Botoşanii de altădată
ISTORIA Parcului „Mihai Eminescu”: Grădina publică cu taxă la începuturi, teren de sport şi cu un grădinar problemă

Botoşanii, oraşul patriarhal de altădată, a fost numit adesea, pe drept cuvânt, oraş al grădinilor. Când, în veacul trecut şi începutul celui actual, boierii şi-au construit frumoasele lor case, în special în partea de vest a oraşului, au avut grijă să-şi amenajeze minunate parcuri cu ajutorilor grădinarilor unguri, italieni şi germani.

În 1869 se intra în parc numai după achitarea unei taxe

 

În una din astfel de grădini îşi are obârşia actualul parc „Eminescu”. Istoria parcului actual „Mihai Eminescu” începe în 1869, când îl găsim pe Nicu (Neculai) Vârnav (fiul postelnicului Petrache Vârnav, ai cărui strămoşi au venit după 1600 de la Varna), posesorul unui mare şi frumos parc în care se intra numai după achitarea unei taxe. Începând din 1870, intrarea în Parcul "Mihai Eminescu" era liberă, deoarece proprietarul primea de la Primărie 200 lei anual, pentru că mai târziu suma să se ridice la 800 lei alocaţi din buget pentru „amuzamentul public”.

 

Pentru a soluţiona definitiv problema unui parc atât de necesar unui oraş ca Botoşanii, edilii urbei au cumpărat la 27 octombrie 1873 de la Nicu Vârnav casa acestuia împreună cu atenansele, grădina, via şi livada situate atunci pe strada Roset, suburbia Vrăbieni, cu preţul de 47.000 de lei. Ani de-a rândul, fructele recoltate din livadă au fost vândute populaţiei.

 

Scandal de la un grădinar

 

Via a fost desfiinţată în 1886 pentru a mări suprafaţa parcului care să „formeze pentru orăşeni un loc de preumblare şi recreaţiune”. Dar ce să vezi? Grădinarul în loc să sădească arbori a semănat „popuşoi sub ochii primăriei”, fapt ce a determinat în ziarul lui Scipione Bădescu să se întrebe pe bună dreptate:

„Nu e un adevărat scandal ca pentru câteva merţe de popuşoi ce se cultivă în centrul oraşului, în mijlocul grădinii să suferim cu toţii şi Primăria să sufere o adevărată batjocură?”.

 

Cea mai mare şi cea mai activă bază sportivă a oraşului în parc

 

Cu timpul vechea casă boierească a fost demolată şi au fost plantaţi noi arbori. Un grădinar priceput a fost angajat pentru a avea grijă de opulenta vegetaţie a parcului ce a fost modernizat prin amenajarea unui lac, teatru de vară, pavilion pentru muzică, teren de sport care timp de peste două decenii va deveni cea mai mare şi cea mai activă bază sportivă a oraşului, bazin rotund, alei, grote, etc.

 

În 1887, parcul a fost vizitat de călătorul german Rudolf Bergner din Leipzig care a fost atras de femeile frumoase ale oraşului ce se plimbau pe alei:

„Toaletele pariziene cele mai atrăgătoare, corsaje de atlaz albastru, dantelă albă şi haine de muselină sunt expuse privirilor, modul de prezentare depăşind în amploare pe toate cele din Bucureşti şi Iaşi.Treizeci sau patruzeci din frumuseţile oraşului se plimbă pe aleea principală în sus şi în jos, admirate de cavaleri eleganţi şi ofiţeri” nota Ştefan Ciubotaru în Monografia oraşului Botoşani.

În timpul primului război mondial grădina a fost neglijată , amprenta nepăsării autorităţilor fiind vizibilă la tot pasul. Lacul secase, buruienile năpădiseră peste tot. Pe bănci şi alei învăţau elevii secundari ale căror localuri fuseseră transformate în spitale militare.

 

Amplasarea bustului poetelui nepereche

 

În 1932 a fost instalat lângă lac bustul lui Mihai Eminescu, adus din faţa Şcolii „Marchian”, care să amintească că odinioară grădina fusese loc de refugiu al poetului în timpul şederii sale, la Botoşani. Prin 1887, I. Păun-Pincio l-a întâlnit în parc, găsindu-l tânăr, voinic şi vioi, când stăpânit de melancolie călcând încet şi rar şi capul mereu lăsat în jos.” Se furişa în singurătatea aleilor din grădina Vârnav. Se oprea în loc şi asculta cântecul păsărilor."

