Ancheta săptămânii
Alegeri de două parale! 2-3 lei pentru un vot au plătit candidații la Botoșani

Banul aduce votul, aceasta pare a fi una dintre certitudinile alegerilor locale desfășurate la începutul verii. Și aceasta cel puțin în cazul candidaților independenți. O analiză a cheltuielilor efectuate de oamenii neînregimentați politic arată că aceștia au obținut voturi pe măsura banilor investiți în campania electorală.

Independentul la CL care a băgat cei mai mulți bani, a adunat cele mai multe voturi

Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a făcut publice contribuțiile declarate de către mandatarii financiari ai competitorilor electorali până la data de 30 mai, cu patru zile deci înainte de terminarea campaniei electorale. În ceea ce privește aspiranții la Consiliul Local Botoșani, Marius Buliga, este cel care a investit cea mai mare sumă de bani în campanie, 9.000 de lei. Fostul lider al Tineretului Democrat-Liberal, devenit independent în toamna anului 2014, a obținut și cel mai mare număr de voturi dintre toți candidații fără partid la CL Botoșani. 937 de voturi, adică 2,45% a înregistrat Marius Buliga la alegerile locale. El a reușit să se claseze pe locul 5 după PSD, PNL, UNPR și ALDE și înaintea a șapte alte partide: PMP, PRM, PER, PND, PRU, PNȚCD, Partida Romilor ProEuropa.

Independentul la Primărie cu bani puțini a adunat și puține voturi

Teoria este confirmată și la candidații pentru funcția de primar. Cele mai puține voturi le-a obținut Marius Cristescu, 149, care a fost întrecut până și de ”Prințul romilor”, Florin Zberea. Fostul PP-DD – ist a convins doar 149 de botoșăneni să îi dea votul, în condițiile în care a cheltuit în campanie, până la data menționată, doar 300 de lei.
Viorel Coman a raportat cheltuieli ceva mai mari, 550 de lei și a obținut mai multe voturi, 226.

 

Viorel Coman


”Eu nu pot să fac un calcul pe vot, eu am făcut un calcul să susțin o campanie electorală. Știam că șansele de rezultate sunt destul de mici, de aceea am putut să îmi optimizez și eu bănuțul pe care îl am. Nu cred că trebuia să fie mult mai intensă decât am făcut-o eu pentru că aruncam banii pe fereastră și eu cred că s-a justificat. Faptul că am reușit să iau la Consiliul Local 283 de voturi și lui Flutur îi mai trebuiau 177 pentru majoritate, eu sunt în extaz, eu zbor”,


Viorel Coman, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.


150 de lei cheltuiți în plus de Paul Onișa față de Viorel Coman i-au adus mai multe voturi decât acestuia din urmă. Cu 700 de lei fostul lider al Partidului Conservator a reușit să adune 249 de voturi.


”Sumele au fost mici. Acum sincer, la o campanie pentru un candidat independent nu conta cât cheltuia în ultima lună de campanie, ci cât a construit până atunci ca independent. Dar nici un fel de element care să ducă la succes sau să anticipezi un eșec nu putea să fie calculat precis fiindcă neavând oameni în secțiile de votare nu ai avut nici un control al votului. Așa cum știm, Nicușor Dan la București nu a avut oameni în câteva secții și acolo a pierdut, deci și un singur vot dacă ai, nu mai ai nici o șansă să ți-l regăsești la numărarea votului. Așa că nu conta suma pe care o cheltuiai în campanie. Doar pentru cei care nu aveau notorietate și nu au stat în spațiul public deloc”,


Paul Onisa

Paul Onișa, candidat independent la Primăria Botoșani și Consiliul Local.

Și la Dorohoi banul aduce votul

Concluzia că ”banul aduce votul” este cât se poate de valabilă și în al doilea municipiu al județului. Singurul candidat independent care a reușit să obțină un mandat de consilier local este Stelian Gherasim. Pe baza raportărilor făcute la AEP până la data de 30 mai, acesta a cheltuit și cea mai mare sumă, 2.500 de lei, dintre toți pretendenții neafiliați politic la Consiliul Local Dorohoi, obținând 712 voturi. El s-a clasat astfel pe locul al treilea, după PSD+ALDE și PNL, devansând toate celelalte partide. Un alt independent, Răzvan Macovei, a raportat cheltuieli mult mai reduse, 800 de lei mai exact, iar rezultatul a fost pe măsură, contabilizând doar 127 de voturi.

