Ştiri
Zilele patrimoniului național sărbătorite la Botoșani cu lansare de broșură

În fiecare an, în luna septembrie, milioane de cetăţeni sunt invitaţi să viziteze monumente istorice din întreaga Europă cu ocazia Zilelor Europene ale Patrimoniului (ZEP), organizate la iniţiativa comună a Consiliului Europei şi a Uniunii Europene.

Din anul 1992 şi în România, Zilele Europene ale Patrimoniului oferă participanţilor ocazia să descopere nu numai monumente istorice, dar şi situri sau zone mai puţin cunoscute care, în mod obişnuit, nu sunt accesibile publicului larg. Evenimentele culturale organizate cu acest prilej, se adresează tuturor cetăţenilor oferindu-le un mediu istoric atractiv ce favorizează comunicarea interpersonală. Apropierea faţă de patrimoniul cultural conştientizează sentimentul locuitorilor de apartenenţă la valorile ţării, ale regiunii, ale oraşului sau ale mediului rural şi îmbogăţeşte cunoaşterea diversităţii societăţii noastre, contribuind la o mai bună înţelegere mutuală între cetăţeni.

 

Patrimoniul cultural poate fi prezentat ca element catalizator pentru coeziunea socială şi promovarea responsabilităţilor cetăţenilor faţă de mediul natural şi mediul construit. Fiecare comunitate asociază patrimoniul cultural anumitor valori cu care se identifică.

 

În cadrul dezvoltării durabile, patrimoniul cultural constituie o resursă posibil a fi folosită şi în scopul creşterii prosperităţii locuitorilor.

 

Măiestria artizanilor s-a manifestat prin crearea unui patrimoniu aparte. Apoi, revoluţia industrială, a ultimelor două secole, a modelat natura, peisajul ţărilor europene care a devenind o componentă inseparabilă a vieţii şi, in acelaşi timp, a rezultat un patrimoniu arhitectural. Tema sub care se vor desfăşura evenimentele culturale în cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului din România are în centru relaţia armonioasă dintre naturală, peisaj şi creaţia umană recunoscută cu valoare culturală - patrimoniu cultural.

 

In cadrul întâlnirii de lucru din octombrie 2016, la Consiliul Europei s-a recomandat pentru anul 2017 ca tema ZEP să se refere la legătura comunităţilor cu peisajul cultural şi protejarea patrimoniului cultural. S-a formulat tematica în termenii: "Patrimoniu cultural şi Natura: un peisaj al posibilităţilor" recomandând a se îndrepta atenţia spre : Patrimoniu - Natură, teritoriu, dezvoltare durabilă, biodiversitate, ameninţări majore, schimbări climatice.

S-a recomandat continuarea eforturilor din 2016 în vederea îmbrăţişării de către statele participante la programul pan european a acestei teme comune pentru ZEP urmînd succesului din ediţia anilor 2015 şi 2016.

Aceste considerente au constituit temeiul pentru propunerea acestei teme la evenimentele ediţiei ZEP desfăşurate în România .

 

Titlul temei este: „Patrimoniu cultural-Natura-armonii "

Tema a oferit  posibilitatea iniţierii si organizării unui  de evenimente culturale care să ilustreze contribuţia activă a comunităţii locale la gestiunea peisajului cultural şi a componentei sale patrimoniul imaterial sau material în raport cu mediui natural.

 

Beneficiile aduse de conservarea patrimoniului cultural, a îndeletnicirilor tradiţionale de utilizare a resurselor naturii, a măiestriei meşterilor creatori la dezvoltarea economică a comunităţii merită să fie nu numai recunoscută dar şi încurajată. Prin acestea, patrimoniul cultural nu este numai subiect pasiv de contemplare, ci participă sustenabil la viaţa comunităţii numai recunoscută dar şi încurajată, Prin acestea, patrimoniul cultural nu este numai  subiect pasiv de contemplare, ci participă sustenabil la viaţa comunităţii.

 

Vizite ghidate la: expoziţiile muzeelor locale, la monumentele istorice conservate armonios în cadrul lor natural sau în cele a căror conversie s-au realizat spaţii publice, pot constitui atracţii educative pentru publicul tânăr.

Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cât mai mulţi membri ai comunităţilor locale în privinţa cunoaşterii, respectării şi implicării în protejarea patrimoniului cultural cu semnificaţie identitară.

