Ancheta săptămânii
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO

Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.

Paradisul copiilor vine din SUA 

 

Centrul „Hand of Help” se află pe Ocolitor Pacea, alipit de Cimitirul Pacea. Probabil că majoritatea botoșănenilor cunosc locul, știu că acolo este un centru pentru copiii abandonați. Și cam atât. Însă, imaginile din interior surprind. Într-un mod plăcut și neașteptat deopotrivă. Iar dacă acești copii au atras vreodată priviri de compătimire, au fost greșite de-a dreptul. Pentru că ei cresc și se formează ca oameni într-un mod, din punctul de vedere al condițiilor cel puțin, la care nu au acces deloc zecile de mii de copii din mediul rural și chiar jumătate dintre cei care locuiesc în municipiu.

 

 

Povestea „Hand of Help”.

 

Familiilor Duduman și Boldea li se datorează acest centru care de-a lungul anilor a crescut și trimis în lume aproape 500 de copii.

 

Fundația „Hand of Help” a luat ființă în anul 1991, la doi ani de la Revoluție, la inițiativa soților Duduman. Expulzați de comuniști din țară, membrii familiei au ajuns în America, însă democrația i-a adus înapoi acasă. Povestea lor a fost și va fi continuată de urmașii familiei și a fost rostită de Mircea Boldea, care face parte din categoria fondatorilor. Vine din Hânțești – Suceava, însă după locul de naștere este ardelean. În cele din urmă, prin misiunea lui a devenit botoșănean.

 

Mircea Boldea (foto jos) rememorează cum a luat naștere proiectul său de suflet.

 

 

„Soacra mea era orfană. Și a spus: vreau să fac un cămin de copii în țară. Și atunci am venit la Suceava, dar nu a fost cale deschisă pentru mine. Aveam în Botoșani un unchi. Ne-am dus la Prefectură. Era dl Brînză prefect pe vremea aia. Și-mi zice: măi, dar cum de v-ați oprit aici? Cine v-a luat roțile la mașină? Zic: dle, ne-am oprit. Și avem de gând să construim un cămin. – Da? Vreau să vă ajut”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Împreună cu prefectul de atunci și un avocat au mers la marginea orașului unde pe atunci era o groapă de gunoi și au văzut terenul. I-a mulțumit. La 11 zile după, au fost perfectate actele legale pentru fundație. Între timp, familia misionară a mai cumpărat două locuri pentru construcția a două biserici, la Botoșani și Suceava. Și s-a întors în America. Însă proiectul de la Botoșani nu i-a dat pace.

 

„Atunci ni se părea un proiect prea mare, ni s-a spus că trebuie să facă față cel puțin 35 – 40 de ani. Am acceptat și am mers mai departe și cu ajutorul lui Dumnezeu s-a finalizat. Nimeni nu ne dădea nicio șansă”,

își mai amintește Mircea Boldea

 

Și a mers mai departe. În cei 30 de ani care s-au scurs de atunci a văzut cum cresc sub ochii lui și a colectivului din centru, sute de copii.

 

Mulți au mers la facultate și s-au realizat profesional. Alții s-au stabilit în străinătate unde dețin proprietăți și donează acum pentru casa în care au crescut. Majoritatea sunt exemple în societate, unde s-au integrat fără probleme. Niciunul n-a ajuns pușcăriaș. Sau părinte cu copii abandonați. Sau asistat social.

 

„Puteau să ajungă pe stradă sau în pușcării. Dar noi trăim liniștiți în Botoșani, intrăm în siguranță în scara blocului, nu vine nimeni să ne ia geanta sau să ne taie pe la spate. Asta a fost o lucrare a lui Dumnezeu și de asta îmi doresc să funcționeze. Nu am avut pretenție de la Guvern, nu am solicitat ajutorul unui om, am mers cu ajutorul lui Dumnezeu. Nu poți să spui că este implicarea unei familii. Este implicarea lui Dumnezeu. Și eu așa cred, ceea ce a deschis el nu poate să închidă oamenii. Iar ceea ce închide el, nu poate să deschidă oamenii”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Le-a oferit copiilor din centru condițiile pe care nu le-ar fi avut oricum acasă. Și pe care oricum nu le au mulți dintre cei din familiile naturale. Condiții care cu greu pot fi găsite în centre de asemenea tip, în România.

