Botoşanii de altădată
Bogătanii Botoşaniului prădaţi de o ceată de haiduci pe drumul spre Iaşi : Un botoşănean le-a venit de hac într-un mod INCREDIBIL

Într-o vreme, piatra cea mare de pe Runc era loc de strajă unor haiduci care ţineau calea bogătanilor ce mişunau pe drumul dinspre Târgul Iaşilor. 

Si mult mai dorea stăpânirea să pună mâna pe dânşii. Dar nici poterele cele mai iscusite nu izbuteau. De o vreme însă a dat sfoară-n ţară că cine-l va prinde măcar pe căpitan va primi o bucată de pământ „cât fuga unui cal”.

-    Eu am să-l aduc chiar cu întreaga bandă! Se tot lăuda un negustor din Botoşani, ce nu-l prea arăta înfăţişarea de asemenea ispravă, stârnind hazul tuturor. Parcă ce? Pentru aşa faptă trebuie să fii numaidecât voinic?

Că vorbea aceea: „unde nu poţi cu mâinile izbuteşti cu capul”. O să vedeţi voi cine sunt eu!

 

Laudele lui, însă, au ajuns şi la urechile stăpânilor. Dacă au auzit ei una ca asta, l-au şi chemat la poruncă.

-    Ce te tot lauzi că ai să-i prinzi pe haiduci?

-    Numai, iaca, cât de repede o să vedeţi minunea la faţa locului. Numai să vă ţineţi de cuvânt cu pământul „cât fuga unui cal”.

 

Iar calul acela să nu fie mârţoagă răpciugoasă. Dar mai întâi vreau angajament scris.

 

A primit negustorul cele dorite şi-a plecat cu căruţa la Hârlău. Acolo a făcut rost de-o balercă de ţuică amestecată cu spirt, a cumpărat o traistă plină cu frânghii, a înhămat la căruţă doar un cal, şi hai-hui spre Botoşani. Pe la Flămânzi, a ascuns traista într-un tufiş.

 

Când a ajuns pe sub Runc, trăgea la oişte alături de cal şi striga cât îl ţinea gura:

-    Hăis, cea: hăis, cea Murgu, dragă tatii! Hăis, cea, amar de zilele mele, că am rămas numai cu tine. Prr, se mai oprea el să-şi dreagă glasul.

 

Zărindu-l şi crezând că-i un om necăjit, căpitanul de haiduci îi ieşi în cale spre ajutor.

-    Ce ai în căruţă, omule?

-    Ţuică, ţuică din care beau numai boierii! Aprinde inima şi fură mintea, îşi lăuda el marfa.

-    Unde-o duci?

-    La oraş!

-    De vânzare?

-    Cum să nu?

-    Cât vrei pe balercă?

-    Cum îi preţul în crâşmă!

-    Da-mi ţuica şi ia plata întrucât, să-ţi cumperi şi un cal. Numai să te-ntorci pe unde ai venit.

Negustorul cântări banii din ochi, mulţămi haiducului şi făcu cale-ntoarsă. Merse cât merse şi trase căruţa după tufişul unde-şi lăsase traista cu frânghii. Şezu acolo vreme nu prea îndelungată, apoi luă traista cu sine şi urcă tiptil pe Runc. Balerca era aproape goală, iar haiducii dormeau duşi. Scoase atunci frânghiile, îi legă burduf, le puse câte un căluş în gură, şi plecă la jandarmeria din vale, să dea vestea cea mare.

 

Astfel haiducii au fost prinşi şi osândiţi la moarte, iar negustorul  primi de la stăpânire „pământ cât fuga unui cal”. Dar: „nici o faptă fără plată”, că, după asta, copiii s-au lepădat de dânsul şi de pretutindeni auzea şoapta:

-    Ucigaşule!

