Botoşanii de altădată
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!

În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!

Cu doar trei luni înainte de a fi executați, soții Elena și Nicolae Ceaușescu au făcut o vizită la Botoșani. Au venit și au plecat cu elicopterul. Șefii de partid și-au dus la îndeplinire cea mai importantă misiune, aceea de a aduce în oraș mii de oameni.

 

Prim secretar al județului era Elena Nae, dar nu au lipsit de la marea întâlnire cu Tovarășul nici șefuleții de partid. Nu au fost uitați nici pionierii și șoimii patriei.

 

”Ceaușescu și poporul”, ”Ceaușescu reales la al XIV-lea Congres”, „Ceaușescu – PCR”, ”Ceaușescu – România” se auzea de peste tot.

 

În centrul municipiul Botoșani a fost organizată „spontan”, o mare adunare populară la care au participat, spun rapoartele oficiale, peste cincizeci de mii de oameni din Botoșani „și așezările învecinate”.

 

 

Arhivele scotocite de Europa Liberă ne spun și cine au fost vorbitorii: prim-secretara PCR pe Botoșani, Elena Nae, aleasă membră supleantă în CPEx la ultimele două congrese, Sava Băetu, secretar de partid la Întreprinderea de sticlărie Dorohoi (care spunea că e mândru că e contemporan cu epoca glorioasă inaugurată de Congresul IX), Mihai Tănase, șef la CAP Trestiana care susținea „asemenea tuturor comuniștilor (...) din adâncul ființei noastre realegerea” lui Ceaușescu în funcția de secretar general PCR („Să ne trăiți întru mulți ani, mult stimate și iubite tovarășe Ceaușescu!”).

 

Cum se vedea vizita lui Ceaușescu de după ferestre? Ce trăiau cu adevărat botoșănenii? Aflăm din jurnalul în care prof. Octavia Buhociu a consemnat, în acele zile, detalii care ne oferă astăzi istoria reală a României comuniste.

 

”Cozi enorme la ulei, zahăr,lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!”, scrie prof. Octavia Buhociu pe 18 septembrie 1989, descriind forfota orașului în acele zile.

 

Mai mult, o altă întâmplare, consemnată tot pe 18 septembrie 1989, scoate la iveală un alt aspect care înainte de 1989 nu era deloc neobișnuit: activitatea Securității. Aflăm din același jurnal cum securiștii au închis pe dinăuntru ferestrele unei locuințe pe care proprietara le lăsase deschise…

 

 

”Vizita lui N.C. la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor…”

 

Luni, 24 iulie: Minunat spectacol al lui Grigore Vieru și al invitaților săi, Iuri Sadovnic, Doina și Ion Aldea Teodorovici, Silvia și Anatol Chiriac, surorile Oxana și Georgeta Ciorici… Mult sentiment, cuvinte frumoase, bucuria de a fi cu noi, la noi… Prutul este ”lacrima” ce ne desparte. 

 

 

 

”Deschideți ușa / că v-am adus flori

Deschideți ușa / că v-am adus comori de gânduri

Deschideți ușa / să va spunem / Cât va iubim… ”

 

Sală arhiplină.

 

Miercuri, 2 august: ”Fii cuminte, Cristofor!” de Aurel Baranga (10 ani de la moartea lui) cu Iurie Darie, Silvia Popovici, Ion Marinescu, Valeria Gagealov. Actori buni.

 

Între 8-16 aug am fost la Marea Neagră, la Costinești. Atmosferă ce ia ochii: stațiune nouă, tinerească, frumoasă, veselă, plină de muzică străină (față de ce se poate auzi la radio…), ringuri de dans… Am asistat la festivalul de jazz de pe la ora 20 până la 2-3-4-5 dimineață (Johny Raducanu, o formație din Sibiu…) ! Am văzut ”Hello, Dolly” și ”Destin tragic” (după G.Marquez).

 

Înainte de a părăsi atmosfera asta deosebită (ar trebui să fie normală într-o țară normală) a început ”Festivalul muncii, hărniciei și frumuseții” (nu schimbați ordinea, vă rog), 45 de finaliste…

 

Vremea a fost splendidă, apa caldă.

 

Luni, 4 septembrie: Ieri și azi,  în centru, între Hotelul ”Rareș” (devenit ”La Pirlitu”, Hă hă !) și librăria dlui Ștefan s-au făcut filmări pentru un film, ”Zbor de cocori (sau ”Stol…”) cu Adrian Pintea, Maria Ploae, Dorel Vișan: Mihai Eminescu, Veronica Micle, Ion Creangă.

 

Vineri, 8 septembrie: Am făcut focul în sobă. O idee foarte bună a lui S. L.: dacă mi se refuză plecarea în excursie în Occident, îl/îi ( !?) întreb cum de nu are/au încredere într-un membru de partid și-l/îi ameninț că duc carnetul la tovarășul prim secretar. De râs sau de plâns?