 

 

„Când am fost în America, am avut trei copii. Stăteam în două camere și într-un living, unde aveam și misiunea. Plus bătrânii. Șapte oameni în două camere. Aici, fiecare copil are 6 metri pătrați ai lui, confortul de pe lume. Măcar o dată ar trebui să vadă fiecare ce e aici și mai apoi să tragă o concluzie”,

Mircea Boldea, director executiv „Hand of Help”

 

Cinci căsuțe mai mici într-una mare 

 

Centrul „Hand of Help” a fost un centru rezidențial de la înființare având în găzduire 120 de copii cel mai mult. Numărul s-a redus ulterior la 100, mai apoi la 80 și s-a ajuns acum la un grad de ocupare de 76 de beneficiari.

În urmă cu 5 ani de zile când s-a licențiat la Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copiilor și Adopție (ANPDCA), în strategia proprie, reprezentanții Fundației și-au luat angajamentul să transforme centrul rezidențial într-un concept modular prin care să ofere copiilor condiții superioare printr-o modernizare completă, în conformitate și cu directivele Uniunii Europene.

 

A fost un criteriu obligatoriu fără de care nu ar fi obținut licențierea care oferă posibilitatea de continuare a activității. Astfel, în fiecare an s-a modernizat câte unul dintre etajele clădirii și dintr-un centru rezidențial s-au născut cinci case de tip familial, pe fiecare etaj, cu nume distincte: Virginia’s House, Dumitru’s House după numele fondatorilor sau House of Peace, House of Hope ori House of Joy. 

 

 

Copiii stau într-un fel de apartamente dotate la ultimele standarde. Încă din holul clădirii unde sunt organizate tot felul de activități recreative frapează eleganța interioră, de la covoare la mobilier sau ornamente. La unul dintre etaje, copiii se pot relaxa inclusiv în fața unui șemineu.

În interior, în fiecare căsuță miroase ca acasă.

 

 

 

„Mămicile” și „tăticii” care erau de serviciu trebăluiau prin bucătărie, copiii, în funcție de vârstă, erau concentrați pe diverse activități, joacă în rândul celor mici, curățenie în dormitoarele fetelor, teme în livingurile adolescenților, ori ajutor în bucătărie în cazul celor cu aspirații culinare.

Fiecare casă are în componență tot ce este necesar unui cămin, de la livingurile spațioase, dotate cu biblioteci, canapele și LED-uri uriașe pe pereți, la bucătării dotate și mobilate după cele mai moderne stiluri, cu aparatură electrocasnică performantă, la dormitoare care seamănă izbitor cu cele ale adolescenților sau copiilor din filmele americane.

 

 

Există multe cupluri de frați în centrul „Hand of Help”, fiecare fiind cazate în aceeași cameră.

După mirosul de „acasă” în aceste apartamente și-a făcut simțită prezența și sentimentul de apartenență care este specific familiilor. În fiecare dintre aceste case, pe mobilier sau pe pereți pot fi văzute fotografii înrămate ale copiilor. Și tot felul de mesaje motivaționale.

 

„Home is where heart is…”- Acasă este acolo unde ți-e inima

„Folow your heart” – Urmează-ți inima

 

 

Ei bine, acest centru care oferă condiții superioare față de, pe puțin 50% dintre locuințele considerate normale din municipiul Botoșani (și nu numai), ar urma să se închidă.

Cei 70 de copii ar urma să fie redistribuiți probabil în centrele statului, gestionate de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC).

Iar cei 50 de botoșăneni care muncesc acolo vor fi trimiși probabil în șomaj.