Spre liniştea sufletului a înălţat o biserică ce se vede şi azi la marginea satului, după povestirile Eliadei Agrigoroaiei din Legendele Botoşanilor. Cugetul însă n-a încetat să-l mustre şi-şi va fi avut sfârşitul în Bolniţa de la Gorovei.
 

download from google play download from apple store
loading...
SCRIE SCRIITORUL despre haiduciile de familie : S-a supărat ca oierul pe sat

 

Cătălina CHIRU
Povestea primului bust al lui Eminescu: 600 de studenți au asistat la dezvelire, defilare cu călăreți și muzică militară pe străzile orașului
Probabil că pentru prima dată, în cei peste 150 de ani de când există, Parcul ”Mihai Eminescu” este pustiu în cea mai frumoasă perioadă a anului, atunci când natura oferă cel mai frumos spectacol.
Medicii care au înfruntat moartea: ”Botoșani a înregistrat o scădere simțitoare a numărului de locuitori și paralizarea vieții economice și sociale”
Botoșanii nu au fost ocoliți de nenorociri. Însă aceste ținuturi au avut parte, în istorie, de ceva mai puternic decât orice epidemie: oameni valoroși care au înfruntat boala, care au dat piept cu moartea.
Istoria la feminin: De la Cornelia din Moldova la mucenița din Petru Vodă
Au fost mame, soții, iubite. Au fost medici, poete, artiste, creatoare de cuvânt și de frumos. Au suferit pentru Hristos. Din umbra timpului, străbat uneori până la noi prin faptele lor trecute.
Instituție de prestigiu încă necunoscută după aproape 70 de ani de activitate? Dacă nu ar fi avut loc atunci, nu știu dacă s-ar mai fi produs cândva
Istoria nescrisă creează confuzii. Însă atunci când și puținele date scrise conțin erori situația devine de-a dreptul dramatică pentru biografia unei comunități, a unui oraș.
Mărturii din iadul exterminărilor politice: ”Când mi-a văzut chipul schimonosit de durere, s-a luminat”
Închisoarea de la Botoşani a fost loc de exterminare a celor care, într-un fel sau altul, se opuneau regimului comunist.
”Aşa a debutat Enescu în viaţa mea, cu un unu la muzică, în cea de-a doua clasă a Liceului Laurian”
Cu greu ne putem imagina astăzi că pe scândura Teatrului Mihai Eminescu din Botoşani au jucat Calboreanu, Birlic, Tănase, Vraca, Bulandra. Că pe scena micului oraş moldav au urcat pentru a cânta Enescu, pentru a conferenţia Iorga.
Agaftonul Domnului Eminescu: Plâng pentru vărul meu, că a avut o viaţă zbuciumată şi a murit de tânăr! - GALERIE FOTO
În cimitirul de la Agafton odihnesc astăzi maicile Olimpiada, Sofia, Fevronia, surorile Ralucăi Eminovici, mama poetului, dar și Xenia, verișoara lui Mihai.
După 30 de ani, despre ce a fost sau n-a fost la Botoșani: Nu vedeţi că ne schimbăm cu totul? Asta-i revoluţie, băieţi, ţineţi-vă bine!
După 30 de ani – Revoluția la Botoșani: Crăciun, colinde, colindători. Altă viață! Diferite persoane de la noi din oraș își fac autocritica…
Nici bine nu a căzut comunismul, că la Botoșani începeau deja să apară probleme, chiar la adunarea de constituire a Consiliului Frontului Salvării Naționale: reproșuri, refuzuri, scoateri în relief a propriilor greutăți datorate vechiului regim.
inpuff.ro
Loading...
După 30 de ani - Botoșănenii lui Ceaușescu: Cozi enorme la ulei, zahăr, lapte. Jigniri, ironii, lupte, bătăi. Greu, foarte greu. Umilitor!
În ziua în care Nicolae Ceaușescu a vizitat Botoșaniul, o gospodină a lăsat ferestrele casei deschise și a plecat în oraș. Curățase parchetul și voia să aerisească. Seara, când s-a întors acasă, toate ferestrele erau închise. Pe dinăuntru!
După 30 de ani - Moș Gerilă aduce cadouri în parcul orașului, un Crăciun cu fulgere și tunete la Botoșani: Oare ce ne rezervă anul ce va începe? Să fim optimiști sau pesimiști?
