Botoşanii de altădată
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”

Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.

Oameni de litere, de ştiinţă, preoți, lideri ai partidelor istorice, elita care reconstruise România de după Al Doilea Război Mondial. Toţi au fost torturaţi, chinuiţi, batjocoriţi în puşcăriile comuniste. Omorâți în bătaie. Botoşaniul figurează printre închisorile cele mai de temut, alături de Aiud, Jilava, Sighet şi încă multe altele.

 

Pentru a corespunde cerinţelor, închisoarea de la Botoşani - construită iniţial pentru deţinuţii de drept comun - avea să fie reorganizată după anii 50, când opozanţii regimului comunist se înmulțeau de la o zi la alta.

 

Anii 60, însă, au fost  cei mai duri. Fără să mai fie judecați sau, arată documentele vremii, cu instanțe care susțineau regimul, cu avocați făcuți la apelul comuniștilor, oamenii erau aruncați în beciurile Securității, apoi duși cu dubele, în miez de noapte, prin pușcării. Familiile aflau târziu, iar informațiile erau oricum contradictorii.

 

Viața în pușcărie era cruntă. Frig, foame, frică. Asta era rețeta torționarilor. Băgaţi câte 30 în celule cu câte trei rânduri de paturi, aerul devenea sufocant, lupta pentru supravieţuire însemna încă o zi câştigată, de cele mai multe ori cu o fărâmă de pâine şi o zeamă tulbure.

 

Mulți botoșăneni care încă mai trăiesc astăzi au dat mărturie despre iadul din pușcăria de la marginea orașului.

 

 

Numeroase personalităţi au fost închise în puşcăria de la Botoşani. Printre ei şi Alexandru Paleologu, despre care se spune că aici, la Botoşani, ar fi semnat şi pactul cu Securitatea.

 

Însă tot la Botoşani a fost închis de comunişti Matei Boilă, membru al Partidului Naţional Ţărănesc, preot greco-catolic, nepotul lui Iuliu Maniu. Arestat pentru uneltire contra ordinii sociale. De asemenea, Vladimir Streinu, critic literar şi profesor universitar. Arestat odată cu lotul Noica-Pillat. Condamnat la 7 ani corecţie pentru uneltire. A trecut nu doar pe la Botoşani, ci şi prin penitenciarul de la Jilava.

 

A fost închis la Botoşani şi F. Vladimir Krasnosselski, sociolog şi om politic, profesor universitar. Condamnat pentru uneltire, a primit 25 de ani de închisoare. Încarcerat la Jilava, Botoşani, Aiud, Gherla. A reuşit să plece din ţară, activând ulterior la postul de radio Europa Liberă. A scris cartea – ”Stânga in Romania 1832-1948”.

 

 

Mărturii din iad

 

Aspazia Oţel Petrescu a fost una dintre elevele preferate ale lui Lucian Blaga, cel care avea să o şi încurajeze să scrie. Nu a apucat să îşi cultive talentul literar pentru că, în 1948, a fost arestată. Este condamnată la 10 ani de temniţă grea, pe care i-a executat în diferite închisori: Mislea, Dumbrăveni, Miercurea Ciuc.

 

După cei zece ani, însă, nu a fost eliberată. Mai primeşte încă 4 ani, pe care îi execută între 1958-1962, trecând prin închisorile comuniste, Mislea, Jilava, Botoşani, Arad.

 

S-a stins din viaţă în 2018, la vârsta de 95 de ani.

 

Au rămas mărturii cutremurătoare din anii de detenţie. Aspazia Oţel Petrescu a vrut ca oamenii de astăzi să ştie nu sacrificiul, ci minunile care s-au petrecut dincolo de zidurile puşcăriilor comuniste.

 

”La închisoarea de la Botoşani am fost bătută din pricină că eram şefă de cameră, chipurile pentru că ar fi fost dezordine în celulă. Durerea a fost cumplită. Săptămâni întregi veneau gardiencele la baie să se minuneze de felul în care arăta spatele meu”, a spus Aspazia Oțel Petrescu.