 

 

Și asta în conformitate cu două normative, respectiv Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului dar și Ordinul nr. 25/2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale de tip rezidențial destinate copiilor din sistemul de protecție specială.

 

Care spun că acești beneficiari nu mai pot fi menținuți în astfel de centre de plasament ci repartizați în apartamente sau case.

 

Iar termenul limită este 31 decembrie 2020. Adică finele acestui an.

 

„Acest ordin ne obligă să facem niște transformări. Ori apartamente, ori case. Să facem apartamente ni se cere un număr de 6 copii pe apartament, spațiul nostru permite, avem spațiu suficient. Nefiind dată o definiție a casei, deci ori casă de tip familial, ori locuință, ne-am gândit noi că vom corespunde și vom pune 12 copii, conform legii”,

Simona Boldea (foto jos) – director coordonator „Hand of Help”

 

 

În centrul „Hand of Help” cele șase căsuțe sunt amenajate pe etaje. Ori dacă ar fi să facem o paralelă cu societatea în care se dorește să fie integrați acești copii, structural avem aceeași imagine. Pentru că inclusiv blocurile de locuințe din municipiu sunt construite la fel, cu o singură intrare și locuințe pe fiecare etaj.

 

„Am primit o promisiune că va veni cineva aici, dar promisiunea nu s-a mai onorat. Noi am început schimbarea proiectului de tip rezidențial, am schimbat ideologia în case de tip familial. Avem 5 case de tip familial. Noi am făcut deja pasul înainte, în concordanță cu legislația care este în vigoare. Anul trecut în februarie am primit ordinul și imediat ne-am pus în valorificare resursele noastre”,

Dumitru Piu (foto jos), asistent social „Hand of Help”

 

 

De la ANPDCA nu a mai venit nimeni. Probabil că dacă ar fi făcut-o, ar fi realizat că ar fi o enormitate ridicolă să închizi un asemenea centru în condițiile în care alternativa este una mult inferioară.

 

„Noi am primit notificări că putem funcționa până pe 31 decembrie 2020. Dar noi ca furnizor de servicii speciale avem în spatele nostru niște beneficiari. Acești beneficiari, după 31 decembrie unde-i dăm? Legislația este clară că aceste centre de tip rezidențial se vor închide. Noi pe noile case de tip familial nu am fost licențiați. Noi am pus casele pe etaje, pe vertical, ei vor să fie autonome”,

Corneliu Ursulică (foto jos), director economic „Hand of Help”

 

 

Pentru ca acest centru să funcționeze și de la 1 ianuarie 2021 ar fi nevoie de o derogare. Iar o astfel de măsură ar fi posibilă mai ales în condițiile în care legislația incidentă lasă loc de interpretare.

 

Legea spune că este permisă „locuința care asigură condiții de locuit de locuit pentru maximum 12 copii” însă nu există un articol distinct care să interzică spre exemplu, casele de tip familial pe verticală.

 

”Nu pot să existe mai multe case de tip familial pe un singur teren, nici răspândite pe orizontală, nici pe verticală. Cu atât mai mult pe verticală cum e la noi. Fiecare casă este pe un etaj. Asta este problema. În legislație nu scrie nicăieri că nu poți avea case de tip familial în aceeași curte, pe orizontală sau pe verticală. Discuția verbală și prin notificări spune: nu puteți fi licențiați întrucât pe același amplasament, la aceeași adresă funcționează cumva suprapus mai multe locuințe”,

Corneliu Ursulică, director economic „Hand of Help”

 

Situația este cunoscută la nivelul Direcției Copilului Botoșani.

 

Directorul instituției, Dan Șlincu arată faptul că prin strategia națională privind protecția drepturilor copilului pentru perioada 2014 - 2020, este stabilită data de 31 decembrie 2020 ca termen limită de închidere a tuturor instituțiilor clasice destinate copiilor separați temporar sau definitiv de familie. Dacă în planul de închidere a acestor instituții este prevăzută o altă dată, pentru că sunt incluse în anumite proiecte de investiții atunci termenul de 31.12.2020 poate fi prorogat.

