Botoşanii de altădată
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii

Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

Cea mai neagră zi din istoria Liceului ”Laurian” Botoșani de la fiinţarea sa din 1859, ca Gimnaziu, este ziua de Sfântul Nicolae din 6 decembrie 1917, în care la ora 13 după-amiază a izbucnit un incendiu în Palatul Liceului, în zona unde erau depozitate alimentele din subzistența Armatei a IX-a Ruse.

 

După câte s-au cercetat, focul nu a fost produs de o imprudență a soldaților ruși sau de la coșurile defecte ale clădirii, ci intenționat, ținând cont că printre rândurile soldaților începuse anarhia din cauza Revoluției Bolșevice ce le promitea printre multe altele și ieșirea din război.

 

După cele consemnate, bibliotecile Liceului și arhiva acestuia nu au fost evacuate odată cu trecerea palatului în mâna armatei ruse, deoarece era considerată o ședere temporară până la terminarea războiului și nu avea sens o astfel de mișcare a fondului de bibliotecă și arhivă în localul unde își desfășura activitatea Liceul.

 

Nenorocire a fost că ”toată averea și arhiva școalei erau în câteva camere din acea clădire”(1), și astfel arhiva Liceului a ars împreună cu biblioteca ”cu toate că s-a intervenit, ba mai mult: n-a mai rămas din această clădire decât zidurile, în mare parte deteriorate”(2).

 

 

Bilanțul

 

Din informațiile contemporanilor, în urma cercetărilor efectuate după incendiu, reies următoarele:

 

1. Ce s-a pierdut

 

-A ars aproape complet biblioteca proprie Liceului, cu un număr aproximativ de 30.000 de volume ”din care unele de mare valoare”(3);

-A ars complet Biblioteca elevilor ”Mihai Eminescu” cu un număr de 2.000 de volume(4);

-A ars o parte din arhiva Liceului, dosarele pe anii 1859-1897 și o parte din dosarele recente ale anului 1917. Se poate aproxima pierderea, deoarece în anul 1909 în cartea sa jubiliară profesorul Nicolae Răutu relata despre arhivă că număra: ”322 dosare, registre și condici”(5);

-A ars întregul laborator de Fizică și Chimie;

-A ars aproximativ tot mobilierul existent în palat în momentul dezastrului(6);

-A ars drapelul și o mare parte din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani;

 

2. Ce s-a recuperat:

 

-Au mai scăpat aproximativ 400 de cărți din biblioteca Liceului, găsite într-un grajd al unui vecin din apropriere, plus alte cărți au mai fost aduse de cetățenii din zonă după ce au fost colectate de aceștia în timpul dezastrului sau după aceea(7);

-Au fost recuperate aproximativ 500 de volume din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani(8);

-Au mai scăpat câteva dosare din arhiva Liceului;

-Din laboratorul de Fizică și Chimie au ”scăpat câteva borcane cu substanțe chimice”(9) iar din aparatele pentru Fizică ”au mai rămas numai piese cari nu se mai pot utiliza decât ca material brut”(10).

-A fost salvat o parte din mobilier: pupitrele, tablele și catedrele;

-A mai scăpat aproximativ jumătate ”din colecția de Ș.[-tiințe] Naturale, dar într-o stare în care cu greu se poate întreținea mai mult timp spre a fi de folos”(11).

 

Daunele Liceului se regăsesc în original doar în Anuar și în periodicul local ”Revista Moldovei” şi nu avem cum să nu deplângem soarta arhivei şi a celor 3 biblioteci, totalizând aproximativ 32-33.000 de volume, un număr impresionant de unități de bibliotecă şi documente inestimabile, ce au ars în acel incendiu cumplit din 6 decembrie 1917 izbucnit sub acoperișul Palatului Laurian ce adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

 

Astfel, templul de educație al botoșănenilor ce se afla pe culmea înaltă a orașului, a rămas fără bibliotecă și recuzita necesară desfășurării cursurilor cu toții elevii ce urmau să revină după război la școală, dar și fără palat până acesta va fi refăcut de statul român, și cu mare noroc chiar îmbunătățit.

 

 

Note:
(1)Anuarul Liceului Laurian din Botoșani, 1920-1921, p.36
(2) Ibidem
(3) Ibidem

(4) Ibidem
(5)Nicolae Răutu, Jubileul Liceului Laurian din Botoșani, Tipografia Renașterea, Botoșani, 1909
(6)Deci și dulapurile bibliotecii și ale arhivei presupunem
(7)Revista Moldovei, anul IV, nr.1, mai-iunie 1924, p.7
(8) Ibidem
(9)Anuarul op.cit., 1921-22, p.36
(10) Ibidem
(11) Ibidem


Autor: Alexandru Hriscu, fragmente din lucrarea de licență

 

(Sursa foto: Botosani- orasul de altadata)

 

loading...