Cu un an înainte de Crăciunul lui 1989, pe 25 decembrie 1988, la Botoșani se petrecea un lucru ieșit din comun. Bătrânii spuneau că nu prinseseră o asemenea grozăvie în toată viața lor…
După 30 de ani - Bancurile botoșănenilor despre Ceaușescu, concerte și spectacole, însemnări din comunismul întunecat: Ajutaţi-mă să mor!
Deşi astăzi pare un lucru neînsemnat, înainte de 1989 scrisul te putea duce direct în închisoare. Pentru că a consemna întâmplări care incriminau regimul însemna condamnare sigură.
Ceaușescu reales, CUM au trimis botoșănenii la București 1.700 de telegrame și povestea mașinii de scris: Ai grijă ce faci cu ea, cine scrie la ea, că intrăm la zdup - FOTO
Și înainte de 1989, procesul de votare era precedat de o campanie electorală. Însă ea se desfăşura sub alte reguli.
Ziua neagră din istoria Liceului Laurian: MARELE INCENDIU care a mistuit zeci de mii de cărți, dosare și drapelul școlii
Palatul Liceului Laurian adăpostea cea mai mare bibliotecă din orașul Botoșani din vremurile acelea.
Loading...
Botoșănenii și Operațiunea 1111: Această experiență trebuie să ne îngrozească și să ne facă să luăm din vreme toate măsurile
A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din istoria militară și civilă a României. A purtat numele de cod Operațiunea 1111 și a implicat întreaga suflare, de la șeful statului până la cel din urmă român.
MEMORIAL Enescu: Tovarășii au dărâmat și reconstruit casa, au pietruit drumul, dar nu au vrut să audă de parastas
În vreme ce Suceava şi Iaşi au construit teatre, săli de spectacole somptuoase, cinematografe, amfiteatre şi tot soiul de obiective menite să ridice calitatea vieţii şi nivelul de educaţie al cetăţenilor, botoşănenii au fost martori ai prăbuşirii.
MISTERUL ascuns din nordul Botoșanilor și cel mai mare proces din istoria României moderne, cu Titu Maiorescu avocat - GALERIE FOTO
Povestea începe în urmă cu aproape două secole și continuă și astăzi, prin pașii turiștilor care calcă nedumeriți pe un tărâm ce pare să nu mai aparțină nimănui.
Cea mai VECHE biserică din Botoşani: A fost înzestrată cu moşii, heleşteie şi mori şi o impresionantă necropolă
Este o mărturie a istoriei şi una dintre cele mai importante edificii din judeţul Botoşani.
PRIMUL spital construit la Botoşani: Toţi pacienţii erau trataţi gratis, indiferent de naţionalitate
Cea de-a doua unitate medicală, înfiinţată mulţi ani mai târziu în Botoşani, a fost Spitalul I.Mavromati.
„Dare la semn” – PRIMA competiţie sportivă organizată la Botoşani, pe un poligon improvizat din bariera Suliţa
De când fac botoşănenii sport? Răspunsul îl găsim în documentele arhivelor din august 1868, când a început să se practice tirul sub îndrumarea militarilor.
Loading...
zenda.ro
Loading...
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Atenție. Câteva modele de măști aflate pe sistemul de alertă rapidă RAPEX privind produsele periculoase. Capacitatea totală de filtrare a măștilor este insuficientă, iar măștile nu se adaptează corespunzător la față. Î ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.8419 lei
USD
Dolarul SUA
4.3293 lei
CHF
Francul elveţian
4.5077 lei
GBP
Lira sterlină
5.4413 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0180 lei
XAU
Gramul de aur
242.0617 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2487 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4029 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9727 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.2062 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1820 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6496 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.