Ancheta săptămânii
Alegeri de două parale! 2-3 lei pentru un vot au plătit candidații la Botoșani

Banul aduce votul, aceasta pare a fi una dintre certitudinile alegerilor locale desfășurate la începutul verii. Și aceasta cel puțin în cazul candidaților independenți. O analiză a cheltuielilor efectuate de oamenii neînregimentați politic arată că aceștia au obținut voturi pe măsura banilor investiți în campania electorală.

Independentul la CL care a băgat cei mai mulți bani, a adunat cele mai multe voturi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice contribuțiile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali până la data de 30 mai, cu patru zile deci înainte de terminarea campaniei electorale. În ceea ce privește aspiranții la Consiliul Local Botoșani, Marius Buliga, este cel care a investit cea mai mare sumă de bani în campanie, 9.000 de lei. Fostul lider al Tineretului Democrat-Liberal, devenit independent în toamna anului 2014, a obținut și cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații fără partid la CL Botoșani. 937 de voturi, adică 2,45% a înregistrat Marius Buliga la alegerile locale. El a reușit să se claseze pe locul 5 după PSD, PNL, UNPR și ALDE și înaintea a șapte alte partide: PMP, PRM, PER, PND, PRU, PNȚCD, Partida Romilor ProEuropa.

Independentul la Primărie cu bani puțini a adunat și puține voturi

Teoria este confirmată și la candidații pentru funcția de primar. Cele mai puține voturi le-a obținut Marius Cristescu, 149, care a fost întrecut până și de ”Prințul romilor”, Florin Zberea. Fostul PP-DD – ist a convins doar 149 de botoșăneni să îi dea votul, în condițiile în care a cheltuit în campanie, până la data menționată, doar 300 de lei.
Viorel Coman a raportat cheltuieli ceva mai mari, 550 de lei și a obținut mai multe voturi, 226.

 

Viorel Coman


”Eu nu pot să fac un calcul pe vot, eu am făcut un calcul să susțin o campanie electorală. Știam că șansele de rezultate sunt destul de mici, de aceea am putut să îmi optimizez și eu bănuțul pe care îl am. Nu cred că trebuia să fie mult mai intensă decât am făcut-o eu pentru că aruncam banii pe fereastră și eu cred că s-a justificat. Faptul că am reușit să iau la Consiliul Local 283 de voturi și lui Flutur îi mai trebuiau 177 pentru majoritate, eu sunt în extaz, eu zbor”,


Viorel Coman, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.


150 de lei cheltuiți în plus de Paul Onișa față de Viorel Coman i-au adus mai multe voturi decât acestuia din urmă. Cu 700 de lei fostul lider al Partidului Conservator a reușit să adune 249 de voturi.


”Sumele au fost mici. Acum sincer, la o campanie pentru un candidat independent nu conta cât cheltuia în ultima lună de campanie, ci cât a construit până atunci ca independent. Dar nici un fel de element care să ducă la succes sau să anticipezi un eșec nu putea să fie calculat precis fiindcă neavând oameni în secțiile de votare nu ai avut nici un control al votului. Așa cum știm, Nicușor Dan la București nu a avut oameni în câteva secții și acolo a pierdut, deci și un singur vot dacă ai, nu mai ai nici o șansă să ți-l regăsești la numărarea votului. Așa că nu conta suma pe care o cheltuiai în campanie. Doar pentru cei care nu aveau notorietate și nu au stat în spațiul public deloc”,


Paul Onisa

Paul Onișa, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.

Și la Dorohoi banul aduce votul

Concluzia că ”banul aduce votul” este cât se poate de valabilă și în al doilea municipiu al județului. Singurul candidat independent care a reușit să obțină un mandat de consilier local este Stelian Gherasim. Pe baza raportărilor făcute la AEP până la data de 30 mai, acesta a cheltuit și cea mai mare sumă, 2.500 de lei, dintre toți pretendenții neafiliați politic la Consiliul Local Dorohoi, obținând 712 voturi. El s-a clasat astfel pe locul al treilea, după PSD+ALDE și PNL, devansând toate celelalte partide. Un alt independent, Răzvan Macovei, a raportat cheltuieli mult mai reduse, 800 de lei mai exact, iar rezultatul a fost pe măsură, contabilizând doar 127 de voturi.