 

Povestea cum cel care o lovea ridica înfricoşător cu ambele mâini o curea foarte lată şi lungă de 1 metru jumătate şi o croia cu toată puterea lui.

 

 

 

”El voia să arate prin asta directorilor închisorii cât este de ascultător. Le-a luat la bătaie chiar şi pe două prietene care mi-au luat apărarea: „De ce o bateţi pe ea? Doar că este şefă de cameră? Bateţi-le pe cele care au greşit, pe cele care au paturile dezordonate!” Erau dintre cele mai frumoase şi am simţit că acesta ar fi vrut să le distrugă frumuseţea”, spunea mai departe.

 

Torţionarul era îndârjit de demnitatea cu care Aspazia Oțel Petrescu primea loviturile. Voia să o vadă cerând îndurare, urlând de durere, sfârtecată de cureaua care mânca hulpav din carnea vie a femeii.

 

”Eu, la lovituri foarte mari, nu urlam, nu plângeam. Aşa era firea mea. Acest lucru îi îndârjea pe bătăuşi, crezând că o fac din orgoliu. Eu simţeam durerea din plin, dar reacţionam prin tăcere, durerea mă amuţea”, povestea Aspazia Oțel Petrescu.

 

Îşi amintea momentul în care torţionarul i-a văzut suferinţa pe chip. Un schimb de sentimente, ca într-un pateric, între două fiinţe atât de diferite. Cu urmări care, privite în duh creştin, sunt părţi ale aceluiaşi pateric.

 

”Odată, acest bătăuş foarte crunt s-a aplecat să vadă ce se întâmplă cu mine. Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat. Mulţumirea aceasta pe care am citit-o pe chipul lui m-a făcut să-l urăsc. A fost singurul moment din viaţa mea când am simţit ură în sufletul meu. Şi m-am speriat aşa de tare, mi-am dat seama că ura este atât de distructivă, încât am ţinut patruzeci de zile post, am mâncat numai seara, ca să-l pot ierta…”.

 

L-a iertat, mărturisea Aspazia Oțel Petrescu. Dar numai prin intensă rugăciune.

 

”Şi, văzând cât mă străduiesc, m-au ajutat şi camaradele. Nu am să uit gestul colegei Eugenia Fuică. Ca să mă facă să trec pragul acesta de ură şi să mă gândesc la frumuseţea iubirii creştine, m-a învăţat „Îngerul a strigat” într-o execuţie psaltică care îmi plăcea foarte mult. Acest lucru s-a întâmplat atunci când eram scoase la plimbare şi nu se auzea ce cântam…”, povestea cu puţină vreme înainte de a muri Aspazia Oțel Petrescu.

 

 

Citește și REMEMBER: Ucişi în închisoarea comunistă de la Botoşani

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
Loading...
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Loading...
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
trist, foarte trist.....dar paradoxul e ca astia au pensii speciale
9 februarie 2020, 16:51
Loading...
Loading...
ecco-shoes.ro%20
Sondaj
Credeți că sunt reale statisticele privind infectările cu coronavirus făcute publice de autorități?
Declaraţia zilei
„Astăzi s-au făcut publice, după o lungă perioadă, primele raportări de cazuri diagnosticate pe județe și sper ca acestea să fie actualizate zilnic. În astfel de vremuri, reprezentanții autorităților trebuie să înțeleag ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
acum 2 zile
EUR
Euro
4.8286 lei
USD
Dolarul SUA
4.4674 lei
CHF
Francul elveţian
4.5775 lei
GBP
Lira sterlină
5.4858 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.1201 lei
XAU
Gramul de aur
231.4961 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2400 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3246 lei
AUD
Dolarul Australian
2.6811 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1524 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1753 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6464 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.