Ancheta săptămânii
9 milioane euro intrate termic în pămînt

Aceasta este, cu aproximaţie, contravaloarea pierderilor societăţii de termoficare într-un singur an. Ea provine din energia termică produsă la CET, dar care nu a mai ajuns să fie şi facturată populaţiei. De ce? Pentru că, imediat ce iese de pe poarta unităţii, începe să se risipească.

Termica incalzeste pamintul


90.000 gigacalorii pierdute pe sub oraş

Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a realizat anul trecut o radiografie a termoficării botoşănene. Într-unul dintre capitole se face un bilanţ termic al societăţii din care reiese că numai în anul 2008 pierderile s-au ridicat la 54,23%. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din energia termică produsă la CET nu a mai ajuns în instalaţiile din blocuri. Potrivit studiului efectuat de ISPE cele mai mari pierderi se înregistrează pe reţelele de transport, după ieşirea din centrală şi pe cele de distribuţie, după ieşirea din punctele termice. În centralele de cartier pierderile sînt nesemnificative. În termeni reali, în amintitul an s-au produs în jur de 170.000 de gigacalorii, ceea ce înseamnă că, ţinînd cont de procentul menţionat, aproximativ 90.000 nu au mai ajuns să fie facturate. Practic, această cantitate uriaşă de agent termic a încălzit pământul. În anul în care ISPE a întocmit raportul s-a luat în calcul un preţ de 394,34 lei/gigacalorie. Reiese astfel că valoarea financiară a pierderilor fizice ale unităţii se ridică la circa 36 milioane lei, adică în jur de 9 milioane de euro.


„Păi cum cine le suportă?”

Cine suportă această uriaşă sumă? „Păi cum cine le suportă? Sînt incluse în preţul gigacaloriei”, a afirmat consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă. O parte din pierdere este plătită indirect de populaţia Botoşanilor. Potrivit primarului, preţul real de producţie al unei gigacalorii este de aproximativ 600 de lei, în care sînt incluse toate pierderile. Din aceasta însă Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a acceptat un preţ de 491,23 lei/gigacalorie, din care, mai departe, populaţia plăteşte în final 183,50 lei. Diferenţa dintre ceea ce a aprobat ANRSC şi ceea ce achită abonaţii se suportă prin subvenţie de la bugetul local şi cel de stat, adică de către toţi contribuabilii, indiferent dacă aceştia sînt sau nu racordaţi la SC Termica SA. „Restul pînă la 600 reprezintă pierderile pe care societatea le adună an de an”, a declarat Cătălin Flutur.


„Cînd am venit la Primărie pierderile erau de 120%”

O bună parte din această subvenţie este achitată de la bugetul local. Astfel, numai pentru anul în curs, în recentul buget al municipiului adoptat de Consiliul Local 12 milioane lei reprezintă subvenţie pentru societatea de termoficare a oraşului. „Termica a ajuns o povară pentru bugetul local”, a mai spus Gheorghe Vîzdoagă. La rîndul său, tot pentru acest an, bugetul de stat contribuie prin Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 6,4 milioane de lei la termoficarea botoşăneană. Dar asta nu e tot. În lista obiectivelor de investiţii noi pe acest an alte aproape 700.000 de lei au ca destinaţie finală tot Termica. Printre altele, banii vor fi utilizaţi pentru revenirea la termoficarea centralizată a Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi a şcolilor 11 şi 12, deşi acestea au centrale proprii. S-a decis însă să se cheltuie nişte bani doar pentru ca Termica să mai aibă clienţi, deşi unii directori susţin că facturile vor creşte astfel. O altă parte a banilor va fi folosită pentru implementarea sistemului de furnizare şi contorizare pe orizontală în cîteva blocuri. primar Catalin FluturAlţi bani, 3,2 milioane de lei, sînt prinşi în lista obiectivelor de investiţii începute în anii anteriori şi care vor continua şi în 2010. Astfel, se doreşte reabilitarea unei părţi din reţeaua de transport agent primar şi modernizarea reţelei secundare şi a punctelor termice în zone precum Bucovina, Eminescu 2, Griviţa 5 şi 6, Pacea, Castel, Săvenilor, unde se vor implementa inclusiv sisteme de „teleurmărire, telegestiune, teletransmisie”. Primarul susţine că se continuă să se bage ani în termoficarea centralizată deoarece rezultatele au început deja să se vadă. „Cînd am venit la Primărie pierderile erau de 120%. Se pierdeau mai mult de 100.000 de gigacalorii, iar din CET ieşeau 220.000. Problema este veche la Botoşani, de cînd a murit industria”, a menţionat edilul şef. Potrivit acestuia, în urma investiţiilor pierderile de apă brută s-au redus cu 91%. Totodată, acolo unde magistralele au fost înlocuite pierderile practic au fost eliminate, iar problemele au rămas acolo unde încă nu s-a reuşit să se intervină.


