Ancheta săptămânii
9 milioane euro intrate termic în pămînt

Aceasta este, cu aproximaţie, contravaloarea pierderilor societăţii de termoficare într-un singur an. Ea provine din energia termică produsă la CET, dar care nu a mai ajuns să fie şi facturată populaţiei. De ce? Pentru că, imediat ce iese de pe poarta unităţii, începe să se risipească.

Termica incalzeste pamintul


90.000 gigacalorii pierdute pe sub oraş

Institutul de Studii şi Proiectări Energetice (ISPE) a realizat anul trecut o radiografie a termoficării botoşănene. Într-unul dintre capitole se face un bilanţ termic al societăţii din care reiese că numai în anul 2008 pierderile s-au ridicat la 54,23%. Cu alte cuvinte, mai mult de jumătate din energia termică produsă la CET nu a mai ajuns în instalaţiile din blocuri. Potrivit studiului efectuat de ISPE cele mai mari pierderi se înregistrează pe reţelele de transport, după ieşirea din centrală şi pe cele de distribuţie, după ieşirea din punctele termice. În centralele de cartier pierderile sînt nesemnificative. În termeni reali, în amintitul an s-au produs în jur de 170.000 de gigacalorii, ceea ce înseamnă că, ţinînd cont de procentul menţionat, aproximativ 90.000 nu au mai ajuns să fie facturate. Practic, această cantitate uriaşă de agent termic a încălzit pământul. În anul în care ISPE a întocmit raportul s-a luat în calcul un preţ de 394,34 lei/gigacalorie. Reiese astfel că valoarea financiară a pierderilor fizice ale unităţii se ridică la circa 36 milioane lei, adică în jur de 9 milioane de euro.


„Păi cum cine le suportă?”

Cine suportă această uriaşă sumă? „Păi cum cine le suportă? Sînt incluse în preţul gigacaloriei”, a afirmat consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă. O parte din pierdere este plătită indirect de populaţia Botoşanilor. Potrivit primarului, preţul real de producţie al unei gigacalorii este de aproximativ 600 de lei, în care sînt incluse toate pierderile. Din aceasta însă Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) a acceptat un preţ de 491,23 lei/gigacalorie, din care, mai departe, populaţia plăteşte în final 183,50 lei. Diferenţa dintre ceea ce a aprobat ANRSC şi ceea ce achită abonaţii se suportă prin subvenţie de la bugetul local şi cel de stat, adică de către toţi contribuabilii, indiferent dacă aceştia sînt sau nu racordaţi la SC Termica SA. „Restul pînă la 600 reprezintă pierderile pe care societatea le adună an de an”, a declarat Cătălin Flutur.


„Cînd am venit la Primărie pierderile erau de 120%”

O bună parte din această subvenţie este achitată de la bugetul local. Astfel, numai pentru anul în curs, în recentul buget al municipiului adoptat de Consiliul Local 12 milioane lei reprezintă subvenţie pentru societatea de termoficare a oraşului. „Termica a ajuns o povară pentru bugetul local”, a mai spus Gheorghe Vîzdoagă. La rîndul său, tot pentru acest an, bugetul de stat contribuie prin Ministerul Administraţiei şi Internelor cu 6,4 milioane de lei la termoficarea botoşăneană. Dar asta nu e tot. În lista obiectivelor de investiţii noi pe acest an alte aproape 700.000 de lei au ca destinaţie finală tot Termica. Printre altele, banii vor fi utilizaţi pentru revenirea la termoficarea centralizată a Colegiului Naţional Mihai Eminescu şi a şcolilor 11 şi 12, deşi acestea au centrale proprii. S-a decis însă să se cheltuie nişte bani doar pentru ca Termica să mai aibă clienţi, deşi unii directori susţin că facturile vor creşte astfel. O altă parte a banilor va fi folosită pentru implementarea sistemului de furnizare şi contorizare pe orizontală în cîteva blocuri. primar Catalin FluturAlţi bani, 3,2 milioane de lei, sînt prinşi în lista obiectivelor de investiţii începute în anii anteriori şi care vor continua şi în 2010. Astfel, se doreşte reabilitarea unei părţi din reţeaua de transport agent primar şi modernizarea reţelei secundare şi a punctelor termice în zone precum Bucovina, Eminescu 2, Griviţa 5 şi 6, Pacea, Castel, Săvenilor, unde se vor implementa inclusiv sisteme de „teleurmărire, telegestiune, teletransmisie”. Primarul susţine că se continuă să se bage ani în termoficarea centralizată deoarece rezultatele au început deja să se vadă. „Cînd am venit la Primărie pierderile erau de 120%. Se pierdeau mai mult de 100.000 de gigacalorii, iar din CET ieşeau 220.000. Problema este veche la Botoşani, de cînd a murit industria”, a menţionat edilul şef. Potrivit acestuia, în urma investiţiilor pierderile de apă brută s-au redus cu 91%. Totodată, acolo unde magistralele au fost înlocuite pierderile practic au fost eliminate, iar problemele au rămas acolo unde încă nu s-a reuşit să se intervină.


