Botoşanii de altădată
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…

Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.

Despre cum a fost Revoluţia la Botoşani s-a scris și se va mai scrie. Despre riscuri şi lupte care să fi primejduit viaţa cuiva, într-atât cât să merite un carnet de revoluţionar de Botoşani care adună, de la o vreme, tot mai multe privilegii, a curs multă cerneală în cei 30 de ani scurşi din acel decembrie 1989. De-a lungul timpului au apărut numeroase mărturii ale celor care în acele zile au dat ocol oraşului sau au îndrăznit să calce chiar pe caldarâmul din centru. Unii, nu puțini, au ajuns și în celebrul balcon.

 

Însă mai există un martor tăcut. Pe care, datorită amabilităţii doamnei profesor Octavia Buhociu, vi-l dezvăluim de câteva bune săptămâni. Jurnalul ultimelor luni ale anului 1989. Consemnări care astăzi, după 30 de ani, poartă încărcătură istorică şi emoţională deopotrivă.

 

Pentru cei tineri, trăitori într-o eră a tehnologiei, este greu de înţeles ce însemnau atunci televiziunea naţională, radioul public şi ziarele, pe de o parte, şi Radio Europa Liberă, pe de altă parte.

 

După primul șoc transmis în direct pe ecranele televizoarelor alb-negru, și la Botoșani începea ”curățenia”, la fel ca peste tot în țară.

 

”Toți cei ce-au avut privilegii, n-au stat la coadă, s-au mutat dintr-un apartament bun în altul și mai bun să nu între în Comitetul Provizoriu”, citim în jurnalul prof. Octavia Buhociu în ziua de 23 decembrie 1989, iar mai departe: Mulți ziariști și-au făcut mea culpa. Nici nu-ți vine a crede că poate fi și așa”.

 

Mărturiile prof. Octavia Buhociu, la capătul cărora ajungem astăzi, sunt prețioase prin autenticitatea lor, dar și prin modul în care ne aduc înainte date despre viața culturală a orașului, despre oameni și despre locuri între timp dispărute. Sunt mărturii necesare timpului prezent, generațiilor de astăzi și celor care vor veni.

 

 

”…miting în piața Teatrului”

 

Vineri, 15 decembrie 1989: Foarte cald, puțin vânt. A murit Andrei Saharov. Aseară am fost la G., o clasă de-a XII-a, viitori învățători, a venit s-o colinde. Emoționant!

 

La Timișoara, Arad ar fi avut loc manifestări pentru a apăra un preot protestant… S-ar fi închis frontierele cu Ungaria, Iugoslavia … Verbele sunt la condițional că nu sunt date anunțuri oficiale la noi. Excursia care trebuia să înceapă mâine, cu automobile, spre Cernăuți, a fost amânată… La Liceul Pedagogic li s-a spus că reciclările nu mai au loc, cel puțin cele din centrele universitare… Ce va mai urma?

 

Miercuri, 20 decembrie 1989: Discursul lui N. C.: elemente fasciste, huliganice, agenturi străine, influențe ale unor grupuri străine ce ar fi vrut să atenteze la independența, suveranitatea și integritatea țării, vinovații vor da socoteală… dar nimic despre victime, morți. Unii ce au reușit să treacă graniță au putut telefona, povestesc lucruri ce te îngrozesc… Azi la Timișoara: altă demonstrație, se strigau lozinci contra N.C.

 

Joi 21 decembrie 1989: Posturile de radio străine povestesc ce grozăvii se petrec la Timișoara… Bunica a vrut să meargă la cimitir la bunicu’, acolo s-a rugat și pentru cei de la Timișoara, să se termine tot acest calvar.

 

Vineri, 22 decembrie 1989: Consfătuirea pe teme politico-educative nu a mai avut loc. Directoarea ne-a trimis acasă.