 

Ana  Blandiana a fost scoasă din manualul de clasa a IV-a. Nocivă, ce mai!

 

Luni, 18 septembrie: Vizita lui N.C. la Botoșani. Mare animație mare pe străzi, trotuare, în balcoanele blocurilor, steaguri, flori, copii în costume de pionier sau populare, milițieni la tot pasul, ceva marfă suplimentară prin magazinele alimentare (logic !)…

 

Doamna St. stă în blocul (pe locul fostei Pompierii) care are-n față un spațiu destul de mare de unde a decolat elicopterul în final. Dimineață, ea a lăsat geamurile și ușile interioare deschise (dăduse cu palux pe parchet). Seara când a ajuns acasă a găsit ferestrele închise pe dinăuntru. Asta tehnică, nu glumă!

 

3.175 lei salariul mărit. Dar nu se mai primesc compensațiile.

 

Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte… jigniri, ironii, lupte, bătăi… Greu, foarte greu. Umilitor!!!

Duminică, 24 septembrie: ”De dragoste… cu dragoste” cu Anastasia Lazariuc, formația ”Amor” și Mihai Constantinescu. Mi-a plăcut, deși efectele sonore au fost cam tari. Costumația modernă  a cântărețului: pantaloni lărgi în talie, o haină scurtă de piele. În lojă pe la mijloc, la Casa sindicatelor, la  16.50, Elena Nae, prima secretară, cu soțul, cred, era deja sosită. Ploștinaru întârzia întotdeauna. 

 

 

”Domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ…”

 

Joi, 28 septembrie: A început Decada culturii românești cu Ziua teatrului (premiera piesei ”Puterea și adevărul” de Titus Popovici), apoi,  pentru muzică , vor concerta  Ștefan Ruha, Florin Totan, Ion Baciu.

 

Miercuri, 1 noiembrie: Întâlnire la Liceul pedagogic cu tovarășa sau doamna Michaela P. (autor de manuale de limbă franceză….) și ceilalți doi inspectori din Galați și Neamț care fac parte din brigada de control a ministerului. O singură scuză i-aș putea găsi ei: că era drogată. Ne-a ținut numai în ”scumpo”, ”drago” și alte dulcegării… dar nivelul e scăzut față de 1984. S-a supărat că eu am numit programa de limbă franceză ”broșurică” și apoi a repetat expresia mea măcar de 10 ori. Ar fi trebuit să-i cer drept de autor.

 

Duminică, 5 noiembrie: Domnul profesor Curcă a fost dat afară din învățământ (i s-a dat post de bibliotecar…). Nu știu prea bine ce a fost și cum a fost: la o întâlnire a profesorilor de științe sociale cu R.M. el ar fi afirmat nu știu ce, nu a fost bine înțeles, nu a fost lăsat să termine ce avea de spus… Oricum: păcat.

 

Spectacol al Teatrului Evreiesc de stat din București : Sonata Kreutzer de Iacob Gordin, a jucat și Maria Roxana Ionescu.  Azi mă duc să-i ascult pe Hrușcă și pe Șeicaru.

 

Vineri, 10 noiembrie: La Berlin se întâmplă ceva.

 

Miercuri, 15 noiembrie: România-Danemarca 3-1 la fotbal! Ne-am calificat pentru campionatul mondial de la Romă din 1990. Bravo, băieți!

 

Miercuri, 29 noiembrie: Gorbaciov e la Roma. Trăiască TV Moldova: am putut vedea reportaje din Roma, sosirea lui Gorby în Italia, vizite, întâlniri cu locuitorii orașului…

 

Nadia Comăneci a trecut aseară în Ungaria, ilegal!

 

Vineri, 1 decembrie: Valentin Gheorghiu, la pian.

 

Gorby și Papa la Roma. Nadia ar fi spre SUA.

 

Sâmbătă, 2 decembrie: Din cauza unei furtuni puternice pe Mediterana, a două întâlnire Bush-Gorby s-a amânat pentru azi. 

 

Iar se face de gardă în școală, zi și noapte.

 

 Imagini la ”Vremia” (scris în limbă rusă): în RDG, Cehoslovacia totu-i în fierbere, în mișcare.

