Botoşanii de altădată
LEGENDA Morii de la Ionăşeni: Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în lanţ. Şi-apoi fac din tine ce vor...

Pe sub labirintul de nuci bătrâni, coborâm la Stăuceni. Urmând şoseaua peste dealuri se deschide drumul care duce la Ionăşeni. Legenda spune, că sub umbra pădurilor bătrâne, a fost o moară…

O nouă moară în ţinutul Botoşanilor

 

Când ultimul bulgăre de pământ cădea pe mormântul boierului din sat, în ograda conacului intra Alexandru, să se împace cu feciorul răposatului în vederea deschiderii unei mori. Alexandru, băiat chipeş şi isteţ, venise în ţinutul Botoşanilor, de puţină vreme, tocmai din împărăţia austriacă, atras de patima şi bogăţia vânatului. Copleşit de ospitalitatea oamenilor, a rămas la Păltiniş. Ca meşter priceput ce era, găsea de lucru pe moşiile boiereşti şi dorea să se împământenească prin  părţile acelea era multe fete mândre şi el îşi căuta mireasă.

 

Varvara lui Dumitru

 

Într-o zi s-a auzit larmă în sat. Era alungată de acasă Varvara lui Dumitru.

-    Pleacă de la casa mea! Pleacă să nu-ţi mai aud de nume, dacă nu vrei să te duci după un om gospodar, îi spunea mama ei.

-    Pleacă, nenorocito! Îi striga tatăl. Ai să rămâi fată bătrână.

S-a adunat satul şi zarva nu mai contenea. Alexandru s-a apropiat de dânsa şi i-a întins mâna.

-    Lasă! Nu mai plânge! Dacă vrei vino cu mine la Ionăşeni. Am găsit acolo de lucru la o moară.

Fata s-a apropiat, ştergându-şi lacrimile.

-    De astăzi eşti nevastă sau sora mea, cum vei vrea! Cine-ţi va mai spune ceva, de mine se leagă.

Unele fete, mai în bătrâneţe ajunse, ziceau că era mare noroc pentru Varvara s-o ia morarul cel chipeş. Norocul însă era şi al lui Alexandru că Varvara era falnică şi frumoasă, şi numai inimă iar el mai greu putea găsi nevastă care să meargă la Ionăşeni, fiindcă ţăranii cu greu îşi înstrăinau fetele la depărtări. Odată, cineva l-a întrebat ce l-a făcut să se însoare cu Varvara. I-a răspuns fără înconjor şi prea multă gândire:

-    Dârzenia ei. Au botoşănencele astea un fel al lor care te prinde în laţ. Şi-apoi fac din tine ce vor. Le urmezi fără grai şi fără putere. Şi-s gospodine şi primitoare.

 

Trei copii

După ce Varvara s-a mutat cu Alexandru la Ionăşeni, au venit pe lume copii: Maria, Costică şi Victor. Când aceştia s-au ridicat mărişori, Alexandru s-a făcut nevăzut. Nişte negustori, care băteau drumurile încoace şi încolo, i-au povestit Varvarei că l-au văzut într-o crâşmă de la hotar.

-    Se vede că i s-a făcut dor de ţara lui, de mamă, de fraţi. Sau poate l-au înhăţat la oaste, s-a gândit Varvara.

Dacă n-a avut încotro, femeia a luat viaţa în piept şi, ajutată de băieţi, a prins să învârtă roata morii.

 

După o vreme, însă într-o noapte a auzit strigăt de om dinspre  canton. Iarna era grea. Viscolea şi pe drum nu se abătea ţipenie de om. Varvara a desluşit glasul bărbatului eu şi a ieşit afară. L-a ridicat de jos. Ochii îi îngheţaseră în lacrimi. Când n-a mai putut merge, s-a târât numai în coate şi-n genunchi, cale de kilometri.

- Mi-e dor de copii, i-a zis el. Primeşte-mă în casă, a rugat-o. Dorul de copii m-a adus! Am acte să dovedesc cine sunt. De-acum te iau de nevastă cu acte, să fim şi noi în rând cu lumea.

Legenda Botoşanilor, de Elidia Agrigoroaiei spune că, de atunci, Alexandru om nu a mai fost. Se târa în cârjă de ici-acolo. A murit greu. Se zbuciuma între dorul de ţara lui şi Maria, care rămânea fată bătrână, fără zestre şi fără nici-o meserie.