 

Cetăţenii obişnuiţi, care au cunoştinţe comune despre natură şi patrimoniul cultural constituie publicul ţintă al evenimentelor Z.E.P, Ambianţa naturală a unui monument sau a unui sit istoric permite o gamă largă de evenimente culturale şi educative pentru publicul tânăr.

 

Ca şi în anii precedenţi, Direcţia Judeţeana  pentru Cultură Botosani, organism deconcentrat al Ministerului Culturii în teritoriu, are rolul de a coordona evenimente culturale cu prilejul Z.E.P, pe raza teritoriului lor de competenţă.

 

Astfel, vineri 15 septembrie 2017, ora 11:00 – Amfiteatrul Laurenţiu Ulici –Memorialul Ipoteşti are loc Lansarea brosurii –Monumentele noastre botoşănene- Ghid pentru proprietarii şi administratorii monumentelor istorice precum şi pentru autoritatile publice locale ,editat de Directia judeţeană de cultura Botosani cu sprijinul sponsorului S.C. Elsaco Electronic.

 

Deasemenea  va avea loc si o dezbare cu tema Protejarea si promovarea patrimoniului cultural si natural al judeţului Botoşani la care vor participa factori interesati, autoritati publice ,O.N.G .

Sâmbătă, 16 septembrie 2017, Ziua Porților Deschise in cadrul institutiilor muzeale din judeţ.

 

Scopul evenimentelor Z.E.P este de a sensibiliza cetăţenii privind cunoaşterea şi respectarea patrimoniului lor cultural iar în cadrul temei, din acest an, de a evidenţia rolul prezervării cadrului natural între valorile tradiţionale cât şi cu semnificaţie europeană.  

Loading...
Copiii nimănui duși la un atelier de lucru pe banii statului – FOTOGALERIE

 

DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
(P) Să învățăm de la alții!

De câte ori ați auzit expresia „un antrenor are nevoie de trei ani pentru a alcătui o echipă valoroasă”? Probabil că de multe ori, de atât de multe ori încât a ajuns să fie considerată o sintagmă desuetă. De câte ori ați văzut-o pusă în practică în fotbalul românesc?

Dans sub umbrele susținut de niște tineri botoșăneni

Câțiva tineri au participat la o acțiune de promovare a serviciilor oferite de Centrul de Tineret Botoșani

5.000 de lei amendă pentru un şofer care a vrut să facă ilegal nişte bani „de buzunar” – FOTOGALERIE

Un tânăr, în vârstă de 35 de ani, a fost sancţionat cu o amendă de 5.000 de lei după ce a fost luat la rost de poliţişti.

Șefa femeilor liberale, vorbe dure: Acuzăm Guvernul PSD – ALDE de neglijență criminală

Un alt motiv pentru care membrii PNL de pretutindeni ies în stradă la proteste a fost expus de președintele Organizației Femeilor Liberale de la Botoșani, Mirela Saucă.

600 de comprimate INTERZISE descoperite în maşina unui tânăr de 24 de ani – FOTOGALERIE

Un tânăr de 24 de ani, aflat la volanul unui autoturism, a fost oprit pentru un control de poliţiştii de frontieră botoşăneni.

Oamenii din Primăverii s-au dus și la prefectul care le-a dat o veste bună – VIDEO&FOTO

După ce au discutat cu primarul Cătălin Flutur, oamenii care au rămas pe drumuri, din cartierul Primăverii, au ajuns și la Prefectură.

Bursa locurilor de muncă pentru 34 de puşcăriaşi de la Botoşani

În  data de 21 noiembrie 2017, începând cu ora 11.00 Penitenciarul Botoşani organizează,”Bursa locurilor de muncă”, în parteneriat cu Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Botoșani. 

Sinistrații din Primăverii în fața primarului: La dv. aici în față tot este împodobit, noi unde facem Crăciunul? FOTO&VIDEO

Un grup de cetățeni din blocul în care a avut loc o explozie la mijlocul lui septembrie a ajuns astăzi la Primărie.

Accident aviatic şi turişti rătăciţi într-o pădure din Botoşani: PLAN ROŞU de intervenţie pentru pompieri

Pompierii botoşăneni vor pleca în căutarea şi salvarea unor persoane aflate într-o aeronavă prăbuşită, precum și a unor turiști care s-au rătăcit în pădurea Gorovei, comuna Văculeşti.

Loading...
Viceprimarul Cosmin Andrei: Îmi doresc să avem parte de un constructor serios

La deschiderea șantierului pentru construcția noului spital de boli paliative a fost prezent, din partea Primăriei Botoșani, viceprimarul Cosmin Andrei.