Abonaţii scad, cheltuielile cresc

Pe de altă parte, acelaşi raport arată că, în ciuda reducerii drastice a numărului de abonaţi ai societăţii, costurile totale ale acesteia sînt tot mai mari. Astfel, dacă în 2004, cînd unitatea avea 23.279 de apartamente racordate, costurile totale erau de 43,06 milioane de lei, în 2008, cînd mai avea doar 14.455 de abonaţi, cheltuielile au ajuns la 68,4 milioane lei. În acelaşi timp veniturile SC Termica SA au înregistrat o creştere, numai că aceasta este mult mai redusă faţă de majorarea cheltuielilor, de la 40,9 milioane de lei, la 45,02 milioane lei. „Totul pleacă de la proiectarea sursei. Aceasta a fost proiectată pentru un anumit consum şi nu ştiu dacă acum produce mai mult de 20-30% din cantitatea pentru care a fost proiectată”, a afirmat consilierul municipal Gheorghe Vîzdoagă.

În ciuda eforturilor noastre, nu am reuşit să purtăm o discuţie pe această temă cu directorul general al SC Termica SA. Atît joi, cît şi vineri Ion Diaconu a spus că nu are timp şi a amînat totul pentru această săptămînă. În măsura în care vom reuşit să îl contactîm vom prezenta şi punctul său de vedere faţă de cele relatate.

Sume definitorii :

- 13.655 de apartamente mai erau racordate la SC Termica SA cînd ISPE a făcut studiul;
- 12.000.000 lei dă subvenţie Consiliul Local în 2010
- 6.471.510 lei dă subvenţie bugetul de stat în 2010
- 3.902.000 lei dă Consiliul Local pentru investiţii în 2010
TOTAL : 22.373.510 lei costă Termica în acest an bugetul de stat şi cel local, adică 5.467.221 euro, adică în jur de 400 euro/abonat, sumă care ar permite achiziţionarea unei centrale termice de apartament pentru fiecare client al societăţii