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Povestea neștiută a primilor angajați ai Filarmonicii, directorul a făcut preinfarct, mărturii din prezent: Astăzi mi se pare o nebunie desăvârșită
Nebunia frumoasă a unor visători avea să le ofere botoșănenilor decenii întregi de muzică. Istoria a consemnat, de-a lungul vremii, succese și momente extraordinare, cu invitați celebri și un repertoriu pe măsură.
Ceaușescu supărat că poporul folosește prea mult detergent, MINUNEA din ogradă la care țăranii nu au renunțat nici astăzi
De luni bune, cuvinte precum dezinfecție, dezinfectant, spălat pe mâini, igienă, precauție sunt tot mai des folosite, fie că vorbim despre mediul familial, privat sau cel public (media sau rețele de socializare).
Fetița din necropola de la Mihălășeni, singurul caz de trepanaţie pe un craniu de copil din România
Copila a supravieţuit postoperator peste un an de zile. Cazul este unic în România și, se pare, și în zona balcanică, fiind consemnat în tratatele de istorie a medicinei.
Comoara de sub casa Poetului de la Ipotești, scoasă la lumină după aproape 2.000 de ani
Istoria casei de la Ipotești este una care ar putea face, singură, subiectul unei cărți.
Ordinul activistului de partid sau cum a decis tovarășul Duminică soarta unei importante instituții: ”Mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mi-am închipuit că…”
Un activist de partid a fost, într-un moment important din istoria culturală a orașului, omul potrivit la locul potrivit, spun istoricii.
A fost odată ca niciodată: Copilăria în opinci, joaca în marginea tranșeelor sau pe maidanul Botoșanilor de odinioară
Și oamenii mari au fost mici. Iar poveștile sunt adesea adevărate lecții de viață. Într-o zi de 1 Iunie, vă invităm să privim către oamenii mari care au fost odată copii. Artiști, scriitori, medici, profesori și copilăriile lor de demult.
Copiii Revoluției vs. elevii din anul COVID: Dorințe de 1 Iunie, de la ”să-mi aducă părinții blugi din străinătate” la ”să se oprească circulația mașinilor”
În septembrie 1989 pășeau în școală purtând la gât cravata roșie, ”pentru gloria poporului şi înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului”. Nimeni nu se gândea atunci că, peste doar trei luni, lumea veche se răsturna pentru a face loc alteia: cea în care aveau să trăiască, peste ani, copiii și nepoții lor.
Țărani băgați în dube în toiul nopții după ce i-au pus pe fugă pe oamenii lui Gheorghiu-Dej: ”Afară cu bolșevicii, n-avem nevoie de comunism!”
Milițienii, însoțiți de securiști, au înconjurat satul și, în miez de noapte, au început arestările. Oamenii ”erau scoși în izmene” din case, aruncați în dubă și duși direct la Securitate. Și astăzi, după mai bine de 70 de ani, în sat parcă mai bântuie teroarea acelei veri.
30 de ani de la Podul de flori, ziua în care botoșănenii și basarabenii s-au încins în horă în apa Prutului: ”Tată, mi-ai promis că-mi arăți români. Care-s ei?” - GALERIE FOTO
Pe 6 mai 1990, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică desface sârma ghimpată și românii de pe ambele maluri ale Prutului se întâlnesc. Entuziaști și plini de nădejde că a venit vremea întoarcerii acasă. Speranță deșartă, după cum se va vedea…
Loading...
Povestea primului bust al lui Eminescu: 600 de studenți au asistat la dezvelire, defilare cu călăreți și muzică militară pe străzile orașului
Probabil că pentru prima dată, în cei peste 150 de ani de când există, Parcul ”Mihai Eminescu” este pustiu în cea mai frumoasă perioadă a anului, atunci când natura oferă cel mai frumos spectacol.
Medicii care au înfruntat moartea: ”Botoșani a înregistrat o scădere simțitoare a numărului de locuitori și paralizarea vieții economice și sociale”
Botoșanii nu au fost ocoliți de nenorociri. Însă aceste ținuturi au avut parte, în istorie, de ceva mai puternic decât orice epidemie: oameni valoroși care au înfruntat boala, care au dat piept cu moartea.
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
Loading...
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
melimeloparis.ro%20
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
Am reușit să strângem la un loc cei mai frumoși interpreți care ne vor delecta cu cele mai frumoase melodii. Sperăm că acest eveniment va fi unul de succes pentru a putea finaliza căsuța lui Florinel Bastic, băiatul de doar 9 ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8336 lei
USD
Dolarul SUA
4.0757 lei
CHF
Francul elveţian
4.4832 lei
GBP
Lira sterlină
5.3448 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8564 lei
XAU
Gramul de aur
267.2285 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2467 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4013 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9420 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0762 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1852 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6488 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.