 

Pe la 11.30 - 12.00, la televizor s-a anunțat că în toată țara se instituie starea de necesitate și că ministrul Nicolae Milea s-ar fi sinucis. Pe la 12.47, eram în bucătărie, am deschis aparatul de radio, când deodată aud vocea lui Ion Caramitru, puțin gâfâită și emoționată. Fug la televizor: el, Mircea Dinescu și încă vreo câțiva anunța că N.C. a fugit, că ei au pus mâna pe televiziune… În casă a fost ceva de nedescris: bunica a îngenuncheat (genunchii i-au permis!), ne-am pupat între noi toți, strigăte de bucurie, râsete… Și programul la TV a continuat non stop, transmițându-se tot ce se-ntâmpla prin țară, reacțiile străinilor. Miliția, securitatea au trecut sub conducerea armatei. Au apărut pe ecran: Sergiu Nicolaescu, preoți, tot felul de militari, oameni de diverse meserii, deținuți politici, elevi, studenți, părinți ai căror copii au murit, dispărut… În jurul C.C al P.C.R, al Palatului Republicii, al Radioteleviziunii, al Poștei și Telefoanelor s-au dat lupte între armată, populație, gărzi patriotice cu grupări de teroriști… Așa se spune.

 

Eu am fost în oraș între 16.00 - 17.00, era miting în piața Teatrului: dl Curcă, dna Zenovia Pavlică, dl Viaceslav Popescu… au luat cuvântul din balconul clădirii. S-a anunțat de mai multe ori că Nicolae și Elena Ceaușescu ar fi la ba la Titu, ba la Slobozia, ba în mașină, ba în avion.

 

Am primit invitația, să zicem, să urc și eu în balcon să-mi exprim entuziasmul, bucuria, dar am păstrat pentru mine…

 

Pe la 23.00 - 24.00 am văzut la tv că fost prins și adus Nicu Ceaușescu (puțin zgâriat pe față), care ar fi luat copii prizonieri, dar apoi s-ar fi predat la tipii ce l-au adus la televiziune. A fost destul de demn, ar fi ordonat să nu se tragă în populație la Sibiu… Televiziunea a avut program toată noaptea, dar pe la ora 3.00 nu a fost imagine, numai sunet: se dădeau lupte pe culoarele instituției (explicația dată). 

 

O poezie dintr-un ziar: 22 Decembrie:

 

O, Doamne, / Acesta e Bucureştiul?

 Pe-aici trecut-a parcă pojarul ! / O, Doamne, / Aceasta e patria mea?

 Ce cataclism a pustiit-o astfel ?! / Sau ce tiran nebun

 A subjugat-o minții sale oarbe ?! Dictatorul a fost împușcat

 Inima țării bate năvalnic din nou / Radio România transmite:

 Sîntem liberi, sîntem liberi, sîntem liberi!!!        (Alexandru Dugneanu, clasa VII-a)

 

 

”Crăciun, colinde, colindători, sărbători. Altă viață!”

 

Sâmbătă, 23 decembrie 1989: Probleme în București, în special cu acele grupuri de teroriști, mercenari (?!) ce mai rezistă pe ici, pe colo, dar cu suficiente pierderi umane.

 

La  TV s-au perindat tot felul de invitați: scriitori, actori, sportivi: Cristian Gaţu, Victor Rebengiuc (cei ce l-au  proslăvit pe Ceaușescu înainte ar fi trebuit să încerce să spună o dată NU, iar acum înainte de a vorbi ar trebui să se șteargă la gură - a adus pe masă un sul de hârtie igienică…) a recitat Doina, Ilinca Tomoroveanu, Măricica Puică, un traducător sârb, Ion Caramitru, Tudor Mărăscu… Ilie Ceaușescu, când a fost arestat și i s-au luat obiectele personale, a început să se pieptene…, generalul Postelnicu a rugat să nu i se ia batista, că-l doare capul…

 

 

Pe la 18.00 - 19.00 s-a anunțat că Nicolae și Elena Ceaușescu au fost arestați și-s bine păziți.

 

Se vorbește de Crăciun, de colinde, colindători, de sărbători. Altă viață!

