Ştiri
Bani aruncați în vânt: CUM s-a risipit 1 milion de dolari pentru cel mai sigur pod rutier Botoşani - Suceava - FOTO

Autorităţile din Botoşani şi Suceava se chinuie de mai bine de două decenii să termine un pod peste râul Siret. 

Cum a ajuns statul român să cheltuie 1 milion de dolari pentru o ruină de pod

 

Acesta ar scurta distanţa parcursă între cele două judeţe cu 15 kilometri şi ar fi şi cel mai sigur pod rutier de peste râul Siret, care face legătura între Botoşani şi Suceava. În prezent, podul în construcţie este o ruină pe care s-au cheltuit milioane de lei din banii statului.

 

Judeţele Botoşani şi Suceava sunt separate pe o lungime de câteva zeci de kilometri, de râul Siret. Tocmai de aceea traversarea râului este cea mai uşoară cale de a ajunge dintr-un judeţ în altul. La acest lucru s-au gândit şi autorităţile din Botoşani şi Suceava atunci când au început lucrările la un nou pod din beton armat, peste râul Siret.    

 

Propriu-zis trebuia să fie  o punte de legătură între satul Talpa din judeţul Botoşani şi satul Zamostea din judeţul Suceava. Planurile au fost ambiţioase, dar au trecut două decenii şi cum se întâmplă de multe ori în România, podul nu este gata. Mai mult decât atât pentru proiectarea şi construirea lui parţială s-a cheltuit aproape un milion de dolari. Până în prezent, bani aruncaţi în vânt.  

 

Podul dinamitat de frica ruşilor  

 

Această punte de legătură din zona Talpa-Zamostea, a existat aproape dintotdeauna spun localnicii. L-a început au fost punţi de lemn, tocmai pentru a scurta drumul, cu mai bine de 15 kilometri. Apoi în perioada interbelică, mai precis în 1923 a fost ridicat un pod solid din piatră şi lemn. De altfel un singur picior de pod, cu o urmă de balustradă a mai supravieţuit din vechiul pod interbelic. De altfel, puntea de legătură dintre cele două judeţe, nu a fost distrusă de natură ci de mâna omului. În timpul celui de-al doilea război mondial, în timpul ofensivei ruseşti în România, un sătean a reuşit să arunce în aer podul, pentru a opri Armata Roşie.    

”A fost pod aici la Talpa din cele mai vechi timpuri. Au făcut boieri care avea moşii, un pod mare şi frumos. Dar a fost dinamitat în timpul războiului. Un om din sat, speriat de ruşi, a aruncat în aer podul, cu muniţii rămase de la nemţi. A mai fost apoi o punte de lemn, dar a fost luată de ape în 1960, la inundaţii”, spune Ioan Poliesc,un sătean din Talpa.

Din 1960, peste Siret, din Talpa către Zamostea nu a mai fost niciun pod. ”Era tare greu. Oamenii au rude, pe celălalt mal. Propriu-zis îi desparte doar o apă de aproape 100 de metri. Înainte ajungeau unii la alţii în 10 minute. După ce s-a dus podul au trebuit să înconjoare şi câte 15 kilometri să poată ajunge”, spune săteanul. Singurul pod funcţional în această zonă, este la Vârful Câmpului, dar este ieşit din garanţie şi mulţi se gândesc dacă va fi luat de viitură ce se va întâmpla.  

 

Podul neputinţei de la Talpa  

 

În anul 1994 autorităţile din Botoşani şi Suceava cădeau de acord asupra construirii unui nou pod, de această dată din beton armat peste Siret în dreptul localităţilor Talpa şi Zamostea. Conform înţelegerii Consiliul Judeţean Botoşani trebuia să facă 52% din proiect, în timp ce Consiliul Judeţean Suceava 48%. Lucrările au început în anul 1995, după ce a fost contractată pentru execuţie firma Cominco. ”Chiar s-au apucat de treabă. Au fost montaţi pilonii de susţinere, cei din maluri dar şi din apă. Apoi au fost aduse şi grinzi. Era de mult asta, acum mai bine de 20 de ani”, spune Constantin Ciornodolea primarul comunei Cândeşti. După aproape 10 ani de cheltuit bani cu podul dintre cele două judeţe, lucrările s-au oprit brusc.