 

Peţiţul Mariei

 

Când Maria s-a ridicat fată de măritat, Varvara văzând că timpul trece şi nimeni n-o peţeşte, l-a tocmit pe moş Smochină, naşul ei, ca să-i aducă peţitori.

-    Piatra cea din casă, a zis el, nu se poate scoate cu te miri ce şi mai nimic. Are fata ceva sau n-are?

-    Are naşule, are zestre ca orice fată de măritat. Are zestrea mamei mele: patru perne, o plapumă, o saltea de lână şi o scoarţă. Maria a strâns lâna, a tors-o, a vopsit-o. A mai meşterit şi nişte perdele de bumbac,o faţă de masă şi nişte carpete. Cam atâta, că dacă n-avem pământ, in şi cânepă nu-i unde semăna. Ca să cumperi, e mai greu. Da’ Maria citeşte cărţi. Şi asta se spune că-i zestre. În cărţi găseşti multă înţelepciune găseşti.

-    Cine şi-a măritat fata cunoaşte ce-s greutăţile vieţii. Cu fata ta e mai greu. Eu nu pot să-i aduc un ţăran, că ţăranul vrea pământ, n-o ia pe Maria. Şi-atunci Maria se face că nu se duce după ţăran, că s-ar ţine şi ea cu nasul pe sus. Maria asta vede mai departe decât tine. Şi-a dat seama la vreme că n-o ia flăcăul din sat şi-atunci s-a retras cu capul pe sus. Ce peţitori să-i aduc? Dacă ar fi frumoasă, da tu vezi cum îi: goala, nici frumoasă, da fudulă. Drept că-i deşteaptă şi prefectul a zis asta…Stai că-am găsit. Îi bună de preoteasă!

-    Fă cum ştii că-i mai bine, naşule! I-om da-o pe poliţe, că-i singura fată. O munci Costică pentru dânsa, ca să-i achite dota.

 

Trista poveste a fetei de ţărani

 

Toată săptămâna Varva s-a pregătit de peţitori zestrea din sipet a fost scoasă şi înşirată prin casă. Duminică pe mehedeanul morii a intrat o şarabană cu trei oameni. Unul era viitorul mire, iar ceilalţi – tatăl băiatului şi-un unchi. Varvara i-a poftit în casă şi-a pus să-i servească , ca pe oaspeţi.

- Nu vă deranjaţi, s-a ridicat unchiul, noi am venit după afaceri, nu după mese. Ce-i daţi fetei, asta vrem să ştim!

Unchiul s-a apropiat de zestre:

-    Frumoasă zestre n-am ce zice. Cu zestrea m-am cam lămurit. Aşa că să vedem cum stăm cu poliţele. Dacă-i daţi fetei poliţe în valoare de zece hectare pământ, batem palma!

-    N-am de unde da atâţia bani. Mai mult decât ca pentru cinci, şase hectare, nu vă gândiţi, a intrat în vorbă Varvara. Băiatul are nevoie să se însoare ca să se preoţească, nu fata să se mărite. parcă ce fată se duce cu fuga după preot? Cele cu carte vor şi ele alţi băieţi. Cele bogate trebuie să ştie să facă faţă. Şi cu Maria, iaca nu mi-e ruşine.

 

Dar tatăl şi unchiul nici nu au mai vrut să asculte. Ş-au urcat în şarabană şi nu s-au mai oprit până în drum, aşteptându-l pe tânăr ca să meargă la alt peţi.

-    Apoi mie-mi place cum arată Maria, a vorbit în cele din urmă tânărul, pe nume Pavel. Miercuri voi veni ca să mergem la declarat. O iau pe poliţe cum aţi spus.

Aşa s-a măritat Maria. Cât despre poliţe au rămas în păstrarea ei. Dar orice vorbă a preotului, orice gest al lui, dar mai ales al neamurilor, o făcea să tresară, să se înspăimânte chiar. Într-o noapte, când Pavel era plecat în satul vecin, neamurile i-au trecut pragul:

-    Ce-ai făcut cu poliţele?L-aţi păcălit pe Pavel, şarlatanilor! Adă-le încoace!

Şi-au prins să răscolească prin casă. Era o iarnă geroasă. Maria a luat poliţele şi s-a furişat afară, ascunzându-se într-un stog cu fân. A stat acolo până ce s-au săturat de căutat şi-au plecat. Apoi a căzut la pat. Curând s-a zvonit că i se usucă plămânii şi doctorii nu mai au ce-i face. Zbuciumul lui Alexandru pe patul de moarte avea s-o urmărească şi pe dânsa.

