Ancheta săptămânii
Aleșii care au luat pandemia în brațe: Pe ”roșu” ședințele erau în sală, pe ”verde” au redevenit online... la ”televizorul cu lămpi”

De un an și două luni aproape toate instituțiile se folosesc fără jenă de situația sanitară pentru a nu permite intrarea publicului în sedii, pentru a bloca accesul la informațiile de interes public și pentru a limita pe cât posibil să dea socoteală populației și agenților economici care le plătesc practic salariile demnitarilor și celorlalți bugetari pentru ceea ce (nu) fac când stau baricadați în birouri.

La cea mai bună rată din ultimele șase luni, Consiliul Local revine la ședințe online


Primăria și Consiliul Local Botoșani au dat pe 11 mai 2021 un exemplu elocvent în acest sens.


Deși atât municipiul, cât și județul Botoșani se aflau atunci ca și acum în ”scenariul verde”, ședința extraordinară a CL s-a desfășurat din nou online.


Capitala județului are cea mai redusă rată de infectare de la învestirea noului primar și a noilor consilieri, adică de peste jumătate de an.


Cu toate acestea, edilul șef a convocat CL la o ședință desfășurată ”prin mijloace electronice”.


Cosmin Andrei s-a prevalat de o modificare adusă Regulamentului de Organizare și Funcționare a Consiliului Local Botoșani anul trecut, pe 19 martie, adică la patru zile după intrarea României în Starea de Urgență.

 

Ori acum situația este cu totul alta.

 

Pe verde ședințele se fac electronic


În contextul epidemiologic actual, convocarea în sistem online pare însă a fi una forțată.


Și asta pentru că respectiva modificare adusă regulamentului CL prevedea:


”În situații excepționale, constatate de către autoritățile competente, precum epidemiile, pandemiile, fenomenele naturale extreme, cutremure și alte situații care fac imposibilă prezența consilierilor în sala de ședințe a Consiliului, care sunt de natură a pune în pericol sănătatea acestora și sănătatea publică, ședințele Consiliului Local al municipiului Botoșani se vor desfășura prin mijloace electronice”.


Ori în ”scenariul verde” în care se află municipiul Botoșani, prezența fizică a consilierilor este cât se poate de legală și de posibilă.

 

Pe roșu s-au făcut în sală


De altfel, Consiliul Local a organizat ședințe în format fizic la Casa de Cultură a Sindicatelor atunci când municipiul Botoșani se afla în ”scenariul galben” și chiar și în ”scenariul roșu”.


Mai concret, începând cu 28 martie, municipiul Botoșani s-a aflat în ”scenariul roșu” până pe data de 25 aprilie. Ei bine, în aceste patru săptămâni în care municipiul Botoșani a fost în ”scenariul roșu”, Consiliul Local s-a întrunit de patru ori în ședințe extraordinare la Casa de Cultură a Sindicatelor, pe 6, 7, 14 și 21 aprilie.


Paradoxal, după ce Botoșani a ieșit din ”scenariul roșu”, a trecut și de cel galben și a ajuns în cel verde, având cea mai bună rată de infectare cel puțin din ultima jumătate de an, primarul a convocat ședință online.

 

Un fel de transmisie cu... lămpi


Transmisia a fost una execrabilă pentru o instituție de o asemenea anvergură. A început cu imagini care aminteau de televizoarele cu lămpi de pe vremea comuniștilor și a continuat cu decalaje între sunet și imagini, sunet care oricum era unul de proastă calitate.


De altfel, unul dintre consilierii locali s-a și plâns de modul de desfășurare a ședinței și a cerut reluarea întrunirilor în sistem clasic.


Dincolo de calitatea transmisiei, trebuie spus din nou că unii consilierii și-au bătut iarăși joc de participarea la întrunire, închizându-și camerele și luând parte doar teoretic la ședință. Cu siguranță însă indemnizația o vor primi și practic.