”Prin 2004 cred lucrările s-au oprit. Noi nu ştim de ce. Cred că lipsa de bani. Cert este că totul a rămas pe loc. Până astăzi.”, adaugă Ciornodolea.

Au mai existat încercări de a relua lucrările în 2011 şi în 2013. Autorităţile şi-au dat seama însă că trebuie să reproiecteze anumite lucrări, să facă alte studii. În final s-au aruncat bani doar pe documente, de lucrări nici nu poate fi vorba. Astăzi, ceea ce ar fi trebuit să fie podul Talpa-Zamostea, este doar o ruină din beton. Grinzile aduse pentru a fi montate pe toţi pilonii ridicaţi, sunt mâncate de rugină, în parte furate iar cea mai mare parte luate de viiturile din 2010, atunci când Siretul a ieşit din matcă. În tot acest timp pe documentaţii şi lucrări s-a cheltuit aproape un milion de dolari. Practic pe un pod nefuncţional şi o ruină.  

 

Autorităţile îşi pasează responsabilitatea   În privinţa podului nefinalizat în două decenii, autorităţile din Suceava dau vina pe omologii botoşăneni. Mai precis aceştia nu s-ar fi achitat de înţelegerea încheiată privind finanţarea comună a podului.

”Noi am alocat bani în fiecare an, pentru a putea construi partea noastră, însă cei de la Consiliul Judeţean Botoşani nu au pus nimic ca şi finanţare. Ori nu se poate începe o lucrare de pod decât în condiţiile în care ai toţi banii pentru a putea să-l faci de pe o parte pe alta. ”, declara la începutul anului trecut, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor.

Noul preşedinte al Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, cel care a câştigat un nou mandat în 2016, declara tot anul trecut, la câteva luni de la alegere, acelaşi lucru. Şi anume, botoşănenii nu au alocat bani pentru pod.

 ”Din păcate, este o lipsă de reacţie a colegilor din Botoşani. Adică ne înţelegem cu Ucraina, facem proiecte transfrontaliere şi nu putem termina un pod care rămâne un simbol al neputinţei între Suceava şi Botoşani”, a declarat în noiembrie 2016, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

De cealaltă parte a Siretului, şefii Consiliului Judeţean din Botoşani, spun că de pod se ocupă acum o direcţie subordonată. Mai precis, Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri. Şefii de acolo spun că se vor întâlni săptămâna aceasta cu omologii suceveni să ajungă la o înţelegere. Fără alte detalii. Greu de crezut, dar adevărat, în 2011, fostul preşedinte de Consiliu Judeţean al Botoşaniului, Mihai Ţâbuleac, afla dintr-o scrisoare de la un cetăţean din judeţul Suceava, că este o investiţia abandonată între cele două judeţe.

”Este o investiţie importantă, pe care noi am descoperit-o de curând, urmare a unei petiţii adresate de un cetăţean de dincolo de Siret. Am aflat şi noi că aici s-a început o lucrare, înainte de 2000, după care a fost abandonată”, preciza în 2011, Mihai Ţâbuleac (Sursa: Adevărul)

download from google playdownload from apple store

 

Loading...
FOTOREPORTAJ Drumul Botoşani Suceava distruge casele de la Hudum, jale şi disperare:Îşi pun mâna în fund şi pleacă 

 

Doina Federovici în fața primarilor și miniștrilor: Semnăm cea mai mare investiție cu fonduri europene

Singurul parlamentar care a avut o alocuțiune la vizita ministerială de vineri, de la Botoșani a fost senatorul Doina Federovici care are și calitatea de președinte al Filialei Județene a PSD Botoșani.