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Nepoata lui Sadoveanu a debutat pe scena de la Botoșani, povestea unui interviu care a durat 500 de kilometri: S-a năpustit asupra mea să mă felicite și a refuzat să coboare
S-a bucurat de gloria lui, dar a și suferit după moartea scriitorului, când comuniștii nu au vrut să o mai știe în țară. O carieră în teatru începută la Botoșani, care continuă și astăzi, după zeci de ani de străinătate.
Tânărul Ceaușescu pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, spectacolul ”monumental” care a adunat toată suflarea artistică a orașului - FOTO
În ianuarie 1978, Nicolae Ceaușescu împlinea 60 de ani de viață și nu mai puțin de 45 de ani de activitate revoluționară. De 11 ani conducea Partidul Comunist și ducea România ”pe cele mai înalte culmi ale socialismului”.
Cum arătau mătușile lui Eminescu și cum îl descrie pe Mihai chiar fratele său: Când râdea, râdea cu mare poftă, râs sincer – GALERIE FOTO
Sărăcia Botoșanilor, atât de des invocată în rapoarte, studii, statistici, nu ține doar de lipsa banilor, a investitorilor, a locurilor de muncă. Ci mai ales de lipsa de perspectivă atunci când vine vorba de a dezvolta și promova ceea ce există deja.
”Steaua sus răsare, Ceaușescu moare”: Cum au trăit botoșănenii primele ore ale libertății, copilul care își dădea sângele pentru răniți și botoșăneanul care și-a urcat familia pe clădirea Teatrului
1989. Până pe 21 decembrie, la Timișoara muriseră deja 73 de oameni, alți aproape 300 erau răniți. Pe 22 decembrie, la ora 12.08, cuplul Ceaușescu fuge. Până la decolarea elicopterului cu cei doi dictatori, la București muriseră 49 de oameni, alți 600 sunt răniți. Nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în prezent de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluției din 1989.
Povestea maicii Atanasia, alungată din Agafton: A muncit în fabrică, a îngrijit bolnavii, apoi s-a întors să moară Acasă
Într-o zi de 11 decembrie închidea ochii pentru veșnicie o măicuță pentru care viața fusese nu doar o luptă, ci o mărturisire. Rugăciunea continuă, munca cinstită și iubirea de aproapele i-au fost crez și hrană pentru suflet.
Ultimul primar necomunist al Botoșanilor: Ne-a lăsat Fata Moartă și o extraordinară lecție de demnitate
Într-un sfârșit de noiembrie 30 se stingea din viață, în urmă cu 75 de ani, unul dintre marii oameni ai Botoșanilor. Avea 55 de ani și trăise cât pentru zece vieți.
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Povestea mai puțin știută a ”novembriștilor” deportați la Botoșani și a șefului Miliției care a anunțat Revoluția cu o lună înainte: Stai dracului liniștit în banca ta, că oricum nu te prinde Crăciunul aici!
Astăzi se împlinesc 33 de ani de la revolta anticomunistă de la Brașov, din 15 noiembrie 1987. Revolta care a anunțat prăbușirea comunismului în România.
Botoșăneni hăituiți de Securitate din cauza unei scrisori: ”Trebuie să aflăm ce s-a întâmplat cu unii dintre semnatari”
Cei vizați ripostează și spun că, la Botoșani, nu și-au făcut decât datoria față de ”patrie și popor”. Și că tragerea lor la răspundere, după 1989, nu prea ar fi justificată: nu mai sunt membri de partid și nici nu se află în funcții publice.
Loading...
PRESA liberă la Botoșani: Primul ziar independent cu bani de la ”Azur”, scriitorii-publiciști ba în plus, ba… în minus - FOTO
Continuăm în această săptămână, în rubrica Botoșanii de altădată, să aducem în atenție contribuțiile în domeniul presei botoșănene, fie că e vorba de creatori de ziar, fie că privim către cei care au încercat de-a lungul timpului o istorie a presei locale.
PRESA noastră: Eminescu aprecia ”smântâna inteligenţei literare” botoșănene, Ceaușescu lăuda Clopotul pentru ”mobilizarea şi antrenarea oamenilor muncii”
În urmă cu aproape 40 de ani, un jurnalist se întreba, într-un articol publicat în una dintre puținele reviste care circulau la acea vreme: ”Care este, totuși, cel mai vechi ziar din Botoșani?”.
AMICUL ȚĂRANILOR înmormântat la Eternitatea: Îmbrăca straie sărace și umbla pe drum cu toporul la brâu, ”o figură care va sta și în istorie” – FOTOGALERIE
Cu adevărat un personaj atipic al vremii sale. Intelectual, entuziast și patriot – uneori peste măsură -, scriitor, excelent avocat și, așa cum avea să îi rămână și faima, un prieten al celor necăjiți. 
De la pojarnicii de ieri la pompierii de azi: Salvatori plătiți cu bani de la bogați, săracii ”să nu fie supăraţi la această dare”, pedepse cu amenzi sau 10 lovituri în fața casei
