri buni sau chiar va fi înregistrată o scădere a cazurilor, ”se ia în considerare” ca ședințele de Consiliu Local, măcar cele ordinare, să aibă loc în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei.


Acest gen de promisiune se face însă deja de câteva luni, iar prefectul, cel care a solicitat atât Consiliului Județean, cât și Consiliului Local să organizeze ședințe publice în adevăratul sens al cuvântului, crede că primarul nu face altceva decât să se folosească de pandemie pentru a scăpa de ședințele fizice.

 

Se poate fizic, trebuie doar să se dorească


Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), susține că în ”scenariul verde”, în care se află municipiul Botoșani, se pot organiza întruniri cu 50% locuri ocupate dintr-o sală.


”Municipalitatea are locații în care poate face fizic orice ședință de Consiliu Local. Suntem însă în Starea de Alertă, iar în Codul Administrativ este o prevedere în care se precizează foarte clar că poate fi făcută și online. Deci rămâne la latitudinea celui care convoacă ședința. Ideea este că, dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom reuși să nu mai existe această Stare de Alertă, așa cum se preconizează undeva în luna iunie, atunci chiar nu mai este vreun motiv să nu desfășori ședințele fizic”,


Dan Nechifor, prefect.


39.312 lei


se plătesc lunar consilierilor pentru participarea la ședințe

 

Cine e mai rău: virusul sau omul?


Ceea ce se întâmplă cu ședințele Consiliului Local oferă unul dintre răspunsurile la întrebarea: de ce nu mai scăpăm de pandemia asta? Pentru că sunt interese enorme într-o mulțime de domenii ca această stare să se prelungească la nesfârșit, dacă se poate, pentru că o mulțime de politicieni, oameni de afaceri, șefi de instituții și nu numai, și-au dat seama cât de mult pot profita de pe urma acestei situații.


Uneori, mai rău decât virușii, par a fi oamenii.


0,78 la mie


era rata în municipiul Botoșani pe 11 mai, în ziua ședinței online de CL.

 

loading...
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
12 luni de ședințe SECRETE și ILEGALE la CJ - AUDIO EXCLUSIV Ce se întâmplă când i se cere șefei Consiliului să facă ședințe publice