 

 

”Am vizitat acest centru și am văzut condițiile de viață foarte bune și îngrijirea personalizată de care beneficiază acești copii. O potențială închidere a acestui centru, conform prevederilor din strategie, a fost adusă la cunoștința instituțiilor abilitate din cadrul Ministerului Muncii și sperăm că va fi găsită o soluție. În caz contrar vom avea o problemă, pentru că noi DGASPC-ul va trebui să identificăm măsuri de protecție de tip familial (plasament familial la rude până la gradul 4, plasament la asistent maternal profesionist sau în case de tip familial) lucru care este foarte dificil de realizat deoarece în prezent și instituția noastră este inclusă într-un plan de restructurarea pe câteva centre rezidențiale destinate copiilor”,

Dan Șlincu, director executiv DGASPC

 

 

S-a apelat inclusiv la fostul ministru al muncii, Marius Budăi, înainte de căderea Guvernului Viorica Dăncilă. Însă demersurile celor de la Hand of Help l-au prins pe Marius Bidăi în ultimele zile în cabinetul de ministru.

 

„Nu mi se pare absolut deloc normal, de aia m-am și implicat să îi ajut, dar după ce nu am mai fost la decizie… Să treacă nebunia asta cu virusul, o să mă întâlnesc din nou cu dlor și o să încerc și din postura de parlamentar. Decizia tot la Guvern este. Eu am avut întâlniri și la Botoșani și la București, i-am pus în legătură cu specialiști. După aia a picat Guvernul și nu am mai avut alte soluții”,

Marius Budăi, fostul ministru al muncii

 

 

Vizitând fiecare încăpere din Centrul ”Hand of Help” privirile se opresc asupra unor copii cu chipuri luminoase, care nu se diferențiază de alți copii decât prin trăsături sau vârste, copii care nu simt neapărat trauma abandonului întipărită vizibil pe chipuri.

 

Pentru că misionarii de la Hand of Help au încercat și probabil că reușesc să suplinească în alte moduri lipsa părinților naturali.

 

Am văzut copii care se comportă asemenea celor din casele clasice, care fac teme, râd, se joacă, își aerisesc camerele, își fac planuri de petrecere a timpului liber cu prietenii (atunci când va fi din nou posibil) și simt că fac parte dintr-o mare familie.

 

Ce se va întâmpla cu acești copii după 1 ianuarie 2021?

 

Urmărește-ne și pe Google News

loading...
Târg de toamnă la Fundaţia Hand of Help
Orchestra din Botoșani care crește suflete: Miracolul de la marginea orașului - FOTO & VIDEO

