Botoşanii de altădată
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva

Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.

O instituție de prestigiu, un spațiu cultural menit să sintetizeze, să concentreze într-un concert săptămânal spiritul universal al muzicii simfonice. Chiar dacă funcționează în oraș de aproape șapte decenii, există astăzi botoșăneni care nu știu unde se află Filarmonica ”George Enescu”. Semn că, în ultimii 10-15 ani, nu au călcat niciodată în sala de concert.

 

Chiar și taximetriștii, deseori, pentru a onora o comandă cu destinația Filarmonică, iau drumul Casei Ventura, acolo unde o perioadă s-au desfășurat concertele simfonice.

 

Confuzia vine, de bună seamă, din faptul că instituția de cultură nu are un sediu propriu. Din 2004, Filarmonica ”George Enescu” Botoșani își desfășoară activitatea în incinta Casei de Cultură a Sindicatelor (foto sus).

 

 

Wikipedia – responsabilă de erori?

 

Confuzia este una des întâlnită și, din păcate, fără să aibă o reacție din partea celor în drept să o facă. Chiar și celebrul concurs televizat – ”Câștigă România” – competiție care se bazează pe întrebări provenite din județele țării, a oferit unui concurent o asemenea întrebare: Unde funcționează astăzi Filarmonica Botoșani? Cu patru variante de răspuns. Surpriză, răspunsul corect pentru ca cel care voia să câștige punctele puse în joc era: Casa Ventura.

 

În mod clar, confuzia vine din preluarea informațiilor de pe internet (vezi foto):

 

 

Pagina Wikipedia dedicată Botoșaniului consemnează: ”Clădirea Filarmonicii, denumită și Vila Ventura, a fost construită la sfârșitul secolului al XIX-lea în stil neoclasic. Activitatea Filarmonicii de Stat Botoșani este recunoscută și în afara județului, artiștii fiind invitați în mod permanent să participe la diferite spectacole în țară și străinătate. Filarmonica botoșăneană este principalul organizator al manifestărilor omagiale dedicate lui George Enescu, manifestări care se bucură în fiecare an de prezența unor personalități din lumea artei și culturii românești”.

 

Atât.

 

Și mai surprinzător este faptul că o hartă turistică a județului Botoșani – recent realizată – preia în  dreptul Filarmonicii Botoșani exact prezentarea de mai sus, de pe Wikipedia. Harta este asumată de Consiliul Local al Municipiului Botoșani și de Consiliul Județean Botoșani.

 

În afară de faptul că, poate, mult mai potrivită ar fi fost, în acest caz, prezentarea instituției mai degrabă decât a clădirii în care, temporar, a funcționat Filarmonica Botoșani. Lasă de dorit și sărăcia datelor, pornind de la activitatea îndelungată a instituției de cultură.

 

 

Ceva mai bine, dar foarte succint

 

O prezentare decentă, deși departe de a fi completă, regăsim pe site-ul oficial al Filarmonicii ”George Enescu” Botoșani, pe care o redăm integral:

 

”Primii pași importanți în organizarea vieții muzicale botoșănene au fost făcuți după cel de-al Doilea Război Mondial. În anul 1945 ia ființă o Asociație artistico-culturală, în cadrul căreia se încheagă și o orchestră semi-simfonică. Din anul 1950, această orchestră - intitulată deja Filarmonică Botoșani - primește o mică subvenție din partea fostului Comitet pentru Cultură și Artă și susține o activitate concertistică quasi-permanentă. Ca instituție publică de sine stătătoare și cu decizie oficială de înființare, Filarmonica de Stat Botoșani își începe existența la data de 1 Septembrie 1953, primul ei director și dirijor fiind Max Weber, cel care s-a ocupat, de fapt, de coagularea și organizarea activității orchestrei încă din anul 1945”.

 

 

Filarmonica de altădată: Dirijori de prestigiu, artiști de marcă la Botoșani

 

Printre foarte puținii oameni de cultură care s-au aplecat de-a lungul timpului asupra activității Filarmonicii botoșănene s-a numărat profesorul Aurel Dorcu, cel care a și semnat câteva texte valoroase dedicate instituției de cultură.

 

Prof. Aurel Dorcu a scris despre ”strădania și pasiunea pentru frumosul artistic, pentru muzică, a unui grup select de muzicieni în jurul distinsului om de cultură Max Weber”, recunoscând în acest fel meritele celui care a avut o contribuție uriașă nu doar la înființarea Filarmonicii botoșănene, ci și a teatrului de păpuși.