Sergiu BĂLĂŞCĂU

27 de milioane de euro, poate cel mai mare și scandalos cadou politic din istoria județului, dat înaintea moțiunii și a campaniei electorale
Cu câteva zeci de ore înainte de a se discuta în Parlament moțiunea de cenzură, Guvernul Dăncilă și-a amintit brusc de Fondul de Dezvoltare și Investiții (FDI). Prin Legislativ, acolo unde se hotăra dacă Executivul PSD va rămâne sau nu în continuare în funcție, a apărut subit așa-numita ”Lista proiectelor aprobate pentru finanțare din FDI”. Care oficial fusese adoptată încă de pe 2 octombrie.  
31.000 de lei! Cel mai bine plătit medic de la Mavromati, salarii exorbitante în sănătate, munca de jos plătită în continuare prost - DOCUMENT
Dacă, în urmă cu mulți ani, medicii și asistenți de la Botoșani erau nemulțumiți de salariile pe care le aveau pe fluturași, acum lucrurile stau cu totul altfel. S-a ajuns astfel ca un cadru medical în anul 2019 să câștige cu tot cu sporuri peste 31.000 de lei.
Business american cu miros de sfeclă, zeci de mii de euro stau într-o… grindină
Southern Harvest Partner România este un fond de investiții american care a cumpărat la Botoșani companii agricole și loturi întregi de suprafețe de teren agricol și a ajuns astfel la o suprafață de circa 10.000 de hectare.
Președintele polițiștilor destituit de Tribunal, câțiva oameni ai legii și-au călcat în picioare propriul regulament
Finalul în disputa privind alegerile de la Biroul Teritorial Botoșani al Corpului Național al Polițiștilor (CNP) a venit poate mai repede decât se preconiza și confirmă suspiciunile ivite încă din ziua scrutinului. Oamenii legii și-au încălcat practic propriul regulament de organizare și funcționare.
Cea mai grea boală pune stăpânire pe botoșăneni, tot mai mulți oameni mor în spitale, motivele sunt (ne)cunoscute  
Auzim adeseori în jurul nostru cuvântul cancer și ne înspăimântă. Oricât ne-am feri să recunoaștem. Ne gândim că nouă nu ni se poate întâmpla, suferim deopotrivă atunci când cineva drag este diagnosticat cu această boală grea și ne vin în minte o mie de întrebări care nu-și găsesc totdeauna răspuns. Un lucru este cert: tot mai mulți botoșăneni aud acest diagnostic dur din partea medicilor.
Clubul care a rupt lumea în două: scandal de la Primărie până la conducerea Poliției – Se aude pe o rază de 1 kmVIDEO & GALERIE FOTO
Deschiderea unui club într-una dintre cele mai mare comune ale județului a provocat un scandal care a ajuns până la Primărie, Consiliul Local și conducerea Inspectoratului Județean de Poliție. Iar disputele sunt departe de a se fi încheiat chiar și după ce autoritățile au fost sesizate și au dezbătut problema.
Afacerea GARAJUL de la Botoșani: Țepe imobiliare pe terenurile statului, oferte care depășesc și 10.000 de euro
Site-urile de profil sunt pline de anunțuri de vânzare a unor așa-zise proprietăți considerate de marea masă a fi chilipiruri. În general, vânzătorii vor să scape de o serie de proprietăți pentru care anual trebuie să scoată din buzunar sume consistente, mai puțin accesibile botoșănenilor care trăiesc la nivel mediu.
Botoșaniul câștigă războiul cu asistații sociali dar primarii (nu) mai au cu cine să muncească – TOPUL comunelor fără puturoși
În urmă cu câțiva ani, Botoșaniul era printre județele fruntașe când venea vorba despre statistici cu privire la asistații sociali. Între timp, lucrurile s-au schimbat iar la nivelul județului vorbim doar de aproape 3.200 de botoșăneni care primesc bani de la stat și nu muncesc.
Partidul SPERANȚĂ de la Botoșani secretizat de persoane acuzate de „legături pesediste”, noul lider REFUZĂ dialogul cu mass media
Tandemul politic aflat pe val prin prisma rezultatelor alegerilor europarlamentare a fost Alianța 2020 USR – PLUS, o uniune de partide care promitea schimbarea și insufla speranță. USR, un partid care aduce nume noi și cu CV-uri importante în propriile domenii de activitate. PLUS, partidul înființat de ex-premierul tehnocrat care „nu a fost lăsat” să ducă România spre progres.
Pensionarii de lux ai județului Botoșani, mii de lei intrate în casă lună de lună, case de vacanță, votanții lor TRĂIESC cu câteva sute de lei
„Ban la ban trage și păduche la păduche” spune o vorbă din popor și cât de luminată i-a fost mintea celui care a spus-o cel dintâi, de-a rămas exemplu și azi. Pentru că trăim vremuri în care păduchii sunt tot unii lângă alții, iar cei cu bani, delimitați de aceștia pe care-i detestă, însă de care au nevoie. La fiecare patru ani.
Șeful educației botoșănene cu „sabia deasupra capului” după ce a fost acuzat că a trimis date FALSE la minister, un alt „general” a fost deja demis
Se prea poate ca abia acum social democrații botoșăneni să încerce să-l înlăture din funcție pe inspectorul școlar general, Gabriel Hîrtie, considerat în trecut un apropiat al Mihaelei Huncă. Cum predecesoarea sa a părăsit barca PSD pentru Pro România, postul de șef al Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) ar putea fi râvnit de altcineva.
Final de anchetă în scandalul prefect – Nicuță din Palatul Administrativ: filmul incredibil al disputei, apar dezvăluiri despre ședințe la PSD
