Botoşanii de altădată
”Școala” de genii, locul din Botoșani care a dat țării minți luminate, de la academicieni la scriitori și pictori: Am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale

Lumea academică este în doliu. Unul dintre cei mai mari lingviști ai țării - absolvent al unei școli botoșănene - a trecut la cele veșnice.

Istoricii Alexandru Zub și Ioan Caproşu, etnologul Ioan H. Ciubotaru, filologul Stelian Dumistrăcel, scriitorii Alecu Ivan Ghilia și Al. D. Lungu, arheologul Paul Şadurschi, pictorul Theodor Valenciuc. Sunt doar câteva personalități care au în comun Școala de la Șendriceni, din județul Botoșani.

 

 

Doliu în lumea academică. Și la Șendriceni

 

Vineri, 18 martie 2022, lumea academică a intrat în doliu. Plecarea la cele veșnice a unuia dintre cei mai importanți lingviști a creat în spațiul public/virtual prilej de rememorare și de omagiere deopotrivă a celui care a fost prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel.

 

 

 

Cercetător științific al Institutului de Filologie Română "A.Philippide" din Iași, cadru didactic la Departamentul de Jurnalism al Universității "Al. I. Cuza", Stelian Dumistrăcel a fost un spirit viu, vigilent, un veșnic scotocitor în cotloanele limbii române, dar mai presus de toate un profesor extrem de iubit de studenți și de colegii din mediul universitar.

 

Stelian-Traian Dumistrăcel s-a născut pe data de 19 august 1937 în Zvoriștea, județul Suceava. A început să fie dascăl viitorilor jurnalişti din 1996, anul înfiinţării Departamentului de Jurnalistică şi Ştiinţele Comunicării la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“. A publicat, în calitate de autor şi coautor, peste trei sute de titluri şi aproape o mie de articole în periodice culturale şi în cotidiene.

 

Cum precizam mai sus, Stelian Dumistrăcel a fost elev al Şcolii Normale de la Şendriceni, coleg și prieten cu academicianul Alexandru Zub. S-a aflat în numeroase rânduri la Botoșani, ca invitat al diferitelor evenimente culturale organizate de-a lungul vremii.

 

 

Foștii colegi și profesori

 

Stelian Dumistrăcel finalizează cursurile Școlii de la Șendriceni în 1954 ca şef de promoţie, la fel ca bunul său prieten Alexandru Zub în 1953.

 

”Am făcut Şcoala Pedagogică de la Şendriceni – Dorohoi. Iată că am devenit profesor, poate şi datorită acestei pregătiri iniţiale”, mărturisea în urmă cu câțiva ani Stelian Dumistrăcel, într-o alocuțiune după acordarea titlului de „Doctor Honoris Causa”.

 

Își amintea și accentua deseori faptul că datorează mult profesorilor ”foarte buni” de la Șendriceni, care ”mi-au cultivat o asemenea înclinaţie”.

 

Și amintea, drept dovadă, pe profesorul de logică, psihologie ”şi tot ce ţine de pedagogie”,  profesorul Alexandru Grigore Ostafi. ”Era, în toate, foarte exigent, cum era şi la ore; mă considera, peste ani, ca fiind încă sub autoritatea sa, la fel cum era cu toţi aceia pe care îi avusese ca elevi, în timpul unei lungi cariere”.

 

Sau pe Dumitru Surmei, profesorul de limba şi literatura română, ”care ne confrunta cu o viziune originală în legătură cu pregătirea şi meseria noastră”. ”El fusese profesor de franceză; franceza fusese „scoasă” atunci din facultăţi şi din şcoli (eu am făcut numai rusa, am făcut franceza mai târziu), iar profesorul nostru se specializa el însuşi în limba şi literatura română, odată cu noi. Ne spunea: „Măi băieţi, eu sunt cel mai bun elev al meu!”, pentru că învăţa materia pe care ne-o preda şi ne cerea s-o ştim şi noi ca şi el. Excelent, de altfel. Şi trebuie să vă spun – deşi n-aş vrea să se supere nimeni dintre foştii colegi din anii studenţiei de la Iaşi – în timpul facultăţii, la gramatică, am învăţat destul de puţin în plus faţă de ce învăţasem cu acest profesor în şcoala pedagogică ca gramatică a limbii române şi ca metodică a predării gramaticii”.

 

Nu îi uita niciodată pe cei doi colegi de școală de la Șendriceni: Alexandru Zub şi Ion Caproşu.

