Botoşanii de altădată
”Steaua sus răsare, Ceaușescu moare”: Cum au trăit botoșănenii primele ore ale libertății, copilul care își dădea sângele pentru răniți și botoșăneanul care și-a urcat familia pe clădirea Teatrului

1989. Până pe 21 decembrie, la Timișoara muriseră deja 73 de oameni, alți aproape 300 erau răniți. Pe 22 decembrie, la ora 12.08, cuplul Ceaușescu fuge. Până la decolarea elicopterului cu cei doi dictatori, la București muriseră 49 de oameni, alți 600 sunt răniți. Nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în prezent de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluției din 1989.

Cum era ilustrată Revoluția în presa botoșăneană

 

De 4.598 de ori a bătut Clopotul la Botoșani sub deviza ”Proletari din toate țările, uniți-vă!”. Ultimul dăngănit s-a auzit în 22 decembrie 1989, când România întreagă, iar Botoșanii nu făceau excepție, scuturase deja cojocul comunist și îmbrăca haina subțire a libertății.

 

Organul Comitetului Județean Botoșani al PCR și al Consiliului Popular Județean, așa cum se recomanda, încă, și pe 22 decembrie, Clopotul deschidea ediția din acea zi cu ”Cuvântarea Tovarășului Nicolae Ceaușescu la posturile de radio și televiziune” care – scria în ziar - ”a fost urmărită cu vie emoție, cu profund interes și deplină aprobare de oamenii muncii”.

 

 

Și, ca să fie și mai clar, aflăm din același oficios comunist, că ”pretutindeni în Botoșani, Dorohoi, Săveni și Darabani, în fabrici și uzine, la sate”, oamenii muncii ”au ținut să dea glas, în cadrul unor adunări desfășurate în ateliere și secții de producție, în așezăminte de cultură, în școli, deplinei adeziuni față de poziția și ideile exprimate de tovarășul Nicolae Ceaușescu”. Și asta pentru că elementele huliganice încercau, nu-i așa, să atenteze la ”valorile socialismului în România”. Cu referire, fără îndoială, la Timișoara, unde aveau loc ”distrugeri de tip fascist”. Tovarășul Ceaușescu vorbea despre ”acțiuni cu caracter terorist”, organizate și declanșate ”în strânsă legătură cu cercurile reacționare, imperialiste, șoviniste și cu serviciile de spionaj din diferite țări străine”.

 

În centrul paginii, în chenar, trona ”Decretul prezidențial cu privire la instituirea stării de necesitate pe teritoriul județului Timiș”, semnat de asemenea de către Nicolae Ceaușescu.

 

Prima pagină era completată de pledoaria entuziastă a lui Gheorghe Mihailiuc, director al Băncii de Investiții Botoșani, despre ”Investițiile anului 1990, temeinic pregătite, realizate ritmic!”.

 

Interesant este că, chiar în noaptea de 22 spre 23 decembrie, la Botoșani se năștea un ziar nou. Se năștea… Clopotul poporului. Gazetă politică și socială, după cum se recomanda de astă dată. Anul I, nr. 1. Peste doar două numere, Clopotul poporului se așază însă sub o nouă umbrelă: Organ al Consiliului Județean Botoșani al Frontului Salvării Naționale.

 


 

Nu facem un proces de intenție, nici un studiu privind activitatea publicisticii botoșănene, în speță ziarul Clopotul din primele zile ale libertății în orașul moldav. Pentru că paginile tipărite atunci reprezintă o oglindă a timpului foarte valoroasă nu doar pentru cei care au trăit explozia, entuziasmul, spaima, fericirea acelui decembrie, dar mai ales pentru generațiile de astăzi, care nu au trăit frigul din apartamente, lipsa apei, care nu au făcut teme la lumânare sau la lampă, care nu au stat la cozi uriașe pentru alimente pe cartelă.

 

 

”În sfârșit am scăpat de surogate!”

 

De aceea, a vorbi despre tone de mâncare, despre benzină la liber, curent electric berechet, căldură însemna culmea libertății. Impresionantă precizarea cu privire la preparatele din carne și lapte!