ȘASE drumuri și un pod pericol public – contractele semnate de CJ pentru următorii ani

Două calupuri de proiecte au avut contracte de finanțare semnate în cursul zilei de astăzi, la Consiliul Județean Botoșani unde au ajuns ministrul dezvoltării regionale împreună cu cel al fondurilor europene.

Moment istoric, s-a semnat contractul pentru drumul strategic: DETALII despre această investiție – FOTOGALERIE

Doi miniștri au fost aduși de PSD-iști la Botoșani pentru a marca momentul în care este semnat contractul de finanțare pentru una dintre cele mai importante investiții din județul nostru.

Reacția lui Cornel Șfaițer după ce craiovenii au avut probleme cu drumul: Vor fi mai nervoși

Vremea le-a dat bătăi de cap oltenilor, care ar fi trebuit să meargă cu avionul la Botoșani pentru meciul de vineri, dar din cauza ceții au fost nevoiți să meargă cu autocarul până la București, iar de acolo să ia vineri dimineața avion spre Iași.

Ţepari cu ștaif: Doi romi ofereau cetățenilor inele false în schimbul carburantului auto

Furturile şi faptele antisociale săvârşite de infractorii voiajori prezintă un specific aparte şi o complexitate deosebită generată în primul rând de faptul că autorii comit infracţiunile călătorind în diferite locaţii, pe trasee care asigură legătura facilă cu ieşirile din judeţe. 

Un film animat pentru întreaga familie rulează la Cine Globe – PROGRAMUL săptămânii

În perioada 24 – 30 noiembrie 2017 Cine Globe te invită să urmărești avanpremiera Paddington 2, alături de alte trei premiere.

Eşti interesat să urmezi o carieră militară? NOUTĂŢI pentru admiterea la şcolile de subofiţeri jandarmi

Tinerii botoşăneni interesaţi să urmeze o carieră în Jandarmeria Română, dar care nu îndeplineau condiţiile impuse de înălţimea minimă obligatorie, au acum ocazia să se înscrie pentru admiterea la Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi ,,Petru Rareş” Fălticeni, sesiunea ianuarie 2017, deoarece criteriul de înălţime a fost eliminat prin Ordin al ministrului afacerilor interne.

FAZA ZILEI: În prezenţa miniştrilor şi a lui Flutur, Macaleţi a schimbat primarul de Botoşani

Întâlnirea dintre oficialii guvernamentali, parlamentari şi aleşii locali care a avut loc vineri dimineaţă la Palatul Administrativ a debutat cu un cuvânt introductiv al preşedintelui Consiliului Judeţean Botoşani.

CJ-ul iese din hibernare, contracte de peste 73 de milioane de euro semnate: Un efort depus în ultimii ani

Moment s-ar putea spune, istoric pentru Consiliul Județean Botoșani care după o pauză de câțiva ani de zile de la investiții vitale, se află în pragul accesării unor sume impresionante pentru o serie de obiective. 

O peliculă premiată la Festivalul de Film de la Sarajevo ajunge vineri la Botoşani

Filmul se lansează vineri în toate cinematografele din ţară și va putea fi vizionat de cinefilii botoșăneni la Cinema Unirea.

Vicepremierul a dezvăluit rolul Doinei Federovici la Bucureşti: Dacă nu găseşte un alt spaţiu şi acolo se bagă

S-au inversat rolurile! Dacă la vizitele unor oficiali ministeriali, liderii judeţeni ai PSD nu mai pridideau să le ridice osanale, vineri dimineaţă rolurile s-au schimbat.

Vicepremierul care i-a luat locul lui Sevil: Să fiți mândri că sunteți botoșăneni

A ajuns poate pentru prima dată în nordul Moldovei și Paul Stănescu, ce are dublă calitate în Guvern și anume de vicepremier și ministru al dezvoltării regionale, în locul lui Sevil Shaideh. 

