Ancheta săptămânii
38.000 de lei!! Cei mai mulți bani dați unui medic de familie, alții se chinuiesc să supraviețuiască! Criza epidemică îi pune la treabă

Deși medicina de familie este considerată Cenușăreasa sistemului sanitar, există și cadre medicale care câștigă sume substanțiale, în unele cazuri chiar și de peste 35.000 de lei pe lună.

Medici la „mâna” pacienților

 

Iar acum, în plină pandemie, medicii de familie chiar își pot demonstra utilitatea, botoșănenii fiind sfătuiți să evite spitalele și să se adreseze cabinetelor de medicină de familie, dacă întâmpină probleme, altele decât cele asociate cu simptomatologia noului virus.

 

Medicii de familie sunt plătiți de Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) în baza contractelor încheiate. Iar banii primiți depind atât de numărul de pacienţi înscrişi, cât şi de serviciile medicale prestate. De aceea sumele decontate diferă de la o lună la alta și evident de la un medic la altul.

 

La nivelul județului, 159 de medici de familie au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate. Aceștia au în grijă de la câteva sute până la peste 2.000 de pacienți. Și asta pentru că nu li se impune un număr maxim de pacienți.

 

„Medicii pot avea mai mult de 2.200 de pacienți, peste numărul acesta își pot prelungi programul. Teoretic din câte știu nu sunt refuzuri la ușa cabinetului, nu a reclamat nimeni situația asta în care să se ducă să se înscrie și (n.r. medicul) să spună că are prea mulți pacienți”,

Carmen Nicolau, președinte Casa de Asigurări de Sănătate.

 

Reprezentanții CAS au publicat pe site deconturile pentru una dintre lunile acestui început de an, până la declanșarea stării de urgență în România. Iar suma totală este de

 

3.628.299,76 lei.

 

Cea mai mare sumă îi revine medicului de familie din comuna Ungureni care a primit 38.700 de lei. Este o comună mare și ca atare acest medic potrivit reprezentanților CAS are mulți pacienți în subordine. Astfel că în fiecare an el a fost în topul celor mai bine plătiți medici de familie din Botoșani. În 2014, medicul din Ungureni a luat și câte 19.347 lei pe lună, în 2017  în jur de 21.473 lei,  iar în 2018 – 24.825 de lei.

 

Topul celor mai bine plătiți medici este completat de medici din Darabani – 37.532 de lei, din Corni – 37.230 de lei, Vorona – 36.399 de lei.

 

Trebuie precizat că din banii decontați de CAS, medicii de familie îşi plătesc toate cheltuielile cabinetului: salariul asistentelor, al femeii de serviciu, impozitele la stat, utilităţile, chiria. Astfel ceea ce rămâne după scăderea acestor cheltuieli reprezintă venitul propriu al medicului de familie.
 

Medic bogat, medic sărac

 

În aceste condiții sunt și medici care de abia reușesc să își țină deschis cabinetul. De exemplu, medicii din Trușești și Rădăuți- Prut iau puțin peste 8.000 de lei, sumă insuficientă pentru ca după plata tuturor cheltuielilor auxiliare, să rămână un venit decent pentru medic. Cazurile sunt puține totuși, majoritatea medicilor reușind să obțină venituri de peste 20.000 de lei.

 

Cert este că un colac de salvare îl reprezintă și banii încasați pentru orele prestate în centrele de permanență. Medicii care activează în aceste centre sunt plătiți cu 66 de lei ora și își rotunjesc astfel veniturile.  

 

Iar acum au prilejul de a-și rotunji și mai mult veniturile acordând asistență medicală pacienților care nu au voie să-și părăsească localitățile de domiciliu.

 

Medicii din linia a doua 

 

De altfel, medicii de familie au solicitat să poată acorda și consultații online pentru pacienții cu afecțiuni ușoare, însă solicitarea ar fi mai degrabă valabilă pentru orașe, pentru că în mediul privat, această modalitate este inaccesibilă. Și asta deoarece nu au echipamente de protecție. 

 

De asemenea, medicii de familie cer modificarea pachetelor de servicii și a contractului cadru, astfel încât să poată elibera rețete inculsiv prin email.