 

Nici cifrele nu-i ajută


La solicitarea Botoșăneanul, edilul șef și-a motivat dispoziția de convocare online prin caracterul extraordinar al ședinței și prin numărul redus de proiecte de pe ordinea de zi.


”Întrucât a fost convocată o ședință extraordinară de Consiliu Local, iar numărul proiectelor pe ordinea de zi supuse aprobării nu a fost unul mare, conducerea Primăriei Municipiului Botoșani a optat ca aceasta să aibă loc prin mijloace electronice”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Toate celelalte patru ședințe desfășurate fizic în ”scenariul roșu” au avut însă de asemenea caracter extraordinar. Ba mai mult, cea de marți, 11 mai, desfășurată online, a avut cele mai multe proiecte pe ordinea de zi față de celelalte ședințe.

 

Ce este imposibil la Botoșani este posibil la Bucecea


Ceea ce nu se poate în municipiul reședință de județ, este posibil la Bucecea. În orășelul condus de Angel Gheorghiu, colegul de partid al lui Cosmin Andrei, ședințele se desfășoară în format fizic, chiar dacă sala este de multe ori mai mică decât cea de care dispune Primăria Botoșani și în plus sunt transmise și pe internet. Și, rușinos pentru o primărie de municipiu, calitatea imaginii și a sunetului furnizate de Primăria și Consiliul Local Bucecea este considerabil peste ceea ce oferă instituțiile similare din capitala județului.

 

Hai la teatru!


Ironia sorții, chiar în ziua în care Consiliul Local Botoșani, invocând la limita abuzului pandemia, s-a întrunit în ședință online, teoretic de frica bolii, Teatrul Vasilache a anunțat că organizează reprezentanții cu 84 de spectatori. Instituția este subordonată tocmai municipalității botoșănene și deci ar putea găzdui fără probleme și ședințele deliberativului local, format din 23 de aleși. Chiar și cu primarul, secretarul general, directorii din Primărie, jurnaliști și alți invitați, nu s-ar atinge numărul de 84 de participanți.


Ba ar putea să o facă și gratuit atât timp cât, practic, proprietarul său este cel care are nevoie de sală, astfel încât nu s-ar mai putea pretexta și ”uriașele economii” care se fac prin neachitarea tarifului de 500 de lei la Casa de Cultură a Sindicatelor.


Aceasta este însă doar o variantă. Municipalitatea are însă în realitate la dispoziție o mulțime de spații, de la incubatorul de afaceri la Parcul Cornișa, unde ar putea organiza ședințe dacă într-adevăr s-ar vrea să se facă asta.


Tratați cu promisiuni  


”Nu se va dori ca aceste ședințe să se desfășoare, din nou, doar în format electronic, ci se va căuta o alternare între ședințele desfășurate în sistem online și cele în format fizic, cel mai probabil în sala Casei de Cultură a Sindicatelor”,


Cosmin Andrei, primar Botoșani.


Edilul șef a adăugat că, dacă situația provocată de pandemie se va menține la aceeași parametri buni sau chiar va fi înregistrată o scădere a cazurilor, ”se ia în considerare” ca ședințele de Consiliu Local, măcar cele ordinare, să aibă loc în sala „Mihai Eminescu” a Primăriei.


Acest gen de promisiune se face însă deja de câteva luni, iar prefectul, cel care a solicitat atât Consiliului Județean, cât și Consiliului Local să organizeze ședințe publice în adevăratul sens al cuvântului, crede că primarul nu face altceva decât să se folosească de pandemie pentru a scăpa de ședințele fizice.

 

Se poate fizic, trebuie doar să se dorească


Președintele Comitetului Județean pentru Situații de Urgență (CJSU), susține că în ”scenariul verde”, în care se află municipiul Botoșani, se pot organiza întruniri cu 50% locuri ocupate dintr-o sală.