Poliţiştii botoşăneni în misiune la Liceul Pedagogic 

Aproximativ 100 de elevi de la Liceul Pedagogic N. Iorga din Botoşani au dat ochii joi cu poliţiştii botoşăneni.

Un cunoscut hipermarket a ieftinit ouăle de găină furnizate de micii fermieri români 

Una dintre cele mai mari companii de retail din Europa, cu magazin şi la Botoşani a hotărât ieftinirea unui cofraj de 30 de ouă.

Ploaie de VIP-uri la Prefectură, sală aglomerată, oamenii stau în picioare – FOTO&VIDEO

Pentru cea mai mare investiție din ultimii ani din județul Botoșani, la Palatul Administrativ au ajuns o sumedenie de oameni cu funcții.

Pagubă totală pentru un sucevean prins în trafic cu ceva marfă: Poliţiştii i-au luat tot şi l-au amendat 

Ghinion pentru un sucevean prins joi la volanul unei autoutilitare. Acesta s-a ales cu marfa luată şi cu 5.000 de lei amendă.

ACUM: Doi importanţi miniştri au ajuns la Botoşani – FOTO & VIDEO

Ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu şi ministrul Fondurilor Europene Marius Nica au ajuns în urmă cu puţine minute la Palatul Administrativ al municipiului reşedinţă de judeţ.

ACCIDENT pe o stradă din municipiu: Botoşănean izbit pe asfalt după manevra imprudentă a unui şofer

Un eveniment rutier, soldat cu o victimă, a avut loc pe strada Nicolae Iorga din municipiu.

Comunicat: PSD a îndeplinit toate promisiunile pentru pensionari din programul din 2017

Parlamentarul PSD Marius Budăi, membru în Comisia pentru buget, finanțe și bănci din Camera Deputaților, a declarat miercuri că în lista celor 100 de obiective realizate în primele 10 luni de guvernare se regăsesc toate promisiunile asumate de PSD pentru pensionari în anul 2017, se arată într-un comunicat de presă.

ATENȚIE!, anunț de ultimă oră de la meteorologi: Botoșaniul intră sub COD GALBEN

Meteorologii au emis acum câteva minute o avertizare meteo pentru Botoșani și alte județe din țară.

Nui singuru lucru de care guvernu nici nu se mai intereseaza vorbim de investitile abandonate dupa revoluti de linea ferata ce trece prin Sveni care in ultimul tim a cam disparut din peisaj ,apoi acea lucrare de avengura ce ar fi legat Botosani de Iasi abandonata tot dupa revolutie si cate alte lucrari au fost abandonate de iubiti nost guvernanti . De fraudare si delapidari de la revolutie pana in prezent sau ocupat multi asa zisi politicieni , nare rost sa mai rascolim trecutu sa ne uitam la statile CFR din judet la linia ce leaga Botosani de Veresti si cate ar mai fi dar pe cine intereseaza.
17 octombrie 2017, 09:39
Sondaj
Credeți că ”revoluția fiscală” a Guvernului va aduce lucruri bune pentru Botoșani și România?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„Vati (aşa scrie – n.r.) laudat cu proiectele mele!!! nerusinatilor,interlopilor si traficanti de carne vie ce a fost unu dintre voi parlamentar psd... jeeet”, Ionuţ Huţanu, viceprimar Nicşeni ...
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.6536 lei
USD
Dolarul SUA
3.9215 lei
CHF
Francul elveţian
3.9971 lei
GBP
Lira sterlină
5.2229 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.5189 lei
XAU
Gramul de aur
162.5645 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2257 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.4912 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9849 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.0793 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1830 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6253 lei
Vremea
astăzi
Botosani
1 o C
Dorohoi
1 o C
Bucecea
1 o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
1 o C
Horoscop
astăzi
web site traffic statistics
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2017 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.