Botoşanii de altădată
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş

Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.

Primul document care se referă la o farmacie din Botoşani, este un hrisov al domnului Mihail Şuţu, datat 5 octombrie 1793, eliberat la cererea târgoveţilor ce doreau un doctor şi un spiţer. Printr-un alt hrisov din 11 ianuarie 1796, Alexandru Calimach Voievod apară şi întăreşte „privilegiul” acordat de M.Şuţu în 1793.

 

Prima farmacie din Botoşani

 

Prima farmacie botoşăneană s-a fondat în 1793 de către Johann Gorgias, care, temându-se de concurenţa altui coleg, a cerut în 1806 şi a căpătat aprobarea lui Al.C. Moruzi Voievod, ca niciun alt farmacist să nu funcţioneze în Botoşani. La 9 iunie 1813, Scarlet Al. Voievod, îi reînoieşte dreptul de a ţine spiţărie „pentru binele obştesc şi a celor de prin afară de târg” şi îi acordă privilegiul de a avea 15 servitori, oameni, străini, care să fie scutiţi de „orice dări şi havalele”.

 

În acelaşi an, un alt şpiţer, Frantz Xavier Naiman, a cerut învoirea de a avea şi el o farmacie, „în care să ţină tot felul de doftorii curate şi alcătuite cu cea mai scumpă purtare de grijă, după rânduială meşteşugului şpiţăresc, şi pe lângă acestea să dea cu preţuri mai ieftine decât se urma până acum la spiţăria ce se află”, după cum preciza Ştefan Ciubotariu în Monografia oraşului Botoşani.

 

Ce-l de-al treilea farmacist pomenit în documentele anilor 1813-1814 s-a numit Lochman. Printr-un hrisov al lui Ion Sandu Sturdza din 8 noiembrie 1822 se vede că a mai funcţionat o farmacie în Botoşani, aprobată de Scarlat Calimach şi închisă de I.S. Sturdza.

 

Nu după mult timp, în 1833, în unele documente este amintită şi spiţăria lui Iosup Dobrovoţchi, supus austriac.

 

După moartea lui Johann Gorgias, farmacia a funcţionat sub conducerea fiului acestuia, I. Gorgias, care la rândul său a lăsat-o cumnatului Johann Binder, care în 1885 a vândut-o ginerelui Emerich Haynal. A fost numită de-a lungul anilor: Gorgias, Curţii, Farmacia Verde, Farmacia Roşie, Farmacia „Ighia”, Semaca. După cum se constată, a avut loc o succesiune de patru farmacişti din aceeaşi familie, fapt rar întâlnit.

 

Prima „spiţărie” botoşăneană – cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş

 

Prima farmacie botoşăneană, clădire zidită de bătrânul Johann Gorgias, era cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş, aşezată în „buricul” Botoşanilor. A fost una dintre puţinele clădiri vechi cu iz de istorie, ce-au supravieţuit vicisitudinilor timp de 200 de ani. Edilii oraşului au dispus cu nonşalanţă, fără nici o mică remuşcare,în 1980 demolarea ei, cu toate că mai putea rezista încă multe sute de ani. A căzut sub acţiunea buldozerelor şi târnacoapelor, după ce în ultimii 10 ani de existenţă a fost locuită de câteva familii de etnie romă.

 

După construirea ei, atunci când prin Botoşani poposeau călători străini însărcinaţi cu diverse misiuni, majoritatea dintre ei erau găzduiţi de familia Gorgias, poate în dorul de a mai afla veşti noi aduse de aceştia, poate din dorul de a mai vorbi limba maternă cu conaţinalii săi.

 

Farmacişti botoşăneni până în 1944

 

Ştefan Ciubotaru, în Monografia oraşului Botoşani , îi enumeră pe toţi farmacişti ce au practicat în oraş, dintru începuturi până la finele celui de-al II-lea război mondial: Johann Gorgias, Johann Binder, Haynal Arpad, Valerian Semaca (Farmacia „Curţii”); Frantz Naiman (Denumirea farmaciei nu se ştie); Lochman ( Denumirea farmaciei nu se ştie); Ferdinand Dobrovolschi, Emerich Haynal, Samoil Frank, Gheorghe Nicoleanu şi David Rosenberg („La Minerva”); Iosef şi Alexandru Şmelţ, Petre Demetrescu, Rubin Edelstein („La înger”), Alexandru Mihălţeanu, Iacob şi Eva Einhorn, A. Haimovici („Farmacia Nouă”); V. D. Vasiliu, Jean Bendel („Vasiliu”), Ortansa Popovici („Popovici”); Nicolae Gheorghiu, Helene Handoca („Tămăduirea”); S. Diaconescu („Diaconescu”) şi Martinescu („Martinescu”).

 

Cert este că, sănătatea locuitorilor Botoşanilor a fost ocrotită  de numeroase cadre medicale de diverse naţionalităţi: germani, evrei, armeni, greci, italieni, etc. Stabilirea lor în Botoşani, se datorează faptului că oraşul era dezvoltat din punct de vedere economic şi cu un număr mare de locuitori cu posibilităţi materiale adecvate pentru a-şi putea îngriji sănătatea.

loading...
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului

 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Cătălina CHIRU
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă
Primele hoteluri  au apărut în peisajul botoşănean la jumătatea secolului trecut.Odată cu creşterea economică a oraşului, s-a simţit nevoia unor localuri cu camere mobilate care să fie închiriate, de obicei cu ziua, numeroşilor călători sosiţi la noi în oraş.
Primele cafenele din Botoşaniul de odinioară: Localul de pe Unirii unde tinerii aveau interzis
Cu câteva secole în urmă, cafenelele ce  se găsesc astăzi la tot pasul au pătruns prima dată în orașul moldav. Erau locurile unde se putea bea cafea, se jucau table, cărți și zaruri, se putea servi şi ceva dulce dar se și fuma tutun turcesc, iar oamenii stăteau ceasuri bune la discuții.
Începuturile presei la Botoşani: PRIMA publicație botoșăneană pusă sub semnul întrebării
Presa, despre care se spune că este a patra putere într-un stat democrat, are la Botoșani o vechime apreciabilă și o valoare deosebită prin numărul mare de reviste și ziare apărute în perioada anilor 1866-1944, mai precis de-a lungul a 82 ani de existență. 
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...
Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
Pungă cu bani găsită într-o scorbură de copac din Agafton: CE a făcut bărbatul cu toată averea
Multe şi minunate privelişti are de văzut călătorul la Agafton, acel colţ de lume ce adăposteşte un cămin de bătrâni.
Casă celebră din Botoşani şi nevastă PIERDUTE la un joc de cărţi: De amar, proprietarul şi-a luat zilele
Miză uriaşă la un simplu joc de cărţi.
kalapod.net%20
starshiners.ro%20
Sondaj
Cu cine votați în turul II al alegerilor prezidențiale?
Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă
Declaraţia zilei
”Încrederea și votul cetățenilor din comuna Păltiniș înseamnă enorm pentru mine și nu face decât să-mi întărească convingerile că vom izbăvi împreună pentru comunitatea noastră. Mulțumesc tuturor pentru încredere, ...
astratex.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.7667 lei
USD
Dolarul SUA
4.3224 lei
CHF
Francul elveţian
4.3685 lei
GBP
Lira sterlină
5.5647 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9774 lei
XAU
Gramul de aur
203.6272 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4239 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9313 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2621 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1864 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6379 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.