 

Pe la Băneasa iar se trage…

 

Filmul ”Ringul” (regia Sergiu Nicolaescu, 1984) cu Sergiu Nicolaescu, Marin Moraru. Pe la jumătatea filmului, Teodor Brateş, crainic la TV, anunţă că unii telespectatori nu sunt de acord să se dea filme amuzante, când în stradă mai mor oameni… în fine, dar și bucuria trebuie scoasă în evidență într-un fel…

 

Dimineață în oraș: Curcă a fost aplaudat (cuvântul "tovarăș" și-a stricat conținutul), P.V. a fost oarecum huiduit… dna ZP a afirmat ceva de genul: toți cei ce-au avut privilegii, n-au stat la coadă, s-au mutat dintr-un apartament bun în altul și mai bun să nu între în Comitetul Provizoriu.

 

Cei din Chișinău vor să ne ajute în tot felul.

 

Mulți ziariști și-au făcut mea culpa.

 

Nici nu-ți vine a crede că poate fi și așa.

 

Duminică, 24 decembrie 1989: Ceva mai răcoare. TV este în plină activitate. Se mai dau lupte la București, Timișoara, Sibiu… A fost prezentată arestarea Zoei Ceausescu… 

 

Imagini ale televiziunii franceze referitoare la ce se petrece la noi.

 

Gheorghe Zamfir, Tudor Gheorghe, prezentați cu multe dintre cântecele lor.

 

 

”Diferite persoane și de la noi din oraș își fac autocritica…”

 

Luni, 25 decembrie 1989: Colinde, La Mulți ani! Dumnezeu să ne ajute! Dumnezeu e cu noi!

 

Deținuți politici își povestesc viața din închisoare (la televizor). Păcat că bunicu’ nu a apucat zilele acestea.

 

"He! Bonjour, bonjour la vie! / Aujourd’hui comment vas-tu?

 Et! Bonjour, bonjour la vie / Moi je vais bien et je m’habitue", pot cânta și eu după modelul lui Gilbert Becaud.

 

Cântăreți, muncitori, sportivi… vorbesc despre ce a fost și mai ales de cum va fi.

 

Diferite persoane și de la noi din oraș își fac autocritica…

 

S-a anunțat judecarea și condamnarea prin împușcare a lui Nicolae și a Elenei Ceaușescu. Cam rapidă acțiunea!

 

Marți, 26 decembrie 1989: Emisiunile la TV încep cu noaptea-n cap, adică pe la 9.00. Se face de pază în școală, e ora 17.00 și respect programarea: sunt la școală, televizorul merge. Mai devreme au vorbit: Doina Cornea, Silviu Brucan, Dumitru Mazilu… Se fac anunțuri insistente ca populația din București și din alte orașe să nu dea crezare persoanelor ce-i cheamă la adunare în capitală (prin porta-voce, din mașini, prin ferestre) pentru că armată n-ar mai fi de partea poporului. Destabilizare de-o parte sau de alta?

 

Acum Ion Iliescu, șeful statului, Nicolae Militaru, ministrul armatei, și alți membri ai Frontului Salvării Naționale sunt în studioul 4. Șeful guvernului, un tip tânăr (și ce bine arată!, e mai modern îmbrăcat), parcă Petre Roman, e destul de optimist. Habar nu are cum a ajuns să vorbească de pe baricade, poporul l-a împins la toate actele (Ola la!)

 

De la RM (soldat în termen la București) auzite, povestite nouă de mama lui: sâmbătă, când a fost arestată Zoe, în casa bunicii ei (mama Elenei C.) , soldații au luat-o și pe bunica și pe cei trei teroriști și i-au dus la spital. Bătrâna are 102 ani și nu vrea să mănânce fasole, cere portocale și banane. Teroriștii  seamănă bine între ei, le lipsește câte un dinte din față (care maxilar, superior sau inferior ?),au cămăși anti-glonț și altele pe deasupra, nu mănâncă nimic, li se fac perfuzii și doar atunci spun: Apărăm pe Ceauşescu! Azi aveau buzele și unghiile puțin vinete. Medicul crede că le lipsește drogul. Nu știu ce să cred despre RM, care mi-a fost elev 6 ani…

 

Virgil Tănase vorbește la TV…  Se promite prezentarea procesului…

 

S-au redeschis posturile de radio din Iași, Timișoara…

 

Imagini din  casa familiei Ceaușescu din strada Primăverii…

 

 

”La școală: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim”

 

Joi, 28 decembrie 1989: Marin Ceaușescu a fost găsit spânzurat în pivnița clădirii reprezentanței comerciale a României din Viena…

 

S-a revenit la prețul de 0,65 lei pentru 1 kw h.