 

 


(La Șendriceni, la împlinirea a 100 de ani de la înființarea Școlii Normale)

 

”Academicianul Alexandru Zub, filosof al domeniului istoriei, format tot acolo, a prins gustul pentru ştiinţa respectivă sub îndrumarea iniţială a profesorului Constantin Romândaşu. Acesta, pe care l-am sărbătorit la împlinirea a 90 de ani, măsura aproximativ doi metri înălţime, iar noi, bineînţeles, îl supranumeam „Atila”; era un profesor ce ne inspira o binefăcătoare frică oricând ne aduceam aminte de el, în vreo împrejurare oarecare. La el, trebuia să citeşti în plus, nu ne lăsa la discreţia „manualului unic” al lui Roller. (…)  Despre astfel de exigenţe poate depune mărturie, după cum spuneam, şi un alt coleg, profesorul Ion Caproşu, reputat medievist şi devotat istoric al Iaşilor, membru de onoare al Academiei Române”, mărturisea la Botoșani profesorul Stelian Dumistrăcel.

 

Prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel avea un simț al prieteniei cultivat în decenii de viață. S-a aflat la Botoșani la aniversarea împlinirii a 80 de ani de către academicianul Alexandru Zub. Cu acel prilej, prof. univ. dr. Stelian Dumistrăcel rostea emoționante cuvinte la adresa prietenului și fostului său coleg de liceu:

 

"Se tot spune despre Alexandru Zub că este modest. Dar uitându-te la Alexandru Zub îţi aduci aminte caracterizări ale unor oameni celebri care au citit pe faţa lui autoritatea şi un zâmbet ironic binevoitor. Acesta este portretul lui Alexandru Zub pe care l-am surprins şi eu. Coleg la Şcoala Normală din Şendriceni, Alexandru Zub a fost cel care m-a dirijat mai târziu spre istoria nonevenimenţială. Alexandru Zub ne-a învăţat despre exemplul cunoaşterii integrale a istoriei ca evoluţie a societăţii, ca evoluţie a mentalităţii, cu o formaţie de invidiat pe care eu o recomand tinerilor pe care îi am la şcoală ca doctoranzi, ca masteranzi. Specialiştii de azi ştiu multe despre foarte puţin. Alexandru Zub ştie multe despre toate".

 

 

 

”Minunea” de la Șendriceni: Peste 100 de ani de performanță

 

Într-o scrisoare a Ministrului Instrucţiunii, Simion Mehedinţi, adresată prefecţilor judeţelor Botoşani şi Dorohoi, din mai 1918, se solicita sprijin pentru înfiinţarea unor şcoli pregătitoare. Astfel, în 1919, ia fiinţă Şcoala Normală de la Şendriceni.

 

Școala a funcționat de la început pe amplasamentul din comuna Şendriceni cumpărat de Ministerul Instrucţiunii Publice. A trecut prin mai multe transformări, fiind în primii ani o Școală Normală (până în 1948).

 

Începutul Şcolii Normale a fost dramatic, spune prof. Mihai Matei. Unitatea a funcţionat la început într-un conac, apoi cu mulţi bani, dar şi cu munca voluntară a părinţilor şi a elevilor, s-a realizat un impunător edificiu şcolar, asigurându-se aproape toate nevoile unui învăţământ eficient.

 

La sfârşitul Primului Război Mondial se simţea o mare nevoie de învăţători, deoarece mulţi căzuseră pe câmpul de luptă, pentru România Mare, consemnează prof. Mihai Matei. Școala Normală se transformă în Şcoala Pedagogică de la Șendriceni, care a fost înființată prin reforma învăţământului, în 3 august 1948. Potrivit prof. Mihai Matei, aici erau pregătiţi cu prioritate copiii de ţărani, de învăţători, de preoţi şi funcţionari care se întorceau să profeseze în satele lor.

 

A format peste 1.000 de învățători până în 1957, când aceste școli aveau să fie desființate de noul regim instaurat.

 

”Învăţământul de toate gradele a cunoscut, treptat, o dezvoltare fără precedent, pe întreg cuprinsul ţării, constituind o componentă esenţială a întregii vieţi spirituale şi a continuării procesului de modernizare a societăţii româneşti. În ciuda unor greutăţi materiale, un număr tot mai mare de copii puteau urma diferite forme de învăţământ. S-a construit, treptat, un număr important de localuri şi s-au înfiinţat acele şcoli pregătitoare de învăţători, educatoare şi preoţi”, arată prof. Mihai Matei.

