Botoşanii de altădată
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii

Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

Cea mai neagră zi din istoria Liceului ”Laurian” Botoșani de la fiinţarea sa din 1859, ca Gimnaziu, este ziua de Sfântul Nicolae din 6 decembrie 1917, în care la ora 13 după-amiază a izbucnit un incendiu în Palatul Liceului, în zona unde erau depozitate alimentele din subzistența Armatei a IX-a Ruse.

 

După câte s-au cercetat, focul nu a fost produs de o imprudență a soldaților ruși sau de la coșurile defecte ale clădirii, ci intenționat, ținând cont că printre rândurile soldaților începuse anarhia din cauza Revoluției Bolșevice ce le promitea printre multe altele și ieșirea din război.

 

După cele consemnate, bibliotecile Liceului și arhiva acestuia nu au fost evacuate odată cu trecerea palatului în mâna armatei ruse, deoarece era considerată o ședere temporară până la terminarea războiului și nu avea sens o astfel de mișcare a fondului de bibliotecă și arhivă în localul unde își desfășura activitatea Liceul.

 

Nenorocire a fost că ”toată averea și arhiva școalei erau în câteva camere din acea clădire”(1), și astfel arhiva Liceului a ars împreună cu biblioteca ”cu toate că s-a intervenit, ba mai mult: n-a mai rămas din această clădire decât zidurile, în mare parte deteriorate”(2).

 

 

Bilanțul

 

Din informațiile contemporanilor, în urma cercetărilor efectuate după incendiu, reies următoarele:

 

1. Ce s-a pierdut

 

-A ars aproape complet biblioteca proprie Liceului, cu un număr aproximativ de 30.000 de volume ”din care unele de mare valoare”(3);

-A ars complet Biblioteca elevilor ”Mihai Eminescu” cu un număr de 2.000 de volume(4);

-A ars o parte din arhiva Liceului, dosarele pe anii 1859-1897 și o parte din dosarele recente ale anului 1917. Se poate aproxima pierderea, deoarece în anul 1909 în cartea sa jubiliară profesorul Nicolae Răutu relata despre arhivă că număra: ”322 dosare, registre și condici”(5);

-A ars întregul laborator de Fizică și Chimie;

-A ars aproximativ tot mobilierul existent în palat în momentul dezastrului(6);

-A ars drapelul și o mare parte din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani;

 

2. Ce s-a recuperat:

 

-Au mai scăpat aproximativ 400 de cărți din biblioteca Liceului, găsite într-un grajd al unui vecin din apropriere, plus alte cărți au mai fost aduse de cetățenii din zonă după ce au fost colectate de aceștia în timpul dezastrului sau după aceea(7);

-Au fost recuperate aproximativ 500 de volume din biblioteca Ateneului Român-secția Botoșani(8);

-Au mai scăpat câteva dosare din arhiva Liceului;

-Din laboratorul de Fizică și Chimie au ”scăpat câteva borcane cu substanțe chimice”(9) iar din aparatele pentru Fizică ”au mai rămas numai piese cari nu se mai pot utiliza decât ca material brut”(10).

-A fost salvat o parte din mobilier: pupitrele, tablele și catedrele;

-A mai scăpat aproximativ jumătate ”din colecția de Ș.[-tiințe] Naturale, dar într-o stare în care cu greu se poate întreținea mai mult timp spre a fi de folos”(11).

 

Daunele Liceului se regăsesc în original doar în Anuar și în periodicul local ”Revista Moldovei” şi nu avem cum să nu deplângem soarta arhivei şi a celor 3 biblioteci, totalizând aproximativ 32-33.000 de volume, un număr impresionant de unități de bibliotecă şi documente inestimabile, ce au ars în acel incendiu cumplit din 6 decembrie 1917 izbucnit sub acoperișul Palatului Laurian ce adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.

 

Astfel, templul de educație al botoșănenilor ce se afla pe culmea înaltă a orașului, a rămas fără bibliotecă și recuzita necesară desfășurării cursurilor cu toții elevii ce urmau să revină după război la școală, dar și fără palat până acesta va fi refăcut de statul român, și cu mare noroc chiar îmbunătățit.

 

 

Note:
(1)Anuarul Liceului Laurian din Botoșani, 1920-1921, p.36
(2) Ibidem
(3) Ibidem

(4) Ibidem
(5)Nicolae Răutu, Jubileul Liceului Laurian din Botoșani, Tipografia Renașterea, Botoșani, 1909
(6)Deci și dulapurile bibliotecii și ale arhivei presupunem
(7)Revista Moldovei, anul IV, nr.1, mai-iunie 1924, p.7
(8) Ibidem
(9)Anuarul op.cit., 1921-22, p.36
(10) Ibidem
(11) Ibidem


Autor: Alexandru Hriscu, fragmente din lucrarea de licență

 

(Sursa foto: Botosani- orasul de altadata)

 

loading...
Bijuteria din centrul istoric al Botoșaniului scoasă la vânzare, PREȚ de pornire de sute de mii de euro
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
inpuff.ro
Loading...
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Loading...
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Încă avem 100.000 de oameni fără job. 40% din români au venituri mai mici din cauza pandemiei și amâna anumite achiziții scumpe și vacanțe - consumul scade. Presiunea de lichiditate este la companii care așteaptă ÎNCĂ mă ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8426 lei
USD
Dolarul SUA
4.3517 lei
CHF
Francul elveţian
4.5273 lei
GBP
Lira sterlină
5.3509 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0583 lei
XAU
Gramul de aur
241.3579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2496 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3886 lei
AUD
Dolarul Australian
2.8967 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1635 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.