 

Se dă filmul ”Dictatorul”, cu Charlie Chaplin.

 

Vineri, 29 decembrie 1989: ninge la București, soldaților le este frig în metrou.

 

108 sau 118 candidați la facultăți sau licee, ce nu au fost considerați admiși deși aveau medii egale cu ultimul intrat, au fost declaraţi studenți, liceeni… Cât de bucuroasă trebuie să fie familia P!

 

La școală, adunare de constituire a Consiliului Frontului de Salvare: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim (ar fi trebuit să spun și eu…)… Dacă într-un colectiv de 46 persoane (atâția eram) apar atâtea probleme, darmite într-o țară! 

 

Reportaje interesante din București: pierderi de vieți omenești, pierderi materiale.

 

Reapare muzica ușoară străină la radio și TV.

 

Măi, Măi ! Ce de idei au tipii din CFSN de îmbunătățire a situației din țară!!! De s-ar realiza!

 

Sâmbătă, 30 decembrie 1989: o căsătorie civilă și religioasă într-un hol al Muzeului de artă din București (doi tineri ce de o săptămână apără și muncesc în muzeu)!

 

Poșta nu prea merge bine.

 

Mihai Stănescu, caricaturist cu premii prin lumea largă, proaspăt întors din Franța. 

 

Zilele astea am auzit limba franceză foarte des folosită de către: ziariști, fotografi, medici…

 

De-o bucată de vreme ne sculăm cu televizorul, ne culcăm cu televizorul. Păcat că nu avem și-n bucătărie unul, că totuși trebuie să mâncăm câte ceva, nu numai televizor pe pâine.

 