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Laptopurile de aproape 1.000 de euro bucata ale aleșilor de la Județ, numai bune de pus milieuri pe ele: Niște bani aruncați aiurea - GALERIE FOTO
21 aprilie 2021, Consiliul Județean Botoșani... După un an în care atât fostul, cât și actualul președinte al CJ au invocat pandemia pentru a nu organiza ședințe de plen în format fizic, consilierii județeni primesc laptopuri pentru a le facilita munca în slujba comunității.
Partidul Amploiaților?! Liberalismul botoșănean pe mâna unei găști de bugetari și directori la stat în care privații sunt suprimați
”Prin noi înșine... dar mai ales cu statul”, aceasta pare să fie noua deviză a marii mase a liberalilor botoșăneni. Partidul care, în teorie, își bazează politicile publice așezând antreprenorul la loc de cinste s-a transformat la Botoșani într-o grupare aproape în exclusivitate a bugetarilor și a lucrătorilor la unitățile de stat.
Sensul giratoriu care mai mult încurcă decât ajută! Accidente cu victime sau fără, în zona care înnebunește conducătorii auto – GALERIE FOTO
17 iulie 2021. Colonelul Narcis Jachel din cadrul ISU Botoșani este implicat alături de soție într-un accident rutier care s-a produs exact în fața instituției unde lucrează aproape de-o viață. Pe un drum pe care l-a parcurs probabil de sute de ori. Un drum pe care-l cunoștea extrem de bine. Dar asta până la amenajarea noului sens giratoriu care se dovedește a fi de fapt o brambrureală de indicatoare și reguli rutiere, care nu au neapărat logică. 
Noii șefi de la Nova Apaserv și-au pus în cap să demaște furturile de apă! Angajați în comisia de disciplină, se aduc controlori din alte județe
Legende sau realități, la Botoșani circulă tot felul de povești cu conducte ascunse sub pământ pe care le folosesc ilegal anumiți utilizatori, cea oficială fiind conectată la un apometru pentru care se face plata lunară. Prin aceste tertipuri s-ar umple piscine, s-ar desfășura activități în spălătorii (auto, mai ales) și tot felul de alte lucruri. Și, evident, aceleași voci arată că aceste duble branșamente nu au putut fi făcute fără ajutor de la angajați tocmai din cadrul operatorului de apă și canalizare.
DOCUMENT: Lucrările la Botoșani – Tg. Frumos avizate pe bucăți, mai mult pe partea ieșeană! „Strategicul” nostru din beton lăsat la urmă – FOTO&VIDEO
Asta reiese din documentul de avizare pentru lucrările efectuate la DN 28B Târgu Frumos – Botoșani, fiind dată undă verde doar pentru o distanță de 51,2, din totalul de 71,50 de kilometri. Cel mai mare tronson pentru care NU s-au obținut autorizațiile necesare efectuării lucrărilor este pe teritoriul județului Botoșani.
Clădirea cu două instituții în interior pasată între miniștri botoșăneni! Pesediștii și-au arătat mușchii și au „omorât” un proiect de modernizare
Marius Budăi și Raluca Turcan. Doi botoșăneni care au reușit, datorită partidului, să acceadă în funcții de miniștri. Ambii la același minister, cel al Muncii.
Fosta casă a PDL-ului, interzisă prin hotărâre la PNL, a început bătaia pe imobilul din buricul târgului – GALERIE FOTO
Strada Teatrului nr.16, undeva în spatele fostului restaurant ”Pod de Piatră”, pe frontispiciul unei clădiri stă scris ”Partidul Național Liberal – Filiala Teritorială Botoșani”.Aleea Maxim Gorki nr.2, în vecinătatea fostei Case a Corpului Didactic, un alt imobil la intrarea căruia este afișată o emblemă generoasă: ”Partidul Național Liberal – filiala Botoșani”.
DOCUMENT Casa tuturor posibilităților: Județul și Municipiul s-au zbătut să cumpere o casă monument care nu era de vânzare și pe care, de fapt, au refuzat să o achiziționeze când au avut prilejul
Se spune deseori că ”România este țara tuturor posibilităților”. Și cum Botoșani face parte din această țară, nu poate constitui o excepție. Mai ales atunci când discutăm despre administrația publică locală.
O fuziune cum n-a mai fost: USR a ras PLUS la Botoșani, o treime dintre delegații de la municipiu sunt rude între ei
”Miercuri și joi, 105 delegați ai filialelor partidelor proaspăt fuzionate USR și PLUS din întreg județul au ales prin vot direct conducerea județeană a USR Botoșani pentru următorii 4 ani”.
Loading...
Plan secret pus la cale de 6 luni – cum a ajuns Dan Nechifor la 10 voturi de președinția PNL Botoșani
Intrarea prefectului în lupta pentru funcția de președinte al PNL Botoșani s-a făcut pe 27 iunie 2021, în ultima zi de depunere a candidaturilor pentru alegerile interne. Deși impresia creată a fost aceea a unei decizii luată ”pe ultima sută de metri”, în realitate a fost rezultatul unui plan minuțios pregătit cu jumătate de an înaintea scrutinului.
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Loading...
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
starshiners.ro%20
Sondaj
Pe 27 septembrie 2021 se împlinește un an de la alegerile locale. Dacă ar fi astăzi din nou alegeri, pe cine ați vota?
Cosmin Andrei
Cătălin Flutur
Marcel Gheorghiță
Cătălin Silegeanu
Liviu Toma
Altul
Declaraţia zilei
„Am discutat și cu președintele Camerei de Comerț. Singura problemă la Spitalul de Boli Paliative este punctul termic și el cu asta se ocupă. Ar fi de acord să grăbească realizarea acelui punct termic ca să putem da drumul pâ ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9467 lei
USD
Dolarul SUA
4.2501 lei
CHF
Francul elveţian
4.6354 lei
GBP
Lira sterlină
5.8655 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7324 lei
XAU
Gramul de aur
244.9416 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2435 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3601 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1895 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.4449 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1928 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6648 lei
Vremea
astăzi
Botosani
10.9 o C
Dorohoi
10.4 o C
Bucecea
10.2 o C
Darabani
9.2 o C
Saveni
11.0 o C
Ştefăneşti
11.4 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.