 

Nu ne putem despărţi de frumosul parc devenit la începutul secolului nostru Parcul „Mihai Eminescu”, fără a aminti că pe scena teatrului de vară din mijlocul grădinii au jucat mari artişti vocali şi instrumentişti, au evoluat trupe de gimnastică, etc.

 

Pentru divertismentul popular s-au folosit jocuri de artificii nocturne, lansări de baloane multicolore, în timp ce pavilionul muzical, fanfare militare şi lăutari vestiţi delectau numerosul public cu melodii de neuitat.

loading...
PRIMUL hotel construit la Botoşani: Eminescu a dat o petrecere acolo şi s-a îndrăgostit de o blondă


 

DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Legenda Dorohoiului: Bărbatul care a alergat toată viaţa după o…himeră
Legenda Dorohoiului, ca având un sâmbure de adevăr, este susţinută de afirmaţia anonimului autor al cronicii Huru, care numea Dorohoiul – Doroca.
Legenda Târgului Nou: UNDE a fost cel „dintâi port pe uscat” la Botoşani
Oamenii locului spun că ar fi fost chiar „capitala“ secretă a Moldovei acum 200 de ani.
Legenda Botoşaniului: Un copil sărac şi fără tată a dat numele oraşului 
Cea mai elocventă ilustrare a importanţei şi vechimii Botoşanilor, ca aşezare, o constituie complexul fortificat de cetăţi traco-getice de la marginea oraşului, datând din perioada premergătoare constituirii statului dac centralizat şi independent de sub conducerea lui Burebista.
Doi fraţi orfani din Botoşani, care au impresionat un neam întreg, ARŞI DE VII în flăcări 
La marginea unui sat din Botoşani, pe un deal de unde se lua pământ pentru lipitul caselor, sătenii au dat peste  nişte rămăşiţe.
Târgul morţii : EPIDEMIA care a secerat sate întregi din Botoşani
Una dintre cele mai violente epidemii a creat panică în mai multe sate botoşănene.
Femeia care a dat GRATIS terenuri pentru case mai multor botoşăneni: CINE au fost norocoşii
Drama unei femei, spune legenda, a schimbat multe vieţi la Botoşani.
Descoperire ULUITOARE : Botoşăneanul care a dat peste o adevărată COMOARĂ în timp ce era la vânătoare
Într-o comună din Botoşani, un bărbat plecat la vânătoare a făcut o descoperire incredibilă.
Pungă cu bani găsită într-o scorbură de copac din Agafton: CE a făcut bărbatul cu toată averea
Multe şi minunate privelişti are de văzut călătorul la Agafton, acel colţ de lume ce adăposteşte un cămin de bătrâni.
Casă celebră din Botoşani şi nevastă PIERDUTE la un joc de cărţi: De amar, proprietarul şi-a luat zilele
Miză uriaşă la un simplu joc de cărţi.
Mărturisiri EMOŢIONANTE în noaptea de Înviere: O fată de o frumuseţe IZBITOARE a dat numele unei localităţi din Botoşani
Între dealuri, păduri şi apa Siretului îşi duce existenţa multiseculară o aşezare atestată documentar în anul 1400, cu vestigii din epoca migraţiilor şi din secolul XV-lea.
COMOARA ascunsă de la Ştiubeni: Femeie UCISĂ pentru tot ce avea mai scump pe lume
Mai sus de Săveni, pe apa Başeului, în comuna Ştiubeni, judeţul Botoşani este o casă aproape pătrată. Cu verandă de jur împrejur şi scară de piatră la intrare.
Cel mai cunoscut iaz din Botoşani învăluit în MISTER: Tânăr înecat înainte de nuntă, după ce l-au ajuns „blestemele” unei fete
Atestat documentar în vremea lui Gheorghe Ştefan, renumit în zilele noastre prin crapii săi, cunoscutul iaz botoşănean este cel mai mare din Podişul Moldovei.
Bogătanii Botoşaniului prădaţi de o ceată de haiduci pe drumul spre Iaşi : Un botoşănean le-a venit de hac într-un mod INCREDIBIL
Într-o vreme, piatra cea mare de pe Runc era loc de strajă unor haiduci care ţineau calea bogătanilor ce mişunau pe drumul dinspre Târgul Iaşilor. 
Pădurea BLESTEMATĂ de la Botoşani: Locul unde încă se aud zgomote sinistre şi gemete în toiul nopţii