Înainte de începerea vacanței de iarnă am adunat mai multe resturi de fire colorate de Garofiță, să-mi fac o bluză pentru vară.  Acum știu ce model voi face pe față și pe spatele bluzei.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Povestea mai puțin știută a ”novembriștilor” deportați la Botoșani și a șefului Miliției care a anunțat Revoluția cu o lună înainte: Stai dracului liniștit în banca ta, că oricum nu te prinde Crăciunul aici!
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Revolta care a anunțat prăbușirea comunismului în România.
Botoșăneni hăituiți de Securitate din cauza unei scrisori: ”Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu unii dintre semnatari”
Cei vizați ripostează și spun că, la Botoșani, nu și-au făcut decât datoria față de ”patrie și popor”. Și că tragerea lor la răspundere, după 1989, nu prea ar fi justificată: nu mai sunt membri de partid și nici nu se află în funcții publice.
PRESA liberă la Botoșani: Primul ziar independent cu bani de la ”Azur”, scriitorii-publiciști ba în plus, ba… în minus - FOTO
Continuăm în această săptămână, în rubrica Botoșanii de altădată, să aducem în atenție contribuțiile în domeniul presei botoșănene, fie că e vorba de creatori de ziar, fie că privim către cei care au încercat de-a lungul timpului o istorie a presei locale.
PRESA noastră: Eminescu aprecia ”smântâna inteligenţei literare” botoșănene, Ceaușescu lăuda Clopotul pentru ”mobilizarea şi antrenarea oamenilor muncii”
În urmă cu aproape 40 de ani, un jurnalist se întreba, într-un articol publicat în una dintre puținele reviste care circulau la acea vreme: ”Care este, totuși, cel mai vechi ziar din Botoșani?”.
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Cu adevărat un personaj atipic al vremii sale. Intelectual, entuziast și patriot – uneori peste măsură -, scriitor, excelent avocat și, așa cum avea să îi rămână și faima, un prieten al celor necăjiți. 
De la pojarnicii de ieri la pompierii de azi: Salvatori plătiți cu bani de la bogați, săracii ”să nu fie supăraţi la această dare”, pedepse cu amenzi sau 10 lovituri în fața casei
Astăzi, 13 septembrie, ne înclinăm cu respect în fața salvatorilor de vieți. Intră în foc, în apă, sub dărâmături. La înălțime sau în străfundul pământului, înfruntând intemperiile și dezastrele de tot soiul. În mijlocul oricărei nenorociri, prezența lor ne conferă siguranță, încredere, speranță. Ei sunt pompierii. Cărora le spunem astăzi La mulți ani!
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Loading...
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
Primele luni ale ocupației sovietice la Botoșani, ”Clopotul” scrie înflăcărat despre întâlnirea cu ”o nouă lume, cu o nouă mentalitate”
Primăvara anului 1944, Botoșani. Orașul după refugiu nu mai păstra nimic din parfumul grădinilor de odinioară, din farmecul străzilor colindate de trăsuri, nici măcar forfota vechiului târg pe care războaiele nu reușiseră să o potolească întru totul.
Loading...
Povestea neștiută a primilor angajați ai Filarmonicii, directorul a făcut preinfarct, mărturii din prezent: Astăzi mi se pare o nebunie desăvârșită
Nebunia frumoasă a unor visători avea să le ofere botoșănenilor decenii întregi de muzică. Istoria a consemnat, de-a lungul vremii, succese și momente extraordinare, cu invitați celebri și un repertoriu pe măsură.
Ceaușescu supărat că poporul folosește prea mult detergent, MINUNEA din ogradă la care țăranii nu au renunțat nici astăzi
De luni bune, cuvinte precum dezinfecție, dezinfectant, spălat pe mâini, igienă, precauție sunt tot mai des folosite, fie că vorbim despre mediul familial, privat sau cel public (media sau rețele de socializare).
Fetița din necropola de la Mihălășeni, singurul caz de trepanaţie pe un craniu de copil din România
Copila a supravieţuit postoperator peste un an de zile. Cazul este unic în România și, se pare, și în zona balcanică, fiind consemnat în tratatele de istorie a medicinei.
Comoara de sub casa Poetului de la Ipotești, scoasă la lumină după aproape 2.000 de ani
Istoria casei de la Ipotești este una care ar putea face, singură, subiectul unei cărți.
Ordinul activistului de partid sau cum a decis tovarășul Duminică soarta unei importante instituții: ”Mi s-a întunecat în faţa ochilor. Mi-am închipuit că…”
Un activist de partid a fost, într-un moment important din istoria culturală a orașului, omul potrivit la locul potrivit, spun istoricii.
A fost odată ca niciodată: Copilăria în opinci, joaca în marginea tranșeelor sau pe maidanul Botoșanilor de odinioară
Și oamenii mari au fost mici. Iar poveștile sunt adesea adevărate lecții de viață. Într-o zi de 1 Iunie, vă invităm să privim către oamenii mari care au fost odată copii. Artiști, scriitori, medici, profesori și copilăriile lor de demult.
Daca ai veti ascult pe fiecare din cei ce se considera revolutionari eroi ai revolutiei firecare va avea varianta sa de sacrificiu morcum pentru mine o mare parte dintre acesti asa zisi revolutionari au facut revolutia ca la servici veneau dimineata, dupa masa plecau acasa noaptea sio petreceau in familie . ELOGIATII SUNT ERORII REVOLUTI beneficiari ai multor drepturi poate nejustificate dar asta e cei din urma sunt cei din tai .
22 decembrie 2019, 12:42
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Doriți să vă vaccinați contra Covid-19?
Da
Încă nu m-am hotărât
Nu
Declaraţia zilei
„Cea mai importantă valoare pe care trebuie să o protejăm și este în sarcina noastră, este viața. Pentru viața acestor oameni și pentru condițiile decente pe care trebuie să le aibă, trebuie să depunem tot efortul pentru c ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8741 lei
USD
Dolarul SUA
4.0207 lei
CHF
Francul elveţian
4.5221 lei
GBP
Lira sterlină
5.5103 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.8742 lei
XAU
Gramul de aur
239.7608 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2318 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3648 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1094 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1670 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1865 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6553 lei
Vremea
astăzi
Botosani
-0.7 o C
Dorohoi
-1.1 o C
Bucecea
-0.6 o C
Darabani
-2.8 o C
Saveni
-0.6 o C
Ştefăneşti
2.2 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.