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Bătălia revelioanelor pe axa Botoșani – Suceava: Anda Adam e cap de afiș în ambele orașe, prețul total e de trei ori mai mare ”dincolo”
După doi ani în care, din cauza pandemiei, administrațiile publice locale nu au mai organizat concerte de revelion, anul acesta se revine la situația dinaintea restricțiilor.
Singur împotriva sistemului! Un botoșănean a învins statul după ce a făcut pușcărie nevinovat
Era ridicat de pe stradă fiind suspectat că ar fi lovit o femeie și i-ar fi furat lanțul de aur de la gât. Din cauza unui tatuaj a petrecut trei luni într-o celulă, pentru ca ulterior să fie achitat, fapta de tâlhărie nefiind dovedită de procurori.
Angajatul Primăriei scos cu Poliția de la locul de muncă, repus pe post de judecători: Trebuie să i se plătească și toate salariile
Magistrații Tribunalului Botoșani s-au pronunțat în acest dosar vineri, 11 noiembrie 2022.
PSD-iștii din fruntea Urban Serv, doi deja pensionari, încearcă să obțină încă patru ani de mandat FĂRĂ CONCURS 
Membrii consiliului de administrație de la compania de salubrizare a Consiliului Local Botoșani încearcă să rămână încă patru ani în funcție fără să mai susțină vreun concurs. 
Nesimțire în stare pură: Tentativă de majorare a pensiilor speciale ale parlamentarilor, peste 10.000 de lei lună pentru două mandate
Sunt foști deputați și senatori care au făcut parte din Parlamentul României în urmă chiar și cu două decenii și care încă beneficiază de majorările salariale făcute la limita bunului simț de actualii componenți ai Legislativului.
6 oameni din ALDE intră șefi ”consultativi” la PNL – Povestea unei fuziuni prin... demisie colectivă
Intrarea Roxanei Țurcanu la sfârșitul săptămânii trecute în PNL nu a fost o decizie de moment. Între liberali și liberalii-democrați s-au purtat discuții de mai multe săptămâni privind o fuziune pe plan județean.
Cătălin Flutur în vizită la AUR-ul condus de George Simion: Suntem prieteni de ani de zile - CULISELE unei întâlniri pentru o brățară (a)politică
În săptămâna 15 - 21 august, fostul primar al municipiului Botoșani a vizitat sediul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR).Cătălin Flutur susține că a mers la partidul menționat doar ca să ridice o invitație la nuntă.
Recensământ 2022: Pentru prima dată după 30 de ani municipiul Botoșani scade sub 100.000 de locuitori. Orașul riscă să-și piardă rangul, o parte din consilierii și polițiștii locali, inclusiv bani de la buget
Este cea mai gravă depopulare de la cel de-al Doilea Război Mondial, în care pierderile omenești au fost puse pe seama luptelor.Recensământul populației a oficializat practic fenomenul migrației la adevărata-i amploare, cu orașe din România părăsite masiv de locuitori.
O adolescentă din municipiu a obținut ordin de protecție împotriva propriei mame!
În cele mai multe dintre cazuri, divorțul dintre părinți se răsfrânge asupra copiilor care devin, în mod nefericit, o armă între foștii parteneri care caută răzbunare reciprocă.O încheiere de căsnicie din municipiul Botoșani se consumă în aceste zile cu lupte grele la Poliție și în instanță, după ce copilul a obținut ordin de protecție împotriva mamei.
Luptă până la Tribunal și Parchet pe direcția ”unicului șef” de la municipiu, primarul îi face prefectului plângere penală: S-a făcut sluj
Un nou conflict politico-administrativ se creionează în administrația publică locală de la Botoșani, în contextul animozității accentuate dintre filialele PNL și PSD, formațiuni care la nivel național se află în coaliția de guvernare. Nu și pe plan local.
Prietenie ruptă în două de AUR: Povestea unei candidaturi sprijinite de o organizație văzută ca o continuatoare a legionarilor - VIDEO
15 august 2020 – Bogdan Cărăușu își lansează candidatura la Consiliul Local pe platoul Sălii Polivalente din mijlocul mai multor reprezentanți ai Frăției Ortodoxe, inclusiv a președintelui Dan Grăjdeanu.7 iulie 2022 – invitat la Botoșăneanul TV, Bogdan Cărăușu face public că a întrerupt colaborarea cu organizația religioasă în ciuda sprijinului care i-a fost acordat atunci.