 

loading...
La mulți ani, Alexandru Zub! Omul ARESTAT de comuniști în tren, cu pistolul la ceafă, pentru că l-a sărbătorit pe Ștefan cel Mare - GALERIE FOTO & VIDEO

 

Povestea unei spargeri cu autori neidentificați nici după 20 de ani și un obiect care leagă aproape misterios trei familii cu blazon
Un loc din nordul județului Botoșani are o poveste incredibilă, ce poate deveni oricând subiectul unui film documentar cu accente dramatice pe destinul unei familii care a dat țării politicieni de primă mână, scriitori de excepție, artiști și încă mulți oameni destoinici.
În căutarea bradului sădit de Iorga, martorul care s-a întors la Ipoteşti şi a murit în ziua comemorării lui Eminescu – GALERIE FOTO
A fost secretarul particular al lui Nicolae Iorga. Profesor la clasa palatină, unde învăța viitorul rege Mihai. A scris sute de studii și a semnat cărți ce s-au bucurat în timp de aprecierea multor oameni de seamă. Înainte de a muri a revenit la Ipotești, în căutarea bradului argintiu.
Cum îl sărbătoreau botoșănenii pe Enescu acum 90 de ani, o întâlnire emoționantă între un copil și un geniu al muzicii - FOTO               
După aproape un secol, Botoșanii nu mai au aproape nimic din gloria orașului de odinioară. Parfumul fostelor grădini ce concurau cu cele ale marilor capitale europene, casele modelate în linii arhitectonice care mai păstrează și astăzi, chiar în ruină fiind, parfumul de epocă, oamenii pentru care arta însemna mai mult decât colecții de fotografii lângă monumente suferinde... 
INTERVIU - Alexandru Hriscu și Botoșaniul de odinioară: Există o lipsă de patriotism local și o indiferență crasă la nivelul autorităților care ar trebui să se ocupe de patrimoniul orașului
”Această pagină tratează file din istoria vizuală și documentară a oraşului Botoşani din diferite surse documentare online sau offline. Pentru amintirea vremurilor trecute, tuturor botoșănenilor de pretutindeni”. Este descrierea uneia dintre cele mai urmărite și îndrăgite pagini din mediul virtual, Botoșaniul de odinioară.
În martie 1990 a aplanat conflictul de la Târgu Mureş, botoşăneanul lăudat de Vasile Milea care i-a refuzat pe ruşi şi l-a înfruntat de Iliescu
Erou sau ”personaj coleric”? Militar de carieră sau un simplu supus? Curajos sau dornic de afirmare? Poate că nici un alt general al Armatei Române nu a fost atât de controversat ca acest botoșănean care, dincolo de gradele militare, s-a bucurat și de distincții civile precum titlul de Cetățean de Onoare al municipiului Botoșani.
Un oraș la limita supraviețuirii: Industria glorioasă transformată în ruine, abandonată sau fărâmițată în doar câțiva ani
Locul care în urmă cu jumătate de secol producea utilaje și echipamente căutate în întreaga lume se mai mândrește, în anul de grație 2021, doar cu titlul de oraș cu cel mai curat aer din România.
Mințile luminate care au făcut istorie: Primul doctor în medicină din Moldova, botoșăneanul care a luptat cu varicela și a învins holera
În urmă cu 100, chiar 200 de ani, Botoșanii aveau parte de oameni cultivați, străluciți, îndrăzneți. Oameni care au luptat cu molime dintre cele mai cumplite și le-au învins.
Kilometrul zero al culturii naționale, locul din Botoșani pe care comuniștii voiau să îl declare ”rezervație de arhitectură urbană” – GALERIE FOTO
Locul nașterii poetului Mihai Eminescu. Biserica în care a fost botezat Mihai Eminescu. Vechi străzi de promenadă, clădiri care poartă în ziduri neștiute povești de dragoste sau secretele niciodată aflate ale comercianților de tot soiul. Un ansamblu urban unic în Moldova, o bogăție ignorată și abandonată astăzi.
”Copilul etern” al teatrului românesc a jucat pe scena de la Botoșani: A fost o perioadă fericită din viața mea / Îmi plăceau oamenii care umpleau până la refuz sălile de spectacol GALERIE FOTO
I se spune actrița-veselie, actrița-poveste. Însă, mai presus de toate, este ”copilul etern” al teatrului românesc. În acest an împlinește 80 de ani de viață, un destin de excepție, o carieră dedicată artei, o călătorie de șase decenii care a cotit, o vreme, și către Botoșani.
Loading...
Cum petrecea Paștile anticomunistul condamnat la moarte și executat de Securitate la Botoșani / De ce americanii nu au mai ajuns niciodată
Condamnat la moarte de comuniști, s-a predat singur la Securitate, pentru a-și proteja familia. Folosit ca agent dublu, i-a trădat pe comuniști și s-a alăturat iarăși Rezistenței din munți. Prins din nou, a fost condamnat fără proces și împușcat pe poligonul Penitenciarului Botoșani.