La marginea Botoşanilor, pe drumul care duce la Stânca Doamnei se urcă în pantă lină. În dreapta se întind umbre de stejari seculari. 
Masa Tâlharilor de la Botoşani: Locul blestemat unde un bărbat a fost DECAPITAT
Pe culmea unui păduri din Botoşani, veghează Legendara Masă a tâlharilor, o piatră misterioasă prin dimensiunile ei: şase metri în lungime, trei în lăţime şi înălţime.
Din legendele Botoşanilor: Eminescu şi-a construit fântână la Botoşani cu ajutorul unui bărbat acuzat de omor
Prin deceniul cinci al secolului nostru, după Movila din Grădina publică de odinioară, Parcul Mihai Eminescu de astăzi, se mai vedea o fântână părăsită căreia localnicii mai vechi îi spuneau Fântâna lui Mihai Eminescu.
PRIMUL geniu botoșănean e femeie: Un tribun de care n-am izbutit noi, românii, să fim vreodată vrednici
Iată ce scria Ion Ioviţă în Aurora Română, despre primul geniu botoșănean:
Mormântul fără mort la care se roagă mii de credincioși: Gândul și rugăciunile mi se îndeplinesc GALERIE FOTO
Au trecut aproape patru ani de la ”Deshumarea istorică de la Eternitatea”. S-a crezut atunci că s-a terminat cu misterul acelui mormânt ce se presupunea că aduce ”rezolvarea unor probleme personale”.
Biserica dăruită de grecul Constantin și pictată cu ajutor din SUA se repară din împrumuturi și din banii preotului – GALERIE FOTO
”Această sfântă biserică din oraș s-a făcut de Constantin Gheorghiu cu puterea lui Dumnezeu și ajutorul creștinilor la anul 1789 mai 8 zile”, stă scris în pisania de deasupra ușii bisericii. În ciuda numelui, ctitorul era un negustor grec. N-a putut oferi credincioșilor și o clopotniță, care a fost zidită abia 44 de ani mai târziu prin osârdia epitropului Hariton Gheorghiu.
kalapod.net%20
Botoșani a avut propria groapă comună : Cadavrele aruncate unele peste altele, în prezent, loc de pelerinaj
În fiecare an de ziua Înălțării Domnului simpli botoșăneni, oficialități, politicieni se află în Cimitirul Pacea la Monumentul Eroilor pentru  aduce un omagiu celor care și-au dat viața pentru ca noi să existăm astăzi ca națiune liberă. Se depun coroane de flori, se oficiază slujbe religioase și se susțin discursuri în care prea puțini cred. Acolo, în acel loc, au fost aruncați unii peste alții fiii, soții, frații și tații celor care s-au dus de mult dintre noi.
Daca parcul a fost facut pt ,,preumblare si recreatiune " de ce acum o doamna vrea sa instaleze o statue despre oameni torturati ? iti mai vine sa te mai plimbi prin parc?
20 ianuarie 2019, 11:19
missgrey.ro
StarShinerS.ro
Sondaj
Ce fel de transport public vă doriți în municipiul Botoșani?
Cu tramvaie noi
Cu autobuze electrice
Cu microbuze
O combinație între primele trei variante
Declaraţia zilei
„Cum să semneze că se încadrează în buget, dacă ei nu au bugetul? Vă dați seama că bugetul abia după ce va fi promulgat, mai sunt etape de derulare, transmiterea lui în teritoriu și acolo mai durează ceva. Nu e chiar așa, eu ...
StarShinerS.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.7619 lei
USD
Dolarul SUA
4.1988 lei
CHF
Francul elveţian
4.1953 lei
GBP
Lira sterlină
5.4653 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7869 lei
XAU
Gramul de aur
178.5589 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2449 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4983 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9841 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1775 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1856 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6381 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2019 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.