 

„Modificările solicitate sunt necesare pentru a putea acorda consultații decontate de casa de asigurări pentru pacienți, în așa fel încât să le putem scrie și rețete compensate sau gratuite, concedii medicale, recomandări de îngrijiri la domiciliu, paliative, de dispozitive medicale și tot ceea ce face parte din actul medical. De asemenea pentru a putea trimite toate aceste documente medicale în mod legal prin e-mail, prin alte platforme digitale sau înmâna unui aparținător, în funcție de situația fiecărui pacient în parte.

 

Prevederile contractuale actuale pot fi interpretate diferit de funcționarii caselor de asigurări sau ai Curții de Conturi în anii ce vor urma pandemiei. Putem consulta în cabinet, față în față, doar pacienții care au nevoie absolută de o astfel de consultație clasică, în cabinet sau la domiciliu, în această perioadă excepțională a pandemiei COVID-19 și a stării de urgență decretate de Președintele României. Trebuie să o facem, pentru binele tuturor, pentru a limita transmiterea noului coronavirus pe cuprinsul României și pentru a preveni decesele evitabile atât în rândul pacienților cât și al personalului medical.”,

 

transmite Federația Națională a Patronatelor Medicilor Familie.

 

loading...
Lupta cu coronavirus: Trei medici rezidenți din Iași vor activa la Urgențe
DONAȚII făcute la UPU de viceprimar, măști profesionale și viziere pentru personalul medical – FOTOGALERIE
Apel de la ALDE Botoșani pentru protejarea medicilor: Luptă cu Coronavirus cu mâinile goale