”Municipalitatea are locații în care poate face fizic orice ședință de Consiliu Local. Suntem însă în Starea de Alertă, iar în Codul Administrativ este o prevedere în care se precizează foarte clar că poate fi făcută și online. Deci rămâne la latitudinea celui care convoacă ședința. Ideea este că, dacă într-un viitor mai mult sau mai puțin îndepărtat vom reuși să nu mai existe această Stare de Alertă, așa cum se preconizează undeva în luna iunie, atunci chiar nu mai este vreun motiv să nu desfășori ședințele fizic”,


Dan Nechifor, prefect.


39.312 lei


se plătesc lunar consilierilor pentru participarea la ședințe

 

Cine e mai rău: virusul sau omul?


Ceea ce se întâmplă cu ședințele Consiliului Local oferă unul dintre răspunsurile la întrebarea: de ce nu mai scăpăm de pandemia asta? Pentru că sunt interese enorme într-o mulțime de domenii ca această stare să se prelungească la nesfârșit, dacă se poate, pentru că o mulțime de politicieni, oameni de afaceri, șefi de instituții și nu numai, și-au dat seama cât de mult pot profita de pe urma acestei situații.


Uneori, mai rău decât virușii, par a fi oamenii.


0,78 la mie


era rata în municipiul Botoșani pe 11 mai, în ziua ședinței online de CL.

 

loading...
Ședințele secrete ale consilierilor și cele cu fețele ascunse ne-au costat peste un milion de lei într-un singur an
12 luni de ședințe SECRETE și ILEGALE la CJ - AUDIO EXCLUSIV Ce se întâmplă când i se cere șefei Consiliului să facă ședințe publice

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL

 