 

”Opera lor a fost și a rămas o binefacere spirituală pentru noi. Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva, pentru că multe orașe însemnate din Moldova, unele poate mai civilizate decât noi, nu se bucură de prezența unei filarmonici. Din nou confirmarea dictonului "Omul sfințește locul"!”, scria prof. Aurel Dorcu.

 

Cântul frumos, sensibil, nobil pe care ni-l oferă de decenii Filarmonica ne sensibilizează ființa, ne face mai buni, mai prietenoși, mai umani. ”Oameni în adevăratul sens al cuvântului”, spunea prof. Aurel Dorcu.

 

 

”Nu e posibil că după ce ascultăm muzică de Mozart să nu fim luminoși spiritual, mai aproape de natură, de primăvară. Șostakovici numea muzica lui Mozart "o primăvară eternă a muzicii". Muzica lui Bach ne apropie de viața spirituală caracterizată prin profunzime de gând și sentiment, ne poartă parcă spre înălțimile spiritului, spre stele. Ascultând muzica lui Beethoven, energiile noastre clocotesc parcă sub ecoul măreției și al cântului sau năvalnic, care ne urmărește continuu. Câtă visare, câtă poezie, cât dor de învăluire, că ecoul unei nestemate de Eminescu!”, sunt cuvintele rămase de la cel care a iubit cultura mai presus de orice.

 

S-au perindat pe scena de la Botoșani muzicieni de prestigiu. Dirijorii Mihai Brediceanu, Iosif Conta, Ion Baciu. Muzicieni talentați precum Ion Voicu, Ștefan Ruha, Valentin și Ștefan Gheorghiu, Dan Grigore, Vladimir Orlov.

 

Melomanii din Botoșani, consemna prof. Aurel Dorcu înainte de a pleca la cele veșnice, au ascultat lucrări de o valoare excepțională, de la Concertul pentru două viori, de Bach, Simfonia a XI-a și Cvartetele, de Beethoven, Simfonia a III-a cu orgă de Saint Saens, Simfonia a IX-a "Din lumea nouă", de Dvorak, Carmina Burana, de Carl Orff, celebrele Concerte pentru vioară și orchestră de Beethoven, Brahms, Ceaikovschi, Mendelson, Sibelius, concertele excepționale pentru pian și orchestră de Beethoven, Brams, Ceaikovski, Rahmaninov, concertele pentru violoncel și orchestră de Haydn, Schumann, Dvorak.

 

 

”Bucuriile muzicii oferite de Filarmonică se datorează colectivului de muzicieni profesioniști pe care îi caracterizează talentul, seriozitatea și pasiunea”, scria prof. Aurel Dorcu.

 

Emil Cioran spunea că Dumnezeu datorează mult lui Bach. Se referea la faptul că muzica compozitorului, prin profunzimea și înălțimea sa de gând și sentiment, creează atmosferă proprie rugăciunii și meditației.

 

”Pentru mine, prieten constant al Filarmonicii de la înființarea ei, muzica bună reprezintă cel mai minunat dar pe care creatorul ni l-a lăsat nouă, oamenilor, împreună cu credința. Contribuția cântului Filarmonicii convinge în acest sens”, scria Profesorul.

 

 

Filarmonica nu este singura instituție peste care se așază periculos confuzia, pornind de la date eronate care se propagă în lumea internetului.

 

Poate că este timpul ca autoritățile, prin consilierii desemnați, să preia misiunea de a difuza conținut real și corect, chiar dacă acest lucru înseamnă să se apeleze la istorici, oameni de cultură, profesori sau preoți (în cazul monumentelor religioase).