 

Aflăm astfel, pe 28 decembrie 1989, de la Victor Poplauschi, directorul Consiliului industriei Alimentare, că s-au pus la dispoziția populației 110 hl lapte, 50 hl produse lactate, o tonă de unt, 3 tone de brânzeturi, o tonă de lapte praf, 3 tone de carne, 9 tone de preparate din carne, 3 tone conserve, 80.000 de ouă, 6 tone carne de pasăre. De asemenea, 60 tone pâine, 25 tone mălai și 10 tone produse zaharoase. Plus o veste bună pentru consumatori: ”Preparatele din carne și lapte nu mai conțin adaosuri și înlocuitori. În sfârșit am scăpat de surogate!”.

 

Furnizarea energiei electrice nu întâmpină nici un fel de greutăți, iar căldura din apartamente se asigură conform programului de iarnă, aflăm de la Ioan Luchian, inginerul-șef al IRE.

 

Dispeceratul Formației de distribuire gazelor naturale anunță, de asemenea, că presiunea gazelor naturale livrate consumatorilor casnici a ajuns la normal.

 

Posesorii de autoturisme au parte și ei de un adevărat șoc: pe măsura sosirii din rafinării, benzina se va livra la liber.

 

 

Puștiul de 12 ani care a vrut să doneze sânge și botoșăneanul de pe clădirea Teatrului, cu tot cu copil și nevastă

 

Voluntarii se îngrămădesc și ei să vină în sprijinul celor în suferință. Astfel, prin contribuția lor, sunt disponibile 400 flacoane de sânge pregătite să salveze vieți.

 

Ziarul Clopotul poporului consemnează, de altfel, o poveste căreia scriitorul Dorin Baciu îi oferă și încărcătura emoționantă: Un copil de 12 ani, din Botoșani, auzind apelul rostit la Televiziune, s-a prezentat la Centrul de recoltare a sângelui. ”Vreau să donez sânge pentru răniți”, a spus el. A fost sfătuit să revină peste șase ani. ”Nu va mai fi nevoie”, este concluzia jurnalistică a lui Dorin Baciu.

 

O altă imagine care ilustrează întocmai atmosfera acestor zile este din 22 decembrie. Tot Dorin Baciu: ”În ziua de 22 decembrie, când cetățenii municipiului distrugeau în Piața Teatrului simbolurile sacratizante ale ceaușismului, un om s-a urcat pe acoperișul Teatrului. Avea în brațe un copil de doi ani și alături pe soția lui. Voia să-I urce cât mai sus spre lumină. De-acum înainte, lumina va fi între noi și în noi”.

 

 

”Steaua sus răsare,/ Ceaușescu moare”

 

De altfel, lumina acelui decembrie nu a rămas nici ea neobservată, chiar dacă aproape nimeni nu vorbea încă public de Crăciun, ci vag despre ”Ajun”, Dumnezeu era doar ”bunăvoința divină”, iar bradul era și el, încă, Pomul de Anul Nou: ”Ați observat, fără îndoială, că în toate zilele revoluției a fost soare de primăvară. Ca și cum o bunăvoință divină ar fi coborât peste români. (…) Mergeți în Piața Teatrului. Veți vedea un pom de Anul Nou și veți putea închina un gând de recunoștință celor care au murit pentru noi”.

 

O altă imagine pe care o extragem din acel decembrie botoșănean, consemnată de asemenea în presa liberă: în seara de Ajun, copiii Botoșanilor au ieșit pe străzi și au cântat la ușile oamenilor:

 

”Steaua sus răsare,
Ceaușescu moare,
Steaua strălucește
Și el putrezește.
Tirana Elena
Își așteaptă moartea,
Iar copiii lor
În celulă mor…”

 

Până și cel care consemnează se arată cutremurat de versurile cântecului: ”Cuvinte înspăimântătoare în gura unor copii, dar cuvinte drepte împotriva celor care au vrut să le ucidă copilăria. Cuvinte cerute de multumilitul popor român și de istoria noastră atât de tragic rănită”.

 

 

Vocea poporului

 

Botoșănenii sunt încă sub impactul emoției. Istoria i-a luat pe nepregătite. Florin Dupir scrie și el la ziar: ”Nu-mi vine a crede că tot aici unde, nu de mult, cu ură în suflet aplaudam minciuna, ticăloșia, disprețul, astăzi aplaudăm libertatea neamului”.

 

Din când în când, euforia și entuziasmul sunt tăiate precum maioneza în lipsa vitalizantă a lămâii: nu uitați să mai și munciți:

 

 

 

 

Și ca să nu ne imaginăm că Botoșaniul tot era cu ochii pe televizor, aflăm că, da, se mai și muncea. La Stăuceni, de pildă, chiar și în zilele de Crăciun. Iar președintelui cooperativei, Dorin Andronache, nu îi vine să creadă: ”Pe cinstite! Am schimbat rația de furajare și rezultatele se văd”.