 

La moară

 

Pe la sfârşitul lui februarie, Maria se sfârşea.

-    Când ai să simţi că trebuie să mor, să mă duci la locul naşterii mele, îi spunea ea preotului. Că de mori printre străini sufletul nu-ţi mai iese din oase, te îngroapă cu tot sufletul şi n-ai odihnă cum n-are tata Alexandru. Că se zbuciumă de dor pentru ţărâna care l-a născut.

Câteva zile mai târziu, Pavel a adus-o la moară. Era mică şi slabă ca un copil. Şi-a luat iertare de la preot şi de la mamă, s-a urcat pe  cuptor, cu faţa la perete şi-a murit.

 

În vară au dat frigurile. Şi boala nimeni nu o putea stăpâni. Zadarnic cei atinşi de molimă beau ceai de pelin şi îşi vărsau fierea. Era în mijlocul verei şi Varvara se acoperise cu o plapumă şi-o scoarţă. Tremura şi ardea. Într-o dimineaţă au găsit-o şi pe ea fără suflare.

 

Toate s-au uitat… Numai locului i se mai spune şi astăzi La moară.

download from google play download from apple store

 

loading...
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră


 

Cătălina CHIRU
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
Loading...
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Cea mai CUMPLITĂ epidemie care a îngenunchiat Botoşaniul: Mii de morţi în vara cu 51 de grade Celsius
Orașul Botoșani a suferit de-a lungul timpului crunt, însă puțini dintre contemporani cunosc episoadele în care orașul a sângerat efectiv și și-a jelit morții.
Loading...
Prima „spiţărie” înfiinţaţă la Botoşani - Cea mai frumoasă şi solidă clădire din oraş
Cea dintâi farmacie din Botoşani, cunoscută sub numele de „şpiţărie”, a prins viaţă la finele secolului XVIII.
Fiul unui fost primar botoșănean asasinat politic: 5.000 de oameni au vrut să-l aducă la Botoșani
La Botoșani, în cartierul Bucovina există o alee cu numele tânărului ucis de comuniști. Era fiu de avocat iar tatăl său a fost pentru ceva timp primar interimar al orașului. Mai mult, a existat și o placă comemorativă în memoria sa care a fost… furată.
Oraşul Botoşani, „apanaj” al doamnelor Moldovei: Sume uriaşe de bani încasate de la botoşăneni pentru bunăstarea damelor
„Doamna Botoşaniului” încasa permanent sume uriaşe de bani fără să facă mai nimic pentru ţinutul în care îşi ducea existenţa.
Inima de odinioară a Botoşanilor – UNDE s-au înfiinţat şi CUM arătau primele pieţe ale oraşului
Fiind un centru comercial recunoscut cu secole în urmă, ca unul dintre cele mai puternice din Moldova, Botoşanii au avut locuri special amenajate în care să se vândă şi să se cumpere animale, produse industriale şi agricole. Acestea au fost pieţele şi iarmaroacele.
Străzile de odinioară ale Botoşanilor: Înghesuială la modernizarea drumurilor pline de gropi ale oraşului
Până pe la 1820 nu s-a acordat nicio atenţie străzilor oraşului, care au apărut fără nicio cât de mică idee de sistematizare, de modernizare. Înguste, întortocheate, pline de praf în timpul secetos, pline de gropi cu apă şi desfundate în timpul ploilor, dădeau oraşului un aspect neplăcut, fapt remarcat, nu o singură dată, de cei ce păşeau pentru prima dată în oraş.
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă
Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.
Loading...
inpuff.ro%20
Sondaj
Mai mergeți să mâncați în restaurantele din Botoșani după controlul Protecției Consumatorilor?
Declaraţia zilei
"Donarea de sânge este un gest umanitar, un gest de solidaritate față de cei care au nevoie de sânge, un gest benevol și de aceea le mulțumesc tuturor colegilor care s-au implicat în această acțiune"Dan Șlincu, directorul ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8024 lei
USD
Dolarul SUA
4.4395 lei
CHF
Francul elveţian
4.5257 lei
GBP
Lira sterlină
5.7281 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9880 lei
XAU
Gramul de aur
240.4606 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2493 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4215 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9261 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3365 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1907 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6429 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.