2-3 lei votul la Botoșani

Pe baza datelor făcute publice de AEP și Biroul Electoral Județean, am realizat și un calcul al prețului votului care s-a plătit la Botoșani, împărțind suma cheltuită la numărul de voturi obținute. Iată ce a ieșit:

 

CANDIDATSUMĂ CHELTUITĂVOTURI OBȚINUTEPREȚ PER VOT
Marius Buliga9.000 de lei937 de voturi9,6 lei/vot
Paul Onișa700 de lei249 de voturi2,81 lei/vot
Viorel Coman550 de lei226 de voturi2,43 lei/vot
Marius Cristescu300 de lei149 de voturi2,01 lei/vot
Stelian Gherasim2.500 de lei712 voturi3,51 lei/vot

 

Cu cât sărăcia e mai mare, cu atât votul se cumpără mai ușor

Concluzia este că votul devine mai scump pe măsura creșterii acestuia, cu cât un candidat obține mai multe voturi cu atât plătește mai mult peentru fiecare. De asemenea, există o adevărată prăpastie între mediul urban și cel rural. Astfel, Marcel Chelariu, primarul în funcție de la Suharău, care a candidat din nou ca independent, a adunat 1.181 de voturi cu o cheltuială de 1.500 de lei, ceea ce înseamnă că fiecare vot l-a costat doar 1,27 de lei. Se confirmă practic faptul că electoratul, cu cât este mai sărac, cu atât este mai ușor de cumpărat.
Iar teoria este valabilă la nivelul întregii țări. La Brașov, de exemplu, un independent, Cornel Comșa, a cheltuit 51.500 de lei, iar un altul, Cătălin Leonte, 41.400 de lei. La Iași, Andrei Postolache a investit în campanie 18.327 de lei. La Botoșani, toți candidații independenți la un loc abia au reușit să investească 34.480 de lei în campania electorală.

AEP-ul, scump la date

Repetăm din nou că toate datele financiare s-au făcut pe baza raportărilor trimise la AEP cu patru zile înainte de încheierea campaniei electorale, când însă cea mai mare parte a cheltuielilor fuseseră deja efectuate. Autoritatea Electorală Permanentă nu a făcut de atunci publice alte date, tot așa cum nu a făcut publice nici informații privind cheltuielile electorale ale organizațiilor județene de partid.

 

CITEȘTE ȘI:

 

L-au ”sinucis”!

 

Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Copiii cu valiza în mână așteptați la muncă, concurs cu salariu atrăgător la Primăria Botoșani, n-a venit nimeni
Odată deveniți majori și fără intenții de a învăța la o facultate, copiii care au fost în sistemul de protecție al statului se trezesc în stradă, cu valiza în mână și cu o lume mare care abia așteaptă să-i înghită. Dacă în familiile normale, majorii au parte în continuare de susținerea părinților, orfanii statului trebuie să se descurce singuri.
Circul foamei de la Botoșani LOVEȘTE și în copii: 8 ani de bătut pasul pe loc, bucăți din școli ajung ruine și aproape cad peste elevi – GALERIE FOTO
Patru ani în care municipiul Botoșani a avut primar PSD (Ovidiu Portariuc 2012 - 2016) și Consiliul Local într-o bună parte a timpului a fost majoritar PNL - PDL (odată cu destrămarea USL-ului). Următorii patru ani a avut loc rocada politică, primarul a devenit liberal (Cătălin Flutur), iar Consiliul Local este al PSD-ului. Vara viitoare se vor împlini opt ani în care și-au pus piedici unii altora, s-au stopat proiecte mai mici sau mai mari pentru Botoșani, iar lupta a fost una aproape exclusiv politică și mai deloc pentru botoșăneni. Opt ani în care nu s-a întâmplat ceva notabil.
RADIOGRAFIA unui județ sărac… dar fudul: Numai 1 din 4 botoșăneni merg la muncă, restul ajung slugi la străini, iar statul își omoară fabricile
1 din 4 botoșăneni apți de muncă merg la serviciu în prezent la Botoșani. Este drept, mare parte dintre oamenii aflați în floarea vârstei care pot munci, o fac, dar în alte țări. Iar cei rămași sunt fie copii, fie pensionari sau bolnavi. Și botoșănenii care pur și simplu NU vor să muncească, în ciuda văicărelilor, de pe rețelele de socializare mai ales.
Scumpete Maria se vede treaba ca esti novice intre ale votului. Tu crezi ca tot ce zboara se maninca, vai si amar si de ceilalti care gindesc ca tine. Intreaba-ti pe cei din familie daca vor sa-ti spuna adevarul si daca la vot s-au dus la vot si au votat a fost exact pe cine si-ar fi dorit ei si atunci iti vei da seama ca spui prostii si tii cu prostia.
29 august 2016, 13:38
A imparti sumele cheltuite in campanie la nr. de voturi obtinute este o mare eroare. Ce vrea sa spuna jurnalistul, ca absolut toti candidatii au platit voturile obtinute??? Este o prostie! Fiecare candidat independent si-a facut campanie electorala cum a putut si cum s-a priceput.. Fiecare partid politic a procedat la fel, insa cu o anvergura mult mai mare. Campania electorala are un scop precis: candidatii trebuie sa comunice electoratului programele lor si, desigur, sa se intilneasca cu alegatorii. Pentru aceste actiuni, candidatii au nevoie de bani. As vrea sa-l intreb pe jurnalist daca accepta comunicate de presa, progfame si altele asemenea in ziarul sau fara bani?? Si daca candidatii si-au publicat programele sau alte materiale, inseamna ca acestia si-au platit voturile? In al doilea rind, nu cred ca marimea sumelor cheltuite sae afla in raport direct cu nr. de voturi, ci mai degraba cu personalitatea si forta de actiune ale fiecarui candidat. Punct!
29 august 2016, 12:39
Domnilor, intr-adevar in unele localitati unde a iesit procentul mare s-a mers si pe atentii bunicele. Am fi cretini sa credem toate povestile pe care le spun acei primari ca cetatenii iau ales ca le=au placut cum au condus comuna in anii trecuti,astea sint baliverne.In comune la primarii sint asa zisi salariati ai primarului, care din nefericire nu fac nimic stau doar cu ochii pe populatie si-i influenteaza sa aleaga chiar de este rau pe cei care apar ca paduchii in frunte, adica pe primari,parlamentari ,etc. Dl. prefect ar trebui prin subalternii sai sa controleze pe toti salariatii angajati ai primariilor si va vedea cat de multi sunt platiti pe spatele nostru DEGEABA.
29 august 2016, 10:51
Am candidat ca independent la Vlăsinești nu am cheltuit nici un leu,nu am avut mandatar financiar,cum am spus public cu diverse ocazii independenții nu au nici o șansă în fața partidelor mari și am obținut 77 de voturi. Coeficientul electoral era de 75 de voturi pe partid.Dacă candidam pe partid aș fi ieșit consilier. Poți să fii consilier și fără bani. AEP și legea în general nu face diferența între competitorii electorali:partide politice și independenți.
29 august 2016, 10:06
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Sunteți mulțumiți de serviciile medicale prestate în spitalele din Botoșani?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Am luat decizia aseară într-o discuție cu d-na premier și dl ministru Eugen Teodorovici, care m-a rugat să vă salut și din partea lui ca mâine dimineață să punem în transparență publică o Hotărâre de Guvern prin care ...
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.7601 lei
USD
Dolarul SUA
4.2726 lei
CHF
Francul elveţian
4.3205 lei
GBP
Lira sterlină
5.5266 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9349 lei
XAU
Gramul de aur
204.3163 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2458 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4414 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9315 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2665 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1862 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6372 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.