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Dezastrul de la ”Mavromati”: Oameni intrați cu alte boli și infectați cu coronavirus - Am ținut bomba cu ceas fix în Spitalul Județean
Dimensiunile dezastrului de la Spitalul Județean Botoșani sunt mai mari decât le arată statisticile pe care autoritățile le fac publice, mai ales la insistențele jurnaliștilor. Unitatea care ar trebui să însănătoșească oamenii a ajuns să îi îmbolnăvească de cel mai temut virus al momentului.
Coronavirus 2020: Ziua în care dintr-un pix ne-au lăsat pradă infectării ca la Cernobâl
La 34 de ani de la explozia centralei de la Cernobâl, cel mai mare dezastru din istorie provocat de om, întreaga planetă se află din nou într-o situație disperată. Deși pe 26 aprilie 1986 a explodat o centrală nucleară, iar în 2020 ne confruntăm cu o pandemie, între cele două evenimente de proporții gigantice există câteva asemănări izbitoare. Și acestea țin de modul în care se comportă autoritățile din România.
AFACERE în plină pandemie la Răchiți! Primăria cumpără de peste 10.000 de euro bănci de la un (fost) angajat, abia devenit patron – DOCUMENT
Dedesubturile acestei afaceri pot fi lesne de înțeles. Un asistent comunitar despre care nu se poate spune foarte clar dacă mai lucrează sau nu la Primăria Răchiți a încheiat un contract cu administrația publică locală pentru a furniza… bănci. Totul s-a făcut în doar zece minute, pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice, la o valoare de 49.500 de lei.
70 de copii și 50 de salariați la mâna unor birocrați de la București! Un complex care arată ca-n reviste, la un pas de închidere – GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu 30 de ani, născută dintr-un gând al unei doamne orfane. În traducere liberă, denumirea englezească poate însemna o mână de ajutor oferită celor în nevoie. Vizualizând Hand of Help în interior, se poate spune fără exagerare că acolo este mâna lui Dumnezeu pe creștetul copiilor care s-au născut în familiile nepotrivite. Iar puntea dintre Dumnezeu și acești copii o reprezintă două familii, cei care au creat această poveste: misiunea Hand of Help.
PSD-iștii și-au lăsat singuri ditamai vicepreședintele fără postul de director, pur și simplu l-au... eliminat
Conflictul mocnit dintre cele două mari tabere din PSD Botoșani a mai făcut o victimă: vicepreședintele Consiliului Județean, Liviu Toma, a rămas fără postul de conducere de la SC Urban Serv SA, care pur și simplu a fost scos din organigramă.
METODA ideală pentru a scăpa de un director PSD, în favoarea unui văr de ministru – FOTOGALERIE
Directorii promovați cu concurs pe posturile publice de conducere, în teorie, ar trebui să-și desfășoare activitatea relaxați, fără teama că ar putea fi atinși de vântul schimbării. În practică, însă, oamenii politici mai ales, găsesc tot felul de metode „de a scăpa de ei”. Nu o fac doar social-democrații. Sau doar liberalii. O face toată lumea, la fiecare schimbare de guvernare, într-un tradițional firesc al mersurilor din sistemul bugetar.
1 milion de euro pe lună pentru cei 1.156 de botoșăneni care și-au păstrat pensiile speciale!
Disproporția flagrantă la salarizarea unor categorii profesionale se perpetuează și la apusul vieții, când este menținută aceeași inechitate între pensiile unor foști salariați, în comparație cu alții. Desigur, fericiții care s-au bucurat întreaga viață de venituri de vis și continuă aceeași fericire financiară și la pensie, nu sunt mulți. Și totuși nu sunt nici puțini.
Trei luni până în vară, iar la Cornișa afaceriștii și-au scos la vânzare restaurantele neconstruite, unul singur adulmecă potențialul
Ceea ce s-a întâmplat sezonul trecut la Cornișa Aquapark & Sports cu clienți care au venit cu pachețelul alimentar de acasă sau cu cutii de pizza livrate peste gard s-ar putea repeta, la dimensiuni mai mici, și vara aceasta. Pentru că, până la acest moment, un singur om de afaceri din Botoșani care a câștigat prin licitație un loc de alimentație publică a început efectiv să se ocupe de deschiderea unui restaurant.
Poveste de dragoste din Botoșani! O elevă virgină și-a acuzat tatăl vitreg de viol, bărbatul condamnat la 8 ani de închisoare
Dramele copiilor, acolo unde sunt, lasă urme adânci în inimile adulților și devin răni nevindecabile și pentru unii și pentru alții. Însă atunci când aceste drame sunt închipuite și generate de diferite angoase, viața adulților se schimbă radical și suferă deteriorări iremediabile.
inpuff.ro
Loading...
UMILITOR! Filme 3D în sate cu oameni săraci și drumuri de pământ, cinematograful orașului ținut în „comunism”
În orice guvernare, de orice culoare politică, am fost martorii unui concurs de lăudăroșenii din partea politicienilor: care, cât și cum a făcut mai mult pentru popor. Nu știu cât a contat pentru acești oameni faptul că, poate, nevoile la nivel micro erau altele. Sau că la nivel macro, în programul de guvernare ar trebui să existe o logică a investițiilor, pliate și prioritizate în funcție de fiecare regiune în parte. De realitatea din teren.
SCANDAL național cu eliminarea pensiilor speciale – LISTA beneficiarilor de la Botoșani, cea mai mare pensie 40.000 de lei, cea mai mică 1.100 de lei
Decizia guvernării liberale de a elimina o parte din pensiile speciale achitate la acest moment unor categorii profesionale a rupt, din nou, România în două. Pe de o parte îi regăsim pe actualii sau potențialii viitori beneficiari ai acestor pensii de serviciu, iar în partea opusă, majoritatea cetățenilor care nu vor visa vreodată să beneficieze de astfel de venituri.
Conacul familiei Pillat de la Miorcani iese din hățișul licitațiilor: Aşteptăm ordinul - GALERIE FOTO