Disputa dintre prefectul Dan Șlincu și fostul director adjunct al SC Urban Serv SA, pornită de la un loc de parcare din Piața Revoluției, s-a terminat nedecis. Parchetul de pe lângă Judecătoria Botoșani a finalizat cercetările în dosarul constituit în luna ianuarie emițând ordonanță de clasare pentru plângerile depuse de ambii combatanți.
Un botoșănean cu cetățenie americană acuză un paznic de la ”Mavromati” că i-a agresat fetița pentru că vorbea cu mama ei pe FaceTime – VIDEO & FOTOGALERIE
Evenimentul regretabil a avut loc pe holul Unității de Primiri Urgențe (UPU) a Spitalului Județean Mavromati în dimineața zilei de sâmbătă, 6 iulie 2019.
Baronii PSD de Moldova sparg Regionala de Drumuri, Botoșaniul rămâne iarăși de căruță
În timp ce de mai bine de doi ani anunță iminența demarării investiției la drumul Botoșani – Târgu-Frumos fără ca măcar să fie în stare să atribuie contractul, reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) au în realitate cu totul alte preocupări: reorganizarea unității în teritoriu.
5 lei X 2 declarația unică!!! O firmă de apartament vinde fișe fiscale în sediul Finanțelor, contribuabilii constrânși să le cumpere
O afacere cu declarații fiscale înflorește chiar în sediul Administrației Județene a Finanțelor Publice (AJFP) fără ca vreun reprezentant al instituției, dintre toți cei contactați de Botoșăneanul, să poată explica ce se întâmplă acolo. Contribuabilii ajung să plătească pentru formulare care ar trebui oferite gratuit de Statul Român.
Tânăr de 18 ani OMORÂT cu mașina de un șofer băut: Mama își plânge fiul și cere 50.000 de euro pentru viața lui
Mihai Boariu avea doar 18 ani și toată viața înainte. Destinul lui însă s-a frânt brusc într-o nefastă noapte de 12 aprilie 2015, când a fost călcat de o mașină. A lăsat în urmă părinți îndurerați și o comunitate întreagă șocată de ceea ce s-a întâmplat.
Peste 400 de botoșăneni au luat bani frumoși pentru alegeri fără să miște un deget
Cele peste 900 de voturi obținute de UDMR nu reprezintă singura ciudățenie a alegerilor europarlamentare de la Botoșani. Scrutinul din 26 mai a avut parte și de un aspect financiar greu de explicat și care a presupus o cheltuială importantă din partea statului.
Șoferii, singurii vinovați! Nici măcar o amendă în doi ani pentru gropile din drumuri care pun în pericol viața oamenilor – DOCUMENT
”A încercat să evite o groapă”, ”din cauza stării proaste a carosabilului”, ”ca urmare a unei porțiuni de drum fără asfalt”, sunt doar câteva formulări din zeci sau poate chiar sute de articole din presă referitoare la cauzele producerii unor accidente. Deși într-o mulțime de evenimente rutiere starea proastă a drumurilor reprezintă un factor determinant în producerea acestora, responsabili în final sunt doar șoferii. Iar acest lucru este confirmat chiar de către Poliția Română.
ASFALT pentru primarii „la putere”, GROPI pentru aleșii din opoziție – CERC politic vicios cu împărțeala banilor la drumuri, Dorohoiul ia aproape tot
Cu PSD la guvernare, în județul Botoșani polul de atragere de fonduri, guvernamentale mai ales, pare să fie cel de-al doilea municipiu al județului. Primarul Dorin Alexandrescu de la Dorohoi, pe lângă sumele de la bugetul de stat de care beneficiază frecvent, s-a luptat și pentru a avea oameni pe funcții cheie, de la directori de instituții până la prefect.
Marea trădare roșie: Primari și directori PNL la conferința PSD. Afaceriști de calibru la ședința cu Dragnea - GALERIE FOTO
Conferința județeană a PSD Botoșani desfășurată vinerea trecută în prezența capilor naționali ai partidului, în realitate un miting electoral pentru alegerile europarlamentare, s-a dorit a fi și o demonstrație de forță a social-democraților în preajma scrutinului din luna mai.
Daca aceasta vaca de muls numita si ''TERMICA,, nu ar avea in cons de administratie politicieni , ar fi o societate nomala care ar functiona dupa principiul profitabilitatii ori asa se cauta scuze la infinit se invoca tot felul de cauze numai ca acest ban public sa se poata duce acolo unde domniile lor au interes. De 20 de ani vedem in fiecare zi ca pirderile cele mai mari sunt acolo unde apar banii publici adica banii nostri ai tuturor. Va veni o zi cind toate acestea vor deveni istorie nu ne trebuie decat putin curaj sa luam atitudine ori de cate ori vedem ca se intampla aceste lucruri.
13 martie 2010, 22:07
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Mergeți duminică la vot?
Da
Nu
Încă nu m-am hotărât
Declaraţia zilei
"Vreau rebranduirea Poliţiei Naţionale, care acum se numeşte Poliţia Română. Doresc s-o numim Poliţie Naţională, pentru a nu mai intra, pe acelaşi palier, în competiţie sau conflict cu Poliţia Locală. Tot respectul ...
fashiondays.ro
astratex.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7808 lei
USD
Dolarul SUA
4.3144 lei
CHF
Francul elveţian
4.3531 lei
GBP
Lira sterlină
5.5850 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9721 lei
XAU
Gramul de aur
203.6385 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2478 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4317 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9372 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2435 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1874 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6397 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.