Astăzi, 13 septembrie, ne înclinăm cu respect în fața salvatorilor de vieți. Intră în foc, în apă, sub dărâmături. La înălțime sau în străfundul pământului, înfruntând intemperiile și dezastrele de tot soiul. În mijlocul oricărei nenorociri, prezența lor ne conferă siguranță, încredere, speranță. Ei sunt pompierii. Cărora le spunem astăzi La mulți ani!
De pe scena de la Botoșani la Ursul de Aur de la Berlin: Debutul meu n-a fost numai un eveniment, a fost o încântare, o vrajă – GALERIE FOTO
Avea doar 23 de ani când debuta pe scena de la Botoșani. Și astăzi, după aproape jumătate de secol, își amintește cu emoție rolurile, dar mai ales oamenii alături de care a jucat în micul oraș moldav.
Loading...
Artistul care a pictat îngerii cu aureole negre și muza ”inspiratoare” care s-a călugărit: ”Pentru moldoveni e un mare câştig, pentru botoşăneni e o reală mândrie”
Botoșaniul deține tezaure inestimabile, dar și locuri care încă ne oferă povești, istorii, întâmplări. Prea puțin cunoscute, de prea puțini aflate.
Un general botoșănean se sinucide: Cazul era închis pentru oficialităţi. Pentru istorie nu există, însă, cazuri 'închise'
O dramă care, chiar dacă are în mijlocul ei un nume prea puțin cunoscut astăzi, poartă în spate o poveste ale cărei semnificații sunt mult mai importante decât par la prima vedere. Un nume care merită să fie cunoscut aici, la Botoșani.
Castelul de pe deal, ruina în care sătenii așteaptă să își aline bătrânețea: ”Erau oameni buni cu țăranii, tare buni” – FOTO & VIDEO
A trecut de un război, dar a fost devastat de sătenii care, în holul castelului, au aruncat în flăcări întreaga bibliotecă. Preluat de comuniști, apoi părăsit și ros de scurgerea nemiloasă a timpului, astăzi străjuiește dealurile ca o fantomă a unui trecut pe care îl mai povestesc doar bătrânii satului. Bătrâni care așteaptă să se petreacă ceea ce se zvonește de o vreme: că la castel se va înființa un azil de bătrâni…
Securitatea lui Ceaușescu și intelectualii botoșăneni: ”Mi-am dat seama ce colegi am. Pentru un blid de linte te omoară” - FOTO
Când vorbim despre Securitate, gândul imediat merge către anii 50-60, cu odioasele arestări, torturi, hărțuiri, crime sau, nu de puține ori, reeducări și racolări ale celor care cedau în timpul anchetelor. Mai puțin s-a vorbit/scris despre Securitatea anilor ‘80.
Pustnicul fără biserică, atins de harul lui Dumnezeu: ”A trăit 100 de ani. Umbla desculț vara și iarna, vindeca bolnavii cu rugăciuni” – GALERIE FOTO
Istoria unui loc se construiește în secole, prin oamenii care o trăiesc. Pustnici sau simpli creștini, pelerini care bat cărările pe ploaie sau ninsoare, călugări care prin sfințenia lor tămăduiesc suferința semenilor.
Primele luni ale ocupației sovietice la Botoșani, ”Clopotul” scrie înflăcărat despre întâlnirea cu ”o nouă lume, cu o nouă mentalitate”
Primăvara anului 1944, Botoșani. Orașul după refugiu nu mai păstra nimic din parfumul grădinilor de odinioară, din farmecul străzilor colindate de trăsuri, nici măcar forfota vechiului târg pe care războaiele nu reușiseră să o potolească întru totul.
Si as spune eu, o clasa politica de toata jena, analfabeta, pusa pe tot felul de golanii si mai ales corupta. De aceea eu tot spun, "30 de ani, degeaba"
15 decembrie 2019, 12:50
melimeloparis.ro%20
astratex.ro
Sondaj
Ce vaccin anti Covid preferați?
Pfizer/BioNTech
Moderna
AstraZeneca
Johnson & Johnson
Sputnik V
Altul
Declaraţia zilei
”Eu le-aş tăia câte un deget, numai că ar rămâne toţi ciungi. Bineînţeles că trebuiesc sancţionaţi, dar nu se poate vorbi cu ei. Sunt o castă specială, sunt inamovibili, nu ai ce să le faci. Legea e în mâna lor,...
starshiners.ro%20
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
astăzi
EUR
Euro
4.9265 lei
USD
Dolarul SUA
4.0491 lei
CHF
Francul elveţian
4.4882 lei
GBP
Lira sterlină
5.7238 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.7198 lei
XAU
Gramul de aur
239.3472 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2290 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3738 lei
AUD
Dolarul Australian
3.1777 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.3462 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1925 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6626 lei
Vremea
astăzi
Botosani
21.4 o C
Dorohoi
21.6 o C
Bucecea
21.3 o C
Darabani
21.5 o C
Saveni
21.4 o C
Ştefăneşti
19.1 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2021 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.