O şansă istorică, când părea că totul e fără speranţă, pentru ca o clădire monument din Botoşani să îşi recapete nu doar utilitatea socială, ci şi importanţa culturală pe care o merită.
Parcă e un vis! Proiect european gigant lansat la Primărie, de la asfalt în mahalale și scuaruri cu relaxare la magazine sociale și analize gratuite pentru nevoiași – VIDEO
GAL.Acronimul a fost auzit probabil de majoritatea botoșănenilor la nivel de informație, însă puțin conștientizat ca impact asupra orașului. Un impact care valorează 7 milioane de euro, bani care vor intra în municipiul Botoșani, în asfalt, în sensuri giratorii și spații verzi, locuri de joacă și magazine sociale pentru cei săraci.
Pensii speciale pentru foști senatori de Botoșani! Peste 5.000 de euro la 4 oameni, numele ascunse sub regulamente europene, urmează și alții
Scopul principal al adoptării GDPR – Regulamentul de Prelucrare al Datelor cu Caracter Personal l-a reprezentat înlăturarea situațiilor în care o serie de informații duc la o persoana fizică identificată sau identificabilă. Intră în această categorie, din fericire pentru ei, și politicienii. Inclusiv cei care beneficiază de venituri de orice fel, din fonduri publice.
Loading...
Botoșănenii care au MURIT în 1989: Ei sunt revoluționarii FĂRĂ carnet și privilegii
Pentru ei libertatea s-a sfârşit înainte de a începe. Chiar dacă în numele ei, al libertății, au sacrificat ceea ce aveau mai scump: propria viaţă.
22 de asistenți medicali pensionați forțat înainte de sărbători! Unii au primit deciziile la ieșirea din tura de noapte
Situație explozivă înregistrată la Spitalul Județean de Urgență Mavromati în ultima lună din anul 2019, fix înaintea sărbătorilor de iarnă. Un val de asistenți medicali a ieșit din sistem, mai mult forțat. Sindicaliștii se întreabă dacă există înlocuitori pentru acești oameni.
SUTE de pensionari de la Botoșani care au și SALARII trimiși acasă de Guvernul Orban, de la spitale și instituții la învățământ sau administrație
Una dintre măsurile anunțate de actuala guvernare liberală îi vizează pe pensionarii care cumulează pensiile cu salariile. La nivelul județului Botoșani aceste persoane sunt de ordinul sutelor. Ne referim la botoșăneni care au calitatea de pensionar și beneficiază de venituri suplimentare din sistemul public.
Cum sună 2.000 de euro? OPT foști deputați de la Botoșani primesc pensii speciale, un nou lot pășește pe drumul ”specialilor”
De-a lungul anilor, mai exact după 1990, în perioada postrevoluționară, județul Botoșani a fost reprezentat în Parlamentul României de 44 de deputați, votați pe liste la scrutinele electorale, din partea unor formațiuni care și-au schimbat numele în timp sau au dispărut cu totul, cum ar fi FSN, PDSR, PRM, PNTCD sau PDL.
Tramvaiele sar de pe șine de vechi ce sunt, Eltrans și-a tras mașină nouă de peste 16.000 de euro – GALERIE FOTO
Dacă mijloacele de transport pentru călători au ajuns să se dezintegreze prin oraș, în schimb parcul auto al SC Eltrans SA, la care restul botoșănenilor nu au acces, se îmbunătățește.
Scandal la nivel înalt după balul afaceriștilor: Vă trimit banii pentru meniu / O glumă proastă, impardonabil ce a făcut
Balul Oamenilor de Afaceri din acest an a provocat o reacție virulentă din partea parlamentarilor de Botoșani. Și aceasta după anunțul făcut de președintele Camerei de Comerț Industrie și Agricultură (CCIA), că i-a invitat pe toți la eveniment, dar că a acceptat unul singur să participe după ce li s-a cerut să își plătească meniul.
Unii medici mai trec si boli fictive.la pacienti oare de ce ?Indiferent cati pacienti sunt trecuti pe lista la un medic de familie acel medic nu consulta zilnic decat cativa pacienti .Asa ca ei trebue sa primeasca salar in functie de cata treaba face nu de cati pacienti sunt trecuti pe hartie intr un birou .
30 martie 2020, 13:03
exact acum era nevoie de un titlu din asta exagerat , bomba conform modei actuale in " jurnalistica " .Am auzit ca se cauta schema de tratament pentru Covid , poate se va descoperi .Dar pentru " jurnalisti " ca voi nu e niciun leac .
30 martie 2020, 11:34
centre de asistenta? ce sunt alea? unde se afla? poate ne lamureste presa. casa de asigurari de sanatate, o institutie plina de niste pilute politice, care nu se justifica. practic ce rol are? sa dirijeze niste bani? am mers odata la astia si habar nu aveau pe ce lume traiesc, nu se pricep la nimic de la director si pina la portar.
30 martie 2020, 11:24
Da, salariiile de la CAS sunt enorme, fără nicio justificare, la fel si la DSP. Acum, la cei de la DSP se justifică, dar până acum au luat salarii imense si au taiat frunză la câini!!!
30 martie 2020, 11:00
De salariile de la Casa de Asigurari de Sanatate de ce nu se vorbeste nimic? Sa vada lumea ce salarii sunt acolo in frunte cu D-na Nicolau.
30 martie 2020, 09:30
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„La momentul ăsta, e trist ce se întâmplă la Dinamo. Eu vedeam echipa din nou în play-off, îmi doream derby-urile de altădată. Din păcate, Dinamo nu e simplu de vândut, se vehiculează sume, dar evident că este o ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.8432 lei
USD
Dolarul SUA
4.4053 lei
CHF
Francul elveţian
4.5436 lei
GBP
Lira sterlină
5.4302 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0912 lei
XAU
Gramul de aur
241.7272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3877 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9363 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2060 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1791 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6493 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.