2-3 lei votul la Botoșani

Pe baza datelor făcute publice de AEP și Biroul Electoral Județean, am realizat și un calcul al prețului votului care s-a plătit la Botoșani, împărțind suma cheltuită la numărul de voturi obținute. Iată ce a ieșit:

 

CANDIDATSUMĂ CHELTUITĂVOTURI OBȚINUTEPREȚ PER VOT
Marius Buliga9.000 de lei937 de voturi9,6 lei/vot
Paul Onișa700 de lei249 de voturi2,81 lei/vot
Viorel Coman550 de lei226 de voturi2,43 lei/vot
Marius Cristescu300 de lei149 de voturi2,01 lei/vot
Stelian Gherasim2.500 de lei712 voturi3,51 lei/vot

 

Cu cât sărăcia e mai mare, cu atât votul se cumpără mai ușor

Concluzia este că votul devine mai scump pe măsura creșterii acestuia, cu cât un candidat obține mai multe voturi cu atât plătește mai mult peentru fiecare. De asemenea, există o adevărată prăpastie între mediul urban și cel rural. Astfel, Marcel Chelariu, primarul în funcție de la Suharău, care a candidat din nou ca independent, a adunat 1.181 de voturi cu o cheltuială de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare vot l-a costat doar 1,27 de lei. Se confirmă practic faptul că electoratul, cu cât este mai sărac, cu atât este mai ușor de cumpărat.
Iar teoria este valabilă la nivelul întregii țări. La Brașov, de exemplu, un independent, Cornel Comșa, a cheltuit 51.500 de lei, iar un altul, Cătălin Leonte, 41.400 de lei. La Iași, Andrei Postolache a investit în campanie 18.327 de lei. La Botoșani, toți candidații independenți la un loc abia au reușit să investească 34.480 de lei în campania electorală.

AEP-ul, scump la date

Repetăm din nou că toate datele financiare s-au făcut pe baza raportărilor trimise la AEP cu patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, când însă cea mai mare parte a cheltuielilor fuseseră deja efectuate. Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut de atunci publice alte date, tot așa cum nu a făcut publice nici informații privind cheltuielile electorale ale organizațiilor județene de partid.

 

CITEȘTE ȘI:

 

L-au ”sinucis”!

 

Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
inpuff.ro
Loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Loading...
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Scumpete Maria se vede treaba ca esti novice intre ale votului. Tu crezi ca tot ce zboara se maninca, vai si amar si de ceilalti care gindesc ca tine. Intreaba-ti pe cei din familie daca vor sa-ti spuna adevarul si daca la vot s-au dus la vot si au votat a fost exact pe cine si-ar fi dorit ei si atunci iti vei da seama ca spui prostii si tii cu prostia.
29 august 2016, 13:38
A imparti sumele cheltuite in campanie la nr. de voturi obtinute este o mare eroare. Ce vrea sa spuna jurnalistul, ca absolut toti candidatii au platit voturile obtinute??? Este o prostie! Fiecare candidat independent si-a facut campanie electorala cum a putut si cum s-a priceput.. Fiecare partid politic a procedat la fel, insa cu o anvergura mult mai mare. Campania electorala are un scop precis: candidatii trebuie sa comunice electoratului programele lor si, desigur, sa se intilneasca cu alegatorii. Pentru aceste actiuni, candidatii au nevoie de bani. As vrea sa-l intreb pe jurnalist daca accepta comunicate de presa, progfame si altele asemenea in ziarul sau fara bani?? Si daca candidatii si-au publicat programele sau alte materiale, inseamna ca acestia si-au platit voturile? In al doilea rind, nu cred ca marimea sumelor cheltuite sae afla in raport direct cu nr. de voturi, ci mai degraba cu personalitatea si forta de actiune ale fiecarui candidat. Punct!
29 august 2016, 12:39
Domnilor, intr-adevar in unele localitati unde a iesit procentul mare s-a mers si pe atentii bunicele. Am fi cretini sa credem toate povestile pe care le spun acei primari ca cetatenii iau ales ca le=au placut cum au condus comuna in anii trecuti,astea sint baliverne.In comune la primarii sint asa zisi salariati ai primarului, care din nefericire nu fac nimic stau doar cu ochii pe populatie si-i influenteaza sa aleaga chiar de este rau pe cei care apar ca paduchii in frunte, adica pe primari,parlamentari ,etc. Dl. prefect ar trebui prin subalternii sai sa controleze pe toti salariatii angajati ai primariilor si va vedea cat de multi sunt platiti pe spatele nostru DEGEABA.
29 august 2016, 10:51
Am candidat ca independent la Vlăsinești nu am cheltuit nici un leu,nu am avut mandatar financiar,cum am spus public cu diverse ocazii independenții nu au nici o șansă în fața partidelor mari și am obținut 77 de voturi. Coeficientul electoral era de 75 de voturi pe partid.Dacă candidam pe partid aș fi ieșit consilier. Poți să fii consilier și fără bani. AEP și legea în general nu face diferența între competitorii electorali:partide politice și independenți.
29 august 2016, 10:06
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Știți cum e cu a crede sau nu... E cam așa, până nu am eu, e foarte greu, boală grea, etc. Dar în momentul când devii Pozitiv se cam oprește  ceasul câteva momente și te întrebi dacă chiar e adevărat. Și e chiar ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
22 mai 2020
EUR
Euro
4.8422 lei
USD
Dolarul SUA
4.4424 lei
CHF
Francul elveţian
4.5692 lei
GBP
Lira sterlină
5.4112 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1337 lei
XAU
Gramul de aur
247.7333 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2483 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3856 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8989 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1686 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1774 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.