Abonaţii scad, cheltuielile cresc

Pe de altă parte, acelaşi raport arată că, în ciuda reducerii drastice a numărului de abonaţi ai societăţii, costurile totale ale acesteia sînt tot mai mari. Astfel, dacă în 2004, cînd unitatea avea 23.279 de apartamente racordate, costurile totale erau de 43,06 milioane de lei, în 2008, cînd mai avea doar 14.455 de abonaţi, cheltuielile au ajuns la 68,4 milioane lei. În acelaşi timp veniturile SC Termica SA au înregistrat o creştere, numai că aceasta este mult mai redusă faţă de majorarea cheltuielilor, de la 40,9 milioane de lei, la 45,02 milioane lei. „Totul pleacă de la proiectarea sursei. Aceasta a fost proiectată pentru un anumit consum şi nu ştiu dacă acum produce mai mult de 20-30% din cantitatea pentru care a fost proiectată”, a afirmat consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă.

În ciuda eforturilor noastre, nu am reuşit să purtăm o discuţie pe această temă cu directorul general al SC Termica SA. Atît joi, cît şi vineri Ion Diaconu a spus că nu are timp şi a amînat totul pentru această săptămînă. În măsura în care vom reuşit să îl contactîm vom prezenta şi punctul său de vedere faţă de cele relatate.

Sume definitorii :

- 13.655 de apartamente mai erau racordate la SC Termica SA cînd ISPE a făcut studiul;
- 12.000.000 lei dă subvenţie Consiliul Local în 2010
- 6.471.510 lei dă subvenţie bugetul de stat în 2010
- 3.902.000 lei dă Consiliul Local pentru investiţii în 2010
TOTAL : 22.373.510 lei costă Termica în acest an bugetul de stat şi cel local, adică 5.467.221 euro, adică în jur de 400 euro/abonat, sumă care ar permite achiziţionarea unei centrale termice de apartament pentru fiecare client al societăţii

Sergiu BĂLĂŞCĂU

Violența domestică la noi! Mamă a trei copii cu gâtul tăiat de la o banală salată! Agresorul lăsat liber să meargă acasă, după doar o noapte
Campaniile împotriva violenței domestice rămân doar acțiuni prin care se cheltuiesc mulți bani pe tot felul de pliante și pe ședințe cu oameni cu talent  oratoric, care expun întâmplări pe care probabil că nu le-au trăit vreodată. Pentru că întotdeauna viața bate filmul, iar realitatea este trăită doar de victime. Toți ceilalți rămân simpli spectatori. 
O trăim și pe asta: administrator de grădiniță trimis șef la instituția care gestionează apele
La adăpostul pandemiei în unele instituții din România continuă să se întâmple lucruri necurate. Iar astăzi facem referire la o numire scandaloasă de șef la una dintre cele mai importante unități de stat.
Pandemia pare desprinsă dintr-un film devenit celebru: Botoșani în fruntea țării și la decese cu 42 de înmormântări ”made in Covid”
Viața trăită de botoșăneni în ultimele două luni, transpusă într-un tablou creionat pe întreg globul pământesc, a semănat izbitor cu un scenariu de film. Un paradox, am putea spune, având în vedere că în trecut, fără excepții, viața reală era sursa principală de inspirație a cinematecii.
Asta nu v-o spune vreo instituție! Suntem de fapt pe locul 3 în România la Covid-19, după Suceava și Arad
La ora redactării acestui articol este data de 7 mai, iar pe la amiază Grupul de Comunicare Strategică (GCS) transmite obișnuitul comunicat de presă privind evoluția pandemiei în România. Cu 560 de cazuri, Botoșani se află din nou pe locurile fruntașe. Suntem pe 6 între toate județele țării.
Dosarul de la Botoșani care ajunge la CEDO, după un proces plecat de la o simplă... Dacie, în urmă cu 8 ani
Opt ani de zile s-au scurs de când a început calvarul pentru un bărbat și o femeie, ajunși în prezent dușmani legali, protagoniști în procese înregistrate pe rolurile instanțelor de judecată sau în dosare instrumentate de organele de cercetare penală, polițiști și procurori.
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă
Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.
inpuff.ro
Loading...
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Loading...
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Daca aceasta vaca de muls numita si ''TERMICA,, nu ar avea in cons de administratie politicieni , ar fi o societate nomala care ar functiona dupa principiul profitabilitatii ori asa se cauta scuze la infinit se invoca tot felul de cauze numai ca acest ban public sa se poata duce acolo unde domniile lor au interes. De 20 de ani vedem in fiecare zi ca pirderile cele mai mari sunt acolo unde apar banii publici adica banii nostri ai tuturor. Va veni o zi cind toate acestea vor deveni istorie nu ne trebuie decat putin curaj sa luam atitudine ori de cate ori vedem ca se intampla aceste lucruri.
13 martie 2010, 22:07
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Recunosc că am spus și eram foarte hotărât să nu mai revin niciodată în politică, dar având în vedere că am avut timp în 2015 – 2019, spre sfârșit, vă dați seama că sunt un număr de ani. Am stat și am urm ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.