download from google playdownload from apple store
Noul șef de la ”Apă” a plecat de la ANIF după ce Agenția Națională i-a scos postul de director la concurs, se pregătește un ”liberal pe viață”
Pe 26 mai 2021, cu două săptămâni înainte de ședința consiliului de administrație în care Liviu Ștefan a fost numit director interimar la SC Nova Apaserv SA, Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare (ANIF) a scos la concurs posturile de directori de la 13 filiale teritoriale din țară, inclusiv cea de la Botoșani. Examentul începe chiar astăzi.
Jumătate dintre agenții de la Poliția Rutieră reținuți de DNA sunt plini de datorii la bănci, unii nu au nici măcar mașină
O ștersătură sau un grup de trei hashtag-uri, asta se regăsește la rubrica ”venituri din salarii” din declarațiile de avere ale polițiștilor de la Serviciul Rutier reținuți la începutul lunii iunie de Direcția Națională Anticorupție. Mai exact, vorbim strict de subofițerul și cei nouă agenți pentru care DNA a dispus reținerea. Aceștia și-au secretizat veniturile din salarii. Prin lege!
Politica... vaccinului: Județele cele mai sărace și care au votat cel mai mult AUR la parlamentare au cei mai puțini vaccinați, Botoșani e cap de afiș
Harta națională a vaccinării scoate la iveală o coincidență politică și sanitară în care județul Botoșani este unul dintre capetele de afiș. Comparația cu rezultatele înregistrate la alegerile parlamentare arată că refuzul imunizării provine cu precădere din unitățile administrativ-teritoriale în care Partidul Alianța pentru Unirea Românilor a obținut cele mai bune scoruri electorale.
Nu execută doar Primăria! Lichidatorul a vândut de la Termica păcură, țevi, coturi, puncte termice, o cale ferată și o... locomotivă. Și mai are de vândut!
Executarea silită a Primăriei Botoșani în urma proceselor pierdute la Curtea de Apel Suceava cu Cabinetul Individual de Insolvență (CII) Constantin Lulu Dascălu reprezintă cheia de boltă a activității pe care lichidatorul judiciar al SC Termica SA o desfășoară de zece ani la fosta societate de termoficare a orașului.
Cum a ajuns UE să pună umărul la politizarea masivă a concursurilor din România! Candidați secreți, rezultate secrete, a murit și ultima fărâmă de bun simț
Accederea pe tot felul de funcții publice, de execuție sau conducere, a unor persoane susținute politic și fără prea mare pregătire profesională, în cele mai multe dintre cazuri, a devenit extrem de facilă și are loc sub ochii noștri, ai tuturor, într-o semi-transparență care le convine de minune politicienilor, mai ales. 
Și directori, și consilieri: Magnificii de la municipiu care centrează și dau cu capul peste milioane de lei
Miercuri, 28 aprilie 2021, ședință a Consiliului Local Botoșani... Unul dintre cele mai importante proiecte de hotărâre de pe ordinea de zi îl reprezintă bugetul pe 2021 de la SC Urban Serv SA. Gabriel Tanasă, chiar președinte de ședință, ia cuvântul și anunță că se abține.
PNL și USR și-au împărțit cu scântei șefia instituțiilor, ”Salvați România” pune mâna pe câteva unități de stat cheie – LISTA
Votarea de către ambii consilieri locali ai Uniunii Salvați România a amendamentului la bugetul orașului prin care s-au suplimentat cu 597.000 de lei alocațiile către Direcția Servicii Publice Sport și Agrement (DSPSA) condusă de liberalul Eugen Țurcanu nu este una întâmplătoare. Opțiunea pro PNL a celor doi useriști survine unei întâlniri tensionate
Un botoșănean a dat statul român în judecată după ce a stat nevinovat la pușcărie timp de 3 luni
Acest lucru se întâmplă la aproape 3 ani de când a fost ridicat de pe stradă pentru o faptă de tâlhărie pe care se presupunea că ar fi comis-o.
Voleibalistul, drumarul, d-na de la construcții și inginerul economist de la restaurant – (ne)specialiștii numiți politic să salveze ”Apa” la Botoșani
Târgul PSD – ALDE privitor la compania de apă și canalizare la care Consiliul Județean este acționar principal a fost desăvârșit în prima săptămână din aprilie. Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) de la SC Nova Apaserv SA a votat completarea consiliului de administrație cu încă patru membri, doi sprijiniți de PSD, iar ceilalți doi de ALDE.
Loading...
Marea păcăleală a noilor restricții – Situația în Botoșani și România este în realitate mult mai bună decât înaintea alegerilor, noile măsuri sunt contrazise flagrant chiar de cifrele oficiale
Duminică seară, în România au intrat în vigoare noi restricții concomitent cu prelungirea stării de alertă. La jumătatea lunii martie, țara noastră împlinește un an de când se află în stare de urgență sau stare de alertă, iar marea problemă care însoțește noua serie de restrângere a drepturilor cetățenești este că nu are acoperire în situația faptică.
Directorul ar trebui să își oprească singur banii pe statul de plată: Urban Serv refuză să recupereze daunele plătite fostului administrator
Fostul președinte al consiliului de administrație de la SC Urban Serv SA și-a încasat toți banii pe care Curtea de Apel Suceava a decis că societatea trebuie să îi plătească după ce judecătorii au concluzionat că a fost destituit nelegal din funcție.