Fostul director de la Europa Liberă, mărturisiri despre ”Botoșanii copilăriei mele”: Ne lumina și ne sfințea doar poezia lui Eminescu – GALERIE FOTO
”Aici Mircea Carp, să auzim numai de bine!” Sunt cuvintele pe care părinții și bunicii noștri le-au ascultat ani la rând, cu urechea lipită de aparatul de radio, prin vocea celebră de la Vocea Americii sau Europa Liberă. Într-o vreme în care acest gest - ascultarea celor două posturi de radio - te putea duce în pușcăria comunistă...
Rana de pe obrazul Orașului Geniilor: Destinul dureros al casei care se prăbușește sub ochii noștri – GALERIE FOTO
În mijlocul orașului care a dat țării cel mai mare istoric și savant, o casă rezistă de mai bine de două secole, parcă anume spre a ne aminti că, acolo unde rădăcinile putrezesc, tulpina rămâne fără viață iar rodul se usucă și cade.  
”Pe cine invităm la video” - Mineriada și botoșănenii, secvența care a făcut carieră: Ne dăm foc la toate autobuzele, asta a fost înţelegerea - FOTO&VIDEO
Greva minerilor din Lupeni, care în urmă cu o săptămână s-au blocat în subteran, a declanșat un adevărat remember istoric, televiziunile naționale întrecându-se în a redifuza imaginile care au îngrozit lumea la mijlocul anului 1990.
Nepoata lui Sadoveanu a debutat pe scena de la Botoșani, povestea unui interviu care a durat 500 de kilometri: S-a năpustit asupra mea să mă felicite și a refuzat să coboare
S-a bucurat de gloria lui, dar a și suferit după moartea scriitorului, când comuniștii nu au vrut să o mai știe în țară. O carieră în teatru începută la Botoșani, care continuă și astăzi, după zeci de ani de străinătate.
Loading...
Tânărul Ceaușescu pe scena Teatrului ”Mihai Eminescu”, spectacolul ”monumental” care a adunat toată suflarea artistică a orașului - FOTO
În ianuarie 1978, Nicolae Ceaușescu împlinea 60 de ani de viață și nu mai puțin de 45 de ani de activitate revoluționară. De 11 ani conducea Partidul Comunist și ducea România ”pe cele mai înalte culmi ale socialismului”.
Cum arătau mătușile lui Eminescu și cum îl descrie pe Mihai chiar fratele său: Când râdea, râdea cu mare poftă, râs sincer – GALERIE FOTO
Sărăcia Botoșanilor, atât de des invocată în rapoarte, studii, statistici, nu ține doar de lipsa banilor, a investitorilor, a locurilor de muncă. Ci mai ales de lipsa de perspectivă atunci când vine vorba de a dezvolta și promova ceea ce există deja.
”Steaua sus răsare, Ceaușescu moare”: Cum au trăit botoșănenii primele ore ale libertății, copilul care își dădea sângele pentru răniți și botoșăneanul care și-a urcat familia pe clădirea Teatrului
1989. Până pe 21 decembrie, la Timișoara muriseră deja 73 de oameni, alți aproape 300 erau răniți. Pe 22 decembrie, la ora 12.08, cuplul Ceaușescu fuge. Până la decolarea elicopterului cu cei doi dictatori, la București muriseră 49 de oameni, alți 600 sunt răniți. Nici o persoană nu a fost oficial acuzată până în prezent de comiterea unor acte de terorism în cadrul revoluției din 1989.
Povestea maicii Atanasia, alungată din Agafton: A muncit în fabrică, a îngrijit bolnavii, apoi s-a întors să moară Acasă
Într-o zi de 11 decembrie închidea ochii pentru veșnicie o măicuță pentru care viața fusese nu doar o luptă, ci o mărturisire. Rugăciunea continuă, munca cinstită și iubirea de aproapele i-au fost crez și hrană pentru suflet.
Ultimul primar necomunist al Botoșanilor: Ne-a lăsat Fata Moartă și o extraordinară lecție de demnitate
Într-un sfârșit de noiembrie 30 se stingea din viață, în urmă cu 75 de ani, unul dintre marii oameni ai Botoșanilor. Avea 55 de ani și trăise cât pentru zece vieți.
Istorie cu parfum de romanță: Pe lângă plopii fără soț cu Rița, fecioara cu ochii sprințari… - FOTO&VIDEO
Le-am ascultat de sute, de mii de ori. Ne-au înmiresmat viața, ne-au bucurat sau înlăcrimat inima. Prea puțin se știe, însă, că unele dintre celebrele romanțe pe versurile lui Eminescu, de pildă, au fost create chiar în timpul vieții Poetului, acum mai bine de 130 de ani.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Mă rog la bunul Dumnezeu să prind eu vremea în viaţă când se va reface Mitropolia Bucovinei la Suceava, pentru că merităm. Noi am avut-o. Sunteţi aici preoţi, care alături de noi, de mireni, avem această obligaţie să ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
26.4 o C
Dorohoi
22.4 o C
Bucecea
24.4 o C
Darabani
21.8 o C
Saveni
22.7 o C
Ştefăneşti
21.9 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.