 

Și la Hudești, comuna unde existau la acea vreme patru ferme zootehnice, activitatea era în toi.

 

Și, minune! De la 22 decembrie 1989, în producția de lapte în fermele de stat a crescut la zi cu 9 hectolitri. Datele sunt confirmate de ing. Radu Jalbă, de la Trustul IAS Botoșani. Tot în creștere era și producția de la ferma de vaci Ștefănești, dar și la cea de la Drăgușeni.

 

Iar vestea cea mare, scrie cronicarul de la Clopotul, era că ”veniturile obținute nu vor mai îngroșa conturile dictatorului, ci aparțin producătorului”.

 

 

”Nu risipi pădurile arzând hârtia întinată cu numele și chipul criminalului Ceaușescu”

 

În gălăgia libertății decembriste, un anunț își face loc în conștiința publică, unul care nu seamănă parcă cu nimic și care iese din tiparul entuziasmului muncitoresc:

 

 

 

Cerul și pământul s-au unit astăzi

 

Foarte scurt, încadrat la categoria ”Bucuria libertății. Scrisori adresate Consiliului Județean al Frontului Salvării Naționale”, găsim înșiruite și două fraze care poartă două semnături - Pr. Grigore Diaconu și Pr. Teodor Candrea:

 

”Frați creștini, Sărbătoarea Nașterii Domnului nostru Isus Hristos, sărbătoare a întregii creștinătăți, ne oferă din nou prilejul să fim împreună la rugăciune în sfintele noastre biserici, să mulțumim lui Dumnezeu că ”a făcut milă cu poporul său” și a trimis în lume pe Unul – Născut Fiul Său ”să se nască și să crească, să ne mântuiască”. Cerul și pământul s-au unit astăzi, născându-se Hristos, Dumnezeu a venit pe pământ și omul la cer s-a suit”. 

 