Bătrânii din azilul CJ-ului tratați cu medicamente și materiale sanitare de 13 bani pe zi
La ședința ordinară a Consiliului Județean care a avut loc pe data de 25 februarie și care, asemeni aproape tuturor celorlalte din pandemie, s-a desfășurat cu încălcarea Codului Administrativ, nefiind publică, pe ordinea zi a fost introdus și un proiect referitor la Căminul pentru Persoane Vârstnice Trușești.
200 de milioane de euro – Cel mai mare proiect din istoria Botoșanilor în pericol din cauza meciurilor politice interminabile de la ”Apă”
Situația gravă în care se află operatorul licențiat de apă și canalizare poate avea consecințe dezastruoase pentru întreg mediul economic și social de la Botoșani. SC Nova Apaserv SA ar putea pierde o finanțare de circa 200 de milioane de euro dacă nu reușește să se echilibreze financiar și, mai ales, dacă intră în insolvență.
Urban Serv executată silit de Sînziana Secrieru: Compania orașului a impozitat daunele câștigate în instanță de fostul administrator
Fostul administrator și director adjunct al SC Urban Serv SA a declanșat executarea silită a societății după ce șefii acesteia i-au achitat doar o parte din suma câștigată în instanță pentru destituirea nelegală din funcția de membru al consiliului de administrație.
Loading...
Primăria trambulină pentru ”Apele Române”, ținută închisă cu cheia: Pensionarul care face zilnic 5 ore pe drum numai pentru a lucra la Primăria Vatra Moldoviței – VIDEO & GALERIE FOTO
Vatra Moldoviței este o comună situată aproximativ la jumătatea distanței dintre Gura Humorului și Câmpulung Moldovenesc, însă nu pe drumul principal dintre cele două orașe turistice. Este necesar să te abați vreo 15 km de la șoseaua care leagă Moldova de Transilvania.
În numele fiului! Inspector șef pensionat, angajat la o altă instituție pe filiera chelneriței pusă inginer de tătucii din politică – VIDEO
Simona Iancu, fosta chelneriță angajată inginer la dispeceratul Administrației Bazinale Prut – Bârlad prin detașare de la Primăria Vatra Moldoviței, din județul Suceava, își are corespondent masculin la Botoșani.
Definitiv: Urban Serv obligată de judecători să îi plătească bani grei lui Nicuță după o demitere cu damf politic
Societatea de salubrizare a orașului este nevoită să îi plătească fostului director adjunct peste un sfert de miliard de lei vechi după ce a pierdut și la Suceava procesul intentat de Cezar Nicuță. Totul după niște decizii în care legea a fost ignorată pentru reglarea unor conturi politice.
Magazinul cu clienți selecți! Procurori sau judecători, foști polițiști sau militari care cumpără arme, sunt și femei cu pistol în Botoșani
Deși probabil zilnic botoșănenii trec pe această stradă, una dintre cele mai circulate ale orașului, puține au fost ocaziile în care mintea a procesat bannerul care anunță oferta acestui magazin: pistoale de tot felul, arme de vânătoare, arbalete, arcuri și alte obiecte menite să apere integritatea fizică a posesorului.
Consilieri cu case, apartamente și conturi bancare, patroni și „agricultori” de oraș: o d-nă cu 4 case și 3 mașini îi cam bate pe toți – AVERILE noilor aleși de la Județ
Jumătate dintre cei 32 de consilieri județeni aleși la scrutinul din septembrie 2020 sunt persoane care se află la primul mandat în Consiliul Județean. Cealaltă jumătate sunt politicieni care au fost aleși și în fosta legislatură.
Tocuri puține printre cravate, botoșănencele pătrund cu greu în lumea bărbaților! Doar ȘAPTE femei în Parlament în istoria județului, a opta a intrat printr-un mister
După recâștigarea cu sânge a democrației în țara noastră, la nivelul județului Botoșani cel puțin, butoanele au fost mai degrabă la îndemâna bărbaților. Femeile care au reușit să performeze în politică sunt puține și pot fi numărate pe degete. În schimb, bărbații care au avut funcții de înaltă demnitate publică sunt de ordinul zecilor.
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
 Poate credem, unii dintre noi, că am auzit de prea multe ori că trebuie să ne deșteptăm, așa cum spune probabil cel mai cunoscut vers al Imnului. Dar oare înțelegem cu adevărat chemarea la trezire? La rațiune? La ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9198 lei
USD
Dolarul SUA
4.1348 lei
CHF
Francul elveţian
4.5704 lei
GBP
Lira sterlină
5.7754 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7739 lei
XAU
Gramul de aur
243.1200 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2312 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3765 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0534 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3243 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1929 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6615 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.3 o C
Dorohoi
31.0 o C
Bucecea
30.9 o C
Darabani
29.8 o C
Saveni
31.6 o C
Ştefăneşti
36.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.