Viorica Dăncilă, dezvăluiri la Botoșani după pierderea șefiei Guvernului: Nici Doina, nici Marius nu au dat un telefon / Nimeni nu se aștepta că o să-l aresteze pe Liviu Dragnea – VIDEO
În toată istoria sa, România a avut un singur prim-ministru femeie: Viorica Dăncilă. A condus Guvernul în perioada 29 ianuarie 2018 – 4 noiembrie 2019, perioadă marcată de proteste de stradă și de o luptă la baionetă cu Justiția.
E jale! Investiția la drumul Botoșani – Târgu-Frumos, doar la un sfert după jumătate din contract, pentru o mulțime de lucrări încă nu s-au obținut nici măcar avizele
Avem parte de anunțuri triumfaliste din partea unor demnitari botoșăneni cu poze în care apare asfaltul, dar în realitate situația de pe drumul Botoșani – Târgu-Frumos este una cel puțin îngrijorătoare. Asta reiese dintr-o situație primită de Prefectură de la Secția Drumuri Naționale (SDN), practic reprezentantul din județ al beneficiarului, adică al Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) în Botoșani.
ALARMĂ: S-a cerut oficial suspendarea autorizației de mediu pentru rampa de deșeuri a județului, Botoșani riscă să fie îngropat în gunoaie
Comisariatul Județean Botoșani al Gărzii Naționale de Mediu a solicitat Agenției pentru Protecția Mediului (APM) suspendarea Autorizației Integrate de Mediu (AIM) emisă pentru Centrul Integrat de Management al Deșeurilor (CMID) Stăuceni. Mai direct spus, noua groapă de gunoi a județului riscă să rămână fără autorizație de mediu, ceea ce înseamnă că nu ar mai putea să își desfășoare activitatea, iar operatorii de salubrizare din întreg județul nu ar mai avea unde să ducă deșeurile.
Sătul să aștepte apa, un fost luptător în Legiunea Străină își vinde pensiunea din Botoșani: Chiar e strigător la cerVIDEO & GALERIE FOTO
Nici mai mult, nici mai puțin de 16 ani a luptat în instanță pentru a dobândi dreptul de proprietate asupra unui conac naționalizat de comuniști. L-a transformat în pensiune, a avut 50.000 de turiști, însă după opt ani de activitate dorește să renunțe la afacere. Iar motivul nu ar trebui să existe într-o țară membră a Uniunii Europene.
Val de procese deschise de Primărie pentru tranzacții cu locuințe din Centrul Vechi: Sume derizorii / Poate ne trezim și cu apartamentele noastre că devin nule
Primarul Cosmin Andrei susține că a intrat în posesia unor documente din care reiese că au fost vândute 15 apartamente din Centrul Istoric, iar contractele de vânzare – cumpărare nu au fost perfectate la notar. Drept pentru care toate aceste înțelegeri contractuale vor fi contestate în instanță.
Patru foști și actuali șefi ai Filarmonicii dați pe mâna Poliției, suspiciuni de luare de mită, abuz și neglijență în serviciu
Sesizarea organelor de cercetare a venit în urma unui audit efectuat la Filarmonica de Stat „George Enescu” Botoșani.Vizează patru angajați care au fost implicați în organizarea unui concurs pentru ocuparea poziției de concert maestru.
”Reforma de la Apă” a născut până la urmă mai mulți șefi, instalatorii au fost rebotezați ”operatori circuite rețea apă” poate-poate vine cineva să se angajeze
Pe 20 aprilie, cu câteva zile înaintea Paștelui, Adunarea Generală a Asociației de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) ”Aqua Botoșani”, structură constituită de Consiliul Județean și 73 de consilii locale, a avizat modificarea organigramei și statului de funcții la SC Nova Apaserv SA. După ce, în ianuarie, s-au redus directorii de la patru la doi, în aprilie numărul total al șefilor a crescut cu patru. În același timp, se găsesc foarte greu oameni pentru munca de jos.
Coșmar pe drumul Botoșani - Flămânzi: pietre, pământ, șanțuri și mult praf: Oamenii au rămas fără poduri, este disconfortul cu piatra, cu praful, cu penele... VIDEO & GALERIE FOTO
Pe 2 august 2021, Direcția Regională de Drumuri și Poduri (DRDP) anunța deschiderea șantierului de lucrări pe DN 28 B, Botoșani – Târgu Frumos.Odată frontul de lucru ajuns aproape de limita orașului Botoșani, pentru șoferi parcurgerea unui drum către Iași sau spre sudul țării a devenit un calvar.