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
”Pe cine invităm la video” - Mineriada și botoșănenii, secvența care a făcut carieră: Ne dăm foc la toate autobuzele, asta a fost înţelegerea - FOTO&VIDEO
Greva minerilor din Lupeni, care în urmă cu o săptămână s-au blocat în subteran, a declanșat un adevărat remember istoric, televiziunile naționale întrecându-se în a redifuza imaginile care au îngrozit lumea la mijlocul anului 1990.
Nepoata lui Sadoveanu a debutat pe scena de la Botoșani, povestea unui interviu care a durat 500 de kilometri: S-a năpustit asupra mea să mă felicite și a refuzat să coboare
S-a bucurat de gloria lui, dar a și suferit după moartea scriitorului, când comuniștii nu au vrut să o mai știe în țară. O carieră în teatru începută la Botoșani, care continuă și astăzi, după zeci de ani de străinătate.
Tânărul Ceaușescu pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, spectacolul ”monumental” care a adunat toată suflarea artistică a orașului - FOTO
În ianuarie 1978, Nicolae Ceaușescu împlinea 60 de ani de viață și nu mai puțin de 45 de ani de activitate revoluționară. De 11 ani conducea Partidul Comunist și ducea România ”pe cele mai înalte culmi ale socialismului”.
Cum arătau mătușile lui Eminescu și cum îl descrie pe Mihai chiar fratele său: Când râdea, râdea cu mare poftă, râs sincer – GALERIE FOTO
Sărăcia Botoșanilor, atât de des invocată în rapoarte, studii, statistici, nu ține doar de lipsa banilor, a investitorilor, a locurilor de muncă. Ci mai ales de lipsa de perspectivă atunci când vine vorba de a dezvolta și promova ceea ce există deja.
Povestea maicii Atanasia, alungată din Agafton: A muncit în fabrică, a îngrijit bolnavii, apoi s-a întors să moară Acasă
Într-o zi de 11 decembrie închidea ochii pentru veșnicie o măicuță pentru care viața fusese nu doar o luptă, ci o mărturisire. Rugăciunea continuă, munca cinstită și iubirea de aproapele i-au fost crez și hrană pentru suflet.
Ultimul primar necomunist al Botoșanilor: Ne-a lăsat Fata Moartă și o extraordinară lecție de demnitate
Într-un sfârșit de noiembrie 30 se stingea din viață, în urmă cu 75 de ani, unul dintre marii oameni ai Botoșanilor. Avea 55 de ani și trăise cât pentru zece vieți.
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Povestea mai puțin știută a ”novembriștilor” deportați la Botoșani și a șefului Miliției care a anunțat Revoluția cu o lună înainte: Stai dracului liniștit în banca ta, că oricum nu te prinde Crăciunul aici!
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Revolta care a anunțat prăbușirea comunismului în România.
Loading...
Botoșăneni hăituiți de Securitate din cauza unei scrisori: ”Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu unii dintre semnatari”
Cei vizați ripostează și spun că, la Botoșani, nu și-au făcut decât datoria față de ”patrie și popor”. Și că tragerea lor la răspundere, după 1989, nu prea ar fi justificată: nu mai sunt membri de partid și nici nu se află în funcții publice.
PRESA liberă la Botoșani: Primul ziar independent cu bani de la ”Azur”, scriitorii-publiciști ba în plus, ba… în minus - FOTO
Continuăm în această săptămână, în rubrica Botoșanii de altădată, să aducem în atenție contribuțiile în domeniul presei botoșănene, fie că e vorba de creatori de ziar, fie că privim către cei care au încercat de-a lungul timpului o istorie a presei locale.
PRESA noastră: Eminescu aprecia ”smântâna inteligenţei literare” botoșănene, Ceaușescu lăuda Clopotul pentru ”mobilizarea şi antrenarea oamenilor muncii”
În urmă cu aproape 40 de ani, un jurnalist se întreba, într-un articol publicat în una dintre puținele reviste care circulau la acea vreme: ”Care este, totuși, cel mai vechi ziar din Botoșani?”.
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Cu adevărat un personaj atipic al vremii sale. Intelectual, entuziast și patriot – uneori peste măsură -, scriitor, excelent avocat și, așa cum avea să îi rămână și faima, un prieten al celor necăjiți. 
De la pojarnicii de ieri la pompierii de azi: Salvatori plătiți cu bani de la bogați, săracii ”să nu fie supăraţi la această dare”, pedepse cu amenzi sau 10 lovituri în fața casei
Astăzi, 13 septembrie, ne înclinăm cu respect în fața salvatorilor de vieți. Intră în foc, în apă, sub dărâmături. La înălțime sau în străfundul pământului, înfruntând intemperiile și dezastrele de tot soiul. În mijlocul oricărei nenorociri, prezența lor ne conferă siguranță, încredere, speranță. Ei sunt pompierii. Cărora le spunem astăzi La mulți ani!
Loading...
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
S-a schimbat Totul si nu s-a schimbat Nimic, asta-i concluzia.Atunci erai incorsetat prin violenta...astazi , prin vorbe dulci si legi facute de talhari. ”veniturile obținute nu vor mai îngroșa conturile dictatorului, ci aparțin producătorului”....astazi ingroasa conturile smecherilor din ministere care vand orice bun national, ”Nu risipi pădurile arzând hârtia întinată cu numele și chipul criminalului Ceaușescu”...astazi padurile sunt taiate haotic si exportate de firme care in tara lor ar face puscarie pe viata, pana si Ceausescu stia ca nu trebuie sa exportam materie prima, ...Totul e la fel...numai ca te prostesc din vorbe.........
20 decembrie 2020, 18:30
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Trebuie impuse anumite restricții persoanelor privind participarea la evenimente culturale, sportive, private în funcție de imunizarea sau neimunizarea cu vaccinul anti Covid?
Da
Nu
Nu știu
Declaraţia zilei
„Vreau să transmit botoșănenilor că nu sunt cei mai proști dintre români, cei mai dezinformați dintre români, cei mai săraci dintre români așa cum sunt portretizați de niște domni care vremelnic dețin puterea la București ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9184 lei
USD
Dolarul SUA
4.1486 lei
CHF
Francul elveţian
4.5849 lei
GBP
Lira sterlină
5.7813 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7998 lei
XAU
Gramul de aur
241.9139 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2314 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3871 lei
AUD
Dolarul Australian
3.0777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3104 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1933 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6613 lei
Vremea
astăzi
Botosani
18.6 o C
Dorohoi
17.4 o C
Bucecea
17.9 o C
Darabani
17.0 o C
Saveni
18.5 o C
Ştefăneşti
18.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.