Comunicat PSD: Astăzi încep lucrările de construcție a primului spital din Botoșani din ultimii 30 de ani

Deputatul PSD Tamara Ciofu a anunțat astăzi, printr-un comunicat de presă, că au început lucrările la noul spital municipal de boli cronice și îngrijiri palitaive, care va fi ridicat în curtea Spitalului de Recuperare „Sf. Gheorghe” în urma unei investiții finanțată prin Compania Națională de Investiții, în valoare de 15,6 milioane lei.

Femeia care are milioane de euro pe mână: Eu, în România asta nu vreau să mai trăiesc

 

Una dintre cele mai puternice femei din mediul de afaceri botoșănean a avut o serie de cuvinte la adresa modului în care decurg lucrurile în acest moment, în țara noastră.

Elsaco a participat la Congresul Mondial al Apei

Valeriu Iftime, președintele Consiliului de Administrație al grupului de companii Elsaco,  Vlad și Șerban Iftime, directorii generali ai Vestra Industry și Elsaco ESCo, au participat în perioada 13-16 noiembrie la Congresul Mondial al Apei, eveniment organizat de IWA (Asociația Internațională a Apei) la Buenos Aires, Argentina. Cei trei au fost și reprezentanții ARA (Asociația Română a Apei) la acest eveniment.

Comunicat PNL: Senatorul Costel Şoptică, cere responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale

Senatorul PNL Botoşani, Costel Şoptică, solicită responsabilizarea victimelor hărţuirii sexuale, adresându-se în acest sens, printr-un document parlamentar, ministrului Afacerilor Interne, Carmen Daniela Dan.

Cristian Roman, din casa liberală: Ne dorim foarte tare să răsturnăm acest Guvern incompetent

Cristian Roman, din casa liberală: Ne dorim foarte tare să răsturnăm acest Guvern incompetent

Cel mai așteptat moment? Au început lucrările la noul spital al orașului – GALERIE FOTO 

Dimineața zilei de luni, 20 noiembrie 2017 a însemnat și startul lucrărilor la noul spital de boli paliative de la Botoșani, pentru care demersurile au început în mandatul fostului primar. 

Nişte comercianţi, care au omis să afişeze preturile unor produse, amendaţi zdravăn de jandarmi

Mai multe pieţe, târguri şi oboare au fost  scotocite de jandarmi zilele acestea.

ATENȚIE, protest de amploare la Botoșani : Aproximativ 1.000 de oameni anunțați în stradă

Unul dintre cele mai mari acțiuni de protest al acestui an este pe cale să se producă în după amiaza zilei de astăzi, luni, 20 noiembrie 2017.

Vitezomanii trași pe dreapta de polițiști, opt dintre ei lăsați pietoni

În perioada 17-19 noiembrie 2017, poliţiştii Serviciului Rutier – IPJ Botoşani, împreună cu poliţişti rutieri din cadrul poliţiilor municipale şi orăşeneşti, au desfăşurat acţiuni pe raza întregului judeţ, pentru prevenirea evenimentelor rutiere, în special a celor cauzate de nerespectarea regimului legal de viteză.

Jandarmii ies să păzească protestul liberalilor

Inspectoratul de Jandarmi Județean Botoșani va asigura ordinea și siguranța publică la manifestarea de protest autorizată care se va desfășura în această după-amiază în municipiul Botoșani, între orele 17.00 – 18.30.

Macar acum apel catre parlamentarii sa intervina pe langa M. T . de-a introduce vagonul de dormit din gara Botosani catre capitala ,si vagoane direct catre timisoara , apel facut de nen ori dar fara vreo finalitate .
12 septembrie 2017, 13:00
Loading...
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
”Am ajuns să locuiesc în acest apartament cunoscând-o pe Roxana Anușca de la PNL. Nu am plătit chirie, am fost lăsat să am grijă de apartament și să plătesc cheltuielile”, Andrei Leonte, fost consilier la cabinetul lui Florin ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6469 lei
USD
Dolarul SUA
3.9414 lei
CHF
Francul elveţian
3.9833 lei
GBP
Lira sterlină
5.2259 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5156 lei
XAU
Gramul de aur
163.6579 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2236 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4871 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9808 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0851 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1817 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6245 lei
Vremea
astăzi
Botosani
0 o C
Dorohoi
0 o C
Bucecea
0 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
0 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.