Gata negocierile pe directori PNL - PSD: Doi liberali grei lăsați fără funcție, social-democrații au aplicat din nou tactica ”oricine, numai el nu”
Așa cum am anunțat spre finele săptămânii trecute, una dintre „victimele” negocierilor s-a nimerit a fi Ada Macovei, șefa educației botoșănene pe care, și de această dată, o urmărește trecutul.Negocierile au fost în cele din urmă închise și la Botoșani după intervenția unor șefi de la București.
Sunt ortodox si cu toate astea nu vad ce legatura are faptul ca acest centru este finantat de penticostali atata timp cand acei copii o duc minunat!Toata lumea crede in Dumnezeu indiferent de religie.
16 martie 2020, 14:18
Si daca-s penticostali, ce? E o religie legala, acceptata de Statul roman. Indoctrinare religioasa nu face si Baniel, si altii? Macar astia au grija de copii. Tampitilor.
16 martie 2020, 13:19
Raspuns pt ortodox : Te crezi mare credincios , dar emani o ura maxima ! ce conteaza acum religia? Acesti copii sunt foarte bine ingrijiti, fata de cei de la institutiile de stat , inde sunt batuti si vai de capul lor ..... Si eu sunt ortodox, dar nu-mi pasa ce religie au acesti oameni, atat timp cat cresc frumos acesti copii. Dupa cu ai vazut in poze , au o mai mare sansa sa iasa oameni normali de acolo, fata de ceilalti. De la cresa de stat majoritatea ajung in strada, dezorientati , flamanzi, batuti, speriati, fara viitor ... doar 1 % reusesc sa fie cat de cat bine .Acesti copii de la Hand of Help au alta crestere, gandeste-te ce ar fii sa ii scoti din mediul ala si sa-i trimiti in junga, unde toata lumea bate pe toata lume ( de la asistente la copii, unde o sa le fure mancarea, unde nu vor vedea niciodata un dulce ( deoarece va fi o regula sa il dea la cei mari).....Cam ce crezi ca va fi in sufletul lor ? Oare cum ganditii unii dintre voi? Probabil esti o baba de aia care se gandeste doar la biserica....rusine si tie !!!!!
16 martie 2020, 12:50
Cum sa ichideti asa ceva , mai prapaditilor , cum sa distrugeti viata acestor copii ? ce legi de rahat mai avem si noi !!!! Copiii astia sunt diferiti din celelalte centre , va dati seama ce le faceti ? sunteti niste nemernici care va ganditi numai la voi !!!! Sa va fie rusine !!!!!
16 martie 2020, 11:53
Acest Hand of Help este o pepiniera de penticostali,chiar daca pozeaza in buni samariteni. Tot fac referire la misionari .Studiati DEX-ul sa vedeti ce inseamna. Sunt perfect de acord ca trebuie ajutati copii neajutorati dar fara indoctrinare religioasa ci lasati sa-si aleaga singuri credinta si cultul in care sa traiasca . Nu prin persuasiune transformati in sectanti sub masca ajutorului.
16 martie 2020, 10:43
ordinul 25 din 2019 a fost dat de un guvern de necalificati si acum nu stiu pe cine sa mai dea vina, rusine Marius Budai, rusine Dan Slincu
16 martie 2020, 08:19
Sondaj
Ați dat până acum ”atenții” la doctor?
Da
Nu
Nu am ajuns la doctor
Declaraţia zilei
„Am jucat acolo, prima etapă am intrat titular, după vreo două săptămâni și în septembrie m-a dat și el afară. Mi-a zis «Te duci la Botoșani». I-am zis «Nuuu, vă duceți dumneavoastră la Botoșani. Eu nu mă duc. Nevastă- ...
fashiondays.ro
Curs valutar
3 februarie 2023
EUR
Euro
4.9005 lei
USD
Dolarul SUA
4.4823 lei
CHF
Francul elveţian
4.9076 lei
GBP
Lira sterlină
5.4945 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4888 lei
XAU
Gramul de aur
275.3749 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2362 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2712 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1660 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3580 lei
CZK
Coroana Cehească
0.2062 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6582 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.6 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-1.9 o C
Darabani
-1.6 o C
Saveni
-0.4 o C
Ştefăneşti
2.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2023 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.