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
Primele luni ale ocupației sovietice la Botoșani, ”Clopotul” scrie înflăcărat despre întâlnirea cu ”o nouă lume, cu o nouă mentalitate”
Primăvara anului 1944, Botoșani. Orașul după refugiu nu mai păstra nimic din parfumul grădinilor de odinioară, din farmecul străzilor colindate de trăsuri, nici măcar forfota vechiului târg pe care războaiele nu reușiseră să o potolească întru totul.
Povestea neștiută a primilor angajați ai Filarmonicii, directorul a făcut preinfarct, mărturii din prezent: Astăzi mi se pare o nebunie desăvârșită
Nebunia frumoasă a unor visători avea să le ofere botoșănenilor decenii întregi de muzică. Istoria a consemnat, de-a lungul vremii, succese și momente extraordinare, cu invitați celebri și un repertoriu pe măsură.
Ceaușescu supărat că poporul folosește prea mult detergent, MINUNEA din ogradă la care țăranii nu au renunțat nici astăzi
De luni bune, cuvinte precum dezinfecție, dezinfectant, spălat pe mâini, igienă, precauție sunt tot mai des folosite, fie că vorbim despre mediul familial, privat sau cel public (media sau rețele de socializare).
Loading...
Fetița din necropola de la Mihălășeni, singurul caz de trepanaţie pe un craniu de copil din România
Copila a supravieţuit postoperator peste un an de zile. Cazul este unic în România și, se pare, și în zona balcanică, fiind consemnat în tratatele de istorie a medicinei.
Comoara de sub casa Poetului de la Ipotești, scoasă la lumină după aproape 2.000 de ani
Istoria casei de la Ipotești este una care ar putea face, singură, subiectul unei cărți.
Ordinul activistului de partid sau cum a decis tovarășul Duminică soarta unei importante instituții: ”Mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mi-am închipuit că…”
Un activist de partid a fost, într-un moment important din istoria culturală a orașului, omul potrivit la locul potrivit, spun istoricii.
A fost odată ca niciodată: Copilăria în opinci, joaca în marginea tranșeelor sau pe maidanul Botoșanilor de odinioară
Și oamenii mari au fost mici. Iar poveștile sunt adesea adevărate lecții de viață. Într-o zi de 1 Iunie, vă invităm să privim către oamenii mari care au fost odată copii. Artiști, scriitori, medici, profesori și copilăriile lor de demult.
Copiii Revoluției vs. elevii din anul COVID: Dorințe de 1 Iunie, de la ”să-mi aducă părinții blugi din străinătate” la ”să se oprească circulația mașinilor”
În septembrie 1989 pășeau în școală purtând la gât cravata roșie, ”pentru gloria poporului şi înflorirea României socialiste, pentru cauza partidului”. Nimeni nu se gândea atunci că, peste doar trei luni, lumea veche se răsturna pentru a face loc alteia: cea în care aveau să trăiască, peste ani, copiii și nepoții lor.
Loading...
Țărani băgați în dube în toiul nopții după ce i-au pus pe fugă pe oamenii lui Gheorghiu-Dej: ”Afară cu bolșevicii, n-avem nevoie de comunism!”
Milițienii, însoțiți de securiști, au înconjurat satul și, în miez de noapte, au început arestările. Oamenii ”erau scoși în izmene” din case, aruncați în dubă și duși direct la Securitate. Și astăzi, după mai bine de 70 de ani, în sat parcă mai bântuie teroarea acelei veri.
30 de ani de la Podul de flori, ziua în care botoșănenii și basarabenii s-au încins în horă în apa Prutului: ”Tată, mi-ai promis că-mi arăți români. Care-s ei?” - GALERIE FOTO
Pe 6 mai 1990, pentru prima dată după Al Doilea Război Mondial, frontiera româno-sovietică desface sârma ghimpată și românii de pe ambele maluri ale Prutului se întâlnesc. Entuziaști și plini de nădejde că a venit vremea întoarcerii acasă. Speranță deșartă, după cum se va vedea…
Povestea primului bust al lui Eminescu: 600 de studenți au asistat la dezvelire, defilare cu călăreți și muzică militară pe străzile orașului
Probabil că pentru prima dată, în cei peste 150 de ani de când există, Parcul ”Mihai Eminescu” este pustiu în cea mai frumoasă perioadă a anului, atunci când natura oferă cel mai frumos spectacol.
Medicii care au înfruntat moartea: ”Botoșani a înregistrat o scădere simțitoare a numărului de locuitori și paralizarea vieții economice și sociale”
Botoșanii nu au fost ocoliți de nenorociri. Însă aceste ținuturi au avut parte, în istorie, de ceva mai puternic decât orice epidemie: oameni valoroși care au înfruntat boala, care au dat piept cu moartea.
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
astratex.ro
Sondaj
Credeți că o vom duce mai bine după alegerile din 27 septembrie?
Da
Nu
Va fi la fel
Declaraţia zilei
„Nu ne-am dorit aceste alegeri pentru că noi am pus și punem pe primul loc sănătatea botoșănenilor, educația copiilor noștri, sănătatea bunicilor și părinților noștri și nu suntem de acord cu aceste alegeri. Ne-am î ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8744 lei
USD
Dolarul SUA
4.1145 lei
CHF
Francul elveţian
4.5485 lei
GBP
Lira sterlină
5.3849 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.9322 lei
XAU
Gramul de aur
252.5738 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2417 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3394 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9418 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1373 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1795 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6551 lei
Vremea
astăzi
Botosani
12.0 o C
Dorohoi
10.7 o C
Bucecea
11.6 o C
Darabani
10.0 o C
Saveni
12.0 o C
Ştefăneşti
15.6 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.